KENALI SUKAN : HOKI

Hoki adalah sukan yang popular bagi lelaki dan wanita di kebanyakkan negara seluruh dunia. Terdapat dua jenis hoki, iaitu satu jenis yang dimain di atas padang rumput, dan sejenis lagi yang dimain di dalam gelanggang ais. Di sesetengah negara hoki ais kurang menonjol berbanding dengan jenis hoki yang bermain dalam padang rumput. Nama hoki berasal daripada bahasa perancis iaitu “hoquet” yang kemudiannya diterjemahkan kepada bahasa inggeris menjadi “hockey”. Sejarah Terdapat catatan yang telah kenal pasti mengesahkan bahawa permainan ini menggunakan kayu dan bola yang kemudiannya di katakan sebagai permulaan bagi permainan hoki sekarang bermula berabad yang lalu. Menurut catatan yang telah diperolehi, ia dimainkan oleh orang-orang Greek, Parsi, dan Rom sejak tahun 2000 s.m lagi. Namun, permainan ini kemudiannya lenyap, sehinggalah pada tahun 1365 apabila ia diperkenalkan semula di England. Follow up: Permainan ini pada ketika itu begitu mengujakan dan menarik minat dan semangat masyarakat di negara tersebut . oleh kerana permainan ini masih tidak mempunyai sebarang undang-undang dan peraturan yang khusus, maka pelbagai teknik dan kreografi di hasilkan untuk menjadikan permainan inin lebih unik. Bagaimanapun, keadaan ini menyebabkan sering berlakunya kekecohan dan pergaduhan sehingga membawa kepada pertumpahan darah. Dengan erti kata yang lain permainan yang tidak tersusun dan teratur boleh mendatangkan risiko yang membahayakan kepada para pemain. Setelah meneliti kesan daripada keadaan ini maka pihak atasan British telah pun mengharamkan permainan ini. Dalam pada itu, hoki mula mendapat tempat oleh banyak negara dunia setelah undang-undang permainan mula direka khusus. Meskipun usaha ini memakan masa yang lama, namun ia telah memberikan peluang yang besar untuk permainanini menapak bersaing dengan permainan yang lain.

Antara usaha terpenting badan ini ialah memperkemaskan undangundang serta peraturan permainan ini agar semua negara dapat bermain dengan lebih teratur dan menarik. Seperti permainan yang lain hoki juga turut mempunyai satu badan khusus di peringkat dunia bagi menyelaraskan dan menganjurkan setiap pertandingan yang melibatkan suka hoki. Lain pula apabila di Perancis nama permainan ini di panggil sebgai hoquet. Meskipun ditolak pada Sukan Olimpik tahun 1924 tetapi telah diterima semula pada tahun berikutnya. Dari England. Sukan asia. dan Kelab Blackheath di Selatan London dianggap pasukan hoki pertama dan tertua di dunia. Maka. Kini sukan hoki menjadi tidak asing lagi dalam setiap sukan terbesar yang berlangsung. permainan hoki kini mempunyai badan khusus yang menjadi pengalola rasmi bagi sukan ini di peringkat antarabangsa. Berikutan dengan itu. Belgium. Kejohanan Antara Benua. Lapan tahun kemudian. Pasukan hoki yang pertam telha pun ditubuhkan dinegara tersebut pada tahun 1840. penggunaan pengadil. Setelah itu bermulanya satu era baru bagi permainan itu apabila hoki mula diterima semula oleh pihak Britain malah ia bukan sahaja di mainkan oleh orang lelaki sahaja tetapi kaun wanita juga turut mengambil bahagian. permainan ini mula tersebar ke negara-negara seperti India. Akhirnya difahamkan perkataan hoki telah diambil sempena perkataan Perancis tersebut dan telah pun di inggeriskan menjadi hockey. kawasan permainan yang terhad dan menggenakan hukumankepada pemain yang melakukan kesalahan. Dahulunya sukan ini hanya dikenali dengan pelbagai nama dan panggilan.Dengan adanya peraturan dan undang-undang maka permainan hoki dapat dimainkan dengan teratur dan memudahkan lagi bagi individu-individu yang ingin mengenalinya dan mempelajarinya. Badan ini juga turut bertanggungjawab menganjurkan kejohanan dunia seperti Piala Dunia. Perancis. Kejohanan Eropah dan sebagainya. Permainan Antarabangsa Perkembangan sukan hoki ini terus menular ke setiap pelusuk negara dengan pesatnya. Sukan Olimpik. sukan hoki mula diiktiraf dan menjadi sukan paling diminati di dunia. Sepanyol dan Switzerland. Kejohanan Antara Juara-Juara. detik bermulanya sebagai permainan antarabangsa apabila sukan ini diteriam sebagai salah satu acara dalam Sukan Olimpik pada tahun 1896. Pada tahun 1924. tertubuhlah persatuan Hoki Antarabngsa (FIH) atas usaha negara-negara Eropah iaitu Austria. undang-undang hoki telah pun di gubal serta diperkemaskan dalam satu mesyuarat di London pada tahun 1875. Hungary. Wimbledon Hockey Club telah merumuskan undang-undang yang lebih baik dan kemas untuk permainan ini. Kelab ini telah menubuhkan pasukan hokinya pada tahun 1861. . Pada tahun 1886. Kelab ini juga turut memperkanalkan undang-undang permainan hoki seperti cara bermain. Dengan itu. Czechoslovakia. ia dikenali dengan nama banty atau bandy. Contohnya di Wales. Amerika Syarikat dan beberapa negara Eropah.

Piala ini dinamakan Piala Razak. Penekanan Permainan Hoki Beberapa penekanan perlu diambil kira oleh seseorang jurulatih selaras dengan matlamat dan objektif permainan untuk menghasilkan pemain-pemain yang berkaliber. Singapura dan Pulau Pinang. Jerman Barat. Pada awal pengenalan. Pada tahun 1926 perlawanan hoki pertama melibatkan penduduk tempatan . masa berubah dengan pantas sehingga pada tahun 1904 telah berlangsungnya perlawanan pertama di negara kita iaitu antara Selangor dan Singapura. Allahyarham Tun Abdul Razak dilantik sebagai Presiden MHF (1957) beliau menghadiahkan sebuah piala sebagai rebutan untuk pertandingan antara negeri ini. belanda. antara pasukan yang sering menjadi pancabar terkuat termasuklah India dan malaysia. Ini merangkumi aspek-aspek :i. iaitu sebagai usaha mengadakan perlawanan persahabatan dengan pasukan kebangsaan India yang mengadakan lawatan ke negara kita. Ini terjadi pada tahun 1923. berpengetahuan dan seimbang dalam menguasai kemahiran permainan dengan penerapan nilai-nilai murni. Negara dari Asia. pengembangan pengetahuan iii. penguasaan kemahiran ii. Tidak berapa lama kemudian. Kejohanan hoki pertama anjuran MHF ialah pada tahun 1951 hingga kini . Malaysia. Walau bagaimanapun. Semua perimgkat umur mula meminati sukan ini tidak mengira bangsa dan jantina. Pada tahun 1953 FIH telah menerima MHF sebagai ahli gabungannya. Hoki Di Malaysia Sukan hoki ini diperkenalkan ke negara kita oleh askar dan kakitangan Inggeris yang bertugas di sini pada tahun 1892.Di peringkat dunia. Liga hoki dimulakan di negara kita. iaitu di antara Negeri-negeri Melayu Bersekutu dengan Negeri-negeri Selat. sukan ini hanya menarik minat orang-orang inggeris dan Eropah sahaja. Ipoh. Mulai tahun 1920 permainan ini mula menular di kalangan penduduk tempatan dimana berlakunya anjakan yang memberangsangkan apabila banyak penyertaan yang diterima untuk mempelajari dan bermain. negara kita berjaya menubuhkan pasukan hokinya sendiri. sepanyol dan England yang mewakili Eropah serta Australia dan New Zealand. berwibawa. iaitu pada tahun 1946 di Taiping kemudian di Kuala Lumpur. Pada tahun 1948 Persekutuan Hoki Tanah Melayu (MHF) ditubuhkan sebagai badan penyelaras permainan ini di negara kita. Ketika itu pasukan India baru sahaja memenangi pingat emas Sukan Olimpik. pembentukan moral . mantap. Bagaimanapun pada tahun 1963 barulah pertandingan ini berjaya dianjurkan.

Ini kerana diatas padang jenis tiruan bola boleh bergerak dengan lebih lancar tanpa gangguan. Kayu Hoki Kayu hoki. Permainan hoki yang dijalankan di atas padang jenis berumput tiruan atau astroturf adalah lebih baik dari padang berumput biasa. hoki juga dimainkan oleh dua pasukan yang mengandungi 11 orang pemain setiap pasukan.Bilangan Pemain Dan Cara Permainan Seperti permainan-permainan padang yang lain. Pemain tidak dibenarkan menyepak. Bola hendaklah dipukul dengan kayu yang dibentuk khas untuk permainan ini. Tujuan utama permainan permainan ini ialah memasukkan bola ke dalam gol lawan.4 meter dan lebarnya 54.7 meter. Sebaliknya jika kawasan padang permainan terlalu luas. Permukaan kayu hoki serta bentuknya digambarkan seperti berikut:- . terutama jika terdapat padang yang berumput panjang. Gangguan yang biasa terdapat terdiri daripada takungan air atau rumput. Oleh itu kayu hoki mengiri. Kawasan Permainan Padang hoki berbentuk rata dan saiznya memainkan peranan utama dalam permainan ini. untuk pemain kidal tidak wujud dalam permainan hoki. melontar atau mengenakan bola kepada manamana bahagian badannya kecuali penjaga gol dengan mematuhi undang-undang tertentu. keselesaan bermain dalam satu kelompok akan terbantut. padang hoki hendaklah berbentuk segiempat bujur yang berukuran 91. Jika ianya terlalu sempit. pada kebiasaannya diperbuat daripada ash atau mulberry. Mengikut undang-undang dan peraturan-peraturan permainan hoki antarabangsa. Undang-undang hoki telah menyatakan bahawa setiap pemain hendaklah menggunakan kayu yang mempunyai permukaan rata dibahagian kiri. Ini mungkin disebabkan oleh kesukaran menghantar bola kepada rakan sepasukan kerana kedudukan mereka diantara satu sama lain agak jauh. umpamanya bola sepak dan ragbi. pemain-pemain akan penuh sesak dan kemungkinan reka tidak dapat melakukan pergerakan yang diperlukan seperti melakukan hantaran bola serta memukul bola kedalam gol. Permukaannya hendaklah berbentuk rata dan mempunyai tandatanda seperti yang diperlukan untuk permainan ini. Sehubungan dengan itu pemain agak sukar untuk melakukan kemahiran-kemahiran lain seperti menggelecek dan mencedok bola. Permukaan padang jenis rumput atau lain-lain bahan yang tidak membahayakan boleh digunakan untuk pertandingan.

. Sehubungan dengan itu. Kayu hoki hendaklah disimpan di tempat yang berhawa sederhana serta kurang lembap. panjang kayu hoki adalah tidak selaras dengan ketinggian seseorang pemain dalam permainan. Jangkamasa Permainan Jangkamasa permainan sesebuah perlawanan hoki adalah 70 minit.Panjang kayu hoki adalah bergantung kepada bentuk badan dan juga kedudukan pemain dalam permainan. Bagaimanapun biasanya kayu yang beratnya 510g. dengan setiap separuh masa mengambil masa sebanyak 35 minit. kayu hoki perlu digosok dengan minyak untuk menjauhkan daripada pecah. Perlawanan akan ditamatkan tepat 70 minit dan tiada masa kecederaan diberikan. berikutan masa dihentikan setiap kali bola keluar atau pemain mengalami kecederaan.89 meter hingga 0.94 meter dan beratnya ialah antara 510g hingga 624g untuk wanita dan antara 510g hingga 794g untuk lelaki. Semasa menyimpan. Kayu hoki yang pecah pada mana-mana bahagian tidak digalakkan menggunakannya. kerana boleh mendatangkan bahaya.624g sering digunakan. Pada kebiasaannya panjang kayu hoki adalah antara 0.

GELANGGANG PERMAINAN HOKI Gelanggang permainan hoki mempunyai bentuk yang rata dan saiz keluasan padang perlulah memenuhi syarat permainan. gelanggang permainan hoki yang terlalu luas akan menyebabkan pemain sukar mengawal pergerakan bola ekoran jarak yang luas untuk menghantar dan menangkap bola yang diberikan kepada rakan sepasukan akibat kedudukan yang jauh di antara satu sama lain. . menyerkap dan sebagainya. Undang-undang permainan hoki antarabangsa menetapkan gelanggang hoki perlulah berbentuk segi empat bujur yang berukuran 91. Manakala. Oleh itu. Jenis rumput yang baik digunakan adalah rumput jenis tiruan atau Astroturf berbanding rumput biasa. Permukaan gelanggang perlulah rata jenis rumput atau bahan-bahan lain yang tidak bahaya digunakan untuk permainan hoki dijalankan.PERMAINAN HOKI 1. rumput panjang dan sebagainya. gelanggang permainan hoki perlulah dihasilkan bersesuaian dengan kehendak permainan ini.7 meter.4 meter dan lebarnya 54. Hal ini kerana di atas gelanggang tiruan. Manakala. Hal ini ekoran kawasan yang sempit akan menyukarkan pergerakan setiap pemain sekaligus mengakibatkan pemain sukar melakukan pelbagai kemahiran dalam permainan hoki seperti menggelecek. di padang atau gelangang yang menggunakan rumput biasa mempunyai beberapa gangguan seperti takungan air. bola boleh bergerak dengan lancar apabila dihantar oleh pemain di dalam satu pasukan.

Ukuran dan lakaran gelanggang permainan hoki .

Semua ukuran diambil daripada dalam. dengan jarak dekat (tidak melebihi 6 inci) dan dipasangkan dengan kuat ke tanah di belakang gol. Jaring-jaring diikat kukuh kepada tiang-tiang tegak dan tiang mendatar. Jaring daripada "mesh' 1 inci .PADANG HOKI: Pintu Gol Setiap pasukan mempunyai satu pintu gol di tengah-tengah garisan gol.1. Pintu gol ini mengandungi dua tiang tegak. Papan-papan belakang. berjarak 4 ela dan disambung dengan sebatang tiang mendatar yang mempunyai ketinggian 7 kaki daripada tanah. . Papan tepi dan papan belakang diletakkan di keliling kaki jaring gol dan berukuran setinggi 45 cm dan dicat dengan warna gelap. Tiang-tiang tegak dan mendatar (crossbar) yang membentuk sebuah pintu gol mesti mempunyai ketebalan tidak lebih daripada 3 inci dan tidak kurang daripada 2 inci. berjarak 4 kaki daripada gol dan 4 ela panjangnya. Pintu gol mesti dicat warna putih.5 inci dicadangkan. Tapak depan tiang gol akan menyentuh tepi luar garisan belakang.

PADANG HOKI: Bulatan Jaringan Satu garisan yang panjangnya 4 ela dilukis selari dan berjarak 16 ela daripada pintu gol. . Tiang-tiang bendera juga diletakkan di setiap belah tengah padang pada jarak 1 ela di luar garisan-garisan tepi. Gunakan tempat yang sama daripada tiang-tiang gol sebagai pusat dan 16 ela sebagai radius. Tiang-tiang bendera juga dicadangkan untuk garisan-garisan 25 ela.PADANG HOKI: Tiang-Tiang Bendera Empat tiang bendera di setiap sudut padang dan dipanggil bendera sudut. Garisan 16 ela itu diukur daripada sudut dalam bahagian depan tiang-tiang gol ke luar kawasan garisan 4 ela. dan diletakkan di luar sudut. Tanda-tanda lain di bulatan pukulan termasuk garisan-garisan 5 ela dan 10 ela untuk sudut penalti dan titik untuk strok penalti yang telah dijelaskan dahulu. Ini menjadi bulatan jaringan juga dipanggil bulatan memukul atau kawasan D. Lukis dua suku bulatan daripada garisan 4 ela ke garisan gol. Tingginya 4 kaki minimum dan 5 kaki maksimum.

.

PERALATAN PERMAINAN HOKI .2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful