Siapakah orang yang pertama menyambut maulid Nabi???

Sambutan peringatan Maulid Nabi pertama kali dilakukan oleh Raja Irbil (wilayah Iraq sekarang), bernama Muzhaffaruddin al-Kaukabri.

Sejak bilakah sambutan maulidur rasul ini diadakan?

Ia dimulakan oleh Sultan Muzhaffaruddin pada awal abad ke 7 hijriyah. Ibn Katsir dalam kitab Tarikh berkata: “Sultan Muzhaffar mengadakan peringatan maulid Nabi pada bulan Rabi‟ul Awwal. Beliau merayakannya secara besar-besaran. Beliau adalah seorang yang berani, pahlawan,` alim dan seorang yang adil -semoga Allah merahmatinya-”. Dijelaskan oleh Sibth (cucu) Ibn al-Jauzi bahawa, dalam peringatan tersebut, Sultan alMuzhaffar mengundang seluruh rakyatnya dan seluruh para ulama‟ dari berbagai disiplin ilmu, baik ulama‟ dalam bidang ilmu fiqh, ulama‟ hadits, ulama‟ dalam bidang ilmu kalam, ulama‟ usul, para ahli tasawwuf dan lainnya untuk meraikannya. Selama tiga hari, sebelum hari pelaksanaan mawlid Nabi, beliau telah melakukan berbagai persiapan. Ribuan kambing dan unta disembelih untuk hidangan para hadirin yang akan hadir dalam perayaan Maulid Nabi tersebut. Segenap para ulama‟ saat itu membenarkan dan menyetujui apa yang dilakukan oleh Sultan alMuzhaffar tersebut. Mereka semua menganggap baik perayaan maulid Nabi yang dibuat untuk pertama kalinya itu. Ibn Khallikan dalam kitab Wafayat al-A`yan menceritakan bahawa al-Imam al-Hafizh Ibn Dihyah datang dari Moroco menuju Syam dan seterusnya ke menuju Iraq, ketika melintasi daerah Irbil pada tahun 604 Hijrah, beliau mendapati Sultan al-Muzhaffar, raja Irbil tersebut sangat besar perhatiannya terhadap perayaan Maulid Nabi. Oleh kerana itu, al-Hafzih Ibn Dihyah kemudian menulis sebuah buku tentang Maulid Nabi yang diberi judul “al-Tanwir Fi Maulid alBasyir an-Nadzir”. Karya ini kemudian beliau hadiahkan kepada Sultan al-Muzhaffar. Para ulama‟, semenjak zaman Sultan al-Muzhaffar dan zaman selepasnya hingga sampai sekarang ini menganggap bahawa perayaan maulid Nabi adalah sesuatu yang baik. Para ulama terkemuka dan Huffazh al-Hadits telah menyatakan demikian. Di antara mereka seperti ;
    

al-Hafizh Ibn Dihyah (abad 7 H) al-Hafizh al-‟Iraqi (W. 806 H) Al-Hafizh Ibn Hajar al-`Asqalani (W. 852 H) al-Hafizh as-Suyuthi (W. 911 H) al-Hafizh aL-Sakhawi (W. 902 H)

Bahkan al-Imam al-Suyuthi menulis karya khusus tentang maulid yang berjudul “Husn alMaqsid Fi „Amal al-Maulid”. Ini bererti perbuatan ini tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam. para sahabat dan generasi Salaf. Sebagaimana dijelaskan di atas. . 1354 H) Mantan Mufti Beirut Lubnan iaitu Syeikh Mushthafa Naja (W. ini tidak bererti hukum perayaan Maulid Nabi dilarang atau sesuatu yang haram. Marilah kita memperbanyakkan selawat ke atas baginda SAW.     SyeIkh Ibn Hajar al-Haitami (W. 676 H) al-Imam al-`Izz ibn `Abd al-Salam (W. Ertinya bahawa perayaan Maulid Nabi ini merupakan perkara baru tetapi ia selari dengan al-Qur‟an dan hadith-hadith Nabi dan sama sekali tidak bertentangan dengan keduanya. perayaan Maulid Nabi mulai dilakukan pada permulaan abad ke 7 Hijrah. dari masa ke masa dan dalam setiap generasi ke generasi. PakarHowTo menyeru kepada anda semua untuk kita menyambutnya dengan hati yang benar-benar insaf dan ikhlas. 974 H) al-Imam al-Nawawi (W. Sumber rujukan : Pondok Habib Maka.  Apakah hukum menyambut Maulid Nabi? Peringatan Maulid Nabi Muhammad sallallahu`alaihi wasallam yang dirayakan dengan membaca sebagian ayat-ayat al-Qur‟an dan menyebutkan sebagian sifat-sifat nabi SAW yang mulia. bersempena sambutan Maulidur Rasul ini. tetapi juga setiap masa dan ketika insyaAllah. Mari kita berazam sungguh-sungguh untuk mengamalkan sunnah-sunnah baginda SAW sedaya yang mungkin. Para ulama‟ menyatakan bahawa perayaan Maulid Nabi adalah sebahagian daripada bid`ah hasanah (yang baik). Tentunya perayaan tersebut terhindar dari bid`ah-bid`ah sayyi-ah yang dicela oleh syara‟. ini adalah perkara yang penuh dengan berkah dan kebaikan kebaikan yang agung. Namun demikian. yang biasa dirayakan di bulan Rabi‟ul Awwal menjadi tradisi ummat Islam di seluruh dunia. 1351 H) dan terdapat banyak lagi para ulama‟ besar yang lainnya. bukan hanya pada hari maulid saja. 660 H) mantan mufti Mesir iaitu Syeikh Muhammad Bakhit al-Muthi‟i (W. Karena itu perayaan maulid Nabi. Kerana segala sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam atau tidak pernah dilakukan oleh para sahabatnya belum tentu bertentangan dengan ajaran Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam sendiri.

Kepala beliau besar dan rambut beliau ikal. maka rambut beliau ketika terurai. Dada beliau lebar. Kedua tapak kaki beliau halus sehingga airpun tidak melekat – air yang mengenainya langsung akan hilang. Ketika menoleh. Wajah beliau bersinar seperti bulan purnama. Persendian tubuh beliau besar. Janggut beliau lebat dan kedua pipi beliau datar. Di antara kedua bulu mata tersebut. Beliau memiliki hidung yang mancung dengan bahagian atas yang bercahaya sehingga orang yang tidak memerhatikan dengan cermat akan mengira bahwa hidung beliau bengkok. Mulut beliau lebar. Ketika beliau berjalan seakan-akan beliau sedang menuruni tanah yg landai. Leher beliau jenjang dan indah. tanpa meninggalkan bekas. Di antara bahagian dada dan pusat beliau. kedua bulu matanya hamper bersambung. Di tengah-tengah tapak kaki beliau tidak menyentuh tanah. Tubuh antara dua bahu beliau juga lebar. dada beliau berbulu halus. tidak pernah melebihi bahagian bawah daun telinga beliau. beliau menoleh (berbalik) dengan seluruh badan beliau. tubuh beliau bergoyang. bulu mata beliau melengkung dan panjang. Beliau berjalan dengan tenang dan dengan langkah yang lebar. putih kemerah-merahan. Tangan. tapak tangan dan tapak kaki beliau tebal dan jari jemari beliau panjang. Hindun menjawab. Jika tidak (disisir).MENGENALI PERIBADI RASULULLAH CIRI-CIRI FIZIKAL RASULULLAH SAW Hasan Bin Ali meriwayatkan : "Saya pernah bertanya kepada bapa saudara saya. terdapat bulu nipis yg nampak seperti garisan. Dahi beliau lebar. kedua puting susu dan perut beliau tidak berbulu. "Tubuh Rasulullah saw besar. Kulit beliau cerah. Tetapi. terdapat urat yang timbul ketika beliau marah. Saya menginginkan agar ia menggambarkan sifat-sifat baginda yang mirip dengan sifat-sifat saya. bahu dan dada bahagian atas beliau berbulu nipis. sementara bahagian tubuh yang tidak berbulu nampak bercahaya. Ketika berjalan. Bentuk tubuh beliau lebih tinggi daripada ukuran tubuh yang biasa serta lebih pendek daripada ukuran tubuh orang yang jangkung dan kerempeng. antara gigi dan gigi beliau yang lain berjarak. Perut beliau sama rata dengan dada. Hindun Ibnu Abi Halah (yang sangat pandai menggambarkan sesuatu) tentang ciri-ciri fizikal Rasulullah saw. Apabila rambut beliau mulai memanjang. Tangan beliau panjang. maka beliaupun menyisirnya. Bentuk tubuh beliau bagus dan gemuk yang ideal. Beliau sering .

anda telah beruban.menundukkan pandangan – beliau lebih sering memandangke bawah daripada mendongak ke atas. Ibnu Saad dan Hakim) RASULULLAH SAW BERCELAK Jabir Bin Abdulllah meriwayatkan bahwa Rasulullah saw bersabda : "Hendaklah kamu (memakai celak) dengan menggunakan batu celak (al – itsmid) ketika hendak tidur. 'Yang membuatku beruban adalah surah Hud. beliau selalu membiarkan mereka berjalan di depan." (HR Tirmizi. sebab hal itu dapat memperjelas penglihatan dan menumbuhkan bulu (mata). Al Waqiah." (HR Tirmizi. beliau selalu mengucapkan salam terlebih dahulu. Muslim dan Ahmad) KERAPIAN RAMBUT RASULULLAH SAW Abdullah Bin Mughaffal meriwayatkan : "Rasulullah saw melarang kami untuk merapikan rambut dgn berlebihan. dan setiap kali bertemu dengan seseorang." (HR Tirmizi dan Ibnu Adi) PAKAIAN RASULULLAH SAW . Baihaqi dan Ibnu Adi) TANDA KENABIAN RASULULLAH SAW Jabir Bin Samurah ra meriwayatkan : "Saya melihat tanda kenabian di antara kedua bahu Rasulullah saw iaitu daging berwarna merah sebesar telur burung merpati. kecuali hanya sesekali. Al Mursalaat. Beliau selalu melihat sesuatu dengan penuh perhatian. Nasa'i dan Ahmad) UBAN RASULULLAH SAW Anas Bin Malik meriwayatkan : "Saya hanya dapat menemukan empat belas uban di rambut dan janggut Rasulullah saw (HR Tirmizi dan Ahmad) Ibnu Abbas meriwayatkan : "Abu Bakar berkata kepada Rasulullah saw. Ketika berjalan bersama para sahabat. Abu Daud.' Maka beliau berkata dengan bersabda. 'Wahai Rasulullah." (HR Tirmizi. An Naba' dan At Takwir. Ibnu Sa'ad." (HR Tirmizi.

Ibnu Majah dan Ahmad) Qibal adalah pelana selipar. 'Inilah batas engkau mengenakan kain sarungmu. Bukhari. lalu berkata.A. 'Bagaimana bentuk selipar Rasulullah saw. SERBAN RASULULLAH SAW Ibnu Umar meriwayatkan : "Ketika Rasulullah S.Ummu Salamah meriwayatkan : "Pakaian yang paling disukai oleh Rasulullah saw adalah pakaian gamis." (HR Tirmizi. Muslim." (HR Tirmizi. Nasa'i dan Ahmad) CARA RASULULLAH SAW BARING Abdullah Bin Zaid meriwayatkan : "Ia (Abdullah) melihat Rasulullah saw tidur terlentang di dalam masjid dan meletakkan salah satu kaki beliau di atas kaki yg lain." (HR Tirmizi dan Abu Syaikh) BATASAN MEMAKAI KAIN SARUNG SEPERTI RASULULLAH SAW Huzaifah Bin Al Yaman meriwayatkan : "Rasulullah saw memegang urat betisku atau betis beliau.? 'Anas Bin Malik menjawab. beliau menghulurkan serban itu di antara kedua bahu beliau.W. Abu Dawud. Abu Dawud dan Ahmad) . maka janganlah kain sarung itu sampai menutupi kedua mata kakimu!'" (HR Tirmizi. beliau menjilat ketiga-tiganya. 'Sepasang selipar beliau menggunakan dua buah Qibal. iaitu batas depan selipar berupa tali yg diletakkan di antara dua jari kaki.A." (HR Tirmizi dan Abu Dawud) BENTUK SELIPAR RASULULLAH SAW Qatadah meriwayatkan : "Saya bertanya kpd Anas Bin Malik. Bukhari dan Muslim) CARA RASULULLAH SAW MAKAN Ka'ab Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah S. mengenakan serban.W." (HR Tirmizi. Ibnu Majah. Jika engkau enggan (menggunakan kain sarung sebatas betis). makan dengan menggunakan ketiga jari beliau. Selesai makan.

GELAS MINUM RASULULLAH SAW Tsabit meriwayatkan : "Anas Bin Malik mengeluarkan sebuah gelas yang terbuat dari kayu keras dan dilapisi besi seraya berkata." (HR Tirmizi dan Ahmad) Anas Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah saw menarik nafas (menjeda) tiga kali saat minum dari sebuah wadah." (HR Tirmizi. Ucapan beliau selalu padat. Abu Dawud dan Ibnu Sa'ad) CARA RASULULLAH SAW BERBICARA Hasan Bin Ali meriwayatkan : "Saya pernah bertanya kepada bapa saudaraku. Beliau memulai dan mengakhiri pembicaraan beliau dengan menyebut nama Allah. Nasa'i dan Ahmad) RASULULLAH SAW SENTIASA MENGGUNAKAN MINYAK WANGI Anas Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah saw memiliki sebotol minyak wangi yang dengannya beliau mengharumkan diri. Urusan dunia beserta isinya tidak pernah membuatkan beliau marah. Saya katakan kpdnya. ` Wahai Tsabit. ini adalah gelas Rasulullah S. `gambarkanlah kepadaku bagaimana cara Rasulullah saw berbicara!' Ia berkata. Bukhari dan Ahmad) CARA RASULULLAH SAW MINUM Abdullah Bin Amr Ibnul Ash meriwayatkan : "Saya terkadang melihat Rasulullah minum dalam keadaan berdiri dan terkadang dalam keadaan duduk. Beliau tidak pernah mencela dan memuji makanan.W. Beliau lebih banyak diam dan berbicara hanya seperlunya. Abu Dawud. Beliau bersabda." (HR Tirmizi." (HR Tirmizi. Jika kebenaran dilanggar. `Rasulullah adalah seorang yamg nampak selalu prihatin dan sentiasa berfikir. terperinci dan jelas. beliau tidak akan diam hingga kebenaran itu ditegakkan. `Hal ini lebih menyehatkan dan memuaskan. Hindun bin Abu Halah yang sangat pandai menggambarkan sesuatu.A. Beliau selalu mensyukuri nikmat walaupun sedikit dan sama sekali tidak pernah mencelanya. tidak lebih dan tidak kurang. tidak kasar dan tidak merendahkan. Muslim. Beliau juga tidak pernah marah dan tidak pula memperjuangkan kepentingan .

lalu kami jadikan mereka perawan-perawan yang penuh cinta (dan) sebaya umurnya. perempuan itu segera bergegas sambil menangis. wajah. dengan kedua tapak tangan itu. Hal itu beliau lakukan tiga kali. `Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari itu) secara langsung. Setelah itu. beliau menundukkan pandangan. kemudian beliau meniup kedua tapak tangan beliau. Ketawa beliau adalah senyuman dan gigi beliau nampak seperti butiran salji. Ibnu Majah dan Ahmad) . Al Falaq dan An Nas.' Mendengar hal itu. Bukhari. Maka Rasulullah berkata. beliau mengusap bahagian tubuh yang terjangkau. `Wahai Rasulullah. sehingga bahagian depan tubuh beliau. `Beritahukan kepada perempuan itu bahwa ia tidak akan masuk syurga dalam keadaan tua. Ahmad dan Nasa'i) TEMPAT TIDUR RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Sungguh. Muslim. Rasulullah saw selalu menyatukan kedua tapak tangan beliau seraya membaca surah Al Ikhlas.' Beliau menjawab. Bukhari. Ibnu Majah. `Wahai Ummu Fulan! Syurga tidak dihuni oleh perempuan yg sudah tua. dimulai dari kepala. doakanlah agar saya boleh masuk syurga.' (QS Al Waqiah 35 -37)" (HR Tirmizi dan Thabrani) CARA RASULULLAH SAW TIDUR Aisyah meriwayatkan : "Setiap kali hendak tidur pada malam hari." (HR Tirmizi. Ketika senang. tempat tidur Rasulullah saw terbuat dari kulit binatang yang dijejali sabut. Abu Dawud.peribadi. Dalam keadaan ta'jub atau terkejut." (HR Tirmizi. Abu Dawud." (HR Tirmizi) CARA RASULULLAH SAW BERGURAU Hasan Al Bashri meriwayatkan : "Seorang perempuan yg sudah tua mendatangi Rasulullah saw seraya berkata. Allah swt berfirman. beliau selalu menggunakan seluruh tangannya. Ketika berbicara terbiasa menggunakan tangan untuk memperjelas perkataan dengan cara memukul-mukul tapak tangan kanan ke tapak jempol kiri. beliau selalu membalik (tapak tangannya). Ketika menunjuk sesuatu. beliau berbalik dan berpaling. Ketika marah.

bantulah aku mengatasi sakratulmaut. Kurniakanlah Syafaat NabiMu kepada kami di akhirat nanti dan kami juga . Muslim.W. Jika larangan Allah dilanggar. tempatkanlah Nabi Muhammad saw di tempat yang tinggi di SyurgaMu di samping mendapat kelebihanMu. Angkatkanlah baginda ke makam yang terpuji yang telah Engkau janjikan. tidak meninggalkan sesuatu sebagai harta warisan selain sebilah pedang. Ahmad." (HR Tirmizi." (HR Tirmizi. Ibnu Majah dan Ahmad) Ya Allah. Bukhari. lalu berdoa. Ahmad dan Ibnu Sa'ad) WARISAN RASULULLAH SAW Amr Bin Harith meriwayatkan : "Rasulullah S. Muslim. pernah tidak menyalakan api (memasak makanan) selama sebulan penuh. Jika beliau dihadapkan kepada dua pilihan. keluarga Muhammad. Ibnu Majah.AKHLAK RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Saya sama sekali tidak pernah melihat Rasulullah saw berusaha untuk membalas kezaliman yang beliau terima. Ibnu Sa'ad dan Ibnu Hibban) KEWAFATAN RASULULLAH SAW Qasim Bin Muhammad meriwayatkan bahwa Aisyah berkata : "Saya melihat Rasulullah saw pada hari kewafatan beliau. maka beliaulah yang paling keras mengungkapkan kemarahan. Beliau memasukkan tangan ke bejana itu. Abu Dawud. Abu Dawud dan Ahmad) KEHIDUPAN RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Kami.A. maka beliau akan memilih yang paling mudah selama (hal yg lebih mudah itu) tidak menyebabkan dosa." (HR Tirmizi. selama hal itu tidak menyebabkan larangan Allah dilanggar." (HR Tirmizi. Bukhari. terdapat sebuah bejana yang berisi air. seekor baghal dan sebidang tanah yang dijadikan sedekah. maka ia benar-benar telah melihat diriku kerana syaithan tidak dapat menyerupaiku." (HR Tirmizi. Ibnu Sa'ad dan Ahmad) BERMIMPI MELIHAT RASULULLAH SAW Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah saw bersabda : "Barangsiapa melihatku di dalam mimpi. kemudian mengusap wajah dengan air. Di sisi beliau. 'Ya Allah. Kami hanya makan kurma dan air.

.mengharapkan untuk dapat minum di Telaga Al Kauthar yang diberikan kepada hambaMu yang mulia Muhammad Al Mustofa saw.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful