P. 1
Contoh Panduan Kerja Kursus Geografi Pmr 2012

Contoh Panduan Kerja Kursus Geografi Pmr 2012

|Views: 931|Likes:
Published by Alia Akmal

More info:

Published by: Alia Akmal on Apr 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/06/2013

pdf

text

original

CONTOH PANDUAN KERJA KURSUS GEOGRAFI PMR 2012 Oleh : Mohd Khamsuldin Bin Abdul Wahab

SMKPS – Salam 1 Malaysia. Disini saya sertakan contoh panduan menulis kerja kursus Geografi PMR 2012 untuk Tajuk Kedua iaitu “Perniagaan Runcit Pasar Minggu di Pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor”. Semoga dapat dimanfaatkan oleh pelajar untuk menghasilkan satu kajian yang lebih lengkap dan sempurna.

(Nombor 1) TAJUK :

PERNIAGAAN RUNCIT PASAR MINGGU

DI PEKAN PT SULONG, BATU PAHAT JOHOR

NAMA

: _________________________________

KELAS

: _________________________________

SEKOLAH

: _________________________________

NAMA GURU

: _________________________________

TARIKH HANTAR : _________________________________

(Nombor 2) SENARAI KANDUNGAN

TAJUK

HALAMAN

1)

Penghargaan

2) Saya pilih tajuk ini kerana ________________________________ 3) Masa yang diberikan untuk menjalankan kerja kursus ini ialah bermula bulan ________________________________ . ____________________ iaitu guru Geografi saya yang telah banyak memberikan tunjuk ajar dan nasihat sepanjang kajian ini dijalankan. 2) En. (Nombor 4) PENDAHULUAN 1) Saya telah memilih untuk membuat tajuk kajian tentang perniagaan runcit iaitu pasar minggu yang diadakan pada setiap hari sabtu di Pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor.2) 3) 4) 5) 6) 7) 8) 9) Pendahuluan Objektif Kajian Kawasan Kajian Kaedah Kajian Dapatan Kajian Rumusan Lampiran Rujukan 10) Bukti ( borang soal selidik. tembu bual dan surat-surat yang berkaitan ) (Nombor 3) PENGHARGAAN 1) Kepada Pengetua SMK Penghulu Saat kerana telah memberikan kebenaran kepada saya untuk menjalankan kerja kursus ini. 3) Kepada kedua ibu bapa saya iaitu (nama bapa dan nama ibu) yang memberikan sokongan dan dorongan kepada saya untuk menyiapkan kerja kursus ini.

3) Menghuraikan dan menjelaskan faktor yang mempengaruhi perniagaan runcit di pekan Parit Sulong.00 petang.(Nombor 5) OBJEKTIF KAJIAN Objektif Kajian yang dijalankan ialah supaya pelajar dapat :- 1) 2) Mendefinisikan konsep dan jenis perniagaan runcit di pasar minggu pekan Parit Sulong. Pekerjaan utama penduduk ialah dalam sektor _________ dan sesetengahnya _____________ 5) Lokasi kawasan kajian ini terletak kira-kira ____ kilometer dari Bandar Batu Pahat dan kira-kira ______ km dari tempat tinggal saya. 6) Memupuk nilai mencintai alam sekitar dan meningkatkan semangat bekerjasama untuk mengatasi masalah kesan negatif perniagaan runcit di pekan Parit Sulong. (Nombor 6) KAWASAN KAJIAN 1) Kajian ini telah dijalankan di pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor. Pelbagai barangan dijual seperti ________________________________ 3) Lokasi pasar minggu ini ialah di pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor 4) Pekan Parit Sulong ini mempunyai bentuk muka bumi _____________. 4) Menghuraikan kesan negatif perniagaan runcit di pekan Parit Sulong. Menghuraikan dan menjelaskan kepentingan perniagaan runcit di pekan Parit Sulong. 5) Mencadangkan langkah untuk mengurangkan kesan kesan negatif perniagaan runcit di pekan Parit Sulong.00 pagi hingga 1. 2) Pasar minggu ini diadakan pada setiap hari sabtu bermula 7. PETA KAJIAN 1) Lukis Peta Daerah / Zon Batu Pahat i) Tajuk dan Bingkai [1 m ] ii) Nama kawasan kajian dan arah mata angin [ 1 m] .

nota : tandakan kawasan kajian 2) Peta Pekan Parit Sulong ( pelajar diminta melukis peta kawasan kajian tempat mereka menjalankan kajian) = kena lukis sendiri dan lengkapkan dengan i) Tajuk dan Bingkai [1 m] ii) Arah mata angin dan petunjuk [ 1 m] iii) Simbol Piawai [ 1 m ] iv) Kekemasan dan kesempurnaan peta [ 1 m ] (Nombor 7) KAEDAH KAJIAN 1) Pemerhatian = saya telah membuat pemerhatian di pasar minggu ini untuk mendapatkan maklumat tentang kajian yang dijalankan. perniagaan runcit ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada pengguna terakhir dalam kuantiti yang sedikit untuk kegunaan __________________________________________________________________________________ _______ Jenis perniagaan runcit yang terdapat di kawasan kajian ini ialah perniagaan runcit kecil-kecilan sahaja.1 Konsep dan jenis perniagaan runcit di kawasan kajian Menurut buku teks perdagangan tingkatan empat. 2) Temu Bual = seterusnya saya telah menemubual beberapa orang penduduk kampung untuk _________ 3) Soal Selidik = menyediakan 20 borang soal selidik yang perlu diisi _____________ 4) Rujukan = selain itu. Sebagai . saya juga membuat rujukan di perpustakaan dan melayari internet untuk mendapatkan maklumat tambahan _____________________ (Nombor 8) DAPATAN KAJIAN 8.

. Sebagai contohnya.perniagaan pasar minggu ini dapat menyediakan peluang pekerjaan kepada peniaga-peniaga kecil. sayur-sayuran dan buah-buahan dengan harga yang berpatutan.contohnya_________________________________________________________________________ ________.perniagaan pasar minggu ini dapat memberi peluang kepada peniaga untuk _______________________________ 3) memudahkan penduduk tempatan membeli barangan .pasar minggu ini menjual barangan yang segar seperti ikan. 4) membolehkan penduduk tempatan memasarkan barangan jualan . Unsur patriotisme _____________________________________________________ 8.pasar minggu ini memberi peluang kepada penduduk tempatan untuk memasarkan ________________________________________________________________________ 5) menyediakan barangan segar .Kerajaan telah menyediakan tapak-tapak perniagaan kepada peniaga yang ingin menjalankan perniagaan.3 Faktor yang mempengaruhi perniagaan runcit di kawasan kajian 1) Governan . _______________________________________2) meningkatkan taraf hidup/pendapatan penduduk .dapat menjimatkan masa dan kos penduduk.2 Kepentingan perniagaan runcit di kawasan kajian 1) menyediakan peluang pekerjaan .pasar minggu ini menyediakan pelbagai barangan dan pembeli tidak perlu ke bandar Batu Pahat. . 8.

2. 6) Kesesuaian waktu berniaga . 4) Pertambahan penduduk .pasar minggu ini menjadi tempat pelajar sekolah berpeleseran dan melakukan perbuatan yang menjolok mata seperti berpegangan tangan dan memakai pakaian yang kurang sopan.00 petang. Ini disebabkan oleh bilangan penduduk di kawasan ini yang semakin bertambah. tempat meletakkan kenderaan yang luas dan tempat pembuangan sampah yang sistematik. . 1.2) Modal . Unsur patriotisme __________________________________________ 8. 5) Darjah ketersampaian . 3) Infrastruktur .pasar minggu ini menjalankan perniagaan pada hari sabtu (hari cuti) iaitu bermula pada pukul 7.30 pagi dan berakhir pada 1.kebiasaannya pasar minggu ini menjadi tumpuan penduduk untuk membeli belah. terdapat beberapa kesan negatif yang telah dikenalpasti. Masalah sosial . Kebanyakan peniaga mengeluarkan modal yang kecil antara RM 200 – RM 300 untuk berniaga di pasar minggu ini.pasar minggu ini tidak memerlukan modal yang besar.Keadaan ini boleh menyebabkan rasa tidak puashati kerana pelanggan kedai runcit tempatan akan kehilangan pelanggan dan akibatnya mereka akan mengalami kerugian.Antaranya tapak perniagaan yang selesa dan strategik. Persaingan dengan kedai runcit tempatan .lokasi pasar minggu ini sangat strategik kerana terletak di tengah-tengah pekan Parit Sulong dan mempunyai kemudahan jalan raya yang selesa.4 Kesan negatif perniagaan runcit di kawasan kajian Ketika melaksanakan kerja kursus ini.

Pihak berkuasa hendaklah mengenakan denda dan hukuman yang berat kepada peniaga. Pengawalan harga . Barangan tidak berkualiti .5 Cadangan Untuk Mengurangkan Kesan Negatif Perniagaan Runcit di Kawasan Kajian 1.3. Unsur patriotisme . 3. 5.kerajaan perlu sentiasa memantau dan mengawal harga barangan yang dijual. Kesesakan lalu lintas . Harga tanpa kawalan . 4. Kuat kuasa undang-undang .kebanyakan harga barang di pasar minggu ini tidak dipantau oleh pihak kerajaan. Menyediakan kemudahan asas . Kempen kesedaran . Pencemaran .boleh gunakan risalah – tampal poster dan banner bagi memberi kesedaran kepada pengunjung dan peniaga.pihak berkuasa perlu menyediakan lebih banyak tong sampah di kawasan perniagaan.masalah kesesakan lalu lintas sering berlaku kerana pengunjung suka meletakkan kenderaan mereka sesuka hati. persekitaran kawasan pasar minggu ini akan dipenuhi dengan sampah sarap. Unsur patriotisme __________________________________ 8.terdapat peniaga yang menjual barangan yang tidak berkualiti dan mudah rosak. 2.kebiasaannya selepas habis berniaga. 6. 4.

LAMPIRAN Surat pengenalan diri calon Surat kebenaran membuat kajian Surat makluman kepada ibu bapa/penjaga Surat kebenaran ibu/bapa penjaga Borang soal selidik Gambar / foto yang berkaitan Bahan daripada pelbagai sumber seperti majalah. . (Nombor 9) RUMUSAN .Bahan grafik boleh diletakkan di mana-mana aspek dapatan kajian yang sesuai.perniagaan runcit pasar malam ini banyak memberi manfaat kepada peniaga dan pengunjung.___________________________________ Bahan Grafik .Pelajar boleh memilih untuk menggunakan dua bahan grafik :- i) Jadual ii) Carta Pai iii) Peta Minda . RUJUKAN . (Nombor 10). surat khabar dan internet (Nombor 11).dapat menambah pendapatan mereka manakala pembeli dapat membeli barangan keperluan harian dengan mudah dan dapat menjimatkan masa.

Jenis Barangan Yang Diperniagakan Jenis Barangan Jumlah Gerai Makanan Minuman Buah-buahan Kasut/pakaian/kain Ayam/daging/ikan Sayur-sayuran Catatan : Daripada jadual di atas pelajar boleh membina graf bar untuk menunjukkan jenis barangan yang diperniagakan di pasar minggu pekan Parit Sulong. kemas. Kesan Negatif Perniagaan Runcit Pasar Minggu di Pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor (Tandakan 4 kesan utama) . teliti dan menepati jadual pelaksanaan JADUAL : Jenis Barangan Yang Dijual di Pasar Minggu Pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor 1.1) 2) 3) 4) Buku Teks Buku Rujukan Internet Orang Sumber (Nombor 11). PENILAIAN UMUM Susunan mengikut format.

Juga dalam bentuk cek/wang pos/kiriman wang ke alamat : Cikgu Mustaffa Siraj. MAKLUMAN KEPADA YANG MENGGUNAKAN CONTOH KERJA KURSUS INI Pihak kami ingin memohon sumbangan ikhlas daripada anda semua bagi kegunaan tabung kebajikan dan keceriaan sekolah kami. Atas sumbangan itu didahului dengan ucapan ribuan terima kasih. Semoga subjek Geografi terus diminati dan tidak dipinggirkan. . 83500 Batu Pahat Johor. Sila tuliskan butir diri anda untuk rekod. Sumbangan ikhlas berbentuk wang tunai(tidak dimestikan) boleh dimasukkan ke akaun penama berikut: Cikgu Mustaffa Siraj/Blogger SMKPS. nombor akaun CIMB 01030004687202.Kesan Tandakan (x) Masalah sosial Persaingan dengan kedai runcit tempatan Pencemaran Kesesakan lalu lintas Wabak penyakit Harga tanpa kawalan Barangan tidak berkualiti Pembaziran (masa/wang) Catatan : Daripada jadual di atas pelajar boleh membina peta minda untuk menunjukkan jenis barangan yang diperniagakan di Pasar Minggu pekan Parit Sulong. Smk Penghulu Saat.

-SMKPS .Sumbangan itu sebagai tanda terima kasih menggunakan bahan kami dan kami telah berusaha menyediakan contoh kerja kursus ini. Semoga sumbangan anda dibalas dengan kebaikan oleh Tuhan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->