SAIDINA UMAR BIN AL –KHATAB

PENTADBIR YANG ULUNG
NAMA : Umar Bin Al-Khatab Bin Nufail Bin Abdul Uzza

KETURUNAN : Bani Adi,Quraish TARIKH LAHIR : 584 Masihi iaitu 13 tahun selepas kelahiran Rasulullah TEMPAT LAHIR : Mekah Al-Mukorromah JAWATAN : Khalifah yang ke-2 daripada Khulafa Ar-Rashidin T.MENJADI KHALIFAH : Hari Selasa,22 Jamadil Akhir Tahun 13 hijrah,bersamaan 23 Ogos 634 Masihi
T

T.MEMERINTAH : 10 Tahun 6 Bulan

T. T.WAFAT : Bulan Zulhijjah tahun 23 Hijrah ketika berusia 63 Tahun T. SEBAB KEWAFATAN : Dibunuh oleh seorang hamba Majusy Berbangsa Parsi yang bernama Fairuz (Abu Lu’lu’ah) GELARAN : Al-Faruk ( pemisah antara hak dengan batal)

SIFAT –SIFAT PERIBADI  Berani  Mengisytiharkan keislamannya di hadapan masyarakat Quraisy  Mencabar secara terbuka sesiapa sahaja yang berani menghalangnya berhijrah ke Madinah  Memberi cadangan supaya islam disebarkan secara terus terang  Adil & Tegas  Menjatuhkan hukuman terhadap anak Pesuruhjaya Mesir yang menzalimi seorang pemuda berbangsa Qibti.  Sangat mengambil berat terhadap rakyat dan negara  Menyamar sebagai rakyat biasa ketika memegang jawatan Khalifah  Mengangkat sendiri gandum & minyak untuk diberikan kepada orang miskin  Berpandangan jauh  Berfikiran Terbuka .

SUMBANGAN DAN PENGORBANAN PENTADBIRAN     Mengemaskini Majlis Syura Mengasaskan undang-undang Hisbah Mengasaskan Taqwim Islam Memisahkan kuasa kehakiman daripada kuasa pentadbiran DAKWAH  Penyebaran dakwah berleluasa di wilayah baru  Melantik gabenor di wilayah baru  Menghantar ulamak ke serata tempat untuk berdakwah PEMBANGUNAN NEGARA     Mengemaskini institusi Baitul Mal Membina rumah persinggahan untuk musafir Mebina sekolah untuk mendidik anak-anak Mebina terusan dan saliran air .

MENJADI KHALIFAH : 644 Masihi bersamaan 23 Hijrah T T. SEBAB KEWAFATAN : Dibunuh oleh pemberontak GELARAN : Zunnuraini(yang mempunyai 2 cahaya kerana telah memperisterikan 2 Puteri Rasulullah) .MEMERINTAH : 12 Tahun T. T.SAIDINA USMAN BIN AFAN KOPARAT YANG DERMAWAN NAMA : Usman Bin Afan Bin Abu Al-Ass Bin Umaiyyah KETURUNAN : Bani Umaiyyah TARIKH LAHIR : 576 Masihi iaitu 6 tahun selepas “tahun gajah” TEMPAT LAHIR : Mekah Al-Mukorromah JAWATAN : Khalifah yang ke-3 daripada Khulafa Ar-Rashidin T.WAFAT : 18 Zulhijjah tahun 35 Hijrah T.

harta benda dan sanak-saudara demi menyahut seruhat Allah dan Rasul. .berpuasa sunat dan membaca AlQuran sebagai persediaan untuk menghadapi hari selepas mati. Taat kepada Allah dan Rasul Takut kepada Allah • Beliau banyak beribadat seperti Kiamullai. Malu dan lemah-lembut • Sentiasa mengeluarkan kata-kata yang baik ketika bercakap walaupun dengan musuh.SIFAT–SIFAT PERIBADI • Beliau sanggup berhijrah ke Habsah dengan meninggalkan segala kemewahan.

.. Menderma sebanyak 300 ekor unta dan 10 000 dinar untuk kegunaan tentera Islam dalam peperangan Tabuk.. Memerdekakan hamba pada hari Jumaat setiap minggu.SIFAT DERMAWAN Membeli perigi "raumat" dengan harga 35 000 darham dan mensedekahkannya untuk kegunaan orang ramai.. SEMANGAT JIHAD       Keimanan yang kukuh Sayangkan islam Memiliki kekayaan Semangat daya saing Sayangkan Negara Minat yang tinggi untuk berdakwah kepada orang Islam dan bukan Islam .. Membeli sebidang tanah bagi membesarkan AlMasjidil Nabawi ....

.. • Berjaya membentuk masyarakat yang mantap Ekonominya... • Berjaya menawan hati rakyat dengan sifat beliau yang lemah-lembut.. . EKONOMI :) • Menyumbangkan harta yang banyak di jalan Allah..SUMBANGAN DAN PENGORBANAN (:POLITIK • Menubuhkan angkatan tentera laut. (: SOSIAL • Memperkenalkan sistem protokol . • Menjadi utusan Rasulullah dalam perjanjian Hudaibiyyah.

 Saidina Usman dituduh telus dan tidak melakukan keadilan dalam pemerintahannya.KONFLIK  Saidina Usman telah ditomoh oleh puak-puak Yahudi dan Munafik yang diketuai oleh Abdullah Bin Sab’a. TAMADUN  Saidina Usman tokoh koparat yang Berjaya kerana usahanya yang bersungguh-sungguh dan keberkatan yang ada pada hartanya disebabkan banyak bersedekah dijalan Allah. .

SAIDINA ALI BIN ABU THOLIB PEMUDA TANG BERANI NAMA : Ali Bin Abu Tholib Bin Abdul Mutolib KETURUNAN : Bani Hashim TARIKH LAHIR : 10 Tahun sebelum Nabi menjadi Rasul iaitu pada tahun 601 Masihi TEMPAT LAHIR : Didalam Khakbah di Mekah Al-Mukorromah JAWATAN : Khalifah yang ke-4 daripada Khulafa Ar-Rashidin T. SEBAB KEWAFATAN : Dibunuh oleh Abdul Rahman Bin Muljam D dibandar Kaufat ketika dalam perjalanan ke Masjid untuk menunaika solat Subuh GELARAN : Abu Al-Hassan dan Abu Turob . T.WAFAT : Pada 17 Ramadhan tahun 40 Hijrah bersamaan 661 Masihi T.MEMERINTAH : 4 Tahun T.MENJADI KHALIFAH : Tahun 35 Hijrah bersamaan 655 Masihi T T.

 Penulis wahyu.PENGORBANAN DAN JASA  Menjadi jurutulis Perjanjian Hudaibiyyah.  Menerima jawatan Khalifah dalam keadaan Negara huru-hara  Berusaha menyatupadukan umat Islam yang sedang berpecah-belah.  Penasihat dalam bidang kehakiman kepada ketiga-tiga Khulafa Ar-Rashidin.  Mengembangkan ilmu Islam. .

SEBAB KEWAFATAN : Gugur syahid di Medan Perang Uhud K KUBUR:Makam Syahada’ berdekatan Bukit Uhud GELARAN : Asadulwoh(Singa Allah) .iaitu tahun yang sama dengan Kelahiran Nabi Muhammad TEMPAT LAHIR : Mekah Al-Mukorromah HUBUNGAN: Bapa saudara Nabi sebelah bapa.SAIDINA HAMZAH BIN ABDUL MUTOLIB PAHLAWAN TERBILANG NAMA : Hamzah Bin Abdul Mutolib Bin Hashim Bin Abdul Manaf KETURUNAN : Bani hashim TARIKH LAHIR : 570 tahun Masihi.dan teman sepermainan Nabi sejak kecil dan saudara J JAWATAN : Panglima perang Rasulullah.sepupu Nabi sebelah ibu.WAFAT : 18 Zulhijjah tahun 35 Hijrah T. T.pembawa Panji angkatan tentera Islam HOBI :Suka memanah dan suka memburu T.

tenaga malah nyawa sendiri untuk menegakkan agama islam Mengambil berat tentang persaudaraan Islam dan hubungan kekeluargaan Membentuk perkembangan dakwah Islam dan menjadikan umat Islam dihormati serta diterima oleh masyarakat mekah .SUMBANGAN Mengambil bahagian dalam setiap peperangan serta memainkan peranan penting untuk memastikan kemenangan tentera Islam Melindungi Rasulullah daripada ancaman musuh Sanggup mengorbankan masa.

WAFAT :Pada 59 Hijrah.SAIDINA ABU HURAIROH PERAWI HADIS NAMA : Abdul Rahman Bin Soror Addusi Al-Yamani NAMA SEBELUM ISLAM:Abdu Shamsi TEMPAT LAHIR : Dusi. T. ketika berumur 78 tahun GELARAN : Abu Hurairoh .di Negeri Yaman TARIKH LAHIR: 19 Tahun sebelum hijrah TARIKH MEMELUK ISLAM: Pada 7 Hijrah ketika Rasulullah berada di Khoiba J LATAR BELAKANG:Menjadi anak yatim sejak kecil kemudian menjadi salah seorang ahli Suffat diMadinah Almunuroh T.

. Ketekunan beliau menyebarkan Hadis kepada orang ramai.FAKTOR-FAKTOR KEJAYAAN DALAM PERIWAYATAN HADIS Kerajinan beliau menghadiri Majlis Ilmu bersama para sahabat.. ..... Keberkatan doa Nabi agar beliau mudah menghafal hadis.. Beliau sempat hidup lama selepas kewafatan Rasulullah iaitu selama 47 tahun.

WAFAT : Tahun 32 Hijrah bersamaan tahun 654 Masihin ketika berumur 74 tahun T . T.SAIDINA ABDUL RAHMAN BIN AUF AHLI PERNIAGAAN BERWAWASAN NAMA : Abdul Rahman bin Auf Bin Abdu Auf Bin Al-Haris KETURUNAN : Bani Zuhrot TARIKH LAHIR : Pada tahun 580 Masihi iaitu 10n tahun selepas tahun Gajah TEMPAT LAHIR : Mekah Al-Mukorromah MEMELUK ISLAM:Melalui Saidina Abu Bakar JAWATAN : Menjadi Pengurus Majlis Shura semasa pemilihan khalifah yang ke-3 T.

Hud. SUMBANGAN DAN JASA SUMBANGAN HARTA SUMBANGAN JIWA Menyumbang barang-barang keperluan yang dimuatkan diatas 700 ekor unta untuk penduduk Al-Madinah.CIRI-CIRI KEISTIMEWAAN  Salah seorang daripada 10 sahabat Rasulullah yang dijamin syurga. mendermakan sejumlah 400 dinar emas kepada setiap seorang bekas tentera perang Badar yang masih hidup iaitu seramai 100 orang. .  Seorang jutawan yang gigih.Khondak dan Tabuk.suka menderma. Berhijat dijalan Allah dengan penyertaan beliau dalam beberapa peperangan untuk menegakkan Islam seperti peperangan Badar.  Menjadi imam solat Subuh dalam Peperangan Tabuk dengan dihadiri oleh Rasulullah.

Jujur dan ikhlas • bersyukur dengan rezeki Allah.FAKTOR KEJAYAAN Usaha yang gigih • berniaga barangan yang halal. Dapat melahirkan umat yang maju dalam pembangunan Negara. KESAN BERSIFAT PERIBADI ABDUL RAHMAN Bersemangat tinggi dan berwawasan... Bekerjasama dan bantu-meembantu antara satu sama lain.. Berusaha ke arah kecemerlangan di dunia dan di akhirat. ..