P. 1
Bahagian karangan

Bahagian karangan

|Views: 27|Likes:
Published by Elisha Jaafar

More info:

Published by: Elisha Jaafar on Apr 09, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/09/2012

pdf

text

original

Bengkel Karangan

Apakah bahagian-bahagian karangan?
Karangan terbahagi kepada tiga bahagian: 1) Permulaan 2) Isi / Plot 3) Pengakhiran cerita

Bengkel Karangan  Bahagian ini perlulah menarik.  Harus dapat memberi sedikit gambaran tentang cerita yang dituliskan.  Harus dapat menimbulkan keinginan pembaca untuk terus menatapnya. .

.  Senang difahami oleh pembaca.Bengkel Karangan Kandungan di dalam permulaan cerita haruslah:  Ringkas (4 hingga 6 ayat).

Bengkel Karangan Ada 2 teknik untuk permulaan cerita : Latar Belakang Dialog .

Pelajar-pelajar bergegas ke kelas masingmasing. Aku telah kehilangan beg duitku. . Tiba-tiba aku terperanjat.Bengkel Karangan Latar Belakang Contoh : Ring! Loceng berbunyi. Loceng itu menandakan waktu rehat telah tamat.

. Isamir terasa berat untuk mencelikkan matanya kerana dia sebenarnya malas hendak pergi ke sekolah. “ Hai…aku mesti kena marah dengan Cikgu Singa. ” teriak ibunya. ” bisik hati Isamir. Dia belum menyelesaikan kerja sekolahnya.Bengkel Karangan Dialog Contoh : “ Isamir! Cepat bangun! Nanti kau lambat ke sekolah.

 Ia menentukan setinggi manakah mutu penulisan karangan kamu.  Lebih bermutu karangan kamu. . lebihlah markah yang akan diterima.Bengkel Karangan  Ia merupakan bahagian yang paling penting di dalam karangan.

 Kandungan di dalam isi boleh termasuk :  perkembangan cerita. jahat.  perasaan watak-watak . takut  perbuatan setiap wata .baik. gembira.sedih. malas  dialog. . atau  suspens.Bengkel Karangan  Isi atau plot ialah sambungan peristiwa dari permulaan cerita.

Bengkel Karangan  Di antara teknik-teknik pengakhiran cerita ialah secara :  mengejut.  gembira. MESTI ADA PENGAJARAN!!!!!! . atau  sedih.

 Jangan akhiri cerita anda dengan cara tergantung ( tidak ada kesudahan ).  Akhiri cerita dengan cara yang akan menyenangkan hati pembaca. .Bengkel Karangan Jangan membunuh watak utama bagi cerita tersebut.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->