RANCANGAN PEMBELAJARAN HARIAN

FUTSAL- MENGGELECEK
1/1/2012 IKHTISAS FUTSAL KUMPULAN A

NAMA AHLI KUMPULAN : 1. DIGGLEY IAN M. GAPANG 2. MUHAMAD FAIRULAZAM ISAHAK D20111049256 D20111049255

PENSYARAH : ENCIK OMAR BIN MD. SALLEH.

PELAJAR DAPAT MENGELECEK MELEPASI PIHAK LAWAN DALAM 3 KALI UNTUK 5 PERCUBAAN.RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PENDIDIKAN JASMANI TINGKATAN 3 TARIKH HARI MASA : : : BIL. PELAJAR DAPAT MENGELECEK BOLA TANPA ADA PIHAK LAWAN DENGAN KEADAAN BOLA TERKAWAL/BOLA TIDAK TERLEPAS DARI KAKI DALAM 3 UNTUK 5 PERCUBAAN. 2.PELAJARAN MINGGU : : TINGKATAN BIL MURID JANTINA : 3 AMANAH : : TUNJANG PEMBELAJARAN TAJUK PEMBELAJARAN FOKUS PEMBELAJARAN : : FUTSAL : MENGELECEK PELAJAR PANDAI BERLARI DAN MENENDANG BOLA PENGETAHUAN SEDIA ADA MURID : OBJEKTIF PEMBELAJARAN : DI SEPANJANG PROSES PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN PELAJARPELAJAR DAPAT : PSIKOMOTOR : 1. .

KON . 2. BOLA FUTSAL . PELAJAR DAPAT MENYATAKAN 3 OTOT KAKI YANG TERLIBAT SEMASA MENGELECEK. PELAJAR DAPAT MENJELASKAN CARA MENGELECEK DENGAN TEKNIK YANG BETUL. WISEL .KOGNITIF : 1. ABM . 3. PELAJAR MENIKMATI KESERONOKAN DAN KEPUASAN KETIKA BERMAIN. AFEKTIF : 1. STAIL A – PERINTAH DAN DEMONSTRASI STRATEGI : PERSEDIAAN MURID : PAKAIAN DAN KASUT YANG SESUAI SERTA MEMPUNYAI KESIHATAN BAIK. SKITEL. PELAJAR BERKEYAKINAN UNTUK MELAKUKAN AKTIVITI YANG DIJALANKAN. 2. PELAJAR BOLEH BERTOLERANSI DENGAN RAKAN-RAKAN SEMASA MELAKUKAN AKTIVITI. PERSEDIAAN GURU : .

Pengenalan Bertanya kepada pelajar tentang . . .  Kesihatan  Pakaian x ABM G x x x x x x Sejarah menggelecek -Pengenalan terhadap Futsal -Guru bertanya tentang pemain yang terkenal dengan kemahiran menggelecek.Aktiviti memanaskan badan dalam kawasan empat segi separuh gelanggang futsal.FASA/MASA AKTIVITI FOKUS PEMBELAJARAN ORGANISASI CATATAN PERMULAAN(10 MIN) 1. Memanaska n Badan Memanaskan badan dan sesi regangan : KON : PELAJAR : ARAH .semua pelajar akan berlari bebas dalam kawasan separuh gelanggang tersebut tanpa ‘ body-contact’ dengan pelajar yang lain . dan cikgu akan bunyikan wisel dan pelajar akan ‘ Freeze’ sehinggalah cikgu 2.

Tapping bola dengan menggunakan bawah/hujung kaki.memberikan arahan untuk teruskan berlari semula. . . Tapping bola menggunakan dalam kaki.3 minit. PERKEMBANGAN (30 MIN) 1.Seterusnya pelajarkan melakukan 3 latihan asas Ball Feeling iaitu : 1. Ansur maju I Menggelecek 3 pelajar dalam satu kumpulan . 2. Pelajar yang mempunyai bola mempunyai seorang : PELAJAR : CIKGU - garisan penanda skitel/kon wisel stop watch Pastikan pelajar dapat mengawal bola dengan baik. Tapping bola dengan menggunakan luar kaki. 3. saling menghadap dalam jarak 10 meter dalam satu garisan lurus.

pelajar lagi berada dibelakangnya. 10 m : PELAJAR : BOLA .  Pelajar pertama mengelecek bola dengan membawa bola tersebut ke tempat pasangan masing-masing seterusnya ‘pass’ bola kepada rakan dalam jarak yang dekat dan rakan anda akan sambung membawa bola dengan mengelecek sehingga ke tempat asal pasangan anda yang pertama tadi ‘pass’ kepada pelajar seterusnya.

 Pastikan bola tersebut tidak terlepas daripada kawalan kaki semasa menggelecek. Ansur maju II Menggelecek melepasi Kon Pelajar dibahagikan kepada 3 kumpulan dan terdapat 3 stesen mengelecek melepasi kon yang sama.  Pelajar akan berlari melepasi kon tersebut tanpa kon terdahulu. Pelajar akan menggelecek bola dengan menggunakan seluruh bahagian pada kaki dan melepasi semua kon tersebut. : PELAJAR : KON .  Selepas itu .2. Pastikan pelajar melakukan semua set.

Aktiviti diteruskan kepada pelajar yang ketiga untuk : PELAJAR : BOLA . Dua orang pelajar berhadapan dalam jarak 10 meter dan seorang berada di tengah. Setiap pelajar akan melakukan 2 pusingan.  Pelajar yang mempunyai bola akan ‘pass’ kepada pelajar di tengah dan pelajar di tengah itu haruslah menggelecek melepasi pelajar yang membawa bola tersebut. Ansur maju III Menggelecek kawan yang datang 3 pelajar dalam satu kumpulan. 3.

3 pemain akan dipilih untuk menjadi penangkap ikan dan selebihnya akan menjadi ikan. Semua pemain yang lain sebagai ikan ditempatkan di Zon selamat. 4. 3 pelajar yang terpilih itu akan ditempatkan di tengah gelanggang dan akan mengambil posisi duduk dengan mengangkat badan . Lakuan dilakukan sehingga la cikgu memberikan arahan untuk berhenti. Permainan kecil Ikan dan penangkap ikan Dalam keadaan tempat permainan seluas separuh gelanggang futsal. disangga lengan dan kaki. Pastikan tiada kecederaan yang berlaku. melakukan perkara yang sama. : Ikan : penangkap ikan : arah .

. Penangkap ikan haruslah menendang bola tersebut sehingga keluar untuk mengeluarkan ikan tersebut. Penangkap ikan cuba mendapat bola tersebut hanya dengan menggunakan kaki sahaja.    Ikan ikan akan membawa bola dan menggelecek untuk melepasi penangkap ikan yang berada di tengah. Ikan yang kehilangan bola akan terus terkeluar daripada permainan.

Untuk memastikan kadar nadi turun dengan perlahan dan merelakskan otot semula setelah digunakakan. . Meyejukkan badan Panggil seorang membuat cooling down sambil mendengar rumusan yang dibuat oleh guru. Permainan ini berterusan sehingga ada pemenang.  Ikan yang Berjaya melepasi penangkap ikan akan menunggu arahan sehingga cikgu memberikan arahan untuk pergi ke tempat asal semula. Ini adalah untuk memastikan tiada  PENUTUP (5 MINIT) 1.

……………………………………………………………………………………………………………………... Rumusan secara keseluruhan tentang pencapaian objektif dan kesilapan yang harus dibaiki dalam latihan tersebut. Penutup Rumusan  Penilaian penyelia :……………………………………………………………………………………………………………………. Cikgu meminta seorang wakil pelajar untuk merumuskan segala latihan yang telah dilakukan....  2. ……………………………………………………………………………………………………………………. kecederaan berlaku pada masa hadapan.. ……………………………………………………………………………………………………………………. . …………………………………………………………………………………………………………………….