P. 1
Instrumen KSSR Dunia Muzik BAND 3

Instrumen KSSR Dunia Muzik BAND 3

|Views: 2,624|Likes:
Published by Saran Devan

More info:

Published by: Saran Devan on Apr 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/23/2013

pdf

text

original

Nama : Kelas : B3D2E1 - Bermain perkusi mengikut detik

Arahan: 1. Carta ikon detik

.

2. Guru memperdengarkan lagu pilihan iaitu “Tidurlah Adik”. 3. Alat perkusi terpilih kastanet dan kerincing. 4.Bahagikan murid kepada 2 kumpulan iaitu kumpulan A dan B.

Aktiviti: 1. Murid diperdengarkan dengan lagu “ Tidurlah Adik”. 2. Mainkan alat perkusi mengiringi lagu “Tidurlah Adik” mengikut ikon detik berikut: Kumpulan A Memainkan kastanet pada gambar

Kumpulan B

Memainkan kerincing pada gambar

Kumpulan A

REHAT

REHAT

Kumpulan B

REHAT

Carta ikon dinamik lembut dan kuat . Murid diperdengarkan dengan lagu “Main Muzik”.Nama : Kelas : B3D2E2 – Bermain alat perkusi dengan dinamik Arahan: 1. kastanet dan loceng. Lagu pilihan “Main Muzik”. Guru memperdengarkan bunyi kuat dan lembut.Mainkan alat perkusi mengiringi lagu “Main Muzik” mengikut ikon dinamik yang betul. 3. Mainkan bes dram boom boom boom Main kerincing ting ting ting Main kastanet tap tap tap . Alat perkusi bes dram. 4. kerincing. 2. 2. . Aktiviti: 1.

. BBM : Drum bes.Main loceng ring ring ring Nama : Kelas : B3D1E5 – Mengenalpasti warna ton suara dan perkusi Arahan : Guru menyediakan bunyi audio haiwan dan alat perkusi berdasarkan gambar yang ditunjukkan. Guru memperdengarkan kesan audio bunyi haiwan dan alat perkusi 2. Murid membuat lembaran kerja berdasarkan gambar dan audio yang diperdengarkan Soalan : Nomborkan haiwan dan alat perkusi berdasarkan audio bunyi yang diperdengarkan. kerincing dan audio bunyi ayam dan kucing Aktiviti : 1.

Guru memperdengarkan lagu yang mempunyai tempo cepat dan tempo lambat 3.B3D1E6 – Grafik tempo cepat dan lambat Arahan : Guru memberi contoh lakaran yang melambangkan tempo cepat atau tempo lambat. BBM : CD 1 Track 1. . Murid membuat lakaran kerja berdasarkan lagu yang diperdengarkan Contoh lakaran grafik tempo cepat atau tempo lambat berdasarkan lagu yang didengar. 3. Guru menerangkan maksud lakaran grafik kepada murid yang terdapat pada contoh lakaran grafik (tempo cepat. Tempo Cepat Tempo Lambat Soalan : Lakarkan grafik tempo cepat atau tempo lambat berdasarkan lagu yang diperdengarkan .lambat ) 2. CD 1 Track 9/Keyboard Aktiviti : 1. 1. 2.

2. Murid membunyikan suara haiwan. Rakaman 1 Rakaman 2 Rakaman 3 . Guru menyediakan lembaran kerja yang secukupnya untuk semua murid. kemudian melekatkan gambar mengikut rakaman yang dibunyikan. Guru memainkan suara rakaman haiwan. Guru menyediakan gambar haiwan.4. Kelas:_____________ Arahan: 1. Pentaksiran Dunia Muzik Tahun 2 Nama:__________________ B1D1E8 – Membezakan ton suara Persiapan: 1. 3. Murid diminta membanding bezakan ton suara yang diperdengarkan. Guru menyediakan audio/rakaman suara lelaki dan perempuan. 4. 3. Guru menunjukkan gambar haiwan. 2.

Murid menyebut seni kata lagu dengan jelas. Guru memainkan CD 1 track 19. 4. 2. Guru menunjukkan seni kata lagu.Pentaksiran Dunia Muzik Tahun 2 Nama:__________________ B3D2E4. Guru menyediakan lembaran kerja yang secukupnya untuk semua murid. Guru menyediakan CD 1 track 19 dan 20. Murid diminta menyanyikan lagu Bintang Kecil dengan sebutan yang jelas. Guru menyediakan seni kata lagu “Bintang Kecil”. 3. Kelas:_____________ Arahan: 1. 2.Menyebut lirik lagu dengan jelas. 3. Bintang Kecil Bintang kecil di langit yang biru Sungguh indah menghias angkasa Aku ingin terbang dan melayang Jauh tinggi di tempat kau berada . Persiapan: 1.

riang dan takut. 2. Arahan: 1. . Persiapan: 1.Pentaksiran Dunia Muzik Tahun 2 Nama:__________________ B3D1E1 – Mengenalpasti mud sedih.” Mud riang =”Lagu Mari Berrgerak” Mud takut =”Lagu Gergasi” Kelas:_____________ 2. Guru memilih dan sediakan 3 buah lagu yang berlainan mud. Guru menyediakan lembaran kerja yang secukupnya untuk semua murid. Guru dan murid memperdengarkan satu persatu 3 jenis lagu tersebut. Murid diberi lembaran kerja dan di arah untuk tik (/) di dalam kotak ikon yang menunjukkan mud berkenaan. Guru dan murid boleh menyanyi 3 lagu tersebut jika lagu-lagu itu telah dipelajari. (i) (ii) (iii) Mud sedih =”Lagu Anak Ayam. 3.

Mud : Mud riang Mud takut Mud sedih .Lembaran kerja murid (B3D1E1) Arahan: Tik (/) dalam petak ikon yang menunjukkan mud lagu berkenaan.

lagu Anuar Zain Kelas:_____________ . BBM – lagu koir.Tandakan (/) pada petak yang menunjukkan suara ramai (tebal) atau suara solo (nipis) berdasarkan muzik yang diperdengarkan.Tajuk lagu Tik (/) padda petak ikon Anak Ayam Mari Bergerak Gergasi Pentaksiran Dunia Muzik Tahun 2 Nama:__________________ B3D1E2 – Mengenal pasti tekstur nipis dan tebal. Arahan:.

Tinggi b) Ayam jantan .Tengah .Aktiviti :- 1. 2. 2. tengah dan rendah. Arahan: Guru memperdengarkan audio bunyi haiwan. Nama : Kelas : B3D1E4 – Mengecam bunyi pic tinggi. 4. Guru memperdengarkan lagu. Murid menandakan pada petak yang menunjukkan suara ramai (tebal ) atau suara solo (nipis ). 3. 1. a) Anjing .

Murid mengangkat kad ikon berdasarkan bunyi audio yang diperdengarkan guru.c) Katak . Tandakan dan rendah. 2. Pic Tinggi Pic Tengah Pic Rendah Pic Tinggi Pic Tengah Pic Rendah 3. Pic Tinggi Pic Tengah Pic Rendah X pada gambar yang menunjukkan pic tinggi.Rendah Aktiviti: 1. tengah 1. Nama : Kelas : B3D1E7: Mengenalpasti detik panjang dan detik pendek Arahan: Murid memainkan perkusi yang menunjukkan detik panjang dan pendek Aktiviti: . 2.

Murid mengenalpasti perkusi yang menghasilkan detik panjang dan detik pendek 3.1. Arahan : Murid menyanyi sambil menggerakkan kaki dari kiri ke kanan/kanan ke . Murid memainkan kerincing untuk detik panjang dan kastenet untuk detik pendek Nama : Kelas : B3D2E5 : Bernafas dengan betul pada frasa lagu yang ditetapkan. Murid menyanyikan lagu Bunyi Perkusi sambil menepuk detik 2.

rendah dan pic pertengahan. Arahan: Guru memperdengarkan bunyi pic : .kiri pada frasa lagu ‘Ayam Didik’ dengan pernafasan yang betul. ( CD Lagu KSSR Tahun 2) Pemerhatian: Murid menyanyikan lagu ‘Ayam Didik’ frasa demi frasa sambil menggerakkan kaki dari kiri ke kanan/kanan ke kiri. Nama : Kelas : B3D2E6 : Menyanyikan pic tinggi.

Nama : Kelas : Dinamik lembut dan kuat. . B3D1E3 = Mengenal pasti dinamik kuat dan lembut.- Tinggi (burung) Rendah (katak) Tengah (itik) Pemerhatian : Murid menyanyikan pic yang diperdengarkan dengan bunyi pic yang betul.

Berteriak (bunyi kuat) Bes dram (bunyi kuat) Harimau (bunyi kuat) Guruh/petir (bunyi kuat) berbisik (bunyi lembut) kerincing (bunyi lembut) kucing (bunyi lembut) air (bunyi lembut) Murid menunjukkan kad ikon dan membunyikan jenis suara berpandukan gambar ikon dengan dinamik yang betul. bunyi kuat dan bunyi lembut Tunjuk kad ikon dinamik.1. Aktiviti Mewarnakan gambar ikon mengikut dinamik yang betul . 2. Arahan Penerangan dan pemahaman tentang dinamik.

Aktiviti Murid-murid menyanyikan lagu Main Muzik sambil bermain alat perkusi bes dram dan kastanet (bunyi kuat). dan beri penerangan/pemahaman serta kaitan lagu dengan elemen muzik. 2. 1. Arahan Guru memainkan dan memperdengarkan lagu bertajuk Main Muzik. .Nama : Kelas : B3D2E3 = Bermain perkusi atau menyanyi dinamik kuat dan lembut. dinamik lembut dan kuat. kerincing dan loceng (bunyi lembut).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->