P. 1
TPACK

TPACK

|Views: 163|Likes:
Published by Rosmiza Ismail

More info:

Published by: Rosmiza Ismail on Apr 10, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/04/2013

pdf

text

original

TPACK

Teknologi Kandungan Pedagogi Pengetahuan: Rangka Kerja untuk Guru Pengetahuan Baasir Mishra Matthew J. KOEHLER1 Michigan State University Penyelidikan dalam bidang teknologi pendidikan telah sering terhadap kerana kekurangan daripada pembumian teori. Dalam artikel ini, kami mencadangkan satu rangka kerja konsep bagi teknologi pendidikan oleh bangunan mengenai penggubalan Shulman kandungan'' pedagogi '' pengetahuan dan memanjangkan kepada fenomena guru mengintegrasikan teknologi pedagogi mereka. Rangka kerja ini adalah hasil dari 5 tahun kerja pada program penyelidikan yang memberi tumpuan kepada pembangunan guru profesional dan pembangunan fakulti dalam pendidikan tinggi. Ia cuba untuk menangkap beberapa sifat-sifat penting guru pengetahuan yang diperlukan untuk integrasi teknologi dalam pengajaran, manakala menangani kompleks, bersifat pelbagai rupa, dan terletak pengetahuan ini.Kami berpendapat, secara ringkas, bahawa bertimbang rasa kegunaan pedagogi teknologi memerlukan pembangunan kompleks, bentuk yang terletak pengetahuan yang kita panggil Pengetahuan Kandungan Pedagogi Teknologi (TPCK). Dalam berbuat demikian, kita menempatkan peranan yang kompleks, dan interaksi di kalangan, tiga komponen utama pembelajaran persekitaran: kandungan, pedagogi dan teknologi. Kami berpendapat bahawa model ini mempunyai banyak untuk menawarkan kepada perbincangan integrasi teknologi di pelbagai peringkat: teori, pedagogi dan metodologi. Dalam artikel ini, kami menerangkan Teori di sebalik rangka kerja kami, menyediakan contoh pendekatan pengajaran kami berdasarkan rangka kerja ini, dan menggambarkan sumbangan metodologi yang mempunyai hasil daripada kerja ini. Perkara yang penting dalam sains tidak begitu banyak untuk mendapatkan fakta baru tentang menemui cara-cara baru berfikir tentang mereka. -Sir William Henry Bragg Kemunculan teknologi digital telah mengalami perubahan yang rutin dan amalan dalam arena kebanyakan manusia bekerja. Penyokong teknologi dalam pendidikan sering serupa menjangkakan perubahan dramatik dalam proses pengajaran Maktab Perguruan Rekod Jilid 108, Bilangan 6, Jun 2006, ms 1017-1054

119) Membangunkan teori bagi teknologi pendidikan adalah sukar kerana ia memerlukan pemahaman yang terperinci hubungan kompleks yang Kontekstual terikat. dan reka bentuk alat baru untuk pembelajaran adalah penting untuk membina pemahaman. untuk mentakrifkan keping terpencil menguraikan dalam bilik darjah kami yang berasingan dan kajian penyelidikan diskret. 1999. bukan sahaja kekangan pendidikan semasa kami menggunakan komputer. Zhao. ia adalah sukar untuk mengkaji sebab dan berkuat kuasa apabila guru. Mishra & Wiranto. 2003). kajian kes yang baik. telah menjadi kecenderungan untuk hanya melihat teknologi dan bukan bagaimana ia digunakan. Sebahagian daripada pengawasan ini boleh disebabkan oleh kekurangan teori pembumian untuk membangun atau memahami ini proses integrasi (American Persatuan Kemajuan Sains. Sehingga kita berkongsi beberapa visi teori bagi topik ini. Columbia University 0161-4681 dan pembelajaran. bahawa dalam pendidikan realiti mempunyai ketinggalan jauh di belakang wawasan. Litzinger. . kepujian . bagaimanapun. Teknologi yang paling pendidikan kajian terdiri kajian kes. [Satu] perspektif atheoretical . AS Kongres Pejabat Penilaian Teknologi. atau pelaksanaan baru alat pedagogi.R hak cipta oleh Guru College. myopically dan tidak sistematik. dan matlamat kurikulum berbeza dari kes ke kes. 2000. Soalan apa yang guru perlu tahu bagi yang sewajarnya untuk menggabungkan teknologi dalam pengajaran mereka telah menerima banyak perhatian baru-baru ini (Persatuan Antarabangsa bagi Teknologi dalam Pendidikan. contoh amalan terbaik. Selfe. Mengapa? Sebahagian daripada masalah. . bahawa fokus utama kami harus mengkaji bagaimana teknologi digunakan (Carr. 2003). Ia telah menjadi jelas. Satu pendekatan. Majlis Kebangsaan bagi Akreditasi Pendidikan Guru. AS Jabatan Pendidikan. Lebih-lebih lagi. politik. Tetapi mereka adalah hanya langkah pertama ke arah pembangunan rangka kerja teori dan konsep bersatu yang akan membolehkan kita untuk membangunkan dan mengenal pasti tema dan membina yang akan memohon merentasi pelbagai kes dan contoh-contoh amalan. 2000. yang dikenali sebagai reka bentuk eksperimen. kebudayaan. Semata-mata memperkenalkan teknologi kepada proses pendidikan tidak mencukupi. kami akan terus. & Marra. Hal ini telah menjadi jelas. bagaimanapun. kita berhujah. 1990). atau konteks pendidikan. Sehingga kita mengkaji kesan komputer teknologi. 2002. dari perspektif teori. (Ms. bilik darjah. . 2001. Jonassen. tetapi juga serius menghadkan visi kami dari apa yang mungkin dicapai dengan teknologi komputer dalam sosial yang lebih luas. Seperti yang Selfe berhujah. 1995. contoh terperinci terbaik amalan. 1998. Issroff & Scanlon. 1997. kita tidak akan melihat gambar yang lebih besar yang boleh memberi usaha arah kelas kami setiap hari dan bermakna. Sudah tentu.

penyelidikan empirikal (Koehler & Mishra. & Siebenthal. membuat keputusan pragmatik. Kerja ini telah memaklumkan kepada teori dan amalan dan telah diwakili melalui pelbagai penerbitan. implikasi membangunkan rangka kerja luar cara yang koheren memikirkan integrasi teknologi. Kami telah menerbitkan kerja ini atas nama teori (Ferdig. Mishra. Ia mengakui kerumitan pengajaran di bilik darjah dan memberi penerangan kepada kedua-dua pengamal dan penyelidik dengan membawa kepada pembangunan idea-idea teori yang berasaskan konteks amalan. 2004. dalam akhbar. Mishra. Mishra. dalam akhbar. & Yahya. Wiranto. sebagai metodologi penyelidikan. Inilah sebenarnya salah satu matlamat utama menjalankan reka bentuk eksperimen: tidak hanya menggunakan teori untuk menyediakan rasional bagi campur tangan atau mentafsir penemuan tetapi juga untuk membantu'' membangunkan satu kelas teori tentang proses pembelajaran dan cara yang direka untuk menyokong pembelajaran'' (Cobb et al.. Mishra. 1999). kami telah terlibat dalam menjalankan reka bentuk eksperimen bertujuan untuk membantu kita memahami perkembangan guru ke arah penggunaan teknologi yang kaya pada masa yang sama membantu guru-kedua-dua K-12 guru dan fakulti universiti-membangunkan pengajaran mereka dengan teknologi. 2003. 2002) dan praktikal permohonan (Koehler & Mishra. 2003). Mishra. Wiranto. 2004. Confrey. Yahya & Yadav. ia menawarkan cara baru melihat dan fenomena melihat dan maklumat tawaran yang untuk bunyi asas. & Schauble. 2005. Mishra. Tempoh 5 tahun yang lalu. & Zhao. 2002. & Tan.kerumitan ini dan mempunyai menonjol baru-baru ini diperolehi dalam penyelidikan pendidikan (Brown. Wiranto. Vyas & Mishra. serta pengamal dan pendidik. Wiranto. dalam akhbar. Dalam artikel ini kita melangkah pulang dari ekor individu diterbitkan menawarkan pemandangan bird's mata rangka kerja konsep yang telah muncul dari kerja badan ini. Hershey & Peruski. antara teori dan aplikasi. dan profesional guru pembangunan. latihan guru. Zhao. Lehrer. Berasaskan Rekabentuk Penyelidikan 1018 Guru Kolej Rekod Kolektif. Cobb. 2005. Mishra. & Cavanaugh. 2004. diSessa. Mishra. Dalam konteks ini. Mempunyai rangka kerja melampaui hanya mengenal pasti masalah dengan pendekatan semasa. Kerja kami telah bertujuan teori dan penyelidik. Eksperimen reka bentuk. 1992. eksperimen reka bentuk merapatkan jurang antara penyelidikan dan amalan. Hershey. Koehler & Zhao. 2003). menekankan pelaksanaan terperinci dan kajian campur tangan dengan berkembang matlamat pedagogi dalam tetapan kaya sahih. Wong. Kita berhujah bahawa dari segi konsep berdasarkan rangka kerja teori mengenai hubungan antara teknologi dan pengajaran boleh mengubah konsep dan amalan pendidikan guru. dalam akhbar). Mishra. Ia juga boleh mempunyai kesan yang ketara kepada jenis penyelidikan .

(2) kami menunjukkan bagaimana pendekatan pedagogi kami kepada guru-guru ' Teknologi Kandungan Pengetahuan Pedagogi 1019 pembangunan profesional. bagaimana ini rangka kerja telah berpandukan penyelidikan dan analisis keberkesanan kami Pendekatan pedagogi. Dismiss Google Translate for Business:Translator ToolkitWebsite TranslatorGlobal Market Finder TPACK : Pengetahuan Technologi Pedagogi Kandungan . praktikal dan abstrak.soalan bahawa kita meneroka. Satu matlamat tambahan artikel ini adalah untuk menawarkan satu contoh program penyelidikan yang membawa bersama-sama pragmatik dan teori. Dalam bahagian-bahagian yang berikut. pembelajaran teknologi oleh reka bentuk. Kami berharap untuk menunjukkan bahawa kuasa program ini pelbagai rupa terletak di menggabungkan pendekatan yang berbeza ini dan keupayaannya untuk bercakap kepada penyelidik dan New! Click the words above to view alternate translations. dan (3) kami berbincang. kita akan menangani isu-isu yang berkaitan dalam berikutan perintah: (1) Kami memperkenalkan kandungan pedagogi teknologi pengetahuan (TPCK) rangka kerja untuk memikirkan pengetahuan guru dan bagaimana ia memberitahu perdebatan tentang apa yang guru perlu tahu (dan bagaimana mereka mungkin membangunkan). dan memberi contoh. membawa kepada pembangunan TPCK.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->