P. 1
Siapakah Orang Yang Pertama Menyambut Maulid Nabi

Siapakah Orang Yang Pertama Menyambut Maulid Nabi

|Views: 13|Likes:
Published by RaudhahNoordin

More info:

Published by: RaudhahNoordin on Apr 13, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/19/2013

pdf

text

original

Siapakah orang yang pertama menyambut maulid Nabi???

Sambutan peringatan Maulid Nabi pertama kali dilakukan oleh Raja Irbil (wilayah Iraq sekarang), bernama Muzhaffaruddin al-Kaukabri.

Sejak bilakah sambutan maulidur rasul ini diadakan?

Ia dimulakan oleh Sultan Muzhaffaruddin pada awal abad ke 7 hijriyah. Ibn Katsir dalam kitab Tarikh berkata: “Sultan Muzhaffar mengadakan peringatan maulid Nabi pada bulan Rabi‟ul Awwal. Beliau merayakannya secara besar-besaran. Beliau adalah seorang yang berani, pahlawan,` alim dan seorang yang adil -semoga Allah merahmatinya-”. Dijelaskan oleh Sibth (cucu) Ibn al-Jauzi bahawa, dalam peringatan tersebut, Sultan alMuzhaffar mengundang seluruh rakyatnya dan seluruh para ulama‟ dari berbagai disiplin ilmu, baik ulama‟ dalam bidang ilmu fiqh, ulama‟ hadits, ulama‟ dalam bidang ilmu kalam, ulama‟ usul, para ahli tasawwuf dan lainnya untuk meraikannya. Selama tiga hari, sebelum hari pelaksanaan mawlid Nabi, beliau telah melakukan berbagai persiapan. Ribuan kambing dan unta disembelih untuk hidangan para hadirin yang akan hadir dalam perayaan Maulid Nabi tersebut. Segenap para ulama‟ saat itu membenarkan dan menyetujui apa yang dilakukan oleh Sultan alMuzhaffar tersebut. Mereka semua menganggap baik perayaan maulid Nabi yang dibuat untuk pertama kalinya itu. Ibn Khallikan dalam kitab Wafayat al-A`yan menceritakan bahawa al-Imam al-Hafizh Ibn Dihyah datang dari Moroco menuju Syam dan seterusnya ke menuju Iraq, ketika melintasi daerah Irbil pada tahun 604 Hijrah, beliau mendapati Sultan al-Muzhaffar, raja Irbil tersebut sangat besar perhatiannya terhadap perayaan Maulid Nabi. Oleh kerana itu, al-Hafzih Ibn Dihyah kemudian menulis sebuah buku tentang Maulid Nabi yang diberi judul “al-Tanwir Fi Maulid alBasyir an-Nadzir”. Karya ini kemudian beliau hadiahkan kepada Sultan al-Muzhaffar. Para ulama‟, semenjak zaman Sultan al-Muzhaffar dan zaman selepasnya hingga sampai sekarang ini menganggap bahawa perayaan maulid Nabi adalah sesuatu yang baik. Para ulama terkemuka dan Huffazh al-Hadits telah menyatakan demikian. Di antara mereka seperti ;
    

al-Hafizh Ibn Dihyah (abad 7 H) al-Hafizh al-‟Iraqi (W. 806 H) Al-Hafizh Ibn Hajar al-`Asqalani (W. 852 H) al-Hafizh as-Suyuthi (W. 911 H) al-Hafizh aL-Sakhawi (W. 902 H)

Ini bererti perbuatan ini tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam. Marilah kita memperbanyakkan selawat ke atas baginda SAW. para sahabat dan generasi Salaf. perayaan Maulid Nabi mulai dilakukan pada permulaan abad ke 7 Hijrah. Karena itu perayaan maulid Nabi. yang biasa dirayakan di bulan Rabi‟ul Awwal menjadi tradisi ummat Islam di seluruh dunia. tetapi juga setiap masa dan ketika insyaAllah. 974 H) al-Imam al-Nawawi (W. Mari kita berazam sungguh-sungguh untuk mengamalkan sunnah-sunnah baginda SAW sedaya yang mungkin. ini adalah perkara yang penuh dengan berkah dan kebaikan kebaikan yang agung. ini tidak bererti hukum perayaan Maulid Nabi dilarang atau sesuatu yang haram. PakarHowTo menyeru kepada anda semua untuk kita menyambutnya dengan hati yang benar-benar insaf dan ikhlas. Bahkan al-Imam al-Suyuthi menulis karya khusus tentang maulid yang berjudul “Husn alMaqsid Fi „Amal al-Maulid”.     SyeIkh Ibn Hajar al-Haitami (W. 1354 H) Mantan Mufti Beirut Lubnan iaitu Syeikh Mushthafa Naja (W. Para ulama‟ menyatakan bahawa perayaan Maulid Nabi adalah sebahagian daripada bid`ah hasanah (yang baik). Namun demikian. Kerana segala sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam atau tidak pernah dilakukan oleh para sahabatnya belum tentu bertentangan dengan ajaran Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam sendiri. bukan hanya pada hari maulid saja. Ertinya bahawa perayaan Maulid Nabi ini merupakan perkara baru tetapi ia selari dengan al-Qur‟an dan hadith-hadith Nabi dan sama sekali tidak bertentangan dengan keduanya. Sebagaimana dijelaskan di atas. 676 H) al-Imam al-`Izz ibn `Abd al-Salam (W. Sumber rujukan : Pondok Habib Maka.  Apakah hukum menyambut Maulid Nabi? Peringatan Maulid Nabi Muhammad sallallahu`alaihi wasallam yang dirayakan dengan membaca sebagian ayat-ayat al-Qur‟an dan menyebutkan sebagian sifat-sifat nabi SAW yang mulia. . dari masa ke masa dan dalam setiap generasi ke generasi. 660 H) mantan mufti Mesir iaitu Syeikh Muhammad Bakhit al-Muthi‟i (W. bersempena sambutan Maulidur Rasul ini. 1351 H) dan terdapat banyak lagi para ulama‟ besar yang lainnya. Tentunya perayaan tersebut terhindar dari bid`ah-bid`ah sayyi-ah yang dicela oleh syara‟.

tanpa meninggalkan bekas. Tangan. Leher beliau jenjang dan indah. antara gigi dan gigi beliau yang lain berjarak. Hindun Ibnu Abi Halah (yang sangat pandai menggambarkan sesuatu) tentang ciri-ciri fizikal Rasulullah saw. Kedua tapak kaki beliau halus sehingga airpun tidak melekat – air yang mengenainya langsung akan hilang. bahu dan dada bahagian atas beliau berbulu nipis. Dada beliau lebar. Bentuk tubuh beliau lebih tinggi daripada ukuran tubuh yang biasa serta lebih pendek daripada ukuran tubuh orang yang jangkung dan kerempeng. Tangan beliau panjang. "Tubuh Rasulullah saw besar. Hindun menjawab. Di antara bahagian dada dan pusat beliau. Jika tidak (disisir). Di tengah-tengah tapak kaki beliau tidak menyentuh tanah. Saya menginginkan agar ia menggambarkan sifat-sifat baginda yang mirip dengan sifat-sifat saya. Beliau berjalan dengan tenang dan dengan langkah yang lebar. Di antara kedua bulu mata tersebut. Persendian tubuh beliau besar. Ketika berjalan. Kepala beliau besar dan rambut beliau ikal. Tetapi. terdapat bulu nipis yg nampak seperti garisan. tubuh beliau bergoyang. maka beliaupun menyisirnya. Bentuk tubuh beliau bagus dan gemuk yang ideal. Ketika menoleh. Beliau sering . sementara bahagian tubuh yang tidak berbulu nampak bercahaya. maka rambut beliau ketika terurai. Janggut beliau lebat dan kedua pipi beliau datar. dada beliau berbulu halus. putih kemerah-merahan. Apabila rambut beliau mulai memanjang. beliau menoleh (berbalik) dengan seluruh badan beliau. kedua puting susu dan perut beliau tidak berbulu. Tubuh antara dua bahu beliau juga lebar. Beliau memiliki hidung yang mancung dengan bahagian atas yang bercahaya sehingga orang yang tidak memerhatikan dengan cermat akan mengira bahwa hidung beliau bengkok. Mulut beliau lebar. Perut beliau sama rata dengan dada. bulu mata beliau melengkung dan panjang. Dahi beliau lebar.MENGENALI PERIBADI RASULULLAH CIRI-CIRI FIZIKAL RASULULLAH SAW Hasan Bin Ali meriwayatkan : "Saya pernah bertanya kepada bapa saudara saya. tidak pernah melebihi bahagian bawah daun telinga beliau. Kulit beliau cerah. kedua bulu matanya hamper bersambung. Ketika beliau berjalan seakan-akan beliau sedang menuruni tanah yg landai. terdapat urat yang timbul ketika beliau marah. tapak tangan dan tapak kaki beliau tebal dan jari jemari beliau panjang. Wajah beliau bersinar seperti bulan purnama.

kecuali hanya sesekali. Abu Daud. beliau selalu mengucapkan salam terlebih dahulu. Al Mursalaat. Beliau selalu melihat sesuatu dengan penuh perhatian. Ibnu Sa'ad. dan setiap kali bertemu dengan seseorang.menundukkan pandangan – beliau lebih sering memandangke bawah daripada mendongak ke atas." (HR Tirmizi. Ketika berjalan bersama para sahabat." (HR Tirmizi. 'Yang membuatku beruban adalah surah Hud." (HR Tirmizi dan Ibnu Adi) PAKAIAN RASULULLAH SAW . An Naba' dan At Takwir.' Maka beliau berkata dengan bersabda. beliau selalu membiarkan mereka berjalan di depan. 'Wahai Rasulullah. sebab hal itu dapat memperjelas penglihatan dan menumbuhkan bulu (mata). Al Waqiah. Baihaqi dan Ibnu Adi) TANDA KENABIAN RASULULLAH SAW Jabir Bin Samurah ra meriwayatkan : "Saya melihat tanda kenabian di antara kedua bahu Rasulullah saw iaitu daging berwarna merah sebesar telur burung merpati. Nasa'i dan Ahmad) UBAN RASULULLAH SAW Anas Bin Malik meriwayatkan : "Saya hanya dapat menemukan empat belas uban di rambut dan janggut Rasulullah saw (HR Tirmizi dan Ahmad) Ibnu Abbas meriwayatkan : "Abu Bakar berkata kepada Rasulullah saw. Muslim dan Ahmad) KERAPIAN RAMBUT RASULULLAH SAW Abdullah Bin Mughaffal meriwayatkan : "Rasulullah saw melarang kami untuk merapikan rambut dgn berlebihan. anda telah beruban." (HR Tirmizi." (HR Tirmizi. Ibnu Saad dan Hakim) RASULULLAH SAW BERCELAK Jabir Bin Abdulllah meriwayatkan bahwa Rasulullah saw bersabda : "Hendaklah kamu (memakai celak) dengan menggunakan batu celak (al – itsmid) ketika hendak tidur.

W. iaitu batas depan selipar berupa tali yg diletakkan di antara dua jari kaki.A. Abu Dawud. makan dengan menggunakan ketiga jari beliau. Nasa'i dan Ahmad) CARA RASULULLAH SAW BARING Abdullah Bin Zaid meriwayatkan : "Ia (Abdullah) melihat Rasulullah saw tidur terlentang di dalam masjid dan meletakkan salah satu kaki beliau di atas kaki yg lain. Selesai makan. mengenakan serban. beliau menjilat ketiga-tiganya." (HR Tirmizi dan Abu Syaikh) BATASAN MEMAKAI KAIN SARUNG SEPERTI RASULULLAH SAW Huzaifah Bin Al Yaman meriwayatkan : "Rasulullah saw memegang urat betisku atau betis beliau." (HR Tirmizi. SERBAN RASULULLAH SAW Ibnu Umar meriwayatkan : "Ketika Rasulullah S. Jika engkau enggan (menggunakan kain sarung sebatas betis). 'Sepasang selipar beliau menggunakan dua buah Qibal.? 'Anas Bin Malik menjawab. lalu berkata.A." (HR Tirmizi dan Abu Dawud) BENTUK SELIPAR RASULULLAH SAW Qatadah meriwayatkan : "Saya bertanya kpd Anas Bin Malik.W. Muslim. 'Bagaimana bentuk selipar Rasulullah saw." (HR Tirmizi. maka janganlah kain sarung itu sampai menutupi kedua mata kakimu!'" (HR Tirmizi. Ibnu Majah dan Ahmad) Qibal adalah pelana selipar." (HR Tirmizi. 'Inilah batas engkau mengenakan kain sarungmu. Bukhari dan Muslim) CARA RASULULLAH SAW MAKAN Ka'ab Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah S. beliau menghulurkan serban itu di antara kedua bahu beliau.Ummu Salamah meriwayatkan : "Pakaian yang paling disukai oleh Rasulullah saw adalah pakaian gamis. Abu Dawud dan Ahmad) . Bukhari. Ibnu Majah.

W." (HR Tirmizi. ini adalah gelas Rasulullah S. Beliau tidak pernah mencela dan memuji makanan. Nasa'i dan Ahmad) RASULULLAH SAW SENTIASA MENGGUNAKAN MINYAK WANGI Anas Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah saw memiliki sebotol minyak wangi yang dengannya beliau mengharumkan diri. `gambarkanlah kepadaku bagaimana cara Rasulullah saw berbicara!' Ia berkata. Ucapan beliau selalu padat. Muslim." (HR Tirmizi. Beliau bersabda. tidak lebih dan tidak kurang. beliau tidak akan diam hingga kebenaran itu ditegakkan.GELAS MINUM RASULULLAH SAW Tsabit meriwayatkan : "Anas Bin Malik mengeluarkan sebuah gelas yang terbuat dari kayu keras dan dilapisi besi seraya berkata. Beliau lebih banyak diam dan berbicara hanya seperlunya. `Hal ini lebih menyehatkan dan memuaskan. Hindun bin Abu Halah yang sangat pandai menggambarkan sesuatu. terperinci dan jelas. Beliau selalu mensyukuri nikmat walaupun sedikit dan sama sekali tidak pernah mencelanya. ` Wahai Tsabit. Abu Dawud." (HR Tirmizi. Urusan dunia beserta isinya tidak pernah membuatkan beliau marah. Abu Dawud dan Ibnu Sa'ad) CARA RASULULLAH SAW BERBICARA Hasan Bin Ali meriwayatkan : "Saya pernah bertanya kepada bapa saudaraku. Beliau memulai dan mengakhiri pembicaraan beliau dengan menyebut nama Allah. `Rasulullah adalah seorang yamg nampak selalu prihatin dan sentiasa berfikir." (HR Tirmizi dan Ahmad) Anas Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah saw menarik nafas (menjeda) tiga kali saat minum dari sebuah wadah.A. tidak kasar dan tidak merendahkan. Beliau juga tidak pernah marah dan tidak pula memperjuangkan kepentingan . Saya katakan kpdnya. Bukhari dan Ahmad) CARA RASULULLAH SAW MINUM Abdullah Bin Amr Ibnul Ash meriwayatkan : "Saya terkadang melihat Rasulullah minum dalam keadaan berdiri dan terkadang dalam keadaan duduk. Jika kebenaran dilanggar.

`Beritahukan kepada perempuan itu bahwa ia tidak akan masuk syurga dalam keadaan tua. kemudian beliau meniup kedua tapak tangan beliau. Rasulullah saw selalu menyatukan kedua tapak tangan beliau seraya membaca surah Al Ikhlas. `Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari itu) secara langsung. Setelah itu. Al Falaq dan An Nas. Ibnu Majah dan Ahmad) . lalu kami jadikan mereka perawan-perawan yang penuh cinta (dan) sebaya umurnya. beliau menundukkan pandangan. Muslim. beliau selalu membalik (tapak tangannya). Ketawa beliau adalah senyuman dan gigi beliau nampak seperti butiran salji. Hal itu beliau lakukan tiga kali. Ketika senang. tempat tidur Rasulullah saw terbuat dari kulit binatang yang dijejali sabut. Ketika marah. doakanlah agar saya boleh masuk syurga. perempuan itu segera bergegas sambil menangis. dimulai dari kepala. Ketika berbicara terbiasa menggunakan tangan untuk memperjelas perkataan dengan cara memukul-mukul tapak tangan kanan ke tapak jempol kiri. Abu Dawud. Ibnu Majah. Dalam keadaan ta'jub atau terkejut." (HR Tirmizi) CARA RASULULLAH SAW BERGURAU Hasan Al Bashri meriwayatkan : "Seorang perempuan yg sudah tua mendatangi Rasulullah saw seraya berkata." (HR Tirmizi. `Wahai Rasulullah. beliau selalu menggunakan seluruh tangannya. Ahmad dan Nasa'i) TEMPAT TIDUR RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Sungguh. Bukhari." (HR Tirmizi. Bukhari. dengan kedua tapak tangan itu.' Mendengar hal itu.' (QS Al Waqiah 35 -37)" (HR Tirmizi dan Thabrani) CARA RASULULLAH SAW TIDUR Aisyah meriwayatkan : "Setiap kali hendak tidur pada malam hari. Allah swt berfirman. sehingga bahagian depan tubuh beliau. Maka Rasulullah berkata. `Wahai Ummu Fulan! Syurga tidak dihuni oleh perempuan yg sudah tua. beliau mengusap bahagian tubuh yang terjangkau.peribadi. wajah. Abu Dawud.' Beliau menjawab. Ketika menunjuk sesuatu. beliau berbalik dan berpaling.

Beliau memasukkan tangan ke bejana itu. Ibnu Majah. Ahmad dan Ibnu Sa'ad) WARISAN RASULULLAH SAW Amr Bin Harith meriwayatkan : "Rasulullah S. Jika beliau dihadapkan kepada dua pilihan. terdapat sebuah bejana yang berisi air.W.AKHLAK RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Saya sama sekali tidak pernah melihat Rasulullah saw berusaha untuk membalas kezaliman yang beliau terima. maka ia benar-benar telah melihat diriku kerana syaithan tidak dapat menyerupaiku. Ibnu Sa'ad dan Ahmad) BERMIMPI MELIHAT RASULULLAH SAW Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah saw bersabda : "Barangsiapa melihatku di dalam mimpi. bantulah aku mengatasi sakratulmaut." (HR Tirmizi. tempatkanlah Nabi Muhammad saw di tempat yang tinggi di SyurgaMu di samping mendapat kelebihanMu. maka beliaulah yang paling keras mengungkapkan kemarahan. Bukhari." (HR Tirmizi." (HR Tirmizi. 'Ya Allah. pernah tidak menyalakan api (memasak makanan) selama sebulan penuh. Ibnu Sa'ad dan Ibnu Hibban) KEWAFATAN RASULULLAH SAW Qasim Bin Muhammad meriwayatkan bahwa Aisyah berkata : "Saya melihat Rasulullah saw pada hari kewafatan beliau. Kami hanya makan kurma dan air. Ibnu Majah dan Ahmad) Ya Allah. kemudian mengusap wajah dengan air. tidak meninggalkan sesuatu sebagai harta warisan selain sebilah pedang. seekor baghal dan sebidang tanah yang dijadikan sedekah. Angkatkanlah baginda ke makam yang terpuji yang telah Engkau janjikan. Muslim. Muslim." (HR Tirmizi. maka beliau akan memilih yang paling mudah selama (hal yg lebih mudah itu) tidak menyebabkan dosa. selama hal itu tidak menyebabkan larangan Allah dilanggar. Bukhari. lalu berdoa. Abu Dawud dan Ahmad) KEHIDUPAN RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Kami." (HR Tirmizi. keluarga Muhammad. Abu Dawud. Ahmad. Di sisi beliau. Jika larangan Allah dilanggar.A. Kurniakanlah Syafaat NabiMu kepada kami di akhirat nanti dan kami juga .

.mengharapkan untuk dapat minum di Telaga Al Kauthar yang diberikan kepada hambaMu yang mulia Muhammad Al Mustofa saw.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->