IDEALISME

MAZHAB UMUM FALSAFAH BARAT IDEALISME REALISME PRAGMATISME EKSISTENSIALISME IDEALISME Falsafah sistematik pertama & tertua dalam tamadun dan pemikiran barat Dianggap diasaskan oleh Plato (427-347 sm) Menganggap hanya idea adalah realiti sebenar (menolak kewujudan benda matter) Walaubagaimanapun, tidak semua idealis menolak benda Semua idealis menganggap dunia kebendaan mempunyai ciri :Sentiasa berubah Tidak stabil Tidak pasti Sedangkan idea adalah - berkekalan - tidak berubah Memandangkan penekanan kpd idea,beberapa penulis berpendapat nama yg lebih tepat adalah “ideaisme” bukan “idealisme” Idealisme dan Metafizik Semua realiti dpt ditransformasikan ke dalam btk fikiran dan kerohanian Cthnya:- benda-benda yg ada dipersekitaran tidak perlu dibawa ke sana ke mari bg memperlihatkan kewujudannya. Sebaliknya,cukuplah ia berada dlm pemikiran dan boleh dinyatakan secara lisan shj bg menjelaskannya. Persoalan realiti yg dicari oleh mahzab idealisme adalah realiti yg muktamad termasuk persoalan dalam menentukan sama ada wujud Tuhan atau tidak

Idealisme dan Epistemologi Berpendapat bahawa kebenaran adalah sbg idea yg berada dlm alam pemikiran yg boleh bebas daripada pengalaman deria Pengetahuan wujud dlm btk fikiran spt ingatan, kefahaman,penaakulan dan sebagainya Manusia blh mendapat pengetahuan secara intuitif atau celik akal dan tdk semestinya melalui pengalaman shj Idealisme dan Aksiologi(Nilai) Mutlak krn ia adalah drpd Tuhan Apa yg dikatakan bernilai spt baik,cantik,benar,hodoh,jahat dan sbgnya adalah dari segi asasnya tdk akan berubah dari satu generasi ke generasi lain ataupun satu masyarakat ke masyarakat yg lain

Idealisme dan Pendidikan Tujuan utk melahirkan individu bermoral yg boleh berperanan dlm masyarakat Pelajar hanya dibolehkan menerima sepenuhnya apa yg telah diajar oleh guru Pelajar menggunakan kaedah belajar melalui guru seratus peratus Walau apa yg guru beri,hanya itu sahaja akan dipelajari.

REALISME

Apakah itu Realisme? •Asal dari Aristotle

usually called Universals. practical. it is a portrayal of familiar things as they really are without idealising them. it is the belief that properties. (Hukum Tabii) •Berpendapat sains semulajadi sepatutnya dimasukkan dalam kurikulum pelajaran Sumber lahirnya nilai (values) Keagamaan Naturalis/ Semulajadi Klassik . In art and literature. teori dan pemikiran ahli falsafah Kristian yang agung Realis naturalis/ semulajadi •Teori percaya segala berlaku secara semulajadi. •Ilmu keagamaan merupakan pengetahuan sekular •Maka dlm kurikulum pelajaran perlu mengandungi ajaran agama Kristian.•Dikenali •Teori: sebagai „materialisme‟ Apa yang dilihat di depan mata ialah realiti •Maka kebenaran datang dari apa yang dapat dirasai dan yg. diperhatikan •Kebaikan lahir dari kitaran hukum alam semulajadi Definisi: Ensiklopedia Wikipedia: “Realism is commonly defined as a concern for fact or reality and rejection of the impractical and visionary. it is a theory that matter has real assistance independent of our perception of it. realism is the view that there is an external world that exists independent of our perception of it. Realistic: based on facts rather on sentiments or illusion. In other word. In philosophy.” Realisme dalam Sistem Pendidikan 3 jenis ahli realis: keagamaan semulajadi /naturalis klassik Realis keagamaan •Berpendapat ilmu keagamaan adalah penting. In philosophy. exist independently of the things that manifest Oxford dictionary: “Realism is defined as attitudes and behaviour based on the acceptance of facts and the rejection of sentiment and illusion.

initiator dan membentuk tumpuan perhatian pelajar didalam kelas Peranan guru di bawah teori fahaman realisme  Autoriti dalam pengajaran  Memberi pengalaman yang empiric  Mencetuskan pemikiran yang rasional  Menambah kekuatan minda Kurikulum Sekolah di bawah teori fahaman realisme  Berdasarkan pengetahuan  Berorientasikan subjek-subjek pelajaran  Penekanan dalam subjek sains Fahaman yang bercanggah dengan Realisme    Transcendentalism Idealism Nominalism Sejauh manakah teori realisme perlu diamalkan dlm sistem pendidikan? •Diukur dari segi sejauh manakah sesuatu kebenaran or fakta diterima dlm masyarakat •Dari segi penilaian seorang guru sama ada sesuai diterima dalam kurikulum pelajaran . direktor.Alam semulajadi hasil pemikiran ahli falsafah Barat yang agung Secara umumnya: •Walaupun terdapat 3 jenis pandangan realis yg berbeza •Ketiga-tiga realis berpendapat gurulah yg memainkan peranan ptg dlm pendidikan •Guru ialah penilai betul/ salah.Dari agama Kristian krn tiada seorang manusia yg dilahirkan secara sempurna Memerlukan keesaaan Tuhan utk m‟btk nilai .