E-BUKU KARANGAN TERBAIK UPSR 2010

Karangan 1

Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Faedah Menonton Televisyen”.

Televisyen merupakan salah satu media elektronik yang begitu meluas penggunaannya dalam kalangan masyarakat kita kini. Hampir setiap rumah pasti memiliki satu atau mungkin dua televisyen. Jadi, keadaan ini membuktikan bahawa ada banyak faedah menonton televisyen kepada masyarakat. Faedah yang pertama ialah seseorang itu dapat mengetahui peristiwa-peristiwa penting yang berlaku di seluruh dunia dengan mudah dan cepat. Kita boleh menonton siaran berita yang memaparkan kejadian-kejadian penting yang berlaku di luar negara. Jelaslah, televisyen menjadikan seseorang itu lebih mengetahui peristiwa semasa yang sedang berlaku di dalam dan di luar negara. Selain itu, televisyen juga boleh dijadikan sebagai alat pendidikan yang berguna. Sudah ada banyak program berunsur pendidikan yang disiarkan menerusi televisyen bersama-sama program dokumentari dan sains yang boleh memberi informasi kepada pelajar tentang sesuatu ilmu pengetahuan itu. Maka, pelajar boleh mempelajari tentang pelajarannya menerusi program televisyen juga. Malah, menonton televisyen menjadikan masa lapang seseorang itu dihabiskan dengan begitu berfaedah. Seseorang itu tidak akan terbabit dalam gejala tidak sihat kerana mereka tidak perlu keluar dari rumah untuk menonton televisyen. Oleh itu, tindakan menonton televisyen memastikan seseorang itu menghabiskan masanya dengan bermanfaat. Kesimpulannya, menonton televisyen merupakan satu tindakan yang berfaedah kepada manusia itu. Kebanyakan siaran televisyen berupaya untuk menjana pemikiran seseorang menjadi lebih kritis dan kreatif. Cuma kita perlu mengawalnya agar sikap menonton ini tidak keterlaluan atau terlalu lama untuk satu tempoh tertentu pula.

Karangan 2

Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Komputer dan Peranannya‟.

Komputer sudah menjadi sinonim dengan kehidupan moden zaman ini. Hampir semua pejabat malah individu memiliki sebuah komputer untuk menjalani kehidupan hariannya. Jadi, apakah perana-peranan komputer yang sebenarnya? Komputer juga boleh digunakan untuk meningkatkan prestasi pendidikan pelajar di sekolah. Kalau kita lihat sudah ada banyak halaman web yang menjadikan subjek pelajaran sekolah sebagai bahan kandungannya bersama-sama penggunaan komputer yang semakin meluas dalam kalangan guru ketika mengajar pelajar. Oleh itu, komputer berperanan untuk mendidik pelajar dengan kaedah yang lebih mudah dan menarik. Malah, komputer juga boleh merapatkan atau memudakan hubungan antara manusia terutama hubungan jarak jauh. Ibu bapa yang tinggal berjauhan dengan anak mereka kerana anak melanjutkan pelajaran di luar negara boleh menggunakan program tertentu di komputer untuk berkomunikasi lalu menjalin hubungan rapat dengan anak mereka. Jadi, komputer memastikan hubungan antara sesama manusia itu terus berlaku walaupun faktor geografi memisahkan mereka. Tambahan pula, komputer memudahkan seseorang untuk mendapatkan apa-apa maklumat terkini dengan cara yang pantas serta mudah. Semua maklumat sudah siap wujud di dalam rangkaian internet yang boleh diakses menerusi komputer di mana-mana tempat pun di dunia ini. Jelaslah, komputer membolehkan seseorang itu memperoleh maklumat yang betul lalu tidak melakukan kesilapan dalam keputusannya. Konklusinya, komputer menjadikan kehidupan manusia lebih selesa dan mampu mencapai satu tahap yang memuaskan. Semua pihak hendaklah bekerjasama untuk memastikan penggunaan komputer ini dialami oleh semua lapisan masyarakat. Rakyat negara ini harus celik komputer jika mahu bersaing dengan masyarakat luar.

Karangan 3 Telefon merapatkan hubungan dan memudahkan kehidupan manusia.

Kelebihan utama telefon ialah ciptaan ini boleh menyalurkan maklumat menerusi suara ke mana-mana tempat di dunia ini dengan begitu mudah. Seseorang yang berada di Malaysia boleh berhubung dengan rakannya di Amerika Syarikat dengan begitu mudah lalu merapatkan hubungan kerana mereka tidak selalu berpeluang untuk bertemu. Maka. perkhidmatan sms sebegini menjadikan seseorang itu begitu suka untuk berhubung dengan orang lain. Oleh itu. Sesungguhnya. Jadi. Kata orang tua-tua masa itu sangat penting kerana masa yang berlalu tidak boleh ditarik semula terutama jika masa itu tidak digunakan untuk melakukan sesuatu yang bernilai. Hampir setiap individu memiliki telefon terutama telefon mudah alih yang boleh dibawa ke mana-mana lalu senang untuk dihubungi sepanjang masa pula. Masyarakat kita akan terus menerima impak positif penggunaannya jika harga telefon dan perkhidmatannya terus diturunkan dari semasa ke semasa. Kalau dahulu hanya satu jenis telefon sahaja kini pelbagai bentuk. telefon sememangnya merapatkan hubungan kerana mampu menghubungkan manusia di dunia ini. Semua pihak sudah mula menyedari kelebihan telefon ini lalu memiliknya pula. telefon berupaya untuk merapatkan hubungan antara manusia. telefon juga menyediakan pelbagai perkhidmatan terutama perkhidmatan pesanan ringkas atau lebih dikenali sebagai sms.Sejak telefon dicipta penggunaannya terus mendapat perhatian masyarakat dunia. Harga telefon dan perkhidmatannya yang saban tahun bertambah murah turut menjad faktor teknologi ini menjadi pilihan masyarakat untuk berhubungan sesama mereka. Manusia yang bijak ialah individu yang memahami kepentingan . Konklusinya. telefon yang murah menjadikannya pilihan utama kita semua sebagai alat untuk mengeratkan hubungan pula. telefon memang memudahkan perhubungan dua hala manusia. Karangan 4 Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Cara-cara Menghargai Masa”. Selain itu. saiz dan jenis telefon terhasil seperti telefon mudah alih serta telefon awam. Perkhidmatan ini begitu mudah dan unik tetapi berkesan kerana pengguna hanya perlu menaip lalu menghantarnya menggunakan telefon kepada rakannya tanpa menggunakan suara.

Sebagai kesimpulannya. semua kaedah yang diterangkan di atas itu boleh dilakukan oleh sesiapa pun yang tahu menghargai masa. Rasa keazaman ini mengingatkan kita bahawa masa perlu dihargai tanpa wujud sebarang alasan untuk menolaknya. sikap tidak suka melakukan perkara-perkara yang sia-sia turut memberikan satu persepsi bahawa seseorang itu menghargai masanya. Karangan 5 Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Jika Aku Seorang Jutawan” Aku memang suka menjadi seorang jutawan. Jelaslah. Semua pihak perlulah sedar akan kepentingan masa ini kerana masa itu tidak akan berlalu begitu sahaja. Selain itu. menghargai masa juga boleh dibuktikan menerusi sikap membuat perancangan masa yang sistematik. sikap membuat jadual dan mematuhinya membuktikan betapa seseorang itu menghargai masanya. bagaimanakah cara-cara yang positif untuk membuktikan seseorang itu menghargai masa? Sikap menghargai masa bermula dengan keazaman kuat yang ditanamkan dalam jiwa seseorang itu. Bak kata orang tua-tua masa itu emas. Kenapa aku suka menjadi jutawan? Sudah pasti kerana sebagai jutawan aku akan memiliki wang yang banyak dan wang itu boleh digunakan untuk diri sendiri. mereka yang mempunyai keazaman itu sudah memulakan usaha untuk menghargai masa dengan baik. Masa seseorang perlulah dipenuhi dengan aktiviti yang berfaedah untuk masa depan kita seperti membaca buku dan membantu ibu bapa di rumah. keluarga dan masyarakat. Sesungguhnya. Dalam aspek ini jiwa seseorang yang menghargai masa akan membuat satu jadual lalu mematuhi perancangan masa itu dengan sebaik mungkin. Maka. Jadi. aku sedar usaha untuk menjadi seorang jutawan bukanlah sesuatu yang mudah kerana banyak usaha perit-jerih harus dilakukan. mereka yang melakukan perkara-perkara positif dalam hidupnya tahu kepentingan masa kepada manusia itu. . Malah.masa lalu menggunakannya dengan sebaik mungkin. Namun.

aku juga akan memberi sumbangan derma kepada masyarakat terutama golongan miskin. Karangan 6 Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Dikejar Harimau”. Pada musim cuti sekolah yang lalu. Sebaik sahaja aku menamatkan pengajian di menara gading. Aku amat berharap supaya impianku ini menjadi kenyataan kerana aku memang ingin membantu ibu bapa dan masyarakat di negara ini. Cuma aku sedar aku perlu lebih rajin berusaha untuk mencapai impian tersebut kerana aku tidak mahu impianku hanya sekadar angan-angan Mat Jenin sahaja. Aku akan menjadikan wang itu sebagai asas pelaburan jangka panjangku kelak dalam pelbagai saham syarikat di dunia ini. Dengan tidak semena-mena. cacat anggota dan anak yatim piatu supaya kehidupan mereka lebih ceria serta bermakna. Sebaik sahaja aku menjadi jutawan. Aku . Aku dan dua rakanku telah berkongsi sebuah khemah yang paling hampir dengan hutan. aku dan rakan-rakan telah pergi menyertai satu perkhemahan pengakap anjuran sekolah. Malah. Mudah-mudahan impianku menjadi kenyataan. aku akan mula bekerja demi mencari wang untuk merealisasikan impian menjadi jutawan. Semua wang yang aku terima menerusi pekerjaan itu akan disimpan dalam pelbagai bentuk simpanan untuk memastikan jumlahnya akan bertambah setiap masa. aku ternampak seekor harimau muncul dari hutan itu dan memandang ke arahku.Jadi untuk berjaya menjadi jutawan. Kemudian. aku akan melanjutkan pelajaran di universiti dalam bidang yang diminati pula. Aku akan menanggung kos kehidupan mereka tanpa banyak alasan lagi. ahli keluarga terutama ayah dan ibu akan menerima imbuhannya. aku akan pastikan diri ini bersemangat untuk belajar sehingga berjaya dalam peperiksaan di sekolah. Aku dan rakan-rakan sibuk membersihkan kawasan khemah kami kerana malam hampir menjelang. Aku juga akan memastikan supaya diri ini tidak membelanja sesuka hati tanpa halangan supaya wang aku digunakan dengan sebaik mungkin. Binatang buas itu terus berlari menuju ke arah khemah kami. Bunyi ngaumannya begitu menakutkan semua yang mendengarnya.

Semuanya bermula pada suatu pagi ketika aku bersiap hendak pergi ke sekolah seperti biasa. Setiap orang pasti mempunyai pengalaman pahit yang tidak mungkin dilupakannya. Perasaanku bertambah resah kerana masa semakin suntuk untuk aku sampai ke . Sebatang sungai berada di depanku lalu aku terfikir mungkin harimau tidak akan mengejar aku di sungai itu. Aku segera memaling ke belakang dan menyedari bahawa binatang itu masih mengejarku. Satu peristiwa pahit yang berlaku ketika aku berumur 12 tahun. Aku segera melompat ke dalam sungai itu untuk menyelamatkan diri. Entah bagaimana aku mampu melepasi ketinggian pagar itu masih tidak pasti. Aku hampa. Aku segera mencari kunci rantai basikal tetapi masih gagal menemukannya. Mereka hanya tersenyum tetapi mukaku beransur-ansur menjadi kemerahan kerana berasa malu pula. Aku sendiri mempunyai satu kisah yang mungkin tidak akan dilupakan begitu sahaja. Aku melompat ke arah pagar yang memagari kawasan perkhemahan kami itu untuk mengelakkan diri daripada harimau buas itu. Tidak lama kemudian. Harimau itu hanya berada beberapa meter sahaja dibelakangku.menjerit memberitahu rakan-rakan yang lain. Ibu berada disisiku bersama-sama ayah. Aku terus berlari laju ke arah sungai. Habis basah seluruh muka dan badanku akibat percikan air sungai itu. Sebaik sahaja sampai di tebing sungai itu. Aku tersedar. Tiba-tiba aku terasa seolah-olah sesak nafas pula. aku melihat ke belakang lagi dengan harapan binatang itu sudah tiada. Karangan 7 Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Pengalaman Pahit yang Tidak Mungkin Kulupakan”. aku terdengar satu suara yang sudah biasa kudengar memanggil namaku dengan kuat. Semua orang menjadi panik dan lari bertempiaran menyelamatkan diri masing-masing. Rupa-rupanya aku bermimpi tadi.

Suara meminta tolong itu jelas datangnya daripada rumah jiranku. Aku terpaksa membuat keputusan sendiri kerana pasti Makcik Siti dalam kesusahan. Aku segera membuka tingkap rumah. . Sekali-sekala aku memandang ke arah jam tangan yang seolah-olah tidak memberi peluang langsung kepadaku untuk sampai tepat pada masanya. Aku terus merempuh pintu pagar sebuah rumah di tepi jalan itu. Katanya dia faham sebab aku tergesa-gesa mengambil basikalnya. abang memintaku agar tidak banyaak bercakap. Kayuhanku semakin lama semakin laju kerana masa berdetik dengan pantas. Aku menyesal kerana tidak membuat perancangan awal supaya tidak lewat ke sekolah lagi. Sebelum aku sempat berkata apa-apa. Tambahan pula Cikgu Azman sudah berjanji akan membuat ujian sebentar lagi. Apabila aku membuka mata. Wajah pengawas yang garang mula kelihatan dalam minda ini. Makcik Siti. Karangan 8 Lengkapkan perenggan pendahuluan di bawah ini supaya menjadi cerita yang menarik. Pasti abang akan memarahiku sebaik sahaja aku pulang ke rumah petang nanti. Tiba-tiba Azman terdengar jeritan meminta tolong.sekolah. kelihatan wajah abang tersenyum. Biarkanlah. Tanpa berlengah-lengah lagi aku segera mengambil basikal abang yang tersadai di tepi pagar rumah itu. Tiba-tiba aku menuruni jalan yang agak tinggi dan aku cuba membrek untuk memperlahankan basikal tetapi gagal. Jam di dinding menunjukkan pukul 10 malam. Mataku terus gelap selepas satu bunyi yang kuat kedengaran. Ibu dan ayahnya masih belum pulang dari pasar malam. Azman sedang mengulang kaji pelajaran di rumahnya bersendirian. Abang menjerit ke arahku tetapi aku hanya melambaikan tangan tanda minta maaf kerana sudah kesuntukan masa untuk meminta kebenaran tadi. Aku memanggil ayah dan ibu jika mereka sudah pulang tetapi tiada jawapan dari bilik mereka.

Kami menunggu di bilik menunggu sementara pihak doctor cuba menyelamatkan jiran kami itu. Namun. Aku perlu bertindak pantas dan tindakan pertama sudah pasti untuk menghalau ular itu daripada terus menyerang kami berdua. aku segera memberitahu doktor bahawa Makcik Siti telah dipatuk oleh seekor ular tedung supaya doktor boleh memberikan ubat anti bisa yang sesuai. Ayah dan aku mengangkat Makcik Siti untuk dibawa ke hospital dengan kereta ayah. doctor itu kembali dan memberitahu bahawa Makcik Siti berada dalam keadaan baik sambil mengucapkan terima kasih atas kepantasan aku bertindak terutama memberitahu tentang jenis ular yang mematuk jiran aku itu. . Muka perempuan tua itu mengerut menahan kesakitan yang pastinya begitu menyakitkan.Aku bergegas ke rumah Makcik Siti lalu mengetuk pintu tetapi tiada jawapan. mataku segera ternampak seekor ular tedung tidak jauh dari tempat Makcik Siti itu. Hampir sejam kemudian. Aku segera memeriksa denyutan nadi di tangan Makcik Siti dan mendapati denyutan nadinya masih ada walaupun wanita itu kelihatan sudah pengsan agak lama. Aku mula faham bahawa Makcik Siti menjerit kerana ternampak ular itu tetapi kini dia pula telah dipatuk dan pastinya bias ular itu mula memasuki system peredaran darahnya. Aku segera menendang pintu itu sehingga terbuka dan ternampak Makcik Siti sedang mengerang kesakitan. Kayu penyapu di tepi dinding segera aku capai lalu aku menolak ular itu ke arah pintu supaya aku boleh memberikan bantuan kepada Makcik Siti. Aku segera mendapatkan mereka lalu menceritakan perkara yang sebenar. Sebaik sahaja sampai di hospital. Bunyi kereta di luar menandakan ayah dan ibu sudah kembali dari Bandar.

Karangan 9 .

Malah. masyarakat juga perlu berubah terutama sikap tidak peduli mereka itu. Sikap seperti inilah yang akan memudahkan pihak berkuasa untuk memantau tindakan-tindakan tidak bertanggungjawab sesetengah pihak itu. Tajuk syarahan saya pada pagi ini ialah “Masalah Pencemaran Udara di Negara Kita” Hadirin sekalian. Selain itu. guru-guru dan pelajar semua.Tulis sebuah syarahan yang bertajuk “Masalah Pencemaran Udara di Negara Kita” Salam sejahtera tuan pengerusi majlis. Satu pemeriksaan mengejut juga perlulah dijalankan oleh pihak berkuasa dalam usaha menangani isu ini. Sikap menanam kesedaran pada peringkat awal ini pasti memberi impak kepada mereka apabila dewasa kelak. Masalah pencemaran udara yang wujud di negara ini semakin meruncing. Kanak-kanak terutama di bangku sekolah renda hendaklah diterangkan bahawa udara amat bernilai buat kehidupan manusia. Manakala pihak kilang pula secara berleluasa melepaskan asap toksik kilang mereka tanpa bimbang disaman atau ditahan oleh pihak berkuasa. Pelajar-pelajar. Antara faktor yang menyebabkan masalah udara kita tercemar ini ialah pelepasan asap dari kilang dan kenderaan. Untuk mengatasi masalah ini. Pihak berkuasa perlu mengenakan hukuman penjara selain denda yang kadangkala begitu murah untuk dibayar oleh syarikat-syarikat ini. pihak kerajaan hendaklah bertegas dengan mereka yang melanggar undang-undang kualiti alam sekitar di negara ini. Sekian. Jumlah bilangan kenderaan di negara ini terus meningkat saban tahun. terima kasih. Semua ahli masyarakat hendaklah membuat laporan jika ternampak sebarang tindakan mencemarkan udara kita seperti pembakaran terbuka kepada pihak berkuasa. pencemaran yang berlaku di negara ini bukan setakat melibatkan udara sahaja tetapi air dan juga di daratan. Bukti betapa seriusnya kemelut ini boleh disaksikan menerusi pelbagai laporan akhbar media massa terutama media cetak kita. Karangan 10 . Kesedaran tentang bahaya pencemaran udara ini juga perlu dipupuk sejak kecil.

Sebelum ini pasukan bola sepak kita hanya mampu memasuki peringkat separuh akhir sahaja tetapi tahun ini kejuaraan itu menjadi milik dan kebanggaan kita semua. Sediakan teks ucapan anda itu. Pada masa yang sama tidak kami lupakan untuk mengucapkan terima kasih atas semua dorongan dan tunju ajar daripada Cikgu Azman Ali selaku jurulatih pasukan bola sepak sekolah.Sekolah anda telah berjaya menjuarai pertandingan bola sepak. Buat kami kemenangan ini merupakan satu kemenangan buat pasukan bola sepak umumnya dan juga sekolah ini khasnya. anda telah diminta untuk menyampaikan ucapan dalam majlis tersebut. Para hadirin. guru besar. kami tidak mengharapkan apa-apa balasan daripada pihak sekolah kerana kejayaan kami ini amat kecil jika hendak dibandingkan dengan perkara yang sudah dilakukan oleh pihak sekolah terhadap pelajar di sini. Namun. Suatu majlis telah diadakan untuk meraikan kejayaan pasukan sekolah anda itu. guru-guru dan rakan-rakan. Salam sejahtera dan selamat pagi saya ucapkan kepada tuan pengerusi majlis. kejayaan kami menjuarai kejohanan bola sepak peringkat negeri ini merupakan satu kenangan yang sukar untuk kami lupakan nanti. Beliau begitu bersungguh-sungguh mahu membentuk satu pasukan yang kuat dengan mengadakan pelbagai program dan latihan yang telah membuahkan hasilnya kini. Sebenarnya. Selaku ketua pasukan. Hadirin semua. Terlebih dahulu saya mengucapkan ribuan terima kasih atas kesudian pihak sekolah untuk mengadakan majlis yang sebegini meriah untuk meraikan kejayaan kami. .

Semoga dengan kejayaan ini lebih banyak kejayaan lain pula akan menyusul. Karangan 11 . Anggap sahaja kejayaan ini sebagai permulaan untuk kita melangkah lebih jauh bukan sahaja dalam bidang sukan tetapi juga bidang akademik. semangat bekerjasama dan ingin berjaya telah menjadikan kami satu pasukan yang kukuh lalu mampu menjadi juara peringkat neger yang tidak pernah kita capai sebelum ini.Begitu juga dengan rakan-rakan sepasukan yang lain kerana usaha untuk bersaing dengan pasukan bola sepak sekolah lain bukanlah sesuatu yang mudah. Namun. Sekian. terima kasih.

kami doakan semoga cikgu akan terus menabur bakti kepada anak bangsa walaupun di mana-mana cikgu bekerja kerana cikgu .Anda sebagai wakil pelajar telah dipilih untuk memberikan ucapan dalam majlis perpisahan guru anda yang akan berpindah. Hadirin semua. Yang mulia tuan pengerusi majlis. Beliau umpama lilin atau obor yang menerangi hidup kita semua. Selamat pagi dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada anda semua. Beliau telah ditawarkan jawatan sebagai guru besar di sebuah sekolah di ibu kota. Hadirin yang dihormati. Guru yang saya maksudkan itu ialah Cikgu Azman. guru-guru. Pemergian Cikgu Azman pasti menjadi dorongan kepada kita semua untuk belajar dengan lebih baik supaya dapat melanjutkan pelajaran ke universiti seperti yang sering dilaungkan oleh Cikgu Azman ketika mengajar kita di dalam kelas. Selama ini. majlis ini sememangnya bermakna kerana kita akan kehilangan seorang guru yang amat kita semua kagumi dan hormati tetapi pada masa yang sama kita turut berasa gembira kerana guru itu akan bertukar ke sebuah sekolah yang lain pula untuk meneruskan usahanya mendidik ank bangsa negara ini. Sudah banyak perubahan dibawa oleh beliau ketika berkhidmat di sekolah kita ini. Sesungguhnya. Kepada Cikgu Azman. Cikgu Azman bolehlah dianggap sebagai pendorong utama kepada kita untuk berjaya dalam pelajaran seterusnya melakukan perkara yang kita impikan pula. Lihat sahaja perubahan yang dibawanya terhadap bilik komputer dan dewan sekolah ini sahaja. Saya selaku wakil pelajar di sekolah ini amat berbesar hati dan berbangga kerana telah diberi kesempatan untuk memberikan sepatah dua kata dalam majlis yang penuh bermakna ini. Tulis ucapan tersebut selengkapnya. dan rakan-rakan yang dihormati. Kita semua sedia maklum bahawa Cikgu Azman begitu inovatif dan kreatif dalam usaha pengajaran dan pembelajarannya kerana mahu semua pelajarnya berjaya dalam peperiksaan. yang berusaha guru besar.

mempunyai satu kelebihan dalam mendidik pelajar dengan berkesan. terima kasih. saya bagi pihak rakan-rakan semua di sekolah ini memohon maaf atas semua kesalahan dan kesilapan kami terhadap cikgu. Sekian. Akhir kata. Sekolah ini pasti akan kehilangan seorang guru yang berdedikasi tetapi kami yakin penggantinya juga seorang yang seteraf atau berkemampuan untuk mengisi tempat beliau itu. Karangan 12 .

Sebagai pihak pencadang. Yang mulia tuan pengerusi majlis. Secara tidak langsung dia akan memperoleh wang daripada ilmu yang dimilikinya itu. seseorang yang berilmu juga mempunyai pemikiran yang berbeza. Selain itu.Anda telah menyertai suatu pertandingan perbahasan yang bertajuk “Ilmu Lebih Penting daripada Wang Ringgit”. seseorang yang kaya dengan ilmu mendidik boleh menggunakan ilmunya untuk mengajar pelajar supaya lebih berjaya dalam pelajaran. Ilmu dan wang ringgit memang sama penting secara amnya tetapi pada pandangan peribadi saya. Karangan 13 . Atas dasar apakah saya beranggapan sedemikian? Bayangkan jika seseorang itu mempunyai ilmu pengetahuan sudah pasti dia dapat menggunakan ilmunya untuk memperoleh wang pula. Sebagai contohnya. para hakim yang arif lagi bijaksana. Biasanya golongan berilmu ini melihat sesuatu daripada sudut pandangan yang jauh dan rasional. yakni “Ilmu Lebih Penting daripada Wang Ringgit”. ilmu mengatasi semua perkara di dunia ini terutama sekali wang ringgit. barisan pembangkang yang dikagumi dan rakan sekalian. Maknanya golongan yang berilmu akan bertindak dengan bijak tanpa melulu atau mengikut perasaan pula terutama untuk urusan kewangan mereka nanti. guru-guru . guru besar. Sebagai pencadang. sediakan hujah-hujah anda. saya menyokong penuh tajuk perbahasan kali ini.

KUALA LUMPUR. Sekolah itu juga dianggap antara sekolah terbaik dalam prestasi peperiksaannya. di sini telah terpilih menjadi johan pertandingan sekolah indah dan bersih peringkat negeri Wilayah Persekutuan. Antara program itu ialah mengadakan gotong-royong dan melukis kawasan sekolah yang diadakan sepanjang tahun supaya guru dan pelajar menyedari kepentingan menjaga sekolah sepanjang masa. Beliau bercadang untuk menggunakan wang hadiah daripada pertandingan itu untuk membina sebuah trek larian baru yang boleh digunakan oleh pelajar pada masa hadapan pula. Manakala pelajar menurut pengetua itu pula telah memberikan kerjasama dengan turut memberikan idea untuk menjadikan sekolah mereka antara yang terbaik di negeri ini. Semangat bekerjasama antara pihak guru dan pelajar-pelajarnya merupakan rahsia kejayaan sekolah ini sejak dahulu. Menurut Guru Besar Sekolah Rendah Jalan Padang Tembak.Tulis sebuah berita tentang kejayaan sebuah sekolah dalam pertandingan sekolah indah dan bersih peringkat negeri. pihak sekolah telah merangka satu program yang bertujuan mengekalkan kebersihan kawasn sekolah. Karangan 14 . Semua pihak bersetuju bahawa kawasan persekitaran sekolah yang indah dan bersih menjadikan pelajar-pelajar lebih berminat untuk belajar lalu mampu meningkatkan prestasi peperiksaan mereka pula. 48. Beliau memberitahu bahawa sejak awal tahun. Encik Azman Mohammad. kejayaan sekolah ini berkat usaha pihak guru yang sanggup melupakan cuti hujung minggu mereka untuk merangka program mengindahkan lagi kawasan sekolah. 28 September – Sekolah Rendah Kebangsaan Padang Tembak. Encik Azman juga memuji sikap ibu bapa yang turut memberi kerjasama dengan sudi membenarkan anak-anak mereka terbabit dalam pelbagai program yang dianjurkan oleh pihak sekolah.

Karangan 15 . Kedua-duanya pelajar tersebut merupakan pelajar dari Sekolah Rendah Alor Setar. Menurut beberapa rakan mangsa. Aras air sungai itu tiba-tiba sahaja naik lalu arus yang deras membawa kedua-dua mangsa tanpa sempat diselamatkan oleh rakan-rakan yang lain. 29 Februari – Dua pelajar sekolah telah disahkan mati dalam satu kejadian lemas di Sungai Kedah semalam. Kata mereka. 12 dan Soh Chin Kung.Tulis sebuah berita tentang kejadian pelajar mati lemas. Mereka telah dikenali sebagai Mohd Tarmizi bin Ali. Kata mereka lagi. 12. kejadian itu berlaku pada pukul 3 petang ketika mereka sedang bermain-main di tempat kejadian. Kejadian air sungai yang naik secara tiba-tiba itu memang sudah menjadi kebiasaan kerana hujan yang turun di kawasan hulu sungai itu tidak kelihatan dari tempat mangsa bermain. ALOR SETAR. Pihak polis telah memberi amaran agar ibu bapa mengawasi anak-anak mereka terutama ketika musim hujan begini supaya kejadian yang serupa tidak akan berulang. kedua-dua mangsa hanya berada beberapa meter sahaja dari tebing sungai ketika kejadian itu berlaku. hanya jeritan suara meminta tolong sahaja yang sempat mereka dengar selepas itu. Pihak polis telah menjumpai mayat kedua-dua mangsa itu kira-kira 2 kilometer dari tempat kejadian lima jam kemudiannya.

sekolah saya akan menganjurkan satu persembahan yang melibatkan semua kebudayaan di negara ini pada satu masa. Subang Jaya. Saya amat berharap saudara dan mungkin juga rakan-rakan saudara dapat hadir ke majlis persembahan tersebut.Tulis sepucuk surat kepada kenalan anda untuk mengajaknya menyaksikan persembahan kebudayaan di sekolah anda itu. Apa khabar saudara sekarang? Saya berharap dan berdoa semoga saudara dan keluarga berada dalam keadaan sihat walafiat. Tulis surat untuk menyatakan hasrat anda itu. Taman Desa Petaling. Menemui sahabatku. Selangor Darul Ehsan. Persembahan itu unik kerana inilah kali pertama. Pihak sekolah saya mengadakan persembahan itu bertujuan untuk mendidik generasi muda terutama pelajar tentang keunikan kebudayaan pelbagai bangsa di negara ini. Majlis itu akan diadakan pada 30 Oktober 2010 ini dan persembahan akan bermula pada jam 8 malam. Diri saya di sini sihat belaka bersama-sama keluarga yang tersayang. Lot 228. Selangor. Azman bin Ali yang kini berada di Taman Kelang. Saudara. Jalan Bola 2. 28 September 2010. Tujuan saya menulis surat ini ialah saya ingin mengajak saudara untuk menyaksikan satu persembahan kebudayaan yang unik di sekolah saya. Sememangnya masih ada pelajar yang tidak mengenali tarian kaumkaum di negara ini. Saya juga akan terbabit dalam persembahan tersebut. Pihak sekolah saya juga telah menjemput beberapa wakil kumpulan dari sekolah berhampiran untuk melibatkan diri mereka juga. 45000. Dianggarkan terdapat 10 persembahan kebudayaan pada malam itu daripada pelbagai latar belakang kebudayaan di negara ini. Kedatangan saudara bukan sahaja akan memeriahkan . Petaling Jaya.

Baiklah. Kamal Karangan 16 . terima kasih. Sekian.suasana itu tetapi juga memberi sokongan kepada diri saya serta meningkatkan lagi kemahiran saudara tentang kebudayaan yang wujud di negara ini. Sahabatmu. Semoga kita bersua nanti. sampai di sini sahaja surat saya untuk kali ini.

Persatuan Pengakap sekolah anda telah mengadakan satu perkhemahan di sebuah kawasan taman negara. Laporan disediakan oleh. Perkhemahan tersebut berlangsung selama tiga hari dua malam bertujuan untuk mendedahkan aktiviti perkhemahan kepada ahli persatuan. sediakan laporan tentang aktiviti perkhemahan tersebut. 28 SEPTEMBER 2010. Pada hari pertama perkhemahan tersebut. Sebanyak 50 orang ahli pengakap sekolah ini bersama-sama enam orang guru pengiring. pisau. Manakala hari kedua pula. Perkhemahan kali ini telah diadakan di kawasan hutan simpan Endau-Rompin. Dengan berbekalkan bahan-bahan asas seperti makanan ringan. . kompas. Lima pasukan telah dibentuk dengan setiap pasukan mempunyai sepuluh orang ahli pengakap dan seorang guru yang akan berjalan merentas hutan berpandukan peta yang telah diberikan. Selaku setiausaha persatuan. Aktiviti ini amat penting buat mana-mana diri pengakap kerana kedua-dua aktiviti itu mampu memberikan satu keyakinan kepada pengakap untuk berdikari di dalam hutan. Johor. mereka dibenarkan untuk mandi-manda sebelum bertolak pulang ke Selangor pada sebelah petangnya. Laporan Perkhemahan Persatuan Pengakap Sekolah Rendah Jalan Padang Tembak Persatuan Pengakap Sekolah Rendah Jalan Padang Tembak telah mengadakan satu perkhemahan pada cuti semester yang lalu yakni dari 28 September hingga 3 September 2010. Pada masa yang sama aktiviti sebegini mampu untuk mengeratkan hubungan antara ahli serta memupuk semangat bekerjasama antara mereka pula. ahli pengakap telah diuji tentang kemahiran mereka untuk memasang khemah dan mencari kedudukan dalam peta. Perkhemahan ini berakhir pada jam 12 tengahari. tali dan ubat-ubatan mereka terpaksa berjalan hampir 10 km dan kembali ke kawasan perkhemahan mengikut masa yang ditetapkan. Aktiviti ini mewujudkan semangat tabah dan kerjasama antara ahli pengakap. satu acara merentas hutan telah dijalankan. Pada hari terakhir.

Azman Azali (AZMAN AZALI) Setiausaha. Karangan 17 . Sekolah Rendah Jalan Padang Tembak. Persatuan Pengakap.

Sehingga kini.Lawatan ke Dewan Bahasa dan Pustaka 5.Persembahan drama Semua aktiviti ini berjaya dijalankan kerana kerjasama guru penasihat persatuan bersama-sama ahli persatuan yang benar-benar mahu melakukan satu perubahan .Hari suai kenal dengan ahli baru 2.Tulis satu laporan aktiviti tahunan persatuan yang anda merupakan setiausaha persatuan tersebut. Bermacam-macam aktiviti telah dijalankan oleh persatuan ini sepanjang tahun 2008 yang melibatkan semua ahli. Antaranya ialah: 1. Sekolah Kebangsaan Jalan Hulu telah ditubuhkan pada bulan Januari 2008. Laporan Persatuan Bahasa Malaysia Sekolah Kebangsaan Jalan Hulu Penaung: Penasihat: Penegrusi: Naib Pengerusi: Setiausaha: Bendaharai: Ahli Jawatankuasa: Tuan Haji Ahmad Isa Encik Azlan Kamarudin Mohammad Ali Seman Suhaidah Yakob Azman Ali Leow Yee Man Mohd Abu Sulaiman Ros Mustafa Persatuan Bahasa Malaysia. Pada masa yang sama sambuatn daripada pelajar sekolah begitu menggalakkan kerana sehingga kini sudah ada 300 pelajar yang menganggotai persatuan ini dari darjah dua hingga enam.Pertandingan menulis karangan 3. dua mesyuarat agung telah diadakan untuk melantik ahli-ahli jawatankuasa persatuan untuk melancarkan urusan persatuan yang semakin penuh dengan pelbagai aktiviti itu.Minggu Bahasa 4. Usaha untuk menarik lebih banyak ahli persatuan biasanya dijalankan pada awal tahun ketika pendaftaran pelajar baru bermula terutama pelajar darjah dua hingga enam.

besar terhadap persatuan ini. Disediakan oleh. Azman Ali (AZMAN ALI) Setiausaha Persatuan Bahasa Malaysia Sekolah Kebangsaan Jalan Hulu. Harapan kami supaya Persatuan Bahasa Malaysia akan lebih aktif pada masa akan datang setanding dengan persatuan dan kelab lain di sekolah ini. Pada tahun hadapan persatuan bercadang untuk melakukan lebih banyak aktiviti lagi terutama yang melibatkan kemahiran menulis dan berbahasa dalam kalangan pelajar di sekolah ini. 28 SEPTEMBER 2009 Karangan 18 .

Sulinda Kamarudin. kemalangan itu sesuatu yang menyedihkan lalu menasihati pengguna yang lain supaya lebih berhati-hati dan memastikan kenderaan mereka sentiasa berada dalam keadaan yang baik sebelum memulakan perjalanan. Kesemua mangsa meninggal dunia semasa dalam perjalanan ke Hospital Rawang. 28. hujan renyairenyai yang turut menyukarkan bantuan diberikan kepada mangsa ketika kejadian tersebut berlaku. 8. van tersebut berpusing beberapa kali sebelum merempuh benteng besi tepi jalan itu. 31 FEBRUARI – Empat orang sekeluarga termasuk dua kanak-kanak terbunuh apabila sebuah van yang membawa lima orang penumpang terbabas lalu jatuh ke dalam gaung di Kilometer 20 Jalan Rawang kira-kira jam 6 pagi semalam. Keluarga itu dikatakan baru sahaja pulang dari kampung mereka di Tanjung Malim Perak sempena dengan musim cuti sekolah ini. 30. Mangsa yang terkorban ialah Mohamad Deli Seman. Ketua Polis Trafik Kuala Lumpur berkata. pula sedang dirawat di unit rawatan kecemasan tetapi keadaannya dikatakan stabil.Tulis satu berita tentang kejadian kemalangan yang berlaku. Kemalangan tersebut telah menyebabkan berlakunya kesesakan lalu lintas sepanjang lima kilometer. Mohamad Deli yang bekerja dengan sebuah syarikat swasta di ibu kota manakala isterinya pula bekerja di sebuah sekolah swasta di Klang. Marialinda Mohamad. Kesemua anak mereka bersekolah di sekolah swasta tersebut. 10. Ketika kemalangan itu berlaku. Van yang dipandu oleh Mohamad Deli itu dipercayai tidak boleh dikawal setelah satu tayarnya meletup lalu merempuh besi penghalang jalan sebelum jatuh ke dalam gaung itu. dan Shukri Mohamad. Karangan 19 . 11. Manakala anak bongsu mereka Jasmin Mohamad. KUALA LUMPUR. Menurut saksi.

Surat saudara itu telah pun selamat saya terima pada empat hari yang lalu dan ribuan terima kasih atas kesudian saudara menulis itu. Rupa-rupanya . Taman Kerjasama Ulung. Petaling Jaya. Selangor Darul Ehsan. sudah ada beberapa orang yang sedang menunggu kami. Kami melihat cara-cara membuang dan menarik pukat yang begitu besar serta cara nelayan mengasingkan ikan-ikan mengikut kategori tertentu ke dalam kotak khas. Menemui saudaraku Ali bin Karim yang kini berada di Sungai Perak. Sebaik sahaja kami sampai di daratan. Semoga saudara berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. No. 28 September 2009. Nampaknya percutian saudara bersama keluarga di Pulau Tioman itu memang menarik untuk dibaca berulang kali. Ketika tinggal di rumah nenek. Saudara. Kami sekeluarga telah pergi ke kampung nenek saya yang terletak berhampiran dengan pantai yang terkenal itu. saya dan adik saya telah berpeluang mengikuti Pak Long pergi menangkap ikan. Kami berada di lautan selama hampir lima jam. 234. Kami telah dibawa menaiki sebuah bot yang agak sederhana besarnya. 46400. Sudah lama ayah merancang percutian ini kerana setiap kali kami sekolah pasti ayah atau ibu tidak mendapat cuti pula. Saya sendiri tidak pasti jenis-jenis ikan yang sudah ditangkap itu kerana terlalu banyak. Awal-awal pagi lagi kami sudah bertolak ke laut. kali ini saya ingin membalas pula dengan menceritakan pengalaman percutian kami sekeluarga di Pantai Lido. Jalan Osman. Jadi. Johor.Tulis sepucuk surat kepada rakan anda untuk menceritakan pengalaman bercuti anda di sebuah tempat Tulis surat itu selengkapnya. Perak.

Pada malam itu. Mak dan Mak Long sibuk memasak buat kami. kami sekeluarga duduk makan malam bersama-sama dengan hasil tangkapan tadi. Makanan itu merupakan makanan malam yang paling sedap pernah saya alami.mereka membeli ikan daripada Pak Long. Sahabatmu. Semua kotak-kotak ikan itu kemudiannya diangkat ke dalam lori yang sudah sedia menunggu. Mereka kemudiannya berjabat tangan sesama mereka. Diharap pada cuti penggal yang akan datang. Saya ternampak Pak Long dan peraih itu bercakap-cakap tentang sesuatu. terima kasih. Azman Karangan 20 . Ada juga ikan yang kami bawa pulang ke rumah nenek. Sekali-sekali kedengaran cerita lucu terutama cerita Pak Long tentang saya dan adik yang kelihatan begitu kagum dengan nelayan yang menangkap ikan itu. Sekian. kita dapat menghabiskan cuti bersama-sama pula. Setakat ini sahaja yang dapat saya ceritakan.

Hadirin yang dihormati. sukan juga boleh menjadikan interaksi seseorang pelajar itu lebih matang dan meluas. para hakim yang bijaksana. Bukan sahaja prestasi pelajar berkaitan dengan sukan tetapi rasa keyakinan diri pun akan bertambah. Masa yang dihabiskan sebegini menjadikan mereka . Malah. Tanpa badan yang sihat seseorang itu pasti tidak mampu untuk melakukan apa-apa tindakan lain terutama untuk belajar dengan sebaik mungkin. Oleh itu. Hadirin. Saya bagi pihak pencadang menyokong tajuk perbahasan kita pada hari ini iaitu “Sukan memainkan peranan penting dalam kehidupan pelajar”.Anda menjadi pencadang dalam satu perbahasan yang bertajuk “Sukan memainkan peranan penting dalam kehidupan pelajar”. Sukan juga menjadikan masa lapang pelajar dihabiskan dengan bermanfaat sekali. guru-guru dan para hadirin sekalian. Setiap permainan sukan memerlukan satu jumlah masa yang agak lama seperti empat puluh minit atau sejam. Sukan melibatkan lebih daripada seorang pelajar lalu setiap aktiviti sukan pasti melibatkan interaski yang kemudiannya boleh dijadikan asas persahabatan buat seseorang itu. Kalau kita kaji kebanyakan ahli sukan yang berjaya memiliki satu perasaan yakin diri yang amat tinggi sehingga mereka berjaya memperoleh banyak kejayaan dalam hidup mereka. Slogan “badan cergas otak cerdas” menjadi satu laungan yang membuktikan betapa pentingnya aktiviti sukan dalam kehidupan seseorang itu terutama pelajar. Rasa keyakinan ini penting kerana kehidupan yang tidak ada rasa yakin pasti akan menimbulkan rasa negatif dalam kehidupan pelajar. Semua interaksi yang berlaku ini menjadikan kehidupan pelajar lebih bermakna lalu mereka berupaya untuk melakukan sesuatu yang baik dalam hidup mereka. Kita boleh katakan tanpa suka seseorang pelajar itu akan menjadi lemah lalu menjejaskan prestasi pelajarannya. Selamat sejahtera tuan pengerusi majlis. sekali lagi sukan membuktikan betapa pentingnya aktiviti ini dalam diri pelajar. barisan pembangkang yang dihormati.

. Karangan 1 Murid-murid sekolah digalakkan mengikuti kelas tambahan.mampu menghabiskan masa dengan lebih baik tanpa terbabit dalam sebarang aktiviti yang tidak sihat pula. Sebelum saya mengundur diri. sekali lagi saya menegaskan bahawa sukan memainkan peranan penting dalam kehidupan pelajar. terima kasih. Hanya menerusi sukan pelajar dapat memahami diri mereka lalu berjaya mencapai matlamat sebenar mereka di dunia ini. Sekian.

Namun. Murid-murid sekolah digalakkan mengikuti kelas tambahan kerana banyak faedah yang mereka peroleh apabila mengikuti kelas sebegini. Kaedah ini juga dikenali sebagai latih tubi yang turut memberikan satu pengalaman kepada murid untuk menghadapi realiti peperiksaan sebenarnya.Tulis faedah-faedah mengikuti kelas tambahan. Mereka yang sudah banyak kali membuat soalan yang hampir serupa berasa yakin untuk menjawab dengan tenang dan tepat setiap soalan yang diberikan itu. Kualiti lebih penting daripada kuantiti menghadiri kelas. Kelas tambahan yang diadakan selepas waktu sekolah biasa menyukarkan murid-murid untuk terbabit dalam gejala yang tidak sihat seperti melepak dan menghabiskan masa menonton televisyen. . Malah. jumlah kelas yang dihadiri oleh murid ini juga harus dikawal supaya mereka tidak menghabiskan sepanjang masa dengan menghadiri kelas tambahan sahaja. Faedah yang ketara apabila seseorang murid itu mengikuti kelas tambahan ialah pemahaman mereka terhadap pelajaran akan menjadi semakin kukuh. murid-murid sekolah perlu digalkkan mengikuti kelas tambahan untuk memastikan masa depan mereka cerah. Kelas tambahan sudah menjadi satu kebiasaan dalam kehidupan murid-murid kini. kelas tambahan juga memastikan murid-murid memanfaatkan masa dengan aktiviti yang berfaedah. Pengalaman menjawab yang dialami dalam kelas tambahan berupaya memberikan satu keyakinan kepada murid tersebut dalam menghadapi peperiksaan pula. Kelas ini begitu penting buat murid yang lemah dalam sesuatu pelajaran. Kesimpulannya. Salah satu kelebihan kelas tambahan ialah guru boleh memberikan banyak latihan tambahan yang boleh meningkatkan keupayaan murid itu untuk menjawab soalan. Karangan 2 Penjagaan kesihatan diri sangat penting kepada kita.

Malah. Senaman memastikan peluh dikeluarkan bersama-sama toksik badan yang mampu memberikan seseorang itu tahap imunisasi yang tinggi terhadap sebarang serangan penyakit. Ada banyak cara untuk memastikan kesihatan seseorang itu dalam keadaan baik. Pemeriksaan yang berjadual sebegini mampu mengesan penyakit ketika di peringkat awal lalu mudah menyembuhkannya dan nasihat doktor hendaklah dipatuhi selalu. Seseorang itu juga perlulah bertemu dengan doktor mengikut jadual berkala. Cara yang laing mudah ialah seseorang itu perlu menjaga kebersihan diri.Tulis karangan tentang cara-cara menjaga kesihatan diri. Kesimpulannya. menjaga kesihatan merupakan satu tanggung jawab yang harus dilaksanakan dengan penuh amanah. Aktiviti mandi dan memakain pakaian yang bersih serta memastikan kawasan sekeliling rumah bersih merupakan langkah yang paling praktikal untuk dilakukan oleh sesiapa sahaja. Makanan segera perlulah dijauhkan tetapi air hendaklah diambil dalam kuantiti yang banyak dalam sehari untuk menjamin kesihatan yang baik. Karangan 3 Tulis karangan yang bertajuk. Semua individu perlu menjaga kesihatan mereka sendiri supaya mereka dalam keadaan yang sihat dalam hidup mereka. Kesihatan yang baik bukan sahaja menijmatkan kos perubatan seseorang itu tetapi memberikan satu kehidupan yang penuh ceria kepada diri dan keluarga jua. pemakanan yang seimbang amat penting terutama makanan yang berzat. “Faedah Membaca” . aktiviti bersenam juga mampu mengekalkan kadar kesihatan yang baik. Selain itu.

sikap membaca boleh menjadi satu cara yang paling mudah dan murah untuk menghabiskan masa lapang. tabiat suka membaca perlu dipupuk sejak kecil. Karangan 4 Kamu dan rakan-rakan sedang mengikuti kelas kemahiran hidup. Amalan membaca memberikan banyak faedah kepada seseorang itu sepanjang hidupnya sama ada disedari atau tidak oleh diri individu tersebut. cerpen dan puisi kepada pembacanya dengan mudah. Manfaat yang jelas diberikan oleh sikap membaca ialah ilmu pengetahuan seseorang itu dalam pelbagai bidang akan bertambah. Seseorang itu hanya perlu membeli majalah. Minat ini kemudiannya akan berkembang apabila mereka menjadi dewasa lalu amalan ini akan terus wujud dalam diri seseorang itu. Malah. akhbar atau buku dan duduk membaca di mana-mana yang sesuai buat mereka berjam-jam lamanya tanpa sebarang gangguan. Tiba-tiba seorang rakan kamu tercedera. Semakin banyak buku yang dibaca semakin besarlah peluang pelajar itu untuk lulus dengan cemerlang kerana semua soalan peperiksaan berdasarkan bahan bacaan yang diberikan oleh pihak sekolah. Konklusinya. .Semua orang tanpa mengira usia perlulah menyemai minat membaca dalam sanubari mereka. Ada banyak bahan bacaan yang mampu memberikan pelbagai bentuk hiburan seperti novel. membaca juga boleh membantu seseorang itu terutama pelajar untuk lulus dengan baik dalam peperiksaannya. Tambahan pula. Bahan bacaan juga boleh menjadi satu cara untuk menghiburkan seseorang itu terutama ketika keseorangan. Pemilikan pengetahuan ini memudahkan seseorang itu untuk menyesuaiakan diri dalam kehidupan era moden yang penuh cabaran ini.

rakan sekelas saya telah ditimpa kecederaan. saya segera memberitahu Cikgu Kamal yang ketika itu berada di luar kelas bercakap dengan penolong kanan. satu kejadian buruk telah berlaku ketika kelas kemahiran hidup itu sedang berlangsung. Karangan 5 . Ali. Kami berasa gembira kerana kelas ini mengajar kami pelbagai kemahiran hidup yang memerlukan kreativiti seperti menghasilkan penyangkut baju dan kotak simpanan pensel. Kemudian. Tangannya telah terluka ketika sedang membantu seorang lagi rakan saya iaitu Azmi. Kemalangan berlaku apabila Azmi hendak memotong kayu itu dengan gergaji lalu terkena tangan Ali secara tidak sengaja. Beliau ketika kejadian itu berada di luar kelas. Kejadian itu berlaku selepas Cikgu Kamal memberikan tugasan kepada kami semua iaitu untuk menyiapkan rangka gambar.Ceritakan pengalaman kamu menghadapi peristiwa tersebut. Saya dan rakan-rakan sekelas begitu gembira setiap kali kami menghadiri kelas kemahiran hidup. Ali hanya memegang tangannya yang berlumuran darah. Beliau membawa Ali ke klinik berhampiran sekolah untuk membuat pemeriksaan lanjut. Cikgu Kamal segera masuk ke dalam kelas dan memegang serta mengambil ubat pembasmi kuman lalu menyapukannya ke atas luka Ali itu sebelum membalutnya dengan menggunakan kain pembalut luka. Namun pada minggu lepas. Tanpa melengahkan masa. Cikgu Kamal meminta kami semua supaya bertenang dan berhati-hati apabila menggunakan alat-alat tajam di kelas itu pada masa hadapan.

Semasa rehat, seorang rakan kamu menyedari bahawa dia telah kehilangan wang. Dia tidak mempunyai wang untuk berbelanja dan meminta pertolongan daripada kamu. Ceritakan bagaimana kamu membantunya.
Semalam semasa sedang berjalan menuju ke kantin sekolah, Sulaiman baru menyedari bahawa dia tidak mempunyai wang belanja. Dia berpendapat kemungkinan wang itu tercicir ketika dia pergi ke sekolah atau tertinggal di rumahnya. Sulaiman berasa sedih kerana dia tidak mempunyai wang untuk makan lagi. Saya memberitahunya supaya tidak berasa risau kerana saya akan membayar untuk makanannya pada waktu rehat itu. Kami berjalan bersama-sama menuju ke kantin sekolah. Wang saku saya ada RM5 dan memberitahu Sulaiman bahawa kami akan berkongsi wang tersebut untuk membeli makanan di kantin. Saya menjelaskan kepadanya bahawa wang yang saya ada itu sudah lebih daripada cukup untuk membayar makanan kami berdua. Kemudian, saya membeli dua pinggan mi goreng yang berharga RM1 sepiring. Saya menghulurkan mi itu kepada Sulaiman. Sejurus kemudian, saya membeli dua gelas air yang berharga 50 sen dan memberikan segelas kepada Sulaiman juga. Kami makan bersama-sama sambil bebrincang tentang pelajaran yang baru sahaja kami dengar tadi. Selepas makan saya memberikan RM1 kepada Sulaiman untuk tambang bas ketika balik nanti. Dia hanya tersenyum lalu mengucapkan terima kasih kepada saya atas bantuan itu. Sulaiman juga berjanji akan memulangkan semula wang saya pada esok harinya. Saya herasa gembira kerana dapat membantu seseorang pada hari itu.

Karangan 6

Tulis karangan berdasarkan peribahasa “seperti kacang lupakan kulit”
Pak Kamal seorang pesawah yang tidak memiliki pendidikan tinggi. Dia tidak mahu anak tunggalnya itu menjalani kehidupan yang serupa dengannya. Pak Kamal lebih suka melihat Ali berjaya dalam hidupnya dan memiliki pelajaran yang baik. Jadi, setiap hari Pak Kamal dan isterinua akan bekerja keras di sawah untuk memastikan Ali mampu ke sekolah. Mereka sanggup berlapar dan tidak memiliki pakaian yang banyak asalkan anak mereka itu mampu ke sekolah setiap hari. Mereka sanggup berkorban apa-apa sahaja demi kejayaan Ali yang merupakan anak tunggal mereka. Kini, Pak Kamal dan isterinya boleh berbangga kerana Ali menjadi satu-satunya penduduk kampung mereka yang berjaya melanjutkan pelajaran ke menara gading. Ali berjaya dipilih untuk memasuki kursus perubatan di sebuah universiti terkenal negara. Sebaik sahaja tamat pengajiannya, Ali telah berjaya mendapat kerja sebagai doktor di sebuah hospital swasta yang terkenal. Gaji bulannya begitu lumayan. Jauh lebih banyak daripada pendapatan ayahnya itu sehingga Ali sudah mampu untuk membeli sebuah kereta dan rumah dalam masa tidak sampai setahun sahaja. Namun, kebahagian yang dijangkakan oleh Pak Kamal dan isterinya tidak kesampaian kerana kehidupan di kota telah menyebabkan Ali lupa tanggungjawabnya kepada keluarga. Dia tidak lagi pulang melawat ibubapanya di kampung. Dia tidak mengenang jasa dan pengorbanan ayah serta ibunya itu. Pak Kamal sedar bahawa anak yang dahulunya disanjung atas kejayaanya itu kini menjadi seperti kacang lupakan kulit. Apabila teringatkan anaknya itu, Pak Kamal menangis tetapi dia dan isterinya masih berdoa agar Ali akan berasa insaf lalu pulang ke pangkuan mereka.

Karangan 7

Anda telah menyaksikan satu kebakaran. Ceritakan pengalaman anda menangani situasi tersebut.
Aku masih tidak dapat melupakan peristiwa kebakaran yang berlaku pada bulan lepas. Setiap kali membaca akhbar tentang kejadian kebakaran fikiran ini terus teringat akan kejadian itu. Masalah ini berterusan kerana aku terlibat secara langsung dalam peristiwa tersebut. Peristiwa kebakaran itu berlaku pada waktu petang hari Ahad minggu terakhir pada bulan lepas itu. Ketika itu, aku berada di satu simpang jalan menuju ke arah rumahku. Tiba-tiba sahaja, aku terdengar jeritan orang ramai meminta pertolongan kemudian perkataan api berulang kali pula berkumandang. Rupa-rupanya, jeritan itu datangnya dari sebuah rumah di deret rumah yang berada di tepi jalan itu. Tanpa membuang masa, aku segera menelefon pihak bomba dengan menggunakan telefon bimbit yang diberikan oleh ibu tadi. Kemudian, aku menuju ke rumah yang sedang terbakar itu. Ketika aku sampai, sudah ada beberapa jiran yang sibuk mengangkat keluar beberapa peralatan elektrik dari rumah tersebut. Aku membantu mereka. Ada juga beberapa orang yang hanya duduk melihat sahaja. Kemudian kedengaran bunyi siren bomba. Pasukan bomba begitu pantas bertindak kerana dalam masa tidak sampai 10 minit sahaja api yang sedang marak di bahagian atas rumah itu sudah berjaya dipadamkan oleh mereka. Menurut jiranjiran, kebakaran itu berlaku akibat litar pintas. Aku bersyukur kerana dapat membantu mangsa kebakaran dengan segera membuat panggilan kepada pihak bomba. Semua penghuni rumah itu dalam keadaan selamat. Hanya bahagian atas rumah itu sahaja yang terbakar teruk. Aku difahamkan jiran-jiran kawasan itu telah memberi bantuan kewangan kepada mangsa kebakaran itu.

Karangan 8

Guru-guru sekolah ini telah mendidik dan membimbing kami demi kejayaan pada masa hadapan. harapan kami semua ialah guru-guru tidak akan melupakan kami begitu sahaja. Yang Berusaha Tuan Guru Besar. Karangan 9 . Tulis ucapan itu selengkapnya. Kami berharap agar guru sekalian sentiada mendoakan kejayaan kami dalam segenap lapangan yang kami ceburi. dan rakan sekalian. Kami tidak sekali-kali akan menjadi seperti “kacang lupakan kulit”. Walaupun kita akan terpisah. Oleh itu. masyarakat dan negara ini. terima kasih. guru-guru. Tanpa guru siapalah kami. Bak kata pepatah “jauh di mata dekat di hati”. Hadirin. Ribuan terima kasih kepada pihak sekolah kerana menjemput saya sebagai wakil murid tahun enam untuk berucap dalam majlis yang meriah lagi bermakna ini. Akhir kata. kami akan sentiasa mengenang dan menghargai jasa guru sekalian. kami berjanji akan terus belajar dengan tekan sehingga mencapai kejayaan dalam peperiksaan akan datang. Guru-guru dan rakan-rakan. Selamat pagi dan salam sejahtera saya ucapkan. Selain itu. Sekian. kami memohon maaf aras semua kesilapan yang kami lakukan sepanjang kami belajar di sini. Kami berjanji akan mengingati semua nasihat guru terutama nasihat agar menjadi insan yang berguna buat agama. Yang Mulia Tuan Pengerusi Majlis.Anda sebagai wakil murid tahun enam dikehendaki berucap dalam satu majlis perpisahan antara guru dengan murid-murid tahun enam.

saya mewakili pelajar tahun enam sekolah ini mengucapkan selamat hari guru kepada guru-guru yang kami semua kagumi.Sebagai ketua murid. Guru-guru bekerja mendidik kami tanpa mengharapkan sebarang balasan pun. anda telah dipilih untuk memberi ucapan bersempena dengan sambutan Hari Guru. kami telah berjaya mencapai kejayaan demi kejayaan dalam peperiksaan kami. Tuan Guru Besar. Selamat sejahtera saya ucapkan. Semua kejayaan ini tidak akan berlaku tanpa kewujudan guru-guru semua. Kami mengucapkan berbanyak-banyak terima aksih kepada guru yang begitu tekun dan sabar serta dedikasi mendidik kami untuk memperoleh ilmu pengetahuan. berkat ketekunan guru-guru semua. Pada pagi yang penuh bermakna ini. Hadirin yang dikasihi. Yang Dimuliakan Tuan Pengerusi Majlis. guru-guru yang dikasihi serta rakan sekalian. kami boleh diumpamakan sebagai anak ayam kehilangan ibu. Namun. Karangan 10 Tulis syarahan bertajuk “Cara-cara Menjadi Murid Cemerlang” . Akhir sekali. Lengkapkan ucapan di bawah. kami mengucapkan selamat hari guru kepada guru-guru yang dikasihi. Kami berharap guru-guru akan terus berkhidmat untuk mendidik anak bangsa yang amat memerlukan bantuan ini. Didikan guru-guru semua telah banyak memberi kesedaran kepada kami semua. Tanpa pertolongan guru-guru semua.

Kefahaman akan kelemahan diri ini membolehkan murid menyedari subjek yang perlu diberi penekanan lebih mendalam. aspek kesihatan diri secara peribadi harus ditekankan. Kepatuhan mematuhi jadual ini menjadikan murid akan mengalami satu kehidupan belajar yang seimbang. Langkah awal ialah setiap murid perlu sedar akan kelemahan diri mereka. Izinkan saya menyampaikan satu syarahan bertajuk “Cara-cara Menjadi Murid cemerlang”. Oleh itu. guru besar.Selamat sejahtera saya ucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis. Kewujudan jadual sebegini menjadikan murid tahu masa yang sesuai untuk melakukan pelbagai aktiviti yang bukan sahaja berkaitan dengan pelajaran tetapi aktiviti lain yang turut penting seperti berbual-bual dengan rakan dan bersukan. . setiap murid harus tahu cara-cara tertentu untuk mencapai kecemerlangan pendidikan ini. murid akan belajar secara sistematik bagi menangani kelemahan tersebut. murid harus memiliki jadual belajar yang efektif. Keadaan ini boleh menjadikan murid lebih yakin dan tenang menghadapi sebarang cabaran peperiksaan yang muncul. Hadirin yang budiman. Amalan pemakanan seimbang bersama-sama ketenangan emosi penting dalam kejayaan seseorang murid itu. Setiap murid juga semestinya memiliki satu teknik ulang kaji yang berkesan. Semua subjek harus diteliti dan latihan yang cukup dilaksanakan untuk memastikan murid memahami subjek itu secara mendalam. Malah. para guru serta rakan sekalian. Kecemerlangan pasti mampu meningkatkan imej seseorang murid tersebut. Selain itu. Hadirin. Oleh itu. Latihan yang sistematik menjadikan murid lebih yakin untuk menghadapi peperiksaan kelak.

kecemerlangan tidak mungkin diperoleh dengan mudah sahaja. Tanpa usaha sudah pasti kejayaan tidak akan muncul begitu sahaja. Sekian sahaja syarahan saya pada kali ini. Karangan 11 .Sesungguhnya. Semua murid harus berusaha dan mematuhi amalan-amalan positif tertentu. Terima kasih.

Rombongan ini akan meliputi 20 orang murid tahun enam dan diiringi 4 orang guru. Guru Besar. Pulau Pinang merupakan antara negeri yang memiliki kaum-kaum yang unik untuk dilihat oleh murid sekolah ini. Tujuan kami mengadakan lawatan tersebut adalah untuk melihat tempat-tempat bersejarah yang terdapat di Pulau Pinang.Persatuan Bahasa Malaysia sekolah anda akan mengadakan lawatan ke Pulau Pinang. . Kami juga akan mengikuti semua arahan guru pengiring kelak. Memohon Kebenaran Melawat ke Pulau Pinang 28 SEPTEMBER 2009 Merujuk perkara di atas. 3. Selaku pengerusi persatuan. Sekolah Kebangsaan Taman Merdeka. 2. Batu Berendam. Melaka Tuan. Batu Berendam. anda dikehendaki menulis sepucuk surat kepada Guru Besar sekolah anda untuk meminta kebenaran untuk mengadakan lawatan tersebut. Sekolah Kebangsaan Taman Merdeka. Kami berjanji akan mematuhi segala peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah. Lawatan ini juga akan meluaskan lagi pengetahuan murid tentang kepelbagaian kaum di negara ini. 45000. saya selaku Pengerusi Persatuan Bahasa Malaysia sekolah ini ingin memohon kebenaran daripada pihak tuan untuk membuat lawatan ke Pulau Pinang pada cuti semester pertama akan datang ini. Persatuan Bahasa Malaysia. 45000.

. Sekian. terima kasih. Hal ini kerana kami memerlukan masa untuk membuat semua persiapan sebelum mengadakan lawatan tersebut seperti aspek meminta kebenaran daripada pihak ibu bapa pula. Persatuan Bahasa Malaysia.4. Yang menjalankan tugas. Sekolah Kebangsaan Taman Merdeka. Kami berharap agar pihak tuan dapat mempertimbangkan dan meluluskan permohonan kami ini secepat mungkin. azman (AZMAN MOHAMAD) Pengerusi.

. Jabatan Kerja Raya Daerah Cheras. Jalan raya di kampung kami ini telah rosak akibat terlalu banyak lori berat yang menggunakannya untuk mengangkut pasir ke kawasan pembangunan di kampung sebelah. Jalan Aman 2. Tulis sepucuk surat kepada Jabatan Kerja Raya untuk menyatakan permohonan kamu itu. 3200. Keadaan ini menjadi semakin serius kerana musim hujan yang baharu sahaja tamat bulan lalu menjadikan kawasan tepi jalan raya itu berlopak dan mula berlubang. Selangor. Kampung Pandan Indah Batu 25. Tuan. Jurutera Daerah. Cheras. Selangor. Cheras. anda ingin mengemukakan permohonan membaiki jalan. saya mewakili penduduk Kampung Pandan Indah Batu 25 memohon jasa baik pihak tuan agar dapat membaiki jalan raya yang sudah rosak di kampung kami ini.Karangan 12 Jalan raya di kampung kamu telah rosak. Memohon Membaiki Jalan Raya 29 SEPTEMBER 2009. Sebagai wakil penduduk. 43200. 2. Kompleks Bangunan Sultan Ismail. Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung. Berhubung perkara di atas.

Bukan sahaja masalah jalan raya ini menyusahkan pelajar ke sekolah tetapi juga buat kami yang hendak pergi ke tempat kerja kerana jalan raya itu merupakan satusatunya jalan yang menghubungkan kampung ini dengan kawasan lain.3. Sekian. KAMAL AHMAD ( KAMAL AHMAD) Wakil Penduduk. Akibat kerosakan jalan raya itu beberapa kemalangan kecil telah berlaku. Besarlah harapan kami agar pihak tuan dapat membaiki jalan raya di kampung kami ini dengan segera. 4. Kami bimbang jika sesuatu yang buruk akan menimpa mereka kerana keadaan jalan raya yang sudah begitu teruk itu. Kampung Pandan Indah Batu 25. Karangan 13 . Saban hari kami terpaksa lebih berwaspada apabila menggunakan jalan raya itu untuk mengelakkan lubang dan sebagainya. kami mula berasa bimbang kerana banyak anak-anak penduduk kami menggunakan jalan tersebut untuk ke sekolah mereka. Malah. 5. Cheras. terima kasih. Yang benar.

Pada hari perayaan itu. Sebelum kami menyambut perayaan ini. Biasanya masjid akan dipenuhi dengan orang ramai ketika ini. Untuk pengetahuan saudara. Cheras. Jadi. Taman Cheras Aman. saya dan ayah serta abang akan bersama-sama pergi ke masjid yang berdekatan rumah saya untuk bersembahyang. Jadi. Surat saudari yang bertarikh 28 Ogos 2009 itu telah lama saya terima. saya dan keluarga di sini semuanya dalam keadaan yang sihat. 45600. umat islam meraya perayaan ini pada 1 Syawal yakni kalendar Islam. semua umat Islam akan berpuasa selama sebulan. untuk warkah kali ini saya berhasrat untuk menceritakan tentang Hari Raya Adilfitri yang telah saya sambut baru-baru ini. Untuk makluman saudari. Satu perkara yang unik tentang perayaan ini ialah umat Islam akan membuat rumah terbuka yakni semua kaum boleh datang ke rumah orang Islam dan bersama-sama menyambut perayaan ini. No. Selangor. ramai jiran dan sahabat saya yang datang ke rumah saya pada perayaan tersebut. Menemui sahabatku. Saudari. Biasanya emak saya akan menyediakan pelbagai juadah makanan untuk dihidangkan kepada tetamu yang datang sambil berbual-bual. 27 September 2009.227.Tulis sepucuk surat kepada kenalan kamu di luar negara untuk menceritakan tentang perayaan yang telah kamu sambut. Melisa Kwong yang kini berada di Taiwan dengan selamatnya. Jalan Cheras 2/3. . Maafkan saya kerana terlewat membalas surat saudari itu kerana kesibukan saya menyambut Hari Raya Adilfitri. Biasanya ketika inilah kami meluahkan rasa syukur kerana berjaya melengkapkan puasa dan mampu menyambut perayaan pula.

Saya berasa gembira kerana perayaan ini biasanya disambut dalam suasana yang meriah dan ceria lalu memberikan satu kepuasan dalam hidup. Yang benar.Saya juga akan pergi melawat rumah kawan-kawan saya pada hari perayaan itu. Itu sahaja yang dapat saya ceritakan tentang perayaan yang telah saya sambut itu. Kamaluddin Karangan 14 . Semoga kita akan bertemu lagi. Sekian. terima kasih.

. Selangor. Kelas tambahan ini saya gunakan untuk mengukuhkan lagi kemahiran saya untuk menjawab soalan peperiksaan kelak. Selain itu.228. Pada masa yang sama. Cheras. Kumpulan ini terdiri daripada empat pelajar sekelas saya dan kami bertemu dua kali seminggu yakni pada hari jumaat dan sabtu setiap jam 8 malam hingga 10 malam di rumah saya. saya juga telah menubuhkan satu kumpulan belajar. Untuk makluman saudara. 45600. 29 September 2009. Saya berasa amat kagum akan persediaan yang telah saudara ambil khas untuk mengharungi peperiksaan akhir tahun pada bulan Oktober nanti. Kami berbincang dan bertukar-tukar pendapat supaya mampu menambahkan pengetahuan bersama. Semua masa yang telah ditetapkan dalam jadual itu sudah saya patuhi agar proses ulang kaji saya lebih berkualiti dan konsisten. Surat yang saudara kirimkan itu telah saya terima pada minggu lalu. No. saya juga mengikuti kelas tambahan yang disediakan oleh pihak sekolah saya. Jalan Cheras 12. Tindakan awal saya ialah dengan membuat jadual belajar di rumah. semoga saudara dan keluarga berada dalam keadaan sihat sejahtera. Taman Cheras Utama. saya juga sudah mula membuat persediaan dalam menghadapi peperiksaan tersebut. Sememangnya saudara berfikiran jauh. Ke hadapan saudara Kamal yang kini berada di Pulau Pinang.Balas surat kepada rakan anda untuk memberitahunya tentang persediaan anda menghadapi peperiksaan akhir tahun. Saudara. Kelas ini diadakan setiap hari Isnin bermula jam 4 petang hingga 6 petang.

saya boleh memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan akhir tahun kelak lalu memberi sedikit harapan kepada ibu bapa saya. Yang benar. Terima kasih. Yusuf . Sekian sahaja buat kali ini.Saya amat yakin jika saya berusaha lebih gigih.

Menurut pemilik kedai runcit itu. Pihak polis yang datang membuat siasatan kemudian mengesahkan bahawa dua lelaki dalam lingkungan umur 30-an sedang diburu oleh pihak polis. KUALA LUMPUR. . dia terpaksa menyerahkan wang tersebut. Kejadian yang berlaku dalam masa 10 minit itu merupakan kejadian pertama yang menimpa kedai runcit tersebut. Pihak polis meminta bantuan orang ramai untuk menghubungi pihak polis jika mereka ternampak dua lelaki yang mencurigakan di kawasan mereka dengan segera. Mereka terkejut apabila didatangi oleh dua lelaki itu yang bersenjatakan sebilah parang dan kapak. rompakan itu berlaku ketika dia sedang melayan seorang pelanggannya.Karangan 15 Tulis berita tentang satu rompakan yang berlaku di sebuah kedai runcit. Perompak-perompak itu berjaya merampas wang hasil jualan hari itu bernilai hampir RM500. Pemilik kedai runcit itu pada mulanya enggan menyerahkan wang tersebut tetapi setelah perompak memberi amaran akan mencederakan pelangganya. Kedua-dua perompak tersebut dipercayai masih lagi bersembunyi di kawasan berhampiran kerana semua kawasan keluar dari kawasan itu sudah dikawal oleh pihak polis. 28 SEPTEMBER – Satu rompakan telah berlaku di sebuah kedai runcit di Jalan Handal. Taman Seri Maju. Rompakan tersebut telah dilakukan oleh dua lelaki dalam lingkungan umur 30-an pada petang semalam.

Kelihatan juga beberapa kenderaan terutama van diletakkan di tepi gerai mereka. Menjelang jam 9 pagi. Ketika waktu inilah.buahan serta barangan keperluan harian lain. kampung saya akan dikunjungi para petani dan peniaga.Karangan 16 Di kawasan tempat tinggal anda satu pasar tani telah dianjurkan. Gambarkan suasana di pasar tani tersebut. Kebanyak pengunjung yang datang ke situ suka memilih dan menawar harga terutama sayur-sayuran dan buah. Kampung Merdeka merupakan lokasi pasar tani sejak beberapa tahun yang lalu. Ada juga yang hanya datang untuk menjamu selera sambil beriadah bersama-sama keluarga mereka. Setiap awal pagi Ahad. Suasana riuh-rendah tadi akan mula berkurangan menjelang waktu tengah hari. Suasana mula menjadi riuh-rendah dengan suara peniagpeniaga ini. Manakala kawasan lalu lintas di situ mula menjadi sesak dengan orang ramai berasak-asak membeli-belah. . para peniaga mula mengemaskan barangan mereka dan pulang ke rumah masing-masing dengan penuh kegembiraan melihat keuntungan yang diperoleh tadi. Kampung saya. Semua sudah atau sibuk memasang dan menyusun barang jualan mereka. Pemilihan kampung saya mungkin ada kaitan dengan kedudukannya yang strategik kerana berdekatan dengan kampung-kampung lain dan juga bandar Melaka. sudah mula kelihatan pengunjung memenuhi tapak pasar tani itu. Ketika inilah para peniaga sibuk berkempen untuk memastikan barangan mereka laris dijual. Ada juga yang sedang memasak dan menggoreng pelbagai jenis masakan untuk dijual kepada pengunjung nanti.

Semua tanaman itu kelihatan segar dan lebih besar daripada kebiasaan yang kami nampak di pasar biasa. Penyelia lading itu telah membawa kami berjalan ke kawasan ladang sambil menerangkan jenis-jenis pokok teh dan proses menghasilkan teh. Kami bercadang utnuk melawat ke tempat lain pula sekiranya berpeluang. Ladang itu memiliki banyak pekerja. Setelah berada hampir sejam di kawasan itu. Kemudian. lawatan ini telah banyak memberi pengetahuan dan pengalaman baru kepada pelajar semua. Selaku setiausaha persatuan. Di situ. lobak merah. bas kami bertolak ke Klang dan sampai di Bandar itu menjelang jam 8 malam.Karangan 17 Persatuan Bahasa Malaysia sekolah anda telah mengadakan lawatan ke Tanah Tinggi Cameron. Tempat lawatan kami yang pertama ialah kebun sayur. Kami bertolak dari sekolah tepat jam 6. Sebaik sahaja sampai. sebanyak 25 orang ahli Persatuan Bahasa Malaysia. tulis laporan tentang lawatan itu. semua pelajar berasa begitu gembira kerana melihat keindahan bunga yang pelbagai warna itu. Antaranya ialah kubis. Kami begitu kagum melihat keluasan kawasan kebun itu bersama-sama dengan kepelbagaian jenis sayur yang ditanam. Laporan Lawatan ke Tanah Tinggi Cameron Pada 28 September 2007. Sebelum balik ke Klang. kami sedang mandi-manda dan menikmati bekalan yang sudah dibawa.30 pagi bersama-sama lima guru pengiring. kami telah menghabiskan masa dengan berkelah di kawasan air terjun. Kami mengambil banyak gambar di kebun bunga yang memang indah itu. kami melawat pula ke bunga. cili dan sawi. . Penerangan yang diberikan itu telah banyak memberikan informasi baru kepada kami tentang teh. Sebenarnya. Lawatan kami yang seterusnya ialah lading teh. Klang telah mengadakan lawatan ke Tanah Tinggi Cameron. Puan Erra iaitu salah seorang guru pengiring kami telah membeli beberapa jambak bunga ros untuk hiasan di rumahnya kelak. sekolah Kebangsaan Damai.

Klang. Kamal Sulaiman (Kamal bin Sulaiman) Setiausaha Persatuan Bahasa Malaysia. Karangan 18 .Laporan disediakan oleh. Sekolah Kebangsaan Damai. 28 Oktober 2008.

Selamat sejahtera saya ucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis. amalan ini masih lagi boleh dilihat dan berlaku sehingga hari ini. Berdasarkan makna ini. terima kasih Karangan 19 . amalan ini merupakan satu tradisi mulia yang perlu dikekalkan. Oleh itu. Sebagai contoh.Tulis sebuah syarahan yang bertajuk “Faedah Bergoyong-royong:. Sekian. Ada pagi yang mulia ini. Kita sebagai rakyat di negara ini yang terdiri daripada pelbagai kaum perlu mengekalkan amalan murni ini supaya satu masyarakat yang bersatu-padu mampu dihasilkan dengan mudah. mudah dan menjimatkan kos serta meriah. sikap mementingkan diri dapat dihindarkan menerusi amalan yang murni ini. Amalan bergotong-royong memastikan semua kerja dapat dilaksanakan dengan cepat. guru-guru. Perpaduan yang selama ini wujud banyak bergantung kepada kekerapan aktiviti bergotong-royong ini dilakukan. Guru Besar. sebarang aktiviti kerja yang dilaksanakan secara bersama-sama bolehlah dianggap sebagai bergotong-royong. Di kampung-kampung. Memandangkan masa tidak mengizinkan saya untuk terus berkata-kata. Hadirin sekalian. biarlah saya mengundurkan diri dahulu. Menurut Kamus Dewan 2009. konsep gotong-royong membawa maksud mengerjakan atau mengusahakan sesuatu secara bersama-sama. kita bukan sahaja dapat menjimatkan kos dan masa tetapi mengeratkan perpaduan sesama ahli masyarakat setempat kerana berlakunya interaksi ketika amaln bergotong-royong ini dilakukan. majlis perkahwinan menjadi lebih mudah untuk dilaksanakan jika semua ahli masyarakat bekerjasama melaksanakannya selain menjimatkan kos untuk mengupah orang datang memasak atau membina pelamin buat pasangan pengantin. Dengan amalan ini. barisan hakim yang arif lagi bijaksana. saya akan menyampaikan sebuah syarahan yang bertajuk “Faedah Bergotong-royong”. Ringkasnya. dan para hadirin.

Kemampuan mendedahkan pelajar dengan teknologi maklumat di sekolah bakal menghasilkan satu sumber manusia yang sudah mahir menggunakan teknologi ini sejak muda lagi. saya selaku pihak pencadang ingin membahaskan tajuk yang diberikan kepada saya yakni. Sebagai pencadang. Pada hari ini. Lantaran itu. Penggunaan teknologi maklumat terutamanya komputer dalam pembangunan negara bukanlah sesuatu yang asing terutama dalam aspek ekonomi. panel hakim yang arif lagi bijaksana. “Pendidikan Masa Depan Harus Berteraskan Teknologi Maklumat”. pendedahan akan teknologi maklumat perlulah diberikan kepada pelajar seawal mungkin. serta hadirin sekalian. Semua urusan perniagaan kini mampu dilakukan menerusi komputer dengan begitu mudah dan telur. Cara yang paling mudah adalah menjadikan teknologi maklumat sebagai perantara utama dalam sistem pendidikan engara. guru-guru. Pendedahan yang sebegini akan menjadikan pelajar kita sudah biasa dengan teknologi ini lalu mereka tidak lagi berasa kekok untuk menggunakannya pada masa hadapan. Yang Mulia Tuan Pengerusi Majlis. Hadirin sekalian. yang Berusaha Tuan Pegawai Pendidikan Daerah. . Semua teknologi yang ada kini pasti mempunyai kaitan dengan teknologi maklumat yakni memudahkan manusia untuk mendapatkan sebarang informasi di hujung jari mereka sahaja terutamanya penggunaan internet. sediakan teks perbahasan anda.Pendidikan masa depan harus berteraskan teknologi maklumat. Kita semua sudah sedia maklum bahawa teknologi maklumat akan menguasai dunia. Pada masa yang sama semua pelajar ini akan menjadi celik komputer yang pastinya memudahkan lagi usaha menguasai teknologi maklumat kelak. uru Besar.

Kita mesti menyokong sepenuhnya usaha kerajaan untuk menjadikan pendidikan masa depan berteraskan teknologi maklumat. Sekian.Sidang dewan yang dihormati. Tindakan bijak kerajaan ini mampu menjana pertumbuhan pembangunan negara menjadi lebih rancak dan stabil pada masa mendatang berbanding negara jiran kita. Pada masa yang sama wawasan negara untuk menjadi sebuah negara maju menjelang 2020 pasti tercapai dengan mudah. terima kasih. Karangan 20 .

Kedua-duanya berumur 13 tahun dan merupakan pelajar di Sekolah Menengah Jalan Padang Tembak di sini. Karangan 21 . Pihak pengurusan tasik bercadang untuk meningkatkan tahap kelsematan di kawasan tersebut dengan menempatkan lebih ramai pengawal keselamatan untuk mengawasi tingkah laku remaja yang menyalahgunakan kemudahan di tasik tersebut. Kedua-dua pelajar itu berenang bersama-sama rakan mereka yang lain di tasik yang sering dikunjungi oleh orang ramai terutama pada hujung minggu tetapi ketika kejadian itu tidak ada sesiapa yang datang membantu mereka. Faktor hujan turut melambatkan operasi mereka juga. Menurut empat lagi rakan mereka yang berada di tempat itu. kawasan tasik itu merupakan tempat larangan berenang dan kelihatan tanda amaran diletakkan di beberapa kawasan strategik di tasik tersebut. 2 April – Dua pelajar mati lemas ketika berenang bersamasama empat rakan mereka di sebuah tasik di Ampang. Namun. tragedi itu berlaku kira-kira jam 4 petang. KUALA LUMPUR. Mereka yang lemas itu dikenali sebagai Ahmad bin Ali dan Kamal bin Murad. Tasik itu memang menjadi tempat tumpuan masyarakat terutama pada hujung minggu. Kebanyakan pelajar masih tidak memberi perhatian penting akan faktor keselamatan diri mereka apabila berenang di tasik tersebut. Pihak polis berjaya menjumpai mayat kedua-dua mangsa selepas empat jam menjalankan operasi mencari kerana tasik itu agak dalam dan airnya agak keruh.Tulis sebuah berita tentang kejadian pelajar mati lemas. Keempat-empat rakan mereka cuba memberi bantuan tetapi gagal untuk menyelamatkan dua mangsa lemas tersebut.

anakanda akan menduduki peperiksaan sekolah. Menemui ayahanda dan bonda. Sudah genap sebulan anakanda berada di asrama sekolah ini. Anakanda di sini dalam keadaan sihat jua. pada hujung bulan April nanti. semoga berada dalam keadaan sihat sejahtera. 45500. Ayahanda. Rakan-rakan serta guru-guru di sini banyak memberi bantuan. Jalan Jejaka 2. Anakanda berasa gembira di asrama ini kerana kehidupan di sini memberikan satu pengalaman baru buat anakanda. . Ampangan. Untuk pengetahuan ayahanda dan bonda. Pada sebelah malam pula anakanda dan pelajar yang lain wajib menghadiri sesi belajar yang telah ditetapkan oleh pihak pentadbir asrama ini selama dua jam setiap hari kecuali sabtu dan ahad. Seremban. Bukan sahaja anakanda belajar berdikari tetapi anakanda juga mula sedar bahawa kehidupan pada masa hadapan banyak bergantung kepada sikap anakanda untuk menghadapi sebarang cabaran. Sekolah Teknik Tuanku Jaafar. setiap hari anakanda belajar mengulangkaji pelajaran sebaik sahaja selesai sesi persekolahan biasa.Lengkapkan surat di bawah untuk memberitahu keluarga anda tentang kehidupan anda di asrama. Sepanjang tempoh itu anakanda sering teringat akan kehidupan bersama-sama dengan ayahanda dan bonda tetapi anakanda sedar perpisahan ini sementara sahaja. Oleh itu. Hubungan anakanda dengan mereka semua berjalan lancar dan yakin prestasi pelajaran anakanda akan semakin bertambah baik nanti. Negeri Sembilan. 28 Ogos 2009.

Sekian. terima kasih. doakanlah kejayaan anakanda di sini dan anakanda akan senantiasa merindui ayahanda serta bonda di sana. Yang benar. Mustapha Kamal Karangan 22 .Akhir kata.

Komik juga sering dianggap pencetus unsur keganasan kerana banyak aksi yang dipaparkan melambangkan aspek keganasan. Tambahan pula. Kesimpulannya.Majalah berbentuk komik ada kebaikan dan keburukannya untuk pelajar. Penggunaan gambar yang menarik dan jalan cerita yang unik menjadikan pembacaan komik satu amalan yang menghiburkan Pada masa yang sama. . Sudah pasti pelajar akan menghabiskan sejumlah wang yang banyak untuk membeli bahan komik ini setiap minggu atau bulan yang boleh digunakan untuk membeli keperluan penting lain juga. Namun. Semakin banyak bahan komik yang dibaca sudah pasti timbul minat untuk membaca sebarang bahan termasuklah buku teks yang pastinya memberikan kesan positif kepada pelajar kita. pelajar perlu bijak untuk menilai jenis komik yang sesuai untuk dibaca oleh mereka. Pelajar harus sedar bahawa sebarang pembacaan perlulah berlandaskan rasa bertanggungjawab dan memberi informasi yang berguna. amalan membaca komik ini juga secara tersirat menjadikan seseorang pelajar itu minat untuk membaca. komik juga membawa impak negatif yakni harga bahan bacaan berunsur komik yang begitu tinggi ini. Komik merupakan bahan bacaan yang digemari oleh remaja kini. keganasan ini menyebabkan pelajar mudah terpengaruh lalu berusaha untuk menirunya sehingga menyebabkan mereka terjebak dalam aktiviti yang tidak sihat pula. Kebaikan ketara membaca komik ialah pelajar mampu berlibur yakni berehat untuk menenangkan emosi dan jiwa mereka dengan tenang. Amalan membaca komik sudah menjadi sesuatu yang lumrah sehingga amalan ini membawa pelbagai impak kepada pelajar. Bincangkan.

Mungkin saya akan hidup lama di rumah ini. Nama saya arnab perang tetapi kadangkala saya mendengar orang memanggil saya dengan nama sicomel. kehidupan saya di tempat baru ini memang menarik kerana saya sedar budak itu begitu memahami dan menjaga keselesaan hidup saya.Karangan 23 Andaikan anda seekor arnab. Sebaik sahaja tiba di rumah lelaki itu. Kawasan sangkar saya pula agak besar malah lebih besar daripada tempat lama saya itu. saya terus diberikan kepada seorang budak perempuan. Suatu hari saya telah dibawa keluar dari sangkar itu dan dibawa pulang oleh seorang lelaki. Setahu saya. Kehidupan saya banyak di sebuah kedai haiwan. . Sesungguhnya. Tulis riwayat hidup kamu. Di sebelah sangkar saya tinggal seekor arnab lain yang dikenali sebagai arnab telinga panjang dan di sebelah kiri saya pula sangkar seekor arnab berwarna hitam. sejak kecil lagi saya sudah berada di kedai ini. Saya ditempatkan di dalam sebuah sangkar yang agak besar bersendirian. Sejak hari itu saya terus tinggal di rumah besar itu. Mungkin umur budak itu antara 8-11 tahun. Setiap hari budak perempuan itu akan memastikan sangkar saya mempunyai bekalan air dan makanan yang cukup. Saya juga sering kali dimandikan olehnya. Keadaan sangkar itu juga bersih kerana pemilik kedai ini sering menjaga binatang peliharaannya dengan baik. Budak itu terus memeluk saya dengan kuat dan mencium muka saya. Kadangkala budak itu menggunakan sejenis cecair yang menyebabkan bulu saya berwarna wangi.

Keadaan ini boleh menyebabkan prestasi peperiksaan mereka menurun lalu menimbulkan pelbagai kesan negatif kepada kanak-kanak itu pada masa hadapan pula. peranan televisyen yang membawa kebaikan itu turut menyelitkan impak buruk yang ketara kepada kanak-kanak di negara ini. dan rakan-rakan sekalian. Namun. Selain itu. Sikap menonton program ini dengan kerap akan menyebabkan kanak-kanak cuba meniru aksi tersebut. Kebanyakan program yang ditayangkan itu merupakan program import yang memaparkan pelbagai unsur ganas yang tidak sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak seperti rompakan dan pembunuhan.”. barisan hakim yang arif lagi bijaksana. Kita perlu sedar bahawa rancangan televisyen dapat mempengaruhi . Televisyen sudah diketahui mampu bertindak sebagai alat penyebaran maklumat yang berkesan kepada negara ini. Akibat pembangunan negara yang begitu pesat hampir semua penduduk negara ini sudah memiliki televisyen di rumah mereka. Tajuk syarahan saya pada pagi ini ialah “Keburukan Siaran Televisyen Kepada Kanak-kanak. Tajuk syarahan itu ialah “Keburukan Siaran Televisyen Kepada Kanak-kanak. Pada masa yang sama unsur hiburan turut ditimbulkan oleh televisyen menerusi penyiaran program dalam dan luar negara itu. Tulis teks syarahan anda selengkapnya.Karangan 24 Anda telah terpilih untuk menyertai pertandingan syarahan antara kelas. Hadirin yang dihormati. Alasan menonton program kesukaan mereka sering menjadi alasan yang menyebabkan banyak aktiviti lain terganggu. Yang saya hormati Tuan Pengerusi Majlis. Guru Besar. Ibu bapa harus mengutamakan program yang mampu menambahkan pengetahuan dan memupuk sikap baik dalam diri kanak-kanak kerana kanak-kanak merupakan pemimpin negara pada masa hadapan. Semua pihak terutama ibu bapa perlu sedar akan pentingnya sikap mengawal amalan menonton televisyen ini dengan lebih baik.” Hadirin sekalian. televisyen menyebabkan kanak-kanak menghabiskan terlalu banyak masa dengan menonton tanpa membuat sebarang aktiviti yang berfaedah seperti membuat kerja sekolah mereka. guru-guru.

Sekian.fikiran dan tindakan kanak-kanak. pilihlah rancangan televisyen yang sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak. Oleh itu. . terima kasih.

” Hadirin sekalian. Tajuk syarahan saya pada pagi ini ialah “Keburukan Siaran Televisyen Kepada Kanak-kanak. barisan hakim yang arif lagi bijaksana. televisyen menyebabkan kanak-kanak menghabiskan terlalu banyak masa dengan menonton tanpa membuat sebarang aktiviti yang berfaedah seperti membuat kerja sekolah mereka. Yang saya hormati Tuan Pengerusi Majlis. Tulis teks syarahan anda selengkapnya. Ibu bapa harus mengutamakan program yang mampu menambahkan pengetahuan dan memupuk sikap baik dalam diri kanak-kanak kerana kanak-kanak merupakan pemimpin negara pada masa .Karangan 25 Anda telah terpilih untuk menyertai pertandingan syarahan antara kelas. Kebanyakan program yang ditayangkan itu merupakan program import yang memaparkan pelbagai unsur ganas yang tidak sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak seperti rompakan dan pembunuhan. guru-guru. Guru Besar. Pada masa yang sama unsur hiburan turut ditimbulkan oleh televisyen menerusi penyiaran program dalam dan luar negara itu. Televisyen sudah diketahui mampu bertindak sebagai alat penyebaran maklumat yang berkesan kepada negara ini. Semua pihak terutama ibu bapa perlu sedar akan pentingnya sikap mengawal amalan menonton televisyen ini dengan lebih baik. Selain itu. Hadirin yang dihormati. Sikap menonton program ini dengan kerap akan menyebabkan kanak-kanak cuba meniru aksi tersebut. Alasan menonton program kesukaan mereka sering menjadi alasan yang menyebabkan banyak aktiviti lain terganggu. Tajuk syarahan itu ialah “Keburukan Siaran Televisyen Kepada Kanak-kanak. Akibat pembangunan negara yang begitu pesat hampir semua penduduk negara ini sudah memiliki televisyen di rumah mereka. peranan televisyen yang membawa kebaikan itu turut menyelitkan impak buruk yang ketara kepada kanak-kanak di negara ini. Keadaan ini boleh menyebabkan prestasi peperiksaan mereka menurun lalu menimbulkan pelbagai kesan negatif kepada kanak-kanak itu pada masa hadapan pula.”. Namun. dan rakan-rakan sekalian.

Oleh itu. Kita perlu sedar bahawa rancangan televisyen dapat mempengaruhi fikiran dan tindakan kanak-kanak. pilihlah rancangan televisyen yang sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak. Sekian. terima kasih. .hadapan.

Tambahan pula. Pelajar juga boleh diselitkan dengan pendedahan ilmu keagamaan dan moral yang tinggi. Masalah salah laku dalam kalangan murid memang semakin membimbaangkan terutama di kawasan bandar. kerajaan dan pelajar itu sendiri. Langkah ini mampu menguatkan jati diri pelajar supaya lebih tabah menghadapi dugaan kehidupan remaja yang penuh cabaran. Tindakan yang paling efektif ialah pelajar-pelajar perlu diberikan pendedahan motivasi. Kawalan yang ketat memastikan media massa tidak menyiarkan sebarang budaya negatif yang boleh ditiru oleh golongan muda ini pula. masalah salah laku dalam kalangan pelajar di negara ini harus ditangani secara holistik. masyarakat begitu bimbang tentang masalah salah laku yang melanda pelajar-pelajar.Karangan 26 Sejak akhir-akhir ini. . Pelajar harus bijak menilai perkara yang buruk dan baik lalu membuat keputusan dengan sebaik mungkin. sikap pelajar itu sendiri perlu berubah. pihak berkuasa turut boleh memainkan peranan dengan mengawal penyiaran unsur-unsur hiburan yang tidak bermoral terutama di media massa. Pengawasan sebegini memastikan gejala ini mampu ditangani sejak awal lagi. Tulis sebuah karangan tentang cara-cara mengatasi masalah tersebut. Semua pihaak perlu bekerjasama melaksanakan perana mereka baik ibu bapa. Media massa sering menjadikan isu salah laku pelajar ini sebagai berita utama mereka. Selain itu. Kesimpulannya. pihak sekolah perlu menyediakan perkhidmatan kaunseling yang berkualiti di sekolah mereka. Semua pelajar yang sejak awal dikesan bakal mempunyai masalah salah laku perlu menghadiri sesi kaunseling yang konsisten. Kerajaan harus memandang jauh dalam usaha menangani kemelut sosial ini. Pelajar merupakan pemimpin negara pada masa hadapan. Semua pelajar harus memiliki jati diri yang utuh untuk menghalang mereka terjebak ke dalam masalah salah laku ini. Pada masa yang sama wujud pelbagai langkah yang boleh dilakukan untuk mengatasi kemelut sosial yang melanda golongan muda negara ini. Malah.

Masa yang ada juga boleh digunakan untuk mempelajari ilmu keagamaan. Semua aktiviti yang dilakukan ini boleh membawa manfaat kepada seseorang itu. ada pelbagai cara yang membolehkan masa seseorang itu habiskan dengan baik. Kajian perubatan juga membuktikan bahawa senaman mampu menjadikan minda seseorang itu lebih cerdas. Mereka yang degil sahaja pasti akan kehilangan kepentingan masa dalam kehidupan mereka itu. Antara aktiviti ini ialah bekerja. melakukan hobi atau menghabiskan masa dengan membaca buku. Amalan yang positif ini mampu memberikan tahap kesihatan yang baik kepada seseorang itu dalam jangka masa panjang. Malah. Manusia yang tidak tahu menggunakan masanya dengan baik sering kali dikatakan manusia yang tidak bijak. Maka. Pada masa yang sama mempelajari ajaran agama menjadikan seseorang itu insan yang lebih sempurna. Kesimpulannya. Karangan 28 . Tindakan pertama ialah manusia menghabiskan sebahagian besar masanya dengan melakukan pelbagai aktiviti yang berfaedah. setiap manusia berhak menghabiskan masanya dengan baik. Selain itu. seseorang itu juga boleh menghabiskan masa dengan bersenam terutama ketika waktu petang. Masa amat penting buat seseorang manusia itu. seseorang itu terutamanya pelajar boleh menggunakan masanya dengan mengulang kaji pelajarn mereka.Karangan 27 Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Cara-cara Menggunakan Masa dengan Bijak”. Kita semua sedia maklum tanpa benteng agama sudah pasti seseorang itu mudah melakukan perkara yang tidak baik. Tindakan ini bukan sahaja memastikan masa mereka dihabiskan dengan efektif malah aspek pendidikan pelajar itu turut meningkat. Mereka yang bijak sahaja mampu memenuhi masanya dengan amalan yang positif. Semakin banyak masa dihabiskan dengan membaca bahan sekolah semakin baiklah buat pelajar tersebut.

pelbagai perkara mampu dilakukan buaat diriku dan orang lain terutama keluarga tercinta. Dengan memiliki wang dan harta yang banyak. Aku memang berhasrat untuk menjadi jutawan. usaha menjadi seorang jutawan memerlukan ketekunan yang tinggi. . Wang derma itu mungkin mampu menjadikan individu yang bernasib malang ini lebih ceria dan mampu meneruskan kehidupan harian mereka dengan baik. Sebaik sahaja menjadi jutawan. Sehingga impian itu menjadi kenyataan.Tulis sebuah karangan yang bertajuk „Jika aku Seorang Jutawan”. Panjangnya karangan anda tidak kurang daripada 80 patah perkataan. Aku juga akan memberikan sejumlah wang kepada ayah dan ibu sebagai bekalan masa tua mereka. aku perlu memiliki satu kerjaya yang baik. Aku sedar semua perniagaan mempunyai risiko tetapi aku yakin akan kemampuan diri. aku akan memberikan derma kepada badan-badan kebajikan yang amat memerlukan bantuan seperti rumah anak yatim dan orang tua. Selain itu. Aku amat berharap dan berdoa agar impianku menjadi realiti. Namun. Kemudian. Jasa mereka mendidik aku ketika kecil sehingga berjaya harus menjadikan tugas menjaga mereka satu kewajipan yang utama. Buat masa ini aku belum dapat memikirkan jenis perniagaan itu tetapi yakin perniagaan itu bakal menjanjikan sumber pendapatan yang mantap buat diri sendiri dan keluarga untuk satu jangka masa yang lama. Wang itu akan disimpan dalam satu akaun amanah yang akan memberikan wang secara bulanan kepada ibubapaku dengan lancar. Langkah awal untuk menjadi jutawan ialah aku perlu belajar dengan baik sehingga berjaya memasuki menara gading. Semua impianku pasti akan terlaksana dengan menjadi seorang jutawan itu. Ketika inilah perancangan amat penting terutama sikap menyimpan wang harus diamalkan dengan lebih praktikal lagi. aku juga akan mula membuka perniagaan keluarga pula. aku akan terus berusaha dengan gigih mencapainya kerana semua impian tanpa usaha hanyalah satu angan-angan siang hari sahaja.

Suara yang biasa aku dengar. Malam memang gelap tetapi cahaya api unggun mampu memberikan sedikit cahaya ketika itu. Semakin lama semakin jelas mahkluk itu. aku terdengar suara orang memanggilku. Mungkin di sana aku akan menemui rakan-rakan semula. Peluh mula menitis pantas mungkin kerana rasa takut. Pada cuti sekolah yang lalu. Larianku tidak mempunyai arah hanya mahu menyelamatkan diri daripada haiwan pemangsa yang ganas ini. Aku mula panik dan cuba bangun untuk menuju ke khemahku. Namun. Aku berlari dengan kuat ke arah yang bertentangan. Aku sedar maut sedang berada di depanku sahaja. Bunyi ngaumannya menyebabkan aku menutup telinga dengan lama. Tiba-tiba aku mendapati semua rakan-rakanku hilang satu demi satu. Dia hanya tersenyum tetapi aku terus memandang tepat ke arah gambar poster harimau yang tergantung di bilikku itu. aku telah mengikuti satu aktiviti meredah hutan anjuran persatuan pengakap sekolah. Bunyinya begitu menakutkan. Aku memandang ke kiri dan ke kanan tetapi tidak menemukan sesiapun. sebaik sahaja aku memusingkan badan ke arah khemahku kelihatan satu makhluk di depan khemah dengan matanya merah menyala. Rupa-rupanya aku bermimpi dan ibu sedang berada di sebelahku. . Aku terus menjeris kuat dengan mata tertutup rapat. Tiba-tiba. Bunyi tapak kaki harimau semakin lama semakin hampir. Jantungku terus berdegup kencang kerana menyedari makhluk itu ialah seekor harimau belang yang begitu besar. Mereka soelah-olah ghaib begitu sahaja ditelan kegelapan malam itu. Aku tersedar.Karangan 29 Tulis sebuah karangan yang bertajuk „Dikejar Seekor Harimau”. kakiku tersandung akar pokok lalu aku tercampak di tengah-tengah hutan itu. Tidak lama kemudian. Aku dan beberapa rakan yang lain telah siap mendirikan khemah kami lalu duduk menikmati makanan di kawasan unggun api.

Untuk mendapatkan kejayaan yang baik seseorang itu hendaklah mampu menahan atau menangani cabaran yang wujud itu dengan sebaik mungkin. Peribahasa „genggam bara api biar jadi arang‟ merupakan antara peribahasa yang menjadi pegangan hidup masyarakat negara ini kerana peribahasa ini bermaksud jika kita melakukan sesuatu pekerjaan yang sukar hendaklah dilaksanakan dengan sabar sehingga berjaya memperoleh manfaatnya. Dalam budaya Melayu terdapat pelbagai peribahasa yang bukan sahaja sedap untuk didengar tetapi mempunyai maksud yang tersirat. Sikap putus asa bukan sahaja akan melunturkan daya juang seseorang malah mampu menjejaskan keyakinan diri seseorang jua. Maka. Peribahasa ini menuntut seseorang supaya melakukan sesuatu sehingga berjaya jadi peribahasa ini mampu memberikan panduan kepada kita semua dalam kehidupan. Kesimpulannya. Karangan 31 . Selain itu. peribahasa ini turut memberikan peringatan bahawa dalam usaha mencapai sesuatu itu pasti akan wujudnya cabaran yang getir. peribahasa ini memang sesuatu yang positif untuk diamalkan. Panjangnya karangan anda itu tidak kurang daripada 80 patah karangan. Sama seperti bara api yang begitu panas tetapi jika digenggam dengan baik akan menjadi arang yang membuktikan betapa cabaran akan menjadi mudah jika dihadapi dengan baik.Karangan 30 Tulis karangan dengan berdasarkan peribahasa „genggam bara api biar jadi arang‟. Usaha mengamalkan peribahasa ini menjadikan seseorang itu berusaha dengan tekun seperti pelajar yang pastinya akan terus belajar untuk mencapai impian mereka. Kita bukan sahaja akan berjaya malah kehidupan seseorang itu akan menjadi lebih baik jika memegang utuh maksud peribahasa ini. peribahasa ini turut menegaskan peri pentingnya sikap tidak berputus asa dalam mencapai cita-cita. peribahasa ini mengajak kita agar tidak mudah mengaku kalah dan terus berjuang. Pada masa yang sama.

dia dihampiri oleh Cikgu Azman.Tulis sebuah cerita yang bertajuk „Belakang parang sekalipun kalau diasah nescaya akan menjadi tajam juga‟. Dia masih berada di tangga terakhir dalam kelas. . Cikgu Azman menjelaskan bahawa semua orang boleh berjaya kerana „belakang parang sekalipun kalau diasah nescaya akan menjadi tajam juga‟. Hati Amirul sudah membuat keputusan untuk mendapat kejayaan cemerlang dalam UPSR kelak. Keputusan peperiksaan penggal pertama yang sudah diumumkan dua hari lalu. Perubahan sikap Amirul itu mula menyaksikan prestasi peperiksaan semakin bertambah baik. Sokongan guru-guru ini menjadikan Amirul semakin bersemangat untuk melakukan yang terbaik dalam UPSR yang bakal berlangsung tidak lama lagi. Ketika duduk di tepi pintu pagar sekolahnya menanti bas sekolahnya. Dia mengucapkan terima kasih kepada Cikgu Azman lalu berjalan menuju ke arah bas yang sudah menunggunya itu. Sejak itu Amirul mula belajar dengan tekun. Dia sering memberikan perhatian ketika guru mengajar di dalam kelas. hati Amirul penuh ceria dan bangga. Amirul bangun lalu bertekad akan belajar dengan bersungguh-sungguh mulai hari itu. Apabila keputusan UPSR diumumkan. Amirul tidak lagi banyak menghabiskan masanya dengan bermain di padang atau di kelas. Panjangnya karangan anda tidak kurang daripada 80 patah perkataan. Guru muda itu memang rapat dengan Amirul lalu memberikan nasihat agar Amirul tidak bersediah lagi. Guru-guru sekolahnya juga mula menyedari perubahan sikap Amirul itu lalu mereka terus memberikan sokongan padu agar perubahan ini berterusan. Amirul hanya berdiam diri sahaja sambil tangannya memegang buku laporannya dengan matanya masih berair merah. Kejayaan itu membuatkan dia semakin yakin untuk terus berjaya terutama dalam peperiksaan PMR kelak. Sebaik sahaja mendengar kata-kata gurunya itu. Semua latihan guru dilakukannya dengan segera dan penuh tumpuan. Dia berjaya mendapat 4A dan 1B yang merupakan satu pencapaian yang cemerlang buat dirinya. Semua kelas tambahan yang diberikan oleh gurunya dihadiri tanpa banyak alasan lagi.

28 Oktober 2009. Walaupun kita akan berjauhan tetapi saya yakin kita akan terus berhubungan antara satu sama lain. . Saudara. Semoga saudara berada dalam keadaan sihat sejahtera. Dalam mengejar impian itu saya berharap saudara akan terus mengirim khabar berita buat saya di sini. Kejayaan ini membuktikan bahawa impian saudara untuk belajar di sekolah berasrama sudah tercapai.Karangan 32 Rakan anda mendapat tawaran melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh. Tujuan saya menulis surat ini adalah untuk mengucapkan tahniah atas kejayaan saudara diterima memasuki sekolah berasrama penuh di Selangor itu. Tulis sepucuk suraat kepada rakan anda itu. Saya berharap saudara akan terus berjaya dalam pelajaran dan impian saudara untuk menjadi seorang doktor kelak. Kedah. Pada masa yang sama saya juga akan kehilangan saudara sebagai sahabat saya. Saya dan keluarga di sini dalam keadaan sihat belaka. Jalan Maharaja 2/2 Taman Desa Maharaja 77660. Jitra. Kehadiran saudara sebagai sahabat saya telah banyak membantu saya menjalani kehidupan dengan lebih baik terutama ketika menghadapi peperiksaan UPSR yang lalu itu. Begitu juga dengan diri saya akan terus memaklumkan perkembangan diri saya kepada saudara. 23. Ke hadapan sahabatku saudara Halim yang kini berada di Selangor. Saya yakin saudara berasa begitu ceria.

Semoga saudara berjaya menjalani kehidupan baru di sekolah berasrama itu. Azman Karangan 33 . Sekian. terima kasih. Saya juga berharap agar kita mempunyai peluang untuk berrtemu lagi.Setakat ini sahaja buat kali ini. Yang benar.

Justeru. Rumahku‟. Maka. Sekian. Rumahku‟. Saya yakin jika semua informasi yang saya sebutkan tadi dapat difahami oleh pelajar semua. Hadirin sekalian. Rumah dan sekolah merupakan tempat yang mampu memberikan pendidikan kepada pelajar. sudah psti pelajar itu mampu belajar dengan lebih baik kerana hubungannya dengan pihak guru terjalin dengan baik sama seperti hubungan rapat mereka dengan ibubapa. Perasaan keserasian sebeginilah yang mampu menjadikan kehidupan pelajar di sekolah itu sesuatu yang seronok dan merangsang minat untuk belajar. sikap menghormati dan berdisiplin yang diamalkan di rumah dibawa ke sekolah menjadikan murid-murid lebih berperibadi mulia. Selamat sejahtera buat guru-guru dan muridmurid sekalian. terima kasih. ingin saya tegaskan bahawa kejayaan sesuatu usaha itu banyak bergantung kepada kesungguhan dan kerjasama semua pihak untuk mencapainya. Sebagai mengakhiri ceramah ini. anda telah diundang untuk memberikan ceramah yang bertajuk. sekolah yang dianggap sebagai rumah sendiri mampu membentuk sahsiah yang baik kepada pelajar tersebut. pelajar yang selesa untuk menggunakan kemudahan sekolah ini seperti di rumahnya pasti akan mendapat banyak manfaatnya. Sebaik sahaja kita membicarakan mengenai „sekolahku‟ dan „rumahku‟ kita sebenarnya memperkata perkara yang serupa.Sebagai seorang pakar motivasi. Amalan menjaga kebersihan. pelajar yang mampu menganggap sekolahnya umpama rumahnya. maka impian kita untuk menjadikan sekolahku rumahku akan menjadi kenyataan. Terlebih dahulu saya ucapkan ribuan terima kasih atas jemputan pihak sekolah untuk saya memberikan ceramah yang bertajuk. Sekolah merupakan gedung ilmu yang hanya menunggu untuk digunakan oleh pelajar. „Sekolahku. Karangan 34 . Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. Selain itu. „Sekolahku. Hubungan yang positif sebeginilah yang mampu memberikan impak positif kepada aspek pembelajaran pelajar itu.

mudah alih dan telefon awam.„Telefon merapatkan hubungan‟. . Tanpa telefon kemungkinan interaksi manusia tidak akan menjadi sebegini intim. Alat ini menjadi pilihan kerana penggunaan yang cepat dan mudah. Ciptaan beliau itu kini telah menjadi salah satu alat telekomunikasi yang popular terutama kepada generasi muda. Sebarang keputusan yang diambil oleh seseorang itu boleh disampaikan kepada orang lain dengan pantas terutama dengan penggunaan perkhidmatan pesanan ringkas (sms). Harga yang murah menjadikan alat ini sesuatu yang perlu dalam kehidupan manusia moden. Telefon merupakan hasil cipata seorang lelaki yang dikenali sebagai Alexander Graham Bell. Tulis sebuah karangan berdasarkan tajuk yang diberikan. Sudah menjadi satu kelaziman remaja kini mempunyai telefon bimbit yang menjadi lambang peribadi mereka. telefon juga memastikan setiap manusia menerima maklum balas tentang sesuatu perkara dengan segera. Jarak yang jauh bukan lagi menjadi halangan besar buat manusia untuk berkomunikasi menerusi telefon. Bukan sahaja telefon mudah dan moden tetapi kosnya yang murah menjadikan hampir semua keluarga mampu memilikinya. Keadaan ini memastikan tindakan yang lebih tepat mampu dilaksanakan kerana maklumat disampaikan dengan segera. Kesimpulannya. Telefon masih menjadi pilihan ramai walaupun kini persaingan sengit daripada alat telekomuniasi lain mula kelihatan. Tamadun manusia menerima impak yang positif daripada teknologi ini. Interaksi manusia menjadi begitu dekat akibat penciptaan teknologi ini. Kewujudan alat ini menjadikan komunikasi antara manusia begitu mudah dilakukan. Selain itu. telefon memudahkan perhubungan antara dua hala. Malah. Kini akibat perubahan teknologi yang canggih pelbagai jenis telefon telah muncul seperti telefon talian tetap. teknologi ini juga menjadikan hubungan keluarga dan manusia menjadi semakin rapat kerana mudah untuk berhubung.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful