E-BUKU KARANGAN TERBAIK UPSR 2010

Karangan 1

Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Faedah Menonton Televisyen”.

Televisyen merupakan salah satu media elektronik yang begitu meluas penggunaannya dalam kalangan masyarakat kita kini. Hampir setiap rumah pasti memiliki satu atau mungkin dua televisyen. Jadi, keadaan ini membuktikan bahawa ada banyak faedah menonton televisyen kepada masyarakat. Faedah yang pertama ialah seseorang itu dapat mengetahui peristiwa-peristiwa penting yang berlaku di seluruh dunia dengan mudah dan cepat. Kita boleh menonton siaran berita yang memaparkan kejadian-kejadian penting yang berlaku di luar negara. Jelaslah, televisyen menjadikan seseorang itu lebih mengetahui peristiwa semasa yang sedang berlaku di dalam dan di luar negara. Selain itu, televisyen juga boleh dijadikan sebagai alat pendidikan yang berguna. Sudah ada banyak program berunsur pendidikan yang disiarkan menerusi televisyen bersama-sama program dokumentari dan sains yang boleh memberi informasi kepada pelajar tentang sesuatu ilmu pengetahuan itu. Maka, pelajar boleh mempelajari tentang pelajarannya menerusi program televisyen juga. Malah, menonton televisyen menjadikan masa lapang seseorang itu dihabiskan dengan begitu berfaedah. Seseorang itu tidak akan terbabit dalam gejala tidak sihat kerana mereka tidak perlu keluar dari rumah untuk menonton televisyen. Oleh itu, tindakan menonton televisyen memastikan seseorang itu menghabiskan masanya dengan bermanfaat. Kesimpulannya, menonton televisyen merupakan satu tindakan yang berfaedah kepada manusia itu. Kebanyakan siaran televisyen berupaya untuk menjana pemikiran seseorang menjadi lebih kritis dan kreatif. Cuma kita perlu mengawalnya agar sikap menonton ini tidak keterlaluan atau terlalu lama untuk satu tempoh tertentu pula.

Karangan 2

Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Komputer dan Peranannya‟.

Komputer sudah menjadi sinonim dengan kehidupan moden zaman ini. Hampir semua pejabat malah individu memiliki sebuah komputer untuk menjalani kehidupan hariannya. Jadi, apakah perana-peranan komputer yang sebenarnya? Komputer juga boleh digunakan untuk meningkatkan prestasi pendidikan pelajar di sekolah. Kalau kita lihat sudah ada banyak halaman web yang menjadikan subjek pelajaran sekolah sebagai bahan kandungannya bersama-sama penggunaan komputer yang semakin meluas dalam kalangan guru ketika mengajar pelajar. Oleh itu, komputer berperanan untuk mendidik pelajar dengan kaedah yang lebih mudah dan menarik. Malah, komputer juga boleh merapatkan atau memudakan hubungan antara manusia terutama hubungan jarak jauh. Ibu bapa yang tinggal berjauhan dengan anak mereka kerana anak melanjutkan pelajaran di luar negara boleh menggunakan program tertentu di komputer untuk berkomunikasi lalu menjalin hubungan rapat dengan anak mereka. Jadi, komputer memastikan hubungan antara sesama manusia itu terus berlaku walaupun faktor geografi memisahkan mereka. Tambahan pula, komputer memudahkan seseorang untuk mendapatkan apa-apa maklumat terkini dengan cara yang pantas serta mudah. Semua maklumat sudah siap wujud di dalam rangkaian internet yang boleh diakses menerusi komputer di mana-mana tempat pun di dunia ini. Jelaslah, komputer membolehkan seseorang itu memperoleh maklumat yang betul lalu tidak melakukan kesilapan dalam keputusannya. Konklusinya, komputer menjadikan kehidupan manusia lebih selesa dan mampu mencapai satu tahap yang memuaskan. Semua pihak hendaklah bekerjasama untuk memastikan penggunaan komputer ini dialami oleh semua lapisan masyarakat. Rakyat negara ini harus celik komputer jika mahu bersaing dengan masyarakat luar.

Karangan 3 Telefon merapatkan hubungan dan memudahkan kehidupan manusia.

telefon sememangnya merapatkan hubungan kerana mampu menghubungkan manusia di dunia ini. perkhidmatan sms sebegini menjadikan seseorang itu begitu suka untuk berhubung dengan orang lain. Semua pihak sudah mula menyedari kelebihan telefon ini lalu memiliknya pula. Perkhidmatan ini begitu mudah dan unik tetapi berkesan kerana pengguna hanya perlu menaip lalu menghantarnya menggunakan telefon kepada rakannya tanpa menggunakan suara. telefon yang murah menjadikannya pilihan utama kita semua sebagai alat untuk mengeratkan hubungan pula. Masyarakat kita akan terus menerima impak positif penggunaannya jika harga telefon dan perkhidmatannya terus diturunkan dari semasa ke semasa. Manusia yang bijak ialah individu yang memahami kepentingan . Konklusinya. Oleh itu. Selain itu. Harga telefon dan perkhidmatannya yang saban tahun bertambah murah turut menjad faktor teknologi ini menjadi pilihan masyarakat untuk berhubungan sesama mereka. telefon berupaya untuk merapatkan hubungan antara manusia. Hampir setiap individu memiliki telefon terutama telefon mudah alih yang boleh dibawa ke mana-mana lalu senang untuk dihubungi sepanjang masa pula. telefon juga menyediakan pelbagai perkhidmatan terutama perkhidmatan pesanan ringkas atau lebih dikenali sebagai sms. Kata orang tua-tua masa itu sangat penting kerana masa yang berlalu tidak boleh ditarik semula terutama jika masa itu tidak digunakan untuk melakukan sesuatu yang bernilai. saiz dan jenis telefon terhasil seperti telefon mudah alih serta telefon awam.Sejak telefon dicipta penggunaannya terus mendapat perhatian masyarakat dunia. Maka. Sesungguhnya. Kalau dahulu hanya satu jenis telefon sahaja kini pelbagai bentuk. Karangan 4 Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Cara-cara Menghargai Masa”. Seseorang yang berada di Malaysia boleh berhubung dengan rakannya di Amerika Syarikat dengan begitu mudah lalu merapatkan hubungan kerana mereka tidak selalu berpeluang untuk bertemu. Jadi. Kelebihan utama telefon ialah ciptaan ini boleh menyalurkan maklumat menerusi suara ke mana-mana tempat di dunia ini dengan begitu mudah. telefon memang memudahkan perhubungan dua hala manusia.

Namun. bagaimanakah cara-cara yang positif untuk membuktikan seseorang itu menghargai masa? Sikap menghargai masa bermula dengan keazaman kuat yang ditanamkan dalam jiwa seseorang itu. Sesungguhnya. Rasa keazaman ini mengingatkan kita bahawa masa perlu dihargai tanpa wujud sebarang alasan untuk menolaknya. Malah. mereka yang melakukan perkara-perkara positif dalam hidupnya tahu kepentingan masa kepada manusia itu. aku sedar usaha untuk menjadi seorang jutawan bukanlah sesuatu yang mudah kerana banyak usaha perit-jerih harus dilakukan. Jelaslah. mereka yang mempunyai keazaman itu sudah memulakan usaha untuk menghargai masa dengan baik. Semua pihak perlulah sedar akan kepentingan masa ini kerana masa itu tidak akan berlalu begitu sahaja. Jadi. Masa seseorang perlulah dipenuhi dengan aktiviti yang berfaedah untuk masa depan kita seperti membaca buku dan membantu ibu bapa di rumah. keluarga dan masyarakat.masa lalu menggunakannya dengan sebaik mungkin. . semua kaedah yang diterangkan di atas itu boleh dilakukan oleh sesiapa pun yang tahu menghargai masa. Bak kata orang tua-tua masa itu emas. Selain itu. Dalam aspek ini jiwa seseorang yang menghargai masa akan membuat satu jadual lalu mematuhi perancangan masa itu dengan sebaik mungkin. menghargai masa juga boleh dibuktikan menerusi sikap membuat perancangan masa yang sistematik. Kenapa aku suka menjadi jutawan? Sudah pasti kerana sebagai jutawan aku akan memiliki wang yang banyak dan wang itu boleh digunakan untuk diri sendiri. sikap membuat jadual dan mematuhinya membuktikan betapa seseorang itu menghargai masanya. Maka. Sebagai kesimpulannya. Karangan 5 Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Jika Aku Seorang Jutawan” Aku memang suka menjadi seorang jutawan. sikap tidak suka melakukan perkara-perkara yang sia-sia turut memberikan satu persepsi bahawa seseorang itu menghargai masanya.

Aku . Sebaik sahaja aku menamatkan pengajian di menara gading. Bunyi ngaumannya begitu menakutkan semua yang mendengarnya. Karangan 6 Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Dikejar Harimau”. Dengan tidak semena-mena. Aku akan menjadikan wang itu sebagai asas pelaburan jangka panjangku kelak dalam pelbagai saham syarikat di dunia ini. Kemudian. Aku amat berharap supaya impianku ini menjadi kenyataan kerana aku memang ingin membantu ibu bapa dan masyarakat di negara ini. Binatang buas itu terus berlari menuju ke arah khemah kami. aku ternampak seekor harimau muncul dari hutan itu dan memandang ke arahku. Malah. aku dan rakan-rakan telah pergi menyertai satu perkhemahan pengakap anjuran sekolah. Sebaik sahaja aku menjadi jutawan. aku juga akan memberi sumbangan derma kepada masyarakat terutama golongan miskin. ahli keluarga terutama ayah dan ibu akan menerima imbuhannya. aku akan melanjutkan pelajaran di universiti dalam bidang yang diminati pula.Jadi untuk berjaya menjadi jutawan. cacat anggota dan anak yatim piatu supaya kehidupan mereka lebih ceria serta bermakna. aku akan mula bekerja demi mencari wang untuk merealisasikan impian menjadi jutawan. Semua wang yang aku terima menerusi pekerjaan itu akan disimpan dalam pelbagai bentuk simpanan untuk memastikan jumlahnya akan bertambah setiap masa. Cuma aku sedar aku perlu lebih rajin berusaha untuk mencapai impian tersebut kerana aku tidak mahu impianku hanya sekadar angan-angan Mat Jenin sahaja. Aku akan menanggung kos kehidupan mereka tanpa banyak alasan lagi. Aku dan dua rakanku telah berkongsi sebuah khemah yang paling hampir dengan hutan. Mudah-mudahan impianku menjadi kenyataan. Aku dan rakan-rakan sibuk membersihkan kawasan khemah kami kerana malam hampir menjelang. Pada musim cuti sekolah yang lalu. Aku juga akan memastikan supaya diri ini tidak membelanja sesuka hati tanpa halangan supaya wang aku digunakan dengan sebaik mungkin. aku akan pastikan diri ini bersemangat untuk belajar sehingga berjaya dalam peperiksaan di sekolah.

Tiba-tiba aku terasa seolah-olah sesak nafas pula. Aku segera melompat ke dalam sungai itu untuk menyelamatkan diri. Sebaik sahaja sampai di tebing sungai itu. aku melihat ke belakang lagi dengan harapan binatang itu sudah tiada. Aku hampa. Aku terus berlari laju ke arah sungai. Semuanya bermula pada suatu pagi ketika aku bersiap hendak pergi ke sekolah seperti biasa. Mereka hanya tersenyum tetapi mukaku beransur-ansur menjadi kemerahan kerana berasa malu pula. Entah bagaimana aku mampu melepasi ketinggian pagar itu masih tidak pasti. Karangan 7 Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Pengalaman Pahit yang Tidak Mungkin Kulupakan”. Ibu berada disisiku bersama-sama ayah. Aku segera memaling ke belakang dan menyedari bahawa binatang itu masih mengejarku. Aku melompat ke arah pagar yang memagari kawasan perkhemahan kami itu untuk mengelakkan diri daripada harimau buas itu. Aku segera mencari kunci rantai basikal tetapi masih gagal menemukannya. Sebatang sungai berada di depanku lalu aku terfikir mungkin harimau tidak akan mengejar aku di sungai itu. Semua orang menjadi panik dan lari bertempiaran menyelamatkan diri masing-masing. Setiap orang pasti mempunyai pengalaman pahit yang tidak mungkin dilupakannya. Tidak lama kemudian.menjerit memberitahu rakan-rakan yang lain. Satu peristiwa pahit yang berlaku ketika aku berumur 12 tahun. Aku sendiri mempunyai satu kisah yang mungkin tidak akan dilupakan begitu sahaja. Aku tersedar. Habis basah seluruh muka dan badanku akibat percikan air sungai itu. Harimau itu hanya berada beberapa meter sahaja dibelakangku. Rupa-rupanya aku bermimpi tadi. aku terdengar satu suara yang sudah biasa kudengar memanggil namaku dengan kuat. Perasaanku bertambah resah kerana masa semakin suntuk untuk aku sampai ke .

Makcik Siti. Aku segera membuka tingkap rumah. Aku terus merempuh pintu pagar sebuah rumah di tepi jalan itu. Tiba-tiba Azman terdengar jeritan meminta tolong. kelihatan wajah abang tersenyum. Ibu dan ayahnya masih belum pulang dari pasar malam. Sebelum aku sempat berkata apa-apa. Suara meminta tolong itu jelas datangnya daripada rumah jiranku. Katanya dia faham sebab aku tergesa-gesa mengambil basikalnya. Tambahan pula Cikgu Azman sudah berjanji akan membuat ujian sebentar lagi. Karangan 8 Lengkapkan perenggan pendahuluan di bawah ini supaya menjadi cerita yang menarik.sekolah. Aku menyesal kerana tidak membuat perancangan awal supaya tidak lewat ke sekolah lagi. Tanpa berlengah-lengah lagi aku segera mengambil basikal abang yang tersadai di tepi pagar rumah itu. Abang menjerit ke arahku tetapi aku hanya melambaikan tangan tanda minta maaf kerana sudah kesuntukan masa untuk meminta kebenaran tadi. abang memintaku agar tidak banyaak bercakap. Azman sedang mengulang kaji pelajaran di rumahnya bersendirian. Mataku terus gelap selepas satu bunyi yang kuat kedengaran. Biarkanlah. Aku memanggil ayah dan ibu jika mereka sudah pulang tetapi tiada jawapan dari bilik mereka. Tiba-tiba aku menuruni jalan yang agak tinggi dan aku cuba membrek untuk memperlahankan basikal tetapi gagal. Apabila aku membuka mata. Sekali-sekala aku memandang ke arah jam tangan yang seolah-olah tidak memberi peluang langsung kepadaku untuk sampai tepat pada masanya. . Kayuhanku semakin lama semakin laju kerana masa berdetik dengan pantas. Jam di dinding menunjukkan pukul 10 malam. Pasti abang akan memarahiku sebaik sahaja aku pulang ke rumah petang nanti. Aku terpaksa membuat keputusan sendiri kerana pasti Makcik Siti dalam kesusahan. Wajah pengawas yang garang mula kelihatan dalam minda ini.

aku segera memberitahu doktor bahawa Makcik Siti telah dipatuk oleh seekor ular tedung supaya doktor boleh memberikan ubat anti bisa yang sesuai. Kami menunggu di bilik menunggu sementara pihak doctor cuba menyelamatkan jiran kami itu. Aku perlu bertindak pantas dan tindakan pertama sudah pasti untuk menghalau ular itu daripada terus menyerang kami berdua. Aku segera menendang pintu itu sehingga terbuka dan ternampak Makcik Siti sedang mengerang kesakitan. Aku segera mendapatkan mereka lalu menceritakan perkara yang sebenar.Aku bergegas ke rumah Makcik Siti lalu mengetuk pintu tetapi tiada jawapan. Muka perempuan tua itu mengerut menahan kesakitan yang pastinya begitu menyakitkan. Sebaik sahaja sampai di hospital. . Kayu penyapu di tepi dinding segera aku capai lalu aku menolak ular itu ke arah pintu supaya aku boleh memberikan bantuan kepada Makcik Siti. Hampir sejam kemudian. Ayah dan aku mengangkat Makcik Siti untuk dibawa ke hospital dengan kereta ayah. Aku segera memeriksa denyutan nadi di tangan Makcik Siti dan mendapati denyutan nadinya masih ada walaupun wanita itu kelihatan sudah pengsan agak lama. Namun. mataku segera ternampak seekor ular tedung tidak jauh dari tempat Makcik Siti itu. doctor itu kembali dan memberitahu bahawa Makcik Siti berada dalam keadaan baik sambil mengucapkan terima kasih atas kepantasan aku bertindak terutama memberitahu tentang jenis ular yang mematuk jiran aku itu. Aku mula faham bahawa Makcik Siti menjerit kerana ternampak ular itu tetapi kini dia pula telah dipatuk dan pastinya bias ular itu mula memasuki system peredaran darahnya. Bunyi kereta di luar menandakan ayah dan ibu sudah kembali dari Bandar.

Karangan 9 .

pihak kerajaan hendaklah bertegas dengan mereka yang melanggar undang-undang kualiti alam sekitar di negara ini. Kanak-kanak terutama di bangku sekolah renda hendaklah diterangkan bahawa udara amat bernilai buat kehidupan manusia. Untuk mengatasi masalah ini. terima kasih. Jumlah bilangan kenderaan di negara ini terus meningkat saban tahun. Sikap menanam kesedaran pada peringkat awal ini pasti memberi impak kepada mereka apabila dewasa kelak. Tajuk syarahan saya pada pagi ini ialah “Masalah Pencemaran Udara di Negara Kita” Hadirin sekalian.Tulis sebuah syarahan yang bertajuk “Masalah Pencemaran Udara di Negara Kita” Salam sejahtera tuan pengerusi majlis. Sekian. Sikap seperti inilah yang akan memudahkan pihak berkuasa untuk memantau tindakan-tindakan tidak bertanggungjawab sesetengah pihak itu. Satu pemeriksaan mengejut juga perlulah dijalankan oleh pihak berkuasa dalam usaha menangani isu ini. Antara faktor yang menyebabkan masalah udara kita tercemar ini ialah pelepasan asap dari kilang dan kenderaan. Pelajar-pelajar. Semua ahli masyarakat hendaklah membuat laporan jika ternampak sebarang tindakan mencemarkan udara kita seperti pembakaran terbuka kepada pihak berkuasa. guru-guru dan pelajar semua. Karangan 10 . Pihak berkuasa perlu mengenakan hukuman penjara selain denda yang kadangkala begitu murah untuk dibayar oleh syarikat-syarikat ini. Bukti betapa seriusnya kemelut ini boleh disaksikan menerusi pelbagai laporan akhbar media massa terutama media cetak kita. Manakala pihak kilang pula secara berleluasa melepaskan asap toksik kilang mereka tanpa bimbang disaman atau ditahan oleh pihak berkuasa. Malah. Masalah pencemaran udara yang wujud di negara ini semakin meruncing. Selain itu. Kesedaran tentang bahaya pencemaran udara ini juga perlu dipupuk sejak kecil. pencemaran yang berlaku di negara ini bukan setakat melibatkan udara sahaja tetapi air dan juga di daratan. masyarakat juga perlu berubah terutama sikap tidak peduli mereka itu.

guru-guru dan rakan-rakan. Hadirin semua. Beliau begitu bersungguh-sungguh mahu membentuk satu pasukan yang kuat dengan mengadakan pelbagai program dan latihan yang telah membuahkan hasilnya kini. Para hadirin. Sebelum ini pasukan bola sepak kita hanya mampu memasuki peringkat separuh akhir sahaja tetapi tahun ini kejuaraan itu menjadi milik dan kebanggaan kita semua. Suatu majlis telah diadakan untuk meraikan kejayaan pasukan sekolah anda itu. Selaku ketua pasukan.Sekolah anda telah berjaya menjuarai pertandingan bola sepak. kami tidak mengharapkan apa-apa balasan daripada pihak sekolah kerana kejayaan kami ini amat kecil jika hendak dibandingkan dengan perkara yang sudah dilakukan oleh pihak sekolah terhadap pelajar di sini. Pada masa yang sama tidak kami lupakan untuk mengucapkan terima kasih atas semua dorongan dan tunju ajar daripada Cikgu Azman Ali selaku jurulatih pasukan bola sepak sekolah. Terlebih dahulu saya mengucapkan ribuan terima kasih atas kesudian pihak sekolah untuk mengadakan majlis yang sebegini meriah untuk meraikan kejayaan kami. guru besar. kejayaan kami menjuarai kejohanan bola sepak peringkat negeri ini merupakan satu kenangan yang sukar untuk kami lupakan nanti. Salam sejahtera dan selamat pagi saya ucapkan kepada tuan pengerusi majlis. Sediakan teks ucapan anda itu. Buat kami kemenangan ini merupakan satu kemenangan buat pasukan bola sepak umumnya dan juga sekolah ini khasnya. Namun. anda telah diminta untuk menyampaikan ucapan dalam majlis tersebut. . Sebenarnya.

Semoga dengan kejayaan ini lebih banyak kejayaan lain pula akan menyusul. Sekian. Karangan 11 . Anggap sahaja kejayaan ini sebagai permulaan untuk kita melangkah lebih jauh bukan sahaja dalam bidang sukan tetapi juga bidang akademik. semangat bekerjasama dan ingin berjaya telah menjadikan kami satu pasukan yang kukuh lalu mampu menjadi juara peringkat neger yang tidak pernah kita capai sebelum ini. Namun.Begitu juga dengan rakan-rakan sepasukan yang lain kerana usaha untuk bersaing dengan pasukan bola sepak sekolah lain bukanlah sesuatu yang mudah. terima kasih.

yang berusaha guru besar. Guru yang saya maksudkan itu ialah Cikgu Azman. Yang mulia tuan pengerusi majlis. guru-guru. Saya selaku wakil pelajar di sekolah ini amat berbesar hati dan berbangga kerana telah diberi kesempatan untuk memberikan sepatah dua kata dalam majlis yang penuh bermakna ini. kami doakan semoga cikgu akan terus menabur bakti kepada anak bangsa walaupun di mana-mana cikgu bekerja kerana cikgu . Beliau umpama lilin atau obor yang menerangi hidup kita semua. Pemergian Cikgu Azman pasti menjadi dorongan kepada kita semua untuk belajar dengan lebih baik supaya dapat melanjutkan pelajaran ke universiti seperti yang sering dilaungkan oleh Cikgu Azman ketika mengajar kita di dalam kelas. Kita semua sedia maklum bahawa Cikgu Azman begitu inovatif dan kreatif dalam usaha pengajaran dan pembelajarannya kerana mahu semua pelajarnya berjaya dalam peperiksaan. Beliau telah ditawarkan jawatan sebagai guru besar di sebuah sekolah di ibu kota. Kepada Cikgu Azman. Selamat pagi dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada anda semua. Tulis ucapan tersebut selengkapnya. Hadirin semua. Hadirin yang dihormati. Selama ini. Cikgu Azman bolehlah dianggap sebagai pendorong utama kepada kita untuk berjaya dalam pelajaran seterusnya melakukan perkara yang kita impikan pula. majlis ini sememangnya bermakna kerana kita akan kehilangan seorang guru yang amat kita semua kagumi dan hormati tetapi pada masa yang sama kita turut berasa gembira kerana guru itu akan bertukar ke sebuah sekolah yang lain pula untuk meneruskan usahanya mendidik ank bangsa negara ini. Sudah banyak perubahan dibawa oleh beliau ketika berkhidmat di sekolah kita ini. dan rakan-rakan yang dihormati.Anda sebagai wakil pelajar telah dipilih untuk memberikan ucapan dalam majlis perpisahan guru anda yang akan berpindah. Sesungguhnya. Lihat sahaja perubahan yang dibawanya terhadap bilik komputer dan dewan sekolah ini sahaja.

terima kasih. saya bagi pihak rakan-rakan semua di sekolah ini memohon maaf atas semua kesalahan dan kesilapan kami terhadap cikgu. Karangan 12 . Sekian. Akhir kata.mempunyai satu kelebihan dalam mendidik pelajar dengan berkesan. Sekolah ini pasti akan kehilangan seorang guru yang berdedikasi tetapi kami yakin penggantinya juga seorang yang seteraf atau berkemampuan untuk mengisi tempat beliau itu.

ilmu mengatasi semua perkara di dunia ini terutama sekali wang ringgit. Yang mulia tuan pengerusi majlis. Atas dasar apakah saya beranggapan sedemikian? Bayangkan jika seseorang itu mempunyai ilmu pengetahuan sudah pasti dia dapat menggunakan ilmunya untuk memperoleh wang pula. seseorang yang kaya dengan ilmu mendidik boleh menggunakan ilmunya untuk mengajar pelajar supaya lebih berjaya dalam pelajaran. sediakan hujah-hujah anda. guru besar. yakni “Ilmu Lebih Penting daripada Wang Ringgit”. seseorang yang berilmu juga mempunyai pemikiran yang berbeza. Secara tidak langsung dia akan memperoleh wang daripada ilmu yang dimilikinya itu. Karangan 13 . Maknanya golongan yang berilmu akan bertindak dengan bijak tanpa melulu atau mengikut perasaan pula terutama untuk urusan kewangan mereka nanti. saya menyokong penuh tajuk perbahasan kali ini. Sebagai contohnya. guru-guru . para hakim yang arif lagi bijaksana.Anda telah menyertai suatu pertandingan perbahasan yang bertajuk “Ilmu Lebih Penting daripada Wang Ringgit”. Sebagai pihak pencadang. Biasanya golongan berilmu ini melihat sesuatu daripada sudut pandangan yang jauh dan rasional. Ilmu dan wang ringgit memang sama penting secara amnya tetapi pada pandangan peribadi saya. barisan pembangkang yang dikagumi dan rakan sekalian. Selain itu. Sebagai pencadang.

Menurut Guru Besar Sekolah Rendah Jalan Padang Tembak. Beliau memberitahu bahawa sejak awal tahun. Semangat bekerjasama antara pihak guru dan pelajar-pelajarnya merupakan rahsia kejayaan sekolah ini sejak dahulu. Encik Azman juga memuji sikap ibu bapa yang turut memberi kerjasama dengan sudi membenarkan anak-anak mereka terbabit dalam pelbagai program yang dianjurkan oleh pihak sekolah. Semua pihak bersetuju bahawa kawasan persekitaran sekolah yang indah dan bersih menjadikan pelajar-pelajar lebih berminat untuk belajar lalu mampu meningkatkan prestasi peperiksaan mereka pula. Antara program itu ialah mengadakan gotong-royong dan melukis kawasan sekolah yang diadakan sepanjang tahun supaya guru dan pelajar menyedari kepentingan menjaga sekolah sepanjang masa. kejayaan sekolah ini berkat usaha pihak guru yang sanggup melupakan cuti hujung minggu mereka untuk merangka program mengindahkan lagi kawasan sekolah.Tulis sebuah berita tentang kejayaan sebuah sekolah dalam pertandingan sekolah indah dan bersih peringkat negeri. pihak sekolah telah merangka satu program yang bertujuan mengekalkan kebersihan kawasn sekolah. Encik Azman Mohammad. di sini telah terpilih menjadi johan pertandingan sekolah indah dan bersih peringkat negeri Wilayah Persekutuan. 48. Karangan 14 . Manakala pelajar menurut pengetua itu pula telah memberikan kerjasama dengan turut memberikan idea untuk menjadikan sekolah mereka antara yang terbaik di negeri ini. KUALA LUMPUR. Sekolah itu juga dianggap antara sekolah terbaik dalam prestasi peperiksaannya. Beliau bercadang untuk menggunakan wang hadiah daripada pertandingan itu untuk membina sebuah trek larian baru yang boleh digunakan oleh pelajar pada masa hadapan pula. 28 September – Sekolah Rendah Kebangsaan Padang Tembak.

kejadian itu berlaku pada pukul 3 petang ketika mereka sedang bermain-main di tempat kejadian. Pihak polis telah memberi amaran agar ibu bapa mengawasi anak-anak mereka terutama ketika musim hujan begini supaya kejadian yang serupa tidak akan berulang. 29 Februari – Dua pelajar sekolah telah disahkan mati dalam satu kejadian lemas di Sungai Kedah semalam. Kata mereka lagi. 12. Kejadian air sungai yang naik secara tiba-tiba itu memang sudah menjadi kebiasaan kerana hujan yang turun di kawasan hulu sungai itu tidak kelihatan dari tempat mangsa bermain. 12 dan Soh Chin Kung. Aras air sungai itu tiba-tiba sahaja naik lalu arus yang deras membawa kedua-dua mangsa tanpa sempat diselamatkan oleh rakan-rakan yang lain. Menurut beberapa rakan mangsa. Pihak polis telah menjumpai mayat kedua-dua mangsa itu kira-kira 2 kilometer dari tempat kejadian lima jam kemudiannya. hanya jeritan suara meminta tolong sahaja yang sempat mereka dengar selepas itu. kedua-dua mangsa hanya berada beberapa meter sahaja dari tebing sungai ketika kejadian itu berlaku. Karangan 15 . Kata mereka. Mereka telah dikenali sebagai Mohd Tarmizi bin Ali. ALOR SETAR.Tulis sebuah berita tentang kejadian pelajar mati lemas. Kedua-duanya pelajar tersebut merupakan pelajar dari Sekolah Rendah Alor Setar.

Pihak sekolah saya juga telah menjemput beberapa wakil kumpulan dari sekolah berhampiran untuk melibatkan diri mereka juga.Tulis sepucuk surat kepada kenalan anda untuk mengajaknya menyaksikan persembahan kebudayaan di sekolah anda itu. Kedatangan saudara bukan sahaja akan memeriahkan . Selangor Darul Ehsan. 45000. Majlis itu akan diadakan pada 30 Oktober 2010 ini dan persembahan akan bermula pada jam 8 malam. Lot 228. Persembahan itu unik kerana inilah kali pertama. Saya juga akan terbabit dalam persembahan tersebut. Diri saya di sini sihat belaka bersama-sama keluarga yang tersayang. Petaling Jaya. 28 September 2010. Azman bin Ali yang kini berada di Taman Kelang. Jalan Bola 2. Tulis surat untuk menyatakan hasrat anda itu. Tujuan saya menulis surat ini ialah saya ingin mengajak saudara untuk menyaksikan satu persembahan kebudayaan yang unik di sekolah saya. Apa khabar saudara sekarang? Saya berharap dan berdoa semoga saudara dan keluarga berada dalam keadaan sihat walafiat. Subang Jaya. Taman Desa Petaling. sekolah saya akan menganjurkan satu persembahan yang melibatkan semua kebudayaan di negara ini pada satu masa. Saudara. Selangor. Saya amat berharap saudara dan mungkin juga rakan-rakan saudara dapat hadir ke majlis persembahan tersebut. Dianggarkan terdapat 10 persembahan kebudayaan pada malam itu daripada pelbagai latar belakang kebudayaan di negara ini. Sememangnya masih ada pelajar yang tidak mengenali tarian kaumkaum di negara ini. Menemui sahabatku. Pihak sekolah saya mengadakan persembahan itu bertujuan untuk mendidik generasi muda terutama pelajar tentang keunikan kebudayaan pelbagai bangsa di negara ini.

sampai di sini sahaja surat saya untuk kali ini. Baiklah. Sahabatmu. Sekian. terima kasih. Semoga kita bersua nanti. Kamal Karangan 16 .suasana itu tetapi juga memberi sokongan kepada diri saya serta meningkatkan lagi kemahiran saudara tentang kebudayaan yang wujud di negara ini.

satu acara merentas hutan telah dijalankan. Pada hari pertama perkhemahan tersebut. Johor. Laporan disediakan oleh. .Persatuan Pengakap sekolah anda telah mengadakan satu perkhemahan di sebuah kawasan taman negara. Selaku setiausaha persatuan. Laporan Perkhemahan Persatuan Pengakap Sekolah Rendah Jalan Padang Tembak Persatuan Pengakap Sekolah Rendah Jalan Padang Tembak telah mengadakan satu perkhemahan pada cuti semester yang lalu yakni dari 28 September hingga 3 September 2010. mereka dibenarkan untuk mandi-manda sebelum bertolak pulang ke Selangor pada sebelah petangnya. ahli pengakap telah diuji tentang kemahiran mereka untuk memasang khemah dan mencari kedudukan dalam peta. Manakala hari kedua pula. Sebanyak 50 orang ahli pengakap sekolah ini bersama-sama enam orang guru pengiring. Perkhemahan tersebut berlangsung selama tiga hari dua malam bertujuan untuk mendedahkan aktiviti perkhemahan kepada ahli persatuan. sediakan laporan tentang aktiviti perkhemahan tersebut. kompas. Pada hari terakhir. Perkhemahan kali ini telah diadakan di kawasan hutan simpan Endau-Rompin. pisau. Aktiviti ini mewujudkan semangat tabah dan kerjasama antara ahli pengakap. 28 SEPTEMBER 2010. Aktiviti ini amat penting buat mana-mana diri pengakap kerana kedua-dua aktiviti itu mampu memberikan satu keyakinan kepada pengakap untuk berdikari di dalam hutan. Pada masa yang sama aktiviti sebegini mampu untuk mengeratkan hubungan antara ahli serta memupuk semangat bekerjasama antara mereka pula. tali dan ubat-ubatan mereka terpaksa berjalan hampir 10 km dan kembali ke kawasan perkhemahan mengikut masa yang ditetapkan. Perkhemahan ini berakhir pada jam 12 tengahari. Dengan berbekalkan bahan-bahan asas seperti makanan ringan. Lima pasukan telah dibentuk dengan setiap pasukan mempunyai sepuluh orang ahli pengakap dan seorang guru yang akan berjalan merentas hutan berpandukan peta yang telah diberikan.

Azman Azali (AZMAN AZALI) Setiausaha. Persatuan Pengakap. Karangan 17 . Sekolah Rendah Jalan Padang Tembak.

dua mesyuarat agung telah diadakan untuk melantik ahli-ahli jawatankuasa persatuan untuk melancarkan urusan persatuan yang semakin penuh dengan pelbagai aktiviti itu. Bermacam-macam aktiviti telah dijalankan oleh persatuan ini sepanjang tahun 2008 yang melibatkan semua ahli.Lawatan ke Dewan Bahasa dan Pustaka 5. Sekolah Kebangsaan Jalan Hulu telah ditubuhkan pada bulan Januari 2008.Tulis satu laporan aktiviti tahunan persatuan yang anda merupakan setiausaha persatuan tersebut. Laporan Persatuan Bahasa Malaysia Sekolah Kebangsaan Jalan Hulu Penaung: Penasihat: Penegrusi: Naib Pengerusi: Setiausaha: Bendaharai: Ahli Jawatankuasa: Tuan Haji Ahmad Isa Encik Azlan Kamarudin Mohammad Ali Seman Suhaidah Yakob Azman Ali Leow Yee Man Mohd Abu Sulaiman Ros Mustafa Persatuan Bahasa Malaysia. Sehingga kini. Pada masa yang sama sambuatn daripada pelajar sekolah begitu menggalakkan kerana sehingga kini sudah ada 300 pelajar yang menganggotai persatuan ini dari darjah dua hingga enam.Minggu Bahasa 4. Antaranya ialah: 1.Hari suai kenal dengan ahli baru 2. Usaha untuk menarik lebih banyak ahli persatuan biasanya dijalankan pada awal tahun ketika pendaftaran pelajar baru bermula terutama pelajar darjah dua hingga enam.Persembahan drama Semua aktiviti ini berjaya dijalankan kerana kerjasama guru penasihat persatuan bersama-sama ahli persatuan yang benar-benar mahu melakukan satu perubahan .Pertandingan menulis karangan 3.

28 SEPTEMBER 2009 Karangan 18 . Pada tahun hadapan persatuan bercadang untuk melakukan lebih banyak aktiviti lagi terutama yang melibatkan kemahiran menulis dan berbahasa dalam kalangan pelajar di sekolah ini. Harapan kami supaya Persatuan Bahasa Malaysia akan lebih aktif pada masa akan datang setanding dengan persatuan dan kelab lain di sekolah ini. Disediakan oleh. Azman Ali (AZMAN ALI) Setiausaha Persatuan Bahasa Malaysia Sekolah Kebangsaan Jalan Hulu.besar terhadap persatuan ini.

Mangsa yang terkorban ialah Mohamad Deli Seman. Mohamad Deli yang bekerja dengan sebuah syarikat swasta di ibu kota manakala isterinya pula bekerja di sebuah sekolah swasta di Klang. Manakala anak bongsu mereka Jasmin Mohamad. Marialinda Mohamad. dan Shukri Mohamad. 30. Sulinda Kamarudin. Van yang dipandu oleh Mohamad Deli itu dipercayai tidak boleh dikawal setelah satu tayarnya meletup lalu merempuh besi penghalang jalan sebelum jatuh ke dalam gaung itu. 31 FEBRUARI – Empat orang sekeluarga termasuk dua kanak-kanak terbunuh apabila sebuah van yang membawa lima orang penumpang terbabas lalu jatuh ke dalam gaung di Kilometer 20 Jalan Rawang kira-kira jam 6 pagi semalam.Tulis satu berita tentang kejadian kemalangan yang berlaku. Ketika kemalangan itu berlaku. Ketua Polis Trafik Kuala Lumpur berkata. 11. hujan renyairenyai yang turut menyukarkan bantuan diberikan kepada mangsa ketika kejadian tersebut berlaku. 28. pula sedang dirawat di unit rawatan kecemasan tetapi keadaannya dikatakan stabil. 10. Keluarga itu dikatakan baru sahaja pulang dari kampung mereka di Tanjung Malim Perak sempena dengan musim cuti sekolah ini. kemalangan itu sesuatu yang menyedihkan lalu menasihati pengguna yang lain supaya lebih berhati-hati dan memastikan kenderaan mereka sentiasa berada dalam keadaan yang baik sebelum memulakan perjalanan. KUALA LUMPUR. van tersebut berpusing beberapa kali sebelum merempuh benteng besi tepi jalan itu. Menurut saksi. 8. Kesemua anak mereka bersekolah di sekolah swasta tersebut. Kemalangan tersebut telah menyebabkan berlakunya kesesakan lalu lintas sepanjang lima kilometer. Kesemua mangsa meninggal dunia semasa dalam perjalanan ke Hospital Rawang. Karangan 19 .

Kami sekeluarga telah pergi ke kampung nenek saya yang terletak berhampiran dengan pantai yang terkenal itu. Rupa-rupanya . Awal-awal pagi lagi kami sudah bertolak ke laut. 234. Selangor Darul Ehsan. Jalan Osman. Menemui saudaraku Ali bin Karim yang kini berada di Sungai Perak. 46400.Tulis sepucuk surat kepada rakan anda untuk menceritakan pengalaman bercuti anda di sebuah tempat Tulis surat itu selengkapnya. Kami berada di lautan selama hampir lima jam. Ketika tinggal di rumah nenek. No. Petaling Jaya. saya dan adik saya telah berpeluang mengikuti Pak Long pergi menangkap ikan. Sebaik sahaja kami sampai di daratan. 28 September 2009. Taman Kerjasama Ulung. Jadi. Perak. Nampaknya percutian saudara bersama keluarga di Pulau Tioman itu memang menarik untuk dibaca berulang kali. Surat saudara itu telah pun selamat saya terima pada empat hari yang lalu dan ribuan terima kasih atas kesudian saudara menulis itu. Saudara. Sudah lama ayah merancang percutian ini kerana setiap kali kami sekolah pasti ayah atau ibu tidak mendapat cuti pula. Kami melihat cara-cara membuang dan menarik pukat yang begitu besar serta cara nelayan mengasingkan ikan-ikan mengikut kategori tertentu ke dalam kotak khas. sudah ada beberapa orang yang sedang menunggu kami. kali ini saya ingin membalas pula dengan menceritakan pengalaman percutian kami sekeluarga di Pantai Lido. Johor. Saya sendiri tidak pasti jenis-jenis ikan yang sudah ditangkap itu kerana terlalu banyak. Semoga saudara berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. Kami telah dibawa menaiki sebuah bot yang agak sederhana besarnya.

Mak dan Mak Long sibuk memasak buat kami. Ada juga ikan yang kami bawa pulang ke rumah nenek. Sekali-sekali kedengaran cerita lucu terutama cerita Pak Long tentang saya dan adik yang kelihatan begitu kagum dengan nelayan yang menangkap ikan itu. kita dapat menghabiskan cuti bersama-sama pula. Mereka kemudiannya berjabat tangan sesama mereka.mereka membeli ikan daripada Pak Long. Semua kotak-kotak ikan itu kemudiannya diangkat ke dalam lori yang sudah sedia menunggu. Sahabatmu. Saya ternampak Pak Long dan peraih itu bercakap-cakap tentang sesuatu. kami sekeluarga duduk makan malam bersama-sama dengan hasil tangkapan tadi. Sekian. Makanan itu merupakan makanan malam yang paling sedap pernah saya alami. Setakat ini sahaja yang dapat saya ceritakan. Pada malam itu. Azman Karangan 20 . Diharap pada cuti penggal yang akan datang. terima kasih.

guru-guru dan para hadirin sekalian. Hadirin yang dihormati. Slogan “badan cergas otak cerdas” menjadi satu laungan yang membuktikan betapa pentingnya aktiviti sukan dalam kehidupan seseorang itu terutama pelajar. Malah. Bukan sahaja prestasi pelajar berkaitan dengan sukan tetapi rasa keyakinan diri pun akan bertambah. Saya bagi pihak pencadang menyokong tajuk perbahasan kita pada hari ini iaitu “Sukan memainkan peranan penting dalam kehidupan pelajar”. Selamat sejahtera tuan pengerusi majlis. Rasa keyakinan ini penting kerana kehidupan yang tidak ada rasa yakin pasti akan menimbulkan rasa negatif dalam kehidupan pelajar. Hadirin. Sukan melibatkan lebih daripada seorang pelajar lalu setiap aktiviti sukan pasti melibatkan interaski yang kemudiannya boleh dijadikan asas persahabatan buat seseorang itu. barisan pembangkang yang dihormati. Semua interaksi yang berlaku ini menjadikan kehidupan pelajar lebih bermakna lalu mereka berupaya untuk melakukan sesuatu yang baik dalam hidup mereka. sekali lagi sukan membuktikan betapa pentingnya aktiviti ini dalam diri pelajar. sukan juga boleh menjadikan interaksi seseorang pelajar itu lebih matang dan meluas. para hakim yang bijaksana. Oleh itu. Setiap permainan sukan memerlukan satu jumlah masa yang agak lama seperti empat puluh minit atau sejam.Anda menjadi pencadang dalam satu perbahasan yang bertajuk “Sukan memainkan peranan penting dalam kehidupan pelajar”. Tanpa badan yang sihat seseorang itu pasti tidak mampu untuk melakukan apa-apa tindakan lain terutama untuk belajar dengan sebaik mungkin. Sukan juga menjadikan masa lapang pelajar dihabiskan dengan bermanfaat sekali. Masa yang dihabiskan sebegini menjadikan mereka . Kita boleh katakan tanpa suka seseorang pelajar itu akan menjadi lemah lalu menjejaskan prestasi pelajarannya. Kalau kita kaji kebanyakan ahli sukan yang berjaya memiliki satu perasaan yakin diri yang amat tinggi sehingga mereka berjaya memperoleh banyak kejayaan dalam hidup mereka.

Sekian.mampu menghabiskan masa dengan lebih baik tanpa terbabit dalam sebarang aktiviti yang tidak sihat pula. terima kasih. Hanya menerusi sukan pelajar dapat memahami diri mereka lalu berjaya mencapai matlamat sebenar mereka di dunia ini. Sebelum saya mengundur diri. sekali lagi saya menegaskan bahawa sukan memainkan peranan penting dalam kehidupan pelajar. Karangan 1 Murid-murid sekolah digalakkan mengikuti kelas tambahan. .

Kualiti lebih penting daripada kuantiti menghadiri kelas. Kaedah ini juga dikenali sebagai latih tubi yang turut memberikan satu pengalaman kepada murid untuk menghadapi realiti peperiksaan sebenarnya. Kesimpulannya.Tulis faedah-faedah mengikuti kelas tambahan. jumlah kelas yang dihadiri oleh murid ini juga harus dikawal supaya mereka tidak menghabiskan sepanjang masa dengan menghadiri kelas tambahan sahaja. Kelas tambahan yang diadakan selepas waktu sekolah biasa menyukarkan murid-murid untuk terbabit dalam gejala yang tidak sihat seperti melepak dan menghabiskan masa menonton televisyen. murid-murid sekolah perlu digalkkan mengikuti kelas tambahan untuk memastikan masa depan mereka cerah. Faedah yang ketara apabila seseorang murid itu mengikuti kelas tambahan ialah pemahaman mereka terhadap pelajaran akan menjadi semakin kukuh. Pengalaman menjawab yang dialami dalam kelas tambahan berupaya memberikan satu keyakinan kepada murid tersebut dalam menghadapi peperiksaan pula. Salah satu kelebihan kelas tambahan ialah guru boleh memberikan banyak latihan tambahan yang boleh meningkatkan keupayaan murid itu untuk menjawab soalan. . Kelas ini begitu penting buat murid yang lemah dalam sesuatu pelajaran. Malah. Namun. Karangan 2 Penjagaan kesihatan diri sangat penting kepada kita. Mereka yang sudah banyak kali membuat soalan yang hampir serupa berasa yakin untuk menjawab dengan tenang dan tepat setiap soalan yang diberikan itu. Murid-murid sekolah digalakkan mengikuti kelas tambahan kerana banyak faedah yang mereka peroleh apabila mengikuti kelas sebegini. kelas tambahan juga memastikan murid-murid memanfaatkan masa dengan aktiviti yang berfaedah. Kelas tambahan sudah menjadi satu kebiasaan dalam kehidupan murid-murid kini.

Aktiviti mandi dan memakain pakaian yang bersih serta memastikan kawasan sekeliling rumah bersih merupakan langkah yang paling praktikal untuk dilakukan oleh sesiapa sahaja. Karangan 3 Tulis karangan yang bertajuk. Seseorang itu juga perlulah bertemu dengan doktor mengikut jadual berkala. Pemeriksaan yang berjadual sebegini mampu mengesan penyakit ketika di peringkat awal lalu mudah menyembuhkannya dan nasihat doktor hendaklah dipatuhi selalu. Cara yang laing mudah ialah seseorang itu perlu menjaga kebersihan diri. Semua individu perlu menjaga kesihatan mereka sendiri supaya mereka dalam keadaan yang sihat dalam hidup mereka. “Faedah Membaca” .Tulis karangan tentang cara-cara menjaga kesihatan diri. aktiviti bersenam juga mampu mengekalkan kadar kesihatan yang baik. Kesihatan yang baik bukan sahaja menijmatkan kos perubatan seseorang itu tetapi memberikan satu kehidupan yang penuh ceria kepada diri dan keluarga jua. Ada banyak cara untuk memastikan kesihatan seseorang itu dalam keadaan baik. Kesimpulannya. pemakanan yang seimbang amat penting terutama makanan yang berzat. Selain itu. menjaga kesihatan merupakan satu tanggung jawab yang harus dilaksanakan dengan penuh amanah. Makanan segera perlulah dijauhkan tetapi air hendaklah diambil dalam kuantiti yang banyak dalam sehari untuk menjamin kesihatan yang baik. Malah. Senaman memastikan peluh dikeluarkan bersama-sama toksik badan yang mampu memberikan seseorang itu tahap imunisasi yang tinggi terhadap sebarang serangan penyakit.

Seseorang itu hanya perlu membeli majalah. Konklusinya. Tambahan pula. tabiat suka membaca perlu dipupuk sejak kecil. Malah. Karangan 4 Kamu dan rakan-rakan sedang mengikuti kelas kemahiran hidup. Semakin banyak buku yang dibaca semakin besarlah peluang pelajar itu untuk lulus dengan cemerlang kerana semua soalan peperiksaan berdasarkan bahan bacaan yang diberikan oleh pihak sekolah. akhbar atau buku dan duduk membaca di mana-mana yang sesuai buat mereka berjam-jam lamanya tanpa sebarang gangguan. Manfaat yang jelas diberikan oleh sikap membaca ialah ilmu pengetahuan seseorang itu dalam pelbagai bidang akan bertambah.Semua orang tanpa mengira usia perlulah menyemai minat membaca dalam sanubari mereka. Ada banyak bahan bacaan yang mampu memberikan pelbagai bentuk hiburan seperti novel. . Bahan bacaan juga boleh menjadi satu cara untuk menghiburkan seseorang itu terutama ketika keseorangan. membaca juga boleh membantu seseorang itu terutama pelajar untuk lulus dengan baik dalam peperiksaannya. Tiba-tiba seorang rakan kamu tercedera. Minat ini kemudiannya akan berkembang apabila mereka menjadi dewasa lalu amalan ini akan terus wujud dalam diri seseorang itu. Pemilikan pengetahuan ini memudahkan seseorang itu untuk menyesuaiakan diri dalam kehidupan era moden yang penuh cabaran ini. sikap membaca boleh menjadi satu cara yang paling mudah dan murah untuk menghabiskan masa lapang. cerpen dan puisi kepada pembacanya dengan mudah. Amalan membaca memberikan banyak faedah kepada seseorang itu sepanjang hidupnya sama ada disedari atau tidak oleh diri individu tersebut.

Ali hanya memegang tangannya yang berlumuran darah. Namun pada minggu lepas. Tangannya telah terluka ketika sedang membantu seorang lagi rakan saya iaitu Azmi. Kami berasa gembira kerana kelas ini mengajar kami pelbagai kemahiran hidup yang memerlukan kreativiti seperti menghasilkan penyangkut baju dan kotak simpanan pensel. Kemalangan berlaku apabila Azmi hendak memotong kayu itu dengan gergaji lalu terkena tangan Ali secara tidak sengaja. rakan sekelas saya telah ditimpa kecederaan. Karangan 5 . Ali. Kemudian. Kejadian itu berlaku selepas Cikgu Kamal memberikan tugasan kepada kami semua iaitu untuk menyiapkan rangka gambar. Beliau membawa Ali ke klinik berhampiran sekolah untuk membuat pemeriksaan lanjut. Cikgu Kamal segera masuk ke dalam kelas dan memegang serta mengambil ubat pembasmi kuman lalu menyapukannya ke atas luka Ali itu sebelum membalutnya dengan menggunakan kain pembalut luka. satu kejadian buruk telah berlaku ketika kelas kemahiran hidup itu sedang berlangsung. Saya dan rakan-rakan sekelas begitu gembira setiap kali kami menghadiri kelas kemahiran hidup. saya segera memberitahu Cikgu Kamal yang ketika itu berada di luar kelas bercakap dengan penolong kanan. Cikgu Kamal meminta kami semua supaya bertenang dan berhati-hati apabila menggunakan alat-alat tajam di kelas itu pada masa hadapan.Ceritakan pengalaman kamu menghadapi peristiwa tersebut. Beliau ketika kejadian itu berada di luar kelas. Tanpa melengahkan masa.

Semasa rehat, seorang rakan kamu menyedari bahawa dia telah kehilangan wang. Dia tidak mempunyai wang untuk berbelanja dan meminta pertolongan daripada kamu. Ceritakan bagaimana kamu membantunya.
Semalam semasa sedang berjalan menuju ke kantin sekolah, Sulaiman baru menyedari bahawa dia tidak mempunyai wang belanja. Dia berpendapat kemungkinan wang itu tercicir ketika dia pergi ke sekolah atau tertinggal di rumahnya. Sulaiman berasa sedih kerana dia tidak mempunyai wang untuk makan lagi. Saya memberitahunya supaya tidak berasa risau kerana saya akan membayar untuk makanannya pada waktu rehat itu. Kami berjalan bersama-sama menuju ke kantin sekolah. Wang saku saya ada RM5 dan memberitahu Sulaiman bahawa kami akan berkongsi wang tersebut untuk membeli makanan di kantin. Saya menjelaskan kepadanya bahawa wang yang saya ada itu sudah lebih daripada cukup untuk membayar makanan kami berdua. Kemudian, saya membeli dua pinggan mi goreng yang berharga RM1 sepiring. Saya menghulurkan mi itu kepada Sulaiman. Sejurus kemudian, saya membeli dua gelas air yang berharga 50 sen dan memberikan segelas kepada Sulaiman juga. Kami makan bersama-sama sambil bebrincang tentang pelajaran yang baru sahaja kami dengar tadi. Selepas makan saya memberikan RM1 kepada Sulaiman untuk tambang bas ketika balik nanti. Dia hanya tersenyum lalu mengucapkan terima kasih kepada saya atas bantuan itu. Sulaiman juga berjanji akan memulangkan semula wang saya pada esok harinya. Saya herasa gembira kerana dapat membantu seseorang pada hari itu.

Karangan 6

Tulis karangan berdasarkan peribahasa “seperti kacang lupakan kulit”
Pak Kamal seorang pesawah yang tidak memiliki pendidikan tinggi. Dia tidak mahu anak tunggalnya itu menjalani kehidupan yang serupa dengannya. Pak Kamal lebih suka melihat Ali berjaya dalam hidupnya dan memiliki pelajaran yang baik. Jadi, setiap hari Pak Kamal dan isterinua akan bekerja keras di sawah untuk memastikan Ali mampu ke sekolah. Mereka sanggup berlapar dan tidak memiliki pakaian yang banyak asalkan anak mereka itu mampu ke sekolah setiap hari. Mereka sanggup berkorban apa-apa sahaja demi kejayaan Ali yang merupakan anak tunggal mereka. Kini, Pak Kamal dan isterinya boleh berbangga kerana Ali menjadi satu-satunya penduduk kampung mereka yang berjaya melanjutkan pelajaran ke menara gading. Ali berjaya dipilih untuk memasuki kursus perubatan di sebuah universiti terkenal negara. Sebaik sahaja tamat pengajiannya, Ali telah berjaya mendapat kerja sebagai doktor di sebuah hospital swasta yang terkenal. Gaji bulannya begitu lumayan. Jauh lebih banyak daripada pendapatan ayahnya itu sehingga Ali sudah mampu untuk membeli sebuah kereta dan rumah dalam masa tidak sampai setahun sahaja. Namun, kebahagian yang dijangkakan oleh Pak Kamal dan isterinya tidak kesampaian kerana kehidupan di kota telah menyebabkan Ali lupa tanggungjawabnya kepada keluarga. Dia tidak lagi pulang melawat ibubapanya di kampung. Dia tidak mengenang jasa dan pengorbanan ayah serta ibunya itu. Pak Kamal sedar bahawa anak yang dahulunya disanjung atas kejayaanya itu kini menjadi seperti kacang lupakan kulit. Apabila teringatkan anaknya itu, Pak Kamal menangis tetapi dia dan isterinya masih berdoa agar Ali akan berasa insaf lalu pulang ke pangkuan mereka.

Karangan 7

Anda telah menyaksikan satu kebakaran. Ceritakan pengalaman anda menangani situasi tersebut.
Aku masih tidak dapat melupakan peristiwa kebakaran yang berlaku pada bulan lepas. Setiap kali membaca akhbar tentang kejadian kebakaran fikiran ini terus teringat akan kejadian itu. Masalah ini berterusan kerana aku terlibat secara langsung dalam peristiwa tersebut. Peristiwa kebakaran itu berlaku pada waktu petang hari Ahad minggu terakhir pada bulan lepas itu. Ketika itu, aku berada di satu simpang jalan menuju ke arah rumahku. Tiba-tiba sahaja, aku terdengar jeritan orang ramai meminta pertolongan kemudian perkataan api berulang kali pula berkumandang. Rupa-rupanya, jeritan itu datangnya dari sebuah rumah di deret rumah yang berada di tepi jalan itu. Tanpa membuang masa, aku segera menelefon pihak bomba dengan menggunakan telefon bimbit yang diberikan oleh ibu tadi. Kemudian, aku menuju ke rumah yang sedang terbakar itu. Ketika aku sampai, sudah ada beberapa jiran yang sibuk mengangkat keluar beberapa peralatan elektrik dari rumah tersebut. Aku membantu mereka. Ada juga beberapa orang yang hanya duduk melihat sahaja. Kemudian kedengaran bunyi siren bomba. Pasukan bomba begitu pantas bertindak kerana dalam masa tidak sampai 10 minit sahaja api yang sedang marak di bahagian atas rumah itu sudah berjaya dipadamkan oleh mereka. Menurut jiranjiran, kebakaran itu berlaku akibat litar pintas. Aku bersyukur kerana dapat membantu mangsa kebakaran dengan segera membuat panggilan kepada pihak bomba. Semua penghuni rumah itu dalam keadaan selamat. Hanya bahagian atas rumah itu sahaja yang terbakar teruk. Aku difahamkan jiran-jiran kawasan itu telah memberi bantuan kewangan kepada mangsa kebakaran itu.

Karangan 8

Tulis ucapan itu selengkapnya. Bak kata pepatah “jauh di mata dekat di hati”. Akhir kata.Anda sebagai wakil murid tahun enam dikehendaki berucap dalam satu majlis perpisahan antara guru dengan murid-murid tahun enam. Tanpa guru siapalah kami. kami berjanji akan terus belajar dengan tekan sehingga mencapai kejayaan dalam peperiksaan akan datang. terima kasih. Guru-guru dan rakan-rakan. Selain itu. Yang Berusaha Tuan Guru Besar. guru-guru. kami akan sentiasa mengenang dan menghargai jasa guru sekalian. Guru-guru sekolah ini telah mendidik dan membimbing kami demi kejayaan pada masa hadapan. Kami tidak sekali-kali akan menjadi seperti “kacang lupakan kulit”. masyarakat dan negara ini. Hadirin. Selamat pagi dan salam sejahtera saya ucapkan. Karangan 9 . Ribuan terima kasih kepada pihak sekolah kerana menjemput saya sebagai wakil murid tahun enam untuk berucap dalam majlis yang meriah lagi bermakna ini. Oleh itu. Sekian. Kami berharap agar guru sekalian sentiada mendoakan kejayaan kami dalam segenap lapangan yang kami ceburi. Kami berjanji akan mengingati semua nasihat guru terutama nasihat agar menjadi insan yang berguna buat agama. Yang Mulia Tuan Pengerusi Majlis. kami memohon maaf aras semua kesilapan yang kami lakukan sepanjang kami belajar di sini. harapan kami semua ialah guru-guru tidak akan melupakan kami begitu sahaja. Walaupun kita akan terpisah. dan rakan sekalian.

guru-guru yang dikasihi serta rakan sekalian. berkat ketekunan guru-guru semua. Kami mengucapkan berbanyak-banyak terima aksih kepada guru yang begitu tekun dan sabar serta dedikasi mendidik kami untuk memperoleh ilmu pengetahuan. Kami berharap guru-guru akan terus berkhidmat untuk mendidik anak bangsa yang amat memerlukan bantuan ini. saya mewakili pelajar tahun enam sekolah ini mengucapkan selamat hari guru kepada guru-guru yang kami semua kagumi. kami telah berjaya mencapai kejayaan demi kejayaan dalam peperiksaan kami. kami boleh diumpamakan sebagai anak ayam kehilangan ibu. kami mengucapkan selamat hari guru kepada guru-guru yang dikasihi. Akhir sekali. Hadirin yang dikasihi. Karangan 10 Tulis syarahan bertajuk “Cara-cara Menjadi Murid Cemerlang” . Pada pagi yang penuh bermakna ini. Tanpa pertolongan guru-guru semua. anda telah dipilih untuk memberi ucapan bersempena dengan sambutan Hari Guru. Semua kejayaan ini tidak akan berlaku tanpa kewujudan guru-guru semua. Guru-guru bekerja mendidik kami tanpa mengharapkan sebarang balasan pun. Selamat sejahtera saya ucapkan. Namun. Didikan guru-guru semua telah banyak memberi kesedaran kepada kami semua.Sebagai ketua murid. Yang Dimuliakan Tuan Pengerusi Majlis. Lengkapkan ucapan di bawah. Tuan Guru Besar.

Hadirin yang budiman. Hadirin. Langkah awal ialah setiap murid perlu sedar akan kelemahan diri mereka. setiap murid harus tahu cara-cara tertentu untuk mencapai kecemerlangan pendidikan ini. .Selamat sejahtera saya ucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis. Semua subjek harus diteliti dan latihan yang cukup dilaksanakan untuk memastikan murid memahami subjek itu secara mendalam. Malah. guru besar. murid akan belajar secara sistematik bagi menangani kelemahan tersebut. Latihan yang sistematik menjadikan murid lebih yakin untuk menghadapi peperiksaan kelak. aspek kesihatan diri secara peribadi harus ditekankan. Oleh itu. para guru serta rakan sekalian. Kewujudan jadual sebegini menjadikan murid tahu masa yang sesuai untuk melakukan pelbagai aktiviti yang bukan sahaja berkaitan dengan pelajaran tetapi aktiviti lain yang turut penting seperti berbual-bual dengan rakan dan bersukan. murid harus memiliki jadual belajar yang efektif. Kefahaman akan kelemahan diri ini membolehkan murid menyedari subjek yang perlu diberi penekanan lebih mendalam. Izinkan saya menyampaikan satu syarahan bertajuk “Cara-cara Menjadi Murid cemerlang”. Keadaan ini boleh menjadikan murid lebih yakin dan tenang menghadapi sebarang cabaran peperiksaan yang muncul. Kecemerlangan pasti mampu meningkatkan imej seseorang murid tersebut. Selain itu. Amalan pemakanan seimbang bersama-sama ketenangan emosi penting dalam kejayaan seseorang murid itu. Setiap murid juga semestinya memiliki satu teknik ulang kaji yang berkesan. Kepatuhan mematuhi jadual ini menjadikan murid akan mengalami satu kehidupan belajar yang seimbang. Oleh itu.

kecemerlangan tidak mungkin diperoleh dengan mudah sahaja. Karangan 11 . Sekian sahaja syarahan saya pada kali ini. Semua murid harus berusaha dan mematuhi amalan-amalan positif tertentu.Sesungguhnya. Terima kasih. Tanpa usaha sudah pasti kejayaan tidak akan muncul begitu sahaja.

Melaka Tuan. Sekolah Kebangsaan Taman Merdeka. Pulau Pinang merupakan antara negeri yang memiliki kaum-kaum yang unik untuk dilihat oleh murid sekolah ini. 3. Batu Berendam. Batu Berendam. Selaku pengerusi persatuan. Rombongan ini akan meliputi 20 orang murid tahun enam dan diiringi 4 orang guru. Sekolah Kebangsaan Taman Merdeka. Kami berjanji akan mematuhi segala peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah.Persatuan Bahasa Malaysia sekolah anda akan mengadakan lawatan ke Pulau Pinang. 2. 45000. Lawatan ini juga akan meluaskan lagi pengetahuan murid tentang kepelbagaian kaum di negara ini. anda dikehendaki menulis sepucuk surat kepada Guru Besar sekolah anda untuk meminta kebenaran untuk mengadakan lawatan tersebut. Guru Besar. Persatuan Bahasa Malaysia. 45000. Kami juga akan mengikuti semua arahan guru pengiring kelak. Memohon Kebenaran Melawat ke Pulau Pinang 28 SEPTEMBER 2009 Merujuk perkara di atas. saya selaku Pengerusi Persatuan Bahasa Malaysia sekolah ini ingin memohon kebenaran daripada pihak tuan untuk membuat lawatan ke Pulau Pinang pada cuti semester pertama akan datang ini. Tujuan kami mengadakan lawatan tersebut adalah untuk melihat tempat-tempat bersejarah yang terdapat di Pulau Pinang. .

Persatuan Bahasa Malaysia.4. Kami berharap agar pihak tuan dapat mempertimbangkan dan meluluskan permohonan kami ini secepat mungkin. terima kasih. azman (AZMAN MOHAMAD) Pengerusi. Yang menjalankan tugas. Sekolah Kebangsaan Taman Merdeka. Hal ini kerana kami memerlukan masa untuk membuat semua persiapan sebelum mengadakan lawatan tersebut seperti aspek meminta kebenaran daripada pihak ibu bapa pula. Sekian. .

Jalan Aman 2. 2. Jurutera Daerah. Selangor. anda ingin mengemukakan permohonan membaiki jalan.Karangan 12 Jalan raya di kampung kamu telah rosak. Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung. 3200. Tulis sepucuk surat kepada Jabatan Kerja Raya untuk menyatakan permohonan kamu itu. Sebagai wakil penduduk. Cheras. Tuan. 43200. saya mewakili penduduk Kampung Pandan Indah Batu 25 memohon jasa baik pihak tuan agar dapat membaiki jalan raya yang sudah rosak di kampung kami ini. Kompleks Bangunan Sultan Ismail. Jabatan Kerja Raya Daerah Cheras. . Berhubung perkara di atas. Jalan raya di kampung kami ini telah rosak akibat terlalu banyak lori berat yang menggunakannya untuk mengangkut pasir ke kawasan pembangunan di kampung sebelah. Selangor. Cheras. Memohon Membaiki Jalan Raya 29 SEPTEMBER 2009. Keadaan ini menjadi semakin serius kerana musim hujan yang baharu sahaja tamat bulan lalu menjadikan kawasan tepi jalan raya itu berlopak dan mula berlubang. Kampung Pandan Indah Batu 25.

5.3. Bukan sahaja masalah jalan raya ini menyusahkan pelajar ke sekolah tetapi juga buat kami yang hendak pergi ke tempat kerja kerana jalan raya itu merupakan satusatunya jalan yang menghubungkan kampung ini dengan kawasan lain. KAMAL AHMAD ( KAMAL AHMAD) Wakil Penduduk. Cheras. Saban hari kami terpaksa lebih berwaspada apabila menggunakan jalan raya itu untuk mengelakkan lubang dan sebagainya. Sekian. kami mula berasa bimbang kerana banyak anak-anak penduduk kami menggunakan jalan tersebut untuk ke sekolah mereka. Kami bimbang jika sesuatu yang buruk akan menimpa mereka kerana keadaan jalan raya yang sudah begitu teruk itu. terima kasih. Karangan 13 . Kampung Pandan Indah Batu 25. Yang benar. Malah. 4. Akibat kerosakan jalan raya itu beberapa kemalangan kecil telah berlaku. Besarlah harapan kami agar pihak tuan dapat membaiki jalan raya di kampung kami ini dengan segera.

Untuk makluman saudari. . Menemui sahabatku. Taman Cheras Aman. Satu perkara yang unik tentang perayaan ini ialah umat Islam akan membuat rumah terbuka yakni semua kaum boleh datang ke rumah orang Islam dan bersama-sama menyambut perayaan ini. Surat saudari yang bertarikh 28 Ogos 2009 itu telah lama saya terima. Selangor. No. Jalan Cheras 2/3. 45600. semua umat Islam akan berpuasa selama sebulan. Jadi. saya dan ayah serta abang akan bersama-sama pergi ke masjid yang berdekatan rumah saya untuk bersembahyang. Pada hari perayaan itu. Biasanya emak saya akan menyediakan pelbagai juadah makanan untuk dihidangkan kepada tetamu yang datang sambil berbual-bual. Jadi. Melisa Kwong yang kini berada di Taiwan dengan selamatnya. Cheras. ramai jiran dan sahabat saya yang datang ke rumah saya pada perayaan tersebut. 27 September 2009. saya dan keluarga di sini semuanya dalam keadaan yang sihat. Maafkan saya kerana terlewat membalas surat saudari itu kerana kesibukan saya menyambut Hari Raya Adilfitri.Tulis sepucuk surat kepada kenalan kamu di luar negara untuk menceritakan tentang perayaan yang telah kamu sambut. untuk warkah kali ini saya berhasrat untuk menceritakan tentang Hari Raya Adilfitri yang telah saya sambut baru-baru ini. Biasanya masjid akan dipenuhi dengan orang ramai ketika ini. Sebelum kami menyambut perayaan ini.227. Biasanya ketika inilah kami meluahkan rasa syukur kerana berjaya melengkapkan puasa dan mampu menyambut perayaan pula. Untuk pengetahuan saudara. Saudari. umat islam meraya perayaan ini pada 1 Syawal yakni kalendar Islam.

Itu sahaja yang dapat saya ceritakan tentang perayaan yang telah saya sambut itu. Semoga kita akan bertemu lagi. Saya berasa gembira kerana perayaan ini biasanya disambut dalam suasana yang meriah dan ceria lalu memberikan satu kepuasan dalam hidup.Saya juga akan pergi melawat rumah kawan-kawan saya pada hari perayaan itu. Yang benar. Sekian. Kamaluddin Karangan 14 . terima kasih.

Saya berasa amat kagum akan persediaan yang telah saudara ambil khas untuk mengharungi peperiksaan akhir tahun pada bulan Oktober nanti. Saudara. No.Balas surat kepada rakan anda untuk memberitahunya tentang persediaan anda menghadapi peperiksaan akhir tahun. Jalan Cheras 12. Surat yang saudara kirimkan itu telah saya terima pada minggu lalu. saya juga telah menubuhkan satu kumpulan belajar. Kelas ini diadakan setiap hari Isnin bermula jam 4 petang hingga 6 petang. saya juga sudah mula membuat persediaan dalam menghadapi peperiksaan tersebut. Kami berbincang dan bertukar-tukar pendapat supaya mampu menambahkan pengetahuan bersama. Sememangnya saudara berfikiran jauh. Cheras. Semua masa yang telah ditetapkan dalam jadual itu sudah saya patuhi agar proses ulang kaji saya lebih berkualiti dan konsisten. semoga saudara dan keluarga berada dalam keadaan sihat sejahtera. Pada masa yang sama. saya juga mengikuti kelas tambahan yang disediakan oleh pihak sekolah saya. Selain itu. Selangor.228. Taman Cheras Utama. Ke hadapan saudara Kamal yang kini berada di Pulau Pinang. 45600. 29 September 2009. Kumpulan ini terdiri daripada empat pelajar sekelas saya dan kami bertemu dua kali seminggu yakni pada hari jumaat dan sabtu setiap jam 8 malam hingga 10 malam di rumah saya. . Kelas tambahan ini saya gunakan untuk mengukuhkan lagi kemahiran saya untuk menjawab soalan peperiksaan kelak. Tindakan awal saya ialah dengan membuat jadual belajar di rumah. Untuk makluman saudara.

Sekian sahaja buat kali ini. Yusuf . Terima kasih. saya boleh memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan akhir tahun kelak lalu memberi sedikit harapan kepada ibu bapa saya.Saya amat yakin jika saya berusaha lebih gigih. Yang benar.

Pihak polis yang datang membuat siasatan kemudian mengesahkan bahawa dua lelaki dalam lingkungan umur 30-an sedang diburu oleh pihak polis. 28 SEPTEMBER – Satu rompakan telah berlaku di sebuah kedai runcit di Jalan Handal. Mereka terkejut apabila didatangi oleh dua lelaki itu yang bersenjatakan sebilah parang dan kapak.Karangan 15 Tulis berita tentang satu rompakan yang berlaku di sebuah kedai runcit. Perompak-perompak itu berjaya merampas wang hasil jualan hari itu bernilai hampir RM500. dia terpaksa menyerahkan wang tersebut. Taman Seri Maju. . Kedua-dua perompak tersebut dipercayai masih lagi bersembunyi di kawasan berhampiran kerana semua kawasan keluar dari kawasan itu sudah dikawal oleh pihak polis. Rompakan tersebut telah dilakukan oleh dua lelaki dalam lingkungan umur 30-an pada petang semalam. Pihak polis meminta bantuan orang ramai untuk menghubungi pihak polis jika mereka ternampak dua lelaki yang mencurigakan di kawasan mereka dengan segera. KUALA LUMPUR. rompakan itu berlaku ketika dia sedang melayan seorang pelanggannya. Kejadian yang berlaku dalam masa 10 minit itu merupakan kejadian pertama yang menimpa kedai runcit tersebut. Pemilik kedai runcit itu pada mulanya enggan menyerahkan wang tersebut tetapi setelah perompak memberi amaran akan mencederakan pelangganya. Menurut pemilik kedai runcit itu.

Manakala kawasan lalu lintas di situ mula menjadi sesak dengan orang ramai berasak-asak membeli-belah. Kelihatan juga beberapa kenderaan terutama van diletakkan di tepi gerai mereka. Menjelang jam 9 pagi. Gambarkan suasana di pasar tani tersebut. sudah mula kelihatan pengunjung memenuhi tapak pasar tani itu.buahan serta barangan keperluan harian lain. Pemilihan kampung saya mungkin ada kaitan dengan kedudukannya yang strategik kerana berdekatan dengan kampung-kampung lain dan juga bandar Melaka. Ketika waktu inilah. Suasana riuh-rendah tadi akan mula berkurangan menjelang waktu tengah hari. Kebanyak pengunjung yang datang ke situ suka memilih dan menawar harga terutama sayur-sayuran dan buah. Setiap awal pagi Ahad. para peniaga mula mengemaskan barangan mereka dan pulang ke rumah masing-masing dengan penuh kegembiraan melihat keuntungan yang diperoleh tadi.Karangan 16 Di kawasan tempat tinggal anda satu pasar tani telah dianjurkan. Semua sudah atau sibuk memasang dan menyusun barang jualan mereka. Ada juga yang hanya datang untuk menjamu selera sambil beriadah bersama-sama keluarga mereka. Ketika inilah para peniaga sibuk berkempen untuk memastikan barangan mereka laris dijual. Ada juga yang sedang memasak dan menggoreng pelbagai jenis masakan untuk dijual kepada pengunjung nanti. Suasana mula menjadi riuh-rendah dengan suara peniagpeniaga ini. . kampung saya akan dikunjungi para petani dan peniaga. Kampung Merdeka merupakan lokasi pasar tani sejak beberapa tahun yang lalu. Kampung saya.

Karangan 17 Persatuan Bahasa Malaysia sekolah anda telah mengadakan lawatan ke Tanah Tinggi Cameron.30 pagi bersama-sama lima guru pengiring. Kemudian. bas kami bertolak ke Klang dan sampai di Bandar itu menjelang jam 8 malam. kami sedang mandi-manda dan menikmati bekalan yang sudah dibawa. Sebelum balik ke Klang. Antaranya ialah kubis. Kami mengambil banyak gambar di kebun bunga yang memang indah itu. Selaku setiausaha persatuan. Kami bercadang utnuk melawat ke tempat lain pula sekiranya berpeluang. lobak merah. Kami bertolak dari sekolah tepat jam 6. sebanyak 25 orang ahli Persatuan Bahasa Malaysia. semua pelajar berasa begitu gembira kerana melihat keindahan bunga yang pelbagai warna itu. Semua tanaman itu kelihatan segar dan lebih besar daripada kebiasaan yang kami nampak di pasar biasa. Setelah berada hampir sejam di kawasan itu. kami melawat pula ke bunga. Klang telah mengadakan lawatan ke Tanah Tinggi Cameron. cili dan sawi. Sebaik sahaja sampai. Penyelia lading itu telah membawa kami berjalan ke kawasan ladang sambil menerangkan jenis-jenis pokok teh dan proses menghasilkan teh. tulis laporan tentang lawatan itu. Laporan Lawatan ke Tanah Tinggi Cameron Pada 28 September 2007. Puan Erra iaitu salah seorang guru pengiring kami telah membeli beberapa jambak bunga ros untuk hiasan di rumahnya kelak. kami telah menghabiskan masa dengan berkelah di kawasan air terjun. lawatan ini telah banyak memberi pengetahuan dan pengalaman baru kepada pelajar semua. Penerangan yang diberikan itu telah banyak memberikan informasi baru kepada kami tentang teh. Sebenarnya. Ladang itu memiliki banyak pekerja. Tempat lawatan kami yang pertama ialah kebun sayur. Kami begitu kagum melihat keluasan kawasan kebun itu bersama-sama dengan kepelbagaian jenis sayur yang ditanam. . sekolah Kebangsaan Damai. Lawatan kami yang seterusnya ialah lading teh. Di situ.

Sekolah Kebangsaan Damai. Karangan 18 . Kamal Sulaiman (Kamal bin Sulaiman) Setiausaha Persatuan Bahasa Malaysia. 28 Oktober 2008.Laporan disediakan oleh. Klang.

Ringkasnya. amalan ini masih lagi boleh dilihat dan berlaku sehingga hari ini. dan para hadirin. Memandangkan masa tidak mengizinkan saya untuk terus berkata-kata. Berdasarkan makna ini. majlis perkahwinan menjadi lebih mudah untuk dilaksanakan jika semua ahli masyarakat bekerjasama melaksanakannya selain menjimatkan kos untuk mengupah orang datang memasak atau membina pelamin buat pasangan pengantin. mudah dan menjimatkan kos serta meriah. sikap mementingkan diri dapat dihindarkan menerusi amalan yang murni ini. Ada pagi yang mulia ini. guru-guru. Menurut Kamus Dewan 2009. Guru Besar. Sekian. saya akan menyampaikan sebuah syarahan yang bertajuk “Faedah Bergotong-royong”. biarlah saya mengundurkan diri dahulu. Perpaduan yang selama ini wujud banyak bergantung kepada kekerapan aktiviti bergotong-royong ini dilakukan. Sebagai contoh. kita bukan sahaja dapat menjimatkan kos dan masa tetapi mengeratkan perpaduan sesama ahli masyarakat setempat kerana berlakunya interaksi ketika amaln bergotong-royong ini dilakukan. Hadirin sekalian. barisan hakim yang arif lagi bijaksana. amalan ini merupakan satu tradisi mulia yang perlu dikekalkan. Amalan bergotong-royong memastikan semua kerja dapat dilaksanakan dengan cepat. Kita sebagai rakyat di negara ini yang terdiri daripada pelbagai kaum perlu mengekalkan amalan murni ini supaya satu masyarakat yang bersatu-padu mampu dihasilkan dengan mudah. Oleh itu. konsep gotong-royong membawa maksud mengerjakan atau mengusahakan sesuatu secara bersama-sama. sebarang aktiviti kerja yang dilaksanakan secara bersama-sama bolehlah dianggap sebagai bergotong-royong. Selamat sejahtera saya ucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis. Di kampung-kampung. terima kasih Karangan 19 . Dengan amalan ini.Tulis sebuah syarahan yang bertajuk “Faedah Bergoyong-royong:.

panel hakim yang arif lagi bijaksana. yang Berusaha Tuan Pegawai Pendidikan Daerah. sediakan teks perbahasan anda. guru-guru. Sebagai pencadang. Hadirin sekalian. Penggunaan teknologi maklumat terutamanya komputer dalam pembangunan negara bukanlah sesuatu yang asing terutama dalam aspek ekonomi. Kemampuan mendedahkan pelajar dengan teknologi maklumat di sekolah bakal menghasilkan satu sumber manusia yang sudah mahir menggunakan teknologi ini sejak muda lagi. Semua teknologi yang ada kini pasti mempunyai kaitan dengan teknologi maklumat yakni memudahkan manusia untuk mendapatkan sebarang informasi di hujung jari mereka sahaja terutamanya penggunaan internet. pendedahan akan teknologi maklumat perlulah diberikan kepada pelajar seawal mungkin. Pada hari ini. Semua urusan perniagaan kini mampu dilakukan menerusi komputer dengan begitu mudah dan telur.Pendidikan masa depan harus berteraskan teknologi maklumat. Pendedahan yang sebegini akan menjadikan pelajar kita sudah biasa dengan teknologi ini lalu mereka tidak lagi berasa kekok untuk menggunakannya pada masa hadapan. . Yang Mulia Tuan Pengerusi Majlis. Pada masa yang sama semua pelajar ini akan menjadi celik komputer yang pastinya memudahkan lagi usaha menguasai teknologi maklumat kelak. Kita semua sudah sedia maklum bahawa teknologi maklumat akan menguasai dunia. saya selaku pihak pencadang ingin membahaskan tajuk yang diberikan kepada saya yakni. serta hadirin sekalian. Cara yang paling mudah adalah menjadikan teknologi maklumat sebagai perantara utama dalam sistem pendidikan engara. Lantaran itu. “Pendidikan Masa Depan Harus Berteraskan Teknologi Maklumat”. uru Besar.

Tindakan bijak kerajaan ini mampu menjana pertumbuhan pembangunan negara menjadi lebih rancak dan stabil pada masa mendatang berbanding negara jiran kita. Pada masa yang sama wawasan negara untuk menjadi sebuah negara maju menjelang 2020 pasti tercapai dengan mudah. terima kasih. Karangan 20 .Sidang dewan yang dihormati. Sekian. Kita mesti menyokong sepenuhnya usaha kerajaan untuk menjadikan pendidikan masa depan berteraskan teknologi maklumat.

Kedua-dua pelajar itu berenang bersama-sama rakan mereka yang lain di tasik yang sering dikunjungi oleh orang ramai terutama pada hujung minggu tetapi ketika kejadian itu tidak ada sesiapa yang datang membantu mereka. Pihak pengurusan tasik bercadang untuk meningkatkan tahap kelsematan di kawasan tersebut dengan menempatkan lebih ramai pengawal keselamatan untuk mengawasi tingkah laku remaja yang menyalahgunakan kemudahan di tasik tersebut. Menurut empat lagi rakan mereka yang berada di tempat itu. Pihak polis berjaya menjumpai mayat kedua-dua mangsa selepas empat jam menjalankan operasi mencari kerana tasik itu agak dalam dan airnya agak keruh. Kedua-duanya berumur 13 tahun dan merupakan pelajar di Sekolah Menengah Jalan Padang Tembak di sini. Faktor hujan turut melambatkan operasi mereka juga. 2 April – Dua pelajar mati lemas ketika berenang bersamasama empat rakan mereka di sebuah tasik di Ampang. tragedi itu berlaku kira-kira jam 4 petang. Karangan 21 . Keempat-empat rakan mereka cuba memberi bantuan tetapi gagal untuk menyelamatkan dua mangsa lemas tersebut. Kebanyakan pelajar masih tidak memberi perhatian penting akan faktor keselamatan diri mereka apabila berenang di tasik tersebut. Mereka yang lemas itu dikenali sebagai Ahmad bin Ali dan Kamal bin Murad.Tulis sebuah berita tentang kejadian pelajar mati lemas. Namun. kawasan tasik itu merupakan tempat larangan berenang dan kelihatan tanda amaran diletakkan di beberapa kawasan strategik di tasik tersebut. Tasik itu memang menjadi tempat tumpuan masyarakat terutama pada hujung minggu. KUALA LUMPUR.

Negeri Sembilan. Rakan-rakan serta guru-guru di sini banyak memberi bantuan. Seremban. Oleh itu. Bukan sahaja anakanda belajar berdikari tetapi anakanda juga mula sedar bahawa kehidupan pada masa hadapan banyak bergantung kepada sikap anakanda untuk menghadapi sebarang cabaran. pada hujung bulan April nanti. Hubungan anakanda dengan mereka semua berjalan lancar dan yakin prestasi pelajaran anakanda akan semakin bertambah baik nanti. Sekolah Teknik Tuanku Jaafar. Anakanda di sini dalam keadaan sihat jua. . Anakanda berasa gembira di asrama ini kerana kehidupan di sini memberikan satu pengalaman baru buat anakanda. Untuk pengetahuan ayahanda dan bonda. Menemui ayahanda dan bonda. 45500. Sepanjang tempoh itu anakanda sering teringat akan kehidupan bersama-sama dengan ayahanda dan bonda tetapi anakanda sedar perpisahan ini sementara sahaja. 28 Ogos 2009. Jalan Jejaka 2. Pada sebelah malam pula anakanda dan pelajar yang lain wajib menghadiri sesi belajar yang telah ditetapkan oleh pihak pentadbir asrama ini selama dua jam setiap hari kecuali sabtu dan ahad. Ampangan. setiap hari anakanda belajar mengulangkaji pelajaran sebaik sahaja selesai sesi persekolahan biasa. semoga berada dalam keadaan sihat sejahtera. Ayahanda.Lengkapkan surat di bawah untuk memberitahu keluarga anda tentang kehidupan anda di asrama. anakanda akan menduduki peperiksaan sekolah. Sudah genap sebulan anakanda berada di asrama sekolah ini.

doakanlah kejayaan anakanda di sini dan anakanda akan senantiasa merindui ayahanda serta bonda di sana. terima kasih. Yang benar. Mustapha Kamal Karangan 22 . Sekian.Akhir kata.

Semakin banyak bahan komik yang dibaca sudah pasti timbul minat untuk membaca sebarang bahan termasuklah buku teks yang pastinya memberikan kesan positif kepada pelajar kita. Namun. Pelajar harus sedar bahawa sebarang pembacaan perlulah berlandaskan rasa bertanggungjawab dan memberi informasi yang berguna. amalan membaca komik ini juga secara tersirat menjadikan seseorang pelajar itu minat untuk membaca. Penggunaan gambar yang menarik dan jalan cerita yang unik menjadikan pembacaan komik satu amalan yang menghiburkan Pada masa yang sama. Sudah pasti pelajar akan menghabiskan sejumlah wang yang banyak untuk membeli bahan komik ini setiap minggu atau bulan yang boleh digunakan untuk membeli keperluan penting lain juga. Komik merupakan bahan bacaan yang digemari oleh remaja kini. komik juga membawa impak negatif yakni harga bahan bacaan berunsur komik yang begitu tinggi ini. . Amalan membaca komik sudah menjadi sesuatu yang lumrah sehingga amalan ini membawa pelbagai impak kepada pelajar. Kesimpulannya. Tambahan pula. pelajar perlu bijak untuk menilai jenis komik yang sesuai untuk dibaca oleh mereka. keganasan ini menyebabkan pelajar mudah terpengaruh lalu berusaha untuk menirunya sehingga menyebabkan mereka terjebak dalam aktiviti yang tidak sihat pula. Kebaikan ketara membaca komik ialah pelajar mampu berlibur yakni berehat untuk menenangkan emosi dan jiwa mereka dengan tenang.Majalah berbentuk komik ada kebaikan dan keburukannya untuk pelajar. Bincangkan. Komik juga sering dianggap pencetus unsur keganasan kerana banyak aksi yang dipaparkan melambangkan aspek keganasan.

Mungkin umur budak itu antara 8-11 tahun. Keadaan sangkar itu juga bersih kerana pemilik kedai ini sering menjaga binatang peliharaannya dengan baik. Kadangkala budak itu menggunakan sejenis cecair yang menyebabkan bulu saya berwarna wangi. Sesungguhnya. saya terus diberikan kepada seorang budak perempuan. Sejak hari itu saya terus tinggal di rumah besar itu. Setiap hari budak perempuan itu akan memastikan sangkar saya mempunyai bekalan air dan makanan yang cukup. Kawasan sangkar saya pula agak besar malah lebih besar daripada tempat lama saya itu. Saya juga sering kali dimandikan olehnya. . Saya ditempatkan di dalam sebuah sangkar yang agak besar bersendirian. Kehidupan saya banyak di sebuah kedai haiwan. sejak kecil lagi saya sudah berada di kedai ini. Suatu hari saya telah dibawa keluar dari sangkar itu dan dibawa pulang oleh seorang lelaki. Tulis riwayat hidup kamu. Mungkin saya akan hidup lama di rumah ini. Di sebelah sangkar saya tinggal seekor arnab lain yang dikenali sebagai arnab telinga panjang dan di sebelah kiri saya pula sangkar seekor arnab berwarna hitam.Karangan 23 Andaikan anda seekor arnab. Nama saya arnab perang tetapi kadangkala saya mendengar orang memanggil saya dengan nama sicomel. Sebaik sahaja tiba di rumah lelaki itu. kehidupan saya di tempat baru ini memang menarik kerana saya sedar budak itu begitu memahami dan menjaga keselesaan hidup saya. Setahu saya. Budak itu terus memeluk saya dengan kuat dan mencium muka saya.

Tajuk syarahan itu ialah “Keburukan Siaran Televisyen Kepada Kanak-kanak. barisan hakim yang arif lagi bijaksana. Sikap menonton program ini dengan kerap akan menyebabkan kanak-kanak cuba meniru aksi tersebut. Tulis teks syarahan anda selengkapnya. Semua pihak terutama ibu bapa perlu sedar akan pentingnya sikap mengawal amalan menonton televisyen ini dengan lebih baik. Yang saya hormati Tuan Pengerusi Majlis. Keadaan ini boleh menyebabkan prestasi peperiksaan mereka menurun lalu menimbulkan pelbagai kesan negatif kepada kanak-kanak itu pada masa hadapan pula. guru-guru. Pada masa yang sama unsur hiburan turut ditimbulkan oleh televisyen menerusi penyiaran program dalam dan luar negara itu. Selain itu. Namun.” Hadirin sekalian. Hadirin yang dihormati. peranan televisyen yang membawa kebaikan itu turut menyelitkan impak buruk yang ketara kepada kanak-kanak di negara ini. Ibu bapa harus mengutamakan program yang mampu menambahkan pengetahuan dan memupuk sikap baik dalam diri kanak-kanak kerana kanak-kanak merupakan pemimpin negara pada masa hadapan. Kebanyakan program yang ditayangkan itu merupakan program import yang memaparkan pelbagai unsur ganas yang tidak sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak seperti rompakan dan pembunuhan. dan rakan-rakan sekalian. Kita perlu sedar bahawa rancangan televisyen dapat mempengaruhi . Alasan menonton program kesukaan mereka sering menjadi alasan yang menyebabkan banyak aktiviti lain terganggu. Tajuk syarahan saya pada pagi ini ialah “Keburukan Siaran Televisyen Kepada Kanak-kanak. Guru Besar. Televisyen sudah diketahui mampu bertindak sebagai alat penyebaran maklumat yang berkesan kepada negara ini. televisyen menyebabkan kanak-kanak menghabiskan terlalu banyak masa dengan menonton tanpa membuat sebarang aktiviti yang berfaedah seperti membuat kerja sekolah mereka. Akibat pembangunan negara yang begitu pesat hampir semua penduduk negara ini sudah memiliki televisyen di rumah mereka.Karangan 24 Anda telah terpilih untuk menyertai pertandingan syarahan antara kelas.”.

fikiran dan tindakan kanak-kanak. pilihlah rancangan televisyen yang sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak. Sekian. terima kasih. . Oleh itu.

Pada masa yang sama unsur hiburan turut ditimbulkan oleh televisyen menerusi penyiaran program dalam dan luar negara itu.” Hadirin sekalian. Hadirin yang dihormati. peranan televisyen yang membawa kebaikan itu turut menyelitkan impak buruk yang ketara kepada kanak-kanak di negara ini. Kebanyakan program yang ditayangkan itu merupakan program import yang memaparkan pelbagai unsur ganas yang tidak sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak seperti rompakan dan pembunuhan. Namun. Alasan menonton program kesukaan mereka sering menjadi alasan yang menyebabkan banyak aktiviti lain terganggu. Televisyen sudah diketahui mampu bertindak sebagai alat penyebaran maklumat yang berkesan kepada negara ini. guru-guru. televisyen menyebabkan kanak-kanak menghabiskan terlalu banyak masa dengan menonton tanpa membuat sebarang aktiviti yang berfaedah seperti membuat kerja sekolah mereka. Semua pihak terutama ibu bapa perlu sedar akan pentingnya sikap mengawal amalan menonton televisyen ini dengan lebih baik.”. Tajuk syarahan itu ialah “Keburukan Siaran Televisyen Kepada Kanak-kanak.Karangan 25 Anda telah terpilih untuk menyertai pertandingan syarahan antara kelas. Guru Besar. Keadaan ini boleh menyebabkan prestasi peperiksaan mereka menurun lalu menimbulkan pelbagai kesan negatif kepada kanak-kanak itu pada masa hadapan pula. dan rakan-rakan sekalian. Selain itu. Yang saya hormati Tuan Pengerusi Majlis. Ibu bapa harus mengutamakan program yang mampu menambahkan pengetahuan dan memupuk sikap baik dalam diri kanak-kanak kerana kanak-kanak merupakan pemimpin negara pada masa . Tulis teks syarahan anda selengkapnya. Tajuk syarahan saya pada pagi ini ialah “Keburukan Siaran Televisyen Kepada Kanak-kanak. barisan hakim yang arif lagi bijaksana. Akibat pembangunan negara yang begitu pesat hampir semua penduduk negara ini sudah memiliki televisyen di rumah mereka. Sikap menonton program ini dengan kerap akan menyebabkan kanak-kanak cuba meniru aksi tersebut.

hadapan. Sekian. Kita perlu sedar bahawa rancangan televisyen dapat mempengaruhi fikiran dan tindakan kanak-kanak. . Oleh itu. pilihlah rancangan televisyen yang sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak. terima kasih.

Pelajar juga boleh diselitkan dengan pendedahan ilmu keagamaan dan moral yang tinggi. pihak sekolah perlu menyediakan perkhidmatan kaunseling yang berkualiti di sekolah mereka. sikap pelajar itu sendiri perlu berubah. Kerajaan harus memandang jauh dalam usaha menangani kemelut sosial ini. Kesimpulannya. masalah salah laku dalam kalangan pelajar di negara ini harus ditangani secara holistik. Media massa sering menjadikan isu salah laku pelajar ini sebagai berita utama mereka.Karangan 26 Sejak akhir-akhir ini. Semua pelajar yang sejak awal dikesan bakal mempunyai masalah salah laku perlu menghadiri sesi kaunseling yang konsisten. Pelajar merupakan pemimpin negara pada masa hadapan. Semua pelajar harus memiliki jati diri yang utuh untuk menghalang mereka terjebak ke dalam masalah salah laku ini. Masalah salah laku dalam kalangan murid memang semakin membimbaangkan terutama di kawasan bandar. Selain itu. Langkah ini mampu menguatkan jati diri pelajar supaya lebih tabah menghadapi dugaan kehidupan remaja yang penuh cabaran. . kerajaan dan pelajar itu sendiri. Semua pihaak perlu bekerjasama melaksanakan perana mereka baik ibu bapa. Tindakan yang paling efektif ialah pelajar-pelajar perlu diberikan pendedahan motivasi. Pengawasan sebegini memastikan gejala ini mampu ditangani sejak awal lagi. Tulis sebuah karangan tentang cara-cara mengatasi masalah tersebut. Pelajar harus bijak menilai perkara yang buruk dan baik lalu membuat keputusan dengan sebaik mungkin. Tambahan pula. pihak berkuasa turut boleh memainkan peranan dengan mengawal penyiaran unsur-unsur hiburan yang tidak bermoral terutama di media massa. masyarakat begitu bimbang tentang masalah salah laku yang melanda pelajar-pelajar. Kawalan yang ketat memastikan media massa tidak menyiarkan sebarang budaya negatif yang boleh ditiru oleh golongan muda ini pula. Pada masa yang sama wujud pelbagai langkah yang boleh dilakukan untuk mengatasi kemelut sosial yang melanda golongan muda negara ini. Malah.

Pada masa yang sama mempelajari ajaran agama menjadikan seseorang itu insan yang lebih sempurna. Manusia yang tidak tahu menggunakan masanya dengan baik sering kali dikatakan manusia yang tidak bijak.Karangan 27 Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Cara-cara Menggunakan Masa dengan Bijak”. Mereka yang degil sahaja pasti akan kehilangan kepentingan masa dalam kehidupan mereka itu. Maka. Semua aktiviti yang dilakukan ini boleh membawa manfaat kepada seseorang itu. Semakin banyak masa dihabiskan dengan membaca bahan sekolah semakin baiklah buat pelajar tersebut. Masa amat penting buat seseorang manusia itu. Selain itu. Kesimpulannya. Kajian perubatan juga membuktikan bahawa senaman mampu menjadikan minda seseorang itu lebih cerdas. Antara aktiviti ini ialah bekerja. Malah. Karangan 28 . Masa yang ada juga boleh digunakan untuk mempelajari ilmu keagamaan. setiap manusia berhak menghabiskan masanya dengan baik. melakukan hobi atau menghabiskan masa dengan membaca buku. Amalan yang positif ini mampu memberikan tahap kesihatan yang baik kepada seseorang itu dalam jangka masa panjang. Tindakan pertama ialah manusia menghabiskan sebahagian besar masanya dengan melakukan pelbagai aktiviti yang berfaedah. seseorang itu terutamanya pelajar boleh menggunakan masanya dengan mengulang kaji pelajarn mereka. Kita semua sedia maklum tanpa benteng agama sudah pasti seseorang itu mudah melakukan perkara yang tidak baik. seseorang itu juga boleh menghabiskan masa dengan bersenam terutama ketika waktu petang. ada pelbagai cara yang membolehkan masa seseorang itu habiskan dengan baik. Mereka yang bijak sahaja mampu memenuhi masanya dengan amalan yang positif. Tindakan ini bukan sahaja memastikan masa mereka dihabiskan dengan efektif malah aspek pendidikan pelajar itu turut meningkat.

Namun. Buat masa ini aku belum dapat memikirkan jenis perniagaan itu tetapi yakin perniagaan itu bakal menjanjikan sumber pendapatan yang mantap buat diri sendiri dan keluarga untuk satu jangka masa yang lama. aku akan memberikan derma kepada badan-badan kebajikan yang amat memerlukan bantuan seperti rumah anak yatim dan orang tua. Ketika inilah perancangan amat penting terutama sikap menyimpan wang harus diamalkan dengan lebih praktikal lagi. Langkah awal untuk menjadi jutawan ialah aku perlu belajar dengan baik sehingga berjaya memasuki menara gading. Wang derma itu mungkin mampu menjadikan individu yang bernasib malang ini lebih ceria dan mampu meneruskan kehidupan harian mereka dengan baik. Aku memang berhasrat untuk menjadi jutawan. . Semua impianku pasti akan terlaksana dengan menjadi seorang jutawan itu.Tulis sebuah karangan yang bertajuk „Jika aku Seorang Jutawan”. Dengan memiliki wang dan harta yang banyak. usaha menjadi seorang jutawan memerlukan ketekunan yang tinggi. aku juga akan mula membuka perniagaan keluarga pula. Wang itu akan disimpan dalam satu akaun amanah yang akan memberikan wang secara bulanan kepada ibubapaku dengan lancar. Panjangnya karangan anda tidak kurang daripada 80 patah perkataan. aku akan terus berusaha dengan gigih mencapainya kerana semua impian tanpa usaha hanyalah satu angan-angan siang hari sahaja. aku perlu memiliki satu kerjaya yang baik. Aku sedar semua perniagaan mempunyai risiko tetapi aku yakin akan kemampuan diri. Aku amat berharap dan berdoa agar impianku menjadi realiti. Selain itu. pelbagai perkara mampu dilakukan buaat diriku dan orang lain terutama keluarga tercinta. Kemudian. Sehingga impian itu menjadi kenyataan. Jasa mereka mendidik aku ketika kecil sehingga berjaya harus menjadikan tugas menjaga mereka satu kewajipan yang utama. Aku juga akan memberikan sejumlah wang kepada ayah dan ibu sebagai bekalan masa tua mereka. Sebaik sahaja menjadi jutawan.

aku telah mengikuti satu aktiviti meredah hutan anjuran persatuan pengakap sekolah. Malam memang gelap tetapi cahaya api unggun mampu memberikan sedikit cahaya ketika itu. Peluh mula menitis pantas mungkin kerana rasa takut. kakiku tersandung akar pokok lalu aku tercampak di tengah-tengah hutan itu. . Namun. Aku terus menjeris kuat dengan mata tertutup rapat. Jantungku terus berdegup kencang kerana menyedari makhluk itu ialah seekor harimau belang yang begitu besar. Bunyinya begitu menakutkan. Tiba-tiba aku mendapati semua rakan-rakanku hilang satu demi satu. Rupa-rupanya aku bermimpi dan ibu sedang berada di sebelahku. Aku mula panik dan cuba bangun untuk menuju ke khemahku. Mereka soelah-olah ghaib begitu sahaja ditelan kegelapan malam itu. Semakin lama semakin jelas mahkluk itu. Aku sedar maut sedang berada di depanku sahaja. Tiba-tiba. Bunyi tapak kaki harimau semakin lama semakin hampir. Larianku tidak mempunyai arah hanya mahu menyelamatkan diri daripada haiwan pemangsa yang ganas ini. Aku berlari dengan kuat ke arah yang bertentangan. Suara yang biasa aku dengar. Aku tersedar. Bunyi ngaumannya menyebabkan aku menutup telinga dengan lama. Aku memandang ke kiri dan ke kanan tetapi tidak menemukan sesiapun.Karangan 29 Tulis sebuah karangan yang bertajuk „Dikejar Seekor Harimau”. Aku dan beberapa rakan yang lain telah siap mendirikan khemah kami lalu duduk menikmati makanan di kawasan unggun api. Mungkin di sana aku akan menemui rakan-rakan semula. aku terdengar suara orang memanggilku. sebaik sahaja aku memusingkan badan ke arah khemahku kelihatan satu makhluk di depan khemah dengan matanya merah menyala. Tidak lama kemudian. Pada cuti sekolah yang lalu. Dia hanya tersenyum tetapi aku terus memandang tepat ke arah gambar poster harimau yang tergantung di bilikku itu.

Kesimpulannya. Sikap putus asa bukan sahaja akan melunturkan daya juang seseorang malah mampu menjejaskan keyakinan diri seseorang jua. Kita bukan sahaja akan berjaya malah kehidupan seseorang itu akan menjadi lebih baik jika memegang utuh maksud peribahasa ini. Maka. peribahasa ini turut menegaskan peri pentingnya sikap tidak berputus asa dalam mencapai cita-cita. peribahasa ini memang sesuatu yang positif untuk diamalkan. peribahasa ini mengajak kita agar tidak mudah mengaku kalah dan terus berjuang. Pada masa yang sama. Selain itu. Karangan 31 . Dalam budaya Melayu terdapat pelbagai peribahasa yang bukan sahaja sedap untuk didengar tetapi mempunyai maksud yang tersirat. Peribahasa ini menuntut seseorang supaya melakukan sesuatu sehingga berjaya jadi peribahasa ini mampu memberikan panduan kepada kita semua dalam kehidupan. peribahasa ini turut memberikan peringatan bahawa dalam usaha mencapai sesuatu itu pasti akan wujudnya cabaran yang getir.Karangan 30 Tulis karangan dengan berdasarkan peribahasa „genggam bara api biar jadi arang‟. Peribahasa „genggam bara api biar jadi arang‟ merupakan antara peribahasa yang menjadi pegangan hidup masyarakat negara ini kerana peribahasa ini bermaksud jika kita melakukan sesuatu pekerjaan yang sukar hendaklah dilaksanakan dengan sabar sehingga berjaya memperoleh manfaatnya. Untuk mendapatkan kejayaan yang baik seseorang itu hendaklah mampu menahan atau menangani cabaran yang wujud itu dengan sebaik mungkin. Panjangnya karangan anda itu tidak kurang daripada 80 patah karangan. Sama seperti bara api yang begitu panas tetapi jika digenggam dengan baik akan menjadi arang yang membuktikan betapa cabaran akan menjadi mudah jika dihadapi dengan baik. Usaha mengamalkan peribahasa ini menjadikan seseorang itu berusaha dengan tekun seperti pelajar yang pastinya akan terus belajar untuk mencapai impian mereka.

Hati Amirul sudah membuat keputusan untuk mendapat kejayaan cemerlang dalam UPSR kelak. Panjangnya karangan anda tidak kurang daripada 80 patah perkataan.Tulis sebuah cerita yang bertajuk „Belakang parang sekalipun kalau diasah nescaya akan menjadi tajam juga‟. . Dia masih berada di tangga terakhir dalam kelas. Guru-guru sekolahnya juga mula menyedari perubahan sikap Amirul itu lalu mereka terus memberikan sokongan padu agar perubahan ini berterusan. Dia berjaya mendapat 4A dan 1B yang merupakan satu pencapaian yang cemerlang buat dirinya. Apabila keputusan UPSR diumumkan. Dia sering memberikan perhatian ketika guru mengajar di dalam kelas. hati Amirul penuh ceria dan bangga. Sokongan guru-guru ini menjadikan Amirul semakin bersemangat untuk melakukan yang terbaik dalam UPSR yang bakal berlangsung tidak lama lagi. Amirul tidak lagi banyak menghabiskan masanya dengan bermain di padang atau di kelas. Sejak itu Amirul mula belajar dengan tekun. Amirul bangun lalu bertekad akan belajar dengan bersungguh-sungguh mulai hari itu. Dia mengucapkan terima kasih kepada Cikgu Azman lalu berjalan menuju ke arah bas yang sudah menunggunya itu. Keputusan peperiksaan penggal pertama yang sudah diumumkan dua hari lalu. dia dihampiri oleh Cikgu Azman. Amirul hanya berdiam diri sahaja sambil tangannya memegang buku laporannya dengan matanya masih berair merah. Semua kelas tambahan yang diberikan oleh gurunya dihadiri tanpa banyak alasan lagi. Guru muda itu memang rapat dengan Amirul lalu memberikan nasihat agar Amirul tidak bersediah lagi. Sebaik sahaja mendengar kata-kata gurunya itu. Ketika duduk di tepi pintu pagar sekolahnya menanti bas sekolahnya. Perubahan sikap Amirul itu mula menyaksikan prestasi peperiksaan semakin bertambah baik. Cikgu Azman menjelaskan bahawa semua orang boleh berjaya kerana „belakang parang sekalipun kalau diasah nescaya akan menjadi tajam juga‟. Kejayaan itu membuatkan dia semakin yakin untuk terus berjaya terutama dalam peperiksaan PMR kelak. Semua latihan guru dilakukannya dengan segera dan penuh tumpuan.

Jalan Maharaja 2/2 Taman Desa Maharaja 77660. Kehadiran saudara sebagai sahabat saya telah banyak membantu saya menjalani kehidupan dengan lebih baik terutama ketika menghadapi peperiksaan UPSR yang lalu itu. Tulis sepucuk suraat kepada rakan anda itu. Tujuan saya menulis surat ini adalah untuk mengucapkan tahniah atas kejayaan saudara diterima memasuki sekolah berasrama penuh di Selangor itu. Saudara. Pada masa yang sama saya juga akan kehilangan saudara sebagai sahabat saya. Kejayaan ini membuktikan bahawa impian saudara untuk belajar di sekolah berasrama sudah tercapai. Semoga saudara berada dalam keadaan sihat sejahtera. Jitra. Saya dan keluarga di sini dalam keadaan sihat belaka. Kedah.Karangan 32 Rakan anda mendapat tawaran melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh. Ke hadapan sahabatku saudara Halim yang kini berada di Selangor. Begitu juga dengan diri saya akan terus memaklumkan perkembangan diri saya kepada saudara. . Saya berharap saudara akan terus berjaya dalam pelajaran dan impian saudara untuk menjadi seorang doktor kelak. Dalam mengejar impian itu saya berharap saudara akan terus mengirim khabar berita buat saya di sini. 28 Oktober 2009. Saya yakin saudara berasa begitu ceria. 23. Walaupun kita akan berjauhan tetapi saya yakin kita akan terus berhubungan antara satu sama lain.

Sekian.Setakat ini sahaja buat kali ini. Yang benar. Azman Karangan 33 . Saya juga berharap agar kita mempunyai peluang untuk berrtemu lagi. terima kasih. Semoga saudara berjaya menjalani kehidupan baru di sekolah berasrama itu.

Sebaik sahaja kita membicarakan mengenai „sekolahku‟ dan „rumahku‟ kita sebenarnya memperkata perkara yang serupa. maka impian kita untuk menjadikan sekolahku rumahku akan menjadi kenyataan. Rumahku‟. Rumahku‟. Selain itu. Terlebih dahulu saya ucapkan ribuan terima kasih atas jemputan pihak sekolah untuk saya memberikan ceramah yang bertajuk. Selamat sejahtera buat guru-guru dan muridmurid sekalian. Maka. Sekian. Karangan 34 . Sekolah merupakan gedung ilmu yang hanya menunggu untuk digunakan oleh pelajar. Perasaan keserasian sebeginilah yang mampu menjadikan kehidupan pelajar di sekolah itu sesuatu yang seronok dan merangsang minat untuk belajar. Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. Amalan menjaga kebersihan. „Sekolahku.Sebagai seorang pakar motivasi. pelajar yang selesa untuk menggunakan kemudahan sekolah ini seperti di rumahnya pasti akan mendapat banyak manfaatnya. „Sekolahku. terima kasih. sudah psti pelajar itu mampu belajar dengan lebih baik kerana hubungannya dengan pihak guru terjalin dengan baik sama seperti hubungan rapat mereka dengan ibubapa. Hubungan yang positif sebeginilah yang mampu memberikan impak positif kepada aspek pembelajaran pelajar itu. anda telah diundang untuk memberikan ceramah yang bertajuk. ingin saya tegaskan bahawa kejayaan sesuatu usaha itu banyak bergantung kepada kesungguhan dan kerjasama semua pihak untuk mencapainya. Sebagai mengakhiri ceramah ini. Saya yakin jika semua informasi yang saya sebutkan tadi dapat difahami oleh pelajar semua. Rumah dan sekolah merupakan tempat yang mampu memberikan pendidikan kepada pelajar. sekolah yang dianggap sebagai rumah sendiri mampu membentuk sahsiah yang baik kepada pelajar tersebut. Hadirin sekalian. sikap menghormati dan berdisiplin yang diamalkan di rumah dibawa ke sekolah menjadikan murid-murid lebih berperibadi mulia. Justeru. pelajar yang mampu menganggap sekolahnya umpama rumahnya.

Sudah menjadi satu kelaziman remaja kini mempunyai telefon bimbit yang menjadi lambang peribadi mereka. mudah alih dan telefon awam. Sebarang keputusan yang diambil oleh seseorang itu boleh disampaikan kepada orang lain dengan pantas terutama dengan penggunaan perkhidmatan pesanan ringkas (sms). teknologi ini juga menjadikan hubungan keluarga dan manusia menjadi semakin rapat kerana mudah untuk berhubung. Keadaan ini memastikan tindakan yang lebih tepat mampu dilaksanakan kerana maklumat disampaikan dengan segera. Telefon masih menjadi pilihan ramai walaupun kini persaingan sengit daripada alat telekomuniasi lain mula kelihatan.„Telefon merapatkan hubungan‟. Alat ini menjadi pilihan kerana penggunaan yang cepat dan mudah. telefon juga memastikan setiap manusia menerima maklum balas tentang sesuatu perkara dengan segera. Telefon merupakan hasil cipata seorang lelaki yang dikenali sebagai Alexander Graham Bell. Tanpa telefon kemungkinan interaksi manusia tidak akan menjadi sebegini intim. . Harga yang murah menjadikan alat ini sesuatu yang perlu dalam kehidupan manusia moden. Kesimpulannya. telefon memudahkan perhubungan antara dua hala. Tamadun manusia menerima impak yang positif daripada teknologi ini. Tulis sebuah karangan berdasarkan tajuk yang diberikan. Kini akibat perubahan teknologi yang canggih pelbagai jenis telefon telah muncul seperti telefon talian tetap. Selain itu. Jarak yang jauh bukan lagi menjadi halangan besar buat manusia untuk berkomunikasi menerusi telefon. Bukan sahaja telefon mudah dan moden tetapi kosnya yang murah menjadikan hampir semua keluarga mampu memilikinya. Ciptaan beliau itu kini telah menjadi salah satu alat telekomunikasi yang popular terutama kepada generasi muda. Interaksi manusia menjadi begitu dekat akibat penciptaan teknologi ini. Malah. Kewujudan alat ini menjadikan komunikasi antara manusia begitu mudah dilakukan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful