KOMSAS

Kupasan & kajian teks novel

Merenang Gelora
Nama : Rosli Kelas : Mutiara 1 (2012) Guru : En. Ahmad Zainuddin b. Omar Nur Dhamirah Aishah binti Mohd

.

.

Dendam dan iri hati Shahrul terhadap Badri semakin bertambah apabila Nadira murid perempuan yang agak menarik di sekolah itu. Meng Kong. Kumar pula akhirnya insaf apabila dia tertangkap ketika memasukkan kotak rokok ke dalam beg Meng Kong. Badri murid tingkatan lima dilantik menjadi pengawas sekolah. Kegiatan Meng Kong. Di sinilah bermulanya beliau bekerjasama dengan guru-guru untuk mengatasi masalah disiplin di sekolah. Mereka menjual telefon bimbit secara ansuran.SINOPSIS Novel Merenang Gelora mengisahkan tentang kenangan hidup Badri bersama-sama kawan-kawannya pada zaman persekolahan. Kumar dan Shahrul merumitkan lagi permasalahan ini apabila mereka bukan sahaja menjual kad prabayar tetapi juga telefon bimbit kepada murid sekolah itu. Hal ini menambahkan lagi sakit hati Shahrul dan Kumar terhadap Badri. Ini menyebabkan Shahrul berseorangan. . Kumar dan Shahrul akhirnya tertumpas apabila Meng Kong tertangkap di kedai ayahnya sendiri. Badri watak utama dalam novel ini berusaha untuk membantu kawan-kawannya yang terlibat dalam masalah disiplin sekolah untuk keluar daripada permasalahan ini. Ini menimbulkan masalah kerana murid kerap meminta belanja sekolah yang lebih daripada ibu bapa. Walaupun menerima pelabagai tekanan semasa menjalankan tugasnya sebagai pengawas. yang sebelum ini menjadi kawan rapatnya berpaling arah ke Badri. Badri tidak putus asa.

.

 Golongan ibu bapa yang terlalu sibuk dengan pekerjaan masing-masing sehingga tidak mengambil tahu tentang perkembangan pelajaran anak. Badri berhadapan dengan pelbagai cabaran terutamanya sikap Meng Kong.anak mereka.TEMA  Cabaran dan tanggungjawab seorang pelajar dalam menjalankan tugas sebagai seorang pengawas. PERSOALAN  Penguatkuasaan sesuatu disiplin itu tidak dapat ditegakkan jika pihak yang diberikan tugas tidak dapat melaksanakan tugas mereka dengan tidak berkesan.  Golongan ibu bapa yang mengambil berat tentang pelajaran anak –anak mereka. Dalam menjalankan tugasnya sebagai seorang pengawas. Badri beristiqamah dan konsisten dalam memikul amanah untuk membantu guru-guru menjaga disiplin pelajar dan juga sebagai seorang anak yang bertanggungjawab untuk berjaya dalam pelajaran. .  Aktiviti tidak bermoral seperti peras ugut. Kumar dan Shahrul yang sering melanggar peraturan sekolah dan menfitnah dirinya.  Perasaan saling tertarik antara berlainan jantina dalam kalangan remaja yang sedang meningkat remaja. lumba haram dan terlibat dalam kumpulan pengedar najis dadah dalam kalangan remaja.  Keprihatinan sebagai seorang sahabat.

 Kecanggihan teknologi dan ciri-ciri kehidupan moden jika tidak ditangani dengan betul boleh mendatangkan masalah kepada remaja.  Manusia boleh berubah daripada negatif kepada positif jika ada kemahuan dari dalam diri sendiri .

..

tegas.BADRI a) Badri merupakan anak sulung dalam keluarga dan merupakan abang kepada Badrul. b) Merupakan pelajar tingkatan 5. d) Tidak suka menjalinkan perhubungan istimewa dengan pelajar perempuan semasa belajar. amanah. c) Anak dan murid yang berdisiplin dan bertanggungjawab. f) Berkahwin dengan Nadira MENG KONG a) Rakan kongsi kepada Shahrul dan dan Kumar b) Mencuri telefon bimbit terpakai di kedai ayahnya sendiri c) Berubah menjadi pelajar yang baik . Badri menjalankan tugas dengan penuh dedikasi. SHAHRUL a) Pelajar tingkatan lima b) Ayahnya seorang ahli perniagaan c) Shahrul suka memperalatkan orang lain untuk memenuhi kehendaknya d) Berkawan dengan sekumpulan mat motor yang terlibat dalam lumba haram e) Memusuhi Badri kerana kerana cemburu Nadira berkawan rapat dengan Badri. e) Sebagai pengawas. berani dan bertanggungjawab.

b) Pelajar yang terbuka moden dan cantik.d) Setelah tamat pengajian. Meng Kong mengambil alih bisnes ayahnya KUMAR a) Rakan kongsi kepada Shahrul dan Meng Kong dalam bisnes menjual telefon bimbit dank ad prabayar kepada pelajar sekolah b) Menyimbah air kea atas Badri semasa Badri di dalam tandas c) Berubah menjadi baik setalah beberapa kali diberi sesi kaunseling NADIRA a) Nama penuhnya ialah Siti Cahya Nadira. Meng Kong dan Kumar CIKGU JAILANI . c) Seorang yang ego dan sombong d) Tidak tetap pendirian dan mudah terpengaruh e) Pernah ditahan polis bersama-sama Shahrul JAMIL a) Kawan baik kepada Badri b) Terlibat dalam bisnes menjual telefon bimbit terpakai dank ad prabayar yang dijalankan oleh Shahrul. Meng Kong dan Kumar c) Kelurganya menghantar Jamil ke Sarawak setelah mendapati dia mempunyai masalah dengan kumpulan Shahrul.

a) Guru disiplin yang berpengalaman b) Mangajar mata pelajaran Matematik c) Guru yang tegas dan tidak pilih kasih d) Prihatin terhadap murid-muridnya .

.

Badri ke pasar raya untuk menemui Siew Mei f) Waktu petang LATAR MASYARAKAT a) Masyarakat pelajar b) Masyarakat yang prihatin terhadap anak. Kumar dan Meng Kong melepak di kompleks beli-belah d) Pada hari Sabtu e) Pada pukul 4.Shahrul. d) Masyarakat yang rajin belajar. f) Masyarakat pelajar yang terjabak dalam gejala sosial.00 petang. c) Masyarakat yang bijak mengurus masa.Mak Siti memasak nasi lemak dan sambal sotong untuk keluarganya b) Selepas rehat c) Selepas waktu persekolahan. . e) Masyarkat guru yang tegas dan adil.LATAR TEMPAT a) Rumah Badri b) Kompleks beli-belah c) Ruamh Pak Alang d) Di kedai Encik Tan e) Di sekolah f) Di perputakaan g) Di tasik pinggir kota LATAR MASA a) Waktu pagi.

.

.

TEKNIK PLOT a) Teknik pemerian. Meng Kong ambil dari kedai ayahnya tanpa pengetahuan ayahnya. Aku tahu semuanya Mil. Jamil memaksa dirinya untuk ketawa. Nadira yang baru sekolah di situ sudah mengecapnya tukang lapor. Badri tertanyatanya. “ Tanya diri kau sendiri. b) Teknik dialog. kad prabayar dan telefon bimbit itu. Mil. Engkau tak tahu Mil. desis hati Badri. Contohnya : “Apa yang kau merepek ni. e) Teknik saspen Dia mengeluarkan sekeping kertas. Kurang ajar. Penulisnya meminta Badri menemuinya di suatu temoat.” c) Teknik imbas kembali.pengarang memulakan cerita dengan memerihal Badri yang sedang bersiap-siap ke sekolah. Tidak ditulis tujuan pertemuan itu harus diadakan. Contohnya: Badri berlalu dengan muka merah padam. d) Teknik monolog dalaman. Bad”. Siapalah yang menghantar pesana itu dan kenapa? f) Teknik kejutan iaitu kemunculan sesuatu peristiwa yang tidak disangka-sangka digunakan oleh pengarang .

a) Diksi b) Ayat pendek dan panjang. kalah jadi abu h) Bahasa Inggeris. Badrul.”.kemarahan yang menggunung. nak.understanding.perasaan Badri diamuk gelora e) Pesonafikasi. facebook .bu g) Peribahasa.menang jadi arang.ni.race. tak.“Cepat makan.garang macam singa. kesakitan itu tambah menggigit f) Sinkope. “ Kau cakap engkau tak akan biarkan perkara buruk dilakukan oleh murid-murid sekolah ni tapi sekarang engkau tak mahu buaat apa-apa?” c) Simile. tu .matanya menikam lantai. Hatinya bagai terbakar d) Hiperbola.

.

. c) Ibu-bapa hendaklah memberikan prihatin terhadap pelajaran anak-anak mereka d) Kita mestilah tabah menghadapi dugaan dan cabaran jika hendak Berjaya e) Kita janganlah terburu-buru membuat keputusan. f) Kita hendaklah melaksanakan tugas yang diberikan kepada kita dengan penuh tanggungjawab dan dedikasi.NILAI a) Baik hati b) Rajin c) Kejujuran d) Kerjasama e) Kesederhanaan f) Keberanian g) Keyakinan h) Tanggungjawab i) Keadilan PENGAJARAN a) Kita hendaklah yakin dan percaya dengan apa-apa yang kita lakukan b) Kita haruslah mempunyai semangat setiakawan yang tinggi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful