P. 1
TOKOH

TOKOH

|Views: 2,387|Likes:
Published by Zaiton Zakaria

More info:

Published by: Zaiton Zakaria on Apr 10, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/26/2013

pdf

text

original

TOKOH-TOKOH UKIRAN 1.

Encik Latiff bin Long Latiff bin Long dilahirkan di Besut Terengganu, Beliau adalah seorang pengukir ukiran kayu yang mahir. Mewarisi bakat ayahnya yang berasal daripada keluarga yang mempunyai enam keturunan tukang kayu yang handal. Bapa Latiff juga terkenal dengan seorang pengukir. Ukirannya masih tersimpan di istana Raja Besut yang terdapat di muzium negeri Terengganu. Latiff telah menerima pengajaran ukiran kayu dari bapanya sejak berumur lima tahun. Beliau pernah memenangi pertandingan Kraftangan ukiran kayu semasa bersekolah. Pada tahun 1971 beliau memenangi tempat pertama dalam pertandingan Ukiran Kayu Jenis silat dalam Pameran Ukiran Kayu berlangsung di Balai Seni Lukis Negara. Kini Latiff Long adalah pengusaha Ukiran yang terkenal dan membuka bengkelnya di Pasir tumbuh Kelantan dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara. 2. Tuan Haji Wan Su bin Othman Wan Su juga merupakan dari keturunan pengukir terkenal di daerah Besut Terengganu. Ukirannya sangat halus dan mempunyai unsur tradisi. Wan Su cukup mahir dengan motif-motif ukiran kayu. Sehingga kini beliau telah dipilih oleh Lembaga Kraftangan Malaysia sebagai Adiguru bagi ukiran kayu. Pengiktirafan ini adalah diperingkat tertinggi oleh kraftangan Malaysia. Bengkel beliau terletak di Besut Terengganu dan banyak menerima tempahan dari dalam dan luar negara.

http://senivisual1.blogspot.com/2009/11/ukiran-kayu.html

UKIRAN KAYU
Pengenalan Seni ukiran kayu adalah seni kraftangan yang telah lama wujud di kalangan masyarakat Malaysia terutama bagi masyarakat Melayu, masyarakat etnik Sabah dan Sarawak serta masyarakat Orang Asli. Seni ukiran yang dipersembahkan melalui bahan kayu ini sama seperti seni ukiran yang lain cuma berbeza dari segi cara dan teknik pengukirannya. Seni ini begitu berkembang luas kerana Malaysia merupakan sebuah negara yang mempunyai hasil kayu-kayan yang banyak di mana terdapat kira-kira 3000 spesis kayu-kayan di negara kita. Di samping itu juga, kayu adalah bahan alam yang sangat sesuai untuk diukir dan boleh dipelbagaikan kegunaannya. Fokus akan ditumpukan kepada seni ukiran masyarakat Melayu, masyarakat etnik Sarawak dan Orang Asli. Selain itu ukiran kayu juga ialah simbol kerajinan tangan, kemahiran dan ketinggian ilmu yang diterjemahkan ke dalam pelbagai bentuk barangan yang mempunyai unsur seni. Simbol dan identiti

Keinginan yang tinggi untuk mendalami ilmu ukiran kayu telah membawa beliau berguru dengan tukang kayu ternama seperti Wan Mustafa Wan Su. Allahyarham Tengku Ibrahim Tengku Wok.yang ditonjolkan pada ukiran kayu mencerminkan jati diri masyarakat Malaysia. Raja-raja Melayu pada zaman dahulu memainkan peranan penting dalam memperkembang . Buku ‘Ukiran Kayu Warisan Melayu’ ini ditulis oleh seorang pengukir terkenal di negara kita iaitu Norhaiza Nordin. Buku ini mengupas mengenai sejarah pengukiran kayu yang dibahagikan kepada beberapa perkara seperti:     Jenis Ukiran Kayu Liuk Lentuk Motif Ukiran Kayu Ungkapan Keperibadian Melayu Dalam Ukiran Kayu Senarai Bibliografi Bahan Rujukan Sejarah Ukiran Kayu Melayu Ukiran merupakan hasil seni rupa tradisi Melayu yang terulung. Beliau telah mula mempelajari seni ukiran Melayu sejak usia masih muda lagi. Perjalanan sejarahnya yang cukup panjang menandakan kedewasaan seni kraf Melayu itu sendiri. Allahyarham Abd. Perjalanan sejarah ini juga memperlihatkan perubahan demi perubahan berlaku ke atas seni kraf Melayu dan menjadikannya warisan yang dibawa dari zaman ke zaman. Latif Long. Kewujudan seni kraf Melayu sejak bermula tamadun di Nusantara sehingga hari ini merupakan bukti kedewasaannya. orang-orang Melayu sudah memberi perhatian yang istimewa terhadap seni ukiran pada bangunan seperti istana dan rumah kediaman. Ekspresi yang dipaparkan melalui ukiran kayu mewakili watak dan budaya masyarakat Melayu di Malaysia. Rahman Long dan Allahyarham Nik Rashidin Nik Hussin. Sejarah seni ukir di Tanah Melayu banyak terdapat dalam catatan-catatan sejarah iaitu dalam Sejarah Melayu di mana dikatakan seni ukiran Melayu tradisi telah ada sejak lebih 500 tahun dahulu. Pada ketika itu.

berkait atau bersambung-sambung. bebas. Biasanya bentuk ini menampilkan motif bulan. almari dan dulang kayu. Bentuk Pemidang Bentuk ini menampilkan motif yang menggambarkan pergerakan sederhana dan tidak berbelit-berbelit. tebuk separuh dan tebuk timbul. Melaka dan Negeri Sembilan. Di Semenanjung Malaysia. Ukiran-ukiran yang dibuat dalam bentuk ini diberi nama-nama yang menarik seperti itik pulang petang. Hingga kini peninggalan istana-istana lama memperlihatkan betapa indah dan uniknya ukiran-ukiran yang diterapkan pada istana-istana tersebut. Bentuk ukiran juga ada tiga jenis utama iaitu bujang. Bentuk Bujang Bentuk ini berdiri terasing. Biasanya Bentuk pemidang digunakan untuk jala-jala rumah serta benda-benda yang terdapat di dalam rumah seperti tepak sirih. Bentuk ini mempunyai bingkai atau pemidang. matahari. Teknik dan Gaya Ukiran kayu dapat dilaksanakan dengan berbagai-bagai teknik dan penggunaan satu-satu teknik itu banyak bergantung pada kebolehan dan kemahiran pandai kayu.dan menghidupkan suasana seni ukiran. badak mudik. setampuk manggis dan lain-lain. kekayaan seni ukiran kayu orang Melayu paling ketara pada binaan rumah tradisional terutama di Kelantan. lengkap dan pemidang. . dan tidak terikat. bintang. kuntum bunga ataupun putik buah. Tiga teknik utama dan gaya di dalam seni ukiran Melayu ialah tebuk terus.

 Ukiran Tebuk Tembus Tanpa Silat Hampir sama dengan Ukiran Timbul Tanpa Silat biasanya terdapat pada kekisi. sekatan ruang. putik dan sulurnya. batang. Ukiran teknik ini biasanya terdapat pada dinding. jendela. Ungkapan Keperibadian Melayu Dalam Ukiran Melayu dalam bentuk jiwa yang diterjemahkan oleh Abdullah Muhammad (Nakula) dalam bentuk kata-kata yang indah bagi memudahkan pemahaman masyarakat tentang makna . Segmen Liuk Lentuk Motif Dalam Ukiran Melayu menerangkan dengan jelas mengenai motif-motif hiasan yang digunakan dengan pengaruh dan kepercayaan motif itu sendiri. perabut dan cucur atap. Jenis-jenis ukiran seperti:  Ukiran Timbul Tanpa Silat Gaya teknik ini biasanya terdapat pada dinding. daun.Bentuk Lengkap Bentuk ini menggabungkan ciri-ciri bentuk bujang dan bentuk pemidang. Bentuk ini menitikberatkan unsur tumbuh-tumbuhan. Bentuk ukiran kayu yang lazim dihasilkan oleh pengukir Melayu adalah ukiran dua dimensi dan ukiran tiga dimensi. Jenis Ukiran Kayu Mengukir ialah proses meluakkan kayu dengan menggunakan alat ukir yang dibantu oleh kemahiran tangan. tebar layar. pagar musang. jendela. merangkumi akar. daun pintu dan perabot. dahan. daun pintu dan perabut. buah. tebar layar.  Ukiran Timbul Bersilat Hampir sama dengan Ukiran Timbul Silat tetapi berbeza pada silat motif atau corak ukiran.

matahari. Kadangkala bentuk segitiga ini dicantum dengan sulur-sulur tumbuhan. binaan masjid dan mimbarnya. ketam. Motif ukiran kayu orang Melayu terbahagi kepada beberapa jenis . masjid dan surau serta pada alat-alat keagamaan seperti rehal. . Motif Geometri menampilkan bentuk bulatan dan bentuk segitiga yang disusun berderet. Penggunaan Seni ukiran kayu di kalangan masyarakat Melayu bukan sahaja terdapat pada rumah-rumah tetapi penjelmaan dan penerapannya terdapat pada istana-istana raja. Motif angkasa atau kosmos yang menerapkan gambaran awan larat seperti bintang. sarung keris. badak mudik dan itik pulang petang). kebolehan minda dan kemahiran untuk mengerahkan deria disalurkan kepada ukiran kayu sebagai satu nikmat yang boleh dihayati.yang tersirat disebalik keindahan ukiran kayu. menggunakan huruf Arab. bulan dan bukit bukau. Alat dan Motif Alat-alat yang digunakan untuk seni ukiran adalah seperti gergaji. terutamanya petikan Quran dan tulisan Jawi. Motif seni khat atau kaligrafi. Keindahan ukiran Melayu adalah manifestasi gambaran jiwa dan budaya yang dimiliki oleh masyarakat Melayu dengan gabunggan ketinggian ilmu. tepak sirih dan barang-barang tembaga. Biasanya. Motif ini banyak terdapat di ambang pintu rumah. surau. Motif makhluk halus. motif-motif ini terdapat pada alat-alat tembikar. badak dan itik (ayam berlaga. tukul besi dan paling penting pahat. contohnya ayam.

katil. Rumah Limas Bungkus dan Rumah Bujang Berserambi Selasar. Wan Mustaffa Wan Su (Tokoh Seni Negeri Terengganu 2003) dan Norhaiza Bin Nordin. Desa Ukiran Kayu terletak di daerah Besut yang telah di ilhamkan sebagai "Besut Daerah Ukiran Kayu" kerana lahirnya pengukir-pengukir tersohor lahir di Daerah Besut. Antara pengukir ternama yang berasal dari Besut adalah Che Long Bin Yusof. Tengku Ibrahim Bin Tengku Wook (Tokoh Kraf Negara 1999). Desa Ukiran Kayu yang dibina ini berkeluasan 3. Ketiga-tiga rumah ini menjadi simbol dan contoh ukiran kayu yang diterapkan ciri-ciri ukiran melayu yang terkenal. kerusi. alat-alat muzik tradisi.wakaf. Istana Tengku Long ini telah dibina dengan Tengku Chik Haji Bin Tengku Hitam. Raja Besut Ke-4 pada tahun 1875. pintu gerbang.500meter persegi dan terletak di kawasan Kg Raja Besut Terengganu . Menyedari pentingnya seni ini tidak hilang ditelan zaman. perabot seperti almari. peralatan pertukangan dan pengangkutan tradisi seperti perahu. alat-alat permainan masa lapang. kira-kira 100Km dari Bandar Kuala Terengganu. Gaya ukiran pada kayu adalah dipengaruhi oleh faktor dan cara hidup masyarakat Melayu seperti adat. peralatan memasak. Istana ini dihiasi dengan ukiran kayu yang halus seni ukirannya dan sangat menarik dan mengagumkan. kereta kuda dan kereta lembu. Abd Rahman Long. Haji Wan Su Bin Othman ( Tokoh Seni Negara 1997). . dan kepala perahu yang disebut bangau.Besut Seni ukiran kayu adalah seni warisan turun temurun yang mempunyai nilai seni yang tak ternilai harganya. alat-alat senjata. Desa Ukiran Kayu ini telah dibina di kawasan Istana Tengku Long yang terkenal dengan seni bina yang menarik dan mengagumkan. Terdapat tiga jenis rumah tradisional yang dibina di Desa Ukiran Kayu ini ialah Rumah Potong Belanda. meja. Desa Ukiran Kayu . Kerajaan Negeri Terengganu telah membina sebuah institut latihan seni ukir yang di beri nama Desa Ukiran Kayu (DUK).

htm http://www.geocities. Desa Ukiran Kayu ini dibiayai sepenuhnya oleh Kerajaan Negeri Terengganu melalui Yayasan Pembangunan Usahawan menyediakan latihan kepada pelatih lepasan SPM yang terdiri dari anak watan Terengganu yang berminat mendalami seni ukir ini.ws/isaid04652/Fulltext010. http://malaysiana. persekitaran. Ukiran Kayu Warisan Melayu. 2009.com/2010/06/pengajian-melayu-bersumberkan-islam.com/2010/09/desa-ukiran-kayu-besut.my/04/0412ukir_kayu. DUK ini juga dipantau oleh seorang Profesor Madya Sulaiman Abd. iklim dan bentuk muka bumi.Ghani sebagai Ketua Pengawai Eksekutif Terengganu International Design Excellence (TIDE) yang mempunyai pengalaman yang tinggi dan luas dalam bidang seni. Kuala Lumpur: Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia.pnm. RUJUKAN Norhaiza Nordin.101.blogspot.html http://zehanzehan. Selain itu DUK juga menyediakan tenaga pengajar berpengalaman untuk melatih pelatih di sini.agama. Kepada sesiapa yang berminat untuk mengikuti latihan ukiran kayu atau melawat Desa Ukiran Kayu boleh lah berkunjung dan melihat sendiri Seni Warisan Melayu yang menjadi simbol dan lambang kebangaan kita sebagai rakyat Malaysia.html http://naeltrg.html DICATAT OLEH LEEN DI 9:49 PTG . Biasanya ukiran ini berdasarkan keperluan individu dan tidak bercanggah dengan kepercayaan dan adat Melayu.blogspot. Hlmn.

com/ .http://x-areniq.blogspot.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->