P. 1
Bahagian karangan

Bahagian karangan

|Views: 27|Likes:
Published by Elisha Jaafar

More info:

Published by: Elisha Jaafar on Apr 09, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/09/2012

pdf

text

original

Bengkel Karangan

Apakah bahagian-bahagian karangan?
Karangan terbahagi kepada tiga bahagian: 1) Permulaan 2) Isi / Plot 3) Pengakhiran cerita

 Harus dapat memberi sedikit gambaran tentang cerita yang dituliskan.Bengkel Karangan  Bahagian ini perlulah menarik.  Harus dapat menimbulkan keinginan pembaca untuk terus menatapnya. .

Bengkel Karangan Kandungan di dalam permulaan cerita haruslah:  Ringkas (4 hingga 6 ayat).  Senang difahami oleh pembaca. .

Bengkel Karangan Ada 2 teknik untuk permulaan cerita : Latar Belakang Dialog .

Aku telah kehilangan beg duitku.Bengkel Karangan Latar Belakang Contoh : Ring! Loceng berbunyi. Loceng itu menandakan waktu rehat telah tamat. . Pelajar-pelajar bergegas ke kelas masingmasing. Tiba-tiba aku terperanjat.

” teriak ibunya. “ Hai…aku mesti kena marah dengan Cikgu Singa. ” bisik hati Isamir.Bengkel Karangan Dialog Contoh : “ Isamir! Cepat bangun! Nanti kau lambat ke sekolah. Isamir terasa berat untuk mencelikkan matanya kerana dia sebenarnya malas hendak pergi ke sekolah. . Dia belum menyelesaikan kerja sekolahnya.

 Ia menentukan setinggi manakah mutu penulisan karangan kamu.  Lebih bermutu karangan kamu.Bengkel Karangan  Ia merupakan bahagian yang paling penting di dalam karangan. . lebihlah markah yang akan diterima.

jahat. atau  suspens. malas  dialog.  perasaan watak-watak . .Bengkel Karangan  Isi atau plot ialah sambungan peristiwa dari permulaan cerita.  Kandungan di dalam isi boleh termasuk :  perkembangan cerita.baik. gembira. takut  perbuatan setiap wata .sedih.

 gembira. MESTI ADA PENGAJARAN!!!!!! . atau  sedih.Bengkel Karangan  Di antara teknik-teknik pengakhiran cerita ialah secara :  mengejut.

.Bengkel Karangan Jangan membunuh watak utama bagi cerita tersebut.  Jangan akhiri cerita anda dengan cara tergantung ( tidak ada kesudahan ).  Akhiri cerita dengan cara yang akan menyenangkan hati pembaca.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->