P. 1
SOALAN UJIAN BULANAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 SEKOLAH RENDAH.doc

SOALAN UJIAN BULANAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 SEKOLAH RENDAH.doc

|Views: 3,633|Likes:
Published by Azlina Zainal

More info:

Published by: Azlina Zainal on Apr 11, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/26/2013

pdf

text

original

SOALAN UJIAN BULANAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 SEKOLAH RENDAH

Arahan : Jawab semua soalan yang disediakan. BAHAGIAN A : Objektif 1. kecegasan fizikal ialah................ A. kemampuan kita melakukan aktiviti harian tanpa cepat berasa letih B. bentuk tubuh badan yang tegap dan sasa C. cara hidup kita yang sentiasa menjaga kesihatan D. Kita sentiasa dapat melakukan setiap tugas dengan jayanya 2. Senaman dirian bangau yang kita lakukan dapat memperbaiki..................... A. kecantikan badan B. otot kaki dan keseimbangan badan C. ketinggian yang maksimum D. otot tangan 3. Jumlah pemain yang terdapat dalam gelanggang pada suatu masa dalam permainan bola baling ialah................................. A. 14 orang B. 12 orang C. 7 orang D. 6 orang

4. Alat sukan dibawah digunakan dalam permainan................

A. sofbol B. tenis C. squash D. badminton

A. situasi dan kemampuan 8. Guru sukan B..... Kita akan menjadi cergas apabila melakukan aktiviti kecergasan secara berterusan. keadaan fizikal.. servis kilas B. galah panjang C. Manakah antara aktiviti berikut yang dapat meningkatkan masa tindak balas? A. Siapakah yang bertanggungjawab melatih sesebuah pasukan ? A..ia meningkatkan prestasi atlit untuk pencapaian yang memberansangkan B. A. Ia mempercepatkan kadar nadi yang boleh menyebabkan koma C. minat. Ia dibatalkan penyertaan atau digantung dari menyertai acara 7.. Kita perlu memilih jenis senaman berdasarkan. minat.. Belalang Belatuk 9........ jurulatih pasukan D.. minat...... umur. A.. minat. keadaan fizikal B. servis tinggi C... tolak patung D.. Berikut adalah risiko atau kesan negatif terhadap seseorang yang mengambil dadah.. pengurus pasukan 6. dan umur C. ketua pasukan C... servis rendah .5... ia merosakkan hati dan komplikasi sakit jantung D. kawan. dan kecenderungan D. kecuali.. Apakah jenis servis yang dilakukan oleh pemain badminton di bawah... timbang garam B.

.........D. 6 tahun sekali ....... untuk mengekalkan tahap kesihatan... servis hadapan 10.. 4 tahun sekali B...... perubahan fizikal lelaki dewasa D.. seseorang itu perlu menjalani pemeriksaan doktor. A. 4 bulan sekali C.. perubahan fizikal remaja B.. perubahan fizikal perempuan semasa akil baligh 11. Pertumbuhan bulu ketiak dan sekitaralat kelamin Suara menjadi garau Kelenjar peluh menjadi lebih aktif Pembesaran otot-otot Pernyataan di atas adalah berkaitan dengan. perubahan fizikal remaja lelaki C... A.

.............. dan daging lembu B.. A.. Antara sumber bagi vitamin ialah . betik..D.... coklat..... lintasan Zebra D... A...... susu dan berbagai jenis bijiran D. jejambat B..... 6 bulan sekali 12. lintasan lampu isyarat 14. . nanas dan sayuran hijau 13.. Tempat melintas seperti di dalam gambar di atas dinamakan. daging ayam..... jejantas C...... madu dan gula-gula C. buah limau..

.... sayang C..supaya dapat bermain dengan seronok B. telur D... dapat . supaya kaki dan tangan tidak sakit D. membantu proses tumbesaran 15.. kecuali. menolak dan menampar C. menghubungi ambulans B.. Semua tindakan berikut adalah tidak dibenarkan dan menjadi kesalahan dalam permainan ragbi sentuh.. A. melakukan rempuhan kasar 17..... yang manakah dikategorikan sebagai perasaan negatif? A. Antara sumber nutrient berikut.. memandang dari jauh . Antara berikut. gembira D..... A.. marah B.... Apakah kepentingan kita melakukan regangan badan sebelum menjalankan aktiviti? A.. daging 18.. sayur tomato C.. ikan B.. teruja 16.. agar aktiviti selamat dijalankan 19.. membaling bola secara sisi B... Perkara utama yang perlu dilakukan apabila berlaku kemalangan jalan raya ialah.Nutrient utama yang terdapat dalam kumpulan makanan di atas. menjauhkan penyakit C. yang manakah tidak membekalkan protein? A......... membekalkan tenaga B....... membekalkan haba pada tubuh D.. A.. menghubungi rakan D. menumbuk dan mencakar D.... menghubungi polis C. memastikan badan kita bersedia untuk meneruskan aktiviti C....

2. i dan ii sahaja B. i. Kita perlu bersenam dan mengambil makanan yang seimbang untuk Mendapatkan kesihatan yang baik. 3. seorang ahli sukan tidak memerlukan kuantiti vitamin yang banyak. ii. ii dan iv sahaja D.iii dan iv sahaja BAHAGIAN B : Tandakan BETUL ( 1. 4. . Apakah kemungkinan yang menyebabkan Arman sakit ? 1.20. i dan iv sahaja C. sikap mementingkan keselamatan semasa bersukan perlu menjadi amalan ahli sukan sahaja. ) atau SALAH ( ) kepada pernyataan berikut.Arman telah diserang penyakit cirit-birit sejak semalam. ii. Arman tidak basuh tangan sebelum makan Arman memakan makanan yang telah basi Arman memakan makanan yang sangat besar Arman makan menggunakan tangan kiri A. 3. iii. 2. iv.

lobak dan minyak ikan dapat meningkatkan kesihatan kulit dan mata 6. kita perlu melakukan aktiviti bersungguh-sungguh tanpa memikirkan orang lain. kita bertanggungjawab menjaga alatan dan mematuhi peraturan semasa bersukan.4. kita akaan sentiasa menjaga paras rupa untuk kelihatan menarik dihadapan rakan-rakan 10. kita perlu berjumpa dengan doktor setiap enam bulan atau setahun sekali untuk memeriksa kesihatan. ahli sukan yang mengambil dadah akan terjejas kesihatannya. sukar untuk melakukan aktiviti harian 8. 9. . seorang lelaki akil baligh. 5. semasa bersukan. mereka juga boleh dikenakan tindakan undang-undang 7.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->