Siapakah orang yang pertama menyambut maulid Nabi???

Sambutan peringatan Maulid Nabi pertama kali dilakukan oleh Raja Irbil (wilayah Iraq sekarang), bernama Muzhaffaruddin al-Kaukabri.

Sejak bilakah sambutan maulidur rasul ini diadakan?

Ia dimulakan oleh Sultan Muzhaffaruddin pada awal abad ke 7 hijriyah. Ibn Katsir dalam kitab Tarikh berkata: “Sultan Muzhaffar mengadakan peringatan maulid Nabi pada bulan Rabi‟ul Awwal. Beliau merayakannya secara besar-besaran. Beliau adalah seorang yang berani, pahlawan,` alim dan seorang yang adil -semoga Allah merahmatinya-”. Dijelaskan oleh Sibth (cucu) Ibn al-Jauzi bahawa, dalam peringatan tersebut, Sultan alMuzhaffar mengundang seluruh rakyatnya dan seluruh para ulama‟ dari berbagai disiplin ilmu, baik ulama‟ dalam bidang ilmu fiqh, ulama‟ hadits, ulama‟ dalam bidang ilmu kalam, ulama‟ usul, para ahli tasawwuf dan lainnya untuk meraikannya. Selama tiga hari, sebelum hari pelaksanaan mawlid Nabi, beliau telah melakukan berbagai persiapan. Ribuan kambing dan unta disembelih untuk hidangan para hadirin yang akan hadir dalam perayaan Maulid Nabi tersebut. Segenap para ulama‟ saat itu membenarkan dan menyetujui apa yang dilakukan oleh Sultan alMuzhaffar tersebut. Mereka semua menganggap baik perayaan maulid Nabi yang dibuat untuk pertama kalinya itu. Ibn Khallikan dalam kitab Wafayat al-A`yan menceritakan bahawa al-Imam al-Hafizh Ibn Dihyah datang dari Moroco menuju Syam dan seterusnya ke menuju Iraq, ketika melintasi daerah Irbil pada tahun 604 Hijrah, beliau mendapati Sultan al-Muzhaffar, raja Irbil tersebut sangat besar perhatiannya terhadap perayaan Maulid Nabi. Oleh kerana itu, al-Hafzih Ibn Dihyah kemudian menulis sebuah buku tentang Maulid Nabi yang diberi judul “al-Tanwir Fi Maulid alBasyir an-Nadzir”. Karya ini kemudian beliau hadiahkan kepada Sultan al-Muzhaffar. Para ulama‟, semenjak zaman Sultan al-Muzhaffar dan zaman selepasnya hingga sampai sekarang ini menganggap bahawa perayaan maulid Nabi adalah sesuatu yang baik. Para ulama terkemuka dan Huffazh al-Hadits telah menyatakan demikian. Di antara mereka seperti ;
    

al-Hafizh Ibn Dihyah (abad 7 H) al-Hafizh al-‟Iraqi (W. 806 H) Al-Hafizh Ibn Hajar al-`Asqalani (W. 852 H) al-Hafizh as-Suyuthi (W. 911 H) al-Hafizh aL-Sakhawi (W. 902 H)

     SyeIkh Ibn Hajar al-Haitami (W. Ertinya bahawa perayaan Maulid Nabi ini merupakan perkara baru tetapi ia selari dengan al-Qur‟an dan hadith-hadith Nabi dan sama sekali tidak bertentangan dengan keduanya. . Ini bererti perbuatan ini tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam. Para ulama‟ menyatakan bahawa perayaan Maulid Nabi adalah sebahagian daripada bid`ah hasanah (yang baik). Tentunya perayaan tersebut terhindar dari bid`ah-bid`ah sayyi-ah yang dicela oleh syara‟. Marilah kita memperbanyakkan selawat ke atas baginda SAW. Namun demikian. 974 H) al-Imam al-Nawawi (W. Karena itu perayaan maulid Nabi. yang biasa dirayakan di bulan Rabi‟ul Awwal menjadi tradisi ummat Islam di seluruh dunia. tetapi juga setiap masa dan ketika insyaAllah. ini tidak bererti hukum perayaan Maulid Nabi dilarang atau sesuatu yang haram.  Apakah hukum menyambut Maulid Nabi? Peringatan Maulid Nabi Muhammad sallallahu`alaihi wasallam yang dirayakan dengan membaca sebagian ayat-ayat al-Qur‟an dan menyebutkan sebagian sifat-sifat nabi SAW yang mulia. PakarHowTo menyeru kepada anda semua untuk kita menyambutnya dengan hati yang benar-benar insaf dan ikhlas. 676 H) al-Imam al-`Izz ibn `Abd al-Salam (W. Bahkan al-Imam al-Suyuthi menulis karya khusus tentang maulid yang berjudul “Husn alMaqsid Fi „Amal al-Maulid”. dari masa ke masa dan dalam setiap generasi ke generasi. 660 H) mantan mufti Mesir iaitu Syeikh Muhammad Bakhit al-Muthi‟i (W. para sahabat dan generasi Salaf. bersempena sambutan Maulidur Rasul ini. Kerana segala sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam atau tidak pernah dilakukan oleh para sahabatnya belum tentu bertentangan dengan ajaran Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam sendiri. ini adalah perkara yang penuh dengan berkah dan kebaikan kebaikan yang agung. perayaan Maulid Nabi mulai dilakukan pada permulaan abad ke 7 Hijrah. Sebagaimana dijelaskan di atas. 1354 H) Mantan Mufti Beirut Lubnan iaitu Syeikh Mushthafa Naja (W. Mari kita berazam sungguh-sungguh untuk mengamalkan sunnah-sunnah baginda SAW sedaya yang mungkin. 1351 H) dan terdapat banyak lagi para ulama‟ besar yang lainnya. bukan hanya pada hari maulid saja. Sumber rujukan : Pondok Habib Maka.

Bentuk tubuh beliau lebih tinggi daripada ukuran tubuh yang biasa serta lebih pendek daripada ukuran tubuh orang yang jangkung dan kerempeng. bulu mata beliau melengkung dan panjang. putih kemerah-merahan. Tetapi. Perut beliau sama rata dengan dada. maka rambut beliau ketika terurai. Beliau berjalan dengan tenang dan dengan langkah yang lebar. Beliau sering . Tangan. Ketika menoleh. Di tengah-tengah tapak kaki beliau tidak menyentuh tanah. bahu dan dada bahagian atas beliau berbulu nipis.MENGENALI PERIBADI RASULULLAH CIRI-CIRI FIZIKAL RASULULLAH SAW Hasan Bin Ali meriwayatkan : "Saya pernah bertanya kepada bapa saudara saya. Di antara bahagian dada dan pusat beliau. Bentuk tubuh beliau bagus dan gemuk yang ideal. Mulut beliau lebar. sementara bahagian tubuh yang tidak berbulu nampak bercahaya. dada beliau berbulu halus. kedua puting susu dan perut beliau tidak berbulu. Dada beliau lebar. Saya menginginkan agar ia menggambarkan sifat-sifat baginda yang mirip dengan sifat-sifat saya. Tangan beliau panjang. Di antara kedua bulu mata tersebut. Tubuh antara dua bahu beliau juga lebar. tanpa meninggalkan bekas. Apabila rambut beliau mulai memanjang. "Tubuh Rasulullah saw besar. kedua bulu matanya hamper bersambung. tubuh beliau bergoyang. Wajah beliau bersinar seperti bulan purnama. Hindun menjawab. beliau menoleh (berbalik) dengan seluruh badan beliau. tapak tangan dan tapak kaki beliau tebal dan jari jemari beliau panjang. Hindun Ibnu Abi Halah (yang sangat pandai menggambarkan sesuatu) tentang ciri-ciri fizikal Rasulullah saw. Persendian tubuh beliau besar. Kulit beliau cerah. terdapat bulu nipis yg nampak seperti garisan. Kedua tapak kaki beliau halus sehingga airpun tidak melekat – air yang mengenainya langsung akan hilang. Dahi beliau lebar. Leher beliau jenjang dan indah. Ketika beliau berjalan seakan-akan beliau sedang menuruni tanah yg landai. terdapat urat yang timbul ketika beliau marah. Kepala beliau besar dan rambut beliau ikal. Beliau memiliki hidung yang mancung dengan bahagian atas yang bercahaya sehingga orang yang tidak memerhatikan dengan cermat akan mengira bahwa hidung beliau bengkok. antara gigi dan gigi beliau yang lain berjarak. Jika tidak (disisir). tidak pernah melebihi bahagian bawah daun telinga beliau. Janggut beliau lebat dan kedua pipi beliau datar. Ketika berjalan. maka beliaupun menyisirnya.

anda telah beruban. Ketika berjalan bersama para sahabat. Al Mursalaat. An Naba' dan At Takwir. Muslim dan Ahmad) KERAPIAN RAMBUT RASULULLAH SAW Abdullah Bin Mughaffal meriwayatkan : "Rasulullah saw melarang kami untuk merapikan rambut dgn berlebihan. beliau selalu membiarkan mereka berjalan di depan.menundukkan pandangan – beliau lebih sering memandangke bawah daripada mendongak ke atas. Baihaqi dan Ibnu Adi) TANDA KENABIAN RASULULLAH SAW Jabir Bin Samurah ra meriwayatkan : "Saya melihat tanda kenabian di antara kedua bahu Rasulullah saw iaitu daging berwarna merah sebesar telur burung merpati. kecuali hanya sesekali." (HR Tirmizi dan Ibnu Adi) PAKAIAN RASULULLAH SAW . 'Wahai Rasulullah. beliau selalu mengucapkan salam terlebih dahulu. sebab hal itu dapat memperjelas penglihatan dan menumbuhkan bulu (mata).' Maka beliau berkata dengan bersabda." (HR Tirmizi. Ibnu Saad dan Hakim) RASULULLAH SAW BERCELAK Jabir Bin Abdulllah meriwayatkan bahwa Rasulullah saw bersabda : "Hendaklah kamu (memakai celak) dengan menggunakan batu celak (al – itsmid) ketika hendak tidur. Abu Daud. Beliau selalu melihat sesuatu dengan penuh perhatian." (HR Tirmizi. Nasa'i dan Ahmad) UBAN RASULULLAH SAW Anas Bin Malik meriwayatkan : "Saya hanya dapat menemukan empat belas uban di rambut dan janggut Rasulullah saw (HR Tirmizi dan Ahmad) Ibnu Abbas meriwayatkan : "Abu Bakar berkata kepada Rasulullah saw." (HR Tirmizi. 'Yang membuatku beruban adalah surah Hud. Ibnu Sa'ad. dan setiap kali bertemu dengan seseorang." (HR Tirmizi. Al Waqiah.

Jika engkau enggan (menggunakan kain sarung sebatas betis). beliau menjilat ketiga-tiganya. iaitu batas depan selipar berupa tali yg diletakkan di antara dua jari kaki.A." (HR Tirmizi." (HR Tirmizi. Bukhari. Abu Dawud dan Ahmad) .? 'Anas Bin Malik menjawab. Ibnu Majah." (HR Tirmizi dan Abu Dawud) BENTUK SELIPAR RASULULLAH SAW Qatadah meriwayatkan : "Saya bertanya kpd Anas Bin Malik. Abu Dawud." (HR Tirmizi dan Abu Syaikh) BATASAN MEMAKAI KAIN SARUNG SEPERTI RASULULLAH SAW Huzaifah Bin Al Yaman meriwayatkan : "Rasulullah saw memegang urat betisku atau betis beliau.W. makan dengan menggunakan ketiga jari beliau. SERBAN RASULULLAH SAW Ibnu Umar meriwayatkan : "Ketika Rasulullah S. mengenakan serban. Bukhari dan Muslim) CARA RASULULLAH SAW MAKAN Ka'ab Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah S.W.A. maka janganlah kain sarung itu sampai menutupi kedua mata kakimu!'" (HR Tirmizi. lalu berkata. Ibnu Majah dan Ahmad) Qibal adalah pelana selipar. beliau menghulurkan serban itu di antara kedua bahu beliau." (HR Tirmizi. Nasa'i dan Ahmad) CARA RASULULLAH SAW BARING Abdullah Bin Zaid meriwayatkan : "Ia (Abdullah) melihat Rasulullah saw tidur terlentang di dalam masjid dan meletakkan salah satu kaki beliau di atas kaki yg lain. 'Inilah batas engkau mengenakan kain sarungmu. 'Bagaimana bentuk selipar Rasulullah saw. 'Sepasang selipar beliau menggunakan dua buah Qibal. Muslim.Ummu Salamah meriwayatkan : "Pakaian yang paling disukai oleh Rasulullah saw adalah pakaian gamis. Selesai makan.

" (HR Tirmizi. Beliau juga tidak pernah marah dan tidak pula memperjuangkan kepentingan . Muslim. Beliau bersabda." (HR Tirmizi. tidak lebih dan tidak kurang. Abu Dawud. Hindun bin Abu Halah yang sangat pandai menggambarkan sesuatu. Abu Dawud dan Ibnu Sa'ad) CARA RASULULLAH SAW BERBICARA Hasan Bin Ali meriwayatkan : "Saya pernah bertanya kepada bapa saudaraku.GELAS MINUM RASULULLAH SAW Tsabit meriwayatkan : "Anas Bin Malik mengeluarkan sebuah gelas yang terbuat dari kayu keras dan dilapisi besi seraya berkata. `Rasulullah adalah seorang yamg nampak selalu prihatin dan sentiasa berfikir." (HR Tirmizi. ini adalah gelas Rasulullah S. Beliau memulai dan mengakhiri pembicaraan beliau dengan menyebut nama Allah. Jika kebenaran dilanggar. `Hal ini lebih menyehatkan dan memuaskan. terperinci dan jelas. tidak kasar dan tidak merendahkan. Urusan dunia beserta isinya tidak pernah membuatkan beliau marah. ` Wahai Tsabit. Beliau selalu mensyukuri nikmat walaupun sedikit dan sama sekali tidak pernah mencelanya. Beliau lebih banyak diam dan berbicara hanya seperlunya." (HR Tirmizi dan Ahmad) Anas Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah saw menarik nafas (menjeda) tiga kali saat minum dari sebuah wadah. beliau tidak akan diam hingga kebenaran itu ditegakkan. Nasa'i dan Ahmad) RASULULLAH SAW SENTIASA MENGGUNAKAN MINYAK WANGI Anas Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah saw memiliki sebotol minyak wangi yang dengannya beliau mengharumkan diri. Beliau tidak pernah mencela dan memuji makanan.W. Bukhari dan Ahmad) CARA RASULULLAH SAW MINUM Abdullah Bin Amr Ibnul Ash meriwayatkan : "Saya terkadang melihat Rasulullah minum dalam keadaan berdiri dan terkadang dalam keadaan duduk. `gambarkanlah kepadaku bagaimana cara Rasulullah saw berbicara!' Ia berkata. Saya katakan kpdnya.A. Ucapan beliau selalu padat.

" (HR Tirmizi. dengan kedua tapak tangan itu." (HR Tirmizi. `Wahai Ummu Fulan! Syurga tidak dihuni oleh perempuan yg sudah tua. Abu Dawud. wajah. doakanlah agar saya boleh masuk syurga. Ahmad dan Nasa'i) TEMPAT TIDUR RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Sungguh. beliau mengusap bahagian tubuh yang terjangkau. perempuan itu segera bergegas sambil menangis.' (QS Al Waqiah 35 -37)" (HR Tirmizi dan Thabrani) CARA RASULULLAH SAW TIDUR Aisyah meriwayatkan : "Setiap kali hendak tidur pada malam hari.peribadi. Ketika marah. `Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari itu) secara langsung. kemudian beliau meniup kedua tapak tangan beliau. beliau menundukkan pandangan. Ibnu Majah dan Ahmad) . Abu Dawud. Maka Rasulullah berkata. Ketika menunjuk sesuatu. sehingga bahagian depan tubuh beliau.' Beliau menjawab. `Beritahukan kepada perempuan itu bahwa ia tidak akan masuk syurga dalam keadaan tua.' Mendengar hal itu. Ibnu Majah. Hal itu beliau lakukan tiga kali. Dalam keadaan ta'jub atau terkejut. lalu kami jadikan mereka perawan-perawan yang penuh cinta (dan) sebaya umurnya. beliau selalu membalik (tapak tangannya)." (HR Tirmizi) CARA RASULULLAH SAW BERGURAU Hasan Al Bashri meriwayatkan : "Seorang perempuan yg sudah tua mendatangi Rasulullah saw seraya berkata. Bukhari. Allah swt berfirman. `Wahai Rasulullah. tempat tidur Rasulullah saw terbuat dari kulit binatang yang dijejali sabut. Ketika senang. Ketika berbicara terbiasa menggunakan tangan untuk memperjelas perkataan dengan cara memukul-mukul tapak tangan kanan ke tapak jempol kiri. dimulai dari kepala. Setelah itu. Muslim. Rasulullah saw selalu menyatukan kedua tapak tangan beliau seraya membaca surah Al Ikhlas. beliau selalu menggunakan seluruh tangannya. Ketawa beliau adalah senyuman dan gigi beliau nampak seperti butiran salji. Al Falaq dan An Nas. beliau berbalik dan berpaling. Bukhari.

keluarga Muhammad. Kurniakanlah Syafaat NabiMu kepada kami di akhirat nanti dan kami juga . Ibnu Sa'ad dan Ibnu Hibban) KEWAFATAN RASULULLAH SAW Qasim Bin Muhammad meriwayatkan bahwa Aisyah berkata : "Saya melihat Rasulullah saw pada hari kewafatan beliau. Muslim. pernah tidak menyalakan api (memasak makanan) selama sebulan penuh. Abu Dawud dan Ahmad) KEHIDUPAN RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Kami. Di sisi beliau. selama hal itu tidak menyebabkan larangan Allah dilanggar. maka ia benar-benar telah melihat diriku kerana syaithan tidak dapat menyerupaiku." (HR Tirmizi. Bukhari. Ibnu Sa'ad dan Ahmad) BERMIMPI MELIHAT RASULULLAH SAW Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah saw bersabda : "Barangsiapa melihatku di dalam mimpi. Jika larangan Allah dilanggar. Angkatkanlah baginda ke makam yang terpuji yang telah Engkau janjikan. tempatkanlah Nabi Muhammad saw di tempat yang tinggi di SyurgaMu di samping mendapat kelebihanMu. Ibnu Majah dan Ahmad) Ya Allah.W. Ibnu Majah." (HR Tirmizi. seekor baghal dan sebidang tanah yang dijadikan sedekah." (HR Tirmizi.A." (HR Tirmizi. Kami hanya makan kurma dan air. Muslim. maka beliaulah yang paling keras mengungkapkan kemarahan. Ahmad dan Ibnu Sa'ad) WARISAN RASULULLAH SAW Amr Bin Harith meriwayatkan : "Rasulullah S. Abu Dawud. Ahmad. maka beliau akan memilih yang paling mudah selama (hal yg lebih mudah itu) tidak menyebabkan dosa. Beliau memasukkan tangan ke bejana itu. Bukhari. terdapat sebuah bejana yang berisi air. bantulah aku mengatasi sakratulmaut. kemudian mengusap wajah dengan air. 'Ya Allah. lalu berdoa. tidak meninggalkan sesuatu sebagai harta warisan selain sebilah pedang.AKHLAK RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Saya sama sekali tidak pernah melihat Rasulullah saw berusaha untuk membalas kezaliman yang beliau terima. Jika beliau dihadapkan kepada dua pilihan." (HR Tirmizi.

.mengharapkan untuk dapat minum di Telaga Al Kauthar yang diberikan kepada hambaMu yang mulia Muhammad Al Mustofa saw.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful