P. 1
KERJAYA BIDANG KEJURUTERAAN

KERJAYA BIDANG KEJURUTERAAN

|Views: 150|Likes:
Published by Hsk Kogilan

More info:

Published by: Hsk Kogilan on Apr 09, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/15/2012

pdf

text

original

Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH

kerjaya bidang

KERJAYA BIDANG

KEJURUTERAAN

1.0

Tugas seorang Jurutera

Salah satu bidang profesional yang popular tetapi masih kurang dari segi sumber manusia ialah kejuruteraan. Perkembangan pesat dalam sektor industri di negara ini meningkatkan lagi permintaan terhadap profesion ini. Sektor awam juga memerlukan jurutera dalam pelbagai bidang.

Apa itu kejuruteraan? Kejuruteraan secara umumnya ialah penggunaan pengetahuan sains dan matematik untuk menyelesaikan masalah-masalah praktikal. Pengetahuan-pengetahuan ini digabungkan dengan pengalaman yang dipraktikkan sebaik-baiknya dengan

menggunakan bahan-bahan dan sumber semula jadi.

Jurutera ialah orang yang terlatih dalam merekacipta, membuat dan menggunakan (menjaga) jentera atau terlatih dalam mana-mana cabang kejuruteraan seperti jurutera awam, elektrik dan kapal terbang. Seseorang jurutera perlu menitikberatkan inovasi mengenai komposisi sesuatu produk dan struktur, mengubah idea-idea baru kepada realiti, menyelesaikan masalah-masalah kemahuan dan kehendak manusia, memperbaiki kaedah-

Manmohan Singh /03/08/2010

Muka surat 1

sumber asli.0 Jenis-jenis kerjaya dalam bidang kejuruteraan. 2. kajiterbang. telekomunikasi dan pertanian. kimia. bahan. mekanikal. proses. kebolehan dan kepandaian yang kreatif. Kejuruteraan Awam Kerjaya di dalam bidang Kejuruteraan Awam merangkumi tugas mengenalpasti dan memenuhi keperluan masyarakat. pengkhususan itu ialah kejuruteraan awam. Tugas seorang Jurutera Awam pada sesebuah projek membabitkan: Menganalisis dan mengenalpasti keadaan tapak cadangan Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 2 . sama ada pada skala kecil (projek luar Bandar) atau berskala antarabangsa (membina janakuasa elektrik). elektronik dan sistem. 2. pembuatan.1. komputer. elektrik. Pelbagai pengkhususan dibidang kejuruteraan ditawarkan oleh Antara univensiti/institusi pengajian tinggi tempatan atau luar negara.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang kaedah yang sedia ada dan merintis kaedah-kaedah baru dengan menekankan pengetahuan saintifik.

mekanikal membabitkan:merekacipta produk baru atau merekacipta semula produk sedia ada menyelia proses pemasangan alatan membina dan memasang mesin baru atau mengubahsuai Tugas seoarang Jurutera Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 3 .2.Konsultasi dengan masyarakat setempat tentang tapak cadangan projek Perbincangan mengenai plan projek dengan arkitek atau jurutera perunding mengambilkira kesan projek terhadap alam sekitar projek mengemukakan penyelesaian masalah yang dihadapi oleh sesuatu projek.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang projek . Kejuruteraan Mekanikal Tugas seorang Jurutera Mekanikal tertumpu dalam organisasi perindutrian yang membabitkan pembuatan peralatan mekanikal atau alat ganti peralatan mekanikal. merekabentuk sesebuah projek mengawasi kualiti pembinaan sesebuah projek mengawasi perbelanjaan sesebuah projek 2.

personel.kewangan.3. Ahli Kimia dan jurutera berganding bahu dalam makmal penyelidikan untuk memajukan produk kimia seperti sabun pencuci. Mereka juga bekerja di bahagian jualan teknikal. Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 4 . sebagainya. fabrik di samping memajukan proses untuk menghasilkan barangan ini.pemasaran.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang peralatan yang sedia ada untuk meningkatkan kecekapan pengeluaran 2. plastik. pengajaran dan Tugas seorang Jurutera Kimia membabitkan: mentafsir dan menganalisis kertas kawalan mutu yang ditulis oleh jurutera penyelidik. ubatubatan. Jurutera kimia kemudian menyesuaikan operasi berskala kecil yang dijalankan dalam makmal kepada pengeluaran industri dan komersil berskala besar. Merekacipta dan memajukan kaedah kerja dan peralatan baru yang lebih baik serta mengubahsuai kaedah kerja dan peralatan yang sedia ada.. Kejuruteraan Kimia Jurutera bidang ini mempraktikkan penggunaan sains kimia.

mengawal dan menggunakan elektrik. Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 5 . merekacipta dan pembikinan berbagai jenis peralatan elektrik menguji perkakas. pemasangan. Kejuruteraan Elektrik. mengagih.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang - menentukan kaedah yang paling berkesan bagi pengeluaran bahan kimia 2.0 Potensi Kerjaya kejuruteraan pada masa hadapan Perkembangan semasa di Malaysia mendorong permintaan yang tinggi terhadap profesion ini. penyelenggaraan dan baikpulih peralatan. 3. mengeluar. menganggar masa dan perbelanjaan sesuatu projek kejuruteraan yang akan dilaksanakan. Jurutera elektrik berhubung rapat denganpelbagai bentuk aktiviti yang berkaitan dengan penyelidikan. Kejuruteraan elektrik melibatkan setiap ciri kehidupan moden. rekebentuk. Tugas seorang Jurutera Elektrik membabitkan: terlibat dalam tugas-tugas yang bersangkutan dengan system yang menjana. Setiap hari. pengeluaran.4. komponen dan sistem elektrik. ada syarikat-syarikat yang mengiklankan jawatan kosong sebagai jurutera di akhbar-akhbar tempatan. menyelesasi masalah operasi.

Bagi peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) pula. kimia. matematik tambahan. 4.7 4.1. para pelajar perlu lulus matematik tulen.1.4 4. biologi. bahasa Melayu dan bahasa Inggeris.0 Kelayakan yang diperlukan untuk mengikuti program kejuruteraan.1.1. matematik gunaan. fizik. dan mendapat kepujian bagi mata pelajaran matematik moden. kimia.8 Mempunyai kemahiran komputer Berkebolehan dan mempunyai kreativiti Tekun dan bekerja keras Mempunyai keinginan untuk berjaya Seorang yang dinamik Dapat bekerja secara berkumpulan Calon perlu lulus peperiksaan SPM/SPMV. biologi dan pengajian am.3 4.6 4. Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 6 .1 4.1.5 4.1.1 4.1. fizik.1. Terdapat beberapa cara yang membolehkan pelajar berjaya mendapat ijazah pertama kejuruteraan sama ada universiti di dalam atau di luar negara.2 Ciri-ciri peribadi yang diperlukan: Meminati profesion ini Mempunyai pengetahuan di dalam bidang sains.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang 4. matematik dan bahasa 4.

Sekiranya ingin Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 7 .UM.Pelajar-pelajar boleh memohon masuk ke UKM.Kursus ini ditawarkan oleh UTM. (i) Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia . New Zealand dan Singapura. UNJMAS. UPM.Kursus selama satu setengah tahun ini adalah lepasan SPM/SPMV. UiTM. UPM.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang Tempoh pengajian antara empat hingga enam tahun. Kanada. Kelayakan ini juga diterima oleh universitiuniversiti di Australia. (iii) UTM . Pelajar-pelajar yang mengikuti kursus ini dengan jayanya akan diterima masuk ke peringkat ijazah pertama di universiti-universiti tempatan. Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) dan di Universiti Teknologi Petronas (UTP) juga menawarkan kursus ini di peringkat ijazah sarjana muda.Kursus kejuruteraan boleh diikuti secara terus di UTM selepas SPM. UMS dan UiTM. Kursus ini mengambil masa selama lima tahun. (ii) Asasi/matrikulasi sains . United Kingdom. politeknik Kementerian Pendidikan serta banyak kolej swasta. USM. Terdapat beberapa universiti swasta tempatan seperti Universiti Multimedia. (iv) Diploma . Pemegang-pemegang diploma ini boleh memasuki pasaran pekerjaan.

0 Pusat-pusat pendidikan dan latihan yang menyediakan program kejuruteraan.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang meneruskan pengajian di peringkat sarjana muda. pelajar boleh berbuat demikian sama ada negara. Sementara UTM. Korea Selatan. Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). United Kingdom. Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 8 . Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Univensiti Teknologi Mara (UiTM) dan Institut Teknologi Tun Hussein Onn (ITTHO). New Zealand. Universiti Putra Malaysia (UPM). Kanada. Australia. Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Universiti Malaysia Sabah (UMS). Jepun serta negara-negara lain yang dipilih 5. Universiti Sains Malaysia (USM).Program anjuran kedua-dua badan ini untuk lepasan SPM dan merupakan program pra universiti dan ijazah pertama di universitiuniversiti Amerika Syarikat. Univensiti Malaya (UM). Banyak universiti tempatan menawarkan kursus-kursus kejuruteraan di peringkat diploma dan ijazah sarjana muda. Universiti-universiti yang menawarkan kursus di peringkat sarjana muda ialah Universiti Teknologi Malaysia (UTM). universiti di dalam atau di luar (v) Program anjuran MARA dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) .

Australia. Kanada. pembinaan.00 sebulan Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 9 . Zealand dan Singapura juga menawarkan kursus ini.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang UPM. Walaupun kerjaya ini mencabar tetapi mampu memberi kepuasan kepada mereka. gaji permulaan seorang jurutera ialah di antara RM 2000. perindustrian. Organisasi yang memerlukan Jurutera di Malaysia ialah organisasi yang terlibat di dalam sektor pengangkutan. univensiti-universiti luar negara seperti Amenika Syarikat. United Kingdom.00 hingga RM 2500. penyelidikan dan konsultasi 7. telekomunikasi.0 Organisasi yang memerlukan Jurutera. Selain itu. 6. Buat masa ini. Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan politeknik Kementenian Pendidikan menawarkan kursus peringkat diploma. Tambahan pula gaji dan imbuhannya lumayan dan mampu menarik minat pelajar untuk menceburi kerjaya ini.0 Pendapatan dan gaya hidup seorang Jurutera. perlombongan.

Mereka memerlukan tiga tahun pengalaman pekerjaan yang diiktiraf di dalam bidang-bidang berkaitan sebelum layak ditemuduga bagi mendapat tauliah jurutera profesional. Untuk mencapai cita-cita ini calon harus memiliki ijazah mana-mana bidang kejuruteraan dari universiti tempatan atau luar negara.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang Kerjaya sebagai seorang Jurutera sangat mencabar kerana sebagai seorang Jurutera anda akan berhadapan dengan pelbagai jenis masalah dan cabaran yang berlainan setiap hari. Kepuasan kerja tercapai apabila menyaksikan hasil akhir produk yang terhasil seperti bangunan. Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 10 . Lulusan kejuruteraan perlu menjadi ahli : Institute of Engineers Malaysia (IEM) sebelum boleh mendaftar dengan Board of Engineers Malaysia (BEM). Setiap tugasan adalah unik kerana anda akan berhadapan dengan pelbagai situasi . empangan atau pun jambatan dan pengetahuan yang telah dicurahkan untuk menyumbang kepada peningkatan kualiti hidup manusia. tempat dan orang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->