PLOT NOVEL MERENANG GELORA

Plot Permulaan
Pengarang memperkenalkan watak utama, Badri yang baru menyandang jawatan pengawas sekolah. Pada bahagian ini juga diperkenalkan watak Badrul iaitu adik kepada Badri yang cuba mengusik abangnya tentang jawatan pengawas yang baru disandang abangnya. Badri merasakan tanggungjawab menjadi pengawas sekolah merupakan tanggungjawab yang berat yang harus digalasnya. Perkembangan i. Pada bahagian ini diperkenalkan watak Jamil yang merupakan rakan baik Badri tetapi mereka berbeza dari segi prinsip hidup. ii.Kehadiran seorang pelajar baru Siti Cahaya Nadira menjadi satu pertelagahan antara Badri dan Jamil tetapi berakhir dengan perdamaian. iii.Peristiwa Badri disiram air ketika berada di dalam tandas tidak melemahkan semangatnya untuk berusaha mencari pelakunya dan akhirnya pelajar yang terbabit dapat ditangkap dan diserahkan kepada guru disiplin. iv.Siew Mei menceritakan aktiviti haram Meng Kong menjual telefon bimbit dan kad prabayar kepada pelajar sekolah. Jamil turut terlibat dalam aktiviti tersebut. v.Hubungan Badri dengan Jamil semakin renggang kerana Jamil merahsiakan perkara tersebut daripada Badri. vi.Shahrul dan rakan-rakan lumba haram telah diserbu oleh polis ketika Shahrul keluar dengan Nadira. vii.Idham, abang kepada Jamil diberhentikan kerja oleh Encik Tan kerana Meng Kong menuduh Idham mencuri telefon bimbit di kedai bapanya. viii.Masalah kecurian telefon bimbit telah dapat dikesan melalui CCTV yang dipasang di kedai dan di stor milik Encik Tan. ix.Jamil menghilangkan diri tanpa dapat dijejaki oleh Badri kerana keluarga Jamil merahsiakan keberadaan Jamil. Klimaks i. Encik Tan, bapa Meng Kong berjumpa pengetua untuk menyelesaikan masalah telefon bimbit yang telah dirampas oleh pihak sekolah. Beliau juga memohon agar anaknya ditempatkan di asrama sekolah agar anaknya berdisiplin dan memberikan tumpuan terhadap pelajaran. ii. Encik Tan meminta maaf kerana anaknya telah menyusahkan murid-murid dan guru-guru di sekolah tersebut. Encik Tan juga meminta anaknya, Meng Kong agar memohon maaf kepada pengetua astas kesalahan yang dilakukan. iii. Meng kong, Shahrul dan Kumar dipanggil ke bilik pengetua dan dikenakan hukuman 3 rotan setiap seorang.

Taufik. Badri dan Siew Mei mendapat 9A manakala Taufik memperoleh 7A dalam peperiksaan SPM. ii. iii. v. Badri melanjutkan pelajaran di Ireland dalam bidang perubatan dan menjadi doktor yang akan bekerja di Hospital besar Kuala Lumpur. vii.iv. Nadira dan Kumar telah menduduki peperiksaan SPM manakala Sahrul mengambil peperiksaan di hospital akibat kemalangan. iv. Nadira membuka sebuah butik dengan kelulusan diploma fesyen di UITM yang dimilikinya. Peleraian i. . v. vi. Meng Kong berjaya ditempatkan di asrama dan telah berubah sikap begitu juga dengan Kumar yang telah insaf dengan kesalahan yang dilakukannya. viii. Shahrul telah berkahwin dengan Nadira. Siew Mei berjaya menjadi seorang doktor gigi. Badri. Jamil melanjutkan pelajaran dalam bidang hotel dan pelancongan dan berjaya membuka resort di terengganu manakala Shahru dan Kumar melanjutkan pelajaran di politeknik mengambil kursus kemahiran memperbaiki kereta sehingga berjaya membuka bengkel kereta. Kumar ditangkap oleh Badri dan Taufik ketika cuba memasukkan dua kotak rokok ke dalam beg Meng Kong tujuannya supaya Meng Kong dibuang dari asrama. Siew Mei. Peristiwa mengejutkan apabila cikgu Jailani menemui telefon bimbit di dalam beg Badri. Badri dan rakan-rakannya berjaya merenang gelora dalam kehidupan mereka.

Pemerian Badri tidak mengendahkan usikan adiknya. abang jangan tangkap”. v. iv. vii. Kejutan Shahrul dan rakan-rakannya terkejut apabila Badri tiba-tiba muncul di pondok tempat mereka berbincang tentang jualan telefon bimbit. Dialog ” Kalau Badrul buat salah. Dia menyuap nasi lemak dan mengunyahnya perlahan-lahan. Saspens Kehilangan Jamil di sekolah tidak dapat dijejaki oleh Badri. usik Badrul lagi. Imbas Muka Kumar mengandaikan sekiranya Meng Kong mengambil telefon bimbit dari kotak baharu ayahnya pasti akan mengesyaki sesuatu. Monolog dalaman Shahrul mengucapkan terima kasih kepada Badrul dalam hatinya.Teknik Plot i. . vi. ii. iii. Imbas kembali Jamil menjelaskan kehilangannya dari sekolah kerana berpindah ke Sarawak ketika bertemu semula dengan Badri di resort Jamil.

Badri dan Siew Mei gigih belajar sehingga memperoleh keputusan 9A dalam peperiksaan SPM. Badri tabah menghadapi cabaran ketika menjalankan tugas sebagai seorang pengawas sehingga dia berjaya menyelesaikan masalah disiplin pelajar. Meng Kong akur dengan tindakan bapanya untuk tinggal di asrama sekolah. Kita hendaklah gigih berusaha untuk mencapai kejayaan Contoh. iv. Kita mestilah tegas dan adil menyelesaikan sesuatu masalah agar tidak menganiaya orang lain. v. Contoh. iii. vi. Kita hendaklah insaf setelah melakukan sesuatu kesalahan agar tidak terusmenerus mengalami kesusahan. Contoh. Cikgu Jailani menyelidiki secara terperinci penemuan telefon bimbit di dalam beg Badri. ii. Kita perlulah tabah menghadapi cabaran untuk menyelesaikan masalah. Kita hendaklah berani memberikan maklumat yang benar untuk mengatasi sesuatu masalah. Badri dapat mengelakkan serangan Shahrul secara spontan dengan menggunakan ilmu silatnya. Contoh.PENGAJARAN DAN NILAI NOVEL MERENANG GELORA Pengajaran i. Shahru tidak sedar dan insaf sekalipun terlibat dalam kemalangan dan dikenakan hukuman rotan di sekolah oleh pengetua. vii. Contoh. Kita haruslah mempelajari seni mempertahankan diri untuk menjaga keselamatan Contoh. Siew Mei membantu Badri memberikan maklumat berkaitan masalah disiplin pelajar. Kita haruslah taat kepada ibu bapa demi kejayaan masa depan. Kita hendaklah berbincang secara rasional supaya tidak dipengaruhi emosi. Contoh. . viii. Encik Tan terburu-buru memberhentikan Idham iaitu abang Jamil yang bekerja di kedai telefon bimbitnya setelah percaya dengan dakwaan Meng Kong bahawa Idham yang mencuri telefon bimbit dari kedainya. Contoh.

Nilai Kasih Sayang Badri tetap meneruskan hasrat untuk menceritakan perihal Shahrul kepada Nadira walaupun tahu Nadira tidak akan mempercayai. viii.NILAI i. Nilai Kegigihan Badri gigih berusaha sehingga memperoleh kecemerlangan dalam peperiksaan SPM iv. Hal ini demikian kerana Badri sayang akan masa depan Nadira. ugutan dan tindakan yang dihadapi dengan tabah iii.Meng Kong. Nilai keberanian Badri tetap ingin berjumpa seseorang yang tidak pasti hanya melalui nota kecil yang terdapat di dalam poketnya.Shahrul. Nilai bertanggungjawab Mak Siti seorang ibu yang bertanggungjawab memasak nasi lemak dan sambal sotong untuk sarapan pagi anak-anaknya v. Nilai Sayang akan seni bangsa Badri mempelajari seni mempertahankan diri iaitu silat dengan Pak alangnya dan sentiasa menjaga etika silat di mana-mana saja dia berada.Siew Mei telah ada kehidupan masingmasing namun ingatan persahabatan tetap kekal di sanubari masing-masing PERSOALAN . Nilai Prihatin En Tan berusaha mendapatkan tempat di asrama untuk anaknya Meng Kong supaya anaknya berubah dan tidak terjebak dengan gejala sosial. vii. ii. Nilai Persahabatan Walaupun Badri. Nilai Ketabahan Badri tetap dengan tugasnya sebagai pengawas walaupun berbagai-berbagai dugaan.cemuhan. vi.Jamil.

Ibu bapa yang mementingkan kerjaya menyebabkan anak-anak yang terlibat dalam gejala sosial.Tufik dan Kumar belajar bersama-sama walaupun mereka berlainan agama dan bangsa.Kumar. Contoh: Shahrul. Hasad dengki dalam persahabatan.Jamil dan Meng Kong bersangka buruk terhadap Badri sehingga menyimbahkan air ketika Badri di dalam tandas sekolah. bapa terhadap anak-anak Contoh: Encik Tan memohon kepada pengetua supaya Meng Kong ditempatkan di asrama sekolah supaya anaknya berdisplin dan berjaya dalam peperiksaan. vii. Tanggungjawab terhadap tugas . Semangat kerjasama dalam menyelesainya masalah. Kasih sayang ibu. Gejala lumba haram dalam kalangan pelajar. v. Contoh: Shahrul yang kurang mendapat perhatian daripada ibu bapanya telah terlibat dalam masalah displin sekolah dan bercampur dengan kumpulan motor. iii. Contoh: Badri. Buruk sangka dalam kalangan pelajar. Contoh: Siew Mei memberikan maklumat kepada Badri tentang penglibatan Shahrul dan rakan-rakannya dalam perjualan telefon bimbit secara ansuran kepada pelajar di sekolahnya.Siew Mei. Contoh: Shahrul dan Aziz terlibat dalam pelumbaan haram sehingga hampir ditangkap oleh polis.i.Siew Mei dan Taufik mengadakan belajar berkumpulan dan akhirnya berjaya memperoleh keputusan 9A dan 7A dalam Sijil Pelajaran Malaysia. . ix. Contoh: Shahrul mengarahkan Kumar memasukkan dua kotak rokok ke dalam beg sekolah Meng Kong dibuang dari asrama iv. Contoh:Badri. Berdiri untuk mendapatkan pengalaman. a. Contoh:Badri dan Taufik bekerja sambilandi resort bapa saudara Badri sementara menunggu keputusan SPM. vi. x. Contoh: Badri sebagai pengawas terus merujuk Cikgu Jailani sekiranya pelajar terlibat dalam kes displin walaupun melibakan kawannya Jamil. ii. viii. Perpaduan kaum. Sikap gigih golongan perlajar untuk mendapatkan kejayaan dalam peperiksaan.

Dia merasakan kau sabagai batu penghalang kegiatannya. Sinkof  Kau (m/s 235) vii. Simpulan bahasa  Buah mulut (m/s 44) vi.GAYA BAHASA NOVEL MERENANG GELORA Gaya Bahasa i. Simile  Langkahnya terasa berat seperti sedang memikul beban yang amat besar(m/s 233) viii. Personifikasi  Ombak memukul pantai (m/s 258) ii. Bahasa Asing(bahasa Inggeris)  Romeo rupa-rupanya (m/s65) . Hiperbola  Seribu penyesalan bertakhta dalam sanubari Badri (m/s 123) ix. Kata ganda  mandi-manda (m/s 246) v. Pengulangan kata  Dia benar-benar bencikan kau. (m/s 257) iv. sebenarnya dia mencemburui kau. Dia juga menyatakan dalam hati kecilnya. Peribahasa  Macam pinang dibelah dua(m/s 258)  Biar pecah di perut jangan pecah di mulut (m/s62) iii.

Hubungan baik antara Badri dan Nadira dicemburui oleh Shahrul malah menyimpan dendam kepada Badri. Semasa pulang dari sekolah Badri mendapati nota kecil di poket seluarnya.pihak polis menyerbu kumpulan tersebut dan menahan Nadira dalam ketakutan ditinggalkan Shahrul. Tatakala Nadira bersama dengan Shahrul dan rakan-rakan rempitnya.Selain itu Jamil sepatutnya membantu Meng Kong dan rakan-rakannya supaya tidak terus bergelumang dengan aktiviti tersebut.SINOPSIS Novel ini memaparkan kisah seorang pelajar bernama Badri yang baru dilantik menjadi pengawas. Peristiwa Badri terserempak dengan Meng Kong dan rakannya di tandas menyebabkan Badri disiram air semasa di tandas oleh pelajar yang tidak dikenali. Melalui CCTV ayah Meng Kong dapat mengesan perbuatan anaknya sendiri mencuri telefon bimbit dan beliau menyesal menuduh Idham dan Jamil. Badri pulang awal dari sekolah untuk menukar pakaian dan meminta keizinan ibunya untuk ke perpustakaan seterusnya ke rumah Pak alang untuk belajar silat. Di sekolah dia mempunyai rakan baik bernama Jamil yang berbeza dari segi prinsip hidupnya. Kakak Nadira menegur pakaian yang dipakainya tetapi Nadira memarahi kakaknya pula. Apa yang berlaku tidak melemahkan semangatnya malah berusaha menjejaki pelajar tersebut dan akhirnya pelajar tersebut dapat ditangkap dan diserahkan kepada guru disiplin iaitu Cikgu Jalani . Dendam Shahrul kepada Badri semakin memuncak dan sentiasa mencari jalan untuk membalas dendam terhadap Badri. Kehadiran pelajar baru Siti Cahaya Nadira menjadi pertelagahan pendapat antara Badri dan Jamil mengenai perempuan tetapi berakhir dengan pedamaian. Jamil menceritakan segalanya kepada Badri setelah dia dituduh mencuri telefon oleh Meng Kong. . Badri kecewa kerana Jamil merahsiakan darinya dan hubungannya semakin renggang. Nadira menyesali perbuatannya dan ingin berbaik pula dengan Badri. selepas disoal siasat Nadira dihantar pulang dan dia dimarahi pula oleh ibu dan kakaknya. Namun Shahrul ternampak kelibat Badri lalu menyerangnya tetapi dapat ditangkis oleh Badri. Ketiga-tiga pelajar telah menerima hukuman rotan oleh pihak sekolah. Nota tersebut daripada Siew Mei yang ingin menceritakan aktiviti haram Meng Kong serta penglibatan Jamil . Badri menasihati Jamil supaya tidak melibatkan diri dengan aktiviti tersebut kerana beliau adalah anak harapan keluarga .Perasaan teruja menjadi pengawas wujud dalam dirinya. Ayah Meng Kong berjumpa pengetua untuk mengenal pasti telefon bimbit yang dirampas pihak sekolah dan memohon Meng Kong ditempatkan di asrama. Badri bertemu Nadira di perpustakaan untuk menceritakan tentang Sharul tetapi tidak dipercayai oleh Nadira. Badri terdengar perbualan Shahrul dan rakan-rakan mengenai jualan telefon semasa berjoging di tepi tasik.

Jamil menjadi pemilik resort di Terengganu setelah menamatkan pengajian dalam bidang hotel dan pelancongan. Badri pernah ternampak Jamil berbual dengan bernama pemuda Amran dan tiga rakannya yang mati ditembak oleh polis kerana mengedar dadah.Bagi Badri pula dia berasa puas kerana kawan-kawannya berjaya merenang gelora dalam kehidupan yang lalu dan berharap berjaya pula merenang gelora kehidupan mendatang sehingga akhir hayat.malangnya dia yang cedera parah kerana terhumban ke longkang. Badri dan Taufik bekerja sambilan di resort bapa saudaranya di Terengganu. Sharul dan Kumar mengambil bidang otomotif di politeknik dan mereka berkongsi membuka bengkel kereta di Kuala Lumpur setelah tamat pengajian. Setelah tamat peperiksaan SPM Siew Mei ke Jepun kerana menziarah kakaknya .Meng Kong telah berubah menjadi baik. Jamil berharap hubungan Badri dan Siew Mei berakhir dengan perkahwinan. Kesempatan yang ada memberi peluang Siew Mei mempelajari bahasa Jepun . Meng Kong meneruskan perniagaan ayahnya yang semakin berkembang manakala Nadira berkelulusan bidang fesyen berkahwin dengan Shahrul dan membuka butik . . Hal ini membimbangkan Badri kemungkinan Jamil juga terlibat. Kematian Amran menyebabkan Shahrul ketakutan kerana rahsianya akan dibongkar oleh Badri. Dia merancang melanggar Badrul dengan motor.Hal ini demikian kerana ibu bapa tidak mempeduli langsung tentang dirinya. Apabila keputusan SPM diumumkan Badri dan Siew Mei mendapat 9A manakala Taufik menperoleh 7A Badri menjadi doktor perubatan di Hospital Besar Kuala Lumpur manakala Siew Mei menjadi doktor gigi. manakala Shahrul dan Kumar berusaha supaya Meng Kong dibuang sekolah dengan memasukkan rokok di dalam beg Meng Kong namun perbuatan Kumar telah dapat dihidu oleh Badri dan akhirnya Kumar menyesal atas perbuatannya. Oleh sebab ketakutan Shahrul hilang fokus seterusnya terlibat dalam kemalangan jalan raya.Hubungan antara Badri dan Siew Mei semakin akrab dan ini menyebabkan fikiran Nadira terganggu. Dia bernasib baik kerana Badrul serta kawan-kawannya pula segera menghantarnya ke hospital Tingkah laku Shahrul masih tidak berubah dan tidak disenangi oleh rakan-rakannya. Perbuatannya menyorok telefon di dalam beg Badri akhirnya diketahui oleh Cikgu Jailani.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful