Sistem respirasi

Amin Fahmi Hafizi Firdaus

Definasi Sistem Pernafasan
 Pernafasan

atau respirasi adalah merupakan satu proses yang bermula dari mengambil oksigen, mengeluarkan karbohidrat dengan menggunakan tenaga di dalam tubuh manusia.  Manusia akan bernafas dengan mengambil oksigen di dalam udara bebas dan akan menghembuskan gas karbon dioksida ke luar semula.

ianya berlaku melalui proses pernafasan.  Ekspirasi- proses Menghembus udara keluar dari paru-paru.. pernafasan terbahagi kepada dua : –proses Menyedut udara secara aktif ke  Proses  Inspirasi dalam paru-paru. Pengudaraan - peparu. .

.  Sistem ventilasi yang baik akan menyediakan bekalan tetap O₂ ke alvoelus dan menyikirkan CO₂  Reseptor regangan dalam peparu akan membantu tindakan pernafasan. Proses pertukaran gas antara oksigen dan karbon dioksida berlaku di alvoelus yang diselaputi beriburibu kapilari darah.  Fiber elastik dalam peparu membenarkan pengembangan optimun semasa inspirasi.

 Rajah Sistem Respirasi .

.

Komponen Utama.  Rongga hidung  Farinks  Larinks  Trakea  Bronkiol  Paru-paru .

 Membekalkan oksigen ke dalam darah dan mengkumuhkan karbon dioksida.  Mengekalkan keadaan dan persekitaran dalaman tubuh yang stabil (hemeostasis) .  Pertukaran gas oksigen dan karbon dioksida antara paru-paru.Fungsi.

 Inspirasi .Proses Respirasi.

Otot Interkostal luar mengucup. Otot diafragma menguncup. Isipadu paru-paru bertambah. Udara mula bergerak masuk ke peparu mengikut cerun tekanan udara. Isipadu ruang torasik bertambah. Sangkar rusuk ditolak ke atas dan ke arah luar. Tekanan udara di dalam peparu berkurang dan lebih rendah daripada tekanan atmosfera. Otot interkostal dalam mengendur. . Diafragma bergerak ke bawah dan mendatar.

 Ekspirasi .

. Otot diafragma mengendur. Udara mula bergerak keluar dari peparu menuruni cerun tekanan udara. Sangkar rusuk di tolak ke bawah dan ke arah dalam. Isipadu peparu berkurang. Otot interkostal luar mengendur.Otot interkostal dalam menguncup. Isipadu ruang toksik berkurang Tekanan udara di dalam peparu bertambah dan lebih tinggi daripada tekanan atmosfera. Diafragma bergerak ke atas dan membentuk seperti kubah.

. Perbezaan antara proses inspirasi dan juga proses ekspirasi.

.

oksigen akan diangkut ke seluruh badan. . Dari alveolus.  Oksigen dari alveolus akan masuk ke dalam saluran pulmonari untuk bergabung dengan Hemoglobin(sel darah merah) untuk membentuk oksihemoglobin.

Proses

pengambilan dan penghantaran gas di dalam tubuh badan.

Hemoglobin(sel darah merah) adalah protein konjugate yang mempunyai struktur kuarter.

Ini memberikan setiap hemoglobin mempunyai 4 rantai polipeptida (bbentuk sfera)
 

-2 rantai alpha
-2 rantai beta

Setiap rantai polipeptida mempunyai

kumpulan “haem” yang mengandungi 1 atom
besi.

 Apabila

02 pertama bercantum dengan kumpulan

“haem”, sedikit perubahan akan berlaku terhadap bentuk hemoglobin.
 Kesan

– daya tarikan kumpulan-kumpulan haem

yang lain terhadap O2 akan bertambah.
1 1 1

hemoglobin = 4 molekul oksigen. sel darah = 250 juta hemoglobin. sel darah = 1 bilion molekul oksigen.

 Dalam tekanan separa O2 yang rendah pula(ketika di sel badan) oksihemoglobin akan membebaskan oksigen untuk masuk ke dalam sel badan. Kepekatan O2 dalam hemoglobin bergantung kepada suhu dan keasidan persekitaran.  Dalam keadaan tekanan separa O2 yg tinggi( di peparu) hemoglobin akan bergabung cepat dengan oksigen. .

.

   a. 5% . 10% . 85% .dalam bentuk ion hidrogenbikarbonet .karbon dioksida larut b. Pengangkutan Karbon Dioksida  3 cara membawa gas karbon dioksida di dalam darah.bergabung dengan hemoglobin c.

H₂CO₃ = H₊ + HCO₃₋ (asid (ion (ion karbonik) hidrogen) hidrogenbikarbonat) . Anhdrase karbonic CO₂ + H₂O = H₂CO₃ (karbon (air) (asid karbonik) dioksida)  Kemudian asid karbonik akan berpisah menjadi ion hidrogen (H₊) dan ion hidrogen karbonat (HC0₃₋). Proses ini dimulakan dengan :  CO₂ bertindak balas dengan air untuk membentuk asid karbonik.

 Kepekatan ion hidrogen akan bertambah di dalam sel dan pH menjadi semakin berkurang.  Oksihemoglobin akn terpisah dengan oksigen dan melepaskan oksigen ke dalam sel untuk respirasi sel.  Hemoglobin bertindak sebagai penstabil (buffer) dan bergabung dengan ion hidrogen membentuk asid hemoglobin (H. . Selepas itu ion hidrogen bikarbonat akan meresap keluar daripada eritosit ke dalam plasma.Hb).

 Oleh itu.karbonhemoglobin yang terbentuk tidak dipisahkan. jumlah hemoglobin yang bergabung dengan oksigen berkurangan. . Keracunan karbon monoksida :  Karbon monoksida bergabung dengan hemoglobin lebih kerap dan cepat berbanding oksigen  Kemudian ianya akan menukarkan pengoksidaan Ferum (II) dalam hemoglobin kepada Ferum (III).

 CO2 bergabung dengan hemoglobin untuk membentuk karbaminohemoglobin.  Semasa darah mengalir melalui kapilari pulmonari pada alveolus. . CO₂ dibebaskan ke dalam alveolus dan akan dihembus keluar semasa ekspirasi.

.O2 dan pH dikawal oleh saraf penerima deria digelar kemoreseptor.KAWALAN RESPIRASI -Kawalan respirasi terikat kepada prinsip homeostasis -Faktor utama yang mengawal respirasi ialah faktor kimia dalam darah. -Perubahan dalam arteri bagi CO2.

otot pernafasan. -Ia merubah ventilasi. -Perubahan ventilasi memulihkan gas dalam darah arteri dan pH kepada julat yang normal .-Kemereseptor menghantar impuls saraf kepada efektor. untuk mengawal daya dan kekerapan pengecutan. kadar dan kedalaman bernafas.

sekumpulan neuron dikenali sebagai pusat inspirasi menetapkan rima asas untuk pemulaan bernafas secara automatik. -Pusat inspirasi menghantar impuls saraf sepanjang saraf phrenic ke diafragma ke luar otot interkosta .-Rima asas pernafasan dikawal oleh bahagian pusat pernafasan terletak di medulla. -Di dalam medulla.

berkurangnya pH.-Faktor yang paling penting mengawal kadar dan kedalaman pernafasan adalah kesan karbon dioksida pada kemoreseptor. . -Karbon dioksida yang meningkat dalam darah akan menyebabkan peningkatan dalam ion hidrogen pada bendalir cerebrospinal.

. membenarkan lebih karbon dioksida untuk dikeluarkan. kembalikannya kepada paras yang normal.-Pusat kemoreseptor akan menghantar impuls saraf ke pusat pernafasan. di mana menghantar lebih impuls saraf ke organ pernafasan. peningkatan pada kadar dan ke dalaman pernafasan akan berlaku. -Keputusannya.

.

.

 Fisiologi sistem respirasi .

 Proses ini melibatkan:     Ventilasi pulmonari Penafasan luaran Pengangkutan gas penafasan Penafasan dalaman .Fisiologi sistem respirasi  Fungsi utama sistem respirasi adalah untuk membekalkan oksigen ke seluruh badan serta menyingkirkan karbon dioksida dari badan.

 Proses ini juga dikenali sebagai pernafasan .Ventilasi pulmonari  Udara akan disedut masuk dan di hembus keluar dari paru paru supaya udara yang berada dalam paru paru akan sentiasa mengalir.

.Pernafasan luaran  Proses ini adalah dimana pertukaran gas (oksigen dan karbon dioksida) diantara pulmunari darah dan alveoli berlaku.

Pengangkutan gas pernafasan  Gas oksigen dan karbon dioksida perlu diagihkan keseluruh badan dari paru paru dan ke seluruh bahagian badan melalui saluran darah. .

Pernafasan dalaman  Proses ini berlaku pada pertukaran gas diantara darah dan sel tisu. .

Ekspirasi/ Expiration (hembus nafas) .Mekanisma pernafasan  Satu proses di mana paru-paru mengembang untuk menyedut udara dan menguncup untuk mengeluarkan udara / gerakan tarik dan hembus nafas  Ia dikawal oleh Pusat kawalan per nafasan di Medulla Oblongata  Setiap pusingan pernafasan mempunyai 3 fasa iaitu: .Pause (rehat) .Inspirasi/ Inspiration (tarik nafas) .

Dengan tindakan otot ini.Tarik nafas • • • Apabila otot diafragma menguncup. dan ini meluaskan kaviti toraks dari sisi ke sisi dan dari hadapan ke belakang. tulang rusuk ditarik ke arah luar dan atas. Ini menyebabkan tekanan udara di dalam paru-paru lebih rendah daripada udara atmosfera. dan juga lapisan luar pleura melekat pada bahagian dalam sternum dan otot diafragma. kaviti toraks menjadi luas. Oleh itu udara akan di sedut masuk ke dalam paru-paru. . paru-paru juga turut mengembang apabila kaviti toraks meluas. Apabila otot interkostal eksternal menguncup. Oleh kerana tisu paru-paru di bentuk oleh tisu yang elastik dan telap. ia turun ke bawah dan menjadi rata. Kaviti toraks menjadi luas dari atas ke bawah.

Pause  Berehat seketika di antara pernafasan dan ia berlaku secara teratur. Oleh itu udara terdesak keluar dari paru-paru.Hembus nafas  Kaviti toraks mengecil kerana otot diafragm kembali ke kedudukan asal. . dan tulang rusuk ditarik ke bawah dan ke dalam oleh otot interkosta internal.  Tekanan udara di dalam paru-paru menjadi lebih tinggi dari tekanan udara atmosfera.

Gambar Rajah Diafragma Semasa Proses Pernafasan. .

pernafasan  Pernafasan   terbahagi kepada 2 jens iaitu: Pernafasan Eksternal (Pernafasan Paru-paru) Pernafasan Internal (Pernafasan Tisu) .

sementara CO2 dan wap air akan dibebas ke atmosfera melalui trek pernafasan • ii.Pernafasan Eksternal (Pernafasan Paru-paru) – – berlaku antara alveoli dan kapillari yang mengelilinginya O2 dari atmosfera disedut masuk ke paru paru. . Pernafasan Internal (Pernafasan Tisu) – – berlaku antara kapillari dan sel sel tubuh O2 yang terdapat di dalam darah akan diserap dan digunakan oleh sel tubuh dan CO2 dan wap air akan dibebaskan ke dalam kapilari darah. dan di serap ke dalam sistem pengaliran darah.

.Gambar Rajah Pernafasan Eksternal Dan Internal.

Pernafasan Eksternal Pernafasan Internal .

Gambar rajah menunjukkan bagaimana pernafasan eksternal berlaku. .

Sistem Respiratori Dan Umur Pengurangan keanjalan paru-paru Empisima Artritis di artikulasi tulang rusuk .

jantung. wujud terutamanya di dalam otot kulit. usus. gigi.Pengurangan keanjalan paruparu 1) pengurangan kolagen dalam tubuh manusia    masalah kesihatan dan kulit mula berkedut. . 75% pembinaan kulit terdiri daripada kolagen. organ dalaman (perut. rawan. saluran darah dan mata) Kolagen adalah komponen yang ke 2 terbanyak dalam tubuh manusia. tulang. peparu.

5. 6. menambahkan keanjalan melindungi organ-organ & saluran darah menguatkan struktur gigi & tulang menguatkan tulang tendon dan rawan di antara sendisendi terutamanya lutut mempercepatkan penyembuhan luka memperbaiki kesihatan rambut. 4. menjadikannya lebih kuat dan bersinar . mengurangkan kelicinan kulit kedut.Fungsi kolagen 1. 2. 3.

Artritis di artikulasi tulang rusuk .

Sendi berfungsi untuk menggerakan bahagian-bahagian tubuh yang dihubungkan oleh tulang-tulangnya. Sendi adalah kawasan tubuh dimana dua tulang-tulang yang berbeza bertemu. Arthritis secara harafiah bererti peradangan dari satu atau lebih sendi-sendi .Definisi dan Penyebab Arthritis  Arthritis adalah kelainan sendi yang meliputi peradangan.

tisu paru-paru dan ketaknormalan darah.Simtom-sintom Arthritis  rasa lenguh dan sakit di beberapa bahagian badan  keradangan saluran darah. .

Empisima .

COPD). Sejenis penyakit paru-paru kronik (chronicobstructive pulmonary disease.  Disebabkan pendedahan kepada bahan toksik atau pendedahan kepada asap tembakau dalam jangka masa panjang. .

Apabila alveolus musnah. . Udara akan terperangkap di dalam paru-paru kerana tiub bronkiol mungkin rosak. Dinding alveolus yang nipis dan mudah pecah dan rosak  .  Paru-paru turut kehilangan keanjalannya yang menyebabkan pesakit sukar untuk menghembus nafas. paru-paru tidak berupaya untuk menghantar oksigen yang secukupnya ke salur-salur darah.

.

Paru-paru pesakit .

Apabila diserang Empisima a. d. Batuk serta menghasilkan kahak yang kronik (bronkitis kronik) Sakit dada yang berulang (chest colds) Mata dan kulit menjadi kekuningan (jaundis) Bahagian Abdomen dan kaki membengkak Keupayaan bersenam yang menurun Penyakit asma dan alergi yang berpanjangan Masalah organ hati atau enzim hati yang tidak dapat dijelaskan . g. b. e. c. f. h. Semput : terasa mengah semasa bernafas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful