KELAB KEUSAHAWANAN

OBJEKTIF
Mengetahui maksud usahawan dan keusahawanan dengan tepat.  Mengetahui ciri-ciri seorang usahawan dengan jelas.  Mengetahui jenis-jenis gelagat kreatif dengan betul.  Mengetahui maksud IKS dengan tepat.  Mengetahui peranan dan tokoh-tokoh yang terlibat dalam IKS.

USAHAWAN • Seorang yang memulakan perniagaan dan dapat mengubahsuaikan atau mencipta barangan baru untuk memperoleh keuntungan Usahawan mengubah sumber-sumber ekonomi menjadi produk atau perkhidmatan untuk dijual Sumber ekonomi :• Bahan Mentah • Buruh • Wang • Teknologi • • .

KEUSAHAWANAN  Kebolehan dan kemampuan seseorang meneroka peluang perniagaan dan mengusahakan perniagaan serta memenuhi keperluan dan kehendak masyarakat. .

CIRI-CIRI UTAMA USAHAWAN  KREATIF Mempunyai daya cipta yang tinggi menghasilkan keluaran baru. semakin tinggi risiko yang dihadapi oleh usahawan .  INOVATIF Sentiasa membaiki mutu barangan atau perkhidmatannya.  SANGGUP MENGAMBIL RISIKO Risiko yang mungkin timbul daripada apa-apa yang diusahakan dan harus bersesuaian dengan kemampuan dan kebolehan selepas membuat perancangan yang rapi semakin besar perniagaan.

   . CEKAL Melakukan usaha beberapa kali tanpa ada perasaan putus asa. mengajak dan meyakinkan orang lain DAYA INISIATIF Melakukan kerja tanpa diarah atau disuruh PERANCANGAN YANG SISTEMATIK Mewujudkan rancangan yang sistematik dan terperinci untuk mencapai matlamat. KEMAMPUAN MEYAKINKAN ORANG LAIN Kemahiran memujuk.

 BIJAK MEREBUT PELUANG ATAU MENGENAL PASTI PELUANG PERNIAGAAN Usahawan perlu berpandangan luas dan peka akan perkembangan dan keperluan semasa  DAYA USAHA YANG BERTERUSAN Tidak mudah putus asa .

tiada sebarang perubahan dalam perniagaannnya dan tahap pendapatannya masih sama dan tempat serta saiz premisnya sama seperti dahulu. • Contoh: En. . • Hanya melakukan aktiviti perniagaan tanpa melakukan ada pembaharuan. Walaupun telah sepuluh tahun menjalankan perniagaan. Ali mengembangkan perusahaan satenya merata-rata tempat dengan memberikan jenama kepada satenya dan menggaji pekerja serta membayar cukai tahunan RM15000/tahun PENIAGA • Mementingkan keuntungan sematamata. • Sentiasa berusaha untuk maju dalam perniagaan dengan melakukan perubahan .PERBEZAAN ANTARA PENIAGA DAN USAHAWAN USAHAWAN • Mementingkan keuntungan disamping sumbangan. • Contoh: En. Ali seorang peniaga sate . Beberapa tahun kemudian En. Abu juga seorang peniaga sate.

Setiap baris mempunyai jumlah yang sama.AKTIVITI 1 Ibu menyuruh Ali menanam 10 batang pokok. Ali tidak dapat cara yang betul untuk menanam pokok seperti yang di minta oleh ibunya. Ibu meminta supaya Ali menanam pokok sebanyak 5 baris. Bolehkah anda membantu Ali? .

.

kelompok atau organisasi memahami.KREATIVITI Suatu keadaan dimana individu. mengetahui dan mampu mengaplikasikan daya kreativiti dalam usaha untuk:     Membuat keputusan Menyelesaikan masalah Menerbitkan idea Menghasilkan inovasi .

JENIS-JENIS GELAGAT KREATIF Menurut Dollinger terdapat tiga jenis gelagat kreatif iaitu: Penciptaan Sintesis Pengubahsuaian .

 Pekerja sepenuh masa kurang daripada 150 orang. .INDUSTRI KECIL DAN SEDERHANA DEFINISI  Modal berbayar kurang daripada RM2.5 juta.  Pusing ganti jualan tahunan kurang daripada RM25 juta.

CIRI-CIRI:       Keluaran berteknologi rendah Modal kecil Lokasi dimana sahaja Peralatan berteknologi sederhana Organisasi mudah Pekerja kurang mahir .

PERANAN IKS Merupakan sumber persaingan. Sebagai sumber pembaharuan dan daya kreatif Menawarkan peluang kerjaya kepada mereka yang paling produktif . Sebagai persiapan sebelum menceburkan diri dalam pasaran industri. Menawarkan pilihan produk yang pelbagai kepada pelanggan.

STRATEGI KEJAYAAN IKS Berorientasikan keluaran Berorientasikan jualan Berorientasikan pemasaran Berorientasikan sosial .

3. 4. 5.KEGIATAN INDUSTRI: 1. Berasaskan sumber Berasaskan logam Berasaskan plastik Berasaskan elektrik & elektronik Berasaskan komponen automotif Pemprosesan makanan . 6. 2.

 Peluang menceburi bidang perusahaan. daya cipta dan kreativiti.  Memenuhi kehendak dan keperluan masyarakat. .  Membuka peluang untuk menyumbang kebolehan.KEPENTINGAN IKS KEPADA MASYARAKAT  Mewujudkan peluang pekerjaan.

KEPENTINGAN IKS KEPADA NEGARA  Meningkatkan tabungan negara  Mengurang pengangguran  Mengagihkan pendapatan negara  Mengukuhkan struktur asas industri  Meningkatkan kemahiran pekerja dan pengusaha  Mengurangkan import .

TOKOH-TOKOH USAHAWAN .

pemborong beras.membuat.SYARIKAT FAIZA SDN.menjahit sulaman . menjual rempah kari . 58  Ditubuhkan sejak tahun 1992  Pengalaman . BHD. menjual pelbagai jenis beras .membuka kedai runcit . SYARIKAT PEMBORONG BERAS  Faiza Bawani Sayed Ahmad.juruwang di kedai bapanya .

TV3.SUMBANGAN Penaja utama program Bersamamu.  Ingin menjadi pembayar zakat terbasar di Malaysia  Hendak membantu lebih ramai orang yang susah  Berhasrat untuk menubuhkan Yayasan Faiza  . sejak 8 tahun.

ANUGERAH    SYARIKAT Pemborong Terbaik. 2001 Anugerah Emas oleh Reader’s Digest Super Brand INDIVIDU Wanita Anggun 2005 Tokoh Ibu Mithali Perkim 2007 Wanita Nadi Negara peringkat Johor 2007 Anugerah khas Tokoh Guru 2009     . 2000 Anugerah Kecemerlangan Operasi Padiberas Nasional Berhad (Bernas).

SYED MOKHTAR AL-BUKHARY seorang ahli perniagaan dan bilionair Melayu yang terkaya di Malaysia  Bermula sebagai peniaga daging di pasar  Beliau adalah Pengerusi Yayasan Albukhary  Pada 2008.  Orang ketujuh terkaya di Malaysia pada 2005-2011  Beliau juga 'Wira Dermawan Asia'  . beliau diumumkan sebagai Tokoh Maal Hijrah  Terpilih sebagai Tokoh Melayu Terbilang 2009 .

KERJAYA     Perniagaan runcit Syarikat usahasama Penswastaan pelabuhanmenubuhkan Bukhari Shipping Lebuh raya .

KERJA KEBAJIKAN mengasaskan Yayasan (Islam) Al-Bukhary pada 1996  menguruskan Muzium Kesenian Islam  menubuhkan universiti swasta. Kedah pada 2010  Pusat Perubatan Albukhary di Kompleks Albukhary di Alor Setar dilengkapi dengan pusat dialisis dan mempunyai 36 unit mesin haemodialysis secara percuma.  . Universiti Antarabangsa Albukhary (AIU) di Alor Setar.

TAN SRI ROBERT KUOK. Perniagaan gula yang diusahakannya telah meletakkan statusnya pada tahap tertinggi hari ini. . Raja Gula Malaysia  jutawan no.04 billion. 1 Malaysia menurut Malaysian Business Memegang aset bernilai RM 50.

ladangnya diluaskan ke Indonesia.  . Perlis.  ahli perniagaan Asia pertama membina rangkaian hotel lima bintang.PERJALANAN PERNIAGAAN menubuhkan Malaysia Sugar Manufacturing Company pada tahun 1958  Pada 1964. beliau membina kilang gula pertama Malaysia.  Pada sekitar 1970an. Malayan Sugar Manufacturing  membuka ladang tebu pertama negari. Shangri-la. menjadikannya salah seorang pedagang utama gula dunia.

TERIMA KASIH .SEKIAN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful