P. 1
Contoh Soalan Literasi Bahasa Melayu

Contoh Soalan Literasi Bahasa Melayu

|Views: 23|Likes:
Published by Arini Mohd Ibrahim

More info:

Published by: Arini Mohd Ibrahim on Apr 19, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/19/2012

pdf

text

original

Contoh Soalan Literasi Bahasa Melayu

JAWAB SEMUA SOALAN 1. Menyesuaikan bentuk-bentuk yang sama Memilih yang sama dan yang berbeza Mengecam dan membiasakan diri dengan bentuk huruf Mengelaskan benda atau gambar mengikut urutan yang munasabah Aktiviti di atas merupakan merupakan komponen dalam pengajaran ; A Lisan B Prabacaan C Bacaan mekanis D Kesediaan membaca 2. Kaedah Abjad memberi penekanan supaya murid dapat ; A. membunyikan suku kata B. mengeja terus sesuatu perkataan C. mengenal nama-nama huruf dan bunyinya D. membunyikan perkataan berdasarkan gambar 3. Kaedah Pandang dan Sebut mementingkan I. pengejaan dan membatang suku kata II. penyebutan ayat melalui gambar yang ada cerita III. membunyikan perkataan atau rangkai kata berdasarkan pengalaman melalui gambar. IV. membunyikan huruf-huruf dahulu sebelum menjadikannya suku kata dan perkataan. A. I dan II sahaja B. I dan III sahaja C. II dan III sahaja D. II dan IV sahaja 4. Yang manakah paling benar tentang kaedah pandang dan sebut ? A. Kaedah ini tidak menggunakan aktiviti mengeja sama sekali B. Kaedah ini menekankan kepada hubungan bunyi-bunyi dengan huruf C. Kaedah ini sangat sesuai dengan susuk bahasa Melayu D. Kaedah ini menggabungkan deria penglihatan dan pendengaran dengan tulisan.

Kaedah pandang sebut 8. murid mengenal huruf kecil dan besar melalui cara-cara seperti yang berikut. A. mengenal bunyi huruf C. Melalui kaedah abjad. Kaedah Fonetik D. Kaedah suku kata D. melukis gambar yang mengandungi garis lurus dan bulat D. Kaedah Abjad C. A. Berikut merupakan aktiviti peringkat penulian mekanis kecuali A. mengenal bentuk huruf D. menamakan gambar-gambar B. menekap huruf atau perkataan yg ditulis dengan bentuk garis putus-putus . Kaedah abjad B. Mengikut kaedah abjad sebelum diajarkan membaca perkataan proses yang pertama murid mestilah . Guru menunjukkan kad huruf dan meminta murid menyebutnya C. Kaedah Perkataan B. Guru berbual dengan murid mengenai sesuatu perkara yang berkaitan dengan tajuk pembelajaran. A. Guru menulis huruf ’a’ di papan tulis dan meminta murid menyebutnya D. mengenal suku kata 9. mengeja suku kata B. 6. kecuali A. Kaedah fonik C. pilih set induksi yang paling sesuai digunakan oleh guru untuk memulakan pengajaran. mengenal nama huruf B. Guru menunjukkan cara menulis huruf ’a’ B. mencantum suku kata D. menulis bentuk-bentuk yang mirip kepada huruf C. Kaedah yang memperkenalkan bunyi-bunyi yang berkait dengan huruf terlebih dahulu ialah A. Kaedah yang paling tua digunakan oleh manusia bagi megajarkan bacaan kepada kanak-kanak ialah. menyebut dan menghafal huruf ’a’ hingga ’z’ 10. Dalam sesi pengajaran pra bacaan di dalam kelas.5. Kaedah Suku Kata 7. mengeja perkataan C.

Murid menyalin ayat-ayat yang ditulis oleh guru B. Guru dapat melatih kanak-kanak membaca dengan sebutan dan rentak irama IV. pemintal lidah D. II. I dan III C. Seorang murid menghadapi masalah menyebut fonem /m/ seperti ayat di bawah: “Mereka makan mangga muda masa emak mandi dalam kolam” A. D. Apakah yang dimaksudkan dengan peringkat penulisan mekanis ? A. pasangan minimal C. Kaedah fonik B. lakonan 15. Melalui kaedah ini perbendaharaan kata imbasan diperkenalkan dahulu sebelum diperkenalkan bunyi kepada murid. Peringkat pra menulis ialah tempoh masa murid-murid disediakan dengan aktiviti-aktiviti menulis sebelum mereka dapat menulis huruf-huruf dengan kemas dan betul. I dan II B.11. Pernyataan di atas merujuk kepada. III dan IV 14. A. Menguasai gerak tangan yang bebas supaya boleh menulis dengan selesa dan sempurna . I. Sesuai dengan kehendak ilmu jiwa kanak-kanak II. Kaedah pandang sebut D. A. menulis perkataan dan ayat D. II dan III D. Melatih atau tunjukkan cara membentuk huruf. Kaedah ini membolehkan kanak-kanak membaca perkataan – perkataan baharu walaupun perkataan itu di luar perbendaharaan kata mereka. Antara kelebihan kaedah padang sebut ialah. Melakukan latihan-latihan pergerakan mata C. I. A. Murid dapat melahirkan idea dan pendapat tentang pengalaman yang telah dilalui. I. Murid didedahkan dengan aktiviti pengamatan penglihatan dan pengamatan pendengaran. Kaedah abjad C. main peranan B. Latihan pra menulis menitikberatkan perkara-perkara berikut kecuali. 13. Murid didedahkan dengan penulisan huruf-huruf kecil dan besar C. Kaedah ini dari awal mementingkan makna III. Melakukan latihan-latihan pergerakan tangan B. Kaedah ini menekankan makna dalam bacaan. Kaedah ayat dan cerita 12.

D. Murid memperoleh kemahiran dan mengalami pelbagai bentuk masalah sosial. Latihan menulis huruf di atas kertas bergaris dua B. II. Murid memahami masalah sendiri dengan mendalam II.16. Latihan mengikut garisan-garisan rajah atau gambar dari kiri ke kanan. Pilih lagu – Custom Animation – pilih Effect Option – set jumlah slide B. A. A. III. A. C.save . I. mempelajari perkataan baru secara berperingkat III. Berikut merupakan matlamat aktiviti ‘main peranan’ dalam pengajaan dan pembelajaran Bahasa Melayu. sesuai dengan susuk bahasa Melayu II. Antaranya ialah I. mengenal bentuk huruf D. yang manakah aktiviti yang sesuai untuk penyataan di atas ? A. Pilih langkah yang sesuai untuk memasukkan fail lagu secara berterusan ke dalam beberapa slaid. Kurang membantu murid pendiam mengambil bahagian dalam aktivitiaktiviti pengajaran dan pembelajaran. mengenal nama huruf B. III dan IV sahaja D. II. Latihan membentuk lambang tulisan dengan cara yang betul untuk mendapat keseragaman 18. mengenal bunyi suku kata 17. Latihan menulis huruf di atas kertas bergaris satu C. D. dan III sahaja B. memberi asas dan binaan yang kukuh dalam proses membaca Antara berikut. menenal bunyi huruf C. Record sound – press button dan mainkan bunyi sewaktu anda melihat keseluruhan slide. I dan II sahaja C. Berdasarkan pernyataan yang di atas aktiviti yang bersesuaian ialah. Membantu murid pendiam mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti pengajaran dan pembelajaran. Kaedah fonetik mempunyai beberapa kebaikan. dan IV sahaja 19. I. membolehkan kanak-kanak membaca perkataan baru IV. IV. Mainkan udio dari CD – set lagu dari CD untuk jangkamasa lagu dimainkan. All programs – assesories – record sound . I. Dalam aktiviti kemahiran pra tulisan murid diberi latihan pergerakan mata dari kiri ke kanan serta mengkoordinasi pergerakan mata dan tangan.

Kraf tangan B. pdf C. Format digital bagi rakaman audio ialah A. pergerakan menakah yang merupakan aktiviti yang dapat membantu murid mengenal huruf ? A.Gunakan gam untuk menampal bahan binaan tersebut. exe 22. menyenangkan murid-murid mengingat huruf yang telah dipelajari . B. mdb D. memulakan langkah kaki secara teratur C. berlari secara lurus dengan pantas. membentuk huruf mengikut posisi badan D. menyambut dan membaling bola berpasangan 25. origami D. menyakinkan murid-murid untuk membaca dan menulis D. kolaj C. Antara pergerakan lokomotor berikut. waw D. pdf B. A. Berikut adalah format yang digunakan untuk menyimpan fail audio. memudahkan guru-guru mengajar membaca B.Membina mengikut teknik tone warna gabungan sekurang-kurangnya dua warna supaya lebih menarik. mewarna 24. lirik lagu yang dinyanyikan 23. supaya bahan binaan utama tidak mudah tanggal bila disentuh. jpag B.Pilih huruf kegemaran sama ada huruf di awal nama atau sebaliknya. Langkah 2 . Langkah di atas merujuk kepada pembinaan bahan pemulihan membaca dan menulis dalam mata pelajaran Pendidikan Seni Visual jenis A. wav C. Langkah 1 . mdb 21.Gunakan plastik lutsinar sebagai pembalut. kecuali A. lukisan tanah liat D. Guru mata pelajaran Seni Visual boleh menjalankan aktiviti mengeja dan menyebut perkataan berdasarkan bahan-bahan berikut. kraftangan batik C. Langkah 3 . gambar yang dilukis B. Tujuan penyerapan mata pelajaran PJK dalam pendidikan pemulihan membaca dan menulis adalah untuk A. Langkah 4 . bermain dengan huruf dan perkataan secara beriadah C.20. Perisian Sound Recorder digunakan untuk merakam bunyi-bunyi alam dan mekanikal.

apakah aktiviti yang paling sesuai untuk mengatasi masalah muridnya. Sebarang kerja rumah akan dikembalikan melalui perkhidmatan pos II. I sahaja C. murid-murid belajar mengikut kemampuan sendiri B. Berdasarkan penyataan masalah di atas. pasangan minimal D. main peranan B. Yang manakah di antara berikut merupakan ciri-ciri pengajaran ‘tutoring’ I. Pilih pernyataan yang tidak benar tentang pengajaran secara individu A. A. Polistrina D. 29. Bunrako B. Semua yang berikut merupakan ciri-ciri permainan bahasa. Kakak kamu harap kudis kurap kurang pada kulit kaki kelak bila kopi kelat pekat sapu pada kudis kulit kaki kurap kakak kamu. I dan II sahaja D. tidak mementingkan unsur etiket 30. Seorang guru hanya dikhususkan untuk seorang murid sahaja III. menyeronokan B. Kaedah pengajaran individu yang paling asli dan tertua IV. pemintal lidah C. Boneka yang dikendalikan oleh tiga orang dalang dalam pengajaran dan pembelajaran guru dikenali sebagai Boneka A. penglibatan menyeluruh D. hubungan mrid dengan guru adalah paling minima C. Semua di atas 31. Ventriloquist 27.26. Seseorang murid tidak perlu menunggu arahan guru untuk maju A. D. III dan IV sahaja B. amat sesuai untuk pengajaran pemulihan dan pengayaan. kecuali A. Guru berjaya mengesan salah seorang muridnya menghadapi masalah untuk menyebut fonem /k/dalam ayat berikut: Kulit kaki kakak kamu kurap kerana kulat kurap kucing kurap hinggap kulit kaki kakak kamu. latih tubi 28. bersifat persaingan C. Marrionette C. Guru mata pelajaran Seni Visual boleh menjalankan aktiviti mengeja dan menyebut perkataan berdasarkan bahan-bahan berikut kecuali . menggalakkan murid-murid berinteraksi sesama sendiri secara bebas.

menggalakkan murid-murid menggunakan bahan pembelajaran individu secara bersendirian. menyenangkan guru-guru mengajar B. III dan IV D. memberi kebebasan kepada murid-murid untuk memilih guru yang digemari sahaja. II. D. Manakah antara penyataan berikut merupakan objektif utama pembelajaran berkumpulan ? A. gambar yang dilukis B. kraftangan batik C. III dan IV . mendorong sikap egosentrik dalam kalangan murid B. dapat menggunakan kemahiran bahasa secara serentak A. lirik lagu yang dinyanyikan 32. Antara kelebihannya ialah. membentuk huruf mengikut posisi badan D. menyambut dan membaling bola berpasangan 34. C. dapat menarik perhatian murid II.A. Antara pergerakan lokomotor berikut. I. I dan II B. menyakinkan murid-murid untuk belajar C. 33. 35. berlari secara lurus dengan pantas B. lukisan tanah liat D. I. memulakan langkah kaki secara teratur C. Pengajaran dan pembelajaran Bahasa Melayu menggunakan boneka mempunyai beberapa kelebihan. pergerakan manakah yang merupakan aktiviti yang dapat membantu murid mengenal huruf? A. D. Tujuan pendidikan muzik dalam pengajaran dan pembelajaran pemulihan membaca dan menulis adalah untuk A. memberi peluang kepada murid belajar mengikut kemampuan dan kebolehan masing-masing. dapat membina keyakinan diri III. II dan III C. membolehkan murid-murid bekerjasama antara satu sama lain. dapat menggunakan pelbagai deria IV. menyenangkan murid-murid untuk mengingat huruf yang telah mereka pelajari menerusi nyanyian.

menyenangkan murid-murid untuk mengingat huruf yang telah mereka pelajari menggunakan kaedah pergerakan. murid-murid boleh menyanyi dengan intonasi yang baik D. membolehkan murid-murid bekerjasama antara satu sama lain. D. Semua yang berikut merupakan jenis pameran kecuali A. Pilih penyataan yang tidak benar tentang pengajaran secara individu A. menggalakkan murid-murid menggunakan bahan-bahan pembelajaran individu secara bersendirian. pameran bermusim C. murid boleh berkongsi idea dan memberi sumbangan untuk menyelesaikan tugasan yang diberikan. Manakah antara penyataan berikut merupakan objektif utama pembelajaran berkumpulan ? A. Murid-murid didedahkan dengan teknik mengeja perkataan dan suku kata mengikut melodi dalam pengajaran dan pembelajaran pemulihan supaya A. 40. mendorong sikap egosentrik dalam kalangan murid-murid B. murid-murid boleh bertutur dengan lancar B. pameran tetap B.36. Tujuan pendidikan pendidikan jasmani dan kesihatan dalam pengajaran dan pembelajaran pemulihan membaca dan menulis adalah untuk A. memberi peluang kepada murid belajar mengikut kemampuan dan kebolehan masing-masing. murid-murid dapat mengecam bunyi huruf dengan betul C. pameran bergerak D. menyakinkan murid-murid untuk belajar C. memberi kebebasan kepada murid untuk memilih guru yang disukainya sahaja C. murid-murid mudah mengingat dan menghafal perkataan dan suku kata yang dipelajari. guru boleh merancang satu set jadual khusus dan modul bersesuaian D. pameran sementara BAHAGIAN B Jawab 2 soalan sahaja . guru boleh menyediakan pengajaran berdasarkan keperluan murid C. 38. 39. menyenangkan guru-guru mengajar B. 37. murid-murid belajar mengikut kemampuan sendiri B. D.

(a) Nyatakan tiga aktiviti kemahiran pratulisan mengikut urutannya. _____________________________ 2. Nyatakan tiga persediaan murid sebelum terlibat dalam pengajaran menggunakan boneka. _____________________________________ iii. i. Pengamatan adalah satu proses untuk mengenal maklumat daripada tindak balas pancaindera dengan bantuan kuasa intelek. Nyatakan dua persediaan guru sebelum melaksanakan pengajaran yang menggunakan boneka. _____________________________________ 3. _____________________________________ iii. _____________________________________ ii. murid telah diberi latihan pergerakan mata kiri ke kanan serta mengkoordinasi pergerakan mata dan tangan. _____________________________ ii. _____________________________________ (b) Dalam aktiviti kemahiran pratulisan. _____________________________________ ii. _____________________________ ii. _____________________________ iii. _____________________________________ ii. i. Penggunaan boneka dalam bilik darjah perlu dirancang dengan teliti agar aktiviti tersebut dapat membantu dalam perkembangan bahasa dan sahsiah murid. a. (a) Nyatakan dua jenis pengamatan i. _____________________________ (b) Senaraikan tiga punca kelemahan pengamatan i. _____________________________________ ii. Peringkat pratulisan ialah tempoh masa murid-murid disediakan dengan akivitiaktiviti menulis sebelum mereka dapat menulis huruf dengan kemas dan betul. i. _____________________________________ . i.1. _____________________________________ b.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->