P. 1
TOKOH

TOKOH

|Views: 2,410|Likes:
Published by Zaiton Zakaria

More info:

Published by: Zaiton Zakaria on Apr 10, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/26/2013

pdf

text

original

TOKOH-TOKOH UKIRAN 1.

Encik Latiff bin Long Latiff bin Long dilahirkan di Besut Terengganu, Beliau adalah seorang pengukir ukiran kayu yang mahir. Mewarisi bakat ayahnya yang berasal daripada keluarga yang mempunyai enam keturunan tukang kayu yang handal. Bapa Latiff juga terkenal dengan seorang pengukir. Ukirannya masih tersimpan di istana Raja Besut yang terdapat di muzium negeri Terengganu. Latiff telah menerima pengajaran ukiran kayu dari bapanya sejak berumur lima tahun. Beliau pernah memenangi pertandingan Kraftangan ukiran kayu semasa bersekolah. Pada tahun 1971 beliau memenangi tempat pertama dalam pertandingan Ukiran Kayu Jenis silat dalam Pameran Ukiran Kayu berlangsung di Balai Seni Lukis Negara. Kini Latiff Long adalah pengusaha Ukiran yang terkenal dan membuka bengkelnya di Pasir tumbuh Kelantan dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara. 2. Tuan Haji Wan Su bin Othman Wan Su juga merupakan dari keturunan pengukir terkenal di daerah Besut Terengganu. Ukirannya sangat halus dan mempunyai unsur tradisi. Wan Su cukup mahir dengan motif-motif ukiran kayu. Sehingga kini beliau telah dipilih oleh Lembaga Kraftangan Malaysia sebagai Adiguru bagi ukiran kayu. Pengiktirafan ini adalah diperingkat tertinggi oleh kraftangan Malaysia. Bengkel beliau terletak di Besut Terengganu dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara.

http://senivisual1.blogspot.com/2009/11/ukiran-kayu.html

UKIRAN KAYU
Pengenalan Seni ukiran kayu adalah seni kraftangan yang telah lama wujud di kalangan masyarakat Malaysia terutama bagi masyarakat Melayu, masyarakat etnik Sabah dan Sarawak serta masyarakat Orang Asli. Seni ukiran yang dipersembahkan melalui bahan kayu ini sama seperti seni ukiran yang lain cuma berbeza dari segi cara dan teknik pengukirannya. Seni ini begitu berkembang luas kerana Malaysia merupakan sebuah negara yang mempunyai hasil kayu-kayan yang banyak di mana terdapat kira-kira 3000 spesis kayu-kayan di negara kita. Di samping itu juga, kayu adalah bahan alam yang sangat sesuai untuk diukir dan boleh dipelbagaikan kegunaannya. Fokus akan ditumpukan kepada seni ukiran masyarakat Melayu, masyarakat etnik Sarawak dan Orang Asli. Selain itu ukiran kayu juga ialah simbol kerajinan tangan, kemahiran dan ketinggian ilmu yang diterjemahkan ke dalam pelbagai bentuk barangan yang mempunyai unsur seni. Simbol dan identiti

orang-orang Melayu sudah memberi perhatian yang istimewa terhadap seni ukiran pada bangunan seperti istana dan rumah kediaman. Perjalanan sejarah ini juga memperlihatkan perubahan demi perubahan berlaku ke atas seni kraf Melayu dan menjadikannya warisan yang dibawa dari zaman ke zaman. Beliau telah mula mempelajari seni ukiran Melayu sejak usia masih muda lagi. Allahyarham Abd. Latif Long. Ekspresi yang dipaparkan melalui ukiran kayu mewakili watak dan budaya masyarakat Melayu di Malaysia. Buku ‘Ukiran Kayu Warisan Melayu’ ini ditulis oleh seorang pengukir terkenal di negara kita iaitu Norhaiza Nordin. Keinginan yang tinggi untuk mendalami ilmu ukiran kayu telah membawa beliau berguru dengan tukang kayu ternama seperti Wan Mustafa Wan Su. Sejarah seni ukir di Tanah Melayu banyak terdapat dalam catatan-catatan sejarah iaitu dalam Sejarah Melayu di mana dikatakan seni ukiran Melayu tradisi telah ada sejak lebih 500 tahun dahulu. Rahman Long dan Allahyarham Nik Rashidin Nik Hussin. Raja-raja Melayu pada zaman dahulu memainkan peranan penting dalam memperkembang . Kewujudan seni kraf Melayu sejak bermula tamadun di Nusantara sehingga hari ini merupakan bukti kedewasaannya. Buku ini mengupas mengenai sejarah pengukiran kayu yang dibahagikan kepada beberapa perkara seperti:     Jenis Ukiran Kayu Liuk Lentuk Motif Ukiran Kayu Ungkapan Keperibadian Melayu Dalam Ukiran Kayu Senarai Bibliografi Bahan Rujukan Sejarah Ukiran Kayu Melayu Ukiran merupakan hasil seni rupa tradisi Melayu yang terulung. Pada ketika itu. Allahyarham Tengku Ibrahim Tengku Wok. Perjalanan sejarahnya yang cukup panjang menandakan kedewasaan seni kraf Melayu itu sendiri.yang ditonjolkan pada ukiran kayu mencerminkan jati diri masyarakat Malaysia.

Bentuk Pemidang Bentuk ini menampilkan motif yang menggambarkan pergerakan sederhana dan tidak berbelit-berbelit. Tiga teknik utama dan gaya di dalam seni ukiran Melayu ialah tebuk terus.dan menghidupkan suasana seni ukiran. dan tidak terikat. Biasanya bentuk ini menampilkan motif bulan. Bentuk ukiran juga ada tiga jenis utama iaitu bujang. kuntum bunga ataupun putik buah. Di Semenanjung Malaysia. kekayaan seni ukiran kayu orang Melayu paling ketara pada binaan rumah tradisional terutama di Kelantan. tebuk separuh dan tebuk timbul. Melaka dan Negeri Sembilan. setampuk manggis dan lain-lain. Teknik dan Gaya Ukiran kayu dapat dilaksanakan dengan berbagai-bagai teknik dan penggunaan satu-satu teknik itu banyak bergantung pada kebolehan dan kemahiran pandai kayu. Ukiran-ukiran yang dibuat dalam bentuk ini diberi nama-nama yang menarik seperti itik pulang petang. lengkap dan pemidang. Hingga kini peninggalan istana-istana lama memperlihatkan betapa indah dan uniknya ukiran-ukiran yang diterapkan pada istana-istana tersebut. Bentuk Bujang Bentuk ini berdiri terasing. Biasanya Bentuk pemidang digunakan untuk jala-jala rumah serta benda-benda yang terdapat di dalam rumah seperti tepak sirih. matahari. berkait atau bersambung-sambung. badak mudik. bebas. bintang. almari dan dulang kayu. Bentuk ini mempunyai bingkai atau pemidang. .

Ungkapan Keperibadian Melayu Dalam Ukiran Melayu dalam bentuk jiwa yang diterjemahkan oleh Abdullah Muhammad (Nakula) dalam bentuk kata-kata yang indah bagi memudahkan pemahaman masyarakat tentang makna . Bentuk ini menitikberatkan unsur tumbuh-tumbuhan. daun.  Ukiran Timbul Bersilat Hampir sama dengan Ukiran Timbul Silat tetapi berbeza pada silat motif atau corak ukiran. dahan. merangkumi akar. tebar layar. jendela. Segmen Liuk Lentuk Motif Dalam Ukiran Melayu menerangkan dengan jelas mengenai motif-motif hiasan yang digunakan dengan pengaruh dan kepercayaan motif itu sendiri.Bentuk Lengkap Bentuk ini menggabungkan ciri-ciri bentuk bujang dan bentuk pemidang. jendela. Bentuk ukiran kayu yang lazim dihasilkan oleh pengukir Melayu adalah ukiran dua dimensi dan ukiran tiga dimensi. batang. tebar layar. Ukiran teknik ini biasanya terdapat pada dinding. Jenis Ukiran Kayu Mengukir ialah proses meluakkan kayu dengan menggunakan alat ukir yang dibantu oleh kemahiran tangan. daun pintu dan perabot. putik dan sulurnya. buah. sekatan ruang. Jenis-jenis ukiran seperti:  Ukiran Timbul Tanpa Silat Gaya teknik ini biasanya terdapat pada dinding.  Ukiran Tebuk Tembus Tanpa Silat Hampir sama dengan Ukiran Timbul Tanpa Silat biasanya terdapat pada kekisi. perabut dan cucur atap. daun pintu dan perabut. pagar musang.

motif-motif ini terdapat pada alat-alat tembikar. Biasanya. matahari. Motif ukiran kayu orang Melayu terbahagi kepada beberapa jenis .yang tersirat disebalik keindahan ukiran kayu. tepak sirih dan barang-barang tembaga. binaan masjid dan mimbarnya. bulan dan bukit bukau. kebolehan minda dan kemahiran untuk mengerahkan deria disalurkan kepada ukiran kayu sebagai satu nikmat yang boleh dihayati. menggunakan huruf Arab. surau. Motif seni khat atau kaligrafi. Motif makhluk halus. Kadangkala bentuk segitiga ini dicantum dengan sulur-sulur tumbuhan. Motif Geometri menampilkan bentuk bulatan dan bentuk segitiga yang disusun berderet. terutamanya petikan Quran dan tulisan Jawi. badak dan itik (ayam berlaga. masjid dan surau serta pada alat-alat keagamaan seperti rehal. Keindahan ukiran Melayu adalah manifestasi gambaran jiwa dan budaya yang dimiliki oleh masyarakat Melayu dengan gabunggan ketinggian ilmu. ketam. Motif angkasa atau kosmos yang menerapkan gambaran awan larat seperti bintang. . Penggunaan Seni ukiran kayu di kalangan masyarakat Melayu bukan sahaja terdapat pada rumah-rumah tetapi penjelmaan dan penerapannya terdapat pada istana-istana raja. tukul besi dan paling penting pahat. Alat dan Motif Alat-alat yang digunakan untuk seni ukiran adalah seperti gergaji. badak mudik dan itik pulang petang). sarung keris. Motif ini banyak terdapat di ambang pintu rumah. contohnya ayam.

Desa Ukiran Kayu . Tengku Ibrahim Bin Tengku Wook (Tokoh Kraf Negara 1999). Istana ini dihiasi dengan ukiran kayu yang halus seni ukirannya dan sangat menarik dan mengagumkan. pintu gerbang. Ketiga-tiga rumah ini menjadi simbol dan contoh ukiran kayu yang diterapkan ciri-ciri ukiran melayu yang terkenal. kira-kira 100Km dari Bandar Kuala Terengganu. Desa Ukiran Kayu yang dibina ini berkeluasan 3. meja.wakaf. alat-alat permainan masa lapang. kereta kuda dan kereta lembu.Besut Seni ukiran kayu adalah seni warisan turun temurun yang mempunyai nilai seni yang tak ternilai harganya. Desa Ukiran Kayu ini telah dibina di kawasan Istana Tengku Long yang terkenal dengan seni bina yang menarik dan mengagumkan. katil. Abd Rahman Long. Wan Mustaffa Wan Su (Tokoh Seni Negeri Terengganu 2003) dan Norhaiza Bin Nordin. kerusi. Istana Tengku Long ini telah dibina dengan Tengku Chik Haji Bin Tengku Hitam. Desa Ukiran Kayu terletak di daerah Besut yang telah di ilhamkan sebagai "Besut Daerah Ukiran Kayu" kerana lahirnya pengukir-pengukir tersohor lahir di Daerah Besut. Haji Wan Su Bin Othman ( Tokoh Seni Negara 1997). peralatan pertukangan dan pengangkutan tradisi seperti perahu. dan kepala perahu yang disebut bangau. Raja Besut Ke-4 pada tahun 1875. perabot seperti almari. Gaya ukiran pada kayu adalah dipengaruhi oleh faktor dan cara hidup masyarakat Melayu seperti adat. Rumah Limas Bungkus dan Rumah Bujang Berserambi Selasar.500meter persegi dan terletak di kawasan Kg Raja Besut Terengganu . Antara pengukir ternama yang berasal dari Besut adalah Che Long Bin Yusof. . Terdapat tiga jenis rumah tradisional yang dibina di Desa Ukiran Kayu ini ialah Rumah Potong Belanda. peralatan memasak. Kerajaan Negeri Terengganu telah membina sebuah institut latihan seni ukir yang di beri nama Desa Ukiran Kayu (DUK). alat-alat muzik tradisi. Menyedari pentingnya seni ini tidak hilang ditelan zaman. alat-alat senjata.

html http://zehanzehan.html DICATAT OLEH LEEN DI 9:49 PTG . Biasanya ukiran ini berdasarkan keperluan individu dan tidak bercanggah dengan kepercayaan dan adat Melayu.html http://naeltrg.ws/isaid04652/Fulltext010.blogspot.Ghani sebagai Ketua Pengawai Eksekutif Terengganu International Design Excellence (TIDE) yang mempunyai pengalaman yang tinggi dan luas dalam bidang seni. persekitaran.101.my/04/0412ukir_kayu. Ukiran Kayu Warisan Melayu. Hlmn. Desa Ukiran Kayu ini dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Terengganu melalui Yayasan Pembangunan Usahawan menyediakan latihan kepada pelatih lepasan SPM yang terdiri dari anak watan Terengganu yang berminat mendalami seni ukir ini.blogspot. Kuala Lumpur: Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia.agama. RUJUKAN Norhaiza Nordin. iklim dan bentuk muka bumi.htm http://www.com/2010/06/pengajian-melayu-bersumberkan-islam.geocities. 2009.pnm.com/2010/09/desa-ukiran-kayu-besut. DUK ini juga dipantau oleh seorang Profesor Madya Sulaiman Abd. Selain itu DUK juga menyediakan tenaga pengajar berpengalaman untuk melatih pelatih di sini. http://malaysiana. Kepada sesiapa yang berminat untuk mengikuti latihan ukiran kayu atau melawat Desa Ukiran Kayu boleh lah berkunjung dan melihat sendiri Seni Warisan Melayu yang menjadi simbol dan lambang kebangaan kita sebagai rakyat Malaysia.

com/ .blogspot.http://x-areniq.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->