P. 1
Risalah Madani Edisi April 2012

Risalah Madani Edisi April 2012

|Views: 531|Likes:
Published by Gptd Unisel
Risalah Madani kali ini diterbitkan dengan Edisi Jejak Patani sempena Projek Khidmat Pendidikan & Kajian Sosio-Budaya di Nad Tanjong, Patani, Thailand.
Risalah Madani kali ini diterbitkan dengan Edisi Jejak Patani sempena Projek Khidmat Pendidikan & Kajian Sosio-Budaya di Nad Tanjong, Patani, Thailand.

More info:

Published by: Gptd Unisel on Apr 10, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/30/2012

pdf

text

original

Grup Pengkaji Tamadun Dunia (GPTD) | Universiti Selangor (UNISEL

)

RISALAH MADANI
:: KE ARAH MENJANA INSAN ADABI ::
Edisi Khas Jejak Patani | Khidmat Pendidikan & Kajian Sosio Budaya | April 2012 | Percuma

Katakanlah (Muhammad):

“Sekali-kali tidak akan Menimpa kami kecuali apa yang telah ditakdirkan oleh Allah bagi kami. Dialah pelindung kami, dan hanya kepada AllaHlah orang-orang yang beriman harus bertawakal.”
(QS At Taubah: 51)

adab Menuntut

Kisah Teladan

ILMU
Hadith

PERJUANGAN Seekor Semut
Bicara Toko h

CINTAI Saudaramu
misi rahmatan lil alamin

Daud Al-Fathani

Sheikh

Emel : gptdunisel@gmail.com ¦ FB : Gptd Unisel ¦Blog : gptdunisel.blogspot.com

:: HADITH 40 (HADITH KETIGA BELAS) ::

Dari Abu Hamzah, Anas bin Malik r.a, khadam kepada Rasulullah s.a.w, bersabda Nabi s.a.w. : Tidak beriman seseorang kamu, sehinggalah ia mencintai saudaranya sama seperti ia menyintai dirinya sendiri.
(Riwayat Bukhari dan Muslim)

:: BICARA TOKOH :: Sheikh Daud Al-Fathani
ama sebenar beliau ialah syeikh Wan Daud bin Wan Abdullah bin Syeikh Wan Idris alFathani. Dilahirkan di kerisik, Pattani pada 1187H, bersamaan 1769M. Beliau meninggal dunia pada tahun 1265H atau 1791M. Keluarga beliau berasal dari kalangan keluarga ulama’. Antara kelebihan beliau ialah sanggup merantau keluar negeri, demi menuntut ilmu, bijak dan pintar dalam menguasai pelbagai bidang ilmu terutamanya ilmu agama. Mempunyai bakat kepimpinan yang membolehkan beliau dilantik sebagai syeikh bagi haji jamaah haji dari alam melayu. PENDIDIKAN Mendapat pendidikan awal di sebuah pondok di Pattani dan di Acheh dalam bidang ilmu agama seperti tafsir, feqah, usuluddin, dan tasauf. Beliau belajar di mekah selama 30 tahun dan Madinah selama 5 tahun. Antara guru beliau ialah Syeikh Muhammad Zin Acheh, dan Syeikh Muhammad Salih bin Abdul Rahman al-Fathani yang mengajar di Masjidil Haram. Beliau mempelajari tariqah al-Syatiriyyah daripada Syeikh Ali bin Ishak al-Fathani, dan tariqah al-Samaniyyah daripada Syiekh Muhammad bin Abdul Karim Saman al-Madani.

N

kitab dan risalah, menterjemah kitab-kitab dalam pelbagai bidang, dilantik sebagai pengajar di Masjidil Haram Mekah dan melahirkan tokoh-tokoh berwibawa. PENDEKATAN BELIAU DALAM PENULISAN Dalam penulisan feqah, beliau banyak mengemukakan pendapat ulama’ mazhab Syafie dan sangat sedikit mengemukakan pandangan dari mazhab lain. Beliau juga tidak banyak mengemukakan persoalan khilafiah, yang boleh menggelirukan masyarakat. Dalam penulisan Usuluddin beliau mengemukakan pandangan-pandangan ulama’ ahli Sunnah wal Jamaah. PENGARUH SHEIKH DAUD DI NUSANTARA Karya-karya beliau menjadi rujukan pada masyarakat dan diajar di masjid-masjid dan surau. Karya-karya dan pemikiran beliau menjadi bahan penyelidikan di universiti tempatan dan luar negara. Pemikiran beliau tersebar melalui anak murid beliau sehingga hari ini. SANJUNGAN CENDEKIAWAN

Kerajaan khilafah Uthmanniyyah telah memberikan gelaran al-‘Alim al-‘Allamah al-fahhamah al-‘Arif alRabbani kerana ketokohan dan keilmuan beliau. Diberikan pengiktirafan menjadi sheikh haji melayu SUMBANGAN SYEIKH DAUD FATHANI yang pertama dan diberikan pentauliahan mengajar di Masjid al-Haram. Dato’ Abdul Rahim Abu Bakar. Beliau banyak menghasilkan buku iaitu sebanyak 58 Pengerusi pengelola Dewan Bahasa Dan pustaka buah dalam pelbagai bidang ilmu. Antara kitab karanmenganggap Syeikh Daud Fathani sebagai pemikir gan beliau ialah kitab Feqah seperti Furu’ al-Masail, dan ulama’ yang menghasilkan karya sebaris dengan Munyyat al-Musolli. Kitab Tasauf (Minhaj al-Abidin, Hamzah Samsuri, Nuruddin al-Raniri Abdul Samad alBidayah al-Hidayah), kitab Usuluddin (Al-Durr alPalembangi dan Muhammad al-Arsyad al-Banjari. Tahmin, Dhia’ al-Murid) dan Sejarah (Tarikh alSmoga ketokohan dan keilmuan yang dimiliki oleh Fatani). Beliau juga memainkan peranan yang amat Syeikh Daud Al-Fathani ini dapat kita jadikan contoh besar dalam penyebaran ilmu. Antara peranan beliau dan teladan untuk mencapai kejayaan dalam apa juga ialah banyak menghasilkan karya-karya dalam bentuk bidang yang diceburi.

:: ADAB : MENUNTUT ILMU ::
Al-Imam Al-Ghazali menggariskan adab-adab di bawah agar diamalkan oleh seseorang penuntut ilmu. Perkara ini wajar diberi perhatian untuk mendapat keberkatan dariNya dalam menuntut ilmu. 1. Mengikhlaskan niat menuntut ilmu untuk mendapatkan keredhaan Allah. 2. Hendaklah bertaqwa kepada Allah setiap masa. 3. Menimbulkan rasa MuraqabatulLah dalam diri. 4. Bersifat Tawadhu’ dan tidak menyombongkan diri . 5. Melatih diri dengan sifat Qana’ah dan Zuhud. 6. Menghiasi diri dengan Kehormatan diri ( Al-Muru`ah ). 7. Menjauhi kemewahan tanpa keperluan. 8. Berpaling dari perkara sia-sia. 9. Bersikap lemah lembut. 10. Banyak melakukan Tafakkur dan Merenung. 11. Mempunyai prinsip yang tetap dalam kebenaran dan berjaga-jaga terhadap sesuatu berita yang diterima. 12. Memelihara kehormatan guru. 13. Mencatat ilmu yang diperolehi. 14. Beramal dengan apa yang dipelajari 15. Mendoakan kebaikan bagi gurunya. 16. Hindari teman yang merosakkan. 17. Bercita-cita tinggi. 18. Menjaga hafalan. 19. Amanah terhadap ilmu yang dipelajari. 20. Menguruskan masa dengan bijak. 21. Merujuk kitab-kitab yang lebih besar. 22. Sentiasa berdiskusi dengan hikmah. 23. Melakukan ulangkaji supaya tidak terlupa. 24. Menjauhi perkara syubhat. 25. Jauhi buruk sangka. 26. Jauhi orang yang melakukan bid’ah. 27. Hormati ahli ilmu yang dikenali dengan kebaikannya, tegurlah mereka dengan cara yang terbaik tanpa merendahkan martabat mereka. 28. Jawablah “Saya tidak tahu” jika anda ditanya dalam perkara yang anda memang tidak tahu. 29. Jauhi bergurau yang berlebihan.

::KISAH TELADAN::

PERJUANGAN SEEKOR SEMUT DALAM MENCAPAI MATLAMAT
egala fenomena yang ada di bumi ini merupakan gudang ilmu bagi manusia yang berakal. Sebagaimana firman Allah “Tidaklah Aku ciptakan sesuatu dengan Sia-sia”. Hal tersebut bererti bahwa, manusia diminta untuk selalu merenung dan memikirkan tentang ciptaan Allah, semua itu mengandung pelajaran yang sangat bernilai untuk digunakan sebagai kompas kehidupan. Salah satu fenomena alam (fauna) yang dapat kita ambil hikmahnya adalah perilaku SEMUT. Pernahkan kita memperhatikan dan kemudian merenungkan hikmah yang ada dibalik perilaku semut? Berikut akan dipaparkan sebuah perilaku semut, dan fakta yang terjadi. Dari fakta tersebut kita kemudian mengambil hikmah atau pelajaran. Pernahkah kita perhatikan, seekor semut yang berjuang merangkak naik ke atas sebuah batu besar atau sebuah pohon? Terdapat dua hikmah/pelajaran yang dapat kita petik dari jawaban pertanyaan tersebut, yaitu: Pengajaran Pertama Semut yang sedang merangkak naik ke atas batu besar atau sebuah pohon terkadang terjatuh, namun perhatikanlah bahwa semut tersebut kemudian akan merangkak lagi, dan bila jatuh kembali maka ia akan bangun lagi untuk merangkak kembali, lalu terjatuh lagi. Hal ini terjadi sampai berulangkali, namun si semut tetap berusaha dan berusaha, sehingga akhirnya ia berhasil sampai ke atas batu besar atau naik ke atas pohon yang diinginkan dan mendapatkan apa yang dicari tanpa merasa lelah dan bosan. Pelajaran yang dapat kita ambil ialah siapa saja yang ingin berjaya dalam pekerjaannya, ingin berjaya dalam hidupnya, dan ingin berjaya dalam mencapai tujuan yang hendak dicapainya, harus memiliki tekad atau semangat juang dan kesabaran yang tinggi. Kita

tidak boleh mudah menyerah dan mudah putus asa. Kita harus selalu berusaha secara berulang-ulang dan terus menerus, sehingga berjaya menggapai tujuan yang diinginkan. Pengajaran Kedua Perhatikanlah, apabila jalan yang bakal dilalui semut untuk naik ke atas batu atau pohon terhalang, maka semut akan berusaha untuk lalu dari arah kanan dan kiri, namun jika ia tetap susah untuk terus berjalan ke hadapan, semut tersebut akan berhenti sebentar, kemudian kembali lagi dengan sebuah tenaga yang jauh lebih kuat dibanding yang pertama. Mungkin ia akan menjauhi jalan pertamanya yang sulit kerana ada beberapa rintangan, namun ia akan tetap kembali berjalan menuju arah yang sama dengan mencari jalan lain. Pengajaran yang dapat diambil dari peristiwa ini ialah banyak halangan yang akan dihadapi dalam mencapai kejayaan dalam hidup, namun halangan bukan bererti kegagalan. Halangan itu akan menjadikan manusia mampu berfikir dengan cerdik dan menggunakan akalnya untuk mencuba mencari jalan keluar untuk mengatasi masalah dalam hidupnya. Pelbagai alternatif dan strategi untuk mengatasi masalah tersebut harus disusun. Hal ini harus dilakukan dengan kesabaran, tekad yang kuat, sikap pantang menyerah dan berusaha tanpa mengenal kata putus asa dan bosan. Kesimpulan Semut memiliki kekuatan yang luar biasa di dalam merealisasikan tekadnya untuk meraih apa yang diinginkan, ia tidak pernah memiliki rasa bosan dan putus asa. Jadikanlah semangat semut dalam mencapai sasarannya ini, sebagai batu loncatan untuk kita mencapai dan meraih harapan dan tujuan hidup kita, berbekalkan dengan tekad juang yang tinggi dan daya fikir yang kritis. Jangan pernah berkeluh kesah dan bosan dalam meraih apa yang kita inginkan atau harapkan.

S

:: KISAH ANBIYA’ ::
Nabi Sulaiman A.S dan Kubah Ajaib.
Sebelum bapanya meninggal, bapanya berdoa supaya anaknya diletakkan di suatu tempat yang tidak dapat diganggu oleh syaitan.

P

Doa orang tuanya dimakbulkan oleh Allah. Pada ada suatu hari Nabi Sulaiman telah menesuatu hari ketika dia bersiar-siar ditepi pandai, dia terrima wahyu daripada Allah SWT supaya lihat sebuah kubah yang terapung-apung di tepi panpergi ke tepi pantai bagi menyaksikan suatu perkara tai.ketika pemuda itu menghampiri kubah itu, ada ajaib yang akan ditunjukkan kepada Nabi Sulaiman. suara yang menyeru supai dia memasuki kubah Turut serta bersama baginda ialah kaum jin, manusia tersebut. Sebaik saja dia masuk, kubah terus berdan binatang. gerak dan tenggelam ke dasar laut. Tidak lama kemudian muncul sebuah lembaga seraya memperkeSetibanya di pantai, Perdana Menteri bernama Asif nalkan dirinya sebagai malaikat utusan Allah. Malaibin Barkhiya memohon kebenaran untuk melihat ke kat itu berkata dia diperintahkan Allah untuk memdasar laut. Setelah mendapat izin Nabi Sulaiman, dia bawa kubah tersebut ke dasar laut. Semenjak itu pemembaca sesuatu dan terus menyelam ke dalam muda tersebut terus bermunajat kepada Allah. laut. Tidak lama kemudian, Asif menjumpai sebuah Nabi Sulaiman bertanya kepada pemuda itu “Berapa kubah yang sangat cantik. Kubah tersebut mempun- lamakah kamu berada di kubah itu? ”. pemuda itu yai empat penjuru, setiap penjuru mempunyai pintu. menjawab “Saya tidak menghitungnya tetapi saya Walaupun pintu-pintu terbuka luas, namun peliknya mula memasukinya semasa pemerintahan Nabi Allah air tidak masuk ke dalam kubah tersebut. Ibrahim a.s lagi”. Nabi Sulaiman berkata “Rupamu Dengan kuasa yang diberi Allah, Asif dapat memtidak berubah malah sentiasa muda walaupun sudah bawa kubah tersebut naik ke darat dan diletakkan di dua ribu empat ratus tahun lamanya”. Nabi Sulaiman hadapan Nabi Sulaiman. Ada seorng pemuda di bertanya, “Adahkan kamu ingin pulang ke tempat asal dalamnya dan dia masih belum sedar meski pun ku- mu?” Jawab pemuda itu “Ya, silalah hantar aku pubahnya sudah diangkat ke darat kerana asyik berlang ke tempat asalku”. Nabi Sulaiman meminta Permunajat kepada Allah. Nabi Sulaiman memberi salam dana Menterinya membawa kubah tersebut pulang ke pada pemuda tersebut. Pemuda tersebut menyambut tempat asalnya. salam dan alangkah terkejutnya apabila melihat orang ramai berada di situ. Setelah kubah tersebut diletakkan ke tempat asal, Nabi Sulaiman berangkat pulang ke tempatnya dan Nabi Sulaiman bertanya kepada pemuda tersebut ba- bersyukur kepada Allah kerana telah memberi kesemgaimana dia boleh berada di dalam kubah yang terle- patan kepadanya untuk menyaksikan perkara yang tak di dasar laut. Pemuda tersebut menceritakan ajaib. Semoga pengorbanan seorang anak terhadap bhawa dia berkhidmat kepada ibu bapanya selama 70 kedua orang tuanya ini dapat kita jadikan teladan bertahun. Bapanya seorang yang lumpuh manakala sama. Sesungguhnya redha Allah itu terletak pada ibunya seorang yang buta. Suatu hari ketika ibunya keredhaan kedua orang tua kita. hendak menggal dunia, ibunya berdoa agar Allah panjangkan umur anaknya dan menjadikan anaknya sentiasa taat kepada Allah. Setelah ibunya meninggal dunia, tidak lama kemudian bapanya meniggal dunia.

:: SUDUT RENUNGAN ::

RISALAH MADANI
E-mel: rimagptd@gmail.com

Yang membuat kita Kuat adalah Do'a. Yang membuat kita Dewasa adalah Masalah. Yang membuat kita Maju adalah Usaha Keras. Yang membuat kita Hancur adalah Putus Asa. Yang membuat kita Semangat adalah Harapan dan Impian.

SIDANG REDAKSI
Penasihat Izwan Suhadak bin Ishak Editor Ummu Huda Penolong Editor Shakilah Abdullah Kolumnis
SHAKILAH SANAANI, NOR HAFIZ RAZALI, FAKHRUL AMIRUDDIN, MEK ELDA.

Diterbitkan oleh

GRUP PENGKAJI TAMADUN DUNIA (GPTD) UNISEL
TEL FB E-mel Blog : 010.269.3310 : Gptd Unisel : gptdunisel@gmail.com : gptdunisel.blogspot.com

Yang membuat kita menjadi yang terbaik adalah mendekatkan diri degan keheningan jiwa dan memperbanyak Sujud.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->