Bengkel Karangan

Apakah bahagian-bahagian karangan?
Karangan terbahagi kepada tiga bahagian: 1) Permulaan 2) Isi / Plot 3) Pengakhiran cerita

 Harus dapat menimbulkan keinginan pembaca untuk terus menatapnya. .Bengkel Karangan  Bahagian ini perlulah menarik.  Harus dapat memberi sedikit gambaran tentang cerita yang dituliskan.

.Bengkel Karangan Kandungan di dalam permulaan cerita haruslah:  Ringkas (4 hingga 6 ayat).  Senang difahami oleh pembaca.

Bengkel Karangan Ada 2 teknik untuk permulaan cerita : Latar Belakang Dialog .

Bengkel Karangan Latar Belakang Contoh : Ring! Loceng berbunyi. Loceng itu menandakan waktu rehat telah tamat. Aku telah kehilangan beg duitku. Tiba-tiba aku terperanjat. Pelajar-pelajar bergegas ke kelas masingmasing. .

Bengkel Karangan Dialog Contoh : “ Isamir! Cepat bangun! Nanti kau lambat ke sekolah. ” bisik hati Isamir. . “ Hai…aku mesti kena marah dengan Cikgu Singa. Isamir terasa berat untuk mencelikkan matanya kerana dia sebenarnya malas hendak pergi ke sekolah. ” teriak ibunya. Dia belum menyelesaikan kerja sekolahnya.

 Ia menentukan setinggi manakah mutu penulisan karangan kamu. lebihlah markah yang akan diterima.Bengkel Karangan  Ia merupakan bahagian yang paling penting di dalam karangan. .  Lebih bermutu karangan kamu.

 perasaan watak-watak .sedih. atau  suspens.Bengkel Karangan  Isi atau plot ialah sambungan peristiwa dari permulaan cerita. gembira. .  Kandungan di dalam isi boleh termasuk :  perkembangan cerita. takut  perbuatan setiap wata .baik. malas  dialog. jahat.

Bengkel Karangan  Di antara teknik-teknik pengakhiran cerita ialah secara :  mengejut. atau  sedih. MESTI ADA PENGAJARAN!!!!!! .  gembira.

 Akhiri cerita dengan cara yang akan menyenangkan hati pembaca.  Jangan akhiri cerita anda dengan cara tergantung ( tidak ada kesudahan ). .Bengkel Karangan Jangan membunuh watak utama bagi cerita tersebut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful