P. 1
KOMSAS merenang gelora

KOMSAS merenang gelora

|Views: 17,765|Likes:
Published by Dhamirah Aishah

More info:

Published by: Dhamirah Aishah on Apr 10, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/07/2013

pdf

text

original

KOMSAS

Kupasan & kajian teks novel

Merenang Gelora
Nama : Rosli Kelas : Mutiara 1 (2012) Guru : En. Ahmad Zainuddin b. Omar Nur Dhamirah Aishah binti Mohd

.

.

Ini menyebabkan Shahrul berseorangan. Walaupun menerima pelabagai tekanan semasa menjalankan tugasnya sebagai pengawas. . Kumar dan Shahrul akhirnya tertumpas apabila Meng Kong tertangkap di kedai ayahnya sendiri. Mereka menjual telefon bimbit secara ansuran.SINOPSIS Novel Merenang Gelora mengisahkan tentang kenangan hidup Badri bersama-sama kawan-kawannya pada zaman persekolahan. Kumar pula akhirnya insaf apabila dia tertangkap ketika memasukkan kotak rokok ke dalam beg Meng Kong. Badri tidak putus asa. yang sebelum ini menjadi kawan rapatnya berpaling arah ke Badri. Badri watak utama dalam novel ini berusaha untuk membantu kawan-kawannya yang terlibat dalam masalah disiplin sekolah untuk keluar daripada permasalahan ini. Kegiatan Meng Kong. Hal ini menambahkan lagi sakit hati Shahrul dan Kumar terhadap Badri. Di sinilah bermulanya beliau bekerjasama dengan guru-guru untuk mengatasi masalah disiplin di sekolah. Meng Kong. Badri murid tingkatan lima dilantik menjadi pengawas sekolah. Ini menimbulkan masalah kerana murid kerap meminta belanja sekolah yang lebih daripada ibu bapa. Dendam dan iri hati Shahrul terhadap Badri semakin bertambah apabila Nadira murid perempuan yang agak menarik di sekolah itu. Kumar dan Shahrul merumitkan lagi permasalahan ini apabila mereka bukan sahaja menjual kad prabayar tetapi juga telefon bimbit kepada murid sekolah itu.

.

Dalam menjalankan tugasnya sebagai seorang pengawas.  Golongan ibu bapa yang terlalu sibuk dengan pekerjaan masing-masing sehingga tidak mengambil tahu tentang perkembangan pelajaran anak. Badri beristiqamah dan konsisten dalam memikul amanah untuk membantu guru-guru menjaga disiplin pelajar dan juga sebagai seorang anak yang bertanggungjawab untuk berjaya dalam pelajaran. Badri berhadapan dengan pelbagai cabaran terutamanya sikap Meng Kong.anak mereka.  Perasaan saling tertarik antara berlainan jantina dalam kalangan remaja yang sedang meningkat remaja.  Aktiviti tidak bermoral seperti peras ugut. PERSOALAN  Penguatkuasaan sesuatu disiplin itu tidak dapat ditegakkan jika pihak yang diberikan tugas tidak dapat melaksanakan tugas mereka dengan tidak berkesan. Kumar dan Shahrul yang sering melanggar peraturan sekolah dan menfitnah dirinya.TEMA  Cabaran dan tanggungjawab seorang pelajar dalam menjalankan tugas sebagai seorang pengawas. lumba haram dan terlibat dalam kumpulan pengedar najis dadah dalam kalangan remaja.  Golongan ibu bapa yang mengambil berat tentang pelajaran anak –anak mereka.  Keprihatinan sebagai seorang sahabat. .

 Manusia boleh berubah daripada negatif kepada positif jika ada kemahuan dari dalam diri sendiri . Kecanggihan teknologi dan ciri-ciri kehidupan moden jika tidak ditangani dengan betul boleh mendatangkan masalah kepada remaja.

. .

c) Anak dan murid yang berdisiplin dan bertanggungjawab. amanah. d) Tidak suka menjalinkan perhubungan istimewa dengan pelajar perempuan semasa belajar. f) Berkahwin dengan Nadira MENG KONG a) Rakan kongsi kepada Shahrul dan dan Kumar b) Mencuri telefon bimbit terpakai di kedai ayahnya sendiri c) Berubah menjadi pelajar yang baik .BADRI a) Badri merupakan anak sulung dalam keluarga dan merupakan abang kepada Badrul. tegas. b) Merupakan pelajar tingkatan 5. e) Sebagai pengawas. Badri menjalankan tugas dengan penuh dedikasi. SHAHRUL a) Pelajar tingkatan lima b) Ayahnya seorang ahli perniagaan c) Shahrul suka memperalatkan orang lain untuk memenuhi kehendaknya d) Berkawan dengan sekumpulan mat motor yang terlibat dalam lumba haram e) Memusuhi Badri kerana kerana cemburu Nadira berkawan rapat dengan Badri. berani dan bertanggungjawab.

Meng Kong dan Kumar c) Kelurganya menghantar Jamil ke Sarawak setelah mendapati dia mempunyai masalah dengan kumpulan Shahrul. c) Seorang yang ego dan sombong d) Tidak tetap pendirian dan mudah terpengaruh e) Pernah ditahan polis bersama-sama Shahrul JAMIL a) Kawan baik kepada Badri b) Terlibat dalam bisnes menjual telefon bimbit terpakai dank ad prabayar yang dijalankan oleh Shahrul. b) Pelajar yang terbuka moden dan cantik.d) Setelah tamat pengajian. Meng Kong mengambil alih bisnes ayahnya KUMAR a) Rakan kongsi kepada Shahrul dan Meng Kong dalam bisnes menjual telefon bimbit dank ad prabayar kepada pelajar sekolah b) Menyimbah air kea atas Badri semasa Badri di dalam tandas c) Berubah menjadi baik setalah beberapa kali diberi sesi kaunseling NADIRA a) Nama penuhnya ialah Siti Cahya Nadira. Meng Kong dan Kumar CIKGU JAILANI .

a) Guru disiplin yang berpengalaman b) Mangajar mata pelajaran Matematik c) Guru yang tegas dan tidak pilih kasih d) Prihatin terhadap murid-muridnya .

.

LATAR TEMPAT a) Rumah Badri b) Kompleks beli-belah c) Ruamh Pak Alang d) Di kedai Encik Tan e) Di sekolah f) Di perputakaan g) Di tasik pinggir kota LATAR MASA a) Waktu pagi. f) Masyarakat pelajar yang terjabak dalam gejala sosial.Mak Siti memasak nasi lemak dan sambal sotong untuk keluarganya b) Selepas rehat c) Selepas waktu persekolahan.00 petang. d) Masyarakat yang rajin belajar. Kumar dan Meng Kong melepak di kompleks beli-belah d) Pada hari Sabtu e) Pada pukul 4.Shahrul. e) Masyarkat guru yang tegas dan adil. .Badri ke pasar raya untuk menemui Siew Mei f) Waktu petang LATAR MASYARAKAT a) Masyarakat pelajar b) Masyarakat yang prihatin terhadap anak. c) Masyarakat yang bijak mengurus masa.

.

.

Kurang ajar. “ Tanya diri kau sendiri. Meng Kong ambil dari kedai ayahnya tanpa pengetahuan ayahnya. Mil. b) Teknik dialog. Badri tertanyatanya. Tidak ditulis tujuan pertemuan itu harus diadakan. kad prabayar dan telefon bimbit itu. Contohnya : “Apa yang kau merepek ni. Nadira yang baru sekolah di situ sudah mengecapnya tukang lapor. Siapalah yang menghantar pesana itu dan kenapa? f) Teknik kejutan iaitu kemunculan sesuatu peristiwa yang tidak disangka-sangka digunakan oleh pengarang .TEKNIK PLOT a) Teknik pemerian. Aku tahu semuanya Mil. e) Teknik saspen Dia mengeluarkan sekeping kertas.” c) Teknik imbas kembali. desis hati Badri. Contohnya: Badri berlalu dengan muka merah padam. d) Teknik monolog dalaman. Bad”. Engkau tak tahu Mil.pengarang memulakan cerita dengan memerihal Badri yang sedang bersiap-siap ke sekolah. Penulisnya meminta Badri menemuinya di suatu temoat. Jamil memaksa dirinya untuk ketawa.

menang jadi arang.understanding. tak. nak.a) Diksi b) Ayat pendek dan panjang.perasaan Badri diamuk gelora e) Pesonafikasi. “ Kau cakap engkau tak akan biarkan perkara buruk dilakukan oleh murid-murid sekolah ni tapi sekarang engkau tak mahu buaat apa-apa?” c) Simile.race.kemarahan yang menggunung. kalah jadi abu h) Bahasa Inggeris. facebook .ni. kesakitan itu tambah menggigit f) Sinkope. Hatinya bagai terbakar d) Hiperbola.”.“Cepat makan. Badrul. tu .bu g) Peribahasa.garang macam singa.matanya menikam lantai.

.

NILAI a) Baik hati b) Rajin c) Kejujuran d) Kerjasama e) Kesederhanaan f) Keberanian g) Keyakinan h) Tanggungjawab i) Keadilan PENGAJARAN a) Kita hendaklah yakin dan percaya dengan apa-apa yang kita lakukan b) Kita haruslah mempunyai semangat setiakawan yang tinggi. f) Kita hendaklah melaksanakan tugas yang diberikan kepada kita dengan penuh tanggungjawab dan dedikasi. c) Ibu-bapa hendaklah memberikan prihatin terhadap pelajaran anak-anak mereka d) Kita mestilah tabah menghadapi dugaan dan cabaran jika hendak Berjaya e) Kita janganlah terburu-buru membuat keputusan. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->