Siapakah orang yang pertama menyambut maulid Nabi???

Sambutan peringatan Maulid Nabi pertama kali dilakukan oleh Raja Irbil (wilayah Iraq sekarang), bernama Muzhaffaruddin al-Kaukabri.

Sejak bilakah sambutan maulidur rasul ini diadakan?

Ia dimulakan oleh Sultan Muzhaffaruddin pada awal abad ke 7 hijriyah. Ibn Katsir dalam kitab Tarikh berkata: “Sultan Muzhaffar mengadakan peringatan maulid Nabi pada bulan Rabi‟ul Awwal. Beliau merayakannya secara besar-besaran. Beliau adalah seorang yang berani, pahlawan,` alim dan seorang yang adil -semoga Allah merahmatinya-”. Dijelaskan oleh Sibth (cucu) Ibn al-Jauzi bahawa, dalam peringatan tersebut, Sultan alMuzhaffar mengundang seluruh rakyatnya dan seluruh para ulama‟ dari berbagai disiplin ilmu, baik ulama‟ dalam bidang ilmu fiqh, ulama‟ hadits, ulama‟ dalam bidang ilmu kalam, ulama‟ usul, para ahli tasawwuf dan lainnya untuk meraikannya. Selama tiga hari, sebelum hari pelaksanaan mawlid Nabi, beliau telah melakukan berbagai persiapan. Ribuan kambing dan unta disembelih untuk hidangan para hadirin yang akan hadir dalam perayaan Maulid Nabi tersebut. Segenap para ulama‟ saat itu membenarkan dan menyetujui apa yang dilakukan oleh Sultan alMuzhaffar tersebut. Mereka semua menganggap baik perayaan maulid Nabi yang dibuat untuk pertama kalinya itu. Ibn Khallikan dalam kitab Wafayat al-A`yan menceritakan bahawa al-Imam al-Hafizh Ibn Dihyah datang dari Moroco menuju Syam dan seterusnya ke menuju Iraq, ketika melintasi daerah Irbil pada tahun 604 Hijrah, beliau mendapati Sultan al-Muzhaffar, raja Irbil tersebut sangat besar perhatiannya terhadap perayaan Maulid Nabi. Oleh kerana itu, al-Hafzih Ibn Dihyah kemudian menulis sebuah buku tentang Maulid Nabi yang diberi judul “al-Tanwir Fi Maulid alBasyir an-Nadzir”. Karya ini kemudian beliau hadiahkan kepada Sultan al-Muzhaffar. Para ulama‟, semenjak zaman Sultan al-Muzhaffar dan zaman selepasnya hingga sampai sekarang ini menganggap bahawa perayaan maulid Nabi adalah sesuatu yang baik. Para ulama terkemuka dan Huffazh al-Hadits telah menyatakan demikian. Di antara mereka seperti ;
    

al-Hafizh Ibn Dihyah (abad 7 H) al-Hafizh al-‟Iraqi (W. 806 H) Al-Hafizh Ibn Hajar al-`Asqalani (W. 852 H) al-Hafizh as-Suyuthi (W. 911 H) al-Hafizh aL-Sakhawi (W. 902 H)

. bukan hanya pada hari maulid saja. Para ulama‟ menyatakan bahawa perayaan Maulid Nabi adalah sebahagian daripada bid`ah hasanah (yang baik). dari masa ke masa dan dalam setiap generasi ke generasi. 1351 H) dan terdapat banyak lagi para ulama‟ besar yang lainnya.  Apakah hukum menyambut Maulid Nabi? Peringatan Maulid Nabi Muhammad sallallahu`alaihi wasallam yang dirayakan dengan membaca sebagian ayat-ayat al-Qur‟an dan menyebutkan sebagian sifat-sifat nabi SAW yang mulia. PakarHowTo menyeru kepada anda semua untuk kita menyambutnya dengan hati yang benar-benar insaf dan ikhlas. Sebagaimana dijelaskan di atas. perayaan Maulid Nabi mulai dilakukan pada permulaan abad ke 7 Hijrah. tetapi juga setiap masa dan ketika insyaAllah. 974 H) al-Imam al-Nawawi (W. Bahkan al-Imam al-Suyuthi menulis karya khusus tentang maulid yang berjudul “Husn alMaqsid Fi „Amal al-Maulid”.     SyeIkh Ibn Hajar al-Haitami (W. Kerana segala sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam atau tidak pernah dilakukan oleh para sahabatnya belum tentu bertentangan dengan ajaran Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam sendiri. Karena itu perayaan maulid Nabi. Mari kita berazam sungguh-sungguh untuk mengamalkan sunnah-sunnah baginda SAW sedaya yang mungkin. Marilah kita memperbanyakkan selawat ke atas baginda SAW. ini tidak bererti hukum perayaan Maulid Nabi dilarang atau sesuatu yang haram. yang biasa dirayakan di bulan Rabi‟ul Awwal menjadi tradisi ummat Islam di seluruh dunia. 1354 H) Mantan Mufti Beirut Lubnan iaitu Syeikh Mushthafa Naja (W. Sumber rujukan : Pondok Habib Maka. Tentunya perayaan tersebut terhindar dari bid`ah-bid`ah sayyi-ah yang dicela oleh syara‟. Namun demikian. 676 H) al-Imam al-`Izz ibn `Abd al-Salam (W. 660 H) mantan mufti Mesir iaitu Syeikh Muhammad Bakhit al-Muthi‟i (W. bersempena sambutan Maulidur Rasul ini. ini adalah perkara yang penuh dengan berkah dan kebaikan kebaikan yang agung. para sahabat dan generasi Salaf. Ertinya bahawa perayaan Maulid Nabi ini merupakan perkara baru tetapi ia selari dengan al-Qur‟an dan hadith-hadith Nabi dan sama sekali tidak bertentangan dengan keduanya. Ini bererti perbuatan ini tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam.

bulu mata beliau melengkung dan panjang. Dahi beliau lebar. terdapat urat yang timbul ketika beliau marah. tidak pernah melebihi bahagian bawah daun telinga beliau. Janggut beliau lebat dan kedua pipi beliau datar. Mulut beliau lebar. maka beliaupun menyisirnya. Bentuk tubuh beliau bagus dan gemuk yang ideal.MENGENALI PERIBADI RASULULLAH CIRI-CIRI FIZIKAL RASULULLAH SAW Hasan Bin Ali meriwayatkan : "Saya pernah bertanya kepada bapa saudara saya. Hindun menjawab. kedua puting susu dan perut beliau tidak berbulu. Tangan beliau panjang. putih kemerah-merahan. Beliau berjalan dengan tenang dan dengan langkah yang lebar. Perut beliau sama rata dengan dada. Tangan. sementara bahagian tubuh yang tidak berbulu nampak bercahaya. tubuh beliau bergoyang. Tubuh antara dua bahu beliau juga lebar. maka rambut beliau ketika terurai. bahu dan dada bahagian atas beliau berbulu nipis. Beliau sering . tanpa meninggalkan bekas. "Tubuh Rasulullah saw besar. Beliau memiliki hidung yang mancung dengan bahagian atas yang bercahaya sehingga orang yang tidak memerhatikan dengan cermat akan mengira bahwa hidung beliau bengkok. Di antara bahagian dada dan pusat beliau. beliau menoleh (berbalik) dengan seluruh badan beliau. Kulit beliau cerah. Di antara kedua bulu mata tersebut. Hindun Ibnu Abi Halah (yang sangat pandai menggambarkan sesuatu) tentang ciri-ciri fizikal Rasulullah saw. Kepala beliau besar dan rambut beliau ikal. Kedua tapak kaki beliau halus sehingga airpun tidak melekat – air yang mengenainya langsung akan hilang. Di tengah-tengah tapak kaki beliau tidak menyentuh tanah. Dada beliau lebar. Persendian tubuh beliau besar. terdapat bulu nipis yg nampak seperti garisan. kedua bulu matanya hamper bersambung. Ketika menoleh. tapak tangan dan tapak kaki beliau tebal dan jari jemari beliau panjang. Jika tidak (disisir). antara gigi dan gigi beliau yang lain berjarak. Ketika berjalan. Tetapi. Apabila rambut beliau mulai memanjang. dada beliau berbulu halus. Saya menginginkan agar ia menggambarkan sifat-sifat baginda yang mirip dengan sifat-sifat saya. Bentuk tubuh beliau lebih tinggi daripada ukuran tubuh yang biasa serta lebih pendek daripada ukuran tubuh orang yang jangkung dan kerempeng. Wajah beliau bersinar seperti bulan purnama. Leher beliau jenjang dan indah. Ketika beliau berjalan seakan-akan beliau sedang menuruni tanah yg landai.

beliau selalu mengucapkan salam terlebih dahulu. Al Waqiah. beliau selalu membiarkan mereka berjalan di depan. Beliau selalu melihat sesuatu dengan penuh perhatian." (HR Tirmizi. Ibnu Sa'ad. An Naba' dan At Takwir. Ibnu Saad dan Hakim) RASULULLAH SAW BERCELAK Jabir Bin Abdulllah meriwayatkan bahwa Rasulullah saw bersabda : "Hendaklah kamu (memakai celak) dengan menggunakan batu celak (al – itsmid) ketika hendak tidur. anda telah beruban. kecuali hanya sesekali. Nasa'i dan Ahmad) UBAN RASULULLAH SAW Anas Bin Malik meriwayatkan : "Saya hanya dapat menemukan empat belas uban di rambut dan janggut Rasulullah saw (HR Tirmizi dan Ahmad) Ibnu Abbas meriwayatkan : "Abu Bakar berkata kepada Rasulullah saw. Abu Daud.' Maka beliau berkata dengan bersabda. sebab hal itu dapat memperjelas penglihatan dan menumbuhkan bulu (mata). 'Yang membuatku beruban adalah surah Hud. Baihaqi dan Ibnu Adi) TANDA KENABIAN RASULULLAH SAW Jabir Bin Samurah ra meriwayatkan : "Saya melihat tanda kenabian di antara kedua bahu Rasulullah saw iaitu daging berwarna merah sebesar telur burung merpati." (HR Tirmizi. 'Wahai Rasulullah. Ketika berjalan bersama para sahabat.menundukkan pandangan – beliau lebih sering memandangke bawah daripada mendongak ke atas. dan setiap kali bertemu dengan seseorang." (HR Tirmizi." (HR Tirmizi dan Ibnu Adi) PAKAIAN RASULULLAH SAW ." (HR Tirmizi. Muslim dan Ahmad) KERAPIAN RAMBUT RASULULLAH SAW Abdullah Bin Mughaffal meriwayatkan : "Rasulullah saw melarang kami untuk merapikan rambut dgn berlebihan. Al Mursalaat.

Ummu Salamah meriwayatkan : "Pakaian yang paling disukai oleh Rasulullah saw adalah pakaian gamis. Abu Dawud dan Ahmad) . Selesai makan. SERBAN RASULULLAH SAW Ibnu Umar meriwayatkan : "Ketika Rasulullah S. lalu berkata. 'Bagaimana bentuk selipar Rasulullah saw.? 'Anas Bin Malik menjawab. Muslim. Bukhari dan Muslim) CARA RASULULLAH SAW MAKAN Ka'ab Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah S.A. beliau menjilat ketiga-tiganya. iaitu batas depan selipar berupa tali yg diletakkan di antara dua jari kaki. mengenakan serban.W. maka janganlah kain sarung itu sampai menutupi kedua mata kakimu!'" (HR Tirmizi.W. 'Sepasang selipar beliau menggunakan dua buah Qibal.A. Nasa'i dan Ahmad) CARA RASULULLAH SAW BARING Abdullah Bin Zaid meriwayatkan : "Ia (Abdullah) melihat Rasulullah saw tidur terlentang di dalam masjid dan meletakkan salah satu kaki beliau di atas kaki yg lain. makan dengan menggunakan ketiga jari beliau." (HR Tirmizi." (HR Tirmizi. beliau menghulurkan serban itu di antara kedua bahu beliau." (HR Tirmizi. Jika engkau enggan (menggunakan kain sarung sebatas betis)." (HR Tirmizi dan Abu Dawud) BENTUK SELIPAR RASULULLAH SAW Qatadah meriwayatkan : "Saya bertanya kpd Anas Bin Malik. Abu Dawud. Ibnu Majah dan Ahmad) Qibal adalah pelana selipar." (HR Tirmizi dan Abu Syaikh) BATASAN MEMAKAI KAIN SARUNG SEPERTI RASULULLAH SAW Huzaifah Bin Al Yaman meriwayatkan : "Rasulullah saw memegang urat betisku atau betis beliau. 'Inilah batas engkau mengenakan kain sarungmu. Ibnu Majah. Bukhari.

Beliau memulai dan mengakhiri pembicaraan beliau dengan menyebut nama Allah. Abu Dawud. Abu Dawud dan Ibnu Sa'ad) CARA RASULULLAH SAW BERBICARA Hasan Bin Ali meriwayatkan : "Saya pernah bertanya kepada bapa saudaraku. Nasa'i dan Ahmad) RASULULLAH SAW SENTIASA MENGGUNAKAN MINYAK WANGI Anas Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah saw memiliki sebotol minyak wangi yang dengannya beliau mengharumkan diri. `Hal ini lebih menyehatkan dan memuaskan. Beliau bersabda. Beliau selalu mensyukuri nikmat walaupun sedikit dan sama sekali tidak pernah mencelanya. terperinci dan jelas.GELAS MINUM RASULULLAH SAW Tsabit meriwayatkan : "Anas Bin Malik mengeluarkan sebuah gelas yang terbuat dari kayu keras dan dilapisi besi seraya berkata." (HR Tirmizi. ini adalah gelas Rasulullah S." (HR Tirmizi." (HR Tirmizi. Beliau tidak pernah mencela dan memuji makanan. Hindun bin Abu Halah yang sangat pandai menggambarkan sesuatu.W. Urusan dunia beserta isinya tidak pernah membuatkan beliau marah. Saya katakan kpdnya. beliau tidak akan diam hingga kebenaran itu ditegakkan. tidak lebih dan tidak kurang. Beliau lebih banyak diam dan berbicara hanya seperlunya. Beliau juga tidak pernah marah dan tidak pula memperjuangkan kepentingan . Muslim. `gambarkanlah kepadaku bagaimana cara Rasulullah saw berbicara!' Ia berkata. Ucapan beliau selalu padat. tidak kasar dan tidak merendahkan. Bukhari dan Ahmad) CARA RASULULLAH SAW MINUM Abdullah Bin Amr Ibnul Ash meriwayatkan : "Saya terkadang melihat Rasulullah minum dalam keadaan berdiri dan terkadang dalam keadaan duduk. Jika kebenaran dilanggar.A. ` Wahai Tsabit. `Rasulullah adalah seorang yamg nampak selalu prihatin dan sentiasa berfikir." (HR Tirmizi dan Ahmad) Anas Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah saw menarik nafas (menjeda) tiga kali saat minum dari sebuah wadah.

beliau selalu menggunakan seluruh tangannya." (HR Tirmizi. Ketika senang. beliau berbalik dan berpaling. kemudian beliau meniup kedua tapak tangan beliau. Rasulullah saw selalu menyatukan kedua tapak tangan beliau seraya membaca surah Al Ikhlas.' Beliau menjawab. Allah swt berfirman. Al Falaq dan An Nas. beliau selalu membalik (tapak tangannya). Maka Rasulullah berkata. Abu Dawud. `Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari itu) secara langsung. Ketawa beliau adalah senyuman dan gigi beliau nampak seperti butiran salji.' (QS Al Waqiah 35 -37)" (HR Tirmizi dan Thabrani) CARA RASULULLAH SAW TIDUR Aisyah meriwayatkan : "Setiap kali hendak tidur pada malam hari. `Wahai Ummu Fulan! Syurga tidak dihuni oleh perempuan yg sudah tua. Ketika menunjuk sesuatu. Setelah itu. Dalam keadaan ta'jub atau terkejut. Bukhari. Muslim." (HR Tirmizi) CARA RASULULLAH SAW BERGURAU Hasan Al Bashri meriwayatkan : "Seorang perempuan yg sudah tua mendatangi Rasulullah saw seraya berkata. lalu kami jadikan mereka perawan-perawan yang penuh cinta (dan) sebaya umurnya." (HR Tirmizi. beliau mengusap bahagian tubuh yang terjangkau. sehingga bahagian depan tubuh beliau. wajah. Ketika marah. Ketika berbicara terbiasa menggunakan tangan untuk memperjelas perkataan dengan cara memukul-mukul tapak tangan kanan ke tapak jempol kiri. `Beritahukan kepada perempuan itu bahwa ia tidak akan masuk syurga dalam keadaan tua. tempat tidur Rasulullah saw terbuat dari kulit binatang yang dijejali sabut. Ibnu Majah. beliau menundukkan pandangan. Abu Dawud. Ahmad dan Nasa'i) TEMPAT TIDUR RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Sungguh. `Wahai Rasulullah.peribadi. Bukhari. Hal itu beliau lakukan tiga kali. dengan kedua tapak tangan itu. perempuan itu segera bergegas sambil menangis. Ibnu Majah dan Ahmad) .' Mendengar hal itu. doakanlah agar saya boleh masuk syurga. dimulai dari kepala.

Bukhari. Jika beliau dihadapkan kepada dua pilihan. 'Ya Allah. Beliau memasukkan tangan ke bejana itu. pernah tidak menyalakan api (memasak makanan) selama sebulan penuh. seekor baghal dan sebidang tanah yang dijadikan sedekah." (HR Tirmizi. Kami hanya makan kurma dan air. Muslim. Jika larangan Allah dilanggar. Abu Dawud dan Ahmad) KEHIDUPAN RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Kami." (HR Tirmizi. keluarga Muhammad." (HR Tirmizi.A. Kurniakanlah Syafaat NabiMu kepada kami di akhirat nanti dan kami juga . Ibnu Sa'ad dan Ahmad) BERMIMPI MELIHAT RASULULLAH SAW Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah saw bersabda : "Barangsiapa melihatku di dalam mimpi. tempatkanlah Nabi Muhammad saw di tempat yang tinggi di SyurgaMu di samping mendapat kelebihanMu." (HR Tirmizi.AKHLAK RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Saya sama sekali tidak pernah melihat Rasulullah saw berusaha untuk membalas kezaliman yang beliau terima. Ibnu Majah. tidak meninggalkan sesuatu sebagai harta warisan selain sebilah pedang. terdapat sebuah bejana yang berisi air. selama hal itu tidak menyebabkan larangan Allah dilanggar. Angkatkanlah baginda ke makam yang terpuji yang telah Engkau janjikan." (HR Tirmizi. Bukhari. lalu berdoa. maka beliau akan memilih yang paling mudah selama (hal yg lebih mudah itu) tidak menyebabkan dosa. bantulah aku mengatasi sakratulmaut. Abu Dawud.W. Ibnu Majah dan Ahmad) Ya Allah. maka beliaulah yang paling keras mengungkapkan kemarahan. maka ia benar-benar telah melihat diriku kerana syaithan tidak dapat menyerupaiku. Muslim. Ahmad. kemudian mengusap wajah dengan air. Ahmad dan Ibnu Sa'ad) WARISAN RASULULLAH SAW Amr Bin Harith meriwayatkan : "Rasulullah S. Di sisi beliau. Ibnu Sa'ad dan Ibnu Hibban) KEWAFATAN RASULULLAH SAW Qasim Bin Muhammad meriwayatkan bahwa Aisyah berkata : "Saya melihat Rasulullah saw pada hari kewafatan beliau.

.mengharapkan untuk dapat minum di Telaga Al Kauthar yang diberikan kepada hambaMu yang mulia Muhammad Al Mustofa saw.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful