P. 1
Pwerpoint Kaedah Mengalami Menghayati

Pwerpoint Kaedah Mengalami Menghayati

3.0

|Views: 1,261|Likes:
Published by Asri Shuib

More info:

Published by: Asri Shuib on Apr 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/28/2015

pdf

text

original

SGDK3013 TEORI PEDAGOGI KESUSASTERAAN MELAYU

Tajuk: Kaedah Mengalami-menghayati Ahli kumpulan; Mohd Asri b Shuib Rahimah Banun bt Mohd Saaid Kamalaselvi a/p Nadarajan
1

PENGENALAN DEFINISI KAEDAH KAEDAH MENGALAMI MENGHAYATI KONSEP KAEDAH MENGALAMI MENGHAYATI CIRI-CIRI CARA-CARA PELAKSANAAN DALAM P&P KEKUATAN DAN KELEMAHAN PENUTUP
2

Kesusasteraan Melayu sebagai salah satu daripada mata pelajaran yang tergolong dalam disiplin ilmu kemanusiaan. Sastera mampu mempengaruhi cara manusia berfikir tentang hidup dan kehidupan 4. 3 . 2. Minat pembelajaran sastera. 3. 1. boleh ditingkatkan melalui kaedah yang menarik . Minat pelajar dapat dibentuk setelah memahami hakikat kemanusiaannya.

•Manakala mengalami ialah merasai atau menempuh (kesusahan. kesulitan.•Mengikut kamus dewan edisi keempat dewan bahasa dan pustaka (1990) kaedah iaitu cara atau peraturan membuat sesuatu terutamanya yang bersistem atau biasa. 4 . mengajar cara mengajar berdasarkan prinsipprinsip tertentu. perubahan dan lain-lain).

Meresapkan ke dalam jiwa. 5 . Dalam kaedah mengalami dan menghayati pelajar dapat memperoleh pengalaman dalam mengapresiasi sesuatu pembelajaran dan pengalaman dalam bentuk apresiasi sastera.SAMBUNGAN  Menghayati pula mengalami dan merasai (dalam batin).

Watak difahami dan dilakonkan Pantun dibacakan melalui aktiviti berbalas pantun 6 . Kemampuan untuk menikmati karya sastera Kebolehan pelajar-pelajar untuk mengalami dan menghayati Karya puisi atau sajak dinikmati dengan cara mendeklamasinya.

Sambungan. -penghargaan dan sebagainya. Kaedah mengalami dan menghayati begitu abstrak dalam erti kata melibatkan: -pengetahuan. -kejiwaan. -emosi[luaran dan dalaman]. 7 .

proses dan prosedur pengajaran yang teratur. proses dan prosedur] yang mengandungi langkah-langkah pengajaran: 8 . susunan.KONSEP KAEDAH Merupakan jalan. susunan. cara. kaedah ini diperhalus dalam bentuk [jalan. Kaedah merupakan proses memindahkan kefahaman itu kepada pelajar-pelajar. cara.

 Pendapat Goodman (1962) mengsyorkan supaya sesuatu pengalaman dikaji mengikut apa yang ditanggapi oleh pembaca sendiri.Sambungan.  Hendaklah mampu merasai sesuatu perasaan atau pandangan dan memberi pandangan atau penilaiannya sendiri. 9 .

 Menurut beliau. tiap-tiap individu mempunyai pengalaman yang tersendiri. iaitu hasil daripada himpunan pengalaman yang dilaluinya dan nilai-nilai pengalaman itu sendiri.Sambungan. 10 .

iaitu pengalaman hidup yang berbeza-beza dan setiap individu mempunyai pengalaman hidup yang unik. kaedah ini mengambil dasar daripada pengalaman.  Kaedah mengalami dan menghayati menekankan ‘penikmatan’.  Darmawijaya (1987) berpendapat. kerana mempunyai pandangan. pendapat dan pemikiran yang tersendiri. 11  Ini menyebabkan manusia mudah matang .Sambungan.

12 .  Langkah ini disusuli pula dengan aktiviti menginterpretasi persoalan-persoalan itu sehingga ia benar-benar dapat dirasakan.Sambungan. pelajar didedahkan kepada beberapa persoalan di dalam sesuatu aspek kesusasteraan yang dikaji.  Dalam p&p pula.

Sambungan. Guru hendaklah sentiasa berusaha untuk menarik perhatian dan minat para pelajar ke arah cerita yang dipelajari. 13 .  Soalan-soalan yang dikemukakan harus bersifat mencungkil pengalaman para pelajar.  Pengajaran tidak mementingkan sesuatu objektif tertentu tetapi lebih menumpukan kepada analisis pengalaman.

Menginterpretasi persoalan-persoalan itu sehingga ia benar-benar dapat dirasai 1. Pendedahan persoalan dalam sesuatu aspek kesusasteraan.Ciri-Ciri Kaedah Mengalami dan Menghayati Menekankan kepada penikmatan. Pengalaman pelajar digunakan untuk mendapatkan sesuatu pengalaman baru. Ini bermaksud sesuatu aspek kesusasteraan yang dipelajari itu dapat dirasakan dan dihayati sepenuhnya 2. 4. 3. 14 .

Membuat simulasi sendiri dengan menggunakan episod-episod yang sesuai. 8. 7.sambungan 5. Peluang membaca karya-karya kesusasteraan bagi memperoleh kesan keseluruhan penghayatan. 15 . Menarik minat para pelajar ke arah cerita yang dipelajari 6. Penggunaan bahan bantu mengajar dapat mewujudkan penikmatan dan penghayatan.

MENGHAYATI 16 .APLIKASI KAEDAH MENGALAMI .

Novel iv.APLIKASI KAEDAH MENGALAMI-MENGHAYATI DALAM P&P SASTERA Aktiviti pengajaran dan pembelajaran sastera dalam kelas melalui kaedah mengalami-menghayati boleh diaplikasikan melalui: i. Puisi Moden iii. Drama . Cerpen v. Puisi Tradisional ii.

Sajak : Tukang Gunting 18 .

. Masalah kemiskinan masih wujud di celah-celah kemajuan kota.SAJAK : TUKANG GUNTING TEMA Sajak ini bertemakan kehidupan dan permasalahan yang dihadapi oleh masyakarat golongan rendah di tengahtengah kesibukan dan pembangunan kota-kota besar.

Nilai ini digambarkan dalam diri tukang gunting.BENTUK 5 rangkap . NILAI DAN PENGAJARAN Kegigihan dan kerajinan. umpamanya tukang gunting tetap berusaha walaupun sudah tua. Hal ini perlu dijadikan contoh oleh generasi muda. Usaha yang berterusan perlu diamalkan oleh setiap orang.sajak bebas. . Kejayaan tidak akan dapat dicapai tanpa sifat tekun dan rajin. Dia tetap cekal dan tabah menjalani kehidupan yang sukar demi mencari rezeki untuk meneruskan hidupnya. Kecekalan dan ketabahan.

Nilai murni ini digambarkan secara tersirat dalam sajak ini. Kasih sayang dan tanggungjawab . hal ini memberi pengajaran supaya melaksanakan tanggungjawab dengan baik terutama ketua keluarga. . Oleh itu.Sambungan…. Tukang gunting amat bertanggungjawab sebagai ketua keluarga dan amat menyayangi anak-anak dan isterinya.

Guru mengaitkan dengan tajuk sajak yang hendak diajar. . Guru bersoal jawab mengenai video yang dipamerkan mealui LCD.PENGENALAN / SET INDUKSI Guru mempamerkan video kepada murid.

Pelajar diminta menyatakan makna/ maksud rangkai kata yang terpilih 5.Pelajar mencari tema serta persoalan sajak. Perbincangan antara guru dengan murid. . Guru mengedarkan bahan puisi serta mempamerkan sajak melalui LCD 2. Pelajar berbincang dengan rakan sekumpulan dan membuat hubung kait tema dan persoalan sajak 6. 4. Pelajar yang terpilih mendeklamasikan sajak 3.ISI PELAJARAN 1.

.PENGHAYATAN Penutup – Pelajar mendengar dan mendeklamasikan sajak Tukang Gunting serta menghayati kegigihan tukang gunting mengharungi kehidupan di kota mencabar.

Pelajar terdedah secara menyeluruh dalam sesuatu slot pembelajaran. Penikmatan dan penghayatan yang mendalam dengan bantuan BBM. Menjawab persoalan dengan mengunakan daya kreatif dan imiginasi. Mendapatkan kepuasan dan meninggalkan kesan.KAEDAH MENGALAMI DAN MENGHAYATI BIL KELEBIHAN 1 2 3 4 5 6 7 Perasaan seni dan halus mudah menusuk hati hanya dengan cara mengalami dan menghayati. Mempengaruhi cara berfikir 25 . Pemikiran kritis dicungkil.

Kekurangan bahan rujukan dan alat bantu mengajar 2 3 4 5 Kekurangan minat pelajar terhadap pembacaan bahan-bahan kesusasteraan Pengajaran yang lebih berorientasikan peperiksaan dan mengenepikan fokus pengajaran sebenar Kesusasteraan Melayu 26 . Guru perlu berkebolehan untuk mengaplikasi aspek-aspek kesusasteraan Bahasa Melayu.KAEDAH MENGALAMI DAN MENGHAYATI BIL 1 KELEMAHAN Pendidik haruslah berkemampuan untuk mengajar kesusasteraan dengan baik.

menghalusi nilai keindahan memperolehi nilai-nilai hidupnya bagi menyesuaikan diri dengan kehidupan bertamadun dan membentuk manusia menjadi lebih sensitif terhadap kehidupan sejagat ini.PENUTUP 1. 2. 27 . mengasuh kefahaman pemikiran. Kesemua ini didapati oleh para pelajar selepas mereka benar-benar mengapresiasi karya sastera yang dibacanya. Pendidikan sastera boleh membentuk personaliti.

Bagi memperolehi nilai-nilai sastera yang berhubungan ini. Ia memerlukan masa memupuk minat. 4. 28 . pengajaran sastera haruslah menjuruskan pengajarannya ke arah penikmatan dan penghayatan.SAMBUNGAN 3. daya menghayati dan kebolehan meneroka ke akar-umbi sesebuah hasil sastera yang dibaca. 5. Bahan-bahan sastera yang sesuai dan berkesan dapat mempercepatkan proses membantu pencapaian ke arah ini. Penikmatan membaca hasil karya bukanlah suatu perkara yang susah dilakukan.

SEKIAN. TERIMA KASIH 29 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->