P. 1
Folio Dadah

Folio Dadah

|Views: 516|Likes:
Published by Cherry_Lala95

More info:

Published by: Cherry_Lala95 on Apr 16, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/18/2014

pdf

text

original

Penyalahgunaan Dadah Di Malaysia.

Masalah penyalahgunaan dadah di Malaysia telah tiba di tahap serius dan dianggap sebagai ancaman utama negara mengambilalih ancaman komunis yang telah meletak senjata. Di antara faktor-faktor yang meletakkan penyalahgunaan dadah sebagai ancaman utama negara ialah : Jumlah penagih yang didaftar lebih kurang 200,000 orang;  Jumlah wang yang terlibat untuk pemulihan;  Kos rawatan, perubatan, tenaga kerja yang hilang;  Kesan dan kerugian dari segi ekonomi, sosial dan jenayah.

Malaysia terlalu dekat dengan Golden Triangle iaitu kawasan terbesar di dunia yang mengeluarkan pelbagai jenis dadah. Pengedaran dadah, jenis candu, heroin dan ganja adalah dari kawasan Golden Triangle masuk ke Malaysia melalui Thailand. Pengaliran dadah sintetik seperti dadah syabu adalah daripada negara Filipina, dan ecstacy dari negara-negara Eropah. Bermula pada tahun 1997 hingga April 1999, PDRM berhadapan dengan seramai 87,868 orang penagih dadah, terdiri daripada 45,869 penagih baru dan 41,999 penagih tegar. Penyalahgunaan dadah ini juga telah menular ke kawasan FELDA, sektor perkilangan dan para nelayan. Seramai 3,551 orang peneroka, 2,189 pekerja sektor perkilangan dan 2,620 nelayan telah terlibat. Dari sejumlah2,620 nelayan tersebut, seramai 384 dihinggapi HIV dengan 20 kematian.

Heroin dan 6. Candu.294 butir peluru telah dirampas dari sindiket pengedaran dadah. Rampasan Harta PDRM juga telah berjaya merampas harta bernilai RM41.447 kg.203 kg. . Kita mempunyai peruntukan undang-undang yang mencukupi untuk tujuan penguatkuasaan. 2 buah bungalow. Seramai 3. Sebanyak 20 pucuk pistol dan 1. seramai 4. Rampasan Sebanyak 173.856 orang ditangkap di bawah UndangUndang Langkah-Langkah Pencegahan Khas (LLPK). Pengesanan/Pembongkaran Kita telah mengesan 17 sindiket yang terlibat dengan senjatapi. di mana 9 daripada mereka telah terkorban selepas tembak menembak dengan pihak polis. terdiri dari 7 buah bot.148. 13 buah rumah teres.Penguatkuasaan Dasar penguatkuasaan kita adalah menyekat kemasukan dadah dan mengambil tindakan terhadap pengguna-pengguna dadah. Jabatan ini juga telah berjaya membongkar 14 buah makmal haram dan berjaya menangkap 17 ahli sindiket yang sedang memproses dadah di makmal tersebut. 23 tangkapan telah dibuat. Tangkapan Bagi tempoh 1997 hungga Jun 1999. Ganja telah dirampas dalam tempoh tiga tahun yang lalu. Akta Dadah Berbahaya 1952.334 orang telah ditangkap kerana disyaki mengedar dadah di bawah Seksyen 39B. 703.387 kg. 157 buah kereta mewah dan wang tunai.93 juta. 3 buah kondominium.

Operasi Bersama Peringkat Antarabangsa Bagi membendung pengaliran dadah ke negara ini. Hukuman Sehingga tahun Jun 1999.Tangkapan Warganegara Asing Seramai 241 warganegara asing telah ditangkap dalam pengedaran dadah di bawah Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952. Dengan kerjasama di kalangan semua rakyat dan pihak agensi kerajaan yang lain. Oleh kerana komitmen negara ini. pihak PDRM telah mengambil bahagian di dalam "International Narcotics Joint Operations" di peringkat antarabangsa. seramai 26 rakyat Malaysia telah ditangkap di luar negara kerana penglibatan dalam pengedaran dadah di peringkat antarabangsa. seramai 209 orang telah menjalani hukuman gantung sampai mati. dengan kerjasama di antara Jabatan Narkotik dan agensi-agensi penguatkuasaan dadah antarabangsa. manakala seramai 434 orang pendatang haram telah ditangkap di bawah akta yang sama. Pihak berkuasa Drug Enforcement Administration . PDRM dapat membendung masalah penyalahgunaan dan pengedaran dadah di Malaysia." Pengiktirafan yang sama turut diberikan oleh Presiden Amerika Syarikat. Di samping itu.United States Department of Justice telah memberi penghargaan kepada pihak kita "For Outstanding Contribution In The Field Of Drug Law Enforcement". Pihak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah mengiktiraf Malaysia sebagai "Model for countries that need to estabilish more effective control systemナ. Pada tahun 1998 Malaysia juga telah diiktiraf oleh negara tersebut sebagai bukan lagi negara transit bagi pengedaran dadah antarabangsa. . manakala seramai 270 rakyat Malaysia dan 26 orang rakyat asing masih menunggu hukuman gantung sampai mati. Pada tahun 1999 Presiden Interpol telah memberi penghargaan kepada langkah-langkah penguatkuasaan yang diambil oleh Malaysia untuk membenteras pengedaran dadah.

Memberikan sokongan kepada program pemulihan najis dadah yang melibatkan ahli-ahli keluarga. Menentukan ahli keluarga memperolehi ubatan-ubatan dari daktor atau ahli farmasi yang bertauliah dengan sukatan-sukatan yang telah ditetapkan. Kesan kepada wanita mengandung :. hepatitis dan kancing gigi apabila menggunakn alat suntikan yang kotor. Sentiasa bersedia berkomunikasi dan mendengar masalah anak-anak. lahir belum cukup umur. percakapan. Melemahkan aktiviti otak.keguguran. Peka dan mengambil tahu aktiviti-aktiviti anak dan rakan sebayanya. penagih tidak dapat mengawal pergerakan badan Risiko jangkitan AIDS. Meluangkan masa untuk bersama anak-anak dan ahli keluarga. pemahaman. kelahiran bayi songsang. kematian bayi semasa lahir dan melahirkan bayi yang menunjukan gejala tarikan.Kesan Buruk Najis Dadah        Merosakkan sistem saraf pusat (otak dan saraf tunjang) Mengakibatkan kematian mengejut Dalam keadaan mabuk atau khayal. Peranan Ibubapa Membasmi Dadah          Mengamalkan hubungan yang erat dikalangan ahli keluarga Memberi kasih sayang yang sama rata kepada semua ahli keluarga Menjadikan diri anda sebagai contoh yang baik. . budibicara dan penganalisaan. Melemah dan merosakkan daya pemikiran. pengiraan dan kebolehan menyelesaikan masalah. Peka terhadap kawasan sekitar tempat tinggal yang mungkin dijadikan sarang penagih najis dadah dan melaporkan kepada pihak polis jika terdapat pergerakan yang mencurigakan.terutama daya menyelesaikan masalah..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->