Siapakah orang yang pertama menyambut maulid Nabi???

Sambutan peringatan Maulid Nabi pertama kali dilakukan oleh Raja Irbil (wilayah Iraq sekarang), bernama Muzhaffaruddin al-Kaukabri.

Sejak bilakah sambutan maulidur rasul ini diadakan?

Ia dimulakan oleh Sultan Muzhaffaruddin pada awal abad ke 7 hijriyah. Ibn Katsir dalam kitab Tarikh berkata: “Sultan Muzhaffar mengadakan peringatan maulid Nabi pada bulan Rabi‟ul Awwal. Beliau merayakannya secara besar-besaran. Beliau adalah seorang yang berani, pahlawan,` alim dan seorang yang adil -semoga Allah merahmatinya-”. Dijelaskan oleh Sibth (cucu) Ibn al-Jauzi bahawa, dalam peringatan tersebut, Sultan alMuzhaffar mengundang seluruh rakyatnya dan seluruh para ulama‟ dari berbagai disiplin ilmu, baik ulama‟ dalam bidang ilmu fiqh, ulama‟ hadits, ulama‟ dalam bidang ilmu kalam, ulama‟ usul, para ahli tasawwuf dan lainnya untuk meraikannya. Selama tiga hari, sebelum hari pelaksanaan mawlid Nabi, beliau telah melakukan berbagai persiapan. Ribuan kambing dan unta disembelih untuk hidangan para hadirin yang akan hadir dalam perayaan Maulid Nabi tersebut. Segenap para ulama‟ saat itu membenarkan dan menyetujui apa yang dilakukan oleh Sultan alMuzhaffar tersebut. Mereka semua menganggap baik perayaan maulid Nabi yang dibuat untuk pertama kalinya itu. Ibn Khallikan dalam kitab Wafayat al-A`yan menceritakan bahawa al-Imam al-Hafizh Ibn Dihyah datang dari Moroco menuju Syam dan seterusnya ke menuju Iraq, ketika melintasi daerah Irbil pada tahun 604 Hijrah, beliau mendapati Sultan al-Muzhaffar, raja Irbil tersebut sangat besar perhatiannya terhadap perayaan Maulid Nabi. Oleh kerana itu, al-Hafzih Ibn Dihyah kemudian menulis sebuah buku tentang Maulid Nabi yang diberi judul “al-Tanwir Fi Maulid alBasyir an-Nadzir”. Karya ini kemudian beliau hadiahkan kepada Sultan al-Muzhaffar. Para ulama‟, semenjak zaman Sultan al-Muzhaffar dan zaman selepasnya hingga sampai sekarang ini menganggap bahawa perayaan maulid Nabi adalah sesuatu yang baik. Para ulama terkemuka dan Huffazh al-Hadits telah menyatakan demikian. Di antara mereka seperti ;
    

al-Hafizh Ibn Dihyah (abad 7 H) al-Hafizh al-‟Iraqi (W. 806 H) Al-Hafizh Ibn Hajar al-`Asqalani (W. 852 H) al-Hafizh as-Suyuthi (W. 911 H) al-Hafizh aL-Sakhawi (W. 902 H)

Ini bererti perbuatan ini tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam. Bahkan al-Imam al-Suyuthi menulis karya khusus tentang maulid yang berjudul “Husn alMaqsid Fi „Amal al-Maulid”. 676 H) al-Imam al-`Izz ibn `Abd al-Salam (W. ini adalah perkara yang penuh dengan berkah dan kebaikan kebaikan yang agung. 1354 H) Mantan Mufti Beirut Lubnan iaitu Syeikh Mushthafa Naja (W. Tentunya perayaan tersebut terhindar dari bid`ah-bid`ah sayyi-ah yang dicela oleh syara‟. bukan hanya pada hari maulid saja. yang biasa dirayakan di bulan Rabi‟ul Awwal menjadi tradisi ummat Islam di seluruh dunia.     SyeIkh Ibn Hajar al-Haitami (W. 974 H) al-Imam al-Nawawi (W. Karena itu perayaan maulid Nabi. Sumber rujukan : Pondok Habib Maka. Marilah kita memperbanyakkan selawat ke atas baginda SAW. ini tidak bererti hukum perayaan Maulid Nabi dilarang atau sesuatu yang haram. tetapi juga setiap masa dan ketika insyaAllah. para sahabat dan generasi Salaf. . PakarHowTo menyeru kepada anda semua untuk kita menyambutnya dengan hati yang benar-benar insaf dan ikhlas. Ertinya bahawa perayaan Maulid Nabi ini merupakan perkara baru tetapi ia selari dengan al-Qur‟an dan hadith-hadith Nabi dan sama sekali tidak bertentangan dengan keduanya. Sebagaimana dijelaskan di atas. Para ulama‟ menyatakan bahawa perayaan Maulid Nabi adalah sebahagian daripada bid`ah hasanah (yang baik).  Apakah hukum menyambut Maulid Nabi? Peringatan Maulid Nabi Muhammad sallallahu`alaihi wasallam yang dirayakan dengan membaca sebagian ayat-ayat al-Qur‟an dan menyebutkan sebagian sifat-sifat nabi SAW yang mulia. Namun demikian. bersempena sambutan Maulidur Rasul ini. Mari kita berazam sungguh-sungguh untuk mengamalkan sunnah-sunnah baginda SAW sedaya yang mungkin. Kerana segala sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam atau tidak pernah dilakukan oleh para sahabatnya belum tentu bertentangan dengan ajaran Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam sendiri. 660 H) mantan mufti Mesir iaitu Syeikh Muhammad Bakhit al-Muthi‟i (W. dari masa ke masa dan dalam setiap generasi ke generasi. 1351 H) dan terdapat banyak lagi para ulama‟ besar yang lainnya. perayaan Maulid Nabi mulai dilakukan pada permulaan abad ke 7 Hijrah.

Janggut beliau lebat dan kedua pipi beliau datar. beliau menoleh (berbalik) dengan seluruh badan beliau. terdapat urat yang timbul ketika beliau marah. Tangan beliau panjang. bulu mata beliau melengkung dan panjang. tanpa meninggalkan bekas. Beliau berjalan dengan tenang dan dengan langkah yang lebar. Di antara bahagian dada dan pusat beliau. sementara bahagian tubuh yang tidak berbulu nampak bercahaya. antara gigi dan gigi beliau yang lain berjarak. Tubuh antara dua bahu beliau juga lebar. Di tengah-tengah tapak kaki beliau tidak menyentuh tanah. Kulit beliau cerah.MENGENALI PERIBADI RASULULLAH CIRI-CIRI FIZIKAL RASULULLAH SAW Hasan Bin Ali meriwayatkan : "Saya pernah bertanya kepada bapa saudara saya. dada beliau berbulu halus. kedua bulu matanya hamper bersambung. Perut beliau sama rata dengan dada. putih kemerah-merahan. Apabila rambut beliau mulai memanjang. Bentuk tubuh beliau lebih tinggi daripada ukuran tubuh yang biasa serta lebih pendek daripada ukuran tubuh orang yang jangkung dan kerempeng. Kedua tapak kaki beliau halus sehingga airpun tidak melekat – air yang mengenainya langsung akan hilang. tapak tangan dan tapak kaki beliau tebal dan jari jemari beliau panjang. kedua puting susu dan perut beliau tidak berbulu. maka beliaupun menyisirnya. Hindun menjawab. "Tubuh Rasulullah saw besar. Wajah beliau bersinar seperti bulan purnama. Dada beliau lebar. Kepala beliau besar dan rambut beliau ikal. Ketika menoleh. Persendian tubuh beliau besar. Dahi beliau lebar. Mulut beliau lebar. tubuh beliau bergoyang. bahu dan dada bahagian atas beliau berbulu nipis. Beliau memiliki hidung yang mancung dengan bahagian atas yang bercahaya sehingga orang yang tidak memerhatikan dengan cermat akan mengira bahwa hidung beliau bengkok. Ketika beliau berjalan seakan-akan beliau sedang menuruni tanah yg landai. Beliau sering . Leher beliau jenjang dan indah. Bentuk tubuh beliau bagus dan gemuk yang ideal. Di antara kedua bulu mata tersebut. Jika tidak (disisir). Ketika berjalan. maka rambut beliau ketika terurai. Hindun Ibnu Abi Halah (yang sangat pandai menggambarkan sesuatu) tentang ciri-ciri fizikal Rasulullah saw. Tangan. terdapat bulu nipis yg nampak seperti garisan. Saya menginginkan agar ia menggambarkan sifat-sifat baginda yang mirip dengan sifat-sifat saya. Tetapi. tidak pernah melebihi bahagian bawah daun telinga beliau.

dan setiap kali bertemu dengan seseorang. 'Yang membuatku beruban adalah surah Hud. anda telah beruban. Baihaqi dan Ibnu Adi) TANDA KENABIAN RASULULLAH SAW Jabir Bin Samurah ra meriwayatkan : "Saya melihat tanda kenabian di antara kedua bahu Rasulullah saw iaitu daging berwarna merah sebesar telur burung merpati." (HR Tirmizi. Ibnu Saad dan Hakim) RASULULLAH SAW BERCELAK Jabir Bin Abdulllah meriwayatkan bahwa Rasulullah saw bersabda : "Hendaklah kamu (memakai celak) dengan menggunakan batu celak (al – itsmid) ketika hendak tidur.' Maka beliau berkata dengan bersabda. Al Waqiah." (HR Tirmizi." (HR Tirmizi. Nasa'i dan Ahmad) UBAN RASULULLAH SAW Anas Bin Malik meriwayatkan : "Saya hanya dapat menemukan empat belas uban di rambut dan janggut Rasulullah saw (HR Tirmizi dan Ahmad) Ibnu Abbas meriwayatkan : "Abu Bakar berkata kepada Rasulullah saw. 'Wahai Rasulullah. Al Mursalaat. sebab hal itu dapat memperjelas penglihatan dan menumbuhkan bulu (mata). Ketika berjalan bersama para sahabat. kecuali hanya sesekali.menundukkan pandangan – beliau lebih sering memandangke bawah daripada mendongak ke atas. beliau selalu membiarkan mereka berjalan di depan. Ibnu Sa'ad. Muslim dan Ahmad) KERAPIAN RAMBUT RASULULLAH SAW Abdullah Bin Mughaffal meriwayatkan : "Rasulullah saw melarang kami untuk merapikan rambut dgn berlebihan. An Naba' dan At Takwir." (HR Tirmizi dan Ibnu Adi) PAKAIAN RASULULLAH SAW . Abu Daud." (HR Tirmizi. beliau selalu mengucapkan salam terlebih dahulu. Beliau selalu melihat sesuatu dengan penuh perhatian.

makan dengan menggunakan ketiga jari beliau. Nasa'i dan Ahmad) CARA RASULULLAH SAW BARING Abdullah Bin Zaid meriwayatkan : "Ia (Abdullah) melihat Rasulullah saw tidur terlentang di dalam masjid dan meletakkan salah satu kaki beliau di atas kaki yg lain. Muslim.A.W. mengenakan serban. Ibnu Majah.A. Jika engkau enggan (menggunakan kain sarung sebatas betis). 'Inilah batas engkau mengenakan kain sarungmu. Bukhari." (HR Tirmizi. SERBAN RASULULLAH SAW Ibnu Umar meriwayatkan : "Ketika Rasulullah S. lalu berkata.Ummu Salamah meriwayatkan : "Pakaian yang paling disukai oleh Rasulullah saw adalah pakaian gamis.W." (HR Tirmizi. beliau menjilat ketiga-tiganya. 'Bagaimana bentuk selipar Rasulullah saw. Bukhari dan Muslim) CARA RASULULLAH SAW MAKAN Ka'ab Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah S. maka janganlah kain sarung itu sampai menutupi kedua mata kakimu!'" (HR Tirmizi." (HR Tirmizi dan Abu Syaikh) BATASAN MEMAKAI KAIN SARUNG SEPERTI RASULULLAH SAW Huzaifah Bin Al Yaman meriwayatkan : "Rasulullah saw memegang urat betisku atau betis beliau. 'Sepasang selipar beliau menggunakan dua buah Qibal. Selesai makan. beliau menghulurkan serban itu di antara kedua bahu beliau. Abu Dawud. Ibnu Majah dan Ahmad) Qibal adalah pelana selipar." (HR Tirmizi. iaitu batas depan selipar berupa tali yg diletakkan di antara dua jari kaki.? 'Anas Bin Malik menjawab." (HR Tirmizi dan Abu Dawud) BENTUK SELIPAR RASULULLAH SAW Qatadah meriwayatkan : "Saya bertanya kpd Anas Bin Malik. Abu Dawud dan Ahmad) .

Ucapan beliau selalu padat. Abu Dawud dan Ibnu Sa'ad) CARA RASULULLAH SAW BERBICARA Hasan Bin Ali meriwayatkan : "Saya pernah bertanya kepada bapa saudaraku. ` Wahai Tsabit." (HR Tirmizi." (HR Tirmizi. Beliau juga tidak pernah marah dan tidak pula memperjuangkan kepentingan .GELAS MINUM RASULULLAH SAW Tsabit meriwayatkan : "Anas Bin Malik mengeluarkan sebuah gelas yang terbuat dari kayu keras dan dilapisi besi seraya berkata. Beliau memulai dan mengakhiri pembicaraan beliau dengan menyebut nama Allah. Nasa'i dan Ahmad) RASULULLAH SAW SENTIASA MENGGUNAKAN MINYAK WANGI Anas Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah saw memiliki sebotol minyak wangi yang dengannya beliau mengharumkan diri.W. Jika kebenaran dilanggar. `Rasulullah adalah seorang yamg nampak selalu prihatin dan sentiasa berfikir. tidak kasar dan tidak merendahkan. `gambarkanlah kepadaku bagaimana cara Rasulullah saw berbicara!' Ia berkata. Urusan dunia beserta isinya tidak pernah membuatkan beliau marah. `Hal ini lebih menyehatkan dan memuaskan. terperinci dan jelas. Beliau lebih banyak diam dan berbicara hanya seperlunya.A. tidak lebih dan tidak kurang. Beliau selalu mensyukuri nikmat walaupun sedikit dan sama sekali tidak pernah mencelanya. Muslim. Beliau tidak pernah mencela dan memuji makanan. Bukhari dan Ahmad) CARA RASULULLAH SAW MINUM Abdullah Bin Amr Ibnul Ash meriwayatkan : "Saya terkadang melihat Rasulullah minum dalam keadaan berdiri dan terkadang dalam keadaan duduk. ini adalah gelas Rasulullah S. Beliau bersabda. beliau tidak akan diam hingga kebenaran itu ditegakkan. Saya katakan kpdnya. Hindun bin Abu Halah yang sangat pandai menggambarkan sesuatu." (HR Tirmizi. Abu Dawud." (HR Tirmizi dan Ahmad) Anas Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah saw menarik nafas (menjeda) tiga kali saat minum dari sebuah wadah.

" (HR Tirmizi. `Wahai Rasulullah. Maka Rasulullah berkata. sehingga bahagian depan tubuh beliau. `Wahai Ummu Fulan! Syurga tidak dihuni oleh perempuan yg sudah tua. Ketawa beliau adalah senyuman dan gigi beliau nampak seperti butiran salji. Ibnu Majah dan Ahmad) . dengan kedua tapak tangan itu. wajah. Muslim. Ahmad dan Nasa'i) TEMPAT TIDUR RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Sungguh. Hal itu beliau lakukan tiga kali. Ibnu Majah. kemudian beliau meniup kedua tapak tangan beliau. Abu Dawud. `Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari itu) secara langsung. beliau mengusap bahagian tubuh yang terjangkau." (HR Tirmizi. beliau selalu membalik (tapak tangannya)." (HR Tirmizi) CARA RASULULLAH SAW BERGURAU Hasan Al Bashri meriwayatkan : "Seorang perempuan yg sudah tua mendatangi Rasulullah saw seraya berkata.' (QS Al Waqiah 35 -37)" (HR Tirmizi dan Thabrani) CARA RASULULLAH SAW TIDUR Aisyah meriwayatkan : "Setiap kali hendak tidur pada malam hari. Abu Dawud. perempuan itu segera bergegas sambil menangis. beliau selalu menggunakan seluruh tangannya. Ketika berbicara terbiasa menggunakan tangan untuk memperjelas perkataan dengan cara memukul-mukul tapak tangan kanan ke tapak jempol kiri. tempat tidur Rasulullah saw terbuat dari kulit binatang yang dijejali sabut.peribadi. Ketika marah.' Mendengar hal itu. beliau berbalik dan berpaling. lalu kami jadikan mereka perawan-perawan yang penuh cinta (dan) sebaya umurnya. doakanlah agar saya boleh masuk syurga. dimulai dari kepala. Bukhari. beliau menundukkan pandangan. Ketika senang. Setelah itu. `Beritahukan kepada perempuan itu bahwa ia tidak akan masuk syurga dalam keadaan tua. Allah swt berfirman. Rasulullah saw selalu menyatukan kedua tapak tangan beliau seraya membaca surah Al Ikhlas. Al Falaq dan An Nas.' Beliau menjawab. Ketika menunjuk sesuatu. Dalam keadaan ta'jub atau terkejut. Bukhari.

Abu Dawud dan Ahmad) KEHIDUPAN RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Kami. Ahmad." (HR Tirmizi.A.AKHLAK RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Saya sama sekali tidak pernah melihat Rasulullah saw berusaha untuk membalas kezaliman yang beliau terima. maka beliaulah yang paling keras mengungkapkan kemarahan. bantulah aku mengatasi sakratulmaut. Ibnu Sa'ad dan Ahmad) BERMIMPI MELIHAT RASULULLAH SAW Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah saw bersabda : "Barangsiapa melihatku di dalam mimpi. Jika larangan Allah dilanggar. maka ia benar-benar telah melihat diriku kerana syaithan tidak dapat menyerupaiku. Beliau memasukkan tangan ke bejana itu. 'Ya Allah. Bukhari." (HR Tirmizi. tempatkanlah Nabi Muhammad saw di tempat yang tinggi di SyurgaMu di samping mendapat kelebihanMu." (HR Tirmizi. pernah tidak menyalakan api (memasak makanan) selama sebulan penuh. seekor baghal dan sebidang tanah yang dijadikan sedekah. tidak meninggalkan sesuatu sebagai harta warisan selain sebilah pedang. Muslim. keluarga Muhammad. Ibnu Majah dan Ahmad) Ya Allah. Kami hanya makan kurma dan air. Kurniakanlah Syafaat NabiMu kepada kami di akhirat nanti dan kami juga . Jika beliau dihadapkan kepada dua pilihan. Ibnu Majah.W." (HR Tirmizi. Ahmad dan Ibnu Sa'ad) WARISAN RASULULLAH SAW Amr Bin Harith meriwayatkan : "Rasulullah S. selama hal itu tidak menyebabkan larangan Allah dilanggar. maka beliau akan memilih yang paling mudah selama (hal yg lebih mudah itu) tidak menyebabkan dosa. Di sisi beliau. lalu berdoa. Bukhari. Muslim. terdapat sebuah bejana yang berisi air. Angkatkanlah baginda ke makam yang terpuji yang telah Engkau janjikan. kemudian mengusap wajah dengan air." (HR Tirmizi. Ibnu Sa'ad dan Ibnu Hibban) KEWAFATAN RASULULLAH SAW Qasim Bin Muhammad meriwayatkan bahwa Aisyah berkata : "Saya melihat Rasulullah saw pada hari kewafatan beliau. Abu Dawud.

.mengharapkan untuk dapat minum di Telaga Al Kauthar yang diberikan kepada hambaMu yang mulia Muhammad Al Mustofa saw.