P. 1
Siapakah Orang Yang Pertama Menyambut Maulid Nabi

Siapakah Orang Yang Pertama Menyambut Maulid Nabi

|Views: 13|Likes:
Published by RaudhahNoordin

More info:

Published by: RaudhahNoordin on Apr 13, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/19/2013

pdf

text

original

Siapakah orang yang pertama menyambut maulid Nabi???

Sambutan peringatan Maulid Nabi pertama kali dilakukan oleh Raja Irbil (wilayah Iraq sekarang), bernama Muzhaffaruddin al-Kaukabri.

Sejak bilakah sambutan maulidur rasul ini diadakan?

Ia dimulakan oleh Sultan Muzhaffaruddin pada awal abad ke 7 hijriyah. Ibn Katsir dalam kitab Tarikh berkata: “Sultan Muzhaffar mengadakan peringatan maulid Nabi pada bulan Rabi‟ul Awwal. Beliau merayakannya secara besar-besaran. Beliau adalah seorang yang berani, pahlawan,` alim dan seorang yang adil -semoga Allah merahmatinya-”. Dijelaskan oleh Sibth (cucu) Ibn al-Jauzi bahawa, dalam peringatan tersebut, Sultan alMuzhaffar mengundang seluruh rakyatnya dan seluruh para ulama‟ dari berbagai disiplin ilmu, baik ulama‟ dalam bidang ilmu fiqh, ulama‟ hadits, ulama‟ dalam bidang ilmu kalam, ulama‟ usul, para ahli tasawwuf dan lainnya untuk meraikannya. Selama tiga hari, sebelum hari pelaksanaan mawlid Nabi, beliau telah melakukan berbagai persiapan. Ribuan kambing dan unta disembelih untuk hidangan para hadirin yang akan hadir dalam perayaan Maulid Nabi tersebut. Segenap para ulama‟ saat itu membenarkan dan menyetujui apa yang dilakukan oleh Sultan alMuzhaffar tersebut. Mereka semua menganggap baik perayaan maulid Nabi yang dibuat untuk pertama kalinya itu. Ibn Khallikan dalam kitab Wafayat al-A`yan menceritakan bahawa al-Imam al-Hafizh Ibn Dihyah datang dari Moroco menuju Syam dan seterusnya ke menuju Iraq, ketika melintasi daerah Irbil pada tahun 604 Hijrah, beliau mendapati Sultan al-Muzhaffar, raja Irbil tersebut sangat besar perhatiannya terhadap perayaan Maulid Nabi. Oleh kerana itu, al-Hafzih Ibn Dihyah kemudian menulis sebuah buku tentang Maulid Nabi yang diberi judul “al-Tanwir Fi Maulid alBasyir an-Nadzir”. Karya ini kemudian beliau hadiahkan kepada Sultan al-Muzhaffar. Para ulama‟, semenjak zaman Sultan al-Muzhaffar dan zaman selepasnya hingga sampai sekarang ini menganggap bahawa perayaan maulid Nabi adalah sesuatu yang baik. Para ulama terkemuka dan Huffazh al-Hadits telah menyatakan demikian. Di antara mereka seperti ;
    

al-Hafizh Ibn Dihyah (abad 7 H) al-Hafizh al-‟Iraqi (W. 806 H) Al-Hafizh Ibn Hajar al-`Asqalani (W. 852 H) al-Hafizh as-Suyuthi (W. 911 H) al-Hafizh aL-Sakhawi (W. 902 H)

ini tidak bererti hukum perayaan Maulid Nabi dilarang atau sesuatu yang haram. Ini bererti perbuatan ini tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam. . yang biasa dirayakan di bulan Rabi‟ul Awwal menjadi tradisi ummat Islam di seluruh dunia. Ertinya bahawa perayaan Maulid Nabi ini merupakan perkara baru tetapi ia selari dengan al-Qur‟an dan hadith-hadith Nabi dan sama sekali tidak bertentangan dengan keduanya. Sumber rujukan : Pondok Habib Maka. perayaan Maulid Nabi mulai dilakukan pada permulaan abad ke 7 Hijrah. ini adalah perkara yang penuh dengan berkah dan kebaikan kebaikan yang agung. Namun demikian. 676 H) al-Imam al-`Izz ibn `Abd al-Salam (W. dari masa ke masa dan dalam setiap generasi ke generasi. 660 H) mantan mufti Mesir iaitu Syeikh Muhammad Bakhit al-Muthi‟i (W. Tentunya perayaan tersebut terhindar dari bid`ah-bid`ah sayyi-ah yang dicela oleh syara‟. Bahkan al-Imam al-Suyuthi menulis karya khusus tentang maulid yang berjudul “Husn alMaqsid Fi „Amal al-Maulid”.  Apakah hukum menyambut Maulid Nabi? Peringatan Maulid Nabi Muhammad sallallahu`alaihi wasallam yang dirayakan dengan membaca sebagian ayat-ayat al-Qur‟an dan menyebutkan sebagian sifat-sifat nabi SAW yang mulia. 1351 H) dan terdapat banyak lagi para ulama‟ besar yang lainnya. tetapi juga setiap masa dan ketika insyaAllah. PakarHowTo menyeru kepada anda semua untuk kita menyambutnya dengan hati yang benar-benar insaf dan ikhlas. Sebagaimana dijelaskan di atas. Mari kita berazam sungguh-sungguh untuk mengamalkan sunnah-sunnah baginda SAW sedaya yang mungkin. bersempena sambutan Maulidur Rasul ini. Para ulama‟ menyatakan bahawa perayaan Maulid Nabi adalah sebahagian daripada bid`ah hasanah (yang baik). 1354 H) Mantan Mufti Beirut Lubnan iaitu Syeikh Mushthafa Naja (W. bukan hanya pada hari maulid saja. Karena itu perayaan maulid Nabi.     SyeIkh Ibn Hajar al-Haitami (W. Kerana segala sesuatu yang tidak pernah dilakukan oleh Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam atau tidak pernah dilakukan oleh para sahabatnya belum tentu bertentangan dengan ajaran Rasulullah sallallahu`alaihi wasallam sendiri. para sahabat dan generasi Salaf. Marilah kita memperbanyakkan selawat ke atas baginda SAW. 974 H) al-Imam al-Nawawi (W.

"Tubuh Rasulullah saw besar. putih kemerah-merahan. Beliau memiliki hidung yang mancung dengan bahagian atas yang bercahaya sehingga orang yang tidak memerhatikan dengan cermat akan mengira bahwa hidung beliau bengkok. terdapat bulu nipis yg nampak seperti garisan. Di tengah-tengah tapak kaki beliau tidak menyentuh tanah. Di antara kedua bulu mata tersebut. dada beliau berbulu halus. maka rambut beliau ketika terurai. Saya menginginkan agar ia menggambarkan sifat-sifat baginda yang mirip dengan sifat-sifat saya. bahu dan dada bahagian atas beliau berbulu nipis. Janggut beliau lebat dan kedua pipi beliau datar. Kepala beliau besar dan rambut beliau ikal. bulu mata beliau melengkung dan panjang. Tangan beliau panjang. Hindun menjawab. Bentuk tubuh beliau bagus dan gemuk yang ideal. sementara bahagian tubuh yang tidak berbulu nampak bercahaya. tubuh beliau bergoyang. Wajah beliau bersinar seperti bulan purnama. Persendian tubuh beliau besar. Di antara bahagian dada dan pusat beliau. Ketika menoleh. Hindun Ibnu Abi Halah (yang sangat pandai menggambarkan sesuatu) tentang ciri-ciri fizikal Rasulullah saw. Beliau sering . Ketika beliau berjalan seakan-akan beliau sedang menuruni tanah yg landai. Tangan. Leher beliau jenjang dan indah. Kedua tapak kaki beliau halus sehingga airpun tidak melekat – air yang mengenainya langsung akan hilang. tanpa meninggalkan bekas. Beliau berjalan dengan tenang dan dengan langkah yang lebar. Apabila rambut beliau mulai memanjang. Bentuk tubuh beliau lebih tinggi daripada ukuran tubuh yang biasa serta lebih pendek daripada ukuran tubuh orang yang jangkung dan kerempeng. Tubuh antara dua bahu beliau juga lebar. terdapat urat yang timbul ketika beliau marah. tidak pernah melebihi bahagian bawah daun telinga beliau. Tetapi. Kulit beliau cerah. Jika tidak (disisir).MENGENALI PERIBADI RASULULLAH CIRI-CIRI FIZIKAL RASULULLAH SAW Hasan Bin Ali meriwayatkan : "Saya pernah bertanya kepada bapa saudara saya. Dada beliau lebar. Ketika berjalan. Mulut beliau lebar. tapak tangan dan tapak kaki beliau tebal dan jari jemari beliau panjang. beliau menoleh (berbalik) dengan seluruh badan beliau. antara gigi dan gigi beliau yang lain berjarak. Dahi beliau lebar. Perut beliau sama rata dengan dada. kedua puting susu dan perut beliau tidak berbulu. kedua bulu matanya hamper bersambung. maka beliaupun menyisirnya.

'Yang membuatku beruban adalah surah Hud.menundukkan pandangan – beliau lebih sering memandangke bawah daripada mendongak ke atas. Ketika berjalan bersama para sahabat." (HR Tirmizi. Abu Daud. Nasa'i dan Ahmad) UBAN RASULULLAH SAW Anas Bin Malik meriwayatkan : "Saya hanya dapat menemukan empat belas uban di rambut dan janggut Rasulullah saw (HR Tirmizi dan Ahmad) Ibnu Abbas meriwayatkan : "Abu Bakar berkata kepada Rasulullah saw. Al Mursalaat." (HR Tirmizi. An Naba' dan At Takwir." (HR Tirmizi dan Ibnu Adi) PAKAIAN RASULULLAH SAW . Beliau selalu melihat sesuatu dengan penuh perhatian. Al Waqiah. dan setiap kali bertemu dengan seseorang. beliau selalu mengucapkan salam terlebih dahulu. anda telah beruban.' Maka beliau berkata dengan bersabda. 'Wahai Rasulullah. Baihaqi dan Ibnu Adi) TANDA KENABIAN RASULULLAH SAW Jabir Bin Samurah ra meriwayatkan : "Saya melihat tanda kenabian di antara kedua bahu Rasulullah saw iaitu daging berwarna merah sebesar telur burung merpati. Ibnu Sa'ad. sebab hal itu dapat memperjelas penglihatan dan menumbuhkan bulu (mata)." (HR Tirmizi." (HR Tirmizi. Muslim dan Ahmad) KERAPIAN RAMBUT RASULULLAH SAW Abdullah Bin Mughaffal meriwayatkan : "Rasulullah saw melarang kami untuk merapikan rambut dgn berlebihan. beliau selalu membiarkan mereka berjalan di depan. Ibnu Saad dan Hakim) RASULULLAH SAW BERCELAK Jabir Bin Abdulllah meriwayatkan bahwa Rasulullah saw bersabda : "Hendaklah kamu (memakai celak) dengan menggunakan batu celak (al – itsmid) ketika hendak tidur. kecuali hanya sesekali.

W. beliau menjilat ketiga-tiganya." (HR Tirmizi. mengenakan serban. Selesai makan.A." (HR Tirmizi dan Abu Dawud) BENTUK SELIPAR RASULULLAH SAW Qatadah meriwayatkan : "Saya bertanya kpd Anas Bin Malik. iaitu batas depan selipar berupa tali yg diletakkan di antara dua jari kaki. 'Bagaimana bentuk selipar Rasulullah saw. lalu berkata. maka janganlah kain sarung itu sampai menutupi kedua mata kakimu!'" (HR Tirmizi." (HR Tirmizi dan Abu Syaikh) BATASAN MEMAKAI KAIN SARUNG SEPERTI RASULULLAH SAW Huzaifah Bin Al Yaman meriwayatkan : "Rasulullah saw memegang urat betisku atau betis beliau. Abu Dawud dan Ahmad) . Ibnu Majah. 'Sepasang selipar beliau menggunakan dua buah Qibal. Abu Dawud. Bukhari. SERBAN RASULULLAH SAW Ibnu Umar meriwayatkan : "Ketika Rasulullah S. 'Inilah batas engkau mengenakan kain sarungmu. Bukhari dan Muslim) CARA RASULULLAH SAW MAKAN Ka'ab Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah S. Nasa'i dan Ahmad) CARA RASULULLAH SAW BARING Abdullah Bin Zaid meriwayatkan : "Ia (Abdullah) melihat Rasulullah saw tidur terlentang di dalam masjid dan meletakkan salah satu kaki beliau di atas kaki yg lain. makan dengan menggunakan ketiga jari beliau.Ummu Salamah meriwayatkan : "Pakaian yang paling disukai oleh Rasulullah saw adalah pakaian gamis." (HR Tirmizi. Jika engkau enggan (menggunakan kain sarung sebatas betis). beliau menghulurkan serban itu di antara kedua bahu beliau. Ibnu Majah dan Ahmad) Qibal adalah pelana selipar." (HR Tirmizi.W. Muslim.? 'Anas Bin Malik menjawab.A.

Saya katakan kpdnya. Bukhari dan Ahmad) CARA RASULULLAH SAW MINUM Abdullah Bin Amr Ibnul Ash meriwayatkan : "Saya terkadang melihat Rasulullah minum dalam keadaan berdiri dan terkadang dalam keadaan duduk. `gambarkanlah kepadaku bagaimana cara Rasulullah saw berbicara!' Ia berkata." (HR Tirmizi. ` Wahai Tsabit." (HR Tirmizi. Beliau memulai dan mengakhiri pembicaraan beliau dengan menyebut nama Allah. Muslim. tidak lebih dan tidak kurang. beliau tidak akan diam hingga kebenaran itu ditegakkan.GELAS MINUM RASULULLAH SAW Tsabit meriwayatkan : "Anas Bin Malik mengeluarkan sebuah gelas yang terbuat dari kayu keras dan dilapisi besi seraya berkata.W. tidak kasar dan tidak merendahkan. Hindun bin Abu Halah yang sangat pandai menggambarkan sesuatu. `Rasulullah adalah seorang yamg nampak selalu prihatin dan sentiasa berfikir. Ucapan beliau selalu padat. Nasa'i dan Ahmad) RASULULLAH SAW SENTIASA MENGGUNAKAN MINYAK WANGI Anas Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah saw memiliki sebotol minyak wangi yang dengannya beliau mengharumkan diri. Abu Dawud dan Ibnu Sa'ad) CARA RASULULLAH SAW BERBICARA Hasan Bin Ali meriwayatkan : "Saya pernah bertanya kepada bapa saudaraku. Abu Dawud.A. Jika kebenaran dilanggar. Beliau juga tidak pernah marah dan tidak pula memperjuangkan kepentingan . terperinci dan jelas." (HR Tirmizi. `Hal ini lebih menyehatkan dan memuaskan. Beliau tidak pernah mencela dan memuji makanan. Beliau bersabda. Urusan dunia beserta isinya tidak pernah membuatkan beliau marah. Beliau lebih banyak diam dan berbicara hanya seperlunya." (HR Tirmizi dan Ahmad) Anas Bin Malik meriwayatkan : "Rasulullah saw menarik nafas (menjeda) tiga kali saat minum dari sebuah wadah. ini adalah gelas Rasulullah S. Beliau selalu mensyukuri nikmat walaupun sedikit dan sama sekali tidak pernah mencelanya.

lalu kami jadikan mereka perawan-perawan yang penuh cinta (dan) sebaya umurnya. perempuan itu segera bergegas sambil menangis. `Kami menciptakan mereka (bidadari-bidadari itu) secara langsung. Ketika senang. Ketawa beliau adalah senyuman dan gigi beliau nampak seperti butiran salji. Ibnu Majah dan Ahmad) ." (HR Tirmizi. beliau berbalik dan berpaling. Abu Dawud. dengan kedua tapak tangan itu. Rasulullah saw selalu menyatukan kedua tapak tangan beliau seraya membaca surah Al Ikhlas. Muslim. Al Falaq dan An Nas. Ibnu Majah. Dalam keadaan ta'jub atau terkejut. wajah. `Wahai Rasulullah. Hal itu beliau lakukan tiga kali.' Mendengar hal itu. dimulai dari kepala. kemudian beliau meniup kedua tapak tangan beliau. Abu Dawud. Setelah itu. Bukhari. tempat tidur Rasulullah saw terbuat dari kulit binatang yang dijejali sabut.peribadi.' (QS Al Waqiah 35 -37)" (HR Tirmizi dan Thabrani) CARA RASULULLAH SAW TIDUR Aisyah meriwayatkan : "Setiap kali hendak tidur pada malam hari. `Wahai Ummu Fulan! Syurga tidak dihuni oleh perempuan yg sudah tua. `Beritahukan kepada perempuan itu bahwa ia tidak akan masuk syurga dalam keadaan tua. Ketika berbicara terbiasa menggunakan tangan untuk memperjelas perkataan dengan cara memukul-mukul tapak tangan kanan ke tapak jempol kiri." (HR Tirmizi) CARA RASULULLAH SAW BERGURAU Hasan Al Bashri meriwayatkan : "Seorang perempuan yg sudah tua mendatangi Rasulullah saw seraya berkata. Allah swt berfirman. beliau menundukkan pandangan. Ketika marah. Bukhari. beliau mengusap bahagian tubuh yang terjangkau.' Beliau menjawab. beliau selalu menggunakan seluruh tangannya. doakanlah agar saya boleh masuk syurga." (HR Tirmizi. Ahmad dan Nasa'i) TEMPAT TIDUR RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Sungguh. Ketika menunjuk sesuatu. beliau selalu membalik (tapak tangannya). Maka Rasulullah berkata. sehingga bahagian depan tubuh beliau.

" (HR Tirmizi.A. Jika beliau dihadapkan kepada dua pilihan. Ibnu Majah. seekor baghal dan sebidang tanah yang dijadikan sedekah. Beliau memasukkan tangan ke bejana itu. Muslim. selama hal itu tidak menyebabkan larangan Allah dilanggar." (HR Tirmizi. terdapat sebuah bejana yang berisi air. Ibnu Sa'ad dan Ahmad) BERMIMPI MELIHAT RASULULLAH SAW Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah saw bersabda : "Barangsiapa melihatku di dalam mimpi.AKHLAK RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Saya sama sekali tidak pernah melihat Rasulullah saw berusaha untuk membalas kezaliman yang beliau terima. Abu Dawud. Angkatkanlah baginda ke makam yang terpuji yang telah Engkau janjikan. Ahmad dan Ibnu Sa'ad) WARISAN RASULULLAH SAW Amr Bin Harith meriwayatkan : "Rasulullah S. maka beliaulah yang paling keras mengungkapkan kemarahan. Muslim. Kurniakanlah Syafaat NabiMu kepada kami di akhirat nanti dan kami juga ." (HR Tirmizi. kemudian mengusap wajah dengan air." (HR Tirmizi. Di sisi beliau." (HR Tirmizi. bantulah aku mengatasi sakratulmaut. Ibnu Sa'ad dan Ibnu Hibban) KEWAFATAN RASULULLAH SAW Qasim Bin Muhammad meriwayatkan bahwa Aisyah berkata : "Saya melihat Rasulullah saw pada hari kewafatan beliau. keluarga Muhammad. Kami hanya makan kurma dan air. Ibnu Majah dan Ahmad) Ya Allah. Ahmad. Jika larangan Allah dilanggar. tempatkanlah Nabi Muhammad saw di tempat yang tinggi di SyurgaMu di samping mendapat kelebihanMu. Abu Dawud dan Ahmad) KEHIDUPAN RASULULLAH SAW Aisyah meriwayatkan : "Kami.W. Bukhari. 'Ya Allah. lalu berdoa. pernah tidak menyalakan api (memasak makanan) selama sebulan penuh. tidak meninggalkan sesuatu sebagai harta warisan selain sebilah pedang. Bukhari. maka beliau akan memilih yang paling mudah selama (hal yg lebih mudah itu) tidak menyebabkan dosa. maka ia benar-benar telah melihat diriku kerana syaithan tidak dapat menyerupaiku.

mengharapkan untuk dapat minum di Telaga Al Kauthar yang diberikan kepada hambaMu yang mulia Muhammad Al Mustofa saw. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->