RPH FUTSAL-MENGGELECEK

RANCANGAN PEMBELAJARAN HARIAN

FUTSAL- MENGGELECEK
1/1/2012 IKHTISAS FUTSAL KUMPULAN A

NAMA AHLI KUMPULAN : 1. DIGGLEY IAN M. GAPANG 2. MUHAMAD FAIRULAZAM ISAHAK D20111049256 D20111049255

PENSYARAH : ENCIK OMAR BIN MD. SALLEH.

PELAJARAN MINGGU : : TINGKATAN BIL MURID JANTINA : 3 AMANAH : : TUNJANG PEMBELAJARAN TAJUK PEMBELAJARAN FOKUS PEMBELAJARAN : : FUTSAL : MENGELECEK PELAJAR PANDAI BERLARI DAN MENENDANG BOLA PENGETAHUAN SEDIA ADA MURID : OBJEKTIF PEMBELAJARAN : DI SEPANJANG PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PELAJARPELAJAR DAPAT : PSIKOMOTOR : 1. 2. .RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI TINGKATAN 3 TARIKH HARI MASA : : : BIL. PELAJAR DAPAT MENGELECEK MELEPASI PIHAK LAWAN DALAM 3 KALI UNTUK 5 PERCUBAAN. PELAJAR DAPAT MENGELECEK BOLA TANPA ADA PIHAK LAWAN DENGAN KEADAAN BOLA TERKAWAL/BOLA TIDAK TERLEPAS DARI KAKI DALAM 3 UNTUK 5 PERCUBAAN.

3. PELAJAR DAPAT MENYATAKAN 3 OTOT KAKI YANG TERLIBAT SEMASA MENGELECEK. WISEL . PELAJAR BOLEH BERTOLERANSI DENGAN RAKAN-RAKAN SEMASA MELAKUKAN AKTIVITI. BOLA FUTSAL . KON . SKITEL. ABM . AFEKTIF : 1. PELAJAR MENIKMATI KESERONOKAN DAN KEPUASAN KETIKA BERMAIN. 2. 2. PERSEDIAAN GURU : . STAIL A – PERINTAH DAN DEMONSTRASI STRATEGI : PERSEDIAAN MURID : PAKAIAN DAN KASUT YANG SESUAI SERTA MEMPUNYAI KESIHATAN BAIK. PELAJAR BERKEYAKINAN UNTUK MELAKUKAN AKTIVITI YANG DIJALANKAN.KOGNITIF : 1. PELAJAR DAPAT MENJELASKAN CARA MENGELECEK DENGAN TEKNIK YANG BETUL.

dan cikgu akan bunyikan wisel dan pelajar akan ‘ Freeze’ sehinggalah cikgu 2.FASA/MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN PERMULAAN(10 MIN) 1.semua pelajar akan berlari bebas dalam kawasan separuh gelanggang tersebut tanpa ‘ body-contact’ dengan pelajar yang lain . Memanaska n Badan Memanaskan badan dan sesi regangan : KON : PELAJAR : ARAH . .Aktiviti memanaskan badan dalam kawasan empat segi separuh gelanggang futsal. . Pengenalan Bertanya kepada pelajar tentang .  Kesihatan  Pakaian x ABM G x x x x x x Sejarah menggelecek -Pengenalan terhadap Futsal -Guru bertanya tentang pemain yang terkenal dengan kemahiran menggelecek.

PERKEMBANGAN (30 MIN) 1.memberikan arahan untuk teruskan berlari semula. Tapping bola dengan menggunakan bawah/hujung kaki. Pelajar yang mempunyai bola mempunyai seorang : PELAJAR : CIKGU - garisan penanda skitel/kon wisel stop watch Pastikan pelajar dapat mengawal bola dengan baik.3 minit. saling menghadap dalam jarak 10 meter dalam satu garisan lurus. . Tapping bola menggunakan dalam kaki. Tapping bola dengan menggunakan luar kaki. 2. Ansur maju I Menggelecek 3 pelajar dalam satu kumpulan .Seterusnya pelajarkan melakukan 3 latihan asas Ball Feeling iaitu : 1. 3. .

10 m : PELAJAR : BOLA .pelajar lagi berada dibelakangnya.  Pelajar pertama mengelecek bola dengan membawa bola tersebut ke tempat pasangan masing-masing seterusnya ‘pass’ bola kepada rakan dalam jarak yang dekat dan rakan anda akan sambung membawa bola dengan mengelecek sehingga ke tempat asal pasangan anda yang pertama tadi ‘pass’ kepada pelajar seterusnya.

Ansur maju II Menggelecek melepasi Kon Pelajar dibahagikan kepada 3 kumpulan dan terdapat 3 stesen mengelecek melepasi kon yang sama.  Pelajar akan berlari melepasi kon tersebut tanpa kon terdahulu.  Pastikan bola tersebut tidak terlepas daripada kawalan kaki semasa menggelecek. Pelajar akan menggelecek bola dengan menggunakan seluruh bahagian pada kaki dan melepasi semua kon tersebut.  Selepas itu . Pastikan pelajar melakukan semua set.2. : PELAJAR : KON .

Dua orang pelajar berhadapan dalam jarak 10 meter dan seorang berada di tengah. 3.  Pelajar yang mempunyai bola akan ‘pass’ kepada pelajar di tengah dan pelajar di tengah itu haruslah menggelecek melepasi pelajar yang membawa bola tersebut. Aktiviti diteruskan kepada pelajar yang ketiga untuk : PELAJAR : BOLA . Setiap pelajar akan melakukan 2 pusingan. Ansur maju III Menggelecek kawan yang datang 3 pelajar dalam satu kumpulan.

 melakukan perkara yang sama. Permainan kecil Ikan dan penangkap ikan Dalam keadaan tempat permainan seluas separuh gelanggang futsal. 3 pemain akan dipilih untuk menjadi penangkap ikan dan selebihnya akan menjadi ikan. Lakuan dilakukan sehingga la cikgu memberikan arahan untuk berhenti. disangga lengan dan kaki. Semua pemain yang lain sebagai ikan ditempatkan di Zon selamat. : Ikan : penangkap ikan : arah . Pastikan tiada kecederaan yang berlaku. 3 pelajar yang terpilih itu akan ditempatkan di tengah gelanggang dan akan mengambil posisi duduk dengan mengangkat badan . 4.

Ikan yang kehilangan bola akan terus terkeluar daripada permainan. Penangkap ikan haruslah menendang bola tersebut sehingga keluar untuk mengeluarkan ikan tersebut. .    Ikan ikan akan membawa bola dan menggelecek untuk melepasi penangkap ikan yang berada di tengah. Penangkap ikan cuba mendapat bola tersebut hanya dengan menggunakan kaki sahaja.

. Ini adalah untuk memastikan tiada  PENUTUP (5 MINIT) 1.  Ikan yang Berjaya melepasi penangkap ikan akan menunggu arahan sehingga cikgu memberikan arahan untuk pergi ke tempat asal semula. Untuk memastikan kadar nadi turun dengan perlahan dan merelakskan otot semula setelah digunakakan. Permainan ini berterusan sehingga ada pemenang. Meyejukkan badan Panggil seorang membuat cooling down sambil mendengar rumusan yang dibuat oleh guru.

 kecederaan berlaku pada masa hadapan.. …………………………………………………………………………………………………………………….. …………………………………………………………………………………………………………………….. Penutup Rumusan  Penilaian penyelia :……………………………………………………………………………………………………………………. Rumusan secara keseluruhan tentang pencapaian objektif dan kesilapan yang harus dibaiki dalam latihan tersebut. ……………………………………………………………………………………………………………………... . …………………………………………………………………………………………………………………….. Cikgu meminta seorang wakil pelajar untuk merumuskan segala latihan yang telah dilakukan.  2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful