SOALAN UJIAN BULANAN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 SEKOLAH RENDAH

Arahan : Jawab semua soalan yang disediakan. BAHAGIAN A : Objektif 1. kecegasan fizikal ialah................ A. kemampuan kita melakukan aktiviti harian tanpa cepat berasa letih B. bentuk tubuh badan yang tegap dan sasa C. cara hidup kita yang sentiasa menjaga kesihatan D. Kita sentiasa dapat melakukan setiap tugas dengan jayanya 2. Senaman dirian bangau yang kita lakukan dapat memperbaiki..................... A. kecantikan badan B. otot kaki dan keseimbangan badan C. ketinggian yang maksimum D. otot tangan 3. Jumlah pemain yang terdapat dalam gelanggang pada suatu masa dalam permainan bola baling ialah................................. A. 14 orang B. 12 orang C. 7 orang D. 6 orang

4. Alat sukan dibawah digunakan dalam permainan................

A. sofbol B. tenis C. squash D. badminton

Siapakah yang bertanggungjawab melatih sesebuah pasukan ? A. Kita akan menjadi cergas apabila melakukan aktiviti kecergasan secara berterusan.. A.. situasi dan kemampuan 8..... dan kecenderungan D... A.5. umur. minat. servis tinggi C. Manakah antara aktiviti berikut yang dapat meningkatkan masa tindak balas? A.... A... ia merosakkan hati dan komplikasi sakit jantung D. minat. Ia dibatalkan penyertaan atau digantung dari menyertai acara 7..ia meningkatkan prestasi atlit untuk pencapaian yang memberansangkan B.. Kita perlu memilih jenis senaman berdasarkan. tolak patung D.. Apakah jenis servis yang dilakukan oleh pemain badminton di bawah. minat..... Belalang Belatuk 9. jurulatih pasukan D. dan umur C.. Guru sukan B.. galah panjang C. servis kilas B.. minat....... servis rendah . kecuali. pengurus pasukan 6. Berikut adalah risiko atau kesan negatif terhadap seseorang yang mengambil dadah. Ia mempercepatkan kadar nadi yang boleh menyebabkan koma C. kawan.. keadaan fizikal B... keadaan fizikal. timbang garam B. ketua pasukan C..

D...... servis hadapan 10..... 4 bulan sekali C.... perubahan fizikal remaja lelaki C....... A...... perubahan fizikal remaja B. seseorang itu perlu menjalani pemeriksaan doktor. A. perubahan fizikal perempuan semasa akil baligh 11.. perubahan fizikal lelaki dewasa D. 6 tahun sekali ... 4 tahun sekali B. Pertumbuhan bulu ketiak dan sekitaralat kelamin Suara menjadi garau Kelenjar peluh menjadi lebih aktif Pembesaran otot-otot Pernyataan di atas adalah berkaitan dengan... untuk mengekalkan tahap kesihatan.

jejambat B..... buah limau... lintasan lampu isyarat 14. Antara sumber bagi vitamin ialah .. jejantas C. madu dan gula-gula C..... dan daging lembu B. Tempat melintas seperti di dalam gambar di atas dinamakan...... ... daging ayam. A...... lintasan Zebra D...... coklat.D... 6 bulan sekali 12........... nanas dan sayuran hijau 13. susu dan berbagai jenis bijiran D...... A.. betik.

memastikan badan kita bersedia untuk meneruskan aktiviti C.Nutrient utama yang terdapat dalam kumpulan makanan di atas.... Semua tindakan berikut adalah tidak dibenarkan dan menjadi kesalahan dalam permainan ragbi sentuh. ikan B.. teruja 16. A. membantu proses tumbesaran 15.. Antara sumber nutrient berikut. sayang C...... menghubungi rakan D.... kecuali...... membekalkan tenaga B. yang manakah dikategorikan sebagai perasaan negatif? A. supaya kaki dan tangan tidak sakit D... menolak dan menampar C.. gembira D. yang manakah tidak membekalkan protein? A.. menghubungi polis C. Perkara utama yang perlu dilakukan apabila berlaku kemalangan jalan raya ialah.. Antara berikut.... membaling bola secara sisi B. A... dapat .... membekalkan haba pada tubuh D...... sayur tomato C......supaya dapat bermain dengan seronok B. Apakah kepentingan kita melakukan regangan badan sebelum menjalankan aktiviti? A. marah B. memandang dari jauh .. agar aktiviti selamat dijalankan 19.. daging 18. telur D.. A. menghubungi ambulans B.... menjauhkan penyakit C. melakukan rempuhan kasar 17.. menumbuk dan mencakar D......

3. ii. ) atau SALAH ( ) kepada pernyataan berikut.iii dan iv sahaja BAHAGIAN B : Tandakan BETUL ( 1. 2. iv. sikap mementingkan keselamatan semasa bersukan perlu menjadi amalan ahli sukan sahaja. i.Arman telah diserang penyakit cirit-birit sejak semalam. 4. Apakah kemungkinan yang menyebabkan Arman sakit ? 1. ii. 2. . i dan ii sahaja B. ii dan iv sahaja D. iii.20. Kita perlu bersenam dan mengambil makanan yang seimbang untuk Mendapatkan kesihatan yang baik. Arman tidak basuh tangan sebelum makan Arman memakan makanan yang telah basi Arman memakan makanan yang sangat besar Arman makan menggunakan tangan kiri A. seorang ahli sukan tidak memerlukan kuantiti vitamin yang banyak. i dan iv sahaja C. 3.

kita perlu berjumpa dengan doktor setiap enam bulan atau setahun sekali untuk memeriksa kesihatan. 9. mereka juga boleh dikenakan tindakan undang-undang 7. kita akaan sentiasa menjaga paras rupa untuk kelihatan menarik dihadapan rakan-rakan 10. semasa bersukan. kita bertanggungjawab menjaga alatan dan mematuhi peraturan semasa bersukan. ahli sukan yang mengambil dadah akan terjejas kesihatannya. 5. sukar untuk melakukan aktiviti harian 8. lobak dan minyak ikan dapat meningkatkan kesihatan kulit dan mata 6.4. . seorang lelaki akil baligh. kita perlu melakukan aktiviti bersungguh-sungguh tanpa memikirkan orang lain.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful