P. 1
Instrumen KSSR Dunia Muzik BAND 3

Instrumen KSSR Dunia Muzik BAND 3

|Views: 2,624|Likes:
Published by Saran Dev

More info:

Published by: Saran Dev on Apr 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/23/2013

pdf

text

original

Nama : Kelas : B3D2E1 - Bermain perkusi mengikut detik

Arahan: 1. Carta ikon detik

.

2. Guru memperdengarkan lagu pilihan iaitu “Tidurlah Adik”. 3. Alat perkusi terpilih kastanet dan kerincing. 4.Bahagikan murid kepada 2 kumpulan iaitu kumpulan A dan B.

Aktiviti: 1. Murid diperdengarkan dengan lagu “ Tidurlah Adik”. 2. Mainkan alat perkusi mengiringi lagu “Tidurlah Adik” mengikut ikon detik berikut: Kumpulan A Memainkan kastanet pada gambar

Kumpulan B

Memainkan kerincing pada gambar

Kumpulan A

REHAT

REHAT

Kumpulan B

REHAT

3. Aktiviti: 1. Murid diperdengarkan dengan lagu “Main Muzik”. kerincing. Carta ikon dinamik lembut dan kuat .Mainkan alat perkusi mengiringi lagu “Main Muzik” mengikut ikon dinamik yang betul. Mainkan bes dram boom boom boom Main kerincing ting ting ting Main kastanet tap tap tap . 2. Lagu pilihan “Main Muzik”. Guru memperdengarkan bunyi kuat dan lembut. . 2.Nama : Kelas : B3D2E2 – Bermain alat perkusi dengan dinamik Arahan: 1. 4. kastanet dan loceng. Alat perkusi bes dram.

Murid membuat lembaran kerja berdasarkan gambar dan audio yang diperdengarkan Soalan : Nomborkan haiwan dan alat perkusi berdasarkan audio bunyi yang diperdengarkan. Guru memperdengarkan kesan audio bunyi haiwan dan alat perkusi 2. kerincing dan audio bunyi ayam dan kucing Aktiviti : 1. BBM : Drum bes. .Main loceng ring ring ring Nama : Kelas : B3D1E5 – Mengenalpasti warna ton suara dan perkusi Arahan : Guru menyediakan bunyi audio haiwan dan alat perkusi berdasarkan gambar yang ditunjukkan.

lambat ) 2. Murid membuat lakaran kerja berdasarkan lagu yang diperdengarkan Contoh lakaran grafik tempo cepat atau tempo lambat berdasarkan lagu yang didengar. . Guru menerangkan maksud lakaran grafik kepada murid yang terdapat pada contoh lakaran grafik (tempo cepat. Tempo Cepat Tempo Lambat Soalan : Lakarkan grafik tempo cepat atau tempo lambat berdasarkan lagu yang diperdengarkan . BBM : CD 1 Track 1. CD 1 Track 9/Keyboard Aktiviti : 1.B3D1E6 – Grafik tempo cepat dan lambat Arahan : Guru memberi contoh lakaran yang melambangkan tempo cepat atau tempo lambat. 3. 2. Guru memperdengarkan lagu yang mempunyai tempo cepat dan tempo lambat 3. 1.

Kelas:_____________ Arahan: 1. Pentaksiran Dunia Muzik Tahun 2 Nama:__________________ B1D1E8 – Membezakan ton suara Persiapan: 1.4. 4. 2. Guru menyediakan gambar haiwan. Guru memainkan suara rakaman haiwan. Guru menyediakan audio/rakaman suara lelaki dan perempuan. 3. Murid membunyikan suara haiwan. 3. Guru menyediakan lembaran kerja yang secukupnya untuk semua murid. Guru menunjukkan gambar haiwan. 2. Rakaman 1 Rakaman 2 Rakaman 3 . kemudian melekatkan gambar mengikut rakaman yang dibunyikan. Murid diminta membanding bezakan ton suara yang diperdengarkan.

3. 4. Guru menyediakan seni kata lagu “Bintang Kecil”. Guru menyediakan CD 1 track 19 dan 20. 2.Pentaksiran Dunia Muzik Tahun 2 Nama:__________________ B3D2E4. Murid menyebut seni kata lagu dengan jelas. Guru menyediakan lembaran kerja yang secukupnya untuk semua murid. Guru menunjukkan seni kata lagu.Menyebut lirik lagu dengan jelas. 2. Persiapan: 1. Bintang Kecil Bintang kecil di langit yang biru Sungguh indah menghias angkasa Aku ingin terbang dan melayang Jauh tinggi di tempat kau berada . Murid diminta menyanyikan lagu Bintang Kecil dengan sebutan yang jelas. Kelas:_____________ Arahan: 1. 3. Guru memainkan CD 1 track 19.

(i) (ii) (iii) Mud sedih =”Lagu Anak Ayam. Arahan: 1. 3. Guru menyediakan lembaran kerja yang secukupnya untuk semua murid. riang dan takut. Persiapan: 1. Murid diberi lembaran kerja dan di arah untuk tik (/) di dalam kotak ikon yang menunjukkan mud berkenaan. 2. Guru dan murid memperdengarkan satu persatu 3 jenis lagu tersebut.Pentaksiran Dunia Muzik Tahun 2 Nama:__________________ B3D1E1 – Mengenalpasti mud sedih. Guru dan murid boleh menyanyi 3 lagu tersebut jika lagu-lagu itu telah dipelajari. .” Mud riang =”Lagu Mari Berrgerak” Mud takut =”Lagu Gergasi” Kelas:_____________ 2. Guru memilih dan sediakan 3 buah lagu yang berlainan mud.

Lembaran kerja murid (B3D1E1) Arahan: Tik (/) dalam petak ikon yang menunjukkan mud lagu berkenaan. Mud : Mud riang Mud takut Mud sedih .

Tajuk lagu Tik (/) padda petak ikon Anak Ayam Mari Bergerak Gergasi Pentaksiran Dunia Muzik Tahun 2 Nama:__________________ B3D1E2 – Mengenal pasti tekstur nipis dan tebal. lagu Anuar Zain Kelas:_____________ . BBM – lagu koir.Tandakan (/) pada petak yang menunjukkan suara ramai (tebal) atau suara solo (nipis) berdasarkan muzik yang diperdengarkan. Arahan:.

2.Tengah . Nama : Kelas : B3D1E4 – Mengecam bunyi pic tinggi. 1. Arahan: Guru memperdengarkan audio bunyi haiwan. tengah dan rendah. 2.Tinggi b) Ayam jantan . Murid menandakan pada petak yang menunjukkan suara ramai (tebal ) atau suara solo (nipis ). 4.Aktiviti :- 1. 3. a) Anjing . Guru memperdengarkan lagu.

c) Katak . Nama : Kelas : B3D1E7: Mengenalpasti detik panjang dan detik pendek Arahan: Murid memainkan perkusi yang menunjukkan detik panjang dan pendek Aktiviti: . Murid mengangkat kad ikon berdasarkan bunyi audio yang diperdengarkan guru.Rendah Aktiviti: 1. tengah 1. Tandakan dan rendah. Pic Tinggi Pic Tengah Pic Rendah Pic Tinggi Pic Tengah Pic Rendah 3. Pic Tinggi Pic Tengah Pic Rendah X pada gambar yang menunjukkan pic tinggi. 2. 2.

Murid mengenalpasti perkusi yang menghasilkan detik panjang dan detik pendek 3. Arahan : Murid menyanyi sambil menggerakkan kaki dari kiri ke kanan/kanan ke . Murid memainkan kerincing untuk detik panjang dan kastenet untuk detik pendek Nama : Kelas : B3D2E5 : Bernafas dengan betul pada frasa lagu yang ditetapkan. Murid menyanyikan lagu Bunyi Perkusi sambil menepuk detik 2.1.

Arahan: Guru memperdengarkan bunyi pic : . ( CD Lagu KSSR Tahun 2) Pemerhatian: Murid menyanyikan lagu ‘Ayam Didik’ frasa demi frasa sambil menggerakkan kaki dari kiri ke kanan/kanan ke kiri.kiri pada frasa lagu ‘Ayam Didik’ dengan pernafasan yang betul. rendah dan pic pertengahan. Nama : Kelas : B3D2E6 : Menyanyikan pic tinggi.

. Nama : Kelas : Dinamik lembut dan kuat.- Tinggi (burung) Rendah (katak) Tengah (itik) Pemerhatian : Murid menyanyikan pic yang diperdengarkan dengan bunyi pic yang betul. B3D1E3 = Mengenal pasti dinamik kuat dan lembut.

Berteriak (bunyi kuat) Bes dram (bunyi kuat) Harimau (bunyi kuat) Guruh/petir (bunyi kuat) berbisik (bunyi lembut) kerincing (bunyi lembut) kucing (bunyi lembut) air (bunyi lembut) Murid menunjukkan kad ikon dan membunyikan jenis suara berpandukan gambar ikon dengan dinamik yang betul. 2. Arahan Penerangan dan pemahaman tentang dinamik.1. Aktiviti Mewarnakan gambar ikon mengikut dinamik yang betul . bunyi kuat dan bunyi lembut Tunjuk kad ikon dinamik.

Aktiviti Murid-murid menyanyikan lagu Main Muzik sambil bermain alat perkusi bes dram dan kastanet (bunyi kuat). dinamik lembut dan kuat. dan beri penerangan/pemahaman serta kaitan lagu dengan elemen muzik. . 2. kerincing dan loceng (bunyi lembut). Arahan Guru memainkan dan memperdengarkan lagu bertajuk Main Muzik. 1.Nama : Kelas : B3D2E3 = Bermain perkusi atau menyanyi dinamik kuat dan lembut.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->