P. 1
RPH FUTSAL-MENGGELECEK

RPH FUTSAL-MENGGELECEK

|Views: 540|Likes:
Published by Diggley Fiasco

More info:

Published by: Diggley Fiasco on Apr 13, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/18/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PEMBELAJARAN HARIAN

FUTSAL- MENGGELECEK
1/1/2012 IKHTISAS FUTSAL KUMPULAN A

NAMA AHLI KUMPULAN : 1. DIGGLEY IAN M. GAPANG 2. MUHAMAD FAIRULAZAM ISAHAK D20111049256 D20111049255

PENSYARAH : ENCIK OMAR BIN MD. SALLEH.

PELAJARAN MINGGU : : TINGKATAN BIL MURID JANTINA : 3 AMANAH : : TUNJANG PEMBELAJARAN TAJUK PEMBELAJARAN FOKUS PEMBELAJARAN : : FUTSAL : MENGELECEK PELAJAR PANDAI BERLARI DAN MENENDANG BOLA PENGETAHUAN SEDIA ADA MURID : OBJEKTIF PEMBELAJARAN : DI SEPANJANG PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PELAJARPELAJAR DAPAT : PSIKOMOTOR : 1. PELAJAR DAPAT MENGELECEK MELEPASI PIHAK LAWAN DALAM 3 KALI UNTUK 5 PERCUBAAN. PELAJAR DAPAT MENGELECEK BOLA TANPA ADA PIHAK LAWAN DENGAN KEADAAN BOLA TERKAWAL/BOLA TIDAK TERLEPAS DARI KAKI DALAM 3 UNTUK 5 PERCUBAAN. 2. .RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI TINGKATAN 3 TARIKH HARI MASA : : : BIL.

PELAJAR BOLEH BERTOLERANSI DENGAN RAKAN-RAKAN SEMASA MELAKUKAN AKTIVITI.KOGNITIF : 1. ABM . STAIL A – PERINTAH DAN DEMONSTRASI STRATEGI : PERSEDIAAN MURID : PAKAIAN DAN KASUT YANG SESUAI SERTA MEMPUNYAI KESIHATAN BAIK. PELAJAR DAPAT MENYATAKAN 3 OTOT KAKI YANG TERLIBAT SEMASA MENGELECEK. 2. 3. WISEL . BOLA FUTSAL . PELAJAR BERKEYAKINAN UNTUK MELAKUKAN AKTIVITI YANG DIJALANKAN. KON . SKITEL. PELAJAR MENIKMATI KESERONOKAN DAN KEPUASAN KETIKA BERMAIN. 2. AFEKTIF : 1. PELAJAR DAPAT MENJELASKAN CARA MENGELECEK DENGAN TEKNIK YANG BETUL. PERSEDIAAN GURU : .

Aktiviti memanaskan badan dalam kawasan empat segi separuh gelanggang futsal.FASA/MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN PERMULAAN(10 MIN) 1. Memanaska n Badan Memanaskan badan dan sesi regangan : KON : PELAJAR : ARAH . Pengenalan Bertanya kepada pelajar tentang . . dan cikgu akan bunyikan wisel dan pelajar akan ‘ Freeze’ sehinggalah cikgu 2. .semua pelajar akan berlari bebas dalam kawasan separuh gelanggang tersebut tanpa ‘ body-contact’ dengan pelajar yang lain .  Kesihatan  Pakaian x ABM G x x x x x x Sejarah menggelecek -Pengenalan terhadap Futsal -Guru bertanya tentang pemain yang terkenal dengan kemahiran menggelecek.

3 minit. . 3. Pelajar yang mempunyai bola mempunyai seorang : PELAJAR : CIKGU - garisan penanda skitel/kon wisel stop watch Pastikan pelajar dapat mengawal bola dengan baik. Tapping bola menggunakan dalam kaki.memberikan arahan untuk teruskan berlari semula. 2. PERKEMBANGAN (30 MIN) 1. saling menghadap dalam jarak 10 meter dalam satu garisan lurus. Tapping bola dengan menggunakan luar kaki. Tapping bola dengan menggunakan bawah/hujung kaki. .Seterusnya pelajarkan melakukan 3 latihan asas Ball Feeling iaitu : 1. Ansur maju I Menggelecek 3 pelajar dalam satu kumpulan .

10 m : PELAJAR : BOLA .  Pelajar pertama mengelecek bola dengan membawa bola tersebut ke tempat pasangan masing-masing seterusnya ‘pass’ bola kepada rakan dalam jarak yang dekat dan rakan anda akan sambung membawa bola dengan mengelecek sehingga ke tempat asal pasangan anda yang pertama tadi ‘pass’ kepada pelajar seterusnya.pelajar lagi berada dibelakangnya.

 Selepas itu .  Pelajar akan berlari melepasi kon tersebut tanpa kon terdahulu. Ansur maju II Menggelecek melepasi Kon Pelajar dibahagikan kepada 3 kumpulan dan terdapat 3 stesen mengelecek melepasi kon yang sama.2.  Pastikan bola tersebut tidak terlepas daripada kawalan kaki semasa menggelecek. Pelajar akan menggelecek bola dengan menggunakan seluruh bahagian pada kaki dan melepasi semua kon tersebut. : PELAJAR : KON . Pastikan pelajar melakukan semua set.

 Pelajar yang mempunyai bola akan ‘pass’ kepada pelajar di tengah dan pelajar di tengah itu haruslah menggelecek melepasi pelajar yang membawa bola tersebut. 3. Setiap pelajar akan melakukan 2 pusingan. Dua orang pelajar berhadapan dalam jarak 10 meter dan seorang berada di tengah. Ansur maju III Menggelecek kawan yang datang 3 pelajar dalam satu kumpulan. Aktiviti diteruskan kepada pelajar yang ketiga untuk : PELAJAR : BOLA .

Permainan kecil Ikan dan penangkap ikan Dalam keadaan tempat permainan seluas separuh gelanggang futsal. Lakuan dilakukan sehingga la cikgu memberikan arahan untuk berhenti. : Ikan : penangkap ikan : arah . disangga lengan dan kaki. 3 pelajar yang terpilih itu akan ditempatkan di tengah gelanggang dan akan mengambil posisi duduk dengan mengangkat badan . melakukan perkara yang sama. Pastikan tiada kecederaan yang berlaku. 4. Semua pemain yang lain sebagai ikan ditempatkan di Zon selamat. 3 pemain akan dipilih untuk menjadi penangkap ikan dan selebihnya akan menjadi ikan.

Ikan yang kehilangan bola akan terus terkeluar daripada permainan. Penangkap ikan cuba mendapat bola tersebut hanya dengan menggunakan kaki sahaja. . Penangkap ikan haruslah menendang bola tersebut sehingga keluar untuk mengeluarkan ikan tersebut.    Ikan ikan akan membawa bola dan menggelecek untuk melepasi penangkap ikan yang berada di tengah.

Permainan ini berterusan sehingga ada pemenang. . Ini adalah untuk memastikan tiada  PENUTUP (5 MINIT) 1.  Ikan yang Berjaya melepasi penangkap ikan akan menunggu arahan sehingga cikgu memberikan arahan untuk pergi ke tempat asal semula. Untuk memastikan kadar nadi turun dengan perlahan dan merelakskan otot semula setelah digunakakan. Meyejukkan badan Panggil seorang membuat cooling down sambil mendengar rumusan yang dibuat oleh guru.

. …………………………………………………………………………………………………………………….. . Penutup Rumusan  Penilaian penyelia :……………………………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………………………………. …………………………………………………………………………………………………………………….. kecederaan berlaku pada masa hadapan.. Cikgu meminta seorang wakil pelajar untuk merumuskan segala latihan yang telah dilakukan. ……………………………………………………………………………………………………………………..  2.. Rumusan secara keseluruhan tentang pencapaian objektif dan kesilapan yang harus dibaiki dalam latihan tersebut.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->