KENALI SUKAN : HOKI

Hoki adalah sukan yang popular bagi lelaki dan wanita di kebanyakkan negara seluruh dunia. Terdapat dua jenis hoki, iaitu satu jenis yang dimain di atas padang rumput, dan sejenis lagi yang dimain di dalam gelanggang ais. Di sesetengah negara hoki ais kurang menonjol berbanding dengan jenis hoki yang bermain dalam padang rumput. Nama hoki berasal daripada bahasa perancis iaitu “hoquet” yang kemudiannya diterjemahkan kepada bahasa inggeris menjadi “hockey”. Sejarah Terdapat catatan yang telah kenal pasti mengesahkan bahawa permainan ini menggunakan kayu dan bola yang kemudiannya di katakan sebagai permulaan bagi permainan hoki sekarang bermula berabad yang lalu. Menurut catatan yang telah diperolehi, ia dimainkan oleh orang-orang Greek, Parsi, dan Rom sejak tahun 2000 s.m lagi. Namun, permainan ini kemudiannya lenyap, sehinggalah pada tahun 1365 apabila ia diperkenalkan semula di England. Follow up: Permainan ini pada ketika itu begitu mengujakan dan menarik minat dan semangat masyarakat di negara tersebut . oleh kerana permainan ini masih tidak mempunyai sebarang undang-undang dan peraturan yang khusus, maka pelbagai teknik dan kreografi di hasilkan untuk menjadikan permainan inin lebih unik. Bagaimanapun, keadaan ini menyebabkan sering berlakunya kekecohan dan pergaduhan sehingga membawa kepada pertumpahan darah. Dengan erti kata yang lain permainan yang tidak tersusun dan teratur boleh mendatangkan risiko yang membahayakan kepada para pemain. Setelah meneliti kesan daripada keadaan ini maka pihak atasan British telah pun mengharamkan permainan ini. Dalam pada itu, hoki mula mendapat tempat oleh banyak negara dunia setelah undang-undang permainan mula direka khusus. Meskipun usaha ini memakan masa yang lama, namun ia telah memberikan peluang yang besar untuk permainanini menapak bersaing dengan permainan yang lain.

Contohnya di Wales. dan Kelab Blackheath di Selatan London dianggap pasukan hoki pertama dan tertua di dunia. Badan ini juga turut bertanggungjawab menganjurkan kejohanan dunia seperti Piala Dunia. penggunaan pengadil. Antara usaha terpenting badan ini ialah memperkemaskan undangundang serta peraturan permainan ini agar semua negara dapat bermain dengan lebih teratur dan menarik. Kelab ini telah menubuhkan pasukan hokinya pada tahun 1861. Setelah itu bermulanya satu era baru bagi permainan itu apabila hoki mula diterima semula oleh pihak Britain malah ia bukan sahaja di mainkan oleh orang lelaki sahaja tetapi kaun wanita juga turut mengambil bahagian. Lapan tahun kemudian. permainan ini mula tersebar ke negara-negara seperti India. Hungary. Sepanyol dan Switzerland. Kini sukan hoki menjadi tidak asing lagi dalam setiap sukan terbesar yang berlangsung. Meskipun ditolak pada Sukan Olimpik tahun 1924 tetapi telah diterima semula pada tahun berikutnya. Dengan itu. Sukan asia. Perancis. Sukan Olimpik. sukan hoki mula diiktiraf dan menjadi sukan paling diminati di dunia. detik bermulanya sebagai permainan antarabangsa apabila sukan ini diteriam sebagai salah satu acara dalam Sukan Olimpik pada tahun 1896. Pasukan hoki yang pertam telha pun ditubuhkan dinegara tersebut pada tahun 1840. Belgium. Pada tahun 1886. Seperti permainan yang lain hoki juga turut mempunyai satu badan khusus di peringkat dunia bagi menyelaraskan dan menganjurkan setiap pertandingan yang melibatkan suka hoki.Dengan adanya peraturan dan undang-undang maka permainan hoki dapat dimainkan dengan teratur dan memudahkan lagi bagi individu-individu yang ingin mengenalinya dan mempelajarinya. Akhirnya difahamkan perkataan hoki telah diambil sempena perkataan Perancis tersebut dan telah pun di inggeriskan menjadi hockey. Kejohanan Antara Benua. . Berikutan dengan itu. Kejohanan Eropah dan sebagainya. Dahulunya sukan ini hanya dikenali dengan pelbagai nama dan panggilan. tertubuhlah persatuan Hoki Antarabngsa (FIH) atas usaha negara-negara Eropah iaitu Austria. Dari England. Pada tahun 1924. Czechoslovakia. Lain pula apabila di Perancis nama permainan ini di panggil sebgai hoquet. Kelab ini juga turut memperkanalkan undang-undang permainan hoki seperti cara bermain. Amerika Syarikat dan beberapa negara Eropah. permainan hoki kini mempunyai badan khusus yang menjadi pengalola rasmi bagi sukan ini di peringkat antarabangsa. Kejohanan Antara Juara-Juara. Permainan Antarabangsa Perkembangan sukan hoki ini terus menular ke setiap pelusuk negara dengan pesatnya. ia dikenali dengan nama banty atau bandy. Wimbledon Hockey Club telah merumuskan undang-undang yang lebih baik dan kemas untuk permainan ini. undang-undang hoki telah pun di gubal serta diperkemaskan dalam satu mesyuarat di London pada tahun 1875. kawasan permainan yang terhad dan menggenakan hukumankepada pemain yang melakukan kesalahan. Maka.

sukan ini hanya menarik minat orang-orang inggeris dan Eropah sahaja. pembentukan moral . Pada tahun 1953 FIH telah menerima MHF sebagai ahli gabungannya. Allahyarham Tun Abdul Razak dilantik sebagai Presiden MHF (1957) beliau menghadiahkan sebuah piala sebagai rebutan untuk pertandingan antara negeri ini. iaitu sebagai usaha mengadakan perlawanan persahabatan dengan pasukan kebangsaan India yang mengadakan lawatan ke negara kita. Mulai tahun 1920 permainan ini mula menular di kalangan penduduk tempatan dimana berlakunya anjakan yang memberangsangkan apabila banyak penyertaan yang diterima untuk mempelajari dan bermain. Liga hoki dimulakan di negara kita. Jerman Barat. Ini terjadi pada tahun 1923. Negara dari Asia. Ini merangkumi aspek-aspek :i. Hoki Di Malaysia Sukan hoki ini diperkenalkan ke negara kita oleh askar dan kakitangan Inggeris yang bertugas di sini pada tahun 1892. masa berubah dengan pantas sehingga pada tahun 1904 telah berlangsungnya perlawanan pertama di negara kita iaitu antara Selangor dan Singapura. Pada tahun 1948 Persekutuan Hoki Tanah Melayu (MHF) ditubuhkan sebagai badan penyelaras permainan ini di negara kita. Pada tahun 1926 perlawanan hoki pertama melibatkan penduduk tempatan . Kejohanan hoki pertama anjuran MHF ialah pada tahun 1951 hingga kini . antara pasukan yang sering menjadi pancabar terkuat termasuklah India dan malaysia. sepanyol dan England yang mewakili Eropah serta Australia dan New Zealand. pengembangan pengetahuan iii. iaitu pada tahun 1946 di Taiping kemudian di Kuala Lumpur. Ketika itu pasukan India baru sahaja memenangi pingat emas Sukan Olimpik. Tidak berapa lama kemudian. Piala ini dinamakan Piala Razak. Penekanan Permainan Hoki Beberapa penekanan perlu diambil kira oleh seseorang jurulatih selaras dengan matlamat dan objektif permainan untuk menghasilkan pemain-pemain yang berkaliber. negara kita berjaya menubuhkan pasukan hokinya sendiri.Di peringkat dunia. penguasaan kemahiran ii. Ipoh. berpengetahuan dan seimbang dalam menguasai kemahiran permainan dengan penerapan nilai-nilai murni. Bagaimanapun pada tahun 1963 barulah pertandingan ini berjaya dianjurkan. iaitu di antara Negeri-negeri Melayu Bersekutu dengan Negeri-negeri Selat. berwibawa. Malaysia. Walau bagaimanapun. belanda. mantap. Singapura dan Pulau Pinang. Pada awal pengenalan. Semua perimgkat umur mula meminati sukan ini tidak mengira bangsa dan jantina.

Gangguan yang biasa terdapat terdiri daripada takungan air atau rumput. pada kebiasaannya diperbuat daripada ash atau mulberry. Kayu Hoki Kayu hoki. Tujuan utama permainan permainan ini ialah memasukkan bola ke dalam gol lawan. Oleh itu kayu hoki mengiri. Jika ianya terlalu sempit. pemain-pemain akan penuh sesak dan kemungkinan reka tidak dapat melakukan pergerakan yang diperlukan seperti melakukan hantaran bola serta memukul bola kedalam gol. umpamanya bola sepak dan ragbi. Permukaan kayu hoki serta bentuknya digambarkan seperti berikut:- . Undang-undang hoki telah menyatakan bahawa setiap pemain hendaklah menggunakan kayu yang mempunyai permukaan rata dibahagian kiri.4 meter dan lebarnya 54. terutama jika terdapat padang yang berumput panjang. Sehubungan dengan itu pemain agak sukar untuk melakukan kemahiran-kemahiran lain seperti menggelecek dan mencedok bola. Bola hendaklah dipukul dengan kayu yang dibentuk khas untuk permainan ini. Permukaannya hendaklah berbentuk rata dan mempunyai tandatanda seperti yang diperlukan untuk permainan ini. Ini mungkin disebabkan oleh kesukaran menghantar bola kepada rakan sepasukan kerana kedudukan mereka diantara satu sama lain agak jauh. Ini kerana diatas padang jenis tiruan bola boleh bergerak dengan lebih lancar tanpa gangguan. Permukaan padang jenis rumput atau lain-lain bahan yang tidak membahayakan boleh digunakan untuk pertandingan. padang hoki hendaklah berbentuk segiempat bujur yang berukuran 91. Sebaliknya jika kawasan padang permainan terlalu luas. melontar atau mengenakan bola kepada manamana bahagian badannya kecuali penjaga gol dengan mematuhi undang-undang tertentu. keselesaan bermain dalam satu kelompok akan terbantut. Permainan hoki yang dijalankan di atas padang jenis berumput tiruan atau astroturf adalah lebih baik dari padang berumput biasa. Pemain tidak dibenarkan menyepak. untuk pemain kidal tidak wujud dalam permainan hoki. Mengikut undang-undang dan peraturan-peraturan permainan hoki antarabangsa.7 meter. Kawasan Permainan Padang hoki berbentuk rata dan saiznya memainkan peranan utama dalam permainan ini. hoki juga dimainkan oleh dua pasukan yang mengandungi 11 orang pemain setiap pasukan.Bilangan Pemain Dan Cara Permainan Seperti permainan-permainan padang yang lain.

Pada kebiasaannya panjang kayu hoki adalah antara 0.94 meter dan beratnya ialah antara 510g hingga 624g untuk wanita dan antara 510g hingga 794g untuk lelaki.Panjang kayu hoki adalah bergantung kepada bentuk badan dan juga kedudukan pemain dalam permainan. panjang kayu hoki adalah tidak selaras dengan ketinggian seseorang pemain dalam permainan.89 meter hingga 0. kerana boleh mendatangkan bahaya. dengan setiap separuh masa mengambil masa sebanyak 35 minit. berikutan masa dihentikan setiap kali bola keluar atau pemain mengalami kecederaan. Semasa menyimpan. Perlawanan akan ditamatkan tepat 70 minit dan tiada masa kecederaan diberikan.624g sering digunakan. Bagaimanapun biasanya kayu yang beratnya 510g. Kayu hoki hendaklah disimpan di tempat yang berhawa sederhana serta kurang lembap. Kayu hoki yang pecah pada mana-mana bahagian tidak digalakkan menggunakannya. . kayu hoki perlu digosok dengan minyak untuk menjauhkan daripada pecah. Jangkamasa Permainan Jangkamasa permainan sesebuah perlawanan hoki adalah 70 minit. Sehubungan dengan itu.

bola boleh bergerak dengan lancar apabila dihantar oleh pemain di dalam satu pasukan. Hal ini ekoran kawasan yang sempit akan menyukarkan pergerakan setiap pemain sekaligus mengakibatkan pemain sukar melakukan pelbagai kemahiran dalam permainan hoki seperti menggelecek. rumput panjang dan sebagainya. GELANGGANG PERMAINAN HOKI Gelanggang permainan hoki mempunyai bentuk yang rata dan saiz keluasan padang perlulah memenuhi syarat permainan. Manakala. Jenis rumput yang baik digunakan adalah rumput jenis tiruan atau Astroturf berbanding rumput biasa. menyerkap dan sebagainya.4 meter dan lebarnya 54. Undang-undang permainan hoki antarabangsa menetapkan gelanggang hoki perlulah berbentuk segi empat bujur yang berukuran 91. gelanggang permainan hoki perlulah dihasilkan bersesuaian dengan kehendak permainan ini.7 meter. Manakala. Permukaan gelanggang perlulah rata jenis rumput atau bahan-bahan lain yang tidak bahaya digunakan untuk permainan hoki dijalankan. di padang atau gelangang yang menggunakan rumput biasa mempunyai beberapa gangguan seperti takungan air.PERMAINAN HOKI 1. gelanggang permainan hoki yang terlalu luas akan menyebabkan pemain sukar mengawal pergerakan bola ekoran jarak yang luas untuk menghantar dan menangkap bola yang diberikan kepada rakan sepasukan akibat kedudukan yang jauh di antara satu sama lain. . Hal ini kerana di atas gelanggang tiruan. Oleh itu.

Ukuran dan lakaran gelanggang permainan hoki .

Papan-papan belakang. Tiang-tiang tegak dan mendatar (crossbar) yang membentuk sebuah pintu gol mesti mempunyai ketebalan tidak lebih daripada 3 inci dan tidak kurang daripada 2 inci. dengan jarak dekat (tidak melebihi 6 inci) dan dipasangkan dengan kuat ke tanah di belakang gol. Papan tepi dan papan belakang diletakkan di keliling kaki jaring gol dan berukuran setinggi 45 cm dan dicat dengan warna gelap. Jaring daripada "mesh' 1 inci . Tapak depan tiang gol akan menyentuh tepi luar garisan belakang.5 inci dicadangkan.PADANG HOKI: Pintu Gol Setiap pasukan mempunyai satu pintu gol di tengah-tengah garisan gol. berjarak 4 ela dan disambung dengan sebatang tiang mendatar yang mempunyai ketinggian 7 kaki daripada tanah. berjarak 4 kaki daripada gol dan 4 ela panjangnya. . Jaring-jaring diikat kukuh kepada tiang-tiang tegak dan tiang mendatar. Semua ukuran diambil daripada dalam. Pintu gol ini mengandungi dua tiang tegak.1. Pintu gol mesti dicat warna putih.

Ini menjadi bulatan jaringan juga dipanggil bulatan memukul atau kawasan D. Tanda-tanda lain di bulatan pukulan termasuk garisan-garisan 5 ela dan 10 ela untuk sudut penalti dan titik untuk strok penalti yang telah dijelaskan dahulu.PADANG HOKI: Tiang-Tiang Bendera Empat tiang bendera di setiap sudut padang dan dipanggil bendera sudut. Tingginya 4 kaki minimum dan 5 kaki maksimum. . Gunakan tempat yang sama daripada tiang-tiang gol sebagai pusat dan 16 ela sebagai radius. Lukis dua suku bulatan daripada garisan 4 ela ke garisan gol. Tiang-tiang bendera juga dicadangkan untuk garisan-garisan 25 ela. dan diletakkan di luar sudut. Tiang-tiang bendera juga diletakkan di setiap belah tengah padang pada jarak 1 ela di luar garisan-garisan tepi. PADANG HOKI: Bulatan Jaringan Satu garisan yang panjangnya 4 ela dilukis selari dan berjarak 16 ela daripada pintu gol. Garisan 16 ela itu diukur daripada sudut dalam bahagian depan tiang-tiang gol ke luar kawasan garisan 4 ela.

.

PERALATAN PERMAINAN HOKI .2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful