TOKOH-TOKOH UKIRAN 1.

Encik Latiff bin Long Latiff bin Long dilahirkan di Besut Terengganu, Beliau adalah seorang pengukir ukiran kayu yang mahir. Mewarisi bakat ayahnya yang berasal daripada keluarga yang mempunyai enam keturunan tukang kayu yang handal. Bapa Latiff juga terkenal dengan seorang pengukir. Ukirannya masih tersimpan di istana Raja Besut yang terdapat di muzium negeri Terengganu. Latiff telah menerima pengajaran ukiran kayu dari bapanya sejak berumur lima tahun. Beliau pernah memenangi pertandingan Kraftangan ukiran kayu semasa bersekolah. Pada tahun 1971 beliau memenangi tempat pertama dalam pertandingan Ukiran Kayu Jenis silat dalam Pameran Ukiran Kayu berlangsung di Balai Seni Lukis Negara. Kini Latiff Long adalah pengusaha Ukiran yang terkenal dan membuka bengkelnya di Pasir tumbuh Kelantan dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara. 2. Tuan Haji Wan Su bin Othman Wan Su juga merupakan dari keturunan pengukir terkenal di daerah Besut Terengganu. Ukirannya sangat halus dan mempunyai unsur tradisi. Wan Su cukup mahir dengan motif-motif ukiran kayu. Sehingga kini beliau telah dipilih oleh Lembaga Kraftangan Malaysia sebagai Adiguru bagi ukiran kayu. Pengiktirafan ini adalah diperingkat tertinggi oleh kraftangan Malaysia. Bengkel beliau terletak di Besut Terengganu dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara.

http://senivisual1.blogspot.com/2009/11/ukiran-kayu.html

UKIRAN KAYU
Pengenalan Seni ukiran kayu adalah seni kraftangan yang telah lama wujud di kalangan masyarakat Malaysia terutama bagi masyarakat Melayu, masyarakat etnik Sabah dan Sarawak serta masyarakat Orang Asli. Seni ukiran yang dipersembahkan melalui bahan kayu ini sama seperti seni ukiran yang lain cuma berbeza dari segi cara dan teknik pengukirannya. Seni ini begitu berkembang luas kerana Malaysia merupakan sebuah negara yang mempunyai hasil kayu-kayan yang banyak di mana terdapat kira-kira 3000 spesis kayu-kayan di negara kita. Di samping itu juga, kayu adalah bahan alam yang sangat sesuai untuk diukir dan boleh dipelbagaikan kegunaannya. Fokus akan ditumpukan kepada seni ukiran masyarakat Melayu, masyarakat etnik Sarawak dan Orang Asli. Selain itu ukiran kayu juga ialah simbol kerajinan tangan, kemahiran dan ketinggian ilmu yang diterjemahkan ke dalam pelbagai bentuk barangan yang mempunyai unsur seni. Simbol dan identiti

Rahman Long dan Allahyarham Nik Rashidin Nik Hussin. Pada ketika itu.yang ditonjolkan pada ukiran kayu mencerminkan jati diri masyarakat Malaysia. Ekspresi yang dipaparkan melalui ukiran kayu mewakili watak dan budaya masyarakat Melayu di Malaysia. Latif Long. Sejarah seni ukir di Tanah Melayu banyak terdapat dalam catatan-catatan sejarah iaitu dalam Sejarah Melayu di mana dikatakan seni ukiran Melayu tradisi telah ada sejak lebih 500 tahun dahulu. Allahyarham Abd. Kewujudan seni kraf Melayu sejak bermula tamadun di Nusantara sehingga hari ini merupakan bukti kedewasaannya. Keinginan yang tinggi untuk mendalami ilmu ukiran kayu telah membawa beliau berguru dengan tukang kayu ternama seperti Wan Mustafa Wan Su. orang-orang Melayu sudah memberi perhatian yang istimewa terhadap seni ukiran pada bangunan seperti istana dan rumah kediaman. Raja-raja Melayu pada zaman dahulu memainkan peranan penting dalam memperkembang . Buku ‘Ukiran Kayu Warisan Melayu’ ini ditulis oleh seorang pengukir terkenal di negara kita iaitu Norhaiza Nordin. Beliau telah mula mempelajari seni ukiran Melayu sejak usia masih muda lagi. Buku ini mengupas mengenai sejarah pengukiran kayu yang dibahagikan kepada beberapa perkara seperti:     Jenis Ukiran Kayu Liuk Lentuk Motif Ukiran Kayu Ungkapan Keperibadian Melayu Dalam Ukiran Kayu Senarai Bibliografi Bahan Rujukan Sejarah Ukiran Kayu Melayu Ukiran merupakan hasil seni rupa tradisi Melayu yang terulung. Perjalanan sejarahnya yang cukup panjang menandakan kedewasaan seni kraf Melayu itu sendiri. Perjalanan sejarah ini juga memperlihatkan perubahan demi perubahan berlaku ke atas seni kraf Melayu dan menjadikannya warisan yang dibawa dari zaman ke zaman. Allahyarham Tengku Ibrahim Tengku Wok.

dan tidak terikat. Teknik dan Gaya Ukiran kayu dapat dilaksanakan dengan berbagai-bagai teknik dan penggunaan satu-satu teknik itu banyak bergantung pada kebolehan dan kemahiran pandai kayu. Di Semenanjung Malaysia. kekayaan seni ukiran kayu orang Melayu paling ketara pada binaan rumah tradisional terutama di Kelantan. berkait atau bersambung-sambung. bebas. Bentuk ini mempunyai bingkai atau pemidang. Biasanya bentuk ini menampilkan motif bulan.dan menghidupkan suasana seni ukiran. setampuk manggis dan lain-lain. tebuk separuh dan tebuk timbul. lengkap dan pemidang. Hingga kini peninggalan istana-istana lama memperlihatkan betapa indah dan uniknya ukiran-ukiran yang diterapkan pada istana-istana tersebut. Tiga teknik utama dan gaya di dalam seni ukiran Melayu ialah tebuk terus. Bentuk ukiran juga ada tiga jenis utama iaitu bujang. Biasanya Bentuk pemidang digunakan untuk jala-jala rumah serta benda-benda yang terdapat di dalam rumah seperti tepak sirih. bintang. matahari. kuntum bunga ataupun putik buah. Bentuk Pemidang Bentuk ini menampilkan motif yang menggambarkan pergerakan sederhana dan tidak berbelit-berbelit. almari dan dulang kayu. badak mudik. . Bentuk Bujang Bentuk ini berdiri terasing. Melaka dan Negeri Sembilan. Ukiran-ukiran yang dibuat dalam bentuk ini diberi nama-nama yang menarik seperti itik pulang petang.

buah. merangkumi akar. Bentuk ukiran kayu yang lazim dihasilkan oleh pengukir Melayu adalah ukiran dua dimensi dan ukiran tiga dimensi.  Ukiran Tebuk Tembus Tanpa Silat Hampir sama dengan Ukiran Timbul Tanpa Silat biasanya terdapat pada kekisi.  Ukiran Timbul Bersilat Hampir sama dengan Ukiran Timbul Silat tetapi berbeza pada silat motif atau corak ukiran.Bentuk Lengkap Bentuk ini menggabungkan ciri-ciri bentuk bujang dan bentuk pemidang. Bentuk ini menitikberatkan unsur tumbuh-tumbuhan. daun. daun pintu dan perabot. Jenis-jenis ukiran seperti:  Ukiran Timbul Tanpa Silat Gaya teknik ini biasanya terdapat pada dinding. perabut dan cucur atap. tebar layar. tebar layar. jendela. putik dan sulurnya. Segmen Liuk Lentuk Motif Dalam Ukiran Melayu menerangkan dengan jelas mengenai motif-motif hiasan yang digunakan dengan pengaruh dan kepercayaan motif itu sendiri. daun pintu dan perabut. Jenis Ukiran Kayu Mengukir ialah proses meluakkan kayu dengan menggunakan alat ukir yang dibantu oleh kemahiran tangan. sekatan ruang. batang. jendela. pagar musang. Ungkapan Keperibadian Melayu Dalam Ukiran Melayu dalam bentuk jiwa yang diterjemahkan oleh Abdullah Muhammad (Nakula) dalam bentuk kata-kata yang indah bagi memudahkan pemahaman masyarakat tentang makna . Ukiran teknik ini biasanya terdapat pada dinding. dahan.

Motif makhluk halus. bulan dan bukit bukau. ketam. surau. Motif ini banyak terdapat di ambang pintu rumah. badak mudik dan itik pulang petang). Motif angkasa atau kosmos yang menerapkan gambaran awan larat seperti bintang. menggunakan huruf Arab. badak dan itik (ayam berlaga. Keindahan ukiran Melayu adalah manifestasi gambaran jiwa dan budaya yang dimiliki oleh masyarakat Melayu dengan gabunggan ketinggian ilmu. tukul besi dan paling penting pahat. Alat dan Motif Alat-alat yang digunakan untuk seni ukiran adalah seperti gergaji. kebolehan minda dan kemahiran untuk mengerahkan deria disalurkan kepada ukiran kayu sebagai satu nikmat yang boleh dihayati. motif-motif ini terdapat pada alat-alat tembikar. terutamanya petikan Quran dan tulisan Jawi. binaan masjid dan mimbarnya. contohnya ayam. tepak sirih dan barang-barang tembaga. Motif seni khat atau kaligrafi. Motif ukiran kayu orang Melayu terbahagi kepada beberapa jenis . Motif Geometri menampilkan bentuk bulatan dan bentuk segitiga yang disusun berderet. matahari. Kadangkala bentuk segitiga ini dicantum dengan sulur-sulur tumbuhan. Penggunaan Seni ukiran kayu di kalangan masyarakat Melayu bukan sahaja terdapat pada rumah-rumah tetapi penjelmaan dan penerapannya terdapat pada istana-istana raja.yang tersirat disebalik keindahan ukiran kayu. . Biasanya. masjid dan surau serta pada alat-alat keagamaan seperti rehal. sarung keris.

katil. Desa Ukiran Kayu ini telah dibina di kawasan Istana Tengku Long yang terkenal dengan seni bina yang menarik dan mengagumkan. alat-alat senjata.wakaf. perabot seperti almari. Tengku Ibrahim Bin Tengku Wook (Tokoh Kraf Negara 1999). pintu gerbang. Istana Tengku Long ini telah dibina dengan Tengku Chik Haji Bin Tengku Hitam.Besut Seni ukiran kayu adalah seni warisan turun temurun yang mempunyai nilai seni yang tak ternilai harganya. Raja Besut Ke-4 pada tahun 1875. Istana ini dihiasi dengan ukiran kayu yang halus seni ukirannya dan sangat menarik dan mengagumkan. kira-kira 100Km dari Bandar Kuala Terengganu. Antara pengukir ternama yang berasal dari Besut adalah Che Long Bin Yusof. Terdapat tiga jenis rumah tradisional yang dibina di Desa Ukiran Kayu ini ialah Rumah Potong Belanda. kerusi. . dan kepala perahu yang disebut bangau. kereta kuda dan kereta lembu. Abd Rahman Long. peralatan pertukangan dan pengangkutan tradisi seperti perahu. Haji Wan Su Bin Othman ( Tokoh Seni Negara 1997). Rumah Limas Bungkus dan Rumah Bujang Berserambi Selasar. Menyedari pentingnya seni ini tidak hilang ditelan zaman. Desa Ukiran Kayu terletak di daerah Besut yang telah di ilhamkan sebagai "Besut Daerah Ukiran Kayu" kerana lahirnya pengukir-pengukir tersohor lahir di Daerah Besut. peralatan memasak. alat-alat muzik tradisi.500meter persegi dan terletak di kawasan Kg Raja Besut Terengganu . Kerajaan Negeri Terengganu telah membina sebuah institut latihan seni ukir yang di beri nama Desa Ukiran Kayu (DUK). Ketiga-tiga rumah ini menjadi simbol dan contoh ukiran kayu yang diterapkan ciri-ciri ukiran melayu yang terkenal. Desa Ukiran Kayu . alat-alat permainan masa lapang. Desa Ukiran Kayu yang dibina ini berkeluasan 3. meja. Wan Mustaffa Wan Su (Tokoh Seni Negeri Terengganu 2003) dan Norhaiza Bin Nordin. Gaya ukiran pada kayu adalah dipengaruhi oleh faktor dan cara hidup masyarakat Melayu seperti adat.

agama.ws/isaid04652/Fulltext010.blogspot. 2009. Selain itu DUK juga menyediakan tenaga pengajar berpengalaman untuk melatih pelatih di sini. iklim dan bentuk muka bumi.html http://naeltrg. Hlmn.html http://zehanzehan. persekitaran.com/2010/09/desa-ukiran-kayu-besut. Kuala Lumpur: Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia. RUJUKAN Norhaiza Nordin. Kepada sesiapa yang berminat untuk mengikuti latihan ukiran kayu atau melawat Desa Ukiran Kayu boleh lah berkunjung dan melihat sendiri Seni Warisan Melayu yang menjadi simbol dan lambang kebangaan kita sebagai rakyat Malaysia.html DICATAT OLEH LEEN DI 9:49 PTG .blogspot. DUK ini juga dipantau oleh seorang Profesor Madya Sulaiman Abd.htm http://www.101. Ukiran Kayu Warisan Melayu. http://malaysiana. Biasanya ukiran ini berdasarkan keperluan individu dan tidak bercanggah dengan kepercayaan dan adat Melayu.pnm. Desa Ukiran Kayu ini dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Terengganu melalui Yayasan Pembangunan Usahawan menyediakan latihan kepada pelatih lepasan SPM yang terdiri dari anak watan Terengganu yang berminat mendalami seni ukir ini.Ghani sebagai Ketua Pengawai Eksekutif Terengganu International Design Excellence (TIDE) yang mempunyai pengalaman yang tinggi dan luas dalam bidang seni.com/2010/06/pengajian-melayu-bersumberkan-islam.my/04/0412ukir_kayu.geocities.

com/ .http://x-areniq.blogspot.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful