P. 1
Peranan, Pengangkutan Darat & Laut

Peranan, Pengangkutan Darat & Laut

|Views: 287|Likes:
Published by mhz_dingin

More info:

Published by: mhz_dingin on Apr 08, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/24/2014

pdf

text

original

PENGANGKUTAN

1. Terangkan maksud pengangkutan

Pindah barang dari satu tempat ke tempat laiPn dengan pelbagai jenis kenderaan sama ada melalui darat, air, udara atau saluran paip

Terangkan peranan-peranan pengangkutan.Edar barang ke merata dunia pasaran lebih luas pilihan pengguna banyak Peniaga mudah dapat bekalan bahan mentah . Bawa barang dari tempat lebih ke tempat kurang selaras permintaan dan penawaran stabilkan harga .1.

•Galakkan pengeluaran secara besar-besaran •Elakkan pembaziran •Memudahkan mobiliti / pergerakan tenaga buruh •Mengurangkan kos penyimpanan stok / kos gudang •Galakkan pertumbuhan ekonomi •mewujudkan peluang pekerjaan •mengurangkan kadar pengganguran •meningkatkan taraf hidup masyarakat •meningkatkan pendapatan negara •Galakkan penyebaran sains dan teknologi •Galakkan kemasukan pelaburan dan pelancongan .

3. Terangkan kelebihan dan kekurangan pengangkutan jalan raya. Kelebihan Boleh serah barang dari pintu ke pintu jimatkan masa Kerja pemunggahan kurang risiko barang rosak sedikit Murah dan cepat untuk jarak dekat sesuai bawa barang diperlukan segera Tiada jadual perjalanan Kemudahan kenderaan mudah didapati dan banyak Mudah hubungi kawasan pendalaman .

Pembaziran tenaga buruh .Kekurangan Mahal dan lambat bagi jarak jauh sebab kesesakan lalu lintas / kemalangan / kenderaan rosak Ruang muatan terhad Tidak sesuai mengangkut barang mudah pecah (contoh: kaca. seramik) Kos penyelenggaraan tinggi .

4. Apakah bidang tugas Jabatan Pengangkutan Jalan? Bidang tugasnya: •Daftar kenderaan bermotor •Keluarkan lesen kenderaan dan cukai jalan •Uji dan keluarkan lesen memandu •Keluarkan permit sekolah memandu •Kawal dan tetapkan tambang kenderaan awam .

   Kuatkuasakan undang-undang jalan raya Uji dan memberi lesen kepada konduktor bas Kerjasama dengan Lembaga Perlesenan Kenderaan Perdagangan dalam urusan perlesenan kenderaan komersil .

Takaful Am: Boleh disertai oleh individu. syarikat. atau pertubuhan untuk mendapatkan perlindungan bagi risiko berikut: Kebakaran Kenderaan Liabiliti majikan Liabiliti am .

5. Terangkan bidang tugas Lembaga Pelesenan Kenderaan Perdagangan (LPKP) Bidang tugasnya:   Kawal kegunaan pengangkutan kenderaan awam seperti teksi dan bas demi menjaga kepentingan orang awam Keluarkan lesen kenderaan perkhidmatan awam dan lesen kenderaan perdagangan iaitu. Lesen Pembawa A benarkan kenderaan bawa barang orang lain / untuk disewa Lesen Pembawa C hanya benarkan kenderaan bawa barang sendiri kenderaan tidak boleh disewa .

Apakah peranan Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (PUSPAKOM) Bidang tugasnya:  Periksa dan uji kenderaan komersil dan pastikan selamat digunakan .

komuter. LRT .Apakah pengangkutan rel? contoh seperti relbas. kereta api.

pasir Lebih selamat / kurang kemalangan dan selesa Masa bertolak dan tiba diketahui mudahkan peniaga hantar / tunggu barang Ada gerabak khas untuk bawa barang Contoh: gerabak bertangki – petrolium .Nyatakan kelebihan dan kekurangan pengangkutan rel. simen. kontena ada kemudahan kontenarisasi . simen. susu getah gerabak panjang / terbuka – kayu balak. Kelebihan Murah dan cepat bagi jarak jauh Ruang muatan lebih luas Sesuai untuk bawa barang pukal / berat / kuatiti banyak / bernilai rendah seperti kayu balak .

Kekurangan Mahal dan lambat bagi jarak dekat Tiada perkhidmatan pintu ke pintu Banyak kerja pemunggahan risiko barang rosak / hilang tinggi Tidak fleksibel kerana arah dan masa perjalanan ditetapkan Kos penyelenggaraan tinggi Rangkaian perkhidmatan keretapi terhad – tidak semua bandar dihubungkan dengan perkhidmatan kereta api .

Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) Bidang tugasnya meliputi:   Sediakan landasan. ekspres. komuter + keretapi barang / kargo  gerabak bertangki . stesen. menetapkan jadual perjalanan dan tambang Sediakan dua perkhidmatan utama iaitu: + keretapi penumpang  keretapi mel.

kapal penumpang  Perkapalan dalam negeri . kapal pesisir pantai .contoh: feri.belayar merentasi lautan besar .belayar sepanjang pantai . kapal kerentan.contoh: kapal kargo.PENGANGKUTAN LAUT sangat penting dalam perdagangan antarabangsa. Terdiri daripada:  Perkapalan antarabangsa .

gas asli cecair • + kapal penyetoran sejuk  ada bilik sejuk untuk simpan daging.l Apakah kapal kargo? •kapal khas bawa kargo dan sedikit penumpang •belayar ikut jalan dan jadual tetap •hanya singgah di pelabuhan yang ditetapkan •tidak dapat dicarter tetapi ruangnya boleh disewa •tambang ditetapkan oleh Persidangan Perkapalan •terdapat pelbagai jenis kapal kargo khas iaitu: • + kapal kontena  khusus untuk membawa kontena • + kapal tangki  khusus untuk membawa petrolium. bahan kimia. sayur .

bijih timah boleh ditempah / sewa atau dicarter tidak belayar ikut jalan dan jadual yang tetap belayar ke mana-mana destinasi mengikut arahan pencarter / penyewa kapal boleh dicarter untuk satu pelayaran (carter perjalanan) atau untuk satu tempoh (carter masa) boleh dicarter / sewa di Pasaran Baltik tambang boleh ditawar .Apakah maksud Kapal kerentan (kapal tramp)? kapal khas bawa kargo pukal sahaja seperti kayu balak.

    Terangkan Kapal penumpang kapal yang bawa penumpang. mel dan sedikit kargo belayar ikut jalan dan jadual yang tetap hanya singgah di pelabuhan yang ditetapkan tambang ditetapkan oleh Persidangan Perkapalan .

Apakah maksud Kapal Pesisir Pantai? digunakan sepanjang pantai untuk hubungkan bandar tepi pantai dengan pelabuhan tujuannya untuk bawa barang kegunaan dalam negeri dan barang yang dihantar ke pelabuhan utama untuk dieksport contoh: Pelayaran dari pelabuhan Port Dickson ke Pelabuhan Klang .

Apakah Kelebihan Kapal Kerentan? Sesuai bawa barang pukal seperti kayu balak Boleh dicarter seluruh kapal Bebas belayar bila-bila masa sebab tiada jadual khas Boleh disewa untuk satu pelayaran / carter pelayaran Boleh disewa untuk satu jangka masa perjalanan / carter masa Destinasi kapal ditentukan sendiri oleh penyewa Tambang kapal boleh dirunding biasanya lebih murah berbanding tambang kapal kargo. .

Apakah Kekurangan Kapal Kargo ? Tidak sesuai untuk bawa barang pukal Pelayaran gunakan laluan tetap / hanya singgah di pelabuhan yang ditetapkan Tambang kapal ditetapkan oleh Persidangan Perkapalan dan tidak boleh dirundingkan biasanya lebih mahal berbanding tambang kapal kerentan .

Apakah Kebaikan Pengangkutan Air? Boleh bawa muatan banyak Tambang lebih murah Sesuai untuk bawa barang pukal seperti kayu balak dan bijih timah Lebih selamat sebab kadar kemalangan rendah Tiada kesesakan lalu lintas Kos penyelenggaraan sedikit Banyak pilihan kapal seperti kapal kontena. kapal kargo Ada kemudahan kontenarisasi .cepatkan urusan kastam .

Apakah Kekurangan Pengangkutan Air? Tiada serah pintu ke pintu perlukan pengangkutan lain seperti lori untuk bawa barang dari atau ke pelabuhan Kerja pemunggahan yang banyak meningkatkan risiko kecurian dan kerosakan Perjalanan lambat sampai Perkhidmatan terhad di kawasan yang ada kemudahan pelabuhan / jeti sahaja .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->