Bengkel Karangan

Apakah bahagian-bahagian karangan?
Karangan terbahagi kepada tiga bahagian: 1) Permulaan 2) Isi / Plot 3) Pengakhiran cerita

Bengkel Karangan  Bahagian ini perlulah menarik.  Harus dapat memberi sedikit gambaran tentang cerita yang dituliskan.  Harus dapat menimbulkan keinginan pembaca untuk terus menatapnya. .

.  Senang difahami oleh pembaca.Bengkel Karangan Kandungan di dalam permulaan cerita haruslah:  Ringkas (4 hingga 6 ayat).

Bengkel Karangan Ada 2 teknik untuk permulaan cerita : Latar Belakang Dialog .

Pelajar-pelajar bergegas ke kelas masingmasing. . Loceng itu menandakan waktu rehat telah tamat. Tiba-tiba aku terperanjat. Aku telah kehilangan beg duitku.Bengkel Karangan Latar Belakang Contoh : Ring! Loceng berbunyi.

“ Hai…aku mesti kena marah dengan Cikgu Singa. ” teriak ibunya. .Bengkel Karangan Dialog Contoh : “ Isamir! Cepat bangun! Nanti kau lambat ke sekolah. Isamir terasa berat untuk mencelikkan matanya kerana dia sebenarnya malas hendak pergi ke sekolah. ” bisik hati Isamir. Dia belum menyelesaikan kerja sekolahnya.

 Lebih bermutu karangan kamu.Bengkel Karangan  Ia merupakan bahagian yang paling penting di dalam karangan.  Ia menentukan setinggi manakah mutu penulisan karangan kamu. . lebihlah markah yang akan diterima.

.sedih.baik.Bengkel Karangan  Isi atau plot ialah sambungan peristiwa dari permulaan cerita. atau  suspens.  Kandungan di dalam isi boleh termasuk :  perkembangan cerita. jahat.  perasaan watak-watak . takut  perbuatan setiap wata . gembira. malas  dialog.

Bengkel Karangan  Di antara teknik-teknik pengakhiran cerita ialah secara :  mengejut. atau  sedih. MESTI ADA PENGAJARAN!!!!!! .  gembira.

.  Jangan akhiri cerita anda dengan cara tergantung ( tidak ada kesudahan ).  Akhiri cerita dengan cara yang akan menyenangkan hati pembaca.Bengkel Karangan Jangan membunuh watak utama bagi cerita tersebut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful