P. 1
Kesan Dan Pengaruh Islam Dlm Tamadun Melayu

Kesan Dan Pengaruh Islam Dlm Tamadun Melayu

|Views: 70|Likes:

More info:

Published by: Ahmad Hazli Ganu Prudential on Apr 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/02/2012

pdf

text

original

KESAN DAN PENGARUH ISLAM DLM TAMADUN MELAYU

Pendakwah .1.Pedagang . ulamak.Bangsawan tempatan yang terawal memeluk Islam .Muballigh. Kemunculan Kerajaan Melayu Islam   Persoalan – bagaimana Islam tersebar dan siapa yang menyebarkan? Penyebar : . Ahli Sufi .

Brunai (1480) dll . Minangkabau.  Raja-Raja juga memainkan peranan melalui istana Muncul Kerajaan Melayu-Islam seperti Perlak-Samudera-Pasai (840).Johor-Riau-Lingga (1673). Patani Selatan Thailand( 1500). Sumatera (1500). Kesultanan Melayu Melaka (14001511 ). Aceh (1507).

mengutamakan akhlak dan kehalusan budi bahasa .Mengapa Agama Islam diterima?  Keistimewaan agama Islam: .bersifat rasional dan logikal .kesamarataan .mudah difahami .

Ulama dan mufti penasihat Sultan . Sultan sebagai Khalifah Allah di muka bumi.Kesan Kedatangan Islam  Politik dan Pentadbiran Sistem Empayar Uthmaniah diperkenalkan. Sultan sebagai ketua negara dan ketua agama.

Undang-undang bersaskan syariah walaupun tidak menyeluruh ( Hukum Kanun Melaka. Batu Bersurat Terengganu ) Semangat jihad muncul dengan kedatangan kuasa besar Eropah seperti Portugis. Belanda dan Inggeris .

surau. Semua golongan berpeluang mendapat ilmu Lahir golongan intelektual/alim ulama dgn karya berbentuk keagamaan/sastera kitab. masjid.pondok. . Pendidikan Istana menjadi pusat kegiatan dan penyebaran ilmu Wujud institusi pendidikan formal dan informal seperti madrasah.

semangat dengan perwatakannya sendiri.Pandangan Semesta Melayu PraIslam dan Zaman Islam  Masyarakat Melayu Praagama Hindu dan Buddha Sistem kepercayaan berasaskan „animisme‟ dan „dinamisme‟ Anamisme – kepercayaan bahawa setiap benda(objek) atau tempat mempunyai kehidupan dalam bentuk roh. jiwa. .

tumbuhtumbuhan. haiwan. jiwa. . benda-benda yang boleh mendatangkan kesan baik atau buruk kepada manusia. Kepercayaan ini melahirkan magis melalui penguasaaan terhadap kuasa ghaib dengan perbuatan atau upacara tertentu.Kepercayaan ini melahirkan peraturan atau pantang larang tertentu. semangat dalam diri manusia. Dinamisme – kepercayaan kepada tenaga yang ada dalam roh.

Biasanya dilakukan oleh pawang atau bomoh hingga tenaga gahib dapt dipergunakan untuk kepentingan sendiri atau kerugian orang lain. wujud kepercayaan kepada roh nenk moyang yang dipanggil hyang ( poyang/moyang) . Dalam masyarakat Melayu.

Dalam masyarakat Melayu. wujud kepercayaan kepada roh nenk moyang yang dipanggil hyang (poyang/moyang) Roh mereka dipercayai masih berada di kalangan mereka dan mempunyai tenaga yang kuat yang boleh mempengaruhi kehidupan mereka .

dalang sebagai perantara melalui upacara berbentuk pemujaan/penyembahan spt jampi. penyembelihan. serapah. penyajian. Pawang. bomoh. kena dipuja dan disembah.Roh ditenangkan dengan upacara pemujaan dan penyajian Hyang dianggap jelmaan tuhan. pewayangan dan perbomohan .

golongan agama dan rakyat jelata mempengaruhi sistem sosial kelompok Melayu .Pandangan Semesta Melayu Pengaruh Hindu dan Buddha   Berkisar tentang perkara yang membesarkan dewa-dewa yang dikaitkan dengan kedudukan raja sebagai penjelmaan dewa-dewa Sistem kasta yang memisahkan golongan raja. bangsawan.

. Bertitik tolak kepada tanggapan mereka .terhadap kehidupan ( sosial/bukan sosial) .Konsepsi “ adat yang sebenar adat”( hukum alam ) merupaka pandangan semesta Melayu .Pandangan Semesta Melayu dan Pengaruh Agama Islam   Pandangn semesta berpusat kepada manusia.terhadap alam ( nyata / ghaib).

adat angin menyejukkan “ Manusia berinteraksi dengan alam – melahirkan satu konsep penting yang mendasari kehidupan mereka iaitu “peng + alam + an ( pengalaman ) Manusia Melayu memahami persoalan kosmologi mereka (makrokosmik/mikrokosmik) .  Pepatah “ adat air membasah. adat api membakar.

w. Berlaku pentakrifan semula Ayat-ayat suci Al-Quran menjelaskan rahsia tersembunyi kejadian alam semesta Mengukuhkan keyakinan.   Kedatangan Islam memantap pandangan semesta Melayu.t Kepercayaan kepada hari Akhirat adalah natijah dari kehidupan di dunia . ketakwaan dan ketauhidan kepada Allah s.

 Pandangan semesta Melayu dibentuk berasakan kepada “hablun minallah” dan “hablun minannas” .

Sekian Terima kasih .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->