KOMSAS

Kupasan & kajian teks novel

Merenang Gelora
Nama : Rosli Kelas : Mutiara 1 (2012) Guru : En. Ahmad Zainuddin b. Omar Nur Dhamirah Aishah binti Mohd

.

.

Hal ini menambahkan lagi sakit hati Shahrul dan Kumar terhadap Badri. Ini menimbulkan masalah kerana murid kerap meminta belanja sekolah yang lebih daripada ibu bapa. Badri tidak putus asa. Kumar dan Shahrul akhirnya tertumpas apabila Meng Kong tertangkap di kedai ayahnya sendiri. Di sinilah bermulanya beliau bekerjasama dengan guru-guru untuk mengatasi masalah disiplin di sekolah. Ini menyebabkan Shahrul berseorangan. . Badri murid tingkatan lima dilantik menjadi pengawas sekolah. Badri watak utama dalam novel ini berusaha untuk membantu kawan-kawannya yang terlibat dalam masalah disiplin sekolah untuk keluar daripada permasalahan ini. Dendam dan iri hati Shahrul terhadap Badri semakin bertambah apabila Nadira murid perempuan yang agak menarik di sekolah itu. Kumar dan Shahrul merumitkan lagi permasalahan ini apabila mereka bukan sahaja menjual kad prabayar tetapi juga telefon bimbit kepada murid sekolah itu. Meng Kong. Kegiatan Meng Kong. Mereka menjual telefon bimbit secara ansuran. Walaupun menerima pelabagai tekanan semasa menjalankan tugasnya sebagai pengawas.SINOPSIS Novel Merenang Gelora mengisahkan tentang kenangan hidup Badri bersama-sama kawan-kawannya pada zaman persekolahan. Kumar pula akhirnya insaf apabila dia tertangkap ketika memasukkan kotak rokok ke dalam beg Meng Kong. yang sebelum ini menjadi kawan rapatnya berpaling arah ke Badri.

.

 Aktiviti tidak bermoral seperti peras ugut.  Golongan ibu bapa yang terlalu sibuk dengan pekerjaan masing-masing sehingga tidak mengambil tahu tentang perkembangan pelajaran anak. Badri berhadapan dengan pelbagai cabaran terutamanya sikap Meng Kong. Badri beristiqamah dan konsisten dalam memikul amanah untuk membantu guru-guru menjaga disiplin pelajar dan juga sebagai seorang anak yang bertanggungjawab untuk berjaya dalam pelajaran. lumba haram dan terlibat dalam kumpulan pengedar najis dadah dalam kalangan remaja.anak mereka.TEMA  Cabaran dan tanggungjawab seorang pelajar dalam menjalankan tugas sebagai seorang pengawas. PERSOALAN  Penguatkuasaan sesuatu disiplin itu tidak dapat ditegakkan jika pihak yang diberikan tugas tidak dapat melaksanakan tugas mereka dengan tidak berkesan.  Perasaan saling tertarik antara berlainan jantina dalam kalangan remaja yang sedang meningkat remaja. Dalam menjalankan tugasnya sebagai seorang pengawas.  Golongan ibu bapa yang mengambil berat tentang pelajaran anak –anak mereka.  Keprihatinan sebagai seorang sahabat. . Kumar dan Shahrul yang sering melanggar peraturan sekolah dan menfitnah dirinya.

 Kecanggihan teknologi dan ciri-ciri kehidupan moden jika tidak ditangani dengan betul boleh mendatangkan masalah kepada remaja.  Manusia boleh berubah daripada negatif kepada positif jika ada kemahuan dari dalam diri sendiri .

..

amanah. d) Tidak suka menjalinkan perhubungan istimewa dengan pelajar perempuan semasa belajar. e) Sebagai pengawas. c) Anak dan murid yang berdisiplin dan bertanggungjawab. berani dan bertanggungjawab. tegas. b) Merupakan pelajar tingkatan 5.BADRI a) Badri merupakan anak sulung dalam keluarga dan merupakan abang kepada Badrul. f) Berkahwin dengan Nadira MENG KONG a) Rakan kongsi kepada Shahrul dan dan Kumar b) Mencuri telefon bimbit terpakai di kedai ayahnya sendiri c) Berubah menjadi pelajar yang baik . Badri menjalankan tugas dengan penuh dedikasi. SHAHRUL a) Pelajar tingkatan lima b) Ayahnya seorang ahli perniagaan c) Shahrul suka memperalatkan orang lain untuk memenuhi kehendaknya d) Berkawan dengan sekumpulan mat motor yang terlibat dalam lumba haram e) Memusuhi Badri kerana kerana cemburu Nadira berkawan rapat dengan Badri.

c) Seorang yang ego dan sombong d) Tidak tetap pendirian dan mudah terpengaruh e) Pernah ditahan polis bersama-sama Shahrul JAMIL a) Kawan baik kepada Badri b) Terlibat dalam bisnes menjual telefon bimbit terpakai dank ad prabayar yang dijalankan oleh Shahrul. Meng Kong dan Kumar c) Kelurganya menghantar Jamil ke Sarawak setelah mendapati dia mempunyai masalah dengan kumpulan Shahrul.d) Setelah tamat pengajian. Meng Kong dan Kumar CIKGU JAILANI . b) Pelajar yang terbuka moden dan cantik. Meng Kong mengambil alih bisnes ayahnya KUMAR a) Rakan kongsi kepada Shahrul dan Meng Kong dalam bisnes menjual telefon bimbit dank ad prabayar kepada pelajar sekolah b) Menyimbah air kea atas Badri semasa Badri di dalam tandas c) Berubah menjadi baik setalah beberapa kali diberi sesi kaunseling NADIRA a) Nama penuhnya ialah Siti Cahya Nadira.

a) Guru disiplin yang berpengalaman b) Mangajar mata pelajaran Matematik c) Guru yang tegas dan tidak pilih kasih d) Prihatin terhadap murid-muridnya .

.

d) Masyarakat yang rajin belajar.Shahrul. f) Masyarakat pelajar yang terjabak dalam gejala sosial. Kumar dan Meng Kong melepak di kompleks beli-belah d) Pada hari Sabtu e) Pada pukul 4. e) Masyarkat guru yang tegas dan adil. c) Masyarakat yang bijak mengurus masa.00 petang.LATAR TEMPAT a) Rumah Badri b) Kompleks beli-belah c) Ruamh Pak Alang d) Di kedai Encik Tan e) Di sekolah f) Di perputakaan g) Di tasik pinggir kota LATAR MASA a) Waktu pagi.Mak Siti memasak nasi lemak dan sambal sotong untuk keluarganya b) Selepas rehat c) Selepas waktu persekolahan. .Badri ke pasar raya untuk menemui Siew Mei f) Waktu petang LATAR MASYARAKAT a) Masyarakat pelajar b) Masyarakat yang prihatin terhadap anak.

.

.

” c) Teknik imbas kembali.pengarang memulakan cerita dengan memerihal Badri yang sedang bersiap-siap ke sekolah. Contohnya: Badri berlalu dengan muka merah padam.TEKNIK PLOT a) Teknik pemerian. Jamil memaksa dirinya untuk ketawa. Meng Kong ambil dari kedai ayahnya tanpa pengetahuan ayahnya. Bad”. Penulisnya meminta Badri menemuinya di suatu temoat. Kurang ajar. e) Teknik saspen Dia mengeluarkan sekeping kertas. Engkau tak tahu Mil. kad prabayar dan telefon bimbit itu. desis hati Badri. Mil. Tidak ditulis tujuan pertemuan itu harus diadakan. Badri tertanyatanya. “ Tanya diri kau sendiri. Contohnya : “Apa yang kau merepek ni. Aku tahu semuanya Mil. b) Teknik dialog. d) Teknik monolog dalaman. Siapalah yang menghantar pesana itu dan kenapa? f) Teknik kejutan iaitu kemunculan sesuatu peristiwa yang tidak disangka-sangka digunakan oleh pengarang . Nadira yang baru sekolah di situ sudah mengecapnya tukang lapor.

Hatinya bagai terbakar d) Hiperbola.perasaan Badri diamuk gelora e) Pesonafikasi. kalah jadi abu h) Bahasa Inggeris.bu g) Peribahasa. tu . nak.kemarahan yang menggunung. facebook .”.a) Diksi b) Ayat pendek dan panjang.ni. tak.race.“Cepat makan.garang macam singa. Badrul.menang jadi arang. kesakitan itu tambah menggigit f) Sinkope.understanding.matanya menikam lantai. “ Kau cakap engkau tak akan biarkan perkara buruk dilakukan oleh murid-murid sekolah ni tapi sekarang engkau tak mahu buaat apa-apa?” c) Simile.

.

f) Kita hendaklah melaksanakan tugas yang diberikan kepada kita dengan penuh tanggungjawab dan dedikasi.NILAI a) Baik hati b) Rajin c) Kejujuran d) Kerjasama e) Kesederhanaan f) Keberanian g) Keyakinan h) Tanggungjawab i) Keadilan PENGAJARAN a) Kita hendaklah yakin dan percaya dengan apa-apa yang kita lakukan b) Kita haruslah mempunyai semangat setiakawan yang tinggi. c) Ibu-bapa hendaklah memberikan prihatin terhadap pelajaran anak-anak mereka d) Kita mestilah tabah menghadapi dugaan dan cabaran jika hendak Berjaya e) Kita janganlah terburu-buru membuat keputusan. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful