SOALAN UJIAN BULANAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 SEKOLAH RENDAH

Arahan : Jawab semua soalan yang disediakan. BAHAGIAN A : Objektif 1. kecegasan fizikal ialah................ A. kemampuan kita melakukan aktiviti harian tanpa cepat berasa letih B. bentuk tubuh badan yang tegap dan sasa C. cara hidup kita yang sentiasa menjaga kesihatan D. Kita sentiasa dapat melakukan setiap tugas dengan jayanya 2. Senaman dirian bangau yang kita lakukan dapat memperbaiki..................... A. kecantikan badan B. otot kaki dan keseimbangan badan C. ketinggian yang maksimum D. otot tangan 3. Jumlah pemain yang terdapat dalam gelanggang pada suatu masa dalam permainan bola baling ialah................................. A. 14 orang B. 12 orang C. 7 orang D. 6 orang

4. Alat sukan dibawah digunakan dalam permainan................

A. sofbol B. tenis C. squash D. badminton

umur.. servis tinggi C. A... Berikut adalah risiko atau kesan negatif terhadap seseorang yang mengambil dadah...... keadaan fizikal B. minat..... Belalang Belatuk 9.. kawan. minat.. servis kilas B. ia merosakkan hati dan komplikasi sakit jantung D.. keadaan fizikal. A. dan kecenderungan D. dan umur C. minat. Kita akan menjadi cergas apabila melakukan aktiviti kecergasan secara berterusan. A...... situasi dan kemampuan 8... servis rendah .. jurulatih pasukan D. Siapakah yang bertanggungjawab melatih sesebuah pasukan ? A. Ia dibatalkan penyertaan atau digantung dari menyertai acara 7. ketua pasukan C..... pengurus pasukan 6.... tolak patung D.. Apakah jenis servis yang dilakukan oleh pemain badminton di bawah. timbang garam B. galah panjang C.. Kita perlu memilih jenis senaman berdasarkan.. minat. Guru sukan B.5. Manakah antara aktiviti berikut yang dapat meningkatkan masa tindak balas? A. kecuali. Ia mempercepatkan kadar nadi yang boleh menyebabkan koma C.ia meningkatkan prestasi atlit untuk pencapaian yang memberansangkan B.

A... 4 tahun sekali B.... 4 bulan sekali C. servis hadapan 10. Pertumbuhan bulu ketiak dan sekitaralat kelamin Suara menjadi garau Kelenjar peluh menjadi lebih aktif Pembesaran otot-otot Pernyataan di atas adalah berkaitan dengan..... perubahan fizikal remaja B. A.. perubahan fizikal perempuan semasa akil baligh 11..... seseorang itu perlu menjalani pemeriksaan doktor........D... perubahan fizikal lelaki dewasa D.. 6 tahun sekali .. untuk mengekalkan tahap kesihatan.... perubahan fizikal remaja lelaki C.

...... Antara sumber bagi vitamin ialah . . A.. coklat... madu dan gula-gula C...D... susu dan berbagai jenis bijiran D........... betik. dan daging lembu B...... buah limau.. lintasan Zebra D...... jejantas C..... jejambat B.. daging ayam. A... nanas dan sayuran hijau 13...... lintasan lampu isyarat 14. 6 bulan sekali 12. Tempat melintas seperti di dalam gambar di atas dinamakan.

membaling bola secara sisi B. marah B........Nutrient utama yang terdapat dalam kumpulan makanan di atas.. daging 18.. Antara berikut. gembira D. Antara sumber nutrient berikut. menolak dan menampar C....... yang manakah dikategorikan sebagai perasaan negatif? A. memastikan badan kita bersedia untuk meneruskan aktiviti C.. membantu proses tumbesaran 15. menjauhkan penyakit C. sayur tomato C.... menghubungi rakan D. A... Semua tindakan berikut adalah tidak dibenarkan dan menjadi kesalahan dalam permainan ragbi sentuh.. membekalkan haba pada tubuh D...... kecuali.... telur D...... membekalkan tenaga B..supaya dapat bermain dengan seronok B. melakukan rempuhan kasar 17. yang manakah tidak membekalkan protein? A... agar aktiviti selamat dijalankan 19. menghubungi ambulans B.. sayang C.... menumbuk dan mencakar D. A. ikan B..... teruja 16... dapat . A.. Apakah kepentingan kita melakukan regangan badan sebelum menjalankan aktiviti? A. supaya kaki dan tangan tidak sakit D. menghubungi polis C. Perkara utama yang perlu dilakukan apabila berlaku kemalangan jalan raya ialah.. memandang dari jauh ....

i. seorang ahli sukan tidak memerlukan kuantiti vitamin yang banyak.iii dan iv sahaja BAHAGIAN B : Tandakan BETUL ( 1. 3. iii. 3. ii dan iv sahaja D. ii. 4. . iv. Apakah kemungkinan yang menyebabkan Arman sakit ? 1. sikap mementingkan keselamatan semasa bersukan perlu menjadi amalan ahli sukan sahaja. i dan iv sahaja C.20. ) atau SALAH ( ) kepada pernyataan berikut. ii. i dan ii sahaja B. 2. Kita perlu bersenam dan mengambil makanan yang seimbang untuk Mendapatkan kesihatan yang baik.Arman telah diserang penyakit cirit-birit sejak semalam. Arman tidak basuh tangan sebelum makan Arman memakan makanan yang telah basi Arman memakan makanan yang sangat besar Arman makan menggunakan tangan kiri A. 2.

mereka juga boleh dikenakan tindakan undang-undang 7. sukar untuk melakukan aktiviti harian 8. kita akaan sentiasa menjaga paras rupa untuk kelihatan menarik dihadapan rakan-rakan 10. kita perlu berjumpa dengan doktor setiap enam bulan atau setahun sekali untuk memeriksa kesihatan. .4. kita perlu melakukan aktiviti bersungguh-sungguh tanpa memikirkan orang lain. lobak dan minyak ikan dapat meningkatkan kesihatan kulit dan mata 6. kita bertanggungjawab menjaga alatan dan mematuhi peraturan semasa bersukan. 9. seorang lelaki akil baligh. 5. ahli sukan yang mengambil dadah akan terjejas kesihatannya. semasa bersukan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful