Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH

kerjaya bidang

KERJAYA BIDANG

KEJURUTERAAN

1.0

Tugas seorang Jurutera

Salah satu bidang profesional yang popular tetapi masih kurang dari segi sumber manusia ialah kejuruteraan. Perkembangan pesat dalam sektor industri di negara ini meningkatkan lagi permintaan terhadap profesion ini. Sektor awam juga memerlukan jurutera dalam pelbagai bidang.

Apa itu kejuruteraan? Kejuruteraan secara umumnya ialah penggunaan pengetahuan sains dan matematik untuk menyelesaikan masalah-masalah praktikal. Pengetahuan-pengetahuan ini digabungkan dengan pengalaman yang dipraktikkan sebaik-baiknya dengan

menggunakan bahan-bahan dan sumber semula jadi.

Jurutera ialah orang yang terlatih dalam merekacipta, membuat dan menggunakan (menjaga) jentera atau terlatih dalam mana-mana cabang kejuruteraan seperti jurutera awam, elektrik dan kapal terbang. Seseorang jurutera perlu menitikberatkan inovasi mengenai komposisi sesuatu produk dan struktur, mengubah idea-idea baru kepada realiti, menyelesaikan masalah-masalah kemahuan dan kehendak manusia, memperbaiki kaedah-

Manmohan Singh /03/08/2010

Muka surat 1

mekanikal. sumber asli. Pelbagai pengkhususan dibidang kejuruteraan ditawarkan oleh Antara univensiti/institusi pengajian tinggi tempatan atau luar negara. Tugas seorang Jurutera Awam pada sesebuah projek membabitkan: Menganalisis dan mengenalpasti keadaan tapak cadangan Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 2 . proses. kajiterbang. telekomunikasi dan pertanian. kimia. kebolehan dan kepandaian yang kreatif. elektronik dan sistem. sama ada pada skala kecil (projek luar Bandar) atau berskala antarabangsa (membina janakuasa elektrik).1. pembuatan. elektrik. komputer. 2.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang kaedah yang sedia ada dan merintis kaedah-kaedah baru dengan menekankan pengetahuan saintifik. Kejuruteraan Awam Kerjaya di dalam bidang Kejuruteraan Awam merangkumi tugas mengenalpasti dan memenuhi keperluan masyarakat. bahan. pengkhususan itu ialah kejuruteraan awam.0 Jenis-jenis kerjaya dalam bidang kejuruteraan. 2.

Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang projek . mekanikal membabitkan:merekacipta produk baru atau merekacipta semula produk sedia ada menyelia proses pemasangan alatan membina dan memasang mesin baru atau mengubahsuai Tugas seoarang Jurutera Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 3 .Konsultasi dengan masyarakat setempat tentang tapak cadangan projek Perbincangan mengenai plan projek dengan arkitek atau jurutera perunding mengambilkira kesan projek terhadap alam sekitar projek mengemukakan penyelesaian masalah yang dihadapi oleh sesuatu projek. Kejuruteraan Mekanikal Tugas seorang Jurutera Mekanikal tertumpu dalam organisasi perindutrian yang membabitkan pembuatan peralatan mekanikal atau alat ganti peralatan mekanikal. merekabentuk sesebuah projek mengawasi kualiti pembinaan sesebuah projek mengawasi perbelanjaan sesebuah projek 2.2.

Mereka juga bekerja di bahagian jualan teknikal. Kejuruteraan Kimia Jurutera bidang ini mempraktikkan penggunaan sains kimia. sebagainya.pemasaran. personel. Jurutera kimia kemudian menyesuaikan operasi berskala kecil yang dijalankan dalam makmal kepada pengeluaran industri dan komersil berskala besar. Merekacipta dan memajukan kaedah kerja dan peralatan baru yang lebih baik serta mengubahsuai kaedah kerja dan peralatan yang sedia ada. ubatubatan.. pengajaran dan Tugas seorang Jurutera Kimia membabitkan: mentafsir dan menganalisis kertas kawalan mutu yang ditulis oleh jurutera penyelidik.kewangan. plastik. fabrik di samping memajukan proses untuk menghasilkan barangan ini.3. Ahli Kimia dan jurutera berganding bahu dalam makmal penyelidikan untuk memajukan produk kimia seperti sabun pencuci.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang peralatan yang sedia ada untuk meningkatkan kecekapan pengeluaran 2. Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 4 .

Tugas seorang Jurutera Elektrik membabitkan: terlibat dalam tugas-tugas yang bersangkutan dengan system yang menjana. Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 5 . Jurutera elektrik berhubung rapat denganpelbagai bentuk aktiviti yang berkaitan dengan penyelidikan. mengeluar.0 Potensi Kerjaya kejuruteraan pada masa hadapan Perkembangan semasa di Malaysia mendorong permintaan yang tinggi terhadap profesion ini. rekebentuk. komponen dan sistem elektrik. Kejuruteraan Elektrik. ada syarikat-syarikat yang mengiklankan jawatan kosong sebagai jurutera di akhbar-akhbar tempatan. menyelesasi masalah operasi. mengagih.4. mengawal dan menggunakan elektrik. menganggar masa dan perbelanjaan sesuatu projek kejuruteraan yang akan dilaksanakan. Setiap hari. penyelenggaraan dan baikpulih peralatan. Kejuruteraan elektrik melibatkan setiap ciri kehidupan moden. pengeluaran. pemasangan. merekacipta dan pembikinan berbagai jenis peralatan elektrik menguji perkakas.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang - menentukan kaedah yang paling berkesan bagi pengeluaran bahan kimia 2. 3.

4.1.5 4. matematik gunaan. fizik.1.8 Mempunyai kemahiran komputer Berkebolehan dan mempunyai kreativiti Tekun dan bekerja keras Mempunyai keinginan untuk berjaya Seorang yang dinamik Dapat bekerja secara berkumpulan Calon perlu lulus peperiksaan SPM/SPMV. kimia.7 4.2 Ciri-ciri peribadi yang diperlukan: Meminati profesion ini Mempunyai pengetahuan di dalam bidang sains. fizik. Terdapat beberapa cara yang membolehkan pelajar berjaya mendapat ijazah pertama kejuruteraan sama ada universiti di dalam atau di luar negara.1 4.1. bahasa Melayu dan bahasa Inggeris.1.0 Kelayakan yang diperlukan untuk mengikuti program kejuruteraan.1.4 4. biologi dan pengajian am. para pelajar perlu lulus matematik tulen. Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 6 .6 4.3 4.1. Bagi peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) pula.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang 4.1.1. matematik tambahan.1 4. kimia. dan mendapat kepujian bagi mata pelajaran matematik moden. biologi. matematik dan bahasa 4.

Kursus selama satu setengah tahun ini adalah lepasan SPM/SPMV. UPM.Kursus kejuruteraan boleh diikuti secara terus di UTM selepas SPM.UM. (iv) Diploma . United Kingdom. UiTM. Pelajar-pelajar yang mengikuti kursus ini dengan jayanya akan diterima masuk ke peringkat ijazah pertama di universiti-universiti tempatan. Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) dan di Universiti Teknologi Petronas (UTP) juga menawarkan kursus ini di peringkat ijazah sarjana muda. UNJMAS. (i) Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia . Kelayakan ini juga diterima oleh universitiuniversiti di Australia. Pemegang-pemegang diploma ini boleh memasuki pasaran pekerjaan.Pelajar-pelajar boleh memohon masuk ke UKM. New Zealand dan Singapura. politeknik Kementerian Pendidikan serta banyak kolej swasta. USM.Kursus ini ditawarkan oleh UTM. Kursus ini mengambil masa selama lima tahun. (iii) UTM . Kanada. Terdapat beberapa universiti swasta tempatan seperti Universiti Multimedia. Sekiranya ingin Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 7 . UMS dan UiTM. UPM.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang Tempoh pengajian antara empat hingga enam tahun. (ii) Asasi/matrikulasi sains .

0 Pusat-pusat pendidikan dan latihan yang menyediakan program kejuruteraan.Program anjuran kedua-dua badan ini untuk lepasan SPM dan merupakan program pra universiti dan ijazah pertama di universitiuniversiti Amerika Syarikat. universiti di dalam atau di luar (v) Program anjuran MARA dan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) . Universiti Putra Malaysia (UPM). New Zealand.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang meneruskan pengajian di peringkat sarjana muda. Universiti-universiti yang menawarkan kursus di peringkat sarjana muda ialah Universiti Teknologi Malaysia (UTM). Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS). United Kingdom. Banyak universiti tempatan menawarkan kursus-kursus kejuruteraan di peringkat diploma dan ijazah sarjana muda. Universiti Sains Malaysia (USM). Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Australia. Kanada. Univensiti Malaya (UM). Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 8 . Univensiti Teknologi Mara (UiTM) dan Institut Teknologi Tun Hussein Onn (ITTHO). Jepun serta negara-negara lain yang dipilih 5. pelajar boleh berbuat demikian sama ada negara. Sementara UTM. Universiti Malaysia Sabah (UMS). Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Korea Selatan.

telekomunikasi. Organisasi yang memerlukan Jurutera di Malaysia ialah organisasi yang terlibat di dalam sektor pengangkutan. Buat masa ini. Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan politeknik Kementenian Pendidikan menawarkan kursus peringkat diploma. Kanada. Walaupun kerjaya ini mencabar tetapi mampu memberi kepuasan kepada mereka. Tambahan pula gaji dan imbuhannya lumayan dan mampu menarik minat pelajar untuk menceburi kerjaya ini. Australia.00 hingga RM 2500.0 Organisasi yang memerlukan Jurutera. 6. pembinaan. univensiti-universiti luar negara seperti Amenika Syarikat. Selain itu. gaji permulaan seorang jurutera ialah di antara RM 2000. perindustrian. United Kingdom. perlombongan.00 sebulan Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 9 . Zealand dan Singapura juga menawarkan kursus ini.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang UPM.0 Pendapatan dan gaya hidup seorang Jurutera. penyelidikan dan konsultasi 7.

Lulusan kejuruteraan perlu menjadi ahli : Institute of Engineers Malaysia (IEM) sebelum boleh mendaftar dengan Board of Engineers Malaysia (BEM). Setiap tugasan adalah unik kerana anda akan berhadapan dengan pelbagai situasi . empangan atau pun jambatan dan pengetahuan yang telah dicurahkan untuk menyumbang kepada peningkatan kualiti hidup manusia. tempat dan orang. Kepuasan kerja tercapai apabila menyaksikan hasil akhir produk yang terhasil seperti bangunan. Mereka memerlukan tiga tahun pengalaman pekerjaan yang diiktiraf di dalam bidang-bidang berkaitan sebelum layak ditemuduga bagi mendapat tauliah jurutera profesional. Manmohan Singh /03/08/2010 Muka surat 10 . Untuk mencapai cita-cita ini calon harus memiliki ijazah mana-mana bidang kejuruteraan dari universiti tempatan atau luar negara.Unit Bimbingan Dan Kaunseling SMKSH kerjaya bidang Kerjaya sebagai seorang Jurutera sangat mencabar kerana sebagai seorang Jurutera anda akan berhadapan dengan pelbagai jenis masalah dan cabaran yang berlainan setiap hari.