Siapakah orang yang pertama menyambut maulid Nabi???

Sambutan peringatan Maulid Nabi pertama kali dilakukan oleh Raja Irbil (wilayah Iraq sekarang), bernama Muzhaffaruddin al-Kaukabri.

Sejak bilakah sambutan maulidur rasul ini diadakan?

Ia dimulakan oleh Sultan Muzhaffaruddin pada awal abad ke 7 hijriyah. Ibn Katsir dalam kitab Tarikh berkata: “Sultan Muzhaffar mengadakan peringatan maulid Nabi pada bulan Rabi‟ul Awwal. Beliau merayakannya secara besar-besaran. Beliau adalah seorang yang berani, pahlawan,` alim dan seorang yang adil -semoga Allah merahmatinya-”. Dijelaskan oleh Sibth (cucu) Ibn al-Jauzi bahawa, dalam peringatan tersebut, Sultan alMuzhaffar mengundang seluruh rakyatnya dan seluruh para ulama‟ dari berbagai disiplin ilmu, baik ulama‟ dalam bidang ilmu fiqh, ulama‟ hadits, ulama‟ dalam bidang ilmu kalam, ulama‟ usul, para ahli tasawwuf dan lainnya untuk meraikannya. Selama tiga hari, sebelum hari pelaksanaan mawlid Nabi, beliau telah melakukan berbagai persiapan. Ribuan kambing dan unta disembelih untuk hidangan para hadirin yang akan hadir dalam perayaan Maulid Nabi tersebut. Segenap para ulama‟ saat itu membenarkan dan menyetujui apa yang dilakukan oleh Sultan alMuzhaffar tersebut. Mereka semua menganggap baik perayaan maulid Nabi yang dibuat untuk pertama kalinya itu. Ibn Khallikan dalam kitab Wafayat al-A`yan menceritakan bahawa al-Imam al-Hafizh Ibn Dihyah datang dari Moroco menuju Syam dan seterusnya ke menuju Iraq, ketika melintasi daerah Irbil pada tahun 604 Hijrah, beliau mendapati Sultan al-Muzhaffar, raja Irbil tersebut sangat besar perhatiannya terhadap perayaan Maulid Nabi. Oleh kerana itu, al-Hafzih Ibn Dihyah kemudian menulis sebuah buku tentang Maulid Nabi yang diberi judul “al-Tanwir Fi Maulid alBasyir an-Nadzir”. Karya ini kemudian beliau hadiahkan kepada Sultan al-Muzhaffar. Para ulama‟, semenjak zaman Sultan al-Muzhaffar dan zaman selepasnya hingga sampai sekarang ini menganggap bahawa perayaan maulid Nabi adalah sesuatu yang baik. Para ulama terkemuka dan Huffazh al-Hadits telah menyatakan demikian. Di antara mereka seperti ;
    

al-Hafizh Ibn Dihyah (abad 7 H) al-Hafizh al-‟Iraqi (W. 806 H) Al-Hafizh Ibn Hajar al-`Asqalani (W. 852 H) al-Hafizh as-Suyuthi (W. 911 H) al-Hafizh aL-Sakhawi (W. 902 H)

Mari kita berazam sungguh-sungguh untuk mengamalkan sunnah-sunnah baginda SAW sedaya yang mungkin. yang biasa dirayakan di bulan Rabi‟ul Awwal menjadi tradisi ummat Islam di seluruh dunia. ini tidak bererti hukum perayaan Maulid Nabi dilarang atau sesuatu yang haram. para sahabat dan generasi Salaf. bersempena sambutan Maulidur Rasul ini. Kerana segala sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam atau tidak pernah dilakukan oleh para sahabatnya belum tentu bertentangan dengan ajaran Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam sendiri. 660 H) mantan mufti Mesir iaitu Syeikh Muhammad Bakhit al-Muthi‟i (W. 1354 H) Mantan Mufti Beirut Lubnan iaitu Syeikh Mushthafa Naja (W. Tentunya perayaan tersebut terhindar dari bid`ah-bid`ah sayyi-ah yang dicela oleh syara‟. Sumber rujukan : Pondok Habib Maka. . Marilah kita memperbanyakkan selawat ke atas baginda SAW. Namun demikian.  Apakah hukum menyambut Maulid Nabi? Peringatan Maulid Nabi Muhammad sallallahu`alaihi wasallam yang dirayakan dengan membaca sebagian ayat-ayat al-Qur‟an dan menyebutkan sebagian sifat-sifat nabi SAW yang mulia. tetapi juga setiap masa dan ketika insyaAllah. Ini bererti perbuatan ini tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam.     SyeIkh Ibn Hajar al-Haitami (W. PakarHowTo menyeru kepada anda semua untuk kita menyambutnya dengan hati yang benar-benar insaf dan ikhlas. 1351 H) dan terdapat banyak lagi para ulama‟ besar yang lainnya. 676 H) al-Imam al-`Izz ibn `Abd al-Salam (W. perayaan Maulid Nabi mulai dilakukan pada permulaan abad ke 7 Hijrah. dari masa ke masa dan dalam setiap generasi ke generasi. bukan hanya pada hari maulid saja. Para ulama‟ menyatakan bahawa perayaan Maulid Nabi adalah sebahagian daripada bid`ah hasanah (yang baik). Bahkan al-Imam al-Suyuthi menulis karya khusus tentang maulid yang berjudul “Husn alMaqsid Fi „Amal al-Maulid”. Karena itu perayaan maulid Nabi. Sebagaimana dijelaskan di atas. ini adalah perkara yang penuh dengan berkah dan kebaikan kebaikan yang agung. 974 H) al-Imam al-Nawawi (W. Ertinya bahawa perayaan Maulid Nabi ini merupakan perkara baru tetapi ia selari dengan al-Qur‟an dan hadith-hadith Nabi dan sama sekali tidak bertentangan dengan keduanya.

dada beliau berbulu halus. Beliau berjalan dengan tenang dan dengan langkah yang lebar. Tangan. Leher beliau jenjang dan indah. Kedua tapak kaki beliau halus sehingga airpun tidak melekat – air yang mengenainya langsung akan hilang. Dahi beliau lebar. Hindun Ibnu Abi Halah (yang sangat pandai menggambarkan sesuatu) tentang ciri-ciri fizikal Rasulullah saw. sementara bahagian tubuh yang tidak berbulu nampak bercahaya. Ketika beliau berjalan seakan-akan beliau sedang menuruni tanah yg landai. Apabila rambut beliau mulai memanjang. Ketika berjalan. Di antara bahagian dada dan pusat beliau. Hindun menjawab. Tangan beliau panjang. putih kemerah-merahan. tubuh beliau bergoyang. Di tengah-tengah tapak kaki beliau tidak menyentuh tanah. Di antara kedua bulu mata tersebut. Saya menginginkan agar ia menggambarkan sifat-sifat baginda yang mirip dengan sifat-sifat saya. kedua puting susu dan perut beliau tidak berbulu. Persendian tubuh beliau besar. Wajah beliau bersinar seperti bulan purnama. Ketika menoleh. Jika tidak (disisir). antara gigi dan gigi beliau yang lain berjarak. Bentuk tubuh beliau lebih tinggi daripada ukuran tubuh yang biasa serta lebih pendek daripada ukuran tubuh orang yang jangkung dan kerempeng. Tubuh antara dua bahu beliau juga lebar. Kepala beliau besar dan rambut beliau ikal. Perut beliau sama rata dengan dada. tidak pernah melebihi bahagian bawah daun telinga beliau. Bentuk tubuh beliau bagus dan gemuk yang ideal. bahu dan dada bahagian atas beliau berbulu nipis. terdapat urat yang timbul ketika beliau marah. Beliau memiliki hidung yang mancung dengan bahagian atas yang bercahaya sehingga orang yang tidak memerhatikan dengan cermat akan mengira bahwa hidung beliau bengkok. bulu mata beliau melengkung dan panjang. Tetapi. kedua bulu matanya hamper bersambung. Kulit beliau cerah. Beliau sering . Janggut beliau lebat dan kedua pipi beliau datar. tapak tangan dan tapak kaki beliau tebal dan jari jemari beliau panjang. terdapat bulu nipis yg nampak seperti garisan. maka beliaupun menyisirnya.MENGENALI PERIBADI RASULULLAH CIRI-CIRI FIZIKAL RASULULLAH SAW Hasan Bin Ali meriwayatkan : "Saya pernah bertanya kepada bapa saudara saya. Mulut beliau lebar. maka rambut beliau ketika terurai. tanpa meninggalkan bekas. "Tubuh Rasulullah saw besar. beliau menoleh (berbalik) dengan seluruh badan beliau. Dada beliau lebar.

" (HR Tirmizi." (HR Tirmizi dan Ibnu Adi) PAKAIAN RASULULLAH SAW . 'Yang membuatku beruban adalah surah Hud. Nasa'i dan Ahmad) UBAN RASULULLAH SAW Anas Bin Malik meriwayatkan : "Saya hanya dapat menemukan empat belas uban di rambut dan janggut Rasulullah saw (HR Tirmizi dan Ahmad) Ibnu Abbas meriwayatkan : "Abu Bakar berkata kepada Rasulullah saw. Al Waqiah. Muslim dan Ahmad) KERAPIAN RAMBUT RASULULLAH SAW Abdullah Bin Mughaffal meriwayatkan : "Rasulullah saw melarang kami untuk merapikan rambut dgn berlebihan. Ibnu Saad dan Hakim) RASULULLAH SAW BERCELAK Jabir Bin Abdulllah meriwayatkan bahwa Rasulullah saw bersabda : "Hendaklah kamu (memakai celak) dengan menggunakan batu celak (al – itsmid) ketika hendak tidur." (HR Tirmizi. 'Wahai Rasulullah. anda telah beruban. sebab hal itu dapat memperjelas penglihatan dan menumbuhkan bulu (mata).menundukkan pandangan – beliau lebih sering memandangke bawah daripada mendongak ke atas.' Maka beliau berkata dengan bersabda. Al Mursalaat. An Naba' dan At Takwir. dan setiap kali bertemu dengan seseorang. Ketika berjalan bersama para sahabat. kecuali hanya sesekali." (HR Tirmizi. Baihaqi dan Ibnu Adi) TANDA KENABIAN RASULULLAH SAW Jabir Bin Samurah ra meriwayatkan : "Saya melihat tanda kenabian di antara kedua bahu Rasulullah saw iaitu daging berwarna merah sebesar telur burung merpati. Abu Daud. beliau selalu membiarkan mereka berjalan di depan." (HR Tirmizi. beliau selalu mengucapkan salam terlebih dahulu. Ibnu Sa'ad. Beliau selalu melihat sesuatu dengan penuh perhatian.

A. Jika engkau enggan (menggunakan kain sarung sebatas betis). beliau menjilat ketiga-tiganya." (HR Tirmizi. SERBAN RASULULLAH SAW Ibnu Umar meriwayatkan : "Ketika Rasulullah S." (HR Tirmizi." (HR Tirmizi. 'Bagaimana bentuk selipar Rasulullah saw. Abu Dawud. Ibnu Majah dan Ahmad) Qibal adalah pelana selipar. mengenakan serban. iaitu batas depan selipar berupa tali yg diletakkan di antara dua jari kaki. 'Sepasang selipar beliau menggunakan dua buah Qibal. Abu Dawud dan Ahmad) .? 'Anas Bin Malik menjawab.A. Bukhari. Nasa'i dan Ahmad) CARA RASULULLAH SAW BARING Abdullah Bin Zaid meriwayatkan : "Ia (Abdullah) melihat Rasulullah saw tidur terlentang di dalam masjid dan meletakkan salah satu kaki beliau di atas kaki yg lain.Ummu Salamah meriwayatkan : "Pakaian yang paling disukai oleh Rasulullah saw adalah pakaian gamis. lalu berkata." (HR Tirmizi dan Abu Syaikh) BATASAN MEMAKAI KAIN SARUNG SEPERTI RASULULLAH SAW Huzaifah Bin Al Yaman meriwayatkan : "Rasulullah saw memegang urat betisku atau betis beliau. 'Inilah batas engkau mengenakan kain sarungmu. makan dengan menggunakan ketiga jari beliau. Bukhari dan Muslim) CARA RASULULLAH SAW MAKAN Ka'ab Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah S.W. Selesai makan. beliau menghulurkan serban itu di antara kedua bahu beliau.W. Muslim. maka janganlah kain sarung itu sampai menutupi kedua mata kakimu!'" (HR Tirmizi. Ibnu Majah." (HR Tirmizi dan Abu Dawud) BENTUK SELIPAR RASULULLAH SAW Qatadah meriwayatkan : "Saya bertanya kpd Anas Bin Malik.

Bukhari dan Ahmad) CARA RASULULLAH SAW MINUM Abdullah Bin Amr Ibnul Ash meriwayatkan : "Saya terkadang melihat Rasulullah minum dalam keadaan berdiri dan terkadang dalam keadaan duduk. Abu Dawud dan Ibnu Sa'ad) CARA RASULULLAH SAW BERBICARA Hasan Bin Ali meriwayatkan : "Saya pernah bertanya kepada bapa saudaraku. Beliau tidak pernah mencela dan memuji makanan. tidak kasar dan tidak merendahkan. Muslim." (HR Tirmizi. terperinci dan jelas.W. Urusan dunia beserta isinya tidak pernah membuatkan beliau marah." (HR Tirmizi. ` Wahai Tsabit. beliau tidak akan diam hingga kebenaran itu ditegakkan. Beliau juga tidak pernah marah dan tidak pula memperjuangkan kepentingan . Ucapan beliau selalu padat. `Hal ini lebih menyehatkan dan memuaskan. Nasa'i dan Ahmad) RASULULLAH SAW SENTIASA MENGGUNAKAN MINYAK WANGI Anas Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah saw memiliki sebotol minyak wangi yang dengannya beliau mengharumkan diri. ini adalah gelas Rasulullah S. `Rasulullah adalah seorang yamg nampak selalu prihatin dan sentiasa berfikir. Beliau memulai dan mengakhiri pembicaraan beliau dengan menyebut nama Allah. tidak lebih dan tidak kurang. Jika kebenaran dilanggar. Saya katakan kpdnya." (HR Tirmizi. Hindun bin Abu Halah yang sangat pandai menggambarkan sesuatu. Beliau selalu mensyukuri nikmat walaupun sedikit dan sama sekali tidak pernah mencelanya.GELAS MINUM RASULULLAH SAW Tsabit meriwayatkan : "Anas Bin Malik mengeluarkan sebuah gelas yang terbuat dari kayu keras dan dilapisi besi seraya berkata." (HR Tirmizi dan Ahmad) Anas Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah saw menarik nafas (menjeda) tiga kali saat minum dari sebuah wadah. Beliau bersabda. `gambarkanlah kepadaku bagaimana cara Rasulullah saw berbicara!' Ia berkata. Abu Dawud. Beliau lebih banyak diam dan berbicara hanya seperlunya.A.

Al Falaq dan An Nas. tempat tidur Rasulullah saw terbuat dari kulit binatang yang dijejali sabut. `Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari itu) secara langsung." (HR Tirmizi. Abu Dawud. Maka Rasulullah berkata.peribadi. doakanlah agar saya boleh masuk syurga. beliau selalu menggunakan seluruh tangannya. beliau selalu membalik (tapak tangannya). wajah. kemudian beliau meniup kedua tapak tangan beliau. sehingga bahagian depan tubuh beliau. Dalam keadaan ta'jub atau terkejut. `Beritahukan kepada perempuan itu bahwa ia tidak akan masuk syurga dalam keadaan tua. `Wahai Rasulullah. Bukhari. Ketika menunjuk sesuatu. Abu Dawud. Ketika berbicara terbiasa menggunakan tangan untuk memperjelas perkataan dengan cara memukul-mukul tapak tangan kanan ke tapak jempol kiri. Ahmad dan Nasa'i) TEMPAT TIDUR RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Sungguh. Rasulullah saw selalu menyatukan kedua tapak tangan beliau seraya membaca surah Al Ikhlas. Ketawa beliau adalah senyuman dan gigi beliau nampak seperti butiran salji. Hal itu beliau lakukan tiga kali. Ibnu Majah. beliau mengusap bahagian tubuh yang terjangkau. Setelah itu. Ketika senang.' Beliau menjawab. beliau menundukkan pandangan. dimulai dari kepala. Bukhari. beliau berbalik dan berpaling. Ketika marah. dengan kedua tapak tangan itu." (HR Tirmizi." (HR Tirmizi) CARA RASULULLAH SAW BERGURAU Hasan Al Bashri meriwayatkan : "Seorang perempuan yg sudah tua mendatangi Rasulullah saw seraya berkata.' (QS Al Waqiah 35 -37)" (HR Tirmizi dan Thabrani) CARA RASULULLAH SAW TIDUR Aisyah meriwayatkan : "Setiap kali hendak tidur pada malam hari.' Mendengar hal itu. lalu kami jadikan mereka perawan-perawan yang penuh cinta (dan) sebaya umurnya. Ibnu Majah dan Ahmad) . Muslim. `Wahai Ummu Fulan! Syurga tidak dihuni oleh perempuan yg sudah tua. perempuan itu segera bergegas sambil menangis. Allah swt berfirman.

Bukhari. Ahmad. selama hal itu tidak menyebabkan larangan Allah dilanggar.W. Ibnu Sa'ad dan Ibnu Hibban) KEWAFATAN RASULULLAH SAW Qasim Bin Muhammad meriwayatkan bahwa Aisyah berkata : "Saya melihat Rasulullah saw pada hari kewafatan beliau. Bukhari. Beliau memasukkan tangan ke bejana itu. Kurniakanlah Syafaat NabiMu kepada kami di akhirat nanti dan kami juga . bantulah aku mengatasi sakratulmaut. maka ia benar-benar telah melihat diriku kerana syaithan tidak dapat menyerupaiku. Di sisi beliau. tempatkanlah Nabi Muhammad saw di tempat yang tinggi di SyurgaMu di samping mendapat kelebihanMu. Angkatkanlah baginda ke makam yang terpuji yang telah Engkau janjikan. pernah tidak menyalakan api (memasak makanan) selama sebulan penuh. Ibnu Majah." (HR Tirmizi. seekor baghal dan sebidang tanah yang dijadikan sedekah. Muslim. Ibnu Sa'ad dan Ahmad) BERMIMPI MELIHAT RASULULLAH SAW Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah saw bersabda : "Barangsiapa melihatku di dalam mimpi. maka beliau akan memilih yang paling mudah selama (hal yg lebih mudah itu) tidak menyebabkan dosa. maka beliaulah yang paling keras mengungkapkan kemarahan. Abu Dawud. Jika beliau dihadapkan kepada dua pilihan. 'Ya Allah. terdapat sebuah bejana yang berisi air. Muslim. Ahmad dan Ibnu Sa'ad) WARISAN RASULULLAH SAW Amr Bin Harith meriwayatkan : "Rasulullah S.AKHLAK RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Saya sama sekali tidak pernah melihat Rasulullah saw berusaha untuk membalas kezaliman yang beliau terima. Abu Dawud dan Ahmad) KEHIDUPAN RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Kami. kemudian mengusap wajah dengan air. Kami hanya makan kurma dan air. Jika larangan Allah dilanggar." (HR Tirmizi. lalu berdoa. tidak meninggalkan sesuatu sebagai harta warisan selain sebilah pedang." (HR Tirmizi. Ibnu Majah dan Ahmad) Ya Allah.A." (HR Tirmizi. keluarga Muhammad." (HR Tirmizi.

.mengharapkan untuk dapat minum di Telaga Al Kauthar yang diberikan kepada hambaMu yang mulia Muhammad Al Mustofa saw.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful