Bengkel Karangan

Apakah bahagian-bahagian karangan?
Karangan terbahagi kepada tiga bahagian: 1) Permulaan 2) Isi / Plot 3) Pengakhiran cerita

.Bengkel Karangan  Bahagian ini perlulah menarik.  Harus dapat menimbulkan keinginan pembaca untuk terus menatapnya.  Harus dapat memberi sedikit gambaran tentang cerita yang dituliskan.

.  Senang difahami oleh pembaca.Bengkel Karangan Kandungan di dalam permulaan cerita haruslah:  Ringkas (4 hingga 6 ayat).

Bengkel Karangan Ada 2 teknik untuk permulaan cerita : Latar Belakang Dialog .

Aku telah kehilangan beg duitku. . Pelajar-pelajar bergegas ke kelas masingmasing. Loceng itu menandakan waktu rehat telah tamat. Tiba-tiba aku terperanjat.Bengkel Karangan Latar Belakang Contoh : Ring! Loceng berbunyi.

Dia belum menyelesaikan kerja sekolahnya. “ Hai…aku mesti kena marah dengan Cikgu Singa. ” bisik hati Isamir. ” teriak ibunya.Bengkel Karangan Dialog Contoh : “ Isamir! Cepat bangun! Nanti kau lambat ke sekolah. Isamir terasa berat untuk mencelikkan matanya kerana dia sebenarnya malas hendak pergi ke sekolah. .

 Lebih bermutu karangan kamu. lebihlah markah yang akan diterima. .Bengkel Karangan  Ia merupakan bahagian yang paling penting di dalam karangan.  Ia menentukan setinggi manakah mutu penulisan karangan kamu.

jahat.sedih. takut  perbuatan setiap wata . malas  dialog.baik.  perasaan watak-watak . gembira.  Kandungan di dalam isi boleh termasuk :  perkembangan cerita.Bengkel Karangan  Isi atau plot ialah sambungan peristiwa dari permulaan cerita. atau  suspens. .

atau  sedih.  gembira.Bengkel Karangan  Di antara teknik-teknik pengakhiran cerita ialah secara :  mengejut. MESTI ADA PENGAJARAN!!!!!! .

.  Jangan akhiri cerita anda dengan cara tergantung ( tidak ada kesudahan ).Bengkel Karangan Jangan membunuh watak utama bagi cerita tersebut.  Akhiri cerita dengan cara yang akan menyenangkan hati pembaca.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful