Koordinasi Mata-Kaki Pemain Bola Sepak

Ditulis Oleh: Azwan Ismail on Friday, June 18, 2010 Topik: Penglihatan Sukan

Assalamualaikum dan Salam Ceria, Piala Dunia kembali lagi dan setakat ini semua pasukan dah pun merasa perlawanan pertama mereka dalam pusingan pertama ini. Macam-macam berita dan kontroversi yang kedengaran dan yang paling menarik perhatian adalah bola rasmi Piala Dunia, Jabulani yang dikatakan terlalu cepat mengubah pergerakan (unpredictable swerving movevement). Tambah dengan kontroversi vuvuzela pula yang jelas menyusahkan pemain berinteraksi sesama mereka..saya pun rasa hilang minat bila yang kedengaran hanya bunyi lebah menenggelamkan sorakanchant penyokong pasukan. Peh macam pengulas sukan pulak rasanya..Kita tinggalkan dulu Piala Dunia dan hari ni kita bersembang berkaitan dengan bola sepak juga iaitu Koordinasi Mata-Kaki.

Koordinasi Mata-Kaki Koordinasi Mata-Kaki bermaksud keupayaan untuk melakukan tugas yang melibatkan pergerakan kaki dan mata. Bersesuaian dengan definisinya, Koordinasi Mata-Kaki merupakan salah satu unsur terpenting yang perlu dikuasai oleh atlit di dalam bidang sukan terutamanya sukan bola sepak. Ada 5 perkara berkaitan dengan Koordinasi Mata-Kaki yang perlu diketahui. Jom kita tengok... 1. Bola Sepak Memerlukan Kemahiran Koordinasi Mata-Kaki

menipu bahagian pertahanan lawan dan menggelecek bola. Koordinasi ini juga membolehkan pemain memberhentikan bola dengan kakinya dan melakukan penyesuaian kaki untuk menahan bola dalam apa jua keadaan. 3. Semakin awal kemahiran mereka dilatih. kajian yang telah dilakukan di Institut Neurologi di London mengesahkan bahawa penglihatan pemain mengawal pergerakan kaki mereka. juruletih jurulatih akan menggunakan latihan yang bersesuaian dengan umur pemain untuk meningkatkan koordinasi MataKaki dan dalam masa yang sama mengajar peraturan permainan bola sepak. Koordinasi Mata-Kaki yang baik juga membolehkan pemain melihat ke depan walaupun sedang mengawal bola dengan kakinya. Dalam program ini. semakin cekap Koordinasi Mata-Kaki mereka. ibu bapa boleh mendaftarkan mereka di akademi bola sepak. Kemahiran ini membolehkan mereka untuk membuat hantaranpinpoint. Jika berkemampuan. 2. Meningkatkan Koordinasi Mata-Kaki Dengan Kawalan .Seperti yang saya tulis di atas. Tambahan mereka masih muda dan berada di dalam proses perkembangan. pemain bola sepak perlu mempunyai Koordinasi Mata-Kaki yang sempurna. Melibatkan Anak-Anak Dalam Sukan Bola Sepak Bola sepak merupakan sukan yang terbaik untuk meningkatkan Koordinasi Mata-Kaki kanak-kanak. latihan ini yang diberikan pada peringkat awal akan menajamkan Koordinasi Mata-Kaki mereka. Di sana kanak-kanak akan dilatih dan bermain secara tidak kompetetif dan fokus ke arah menajamkan kemahiran berbanding memenangi perlawanan tersebut. sepakan percuma dengan tepat.

5. koordinasi akan menjadi lebih baik. Sebarang permainan atau aktiviti yang memerlukan anda untuk melihat pada satu objek sementara kaki bergerak akan meningkatkan koordinasi ini. 4. Pemain Bola sepak yang bagus adalah pemain yang mengetahui pergerakan kakinya adalah dicetuskan dari proses penglihatan mereka (tindakan refleks). Lakukan Aktiviti Tambahan Yang Boleh Meningkatkan Koordinasi Mata-Kaki Terdapat banyak lagi aktiviti yang berupaya meningkatkan Koordinasi Mata-Kaki selain daripada yang saya sebut di atas. Jurulatih perlu mengaplikasikan latihan di mana pemain akan berasa yakin semasa mengawal bola di samping meningkatkan Koordinasi Mata-Kaki. Jadikan dinding sebagai teman dan sepak bola ke arah dinding. Buat berulangkali dan sekiranya anda sudah mahir lakukan tendangan secara pinpoint pula tanpa memberhentikan dan melihat ke arah bola tersebut. . Tendang bola ke arah dinding dan hentikan bola tersebut tanpa melihat ke arahnya. Apabila pengawalan dipertingkatkan.Semakin bagus pemain tersebut mengawal bola. Berlatih Dengan Dinding Latihan ini merupakan latihan yang sangat mudah dan boleh dilakukan berseorangan. Ini sebenarnya latihan mudah untuk meningkatkan Koordinasi Mata-Kaki. semakin yakin beliau terhadap Koordinasi Mata-Kaki. Contohnya permainan Dance.

pemain bola sepak perlu melakukan aktiviti sukan yang lain seperti badminton untuk menambahkan teknik kemahiran mereka.Dance. . Dalam beberapa kes. Revolution.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful