P. 1
RPH FUTSAL-MENGGELECEK

RPH FUTSAL-MENGGELECEK

|Views: 549|Likes:
Published by Diggley Fiasco

More info:

Published by: Diggley Fiasco on Apr 13, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

06/18/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PEMBELAJARAN HARIAN

FUTSAL- MENGGELECEK
1/1/2012 IKHTISAS FUTSAL KUMPULAN A

NAMA AHLI KUMPULAN : 1. DIGGLEY IAN M. GAPANG 2. MUHAMAD FAIRULAZAM ISAHAK D20111049256 D20111049255

PENSYARAH : ENCIK OMAR BIN MD. SALLEH.

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI TINGKATAN 3 TARIKH HARI MASA : : : BIL. . PELAJAR DAPAT MENGELECEK BOLA TANPA ADA PIHAK LAWAN DENGAN KEADAAN BOLA TERKAWAL/BOLA TIDAK TERLEPAS DARI KAKI DALAM 3 UNTUK 5 PERCUBAAN. PELAJAR DAPAT MENGELECEK MELEPASI PIHAK LAWAN DALAM 3 KALI UNTUK 5 PERCUBAAN.PELAJARAN MINGGU : : TINGKATAN BIL MURID JANTINA : 3 AMANAH : : TUNJANG PEMBELAJARAN TAJUK PEMBELAJARAN FOKUS PEMBELAJARAN : : FUTSAL : MENGELECEK PELAJAR PANDAI BERLARI DAN MENENDANG BOLA PENGETAHUAN SEDIA ADA MURID : OBJEKTIF PEMBELAJARAN : DI SEPANJANG PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PELAJARPELAJAR DAPAT : PSIKOMOTOR : 1. 2.

STAIL A – PERINTAH DAN DEMONSTRASI STRATEGI : PERSEDIAAN MURID : PAKAIAN DAN KASUT YANG SESUAI SERTA MEMPUNYAI KESIHATAN BAIK. KON .KOGNITIF : 1. 2. SKITEL. AFEKTIF : 1. WISEL . BOLA FUTSAL . PELAJAR BOLEH BERTOLERANSI DENGAN RAKAN-RAKAN SEMASA MELAKUKAN AKTIVITI. ABM . PELAJAR BERKEYAKINAN UNTUK MELAKUKAN AKTIVITI YANG DIJALANKAN. PELAJAR DAPAT MENYATAKAN 3 OTOT KAKI YANG TERLIBAT SEMASA MENGELECEK. PERSEDIAAN GURU : . PELAJAR MENIKMATI KESERONOKAN DAN KEPUASAN KETIKA BERMAIN. 2. PELAJAR DAPAT MENJELASKAN CARA MENGELECEK DENGAN TEKNIK YANG BETUL. 3.

.semua pelajar akan berlari bebas dalam kawasan separuh gelanggang tersebut tanpa ‘ body-contact’ dengan pelajar yang lain . dan cikgu akan bunyikan wisel dan pelajar akan ‘ Freeze’ sehinggalah cikgu 2. Memanaska n Badan Memanaskan badan dan sesi regangan : KON : PELAJAR : ARAH .FASA/MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN PERMULAAN(10 MIN) 1.  Kesihatan  Pakaian x ABM G x x x x x x Sejarah menggelecek -Pengenalan terhadap Futsal -Guru bertanya tentang pemain yang terkenal dengan kemahiran menggelecek.Aktiviti memanaskan badan dalam kawasan empat segi separuh gelanggang futsal. . Pengenalan Bertanya kepada pelajar tentang .

Tapping bola dengan menggunakan luar kaki. PERKEMBANGAN (30 MIN) 1. Ansur maju I Menggelecek 3 pelajar dalam satu kumpulan . 2. Tapping bola dengan menggunakan bawah/hujung kaki.memberikan arahan untuk teruskan berlari semula. Tapping bola menggunakan dalam kaki. 3.3 minit.Seterusnya pelajarkan melakukan 3 latihan asas Ball Feeling iaitu : 1. . Pelajar yang mempunyai bola mempunyai seorang : PELAJAR : CIKGU - garisan penanda skitel/kon wisel stop watch Pastikan pelajar dapat mengawal bola dengan baik. saling menghadap dalam jarak 10 meter dalam satu garisan lurus. .

pelajar lagi berada dibelakangnya. 10 m : PELAJAR : BOLA .  Pelajar pertama mengelecek bola dengan membawa bola tersebut ke tempat pasangan masing-masing seterusnya ‘pass’ bola kepada rakan dalam jarak yang dekat dan rakan anda akan sambung membawa bola dengan mengelecek sehingga ke tempat asal pasangan anda yang pertama tadi ‘pass’ kepada pelajar seterusnya.

Pastikan pelajar melakukan semua set. Pelajar akan menggelecek bola dengan menggunakan seluruh bahagian pada kaki dan melepasi semua kon tersebut.  Pelajar akan berlari melepasi kon tersebut tanpa kon terdahulu.  Selepas itu .2. : PELAJAR : KON . Ansur maju II Menggelecek melepasi Kon Pelajar dibahagikan kepada 3 kumpulan dan terdapat 3 stesen mengelecek melepasi kon yang sama.  Pastikan bola tersebut tidak terlepas daripada kawalan kaki semasa menggelecek.

3. Aktiviti diteruskan kepada pelajar yang ketiga untuk : PELAJAR : BOLA .  Pelajar yang mempunyai bola akan ‘pass’ kepada pelajar di tengah dan pelajar di tengah itu haruslah menggelecek melepasi pelajar yang membawa bola tersebut. Dua orang pelajar berhadapan dalam jarak 10 meter dan seorang berada di tengah. Ansur maju III Menggelecek kawan yang datang 3 pelajar dalam satu kumpulan. Setiap pelajar akan melakukan 2 pusingan.

4. Permainan kecil Ikan dan penangkap ikan Dalam keadaan tempat permainan seluas separuh gelanggang futsal. 3 pemain akan dipilih untuk menjadi penangkap ikan dan selebihnya akan menjadi ikan. 3 pelajar yang terpilih itu akan ditempatkan di tengah gelanggang dan akan mengambil posisi duduk dengan mengangkat badan . Pastikan tiada kecederaan yang berlaku. : Ikan : penangkap ikan : arah . Semua pemain yang lain sebagai ikan ditempatkan di Zon selamat. Lakuan dilakukan sehingga la cikgu memberikan arahan untuk berhenti. melakukan perkara yang sama. disangga lengan dan kaki.

.    Ikan ikan akan membawa bola dan menggelecek untuk melepasi penangkap ikan yang berada di tengah. Ikan yang kehilangan bola akan terus terkeluar daripada permainan. Penangkap ikan haruslah menendang bola tersebut sehingga keluar untuk mengeluarkan ikan tersebut. Penangkap ikan cuba mendapat bola tersebut hanya dengan menggunakan kaki sahaja.

  Ikan yang Berjaya melepasi penangkap ikan akan menunggu arahan sehingga cikgu memberikan arahan untuk pergi ke tempat asal semula. Meyejukkan badan Panggil seorang membuat cooling down sambil mendengar rumusan yang dibuat oleh guru. Permainan ini berterusan sehingga ada pemenang. Ini adalah untuk memastikan tiada  PENUTUP (5 MINIT) 1. Untuk memastikan kadar nadi turun dengan perlahan dan merelakskan otot semula setelah digunakakan. .

……………………………………………………………………………………………………………………. . …………………………………………………………………………………………………………………….. Penutup Rumusan  Penilaian penyelia :……………………………………………………………………………………………………………………. Cikgu meminta seorang wakil pelajar untuk merumuskan segala latihan yang telah dilakukan. kecederaan berlaku pada masa hadapan. ……………………………………………………………………………………………………………………. Rumusan secara keseluruhan tentang pencapaian objektif dan kesilapan yang harus dibaiki dalam latihan tersebut... ……………………………………………………………………………………………………………………..  2...

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->