KELAB KEUSAHAWANAN

OBJEKTIF
Mengetahui maksud usahawan dan keusahawanan dengan tepat.  Mengetahui ciri-ciri seorang usahawan dengan jelas.  Mengetahui jenis-jenis gelagat kreatif dengan betul.  Mengetahui maksud IKS dengan tepat.  Mengetahui peranan dan tokoh-tokoh yang terlibat dalam IKS.

USAHAWAN • Seorang yang memulakan perniagaan dan dapat mengubahsuaikan atau mencipta barangan baru untuk memperoleh keuntungan Usahawan mengubah sumber-sumber ekonomi menjadi produk atau perkhidmatan untuk dijual Sumber ekonomi :• Bahan Mentah • Buruh • Wang • Teknologi • • .

KEUSAHAWANAN  Kebolehan dan kemampuan seseorang meneroka peluang perniagaan dan mengusahakan perniagaan serta memenuhi keperluan dan kehendak masyarakat. .

CIRI-CIRI UTAMA USAHAWAN  KREATIF Mempunyai daya cipta yang tinggi menghasilkan keluaran baru.  INOVATIF Sentiasa membaiki mutu barangan atau perkhidmatannya. semakin tinggi risiko yang dihadapi oleh usahawan .  SANGGUP MENGAMBIL RISIKO Risiko yang mungkin timbul daripada apa-apa yang diusahakan dan harus bersesuaian dengan kemampuan dan kebolehan selepas membuat perancangan yang rapi semakin besar perniagaan.

CEKAL Melakukan usaha beberapa kali tanpa ada perasaan putus asa.    . mengajak dan meyakinkan orang lain DAYA INISIATIF Melakukan kerja tanpa diarah atau disuruh PERANCANGAN YANG SISTEMATIK Mewujudkan rancangan yang sistematik dan terperinci untuk mencapai matlamat. KEMAMPUAN MEYAKINKAN ORANG LAIN Kemahiran memujuk.

 BIJAK MEREBUT PELUANG ATAU MENGENAL PASTI PELUANG PERNIAGAAN Usahawan perlu berpandangan luas dan peka akan perkembangan dan keperluan semasa  DAYA USAHA YANG BERTERUSAN Tidak mudah putus asa .

Abu juga seorang peniaga sate. Ali seorang peniaga sate .PERBEZAAN ANTARA PENIAGA DAN USAHAWAN USAHAWAN • Mementingkan keuntungan disamping sumbangan. • Contoh: En. • Contoh: En. Walaupun telah sepuluh tahun menjalankan perniagaan. Beberapa tahun kemudian En. Ali mengembangkan perusahaan satenya merata-rata tempat dengan memberikan jenama kepada satenya dan menggaji pekerja serta membayar cukai tahunan RM15000/tahun PENIAGA • Mementingkan keuntungan sematamata. . • Hanya melakukan aktiviti perniagaan tanpa melakukan ada pembaharuan. tiada sebarang perubahan dalam perniagaannnya dan tahap pendapatannya masih sama dan tempat serta saiz premisnya sama seperti dahulu. • Sentiasa berusaha untuk maju dalam perniagaan dengan melakukan perubahan .

Bolehkah anda membantu Ali? . Ibu meminta supaya Ali menanam pokok sebanyak 5 baris. Ali tidak dapat cara yang betul untuk menanam pokok seperti yang di minta oleh ibunya. Setiap baris mempunyai jumlah yang sama.AKTIVITI 1 Ibu menyuruh Ali menanam 10 batang pokok.

.

kelompok atau organisasi memahami.KREATIVITI Suatu keadaan dimana individu. mengetahui dan mampu mengaplikasikan daya kreativiti dalam usaha untuk:     Membuat keputusan Menyelesaikan masalah Menerbitkan idea Menghasilkan inovasi .

JENIS-JENIS GELAGAT KREATIF Menurut Dollinger terdapat tiga jenis gelagat kreatif iaitu: Penciptaan Sintesis Pengubahsuaian .

 Pusing ganti jualan tahunan kurang daripada RM25 juta. .INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA DEFINISI  Modal berbayar kurang daripada RM2.  Pekerja sepenuh masa kurang daripada 150 orang.5 juta.

CIRI-CIRI:       Keluaran berteknologi rendah Modal kecil Lokasi dimana sahaja Peralatan berteknologi sederhana Organisasi mudah Pekerja kurang mahir .

Sebagai sumber pembaharuan dan daya kreatif Menawarkan peluang kerjaya kepada mereka yang paling produktif . Sebagai persiapan sebelum menceburkan diri dalam pasaran industri.PERANAN IKS Merupakan sumber persaingan. Menawarkan pilihan produk yang pelbagai kepada pelanggan.

STRATEGI KEJAYAAN IKS Berorientasikan keluaran Berorientasikan jualan Berorientasikan pemasaran Berorientasikan sosial .

5. 2. 3. 4. Berasaskan sumber Berasaskan logam Berasaskan plastik Berasaskan elektrik & elektronik Berasaskan komponen automotif Pemprosesan makanan . 6.KEGIATAN INDUSTRI: 1.

 Peluang menceburi bidang perusahaan.  Memenuhi kehendak dan keperluan masyarakat. .  Membuka peluang untuk menyumbang kebolehan. daya cipta dan kreativiti.KEPENTINGAN IKS KEPADA MASYARAKAT  Mewujudkan peluang pekerjaan.

KEPENTINGAN IKS KEPADA NEGARA  Meningkatkan tabungan negara  Mengurang pengangguran  Mengagihkan pendapatan negara  Mengukuhkan struktur asas industri  Meningkatkan kemahiran pekerja dan pengusaha  Mengurangkan import .

TOKOH-TOKOH USAHAWAN .

BHD.menjahit sulaman .pemborong beras.juruwang di kedai bapanya . menjual pelbagai jenis beras .membuka kedai runcit . SYARIKAT PEMBORONG BERAS  Faiza Bawani Sayed Ahmad. menjual rempah kari .SYARIKAT FAIZA SDN. 58  Ditubuhkan sejak tahun 1992  Pengalaman .membuat.

SUMBANGAN Penaja utama program Bersamamu.  Ingin menjadi pembayar zakat terbasar di Malaysia  Hendak membantu lebih ramai orang yang susah  Berhasrat untuk menubuhkan Yayasan Faiza  . sejak 8 tahun. TV3.

2001 Anugerah Emas oleh Reader’s Digest Super Brand INDIVIDU Wanita Anggun 2005 Tokoh Ibu Mithali Perkim 2007 Wanita Nadi Negara peringkat Johor 2007 Anugerah khas Tokoh Guru 2009     .ANUGERAH    SYARIKAT Pemborong Terbaik. 2000 Anugerah Kecemerlangan Operasi Padiberas Nasional Berhad (Bernas).

SYED MOKHTAR AL-BUKHARY seorang ahli perniagaan dan bilionair Melayu yang terkaya di Malaysia  Bermula sebagai peniaga daging di pasar  Beliau adalah Pengerusi Yayasan Albukhary  Pada 2008. beliau diumumkan sebagai Tokoh Maal Hijrah  Terpilih sebagai Tokoh Melayu Terbilang 2009 .  Orang ketujuh terkaya di Malaysia pada 2005-2011  Beliau juga 'Wira Dermawan Asia'  .

KERJAYA     Perniagaan runcit Syarikat usahasama Penswastaan pelabuhanmenubuhkan Bukhari Shipping Lebuh raya .

Universiti Antarabangsa Albukhary (AIU) di Alor Setar.KERJA KEBAJIKAN mengasaskan Yayasan (Islam) Al-Bukhary pada 1996  menguruskan Muzium Kesenian Islam  menubuhkan universiti swasta.  . Kedah pada 2010  Pusat Perubatan Albukhary di Kompleks Albukhary di Alor Setar dilengkapi dengan pusat dialisis dan mempunyai 36 unit mesin haemodialysis secara percuma.

1 Malaysia menurut Malaysian Business Memegang aset bernilai RM 50. Perniagaan gula yang diusahakannya telah meletakkan statusnya pada tahap tertinggi hari ini.04 billion. .TAN SRI ROBERT KUOK. Raja Gula Malaysia  jutawan no.

 ahli perniagaan Asia pertama membina rangkaian hotel lima bintang.  Pada sekitar 1970an. ladangnya diluaskan ke Indonesia. Perlis. beliau membina kilang gula pertama Malaysia. menjadikannya salah seorang pedagang utama gula dunia.PERJALANAN PERNIAGAAN menubuhkan Malaysia Sugar Manufacturing Company pada tahun 1958  Pada 1964. Shangri-la.  . Malayan Sugar Manufacturing  membuka ladang tebu pertama negari.

SEKIAN. TERIMA KASIH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful