Siapakah orang yang pertama menyambut maulid Nabi???

Sambutan peringatan Maulid Nabi pertama kali dilakukan oleh Raja Irbil (wilayah Iraq sekarang), bernama Muzhaffaruddin al-Kaukabri.

Sejak bilakah sambutan maulidur rasul ini diadakan?

Ia dimulakan oleh Sultan Muzhaffaruddin pada awal abad ke 7 hijriyah. Ibn Katsir dalam kitab Tarikh berkata: “Sultan Muzhaffar mengadakan peringatan maulid Nabi pada bulan Rabi‟ul Awwal. Beliau merayakannya secara besar-besaran. Beliau adalah seorang yang berani, pahlawan,` alim dan seorang yang adil -semoga Allah merahmatinya-”. Dijelaskan oleh Sibth (cucu) Ibn al-Jauzi bahawa, dalam peringatan tersebut, Sultan alMuzhaffar mengundang seluruh rakyatnya dan seluruh para ulama‟ dari berbagai disiplin ilmu, baik ulama‟ dalam bidang ilmu fiqh, ulama‟ hadits, ulama‟ dalam bidang ilmu kalam, ulama‟ usul, para ahli tasawwuf dan lainnya untuk meraikannya. Selama tiga hari, sebelum hari pelaksanaan mawlid Nabi, beliau telah melakukan berbagai persiapan. Ribuan kambing dan unta disembelih untuk hidangan para hadirin yang akan hadir dalam perayaan Maulid Nabi tersebut. Segenap para ulama‟ saat itu membenarkan dan menyetujui apa yang dilakukan oleh Sultan alMuzhaffar tersebut. Mereka semua menganggap baik perayaan maulid Nabi yang dibuat untuk pertama kalinya itu. Ibn Khallikan dalam kitab Wafayat al-A`yan menceritakan bahawa al-Imam al-Hafizh Ibn Dihyah datang dari Moroco menuju Syam dan seterusnya ke menuju Iraq, ketika melintasi daerah Irbil pada tahun 604 Hijrah, beliau mendapati Sultan al-Muzhaffar, raja Irbil tersebut sangat besar perhatiannya terhadap perayaan Maulid Nabi. Oleh kerana itu, al-Hafzih Ibn Dihyah kemudian menulis sebuah buku tentang Maulid Nabi yang diberi judul “al-Tanwir Fi Maulid alBasyir an-Nadzir”. Karya ini kemudian beliau hadiahkan kepada Sultan al-Muzhaffar. Para ulama‟, semenjak zaman Sultan al-Muzhaffar dan zaman selepasnya hingga sampai sekarang ini menganggap bahawa perayaan maulid Nabi adalah sesuatu yang baik. Para ulama terkemuka dan Huffazh al-Hadits telah menyatakan demikian. Di antara mereka seperti ;
    

al-Hafizh Ibn Dihyah (abad 7 H) al-Hafizh al-‟Iraqi (W. 806 H) Al-Hafizh Ibn Hajar al-`Asqalani (W. 852 H) al-Hafizh as-Suyuthi (W. 911 H) al-Hafizh aL-Sakhawi (W. 902 H)

Ertinya bahawa perayaan Maulid Nabi ini merupakan perkara baru tetapi ia selari dengan al-Qur‟an dan hadith-hadith Nabi dan sama sekali tidak bertentangan dengan keduanya. . Bahkan al-Imam al-Suyuthi menulis karya khusus tentang maulid yang berjudul “Husn alMaqsid Fi „Amal al-Maulid”. ini tidak bererti hukum perayaan Maulid Nabi dilarang atau sesuatu yang haram.     SyeIkh Ibn Hajar al-Haitami (W. bersempena sambutan Maulidur Rasul ini.  Apakah hukum menyambut Maulid Nabi? Peringatan Maulid Nabi Muhammad sallallahu`alaihi wasallam yang dirayakan dengan membaca sebagian ayat-ayat al-Qur‟an dan menyebutkan sebagian sifat-sifat nabi SAW yang mulia. PakarHowTo menyeru kepada anda semua untuk kita menyambutnya dengan hati yang benar-benar insaf dan ikhlas. 1351 H) dan terdapat banyak lagi para ulama‟ besar yang lainnya. Kerana segala sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam atau tidak pernah dilakukan oleh para sahabatnya belum tentu bertentangan dengan ajaran Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam sendiri. Mari kita berazam sungguh-sungguh untuk mengamalkan sunnah-sunnah baginda SAW sedaya yang mungkin. Marilah kita memperbanyakkan selawat ke atas baginda SAW. Para ulama‟ menyatakan bahawa perayaan Maulid Nabi adalah sebahagian daripada bid`ah hasanah (yang baik). tetapi juga setiap masa dan ketika insyaAllah. 974 H) al-Imam al-Nawawi (W. Sebagaimana dijelaskan di atas. Sumber rujukan : Pondok Habib Maka. Ini bererti perbuatan ini tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam. dari masa ke masa dan dalam setiap generasi ke generasi. Tentunya perayaan tersebut terhindar dari bid`ah-bid`ah sayyi-ah yang dicela oleh syara‟. perayaan Maulid Nabi mulai dilakukan pada permulaan abad ke 7 Hijrah. Karena itu perayaan maulid Nabi. 660 H) mantan mufti Mesir iaitu Syeikh Muhammad Bakhit al-Muthi‟i (W. bukan hanya pada hari maulid saja. yang biasa dirayakan di bulan Rabi‟ul Awwal menjadi tradisi ummat Islam di seluruh dunia. ini adalah perkara yang penuh dengan berkah dan kebaikan kebaikan yang agung. para sahabat dan generasi Salaf. 1354 H) Mantan Mufti Beirut Lubnan iaitu Syeikh Mushthafa Naja (W. 676 H) al-Imam al-`Izz ibn `Abd al-Salam (W. Namun demikian.

Apabila rambut beliau mulai memanjang. Ketika beliau berjalan seakan-akan beliau sedang menuruni tanah yg landai. putih kemerah-merahan. maka beliaupun menyisirnya. terdapat urat yang timbul ketika beliau marah. Di tengah-tengah tapak kaki beliau tidak menyentuh tanah. Beliau sering . "Tubuh Rasulullah saw besar. Saya menginginkan agar ia menggambarkan sifat-sifat baginda yang mirip dengan sifat-sifat saya. Tetapi. beliau menoleh (berbalik) dengan seluruh badan beliau. tapak tangan dan tapak kaki beliau tebal dan jari jemari beliau panjang. tanpa meninggalkan bekas. Leher beliau jenjang dan indah. Kulit beliau cerah. Hindun menjawab. Tangan. tubuh beliau bergoyang. Beliau berjalan dengan tenang dan dengan langkah yang lebar. bulu mata beliau melengkung dan panjang. sementara bahagian tubuh yang tidak berbulu nampak bercahaya. Tangan beliau panjang. Hindun Ibnu Abi Halah (yang sangat pandai menggambarkan sesuatu) tentang ciri-ciri fizikal Rasulullah saw. Di antara bahagian dada dan pusat beliau. Kepala beliau besar dan rambut beliau ikal. Di antara kedua bulu mata tersebut. kedua puting susu dan perut beliau tidak berbulu. Janggut beliau lebat dan kedua pipi beliau datar. bahu dan dada bahagian atas beliau berbulu nipis. Dada beliau lebar. Wajah beliau bersinar seperti bulan purnama. Bentuk tubuh beliau bagus dan gemuk yang ideal. Dahi beliau lebar. antara gigi dan gigi beliau yang lain berjarak.MENGENALI PERIBADI RASULULLAH CIRI-CIRI FIZIKAL RASULULLAH SAW Hasan Bin Ali meriwayatkan : "Saya pernah bertanya kepada bapa saudara saya. Ketika berjalan. Perut beliau sama rata dengan dada. Jika tidak (disisir). terdapat bulu nipis yg nampak seperti garisan. Beliau memiliki hidung yang mancung dengan bahagian atas yang bercahaya sehingga orang yang tidak memerhatikan dengan cermat akan mengira bahwa hidung beliau bengkok. Mulut beliau lebar. Bentuk tubuh beliau lebih tinggi daripada ukuran tubuh yang biasa serta lebih pendek daripada ukuran tubuh orang yang jangkung dan kerempeng. Ketika menoleh. kedua bulu matanya hamper bersambung. maka rambut beliau ketika terurai. tidak pernah melebihi bahagian bawah daun telinga beliau. Persendian tubuh beliau besar. Tubuh antara dua bahu beliau juga lebar. Kedua tapak kaki beliau halus sehingga airpun tidak melekat – air yang mengenainya langsung akan hilang. dada beliau berbulu halus.

Ibnu Saad dan Hakim) RASULULLAH SAW BERCELAK Jabir Bin Abdulllah meriwayatkan bahwa Rasulullah saw bersabda : "Hendaklah kamu (memakai celak) dengan menggunakan batu celak (al – itsmid) ketika hendak tidur. Al Waqiah. Ketika berjalan bersama para sahabat. anda telah beruban. Baihaqi dan Ibnu Adi) TANDA KENABIAN RASULULLAH SAW Jabir Bin Samurah ra meriwayatkan : "Saya melihat tanda kenabian di antara kedua bahu Rasulullah saw iaitu daging berwarna merah sebesar telur burung merpati. kecuali hanya sesekali. Al Mursalaat." (HR Tirmizi. sebab hal itu dapat memperjelas penglihatan dan menumbuhkan bulu (mata). Beliau selalu melihat sesuatu dengan penuh perhatian. Nasa'i dan Ahmad) UBAN RASULULLAH SAW Anas Bin Malik meriwayatkan : "Saya hanya dapat menemukan empat belas uban di rambut dan janggut Rasulullah saw (HR Tirmizi dan Ahmad) Ibnu Abbas meriwayatkan : "Abu Bakar berkata kepada Rasulullah saw." (HR Tirmizi.menundukkan pandangan – beliau lebih sering memandangke bawah daripada mendongak ke atas. dan setiap kali bertemu dengan seseorang." (HR Tirmizi dan Ibnu Adi) PAKAIAN RASULULLAH SAW ." (HR Tirmizi. Muslim dan Ahmad) KERAPIAN RAMBUT RASULULLAH SAW Abdullah Bin Mughaffal meriwayatkan : "Rasulullah saw melarang kami untuk merapikan rambut dgn berlebihan. 'Wahai Rasulullah. beliau selalu mengucapkan salam terlebih dahulu. An Naba' dan At Takwir. Ibnu Sa'ad. Abu Daud. beliau selalu membiarkan mereka berjalan di depan." (HR Tirmizi. 'Yang membuatku beruban adalah surah Hud.' Maka beliau berkata dengan bersabda.

'Sepasang selipar beliau menggunakan dua buah Qibal. 'Bagaimana bentuk selipar Rasulullah saw. makan dengan menggunakan ketiga jari beliau. Nasa'i dan Ahmad) CARA RASULULLAH SAW BARING Abdullah Bin Zaid meriwayatkan : "Ia (Abdullah) melihat Rasulullah saw tidur terlentang di dalam masjid dan meletakkan salah satu kaki beliau di atas kaki yg lain. Muslim. iaitu batas depan selipar berupa tali yg diletakkan di antara dua jari kaki. Abu Dawud dan Ahmad) .W." (HR Tirmizi dan Abu Syaikh) BATASAN MEMAKAI KAIN SARUNG SEPERTI RASULULLAH SAW Huzaifah Bin Al Yaman meriwayatkan : "Rasulullah saw memegang urat betisku atau betis beliau. beliau menjilat ketiga-tiganya.Ummu Salamah meriwayatkan : "Pakaian yang paling disukai oleh Rasulullah saw adalah pakaian gamis. Jika engkau enggan (menggunakan kain sarung sebatas betis). Ibnu Majah. Ibnu Majah dan Ahmad) Qibal adalah pelana selipar. Bukhari. mengenakan serban. SERBAN RASULULLAH SAW Ibnu Umar meriwayatkan : "Ketika Rasulullah S." (HR Tirmizi dan Abu Dawud) BENTUK SELIPAR RASULULLAH SAW Qatadah meriwayatkan : "Saya bertanya kpd Anas Bin Malik. Selesai makan. Abu Dawud. beliau menghulurkan serban itu di antara kedua bahu beliau. maka janganlah kain sarung itu sampai menutupi kedua mata kakimu!'" (HR Tirmizi.W. lalu berkata. 'Inilah batas engkau mengenakan kain sarungmu." (HR Tirmizi." (HR Tirmizi.A." (HR Tirmizi.? 'Anas Bin Malik menjawab.A. Bukhari dan Muslim) CARA RASULULLAH SAW MAKAN Ka'ab Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah S.

Jika kebenaran dilanggar. terperinci dan jelas. Nasa'i dan Ahmad) RASULULLAH SAW SENTIASA MENGGUNAKAN MINYAK WANGI Anas Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah saw memiliki sebotol minyak wangi yang dengannya beliau mengharumkan diri." (HR Tirmizi." (HR Tirmizi. `Hal ini lebih menyehatkan dan memuaskan. Beliau selalu mensyukuri nikmat walaupun sedikit dan sama sekali tidak pernah mencelanya. tidak lebih dan tidak kurang. Beliau memulai dan mengakhiri pembicaraan beliau dengan menyebut nama Allah. Abu Dawud. ` Wahai Tsabit. tidak kasar dan tidak merendahkan. Urusan dunia beserta isinya tidak pernah membuatkan beliau marah. Beliau lebih banyak diam dan berbicara hanya seperlunya. Hindun bin Abu Halah yang sangat pandai menggambarkan sesuatu. `Rasulullah adalah seorang yamg nampak selalu prihatin dan sentiasa berfikir." (HR Tirmizi. `gambarkanlah kepadaku bagaimana cara Rasulullah saw berbicara!' Ia berkata. Ucapan beliau selalu padat. beliau tidak akan diam hingga kebenaran itu ditegakkan.A. ini adalah gelas Rasulullah S. Beliau juga tidak pernah marah dan tidak pula memperjuangkan kepentingan . Saya katakan kpdnya.GELAS MINUM RASULULLAH SAW Tsabit meriwayatkan : "Anas Bin Malik mengeluarkan sebuah gelas yang terbuat dari kayu keras dan dilapisi besi seraya berkata." (HR Tirmizi dan Ahmad) Anas Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah saw menarik nafas (menjeda) tiga kali saat minum dari sebuah wadah. Beliau tidak pernah mencela dan memuji makanan. Abu Dawud dan Ibnu Sa'ad) CARA RASULULLAH SAW BERBICARA Hasan Bin Ali meriwayatkan : "Saya pernah bertanya kepada bapa saudaraku. Beliau bersabda. Muslim. Bukhari dan Ahmad) CARA RASULULLAH SAW MINUM Abdullah Bin Amr Ibnul Ash meriwayatkan : "Saya terkadang melihat Rasulullah minum dalam keadaan berdiri dan terkadang dalam keadaan duduk.W.

Maka Rasulullah berkata. `Beritahukan kepada perempuan itu bahwa ia tidak akan masuk syurga dalam keadaan tua. Muslim.peribadi. Ibnu Majah dan Ahmad) ." (HR Tirmizi.' Beliau menjawab. Hal itu beliau lakukan tiga kali. `Wahai Rasulullah. Bukhari. beliau selalu membalik (tapak tangannya). doakanlah agar saya boleh masuk syurga. Ketawa beliau adalah senyuman dan gigi beliau nampak seperti butiran salji. sehingga bahagian depan tubuh beliau. `Wahai Ummu Fulan! Syurga tidak dihuni oleh perempuan yg sudah tua. Ketika marah.' Mendengar hal itu. Setelah itu. Ketika senang. Al Falaq dan An Nas. Ketika berbicara terbiasa menggunakan tangan untuk memperjelas perkataan dengan cara memukul-mukul tapak tangan kanan ke tapak jempol kiri. Ahmad dan Nasa'i) TEMPAT TIDUR RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Sungguh. wajah. lalu kami jadikan mereka perawan-perawan yang penuh cinta (dan) sebaya umurnya. beliau berbalik dan berpaling." (HR Tirmizi) CARA RASULULLAH SAW BERGURAU Hasan Al Bashri meriwayatkan : "Seorang perempuan yg sudah tua mendatangi Rasulullah saw seraya berkata. beliau menundukkan pandangan. perempuan itu segera bergegas sambil menangis. Rasulullah saw selalu menyatukan kedua tapak tangan beliau seraya membaca surah Al Ikhlas. dimulai dari kepala. beliau selalu menggunakan seluruh tangannya. tempat tidur Rasulullah saw terbuat dari kulit binatang yang dijejali sabut. Abu Dawud. Ketika menunjuk sesuatu. kemudian beliau meniup kedua tapak tangan beliau. dengan kedua tapak tangan itu. Allah swt berfirman. beliau mengusap bahagian tubuh yang terjangkau. Dalam keadaan ta'jub atau terkejut. `Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari itu) secara langsung.' (QS Al Waqiah 35 -37)" (HR Tirmizi dan Thabrani) CARA RASULULLAH SAW TIDUR Aisyah meriwayatkan : "Setiap kali hendak tidur pada malam hari. Bukhari." (HR Tirmizi. Ibnu Majah. Abu Dawud.

" (HR Tirmizi. tidak meninggalkan sesuatu sebagai harta warisan selain sebilah pedang. bantulah aku mengatasi sakratulmaut. Ibnu Majah. maka beliaulah yang paling keras mengungkapkan kemarahan. Di sisi beliau.AKHLAK RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Saya sama sekali tidak pernah melihat Rasulullah saw berusaha untuk membalas kezaliman yang beliau terima. tempatkanlah Nabi Muhammad saw di tempat yang tinggi di SyurgaMu di samping mendapat kelebihanMu. Abu Dawud dan Ahmad) KEHIDUPAN RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Kami. Kurniakanlah Syafaat NabiMu kepada kami di akhirat nanti dan kami juga . terdapat sebuah bejana yang berisi air. lalu berdoa. kemudian mengusap wajah dengan air. maka beliau akan memilih yang paling mudah selama (hal yg lebih mudah itu) tidak menyebabkan dosa. Kami hanya makan kurma dan air. Bukhari.W. Abu Dawud. selama hal itu tidak menyebabkan larangan Allah dilanggar. Bukhari. Beliau memasukkan tangan ke bejana itu. Ahmad dan Ibnu Sa'ad) WARISAN RASULULLAH SAW Amr Bin Harith meriwayatkan : "Rasulullah S." (HR Tirmizi. 'Ya Allah. Muslim. Ahmad. Angkatkanlah baginda ke makam yang terpuji yang telah Engkau janjikan. Ibnu Majah dan Ahmad) Ya Allah. Muslim. seekor baghal dan sebidang tanah yang dijadikan sedekah. keluarga Muhammad. Ibnu Sa'ad dan Ibnu Hibban) KEWAFATAN RASULULLAH SAW Qasim Bin Muhammad meriwayatkan bahwa Aisyah berkata : "Saya melihat Rasulullah saw pada hari kewafatan beliau. Jika beliau dihadapkan kepada dua pilihan." (HR Tirmizi. Jika larangan Allah dilanggar." (HR Tirmizi." (HR Tirmizi.A. maka ia benar-benar telah melihat diriku kerana syaithan tidak dapat menyerupaiku. pernah tidak menyalakan api (memasak makanan) selama sebulan penuh. Ibnu Sa'ad dan Ahmad) BERMIMPI MELIHAT RASULULLAH SAW Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah saw bersabda : "Barangsiapa melihatku di dalam mimpi.

.mengharapkan untuk dapat minum di Telaga Al Kauthar yang diberikan kepada hambaMu yang mulia Muhammad Al Mustofa saw.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful