KOMSAS

Kupasan & kajian teks novel

Merenang Gelora
Nama : Rosli Kelas : Mutiara 1 (2012) Guru : En. Ahmad Zainuddin b. Omar Nur Dhamirah Aishah binti Mohd

.

.

Mereka menjual telefon bimbit secara ansuran. yang sebelum ini menjadi kawan rapatnya berpaling arah ke Badri. . Badri watak utama dalam novel ini berusaha untuk membantu kawan-kawannya yang terlibat dalam masalah disiplin sekolah untuk keluar daripada permasalahan ini. Kumar dan Shahrul akhirnya tertumpas apabila Meng Kong tertangkap di kedai ayahnya sendiri. Kegiatan Meng Kong. Di sinilah bermulanya beliau bekerjasama dengan guru-guru untuk mengatasi masalah disiplin di sekolah. Badri murid tingkatan lima dilantik menjadi pengawas sekolah. Walaupun menerima pelabagai tekanan semasa menjalankan tugasnya sebagai pengawas. Dendam dan iri hati Shahrul terhadap Badri semakin bertambah apabila Nadira murid perempuan yang agak menarik di sekolah itu.SINOPSIS Novel Merenang Gelora mengisahkan tentang kenangan hidup Badri bersama-sama kawan-kawannya pada zaman persekolahan. Meng Kong. Kumar pula akhirnya insaf apabila dia tertangkap ketika memasukkan kotak rokok ke dalam beg Meng Kong. Ini menimbulkan masalah kerana murid kerap meminta belanja sekolah yang lebih daripada ibu bapa. Hal ini menambahkan lagi sakit hati Shahrul dan Kumar terhadap Badri. Kumar dan Shahrul merumitkan lagi permasalahan ini apabila mereka bukan sahaja menjual kad prabayar tetapi juga telefon bimbit kepada murid sekolah itu. Ini menyebabkan Shahrul berseorangan. Badri tidak putus asa.

.

 Golongan ibu bapa yang terlalu sibuk dengan pekerjaan masing-masing sehingga tidak mengambil tahu tentang perkembangan pelajaran anak.  Perasaan saling tertarik antara berlainan jantina dalam kalangan remaja yang sedang meningkat remaja.  Golongan ibu bapa yang mengambil berat tentang pelajaran anak –anak mereka. Kumar dan Shahrul yang sering melanggar peraturan sekolah dan menfitnah dirinya.  Keprihatinan sebagai seorang sahabat. . lumba haram dan terlibat dalam kumpulan pengedar najis dadah dalam kalangan remaja. Badri berhadapan dengan pelbagai cabaran terutamanya sikap Meng Kong. Dalam menjalankan tugasnya sebagai seorang pengawas.anak mereka. PERSOALAN  Penguatkuasaan sesuatu disiplin itu tidak dapat ditegakkan jika pihak yang diberikan tugas tidak dapat melaksanakan tugas mereka dengan tidak berkesan.TEMA  Cabaran dan tanggungjawab seorang pelajar dalam menjalankan tugas sebagai seorang pengawas.  Aktiviti tidak bermoral seperti peras ugut. Badri beristiqamah dan konsisten dalam memikul amanah untuk membantu guru-guru menjaga disiplin pelajar dan juga sebagai seorang anak yang bertanggungjawab untuk berjaya dalam pelajaran.

 Kecanggihan teknologi dan ciri-ciri kehidupan moden jika tidak ditangani dengan betul boleh mendatangkan masalah kepada remaja.  Manusia boleh berubah daripada negatif kepada positif jika ada kemahuan dari dalam diri sendiri .

. .

b) Merupakan pelajar tingkatan 5. Badri menjalankan tugas dengan penuh dedikasi. f) Berkahwin dengan Nadira MENG KONG a) Rakan kongsi kepada Shahrul dan dan Kumar b) Mencuri telefon bimbit terpakai di kedai ayahnya sendiri c) Berubah menjadi pelajar yang baik . c) Anak dan murid yang berdisiplin dan bertanggungjawab. amanah. SHAHRUL a) Pelajar tingkatan lima b) Ayahnya seorang ahli perniagaan c) Shahrul suka memperalatkan orang lain untuk memenuhi kehendaknya d) Berkawan dengan sekumpulan mat motor yang terlibat dalam lumba haram e) Memusuhi Badri kerana kerana cemburu Nadira berkawan rapat dengan Badri. e) Sebagai pengawas. tegas. berani dan bertanggungjawab.BADRI a) Badri merupakan anak sulung dalam keluarga dan merupakan abang kepada Badrul. d) Tidak suka menjalinkan perhubungan istimewa dengan pelajar perempuan semasa belajar.

Meng Kong dan Kumar CIKGU JAILANI . Meng Kong dan Kumar c) Kelurganya menghantar Jamil ke Sarawak setelah mendapati dia mempunyai masalah dengan kumpulan Shahrul. b) Pelajar yang terbuka moden dan cantik.d) Setelah tamat pengajian. Meng Kong mengambil alih bisnes ayahnya KUMAR a) Rakan kongsi kepada Shahrul dan Meng Kong dalam bisnes menjual telefon bimbit dank ad prabayar kepada pelajar sekolah b) Menyimbah air kea atas Badri semasa Badri di dalam tandas c) Berubah menjadi baik setalah beberapa kali diberi sesi kaunseling NADIRA a) Nama penuhnya ialah Siti Cahya Nadira. c) Seorang yang ego dan sombong d) Tidak tetap pendirian dan mudah terpengaruh e) Pernah ditahan polis bersama-sama Shahrul JAMIL a) Kawan baik kepada Badri b) Terlibat dalam bisnes menjual telefon bimbit terpakai dank ad prabayar yang dijalankan oleh Shahrul.

a) Guru disiplin yang berpengalaman b) Mangajar mata pelajaran Matematik c) Guru yang tegas dan tidak pilih kasih d) Prihatin terhadap murid-muridnya .

.

. d) Masyarakat yang rajin belajar. e) Masyarkat guru yang tegas dan adil.Mak Siti memasak nasi lemak dan sambal sotong untuk keluarganya b) Selepas rehat c) Selepas waktu persekolahan. f) Masyarakat pelajar yang terjabak dalam gejala sosial.Badri ke pasar raya untuk menemui Siew Mei f) Waktu petang LATAR MASYARAKAT a) Masyarakat pelajar b) Masyarakat yang prihatin terhadap anak. Kumar dan Meng Kong melepak di kompleks beli-belah d) Pada hari Sabtu e) Pada pukul 4.LATAR TEMPAT a) Rumah Badri b) Kompleks beli-belah c) Ruamh Pak Alang d) Di kedai Encik Tan e) Di sekolah f) Di perputakaan g) Di tasik pinggir kota LATAR MASA a) Waktu pagi.Shahrul. c) Masyarakat yang bijak mengurus masa.00 petang.

.

.

TEKNIK PLOT a) Teknik pemerian. d) Teknik monolog dalaman. Meng Kong ambil dari kedai ayahnya tanpa pengetahuan ayahnya. Engkau tak tahu Mil. Penulisnya meminta Badri menemuinya di suatu temoat.” c) Teknik imbas kembali. e) Teknik saspen Dia mengeluarkan sekeping kertas. Bad”. Kurang ajar. Contohnya: Badri berlalu dengan muka merah padam. “ Tanya diri kau sendiri. Nadira yang baru sekolah di situ sudah mengecapnya tukang lapor. Tidak ditulis tujuan pertemuan itu harus diadakan. Mil. Contohnya : “Apa yang kau merepek ni. Jamil memaksa dirinya untuk ketawa. kad prabayar dan telefon bimbit itu.pengarang memulakan cerita dengan memerihal Badri yang sedang bersiap-siap ke sekolah. Badri tertanyatanya. Siapalah yang menghantar pesana itu dan kenapa? f) Teknik kejutan iaitu kemunculan sesuatu peristiwa yang tidak disangka-sangka digunakan oleh pengarang . desis hati Badri. b) Teknik dialog. Aku tahu semuanya Mil.

kesakitan itu tambah menggigit f) Sinkope. tu .matanya menikam lantai. facebook .race.bu g) Peribahasa.garang macam singa.ni.perasaan Badri diamuk gelora e) Pesonafikasi.“Cepat makan.understanding. kalah jadi abu h) Bahasa Inggeris.”. Badrul.kemarahan yang menggunung. “ Kau cakap engkau tak akan biarkan perkara buruk dilakukan oleh murid-murid sekolah ni tapi sekarang engkau tak mahu buaat apa-apa?” c) Simile. tak. Hatinya bagai terbakar d) Hiperbola.a) Diksi b) Ayat pendek dan panjang.menang jadi arang. nak.

.

. f) Kita hendaklah melaksanakan tugas yang diberikan kepada kita dengan penuh tanggungjawab dan dedikasi.NILAI a) Baik hati b) Rajin c) Kejujuran d) Kerjasama e) Kesederhanaan f) Keberanian g) Keyakinan h) Tanggungjawab i) Keadilan PENGAJARAN a) Kita hendaklah yakin dan percaya dengan apa-apa yang kita lakukan b) Kita haruslah mempunyai semangat setiakawan yang tinggi. c) Ibu-bapa hendaklah memberikan prihatin terhadap pelajaran anak-anak mereka d) Kita mestilah tabah menghadapi dugaan dan cabaran jika hendak Berjaya e) Kita janganlah terburu-buru membuat keputusan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful