P. 1
Kesan Dan Pengaruh Islam Dlm Tamadun Melayu

Kesan Dan Pengaruh Islam Dlm Tamadun Melayu

|Views: 70|Likes:

More info:

Published by: Ahmad Hazli Ganu Prudential on Apr 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/02/2012

pdf

text

original

KESAN DAN PENGARUH ISLAM DLM TAMADUN MELAYU

1. Kemunculan Kerajaan Melayu Islam   Persoalan – bagaimana Islam tersebar dan siapa yang menyebarkan? Penyebar : .Bangsawan tempatan yang terawal memeluk Islam . ulamak.Pendakwah .Muballigh. Ahli Sufi .Pedagang .

Patani Selatan Thailand( 1500). Minangkabau.Johor-Riau-Lingga (1673). Kesultanan Melayu Melaka (14001511 ).  Raja-Raja juga memainkan peranan melalui istana Muncul Kerajaan Melayu-Islam seperti Perlak-Samudera-Pasai (840). Sumatera (1500).Brunai (1480) dll . Aceh (1507).

mengutamakan akhlak dan kehalusan budi bahasa .bersifat rasional dan logikal .Mengapa Agama Islam diterima?  Keistimewaan agama Islam: .kesamarataan .mudah difahami .

Sultan sebagai Khalifah Allah di muka bumi. Ulama dan mufti penasihat Sultan .Kesan Kedatangan Islam  Politik dan Pentadbiran Sistem Empayar Uthmaniah diperkenalkan. Sultan sebagai ketua negara dan ketua agama.

Batu Bersurat Terengganu ) Semangat jihad muncul dengan kedatangan kuasa besar Eropah seperti Portugis.Undang-undang bersaskan syariah walaupun tidak menyeluruh ( Hukum Kanun Melaka. Belanda dan Inggeris .

pondok. Pendidikan Istana menjadi pusat kegiatan dan penyebaran ilmu Wujud institusi pendidikan formal dan informal seperti madrasah. . surau. Semua golongan berpeluang mendapat ilmu Lahir golongan intelektual/alim ulama dgn karya berbentuk keagamaan/sastera kitab. masjid.

Pandangan Semesta Melayu PraIslam dan Zaman Islam  Masyarakat Melayu Praagama Hindu dan Buddha Sistem kepercayaan berasaskan „animisme‟ dan „dinamisme‟ Anamisme – kepercayaan bahawa setiap benda(objek) atau tempat mempunyai kehidupan dalam bentuk roh. semangat dengan perwatakannya sendiri. . jiwa.

tumbuhtumbuhan. . benda-benda yang boleh mendatangkan kesan baik atau buruk kepada manusia.Kepercayaan ini melahirkan peraturan atau pantang larang tertentu. Dinamisme – kepercayaan kepada tenaga yang ada dalam roh. haiwan. jiwa. Kepercayaan ini melahirkan magis melalui penguasaaan terhadap kuasa ghaib dengan perbuatan atau upacara tertentu. semangat dalam diri manusia.

wujud kepercayaan kepada roh nenk moyang yang dipanggil hyang ( poyang/moyang) . Dalam masyarakat Melayu.Biasanya dilakukan oleh pawang atau bomoh hingga tenaga gahib dapt dipergunakan untuk kepentingan sendiri atau kerugian orang lain.

wujud kepercayaan kepada roh nenk moyang yang dipanggil hyang (poyang/moyang) Roh mereka dipercayai masih berada di kalangan mereka dan mempunyai tenaga yang kuat yang boleh mempengaruhi kehidupan mereka .Dalam masyarakat Melayu.

pewayangan dan perbomohan . Pawang. kena dipuja dan disembah. dalang sebagai perantara melalui upacara berbentuk pemujaan/penyembahan spt jampi. penyajian. penyembelihan.Roh ditenangkan dengan upacara pemujaan dan penyajian Hyang dianggap jelmaan tuhan. serapah. bomoh.

bangsawan. golongan agama dan rakyat jelata mempengaruhi sistem sosial kelompok Melayu .Pandangan Semesta Melayu Pengaruh Hindu dan Buddha   Berkisar tentang perkara yang membesarkan dewa-dewa yang dikaitkan dengan kedudukan raja sebagai penjelmaan dewa-dewa Sistem kasta yang memisahkan golongan raja.

terhadap kehidupan ( sosial/bukan sosial) . . Bertitik tolak kepada tanggapan mereka .Pandangan Semesta Melayu dan Pengaruh Agama Islam   Pandangn semesta berpusat kepada manusia.terhadap alam ( nyata / ghaib).Konsepsi “ adat yang sebenar adat”( hukum alam ) merupaka pandangan semesta Melayu .

adat angin menyejukkan “ Manusia berinteraksi dengan alam – melahirkan satu konsep penting yang mendasari kehidupan mereka iaitu “peng + alam + an ( pengalaman ) Manusia Melayu memahami persoalan kosmologi mereka (makrokosmik/mikrokosmik) . adat api membakar.  Pepatah “ adat air membasah.

ketakwaan dan ketauhidan kepada Allah s.   Kedatangan Islam memantap pandangan semesta Melayu.t Kepercayaan kepada hari Akhirat adalah natijah dari kehidupan di dunia .w. Berlaku pentakrifan semula Ayat-ayat suci Al-Quran menjelaskan rahsia tersembunyi kejadian alam semesta Mengukuhkan keyakinan.

 Pandangan semesta Melayu dibentuk berasakan kepada “hablun minallah” dan “hablun minannas” .

Sekian Terima kasih .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->