E-BUKU KARANGAN TERBAIK UPSR 2010

Karangan 1

Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Faedah Menonton Televisyen”.

Televisyen merupakan salah satu media elektronik yang begitu meluas penggunaannya dalam kalangan masyarakat kita kini. Hampir setiap rumah pasti memiliki satu atau mungkin dua televisyen. Jadi, keadaan ini membuktikan bahawa ada banyak faedah menonton televisyen kepada masyarakat. Faedah yang pertama ialah seseorang itu dapat mengetahui peristiwa-peristiwa penting yang berlaku di seluruh dunia dengan mudah dan cepat. Kita boleh menonton siaran berita yang memaparkan kejadian-kejadian penting yang berlaku di luar negara. Jelaslah, televisyen menjadikan seseorang itu lebih mengetahui peristiwa semasa yang sedang berlaku di dalam dan di luar negara. Selain itu, televisyen juga boleh dijadikan sebagai alat pendidikan yang berguna. Sudah ada banyak program berunsur pendidikan yang disiarkan menerusi televisyen bersama-sama program dokumentari dan sains yang boleh memberi informasi kepada pelajar tentang sesuatu ilmu pengetahuan itu. Maka, pelajar boleh mempelajari tentang pelajarannya menerusi program televisyen juga. Malah, menonton televisyen menjadikan masa lapang seseorang itu dihabiskan dengan begitu berfaedah. Seseorang itu tidak akan terbabit dalam gejala tidak sihat kerana mereka tidak perlu keluar dari rumah untuk menonton televisyen. Oleh itu, tindakan menonton televisyen memastikan seseorang itu menghabiskan masanya dengan bermanfaat. Kesimpulannya, menonton televisyen merupakan satu tindakan yang berfaedah kepada manusia itu. Kebanyakan siaran televisyen berupaya untuk menjana pemikiran seseorang menjadi lebih kritis dan kreatif. Cuma kita perlu mengawalnya agar sikap menonton ini tidak keterlaluan atau terlalu lama untuk satu tempoh tertentu pula.

Karangan 2

Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Komputer dan Peranannya‟.

Komputer sudah menjadi sinonim dengan kehidupan moden zaman ini. Hampir semua pejabat malah individu memiliki sebuah komputer untuk menjalani kehidupan hariannya. Jadi, apakah perana-peranan komputer yang sebenarnya? Komputer juga boleh digunakan untuk meningkatkan prestasi pendidikan pelajar di sekolah. Kalau kita lihat sudah ada banyak halaman web yang menjadikan subjek pelajaran sekolah sebagai bahan kandungannya bersama-sama penggunaan komputer yang semakin meluas dalam kalangan guru ketika mengajar pelajar. Oleh itu, komputer berperanan untuk mendidik pelajar dengan kaedah yang lebih mudah dan menarik. Malah, komputer juga boleh merapatkan atau memudakan hubungan antara manusia terutama hubungan jarak jauh. Ibu bapa yang tinggal berjauhan dengan anak mereka kerana anak melanjutkan pelajaran di luar negara boleh menggunakan program tertentu di komputer untuk berkomunikasi lalu menjalin hubungan rapat dengan anak mereka. Jadi, komputer memastikan hubungan antara sesama manusia itu terus berlaku walaupun faktor geografi memisahkan mereka. Tambahan pula, komputer memudahkan seseorang untuk mendapatkan apa-apa maklumat terkini dengan cara yang pantas serta mudah. Semua maklumat sudah siap wujud di dalam rangkaian internet yang boleh diakses menerusi komputer di mana-mana tempat pun di dunia ini. Jelaslah, komputer membolehkan seseorang itu memperoleh maklumat yang betul lalu tidak melakukan kesilapan dalam keputusannya. Konklusinya, komputer menjadikan kehidupan manusia lebih selesa dan mampu mencapai satu tahap yang memuaskan. Semua pihak hendaklah bekerjasama untuk memastikan penggunaan komputer ini dialami oleh semua lapisan masyarakat. Rakyat negara ini harus celik komputer jika mahu bersaing dengan masyarakat luar.

Karangan 3 Telefon merapatkan hubungan dan memudahkan kehidupan manusia.

telefon yang murah menjadikannya pilihan utama kita semua sebagai alat untuk mengeratkan hubungan pula. Semua pihak sudah mula menyedari kelebihan telefon ini lalu memiliknya pula. telefon memang memudahkan perhubungan dua hala manusia. saiz dan jenis telefon terhasil seperti telefon mudah alih serta telefon awam. Selain itu. Seseorang yang berada di Malaysia boleh berhubung dengan rakannya di Amerika Syarikat dengan begitu mudah lalu merapatkan hubungan kerana mereka tidak selalu berpeluang untuk bertemu. telefon juga menyediakan pelbagai perkhidmatan terutama perkhidmatan pesanan ringkas atau lebih dikenali sebagai sms. Karangan 4 Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Cara-cara Menghargai Masa”. Kalau dahulu hanya satu jenis telefon sahaja kini pelbagai bentuk. Masyarakat kita akan terus menerima impak positif penggunaannya jika harga telefon dan perkhidmatannya terus diturunkan dari semasa ke semasa. Kata orang tua-tua masa itu sangat penting kerana masa yang berlalu tidak boleh ditarik semula terutama jika masa itu tidak digunakan untuk melakukan sesuatu yang bernilai.Sejak telefon dicipta penggunaannya terus mendapat perhatian masyarakat dunia. perkhidmatan sms sebegini menjadikan seseorang itu begitu suka untuk berhubung dengan orang lain. Sesungguhnya. Kelebihan utama telefon ialah ciptaan ini boleh menyalurkan maklumat menerusi suara ke mana-mana tempat di dunia ini dengan begitu mudah. Maka. Oleh itu. Perkhidmatan ini begitu mudah dan unik tetapi berkesan kerana pengguna hanya perlu menaip lalu menghantarnya menggunakan telefon kepada rakannya tanpa menggunakan suara. Harga telefon dan perkhidmatannya yang saban tahun bertambah murah turut menjad faktor teknologi ini menjadi pilihan masyarakat untuk berhubungan sesama mereka. Konklusinya. telefon berupaya untuk merapatkan hubungan antara manusia. Manusia yang bijak ialah individu yang memahami kepentingan . telefon sememangnya merapatkan hubungan kerana mampu menghubungkan manusia di dunia ini. Jadi. Hampir setiap individu memiliki telefon terutama telefon mudah alih yang boleh dibawa ke mana-mana lalu senang untuk dihubungi sepanjang masa pula.

Rasa keazaman ini mengingatkan kita bahawa masa perlu dihargai tanpa wujud sebarang alasan untuk menolaknya. sikap tidak suka melakukan perkara-perkara yang sia-sia turut memberikan satu persepsi bahawa seseorang itu menghargai masanya. semua kaedah yang diterangkan di atas itu boleh dilakukan oleh sesiapa pun yang tahu menghargai masa. Maka. aku sedar usaha untuk menjadi seorang jutawan bukanlah sesuatu yang mudah kerana banyak usaha perit-jerih harus dilakukan. Sesungguhnya. Semua pihak perlulah sedar akan kepentingan masa ini kerana masa itu tidak akan berlalu begitu sahaja. Jelaslah. .masa lalu menggunakannya dengan sebaik mungkin. Dalam aspek ini jiwa seseorang yang menghargai masa akan membuat satu jadual lalu mematuhi perancangan masa itu dengan sebaik mungkin. Karangan 5 Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Jika Aku Seorang Jutawan” Aku memang suka menjadi seorang jutawan. Sebagai kesimpulannya. menghargai masa juga boleh dibuktikan menerusi sikap membuat perancangan masa yang sistematik. Namun. sikap membuat jadual dan mematuhinya membuktikan betapa seseorang itu menghargai masanya. bagaimanakah cara-cara yang positif untuk membuktikan seseorang itu menghargai masa? Sikap menghargai masa bermula dengan keazaman kuat yang ditanamkan dalam jiwa seseorang itu. Selain itu. Jadi. Kenapa aku suka menjadi jutawan? Sudah pasti kerana sebagai jutawan aku akan memiliki wang yang banyak dan wang itu boleh digunakan untuk diri sendiri. keluarga dan masyarakat. mereka yang melakukan perkara-perkara positif dalam hidupnya tahu kepentingan masa kepada manusia itu. mereka yang mempunyai keazaman itu sudah memulakan usaha untuk menghargai masa dengan baik. Masa seseorang perlulah dipenuhi dengan aktiviti yang berfaedah untuk masa depan kita seperti membaca buku dan membantu ibu bapa di rumah. Malah. Bak kata orang tua-tua masa itu emas.

Cuma aku sedar aku perlu lebih rajin berusaha untuk mencapai impian tersebut kerana aku tidak mahu impianku hanya sekadar angan-angan Mat Jenin sahaja. Bunyi ngaumannya begitu menakutkan semua yang mendengarnya. Pada musim cuti sekolah yang lalu. aku akan pastikan diri ini bersemangat untuk belajar sehingga berjaya dalam peperiksaan di sekolah. Aku dan dua rakanku telah berkongsi sebuah khemah yang paling hampir dengan hutan. Kemudian. Aku juga akan memastikan supaya diri ini tidak membelanja sesuka hati tanpa halangan supaya wang aku digunakan dengan sebaik mungkin. cacat anggota dan anak yatim piatu supaya kehidupan mereka lebih ceria serta bermakna. Aku akan menjadikan wang itu sebagai asas pelaburan jangka panjangku kelak dalam pelbagai saham syarikat di dunia ini. Dengan tidak semena-mena. aku juga akan memberi sumbangan derma kepada masyarakat terutama golongan miskin. aku dan rakan-rakan telah pergi menyertai satu perkhemahan pengakap anjuran sekolah. Aku amat berharap supaya impianku ini menjadi kenyataan kerana aku memang ingin membantu ibu bapa dan masyarakat di negara ini. aku akan melanjutkan pelajaran di universiti dalam bidang yang diminati pula. Binatang buas itu terus berlari menuju ke arah khemah kami. Karangan 6 Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Dikejar Harimau”. Semua wang yang aku terima menerusi pekerjaan itu akan disimpan dalam pelbagai bentuk simpanan untuk memastikan jumlahnya akan bertambah setiap masa.Jadi untuk berjaya menjadi jutawan. Mudah-mudahan impianku menjadi kenyataan. Malah. Sebaik sahaja aku menamatkan pengajian di menara gading. Aku akan menanggung kos kehidupan mereka tanpa banyak alasan lagi. Aku . aku ternampak seekor harimau muncul dari hutan itu dan memandang ke arahku. ahli keluarga terutama ayah dan ibu akan menerima imbuhannya. aku akan mula bekerja demi mencari wang untuk merealisasikan impian menjadi jutawan. Aku dan rakan-rakan sibuk membersihkan kawasan khemah kami kerana malam hampir menjelang. Sebaik sahaja aku menjadi jutawan.

Aku sendiri mempunyai satu kisah yang mungkin tidak akan dilupakan begitu sahaja.menjerit memberitahu rakan-rakan yang lain. Tiba-tiba aku terasa seolah-olah sesak nafas pula. Sebatang sungai berada di depanku lalu aku terfikir mungkin harimau tidak akan mengejar aku di sungai itu. Aku hampa. Sebaik sahaja sampai di tebing sungai itu. Karangan 7 Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Pengalaman Pahit yang Tidak Mungkin Kulupakan”. Mereka hanya tersenyum tetapi mukaku beransur-ansur menjadi kemerahan kerana berasa malu pula. Ibu berada disisiku bersama-sama ayah. Aku melompat ke arah pagar yang memagari kawasan perkhemahan kami itu untuk mengelakkan diri daripada harimau buas itu. Perasaanku bertambah resah kerana masa semakin suntuk untuk aku sampai ke . Rupa-rupanya aku bermimpi tadi. Aku tersedar. aku melihat ke belakang lagi dengan harapan binatang itu sudah tiada. Setiap orang pasti mempunyai pengalaman pahit yang tidak mungkin dilupakannya. Aku segera mencari kunci rantai basikal tetapi masih gagal menemukannya. Habis basah seluruh muka dan badanku akibat percikan air sungai itu. Semuanya bermula pada suatu pagi ketika aku bersiap hendak pergi ke sekolah seperti biasa. Semua orang menjadi panik dan lari bertempiaran menyelamatkan diri masing-masing. Entah bagaimana aku mampu melepasi ketinggian pagar itu masih tidak pasti. aku terdengar satu suara yang sudah biasa kudengar memanggil namaku dengan kuat. Aku terus berlari laju ke arah sungai. Aku segera memaling ke belakang dan menyedari bahawa binatang itu masih mengejarku. Satu peristiwa pahit yang berlaku ketika aku berumur 12 tahun. Aku segera melompat ke dalam sungai itu untuk menyelamatkan diri. Harimau itu hanya berada beberapa meter sahaja dibelakangku. Tidak lama kemudian.

sekolah. Ibu dan ayahnya masih belum pulang dari pasar malam. Aku terus merempuh pintu pagar sebuah rumah di tepi jalan itu. Jam di dinding menunjukkan pukul 10 malam. Tanpa berlengah-lengah lagi aku segera mengambil basikal abang yang tersadai di tepi pagar rumah itu. Aku terpaksa membuat keputusan sendiri kerana pasti Makcik Siti dalam kesusahan. Karangan 8 Lengkapkan perenggan pendahuluan di bawah ini supaya menjadi cerita yang menarik. Aku segera membuka tingkap rumah. Tambahan pula Cikgu Azman sudah berjanji akan membuat ujian sebentar lagi. Apabila aku membuka mata. Tiba-tiba Azman terdengar jeritan meminta tolong. Suara meminta tolong itu jelas datangnya daripada rumah jiranku. Makcik Siti. abang memintaku agar tidak banyaak bercakap. Katanya dia faham sebab aku tergesa-gesa mengambil basikalnya. Abang menjerit ke arahku tetapi aku hanya melambaikan tangan tanda minta maaf kerana sudah kesuntukan masa untuk meminta kebenaran tadi. Azman sedang mengulang kaji pelajaran di rumahnya bersendirian. Biarkanlah. Sekali-sekala aku memandang ke arah jam tangan yang seolah-olah tidak memberi peluang langsung kepadaku untuk sampai tepat pada masanya. Aku menyesal kerana tidak membuat perancangan awal supaya tidak lewat ke sekolah lagi. kelihatan wajah abang tersenyum. Pasti abang akan memarahiku sebaik sahaja aku pulang ke rumah petang nanti. Kayuhanku semakin lama semakin laju kerana masa berdetik dengan pantas. Sebelum aku sempat berkata apa-apa. Tiba-tiba aku menuruni jalan yang agak tinggi dan aku cuba membrek untuk memperlahankan basikal tetapi gagal. . Aku memanggil ayah dan ibu jika mereka sudah pulang tetapi tiada jawapan dari bilik mereka. Wajah pengawas yang garang mula kelihatan dalam minda ini. Mataku terus gelap selepas satu bunyi yang kuat kedengaran.

Ayah dan aku mengangkat Makcik Siti untuk dibawa ke hospital dengan kereta ayah. Bunyi kereta di luar menandakan ayah dan ibu sudah kembali dari Bandar. doctor itu kembali dan memberitahu bahawa Makcik Siti berada dalam keadaan baik sambil mengucapkan terima kasih atas kepantasan aku bertindak terutama memberitahu tentang jenis ular yang mematuk jiran aku itu. Aku segera menendang pintu itu sehingga terbuka dan ternampak Makcik Siti sedang mengerang kesakitan.Aku bergegas ke rumah Makcik Siti lalu mengetuk pintu tetapi tiada jawapan. . Kayu penyapu di tepi dinding segera aku capai lalu aku menolak ular itu ke arah pintu supaya aku boleh memberikan bantuan kepada Makcik Siti. Aku mula faham bahawa Makcik Siti menjerit kerana ternampak ular itu tetapi kini dia pula telah dipatuk dan pastinya bias ular itu mula memasuki system peredaran darahnya. Muka perempuan tua itu mengerut menahan kesakitan yang pastinya begitu menyakitkan. Kami menunggu di bilik menunggu sementara pihak doctor cuba menyelamatkan jiran kami itu. Aku segera mendapatkan mereka lalu menceritakan perkara yang sebenar. Aku perlu bertindak pantas dan tindakan pertama sudah pasti untuk menghalau ular itu daripada terus menyerang kami berdua. Sebaik sahaja sampai di hospital. Namun. Hampir sejam kemudian. mataku segera ternampak seekor ular tedung tidak jauh dari tempat Makcik Siti itu. Aku segera memeriksa denyutan nadi di tangan Makcik Siti dan mendapati denyutan nadinya masih ada walaupun wanita itu kelihatan sudah pengsan agak lama. aku segera memberitahu doktor bahawa Makcik Siti telah dipatuk oleh seekor ular tedung supaya doktor boleh memberikan ubat anti bisa yang sesuai.

Karangan 9 .

Sikap menanam kesedaran pada peringkat awal ini pasti memberi impak kepada mereka apabila dewasa kelak. guru-guru dan pelajar semua. Karangan 10 . pencemaran yang berlaku di negara ini bukan setakat melibatkan udara sahaja tetapi air dan juga di daratan. Selain itu. Masalah pencemaran udara yang wujud di negara ini semakin meruncing. Kesedaran tentang bahaya pencemaran udara ini juga perlu dipupuk sejak kecil. Antara faktor yang menyebabkan masalah udara kita tercemar ini ialah pelepasan asap dari kilang dan kenderaan. pihak kerajaan hendaklah bertegas dengan mereka yang melanggar undang-undang kualiti alam sekitar di negara ini. Bukti betapa seriusnya kemelut ini boleh disaksikan menerusi pelbagai laporan akhbar media massa terutama media cetak kita. Untuk mengatasi masalah ini.Tulis sebuah syarahan yang bertajuk “Masalah Pencemaran Udara di Negara Kita” Salam sejahtera tuan pengerusi majlis. Pelajar-pelajar. Pihak berkuasa perlu mengenakan hukuman penjara selain denda yang kadangkala begitu murah untuk dibayar oleh syarikat-syarikat ini. Sekian. masyarakat juga perlu berubah terutama sikap tidak peduli mereka itu. Jumlah bilangan kenderaan di negara ini terus meningkat saban tahun. Kanak-kanak terutama di bangku sekolah renda hendaklah diterangkan bahawa udara amat bernilai buat kehidupan manusia. Malah. Manakala pihak kilang pula secara berleluasa melepaskan asap toksik kilang mereka tanpa bimbang disaman atau ditahan oleh pihak berkuasa. Tajuk syarahan saya pada pagi ini ialah “Masalah Pencemaran Udara di Negara Kita” Hadirin sekalian. terima kasih. Sikap seperti inilah yang akan memudahkan pihak berkuasa untuk memantau tindakan-tindakan tidak bertanggungjawab sesetengah pihak itu. Semua ahli masyarakat hendaklah membuat laporan jika ternampak sebarang tindakan mencemarkan udara kita seperti pembakaran terbuka kepada pihak berkuasa. Satu pemeriksaan mengejut juga perlulah dijalankan oleh pihak berkuasa dalam usaha menangani isu ini.

kejayaan kami menjuarai kejohanan bola sepak peringkat negeri ini merupakan satu kenangan yang sukar untuk kami lupakan nanti. Suatu majlis telah diadakan untuk meraikan kejayaan pasukan sekolah anda itu. Salam sejahtera dan selamat pagi saya ucapkan kepada tuan pengerusi majlis. Sebenarnya. Selaku ketua pasukan. Hadirin semua. Buat kami kemenangan ini merupakan satu kemenangan buat pasukan bola sepak umumnya dan juga sekolah ini khasnya. Pada masa yang sama tidak kami lupakan untuk mengucapkan terima kasih atas semua dorongan dan tunju ajar daripada Cikgu Azman Ali selaku jurulatih pasukan bola sepak sekolah.Sekolah anda telah berjaya menjuarai pertandingan bola sepak. anda telah diminta untuk menyampaikan ucapan dalam majlis tersebut. Sediakan teks ucapan anda itu. . Beliau begitu bersungguh-sungguh mahu membentuk satu pasukan yang kuat dengan mengadakan pelbagai program dan latihan yang telah membuahkan hasilnya kini. Terlebih dahulu saya mengucapkan ribuan terima kasih atas kesudian pihak sekolah untuk mengadakan majlis yang sebegini meriah untuk meraikan kejayaan kami. Para hadirin. Namun. Sebelum ini pasukan bola sepak kita hanya mampu memasuki peringkat separuh akhir sahaja tetapi tahun ini kejuaraan itu menjadi milik dan kebanggaan kita semua. kami tidak mengharapkan apa-apa balasan daripada pihak sekolah kerana kejayaan kami ini amat kecil jika hendak dibandingkan dengan perkara yang sudah dilakukan oleh pihak sekolah terhadap pelajar di sini. guru-guru dan rakan-rakan. guru besar.

semangat bekerjasama dan ingin berjaya telah menjadikan kami satu pasukan yang kukuh lalu mampu menjadi juara peringkat neger yang tidak pernah kita capai sebelum ini. Karangan 11 . Sekian. Namun. terima kasih.Begitu juga dengan rakan-rakan sepasukan yang lain kerana usaha untuk bersaing dengan pasukan bola sepak sekolah lain bukanlah sesuatu yang mudah. Anggap sahaja kejayaan ini sebagai permulaan untuk kita melangkah lebih jauh bukan sahaja dalam bidang sukan tetapi juga bidang akademik. Semoga dengan kejayaan ini lebih banyak kejayaan lain pula akan menyusul.

Anda sebagai wakil pelajar telah dipilih untuk memberikan ucapan dalam majlis perpisahan guru anda yang akan berpindah. Cikgu Azman bolehlah dianggap sebagai pendorong utama kepada kita untuk berjaya dalam pelajaran seterusnya melakukan perkara yang kita impikan pula. Selamat pagi dan selamat sejahtera saya ucapkan kepada anda semua. yang berusaha guru besar. dan rakan-rakan yang dihormati. Kita semua sedia maklum bahawa Cikgu Azman begitu inovatif dan kreatif dalam usaha pengajaran dan pembelajarannya kerana mahu semua pelajarnya berjaya dalam peperiksaan. Beliau telah ditawarkan jawatan sebagai guru besar di sebuah sekolah di ibu kota. Yang mulia tuan pengerusi majlis. Lihat sahaja perubahan yang dibawanya terhadap bilik komputer dan dewan sekolah ini sahaja. Sesungguhnya. Sudah banyak perubahan dibawa oleh beliau ketika berkhidmat di sekolah kita ini. Selama ini. Kepada Cikgu Azman. majlis ini sememangnya bermakna kerana kita akan kehilangan seorang guru yang amat kita semua kagumi dan hormati tetapi pada masa yang sama kita turut berasa gembira kerana guru itu akan bertukar ke sebuah sekolah yang lain pula untuk meneruskan usahanya mendidik ank bangsa negara ini. Hadirin semua. Pemergian Cikgu Azman pasti menjadi dorongan kepada kita semua untuk belajar dengan lebih baik supaya dapat melanjutkan pelajaran ke universiti seperti yang sering dilaungkan oleh Cikgu Azman ketika mengajar kita di dalam kelas. kami doakan semoga cikgu akan terus menabur bakti kepada anak bangsa walaupun di mana-mana cikgu bekerja kerana cikgu . Beliau umpama lilin atau obor yang menerangi hidup kita semua. Guru yang saya maksudkan itu ialah Cikgu Azman. Saya selaku wakil pelajar di sekolah ini amat berbesar hati dan berbangga kerana telah diberi kesempatan untuk memberikan sepatah dua kata dalam majlis yang penuh bermakna ini. Hadirin yang dihormati. Tulis ucapan tersebut selengkapnya. guru-guru.

Akhir kata. terima kasih. Sekian.mempunyai satu kelebihan dalam mendidik pelajar dengan berkesan. Sekolah ini pasti akan kehilangan seorang guru yang berdedikasi tetapi kami yakin penggantinya juga seorang yang seteraf atau berkemampuan untuk mengisi tempat beliau itu. saya bagi pihak rakan-rakan semua di sekolah ini memohon maaf atas semua kesalahan dan kesilapan kami terhadap cikgu. Karangan 12 .

Karangan 13 .Anda telah menyertai suatu pertandingan perbahasan yang bertajuk “Ilmu Lebih Penting daripada Wang Ringgit”. barisan pembangkang yang dikagumi dan rakan sekalian. Ilmu dan wang ringgit memang sama penting secara amnya tetapi pada pandangan peribadi saya. Sebagai pihak pencadang. yakni “Ilmu Lebih Penting daripada Wang Ringgit”. guru besar. Sebagai pencadang. Atas dasar apakah saya beranggapan sedemikian? Bayangkan jika seseorang itu mempunyai ilmu pengetahuan sudah pasti dia dapat menggunakan ilmunya untuk memperoleh wang pula. ilmu mengatasi semua perkara di dunia ini terutama sekali wang ringgit. Maknanya golongan yang berilmu akan bertindak dengan bijak tanpa melulu atau mengikut perasaan pula terutama untuk urusan kewangan mereka nanti. Selain itu. saya menyokong penuh tajuk perbahasan kali ini. para hakim yang arif lagi bijaksana. seseorang yang kaya dengan ilmu mendidik boleh menggunakan ilmunya untuk mengajar pelajar supaya lebih berjaya dalam pelajaran. sediakan hujah-hujah anda. Secara tidak langsung dia akan memperoleh wang daripada ilmu yang dimilikinya itu. seseorang yang berilmu juga mempunyai pemikiran yang berbeza. Sebagai contohnya. guru-guru . Yang mulia tuan pengerusi majlis. Biasanya golongan berilmu ini melihat sesuatu daripada sudut pandangan yang jauh dan rasional.

Karangan 14 . kejayaan sekolah ini berkat usaha pihak guru yang sanggup melupakan cuti hujung minggu mereka untuk merangka program mengindahkan lagi kawasan sekolah. Encik Azman juga memuji sikap ibu bapa yang turut memberi kerjasama dengan sudi membenarkan anak-anak mereka terbabit dalam pelbagai program yang dianjurkan oleh pihak sekolah. Menurut Guru Besar Sekolah Rendah Jalan Padang Tembak. Semangat bekerjasama antara pihak guru dan pelajar-pelajarnya merupakan rahsia kejayaan sekolah ini sejak dahulu. Antara program itu ialah mengadakan gotong-royong dan melukis kawasan sekolah yang diadakan sepanjang tahun supaya guru dan pelajar menyedari kepentingan menjaga sekolah sepanjang masa. KUALA LUMPUR. 28 September – Sekolah Rendah Kebangsaan Padang Tembak. 48. di sini telah terpilih menjadi johan pertandingan sekolah indah dan bersih peringkat negeri Wilayah Persekutuan. Encik Azman Mohammad. Beliau bercadang untuk menggunakan wang hadiah daripada pertandingan itu untuk membina sebuah trek larian baru yang boleh digunakan oleh pelajar pada masa hadapan pula. Beliau memberitahu bahawa sejak awal tahun. Semua pihak bersetuju bahawa kawasan persekitaran sekolah yang indah dan bersih menjadikan pelajar-pelajar lebih berminat untuk belajar lalu mampu meningkatkan prestasi peperiksaan mereka pula. Manakala pelajar menurut pengetua itu pula telah memberikan kerjasama dengan turut memberikan idea untuk menjadikan sekolah mereka antara yang terbaik di negeri ini. Sekolah itu juga dianggap antara sekolah terbaik dalam prestasi peperiksaannya. pihak sekolah telah merangka satu program yang bertujuan mengekalkan kebersihan kawasn sekolah.Tulis sebuah berita tentang kejayaan sebuah sekolah dalam pertandingan sekolah indah dan bersih peringkat negeri.

kejadian itu berlaku pada pukul 3 petang ketika mereka sedang bermain-main di tempat kejadian. Kejadian air sungai yang naik secara tiba-tiba itu memang sudah menjadi kebiasaan kerana hujan yang turun di kawasan hulu sungai itu tidak kelihatan dari tempat mangsa bermain. Kedua-duanya pelajar tersebut merupakan pelajar dari Sekolah Rendah Alor Setar. 29 Februari – Dua pelajar sekolah telah disahkan mati dalam satu kejadian lemas di Sungai Kedah semalam. hanya jeritan suara meminta tolong sahaja yang sempat mereka dengar selepas itu. Aras air sungai itu tiba-tiba sahaja naik lalu arus yang deras membawa kedua-dua mangsa tanpa sempat diselamatkan oleh rakan-rakan yang lain. Mereka telah dikenali sebagai Mohd Tarmizi bin Ali. Pihak polis telah memberi amaran agar ibu bapa mengawasi anak-anak mereka terutama ketika musim hujan begini supaya kejadian yang serupa tidak akan berulang. Menurut beberapa rakan mangsa.Tulis sebuah berita tentang kejadian pelajar mati lemas. Kata mereka lagi. Karangan 15 . 12 dan Soh Chin Kung. Pihak polis telah menjumpai mayat kedua-dua mangsa itu kira-kira 2 kilometer dari tempat kejadian lima jam kemudiannya. 12. ALOR SETAR. Kata mereka. kedua-dua mangsa hanya berada beberapa meter sahaja dari tebing sungai ketika kejadian itu berlaku.

Dianggarkan terdapat 10 persembahan kebudayaan pada malam itu daripada pelbagai latar belakang kebudayaan di negara ini. Majlis itu akan diadakan pada 30 Oktober 2010 ini dan persembahan akan bermula pada jam 8 malam. Saya amat berharap saudara dan mungkin juga rakan-rakan saudara dapat hadir ke majlis persembahan tersebut. Saya juga akan terbabit dalam persembahan tersebut. 45000. Persembahan itu unik kerana inilah kali pertama. Sememangnya masih ada pelajar yang tidak mengenali tarian kaumkaum di negara ini.Tulis sepucuk surat kepada kenalan anda untuk mengajaknya menyaksikan persembahan kebudayaan di sekolah anda itu. Tujuan saya menulis surat ini ialah saya ingin mengajak saudara untuk menyaksikan satu persembahan kebudayaan yang unik di sekolah saya. Tulis surat untuk menyatakan hasrat anda itu. Jalan Bola 2. Pihak sekolah saya mengadakan persembahan itu bertujuan untuk mendidik generasi muda terutama pelajar tentang keunikan kebudayaan pelbagai bangsa di negara ini. Selangor. sekolah saya akan menganjurkan satu persembahan yang melibatkan semua kebudayaan di negara ini pada satu masa. Saudara. Taman Desa Petaling. Diri saya di sini sihat belaka bersama-sama keluarga yang tersayang. Pihak sekolah saya juga telah menjemput beberapa wakil kumpulan dari sekolah berhampiran untuk melibatkan diri mereka juga. Menemui sahabatku. Apa khabar saudara sekarang? Saya berharap dan berdoa semoga saudara dan keluarga berada dalam keadaan sihat walafiat. Azman bin Ali yang kini berada di Taman Kelang. Lot 228. Selangor Darul Ehsan. Kedatangan saudara bukan sahaja akan memeriahkan . Subang Jaya. 28 September 2010. Petaling Jaya.

terima kasih. Sekian. Semoga kita bersua nanti. Sahabatmu.suasana itu tetapi juga memberi sokongan kepada diri saya serta meningkatkan lagi kemahiran saudara tentang kebudayaan yang wujud di negara ini. Kamal Karangan 16 . Baiklah. sampai di sini sahaja surat saya untuk kali ini.

Lima pasukan telah dibentuk dengan setiap pasukan mempunyai sepuluh orang ahli pengakap dan seorang guru yang akan berjalan merentas hutan berpandukan peta yang telah diberikan. sediakan laporan tentang aktiviti perkhemahan tersebut. Pada hari pertama perkhemahan tersebut. . mereka dibenarkan untuk mandi-manda sebelum bertolak pulang ke Selangor pada sebelah petangnya. kompas. pisau. Laporan disediakan oleh. tali dan ubat-ubatan mereka terpaksa berjalan hampir 10 km dan kembali ke kawasan perkhemahan mengikut masa yang ditetapkan. Sebanyak 50 orang ahli pengakap sekolah ini bersama-sama enam orang guru pengiring. Perkhemahan tersebut berlangsung selama tiga hari dua malam bertujuan untuk mendedahkan aktiviti perkhemahan kepada ahli persatuan. Pada masa yang sama aktiviti sebegini mampu untuk mengeratkan hubungan antara ahli serta memupuk semangat bekerjasama antara mereka pula. ahli pengakap telah diuji tentang kemahiran mereka untuk memasang khemah dan mencari kedudukan dalam peta. Aktiviti ini mewujudkan semangat tabah dan kerjasama antara ahli pengakap. 28 SEPTEMBER 2010. Johor. Selaku setiausaha persatuan. Perkhemahan kali ini telah diadakan di kawasan hutan simpan Endau-Rompin. Aktiviti ini amat penting buat mana-mana diri pengakap kerana kedua-dua aktiviti itu mampu memberikan satu keyakinan kepada pengakap untuk berdikari di dalam hutan. Dengan berbekalkan bahan-bahan asas seperti makanan ringan. satu acara merentas hutan telah dijalankan. Pada hari terakhir. Laporan Perkhemahan Persatuan Pengakap Sekolah Rendah Jalan Padang Tembak Persatuan Pengakap Sekolah Rendah Jalan Padang Tembak telah mengadakan satu perkhemahan pada cuti semester yang lalu yakni dari 28 September hingga 3 September 2010. Perkhemahan ini berakhir pada jam 12 tengahari.Persatuan Pengakap sekolah anda telah mengadakan satu perkhemahan di sebuah kawasan taman negara. Manakala hari kedua pula.

Sekolah Rendah Jalan Padang Tembak.Azman Azali (AZMAN AZALI) Setiausaha. Persatuan Pengakap. Karangan 17 .

Usaha untuk menarik lebih banyak ahli persatuan biasanya dijalankan pada awal tahun ketika pendaftaran pelajar baru bermula terutama pelajar darjah dua hingga enam.Tulis satu laporan aktiviti tahunan persatuan yang anda merupakan setiausaha persatuan tersebut. dua mesyuarat agung telah diadakan untuk melantik ahli-ahli jawatankuasa persatuan untuk melancarkan urusan persatuan yang semakin penuh dengan pelbagai aktiviti itu.Minggu Bahasa 4. Laporan Persatuan Bahasa Malaysia Sekolah Kebangsaan Jalan Hulu Penaung: Penasihat: Penegrusi: Naib Pengerusi: Setiausaha: Bendaharai: Ahli Jawatankuasa: Tuan Haji Ahmad Isa Encik Azlan Kamarudin Mohammad Ali Seman Suhaidah Yakob Azman Ali Leow Yee Man Mohd Abu Sulaiman Ros Mustafa Persatuan Bahasa Malaysia.Persembahan drama Semua aktiviti ini berjaya dijalankan kerana kerjasama guru penasihat persatuan bersama-sama ahli persatuan yang benar-benar mahu melakukan satu perubahan .Hari suai kenal dengan ahli baru 2. Sehingga kini. Antaranya ialah: 1.Pertandingan menulis karangan 3. Pada masa yang sama sambuatn daripada pelajar sekolah begitu menggalakkan kerana sehingga kini sudah ada 300 pelajar yang menganggotai persatuan ini dari darjah dua hingga enam.Lawatan ke Dewan Bahasa dan Pustaka 5. Bermacam-macam aktiviti telah dijalankan oleh persatuan ini sepanjang tahun 2008 yang melibatkan semua ahli. Sekolah Kebangsaan Jalan Hulu telah ditubuhkan pada bulan Januari 2008.

besar terhadap persatuan ini. 28 SEPTEMBER 2009 Karangan 18 . Disediakan oleh. Azman Ali (AZMAN ALI) Setiausaha Persatuan Bahasa Malaysia Sekolah Kebangsaan Jalan Hulu. Harapan kami supaya Persatuan Bahasa Malaysia akan lebih aktif pada masa akan datang setanding dengan persatuan dan kelab lain di sekolah ini. Pada tahun hadapan persatuan bercadang untuk melakukan lebih banyak aktiviti lagi terutama yang melibatkan kemahiran menulis dan berbahasa dalam kalangan pelajar di sekolah ini.

Mohamad Deli yang bekerja dengan sebuah syarikat swasta di ibu kota manakala isterinya pula bekerja di sebuah sekolah swasta di Klang. 28. Menurut saksi. dan Shukri Mohamad. Kesemua anak mereka bersekolah di sekolah swasta tersebut. hujan renyairenyai yang turut menyukarkan bantuan diberikan kepada mangsa ketika kejadian tersebut berlaku. 10. 30. Kesemua mangsa meninggal dunia semasa dalam perjalanan ke Hospital Rawang. pula sedang dirawat di unit rawatan kecemasan tetapi keadaannya dikatakan stabil. kemalangan itu sesuatu yang menyedihkan lalu menasihati pengguna yang lain supaya lebih berhati-hati dan memastikan kenderaan mereka sentiasa berada dalam keadaan yang baik sebelum memulakan perjalanan. 31 FEBRUARI – Empat orang sekeluarga termasuk dua kanak-kanak terbunuh apabila sebuah van yang membawa lima orang penumpang terbabas lalu jatuh ke dalam gaung di Kilometer 20 Jalan Rawang kira-kira jam 6 pagi semalam. KUALA LUMPUR. Sulinda Kamarudin. 11. 8. Kemalangan tersebut telah menyebabkan berlakunya kesesakan lalu lintas sepanjang lima kilometer. Manakala anak bongsu mereka Jasmin Mohamad. Van yang dipandu oleh Mohamad Deli itu dipercayai tidak boleh dikawal setelah satu tayarnya meletup lalu merempuh besi penghalang jalan sebelum jatuh ke dalam gaung itu.Tulis satu berita tentang kejadian kemalangan yang berlaku. Marialinda Mohamad. Ketika kemalangan itu berlaku. van tersebut berpusing beberapa kali sebelum merempuh benteng besi tepi jalan itu. Keluarga itu dikatakan baru sahaja pulang dari kampung mereka di Tanjung Malim Perak sempena dengan musim cuti sekolah ini. Karangan 19 . Mangsa yang terkorban ialah Mohamad Deli Seman. Ketua Polis Trafik Kuala Lumpur berkata.

Kami sekeluarga telah pergi ke kampung nenek saya yang terletak berhampiran dengan pantai yang terkenal itu. 234. Jadi. kali ini saya ingin membalas pula dengan menceritakan pengalaman percutian kami sekeluarga di Pantai Lido. Nampaknya percutian saudara bersama keluarga di Pulau Tioman itu memang menarik untuk dibaca berulang kali. Rupa-rupanya . Selangor Darul Ehsan. Petaling Jaya. Johor. 28 September 2009. Ketika tinggal di rumah nenek. Jalan Osman. Menemui saudaraku Ali bin Karim yang kini berada di Sungai Perak. Sudah lama ayah merancang percutian ini kerana setiap kali kami sekolah pasti ayah atau ibu tidak mendapat cuti pula. Saya sendiri tidak pasti jenis-jenis ikan yang sudah ditangkap itu kerana terlalu banyak. sudah ada beberapa orang yang sedang menunggu kami. Sebaik sahaja kami sampai di daratan. Taman Kerjasama Ulung. Perak. No. Kami telah dibawa menaiki sebuah bot yang agak sederhana besarnya. Kami berada di lautan selama hampir lima jam. Semoga saudara berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. Surat saudara itu telah pun selamat saya terima pada empat hari yang lalu dan ribuan terima kasih atas kesudian saudara menulis itu. Saudara. 46400.Tulis sepucuk surat kepada rakan anda untuk menceritakan pengalaman bercuti anda di sebuah tempat Tulis surat itu selengkapnya. Awal-awal pagi lagi kami sudah bertolak ke laut. Kami melihat cara-cara membuang dan menarik pukat yang begitu besar serta cara nelayan mengasingkan ikan-ikan mengikut kategori tertentu ke dalam kotak khas. saya dan adik saya telah berpeluang mengikuti Pak Long pergi menangkap ikan.

Diharap pada cuti penggal yang akan datang. Pada malam itu. Sahabatmu. Ada juga ikan yang kami bawa pulang ke rumah nenek. Semua kotak-kotak ikan itu kemudiannya diangkat ke dalam lori yang sudah sedia menunggu. Mereka kemudiannya berjabat tangan sesama mereka.mereka membeli ikan daripada Pak Long. kita dapat menghabiskan cuti bersama-sama pula. Sekian. Saya ternampak Pak Long dan peraih itu bercakap-cakap tentang sesuatu. Makanan itu merupakan makanan malam yang paling sedap pernah saya alami. terima kasih. Mak dan Mak Long sibuk memasak buat kami. Azman Karangan 20 . kami sekeluarga duduk makan malam bersama-sama dengan hasil tangkapan tadi. Setakat ini sahaja yang dapat saya ceritakan. Sekali-sekali kedengaran cerita lucu terutama cerita Pak Long tentang saya dan adik yang kelihatan begitu kagum dengan nelayan yang menangkap ikan itu.

sukan juga boleh menjadikan interaksi seseorang pelajar itu lebih matang dan meluas. para hakim yang bijaksana. Kalau kita kaji kebanyakan ahli sukan yang berjaya memiliki satu perasaan yakin diri yang amat tinggi sehingga mereka berjaya memperoleh banyak kejayaan dalam hidup mereka. Kita boleh katakan tanpa suka seseorang pelajar itu akan menjadi lemah lalu menjejaskan prestasi pelajarannya. Masa yang dihabiskan sebegini menjadikan mereka . Setiap permainan sukan memerlukan satu jumlah masa yang agak lama seperti empat puluh minit atau sejam. Malah. sekali lagi sukan membuktikan betapa pentingnya aktiviti ini dalam diri pelajar. Sukan melibatkan lebih daripada seorang pelajar lalu setiap aktiviti sukan pasti melibatkan interaski yang kemudiannya boleh dijadikan asas persahabatan buat seseorang itu. Hadirin. Hadirin yang dihormati. Slogan “badan cergas otak cerdas” menjadi satu laungan yang membuktikan betapa pentingnya aktiviti sukan dalam kehidupan seseorang itu terutama pelajar. barisan pembangkang yang dihormati. guru-guru dan para hadirin sekalian. Oleh itu. Rasa keyakinan ini penting kerana kehidupan yang tidak ada rasa yakin pasti akan menimbulkan rasa negatif dalam kehidupan pelajar. Tanpa badan yang sihat seseorang itu pasti tidak mampu untuk melakukan apa-apa tindakan lain terutama untuk belajar dengan sebaik mungkin. Sukan juga menjadikan masa lapang pelajar dihabiskan dengan bermanfaat sekali. Semua interaksi yang berlaku ini menjadikan kehidupan pelajar lebih bermakna lalu mereka berupaya untuk melakukan sesuatu yang baik dalam hidup mereka.Anda menjadi pencadang dalam satu perbahasan yang bertajuk “Sukan memainkan peranan penting dalam kehidupan pelajar”. Bukan sahaja prestasi pelajar berkaitan dengan sukan tetapi rasa keyakinan diri pun akan bertambah. Saya bagi pihak pencadang menyokong tajuk perbahasan kita pada hari ini iaitu “Sukan memainkan peranan penting dalam kehidupan pelajar”. Selamat sejahtera tuan pengerusi majlis.

Karangan 1 Murid-murid sekolah digalakkan mengikuti kelas tambahan. Sekian. Sebelum saya mengundur diri. .mampu menghabiskan masa dengan lebih baik tanpa terbabit dalam sebarang aktiviti yang tidak sihat pula. terima kasih. Hanya menerusi sukan pelajar dapat memahami diri mereka lalu berjaya mencapai matlamat sebenar mereka di dunia ini. sekali lagi saya menegaskan bahawa sukan memainkan peranan penting dalam kehidupan pelajar.

Kelas ini begitu penting buat murid yang lemah dalam sesuatu pelajaran. Kesimpulannya. Karangan 2 Penjagaan kesihatan diri sangat penting kepada kita. murid-murid sekolah perlu digalkkan mengikuti kelas tambahan untuk memastikan masa depan mereka cerah. jumlah kelas yang dihadiri oleh murid ini juga harus dikawal supaya mereka tidak menghabiskan sepanjang masa dengan menghadiri kelas tambahan sahaja. Kualiti lebih penting daripada kuantiti menghadiri kelas. Kaedah ini juga dikenali sebagai latih tubi yang turut memberikan satu pengalaman kepada murid untuk menghadapi realiti peperiksaan sebenarnya. Malah. Murid-murid sekolah digalakkan mengikuti kelas tambahan kerana banyak faedah yang mereka peroleh apabila mengikuti kelas sebegini. Namun. Kelas tambahan sudah menjadi satu kebiasaan dalam kehidupan murid-murid kini. Salah satu kelebihan kelas tambahan ialah guru boleh memberikan banyak latihan tambahan yang boleh meningkatkan keupayaan murid itu untuk menjawab soalan.Tulis faedah-faedah mengikuti kelas tambahan. . Pengalaman menjawab yang dialami dalam kelas tambahan berupaya memberikan satu keyakinan kepada murid tersebut dalam menghadapi peperiksaan pula. kelas tambahan juga memastikan murid-murid memanfaatkan masa dengan aktiviti yang berfaedah. Mereka yang sudah banyak kali membuat soalan yang hampir serupa berasa yakin untuk menjawab dengan tenang dan tepat setiap soalan yang diberikan itu. Faedah yang ketara apabila seseorang murid itu mengikuti kelas tambahan ialah pemahaman mereka terhadap pelajaran akan menjadi semakin kukuh. Kelas tambahan yang diadakan selepas waktu sekolah biasa menyukarkan murid-murid untuk terbabit dalam gejala yang tidak sihat seperti melepak dan menghabiskan masa menonton televisyen.

Semua individu perlu menjaga kesihatan mereka sendiri supaya mereka dalam keadaan yang sihat dalam hidup mereka. Makanan segera perlulah dijauhkan tetapi air hendaklah diambil dalam kuantiti yang banyak dalam sehari untuk menjamin kesihatan yang baik. Karangan 3 Tulis karangan yang bertajuk. Cara yang laing mudah ialah seseorang itu perlu menjaga kebersihan diri. Kesimpulannya. Kesihatan yang baik bukan sahaja menijmatkan kos perubatan seseorang itu tetapi memberikan satu kehidupan yang penuh ceria kepada diri dan keluarga jua. aktiviti bersenam juga mampu mengekalkan kadar kesihatan yang baik. Senaman memastikan peluh dikeluarkan bersama-sama toksik badan yang mampu memberikan seseorang itu tahap imunisasi yang tinggi terhadap sebarang serangan penyakit. Pemeriksaan yang berjadual sebegini mampu mengesan penyakit ketika di peringkat awal lalu mudah menyembuhkannya dan nasihat doktor hendaklah dipatuhi selalu. Aktiviti mandi dan memakain pakaian yang bersih serta memastikan kawasan sekeliling rumah bersih merupakan langkah yang paling praktikal untuk dilakukan oleh sesiapa sahaja. menjaga kesihatan merupakan satu tanggung jawab yang harus dilaksanakan dengan penuh amanah. Selain itu. Seseorang itu juga perlulah bertemu dengan doktor mengikut jadual berkala. “Faedah Membaca” . Malah. Ada banyak cara untuk memastikan kesihatan seseorang itu dalam keadaan baik. pemakanan yang seimbang amat penting terutama makanan yang berzat.Tulis karangan tentang cara-cara menjaga kesihatan diri.

. tabiat suka membaca perlu dipupuk sejak kecil. Manfaat yang jelas diberikan oleh sikap membaca ialah ilmu pengetahuan seseorang itu dalam pelbagai bidang akan bertambah.Semua orang tanpa mengira usia perlulah menyemai minat membaca dalam sanubari mereka. Tiba-tiba seorang rakan kamu tercedera. Pemilikan pengetahuan ini memudahkan seseorang itu untuk menyesuaiakan diri dalam kehidupan era moden yang penuh cabaran ini. sikap membaca boleh menjadi satu cara yang paling mudah dan murah untuk menghabiskan masa lapang. Malah. Bahan bacaan juga boleh menjadi satu cara untuk menghiburkan seseorang itu terutama ketika keseorangan. Karangan 4 Kamu dan rakan-rakan sedang mengikuti kelas kemahiran hidup. Konklusinya. Seseorang itu hanya perlu membeli majalah. akhbar atau buku dan duduk membaca di mana-mana yang sesuai buat mereka berjam-jam lamanya tanpa sebarang gangguan. Amalan membaca memberikan banyak faedah kepada seseorang itu sepanjang hidupnya sama ada disedari atau tidak oleh diri individu tersebut. Minat ini kemudiannya akan berkembang apabila mereka menjadi dewasa lalu amalan ini akan terus wujud dalam diri seseorang itu. Ada banyak bahan bacaan yang mampu memberikan pelbagai bentuk hiburan seperti novel. membaca juga boleh membantu seseorang itu terutama pelajar untuk lulus dengan baik dalam peperiksaannya. Semakin banyak buku yang dibaca semakin besarlah peluang pelajar itu untuk lulus dengan cemerlang kerana semua soalan peperiksaan berdasarkan bahan bacaan yang diberikan oleh pihak sekolah. Tambahan pula. cerpen dan puisi kepada pembacanya dengan mudah.

Ceritakan pengalaman kamu menghadapi peristiwa tersebut. Kemalangan berlaku apabila Azmi hendak memotong kayu itu dengan gergaji lalu terkena tangan Ali secara tidak sengaja. Ali. Kami berasa gembira kerana kelas ini mengajar kami pelbagai kemahiran hidup yang memerlukan kreativiti seperti menghasilkan penyangkut baju dan kotak simpanan pensel. Cikgu Kamal meminta kami semua supaya bertenang dan berhati-hati apabila menggunakan alat-alat tajam di kelas itu pada masa hadapan. Beliau ketika kejadian itu berada di luar kelas. rakan sekelas saya telah ditimpa kecederaan. Tanpa melengahkan masa. saya segera memberitahu Cikgu Kamal yang ketika itu berada di luar kelas bercakap dengan penolong kanan. satu kejadian buruk telah berlaku ketika kelas kemahiran hidup itu sedang berlangsung. Karangan 5 . Namun pada minggu lepas. Tangannya telah terluka ketika sedang membantu seorang lagi rakan saya iaitu Azmi. Beliau membawa Ali ke klinik berhampiran sekolah untuk membuat pemeriksaan lanjut. Kejadian itu berlaku selepas Cikgu Kamal memberikan tugasan kepada kami semua iaitu untuk menyiapkan rangka gambar. Kemudian. Saya dan rakan-rakan sekelas begitu gembira setiap kali kami menghadiri kelas kemahiran hidup. Cikgu Kamal segera masuk ke dalam kelas dan memegang serta mengambil ubat pembasmi kuman lalu menyapukannya ke atas luka Ali itu sebelum membalutnya dengan menggunakan kain pembalut luka. Ali hanya memegang tangannya yang berlumuran darah.

Semasa rehat, seorang rakan kamu menyedari bahawa dia telah kehilangan wang. Dia tidak mempunyai wang untuk berbelanja dan meminta pertolongan daripada kamu. Ceritakan bagaimana kamu membantunya.
Semalam semasa sedang berjalan menuju ke kantin sekolah, Sulaiman baru menyedari bahawa dia tidak mempunyai wang belanja. Dia berpendapat kemungkinan wang itu tercicir ketika dia pergi ke sekolah atau tertinggal di rumahnya. Sulaiman berasa sedih kerana dia tidak mempunyai wang untuk makan lagi. Saya memberitahunya supaya tidak berasa risau kerana saya akan membayar untuk makanannya pada waktu rehat itu. Kami berjalan bersama-sama menuju ke kantin sekolah. Wang saku saya ada RM5 dan memberitahu Sulaiman bahawa kami akan berkongsi wang tersebut untuk membeli makanan di kantin. Saya menjelaskan kepadanya bahawa wang yang saya ada itu sudah lebih daripada cukup untuk membayar makanan kami berdua. Kemudian, saya membeli dua pinggan mi goreng yang berharga RM1 sepiring. Saya menghulurkan mi itu kepada Sulaiman. Sejurus kemudian, saya membeli dua gelas air yang berharga 50 sen dan memberikan segelas kepada Sulaiman juga. Kami makan bersama-sama sambil bebrincang tentang pelajaran yang baru sahaja kami dengar tadi. Selepas makan saya memberikan RM1 kepada Sulaiman untuk tambang bas ketika balik nanti. Dia hanya tersenyum lalu mengucapkan terima kasih kepada saya atas bantuan itu. Sulaiman juga berjanji akan memulangkan semula wang saya pada esok harinya. Saya herasa gembira kerana dapat membantu seseorang pada hari itu.

Karangan 6

Tulis karangan berdasarkan peribahasa “seperti kacang lupakan kulit”
Pak Kamal seorang pesawah yang tidak memiliki pendidikan tinggi. Dia tidak mahu anak tunggalnya itu menjalani kehidupan yang serupa dengannya. Pak Kamal lebih suka melihat Ali berjaya dalam hidupnya dan memiliki pelajaran yang baik. Jadi, setiap hari Pak Kamal dan isterinua akan bekerja keras di sawah untuk memastikan Ali mampu ke sekolah. Mereka sanggup berlapar dan tidak memiliki pakaian yang banyak asalkan anak mereka itu mampu ke sekolah setiap hari. Mereka sanggup berkorban apa-apa sahaja demi kejayaan Ali yang merupakan anak tunggal mereka. Kini, Pak Kamal dan isterinya boleh berbangga kerana Ali menjadi satu-satunya penduduk kampung mereka yang berjaya melanjutkan pelajaran ke menara gading. Ali berjaya dipilih untuk memasuki kursus perubatan di sebuah universiti terkenal negara. Sebaik sahaja tamat pengajiannya, Ali telah berjaya mendapat kerja sebagai doktor di sebuah hospital swasta yang terkenal. Gaji bulannya begitu lumayan. Jauh lebih banyak daripada pendapatan ayahnya itu sehingga Ali sudah mampu untuk membeli sebuah kereta dan rumah dalam masa tidak sampai setahun sahaja. Namun, kebahagian yang dijangkakan oleh Pak Kamal dan isterinya tidak kesampaian kerana kehidupan di kota telah menyebabkan Ali lupa tanggungjawabnya kepada keluarga. Dia tidak lagi pulang melawat ibubapanya di kampung. Dia tidak mengenang jasa dan pengorbanan ayah serta ibunya itu. Pak Kamal sedar bahawa anak yang dahulunya disanjung atas kejayaanya itu kini menjadi seperti kacang lupakan kulit. Apabila teringatkan anaknya itu, Pak Kamal menangis tetapi dia dan isterinya masih berdoa agar Ali akan berasa insaf lalu pulang ke pangkuan mereka.

Karangan 7

Anda telah menyaksikan satu kebakaran. Ceritakan pengalaman anda menangani situasi tersebut.
Aku masih tidak dapat melupakan peristiwa kebakaran yang berlaku pada bulan lepas. Setiap kali membaca akhbar tentang kejadian kebakaran fikiran ini terus teringat akan kejadian itu. Masalah ini berterusan kerana aku terlibat secara langsung dalam peristiwa tersebut. Peristiwa kebakaran itu berlaku pada waktu petang hari Ahad minggu terakhir pada bulan lepas itu. Ketika itu, aku berada di satu simpang jalan menuju ke arah rumahku. Tiba-tiba sahaja, aku terdengar jeritan orang ramai meminta pertolongan kemudian perkataan api berulang kali pula berkumandang. Rupa-rupanya, jeritan itu datangnya dari sebuah rumah di deret rumah yang berada di tepi jalan itu. Tanpa membuang masa, aku segera menelefon pihak bomba dengan menggunakan telefon bimbit yang diberikan oleh ibu tadi. Kemudian, aku menuju ke rumah yang sedang terbakar itu. Ketika aku sampai, sudah ada beberapa jiran yang sibuk mengangkat keluar beberapa peralatan elektrik dari rumah tersebut. Aku membantu mereka. Ada juga beberapa orang yang hanya duduk melihat sahaja. Kemudian kedengaran bunyi siren bomba. Pasukan bomba begitu pantas bertindak kerana dalam masa tidak sampai 10 minit sahaja api yang sedang marak di bahagian atas rumah itu sudah berjaya dipadamkan oleh mereka. Menurut jiranjiran, kebakaran itu berlaku akibat litar pintas. Aku bersyukur kerana dapat membantu mangsa kebakaran dengan segera membuat panggilan kepada pihak bomba. Semua penghuni rumah itu dalam keadaan selamat. Hanya bahagian atas rumah itu sahaja yang terbakar teruk. Aku difahamkan jiran-jiran kawasan itu telah memberi bantuan kewangan kepada mangsa kebakaran itu.

Karangan 8

Ribuan terima kasih kepada pihak sekolah kerana menjemput saya sebagai wakil murid tahun enam untuk berucap dalam majlis yang meriah lagi bermakna ini. Selamat pagi dan salam sejahtera saya ucapkan. Oleh itu. Walaupun kita akan terpisah. harapan kami semua ialah guru-guru tidak akan melupakan kami begitu sahaja. Sekian. kami akan sentiasa mengenang dan menghargai jasa guru sekalian. Yang Berusaha Tuan Guru Besar. dan rakan sekalian. Kami berharap agar guru sekalian sentiada mendoakan kejayaan kami dalam segenap lapangan yang kami ceburi. Bak kata pepatah “jauh di mata dekat di hati”. Selain itu. Hadirin. Akhir kata. Karangan 9 . Tulis ucapan itu selengkapnya. Guru-guru dan rakan-rakan. masyarakat dan negara ini. kami berjanji akan terus belajar dengan tekan sehingga mencapai kejayaan dalam peperiksaan akan datang. terima kasih. Yang Mulia Tuan Pengerusi Majlis. kami memohon maaf aras semua kesilapan yang kami lakukan sepanjang kami belajar di sini. Kami berjanji akan mengingati semua nasihat guru terutama nasihat agar menjadi insan yang berguna buat agama. guru-guru.Anda sebagai wakil murid tahun enam dikehendaki berucap dalam satu majlis perpisahan antara guru dengan murid-murid tahun enam. Tanpa guru siapalah kami. Kami tidak sekali-kali akan menjadi seperti “kacang lupakan kulit”. Guru-guru sekolah ini telah mendidik dan membimbing kami demi kejayaan pada masa hadapan.

Yang Dimuliakan Tuan Pengerusi Majlis. Selamat sejahtera saya ucapkan. Kami berharap guru-guru akan terus berkhidmat untuk mendidik anak bangsa yang amat memerlukan bantuan ini. anda telah dipilih untuk memberi ucapan bersempena dengan sambutan Hari Guru. Didikan guru-guru semua telah banyak memberi kesedaran kepada kami semua.Sebagai ketua murid. kami boleh diumpamakan sebagai anak ayam kehilangan ibu. saya mewakili pelajar tahun enam sekolah ini mengucapkan selamat hari guru kepada guru-guru yang kami semua kagumi. Namun. kami mengucapkan selamat hari guru kepada guru-guru yang dikasihi. Tanpa pertolongan guru-guru semua. Tuan Guru Besar. Akhir sekali. Pada pagi yang penuh bermakna ini. guru-guru yang dikasihi serta rakan sekalian. berkat ketekunan guru-guru semua. Hadirin yang dikasihi. Lengkapkan ucapan di bawah. kami telah berjaya mencapai kejayaan demi kejayaan dalam peperiksaan kami. Karangan 10 Tulis syarahan bertajuk “Cara-cara Menjadi Murid Cemerlang” . Kami mengucapkan berbanyak-banyak terima aksih kepada guru yang begitu tekun dan sabar serta dedikasi mendidik kami untuk memperoleh ilmu pengetahuan. Guru-guru bekerja mendidik kami tanpa mengharapkan sebarang balasan pun. Semua kejayaan ini tidak akan berlaku tanpa kewujudan guru-guru semua.

murid akan belajar secara sistematik bagi menangani kelemahan tersebut. Kepatuhan mematuhi jadual ini menjadikan murid akan mengalami satu kehidupan belajar yang seimbang. Izinkan saya menyampaikan satu syarahan bertajuk “Cara-cara Menjadi Murid cemerlang”. Kecemerlangan pasti mampu meningkatkan imej seseorang murid tersebut.Selamat sejahtera saya ucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis. Semua subjek harus diteliti dan latihan yang cukup dilaksanakan untuk memastikan murid memahami subjek itu secara mendalam. Amalan pemakanan seimbang bersama-sama ketenangan emosi penting dalam kejayaan seseorang murid itu. Langkah awal ialah setiap murid perlu sedar akan kelemahan diri mereka. setiap murid harus tahu cara-cara tertentu untuk mencapai kecemerlangan pendidikan ini. Oleh itu. . Hadirin. para guru serta rakan sekalian. Setiap murid juga semestinya memiliki satu teknik ulang kaji yang berkesan. Oleh itu. Malah. aspek kesihatan diri secara peribadi harus ditekankan. Hadirin yang budiman. Selain itu. Latihan yang sistematik menjadikan murid lebih yakin untuk menghadapi peperiksaan kelak. murid harus memiliki jadual belajar yang efektif. Keadaan ini boleh menjadikan murid lebih yakin dan tenang menghadapi sebarang cabaran peperiksaan yang muncul. Kefahaman akan kelemahan diri ini membolehkan murid menyedari subjek yang perlu diberi penekanan lebih mendalam. guru besar. Kewujudan jadual sebegini menjadikan murid tahu masa yang sesuai untuk melakukan pelbagai aktiviti yang bukan sahaja berkaitan dengan pelajaran tetapi aktiviti lain yang turut penting seperti berbual-bual dengan rakan dan bersukan.

Sesungguhnya. Terima kasih. Semua murid harus berusaha dan mematuhi amalan-amalan positif tertentu. Karangan 11 . Sekian sahaja syarahan saya pada kali ini. Tanpa usaha sudah pasti kejayaan tidak akan muncul begitu sahaja. kecemerlangan tidak mungkin diperoleh dengan mudah sahaja.

Lawatan ini juga akan meluaskan lagi pengetahuan murid tentang kepelbagaian kaum di negara ini. Pulau Pinang merupakan antara negeri yang memiliki kaum-kaum yang unik untuk dilihat oleh murid sekolah ini. . Batu Berendam. 3. Sekolah Kebangsaan Taman Merdeka. 45000. Sekolah Kebangsaan Taman Merdeka. Batu Berendam. saya selaku Pengerusi Persatuan Bahasa Malaysia sekolah ini ingin memohon kebenaran daripada pihak tuan untuk membuat lawatan ke Pulau Pinang pada cuti semester pertama akan datang ini. Persatuan Bahasa Malaysia. 2. Guru Besar. 45000. Selaku pengerusi persatuan. Kami juga akan mengikuti semua arahan guru pengiring kelak. Rombongan ini akan meliputi 20 orang murid tahun enam dan diiringi 4 orang guru.Persatuan Bahasa Malaysia sekolah anda akan mengadakan lawatan ke Pulau Pinang. Memohon Kebenaran Melawat ke Pulau Pinang 28 SEPTEMBER 2009 Merujuk perkara di atas. Tujuan kami mengadakan lawatan tersebut adalah untuk melihat tempat-tempat bersejarah yang terdapat di Pulau Pinang. Kami berjanji akan mematuhi segala peraturan yang telah ditetapkan oleh pihak sekolah. Melaka Tuan. anda dikehendaki menulis sepucuk surat kepada Guru Besar sekolah anda untuk meminta kebenaran untuk mengadakan lawatan tersebut.

Kami berharap agar pihak tuan dapat mempertimbangkan dan meluluskan permohonan kami ini secepat mungkin. Sekian. azman (AZMAN MOHAMAD) Pengerusi. Hal ini kerana kami memerlukan masa untuk membuat semua persiapan sebelum mengadakan lawatan tersebut seperti aspek meminta kebenaran daripada pihak ibu bapa pula. Yang menjalankan tugas. terima kasih. . Persatuan Bahasa Malaysia.4. Sekolah Kebangsaan Taman Merdeka.

Keadaan ini menjadi semakin serius kerana musim hujan yang baharu sahaja tamat bulan lalu menjadikan kawasan tepi jalan raya itu berlopak dan mula berlubang. 2. Jurutera Daerah. Memohon Membaiki Jalan Raya 29 SEPTEMBER 2009. Jalan Aman 2. Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung. saya mewakili penduduk Kampung Pandan Indah Batu 25 memohon jasa baik pihak tuan agar dapat membaiki jalan raya yang sudah rosak di kampung kami ini. Cheras. Tulis sepucuk surat kepada Jabatan Kerja Raya untuk menyatakan permohonan kamu itu. Jalan raya di kampung kami ini telah rosak akibat terlalu banyak lori berat yang menggunakannya untuk mengangkut pasir ke kawasan pembangunan di kampung sebelah. Kampung Pandan Indah Batu 25. Cheras. .Karangan 12 Jalan raya di kampung kamu telah rosak. Berhubung perkara di atas. Jabatan Kerja Raya Daerah Cheras. Kompleks Bangunan Sultan Ismail. anda ingin mengemukakan permohonan membaiki jalan. Sebagai wakil penduduk. 3200. Tuan. Selangor. 43200. Selangor.

Bukan sahaja masalah jalan raya ini menyusahkan pelajar ke sekolah tetapi juga buat kami yang hendak pergi ke tempat kerja kerana jalan raya itu merupakan satusatunya jalan yang menghubungkan kampung ini dengan kawasan lain. 4. Akibat kerosakan jalan raya itu beberapa kemalangan kecil telah berlaku. Yang benar. KAMAL AHMAD ( KAMAL AHMAD) Wakil Penduduk. Malah. Karangan 13 . Saban hari kami terpaksa lebih berwaspada apabila menggunakan jalan raya itu untuk mengelakkan lubang dan sebagainya. Besarlah harapan kami agar pihak tuan dapat membaiki jalan raya di kampung kami ini dengan segera. Kami bimbang jika sesuatu yang buruk akan menimpa mereka kerana keadaan jalan raya yang sudah begitu teruk itu. terima kasih. kami mula berasa bimbang kerana banyak anak-anak penduduk kami menggunakan jalan tersebut untuk ke sekolah mereka. 5.3. Sekian. Cheras. Kampung Pandan Indah Batu 25.

semua umat Islam akan berpuasa selama sebulan. saya dan keluarga di sini semuanya dalam keadaan yang sihat. Sebelum kami menyambut perayaan ini. ramai jiran dan sahabat saya yang datang ke rumah saya pada perayaan tersebut.Tulis sepucuk surat kepada kenalan kamu di luar negara untuk menceritakan tentang perayaan yang telah kamu sambut. Jalan Cheras 2/3. untuk warkah kali ini saya berhasrat untuk menceritakan tentang Hari Raya Adilfitri yang telah saya sambut baru-baru ini. umat islam meraya perayaan ini pada 1 Syawal yakni kalendar Islam. Biasanya emak saya akan menyediakan pelbagai juadah makanan untuk dihidangkan kepada tetamu yang datang sambil berbual-bual. saya dan ayah serta abang akan bersama-sama pergi ke masjid yang berdekatan rumah saya untuk bersembahyang. Cheras. Jadi. 27 September 2009. Surat saudari yang bertarikh 28 Ogos 2009 itu telah lama saya terima. Taman Cheras Aman. 45600. Melisa Kwong yang kini berada di Taiwan dengan selamatnya. Biasanya ketika inilah kami meluahkan rasa syukur kerana berjaya melengkapkan puasa dan mampu menyambut perayaan pula. Biasanya masjid akan dipenuhi dengan orang ramai ketika ini. Menemui sahabatku. Pada hari perayaan itu. . No.227. Selangor. Jadi. Satu perkara yang unik tentang perayaan ini ialah umat Islam akan membuat rumah terbuka yakni semua kaum boleh datang ke rumah orang Islam dan bersama-sama menyambut perayaan ini. Saudari. Untuk makluman saudari. Untuk pengetahuan saudara. Maafkan saya kerana terlewat membalas surat saudari itu kerana kesibukan saya menyambut Hari Raya Adilfitri.

Itu sahaja yang dapat saya ceritakan tentang perayaan yang telah saya sambut itu. Semoga kita akan bertemu lagi. Yang benar.Saya juga akan pergi melawat rumah kawan-kawan saya pada hari perayaan itu. Kamaluddin Karangan 14 . Saya berasa gembira kerana perayaan ini biasanya disambut dalam suasana yang meriah dan ceria lalu memberikan satu kepuasan dalam hidup. terima kasih. Sekian.

228.Balas surat kepada rakan anda untuk memberitahunya tentang persediaan anda menghadapi peperiksaan akhir tahun. Surat yang saudara kirimkan itu telah saya terima pada minggu lalu. Jalan Cheras 12. Taman Cheras Utama. . Saudara. 29 September 2009. Sememangnya saudara berfikiran jauh. Ke hadapan saudara Kamal yang kini berada di Pulau Pinang. Untuk makluman saudara. semoga saudara dan keluarga berada dalam keadaan sihat sejahtera. Saya berasa amat kagum akan persediaan yang telah saudara ambil khas untuk mengharungi peperiksaan akhir tahun pada bulan Oktober nanti. Tindakan awal saya ialah dengan membuat jadual belajar di rumah. 45600. Selangor. No. Pada masa yang sama. Cheras. Kumpulan ini terdiri daripada empat pelajar sekelas saya dan kami bertemu dua kali seminggu yakni pada hari jumaat dan sabtu setiap jam 8 malam hingga 10 malam di rumah saya. saya juga sudah mula membuat persediaan dalam menghadapi peperiksaan tersebut. Kami berbincang dan bertukar-tukar pendapat supaya mampu menambahkan pengetahuan bersama. saya juga mengikuti kelas tambahan yang disediakan oleh pihak sekolah saya. Kelas tambahan ini saya gunakan untuk mengukuhkan lagi kemahiran saya untuk menjawab soalan peperiksaan kelak. saya juga telah menubuhkan satu kumpulan belajar. Kelas ini diadakan setiap hari Isnin bermula jam 4 petang hingga 6 petang. Semua masa yang telah ditetapkan dalam jadual itu sudah saya patuhi agar proses ulang kaji saya lebih berkualiti dan konsisten. Selain itu.

saya boleh memperoleh keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan akhir tahun kelak lalu memberi sedikit harapan kepada ibu bapa saya. Sekian sahaja buat kali ini.Saya amat yakin jika saya berusaha lebih gigih. Yusuf . Terima kasih. Yang benar.

Mereka terkejut apabila didatangi oleh dua lelaki itu yang bersenjatakan sebilah parang dan kapak. Perompak-perompak itu berjaya merampas wang hasil jualan hari itu bernilai hampir RM500. Rompakan tersebut telah dilakukan oleh dua lelaki dalam lingkungan umur 30-an pada petang semalam. Taman Seri Maju. Kejadian yang berlaku dalam masa 10 minit itu merupakan kejadian pertama yang menimpa kedai runcit tersebut. Pemilik kedai runcit itu pada mulanya enggan menyerahkan wang tersebut tetapi setelah perompak memberi amaran akan mencederakan pelangganya. Menurut pemilik kedai runcit itu. rompakan itu berlaku ketika dia sedang melayan seorang pelanggannya. . 28 SEPTEMBER – Satu rompakan telah berlaku di sebuah kedai runcit di Jalan Handal. dia terpaksa menyerahkan wang tersebut. Kedua-dua perompak tersebut dipercayai masih lagi bersembunyi di kawasan berhampiran kerana semua kawasan keluar dari kawasan itu sudah dikawal oleh pihak polis.Karangan 15 Tulis berita tentang satu rompakan yang berlaku di sebuah kedai runcit. KUALA LUMPUR. Pihak polis meminta bantuan orang ramai untuk menghubungi pihak polis jika mereka ternampak dua lelaki yang mencurigakan di kawasan mereka dengan segera. Pihak polis yang datang membuat siasatan kemudian mengesahkan bahawa dua lelaki dalam lingkungan umur 30-an sedang diburu oleh pihak polis.

kampung saya akan dikunjungi para petani dan peniaga. Ada juga yang sedang memasak dan menggoreng pelbagai jenis masakan untuk dijual kepada pengunjung nanti. Semua sudah atau sibuk memasang dan menyusun barang jualan mereka.buahan serta barangan keperluan harian lain. Menjelang jam 9 pagi. . Suasana mula menjadi riuh-rendah dengan suara peniagpeniaga ini. Kebanyak pengunjung yang datang ke situ suka memilih dan menawar harga terutama sayur-sayuran dan buah. sudah mula kelihatan pengunjung memenuhi tapak pasar tani itu. Pemilihan kampung saya mungkin ada kaitan dengan kedudukannya yang strategik kerana berdekatan dengan kampung-kampung lain dan juga bandar Melaka. Ketika waktu inilah. Ada juga yang hanya datang untuk menjamu selera sambil beriadah bersama-sama keluarga mereka. Kampung saya. Kampung Merdeka merupakan lokasi pasar tani sejak beberapa tahun yang lalu. Kelihatan juga beberapa kenderaan terutama van diletakkan di tepi gerai mereka. Manakala kawasan lalu lintas di situ mula menjadi sesak dengan orang ramai berasak-asak membeli-belah. para peniaga mula mengemaskan barangan mereka dan pulang ke rumah masing-masing dengan penuh kegembiraan melihat keuntungan yang diperoleh tadi. Ketika inilah para peniaga sibuk berkempen untuk memastikan barangan mereka laris dijual. Setiap awal pagi Ahad.Karangan 16 Di kawasan tempat tinggal anda satu pasar tani telah dianjurkan. Suasana riuh-rendah tadi akan mula berkurangan menjelang waktu tengah hari. Gambarkan suasana di pasar tani tersebut.

Tempat lawatan kami yang pertama ialah kebun sayur.30 pagi bersama-sama lima guru pengiring. Laporan Lawatan ke Tanah Tinggi Cameron Pada 28 September 2007. Kami begitu kagum melihat keluasan kawasan kebun itu bersama-sama dengan kepelbagaian jenis sayur yang ditanam. kami melawat pula ke bunga. . sekolah Kebangsaan Damai. Antaranya ialah kubis.Karangan 17 Persatuan Bahasa Malaysia sekolah anda telah mengadakan lawatan ke Tanah Tinggi Cameron. Penyelia lading itu telah membawa kami berjalan ke kawasan ladang sambil menerangkan jenis-jenis pokok teh dan proses menghasilkan teh. semua pelajar berasa begitu gembira kerana melihat keindahan bunga yang pelbagai warna itu. kami telah menghabiskan masa dengan berkelah di kawasan air terjun. bas kami bertolak ke Klang dan sampai di Bandar itu menjelang jam 8 malam. Kami mengambil banyak gambar di kebun bunga yang memang indah itu. Puan Erra iaitu salah seorang guru pengiring kami telah membeli beberapa jambak bunga ros untuk hiasan di rumahnya kelak. Penerangan yang diberikan itu telah banyak memberikan informasi baru kepada kami tentang teh. tulis laporan tentang lawatan itu. sebanyak 25 orang ahli Persatuan Bahasa Malaysia. Sebenarnya. lawatan ini telah banyak memberi pengetahuan dan pengalaman baru kepada pelajar semua. cili dan sawi. Selaku setiausaha persatuan. Kemudian. Di situ. Ladang itu memiliki banyak pekerja. Semua tanaman itu kelihatan segar dan lebih besar daripada kebiasaan yang kami nampak di pasar biasa. lobak merah. Kami bercadang utnuk melawat ke tempat lain pula sekiranya berpeluang. Sebelum balik ke Klang. Klang telah mengadakan lawatan ke Tanah Tinggi Cameron. Lawatan kami yang seterusnya ialah lading teh. Setelah berada hampir sejam di kawasan itu. Sebaik sahaja sampai. kami sedang mandi-manda dan menikmati bekalan yang sudah dibawa. Kami bertolak dari sekolah tepat jam 6.

Karangan 18 . Kamal Sulaiman (Kamal bin Sulaiman) Setiausaha Persatuan Bahasa Malaysia. Sekolah Kebangsaan Damai. Klang.Laporan disediakan oleh. 28 Oktober 2008.

biarlah saya mengundurkan diri dahulu.Tulis sebuah syarahan yang bertajuk “Faedah Bergoyong-royong:. Berdasarkan makna ini. Menurut Kamus Dewan 2009. Guru Besar. Kita sebagai rakyat di negara ini yang terdiri daripada pelbagai kaum perlu mengekalkan amalan murni ini supaya satu masyarakat yang bersatu-padu mampu dihasilkan dengan mudah. terima kasih Karangan 19 . Sekian. Oleh itu. Selamat sejahtera saya ucapkan kepada Tuan Pengerusi Majlis. amalan ini masih lagi boleh dilihat dan berlaku sehingga hari ini. Ringkasnya. mudah dan menjimatkan kos serta meriah. Amalan bergotong-royong memastikan semua kerja dapat dilaksanakan dengan cepat. Ada pagi yang mulia ini. Dengan amalan ini. amalan ini merupakan satu tradisi mulia yang perlu dikekalkan. kita bukan sahaja dapat menjimatkan kos dan masa tetapi mengeratkan perpaduan sesama ahli masyarakat setempat kerana berlakunya interaksi ketika amaln bergotong-royong ini dilakukan. barisan hakim yang arif lagi bijaksana. Perpaduan yang selama ini wujud banyak bergantung kepada kekerapan aktiviti bergotong-royong ini dilakukan. majlis perkahwinan menjadi lebih mudah untuk dilaksanakan jika semua ahli masyarakat bekerjasama melaksanakannya selain menjimatkan kos untuk mengupah orang datang memasak atau membina pelamin buat pasangan pengantin. dan para hadirin. Hadirin sekalian. Di kampung-kampung. saya akan menyampaikan sebuah syarahan yang bertajuk “Faedah Bergotong-royong”. guru-guru. Sebagai contoh. Memandangkan masa tidak mengizinkan saya untuk terus berkata-kata. konsep gotong-royong membawa maksud mengerjakan atau mengusahakan sesuatu secara bersama-sama. sikap mementingkan diri dapat dihindarkan menerusi amalan yang murni ini. sebarang aktiviti kerja yang dilaksanakan secara bersama-sama bolehlah dianggap sebagai bergotong-royong.

Kita semua sudah sedia maklum bahawa teknologi maklumat akan menguasai dunia. Cara yang paling mudah adalah menjadikan teknologi maklumat sebagai perantara utama dalam sistem pendidikan engara. Yang Mulia Tuan Pengerusi Majlis.Pendidikan masa depan harus berteraskan teknologi maklumat. guru-guru. . “Pendidikan Masa Depan Harus Berteraskan Teknologi Maklumat”. Semua urusan perniagaan kini mampu dilakukan menerusi komputer dengan begitu mudah dan telur. Pada masa yang sama semua pelajar ini akan menjadi celik komputer yang pastinya memudahkan lagi usaha menguasai teknologi maklumat kelak. Pendedahan yang sebegini akan menjadikan pelajar kita sudah biasa dengan teknologi ini lalu mereka tidak lagi berasa kekok untuk menggunakannya pada masa hadapan. Sebagai pencadang. serta hadirin sekalian. Semua teknologi yang ada kini pasti mempunyai kaitan dengan teknologi maklumat yakni memudahkan manusia untuk mendapatkan sebarang informasi di hujung jari mereka sahaja terutamanya penggunaan internet. Kemampuan mendedahkan pelajar dengan teknologi maklumat di sekolah bakal menghasilkan satu sumber manusia yang sudah mahir menggunakan teknologi ini sejak muda lagi. yang Berusaha Tuan Pegawai Pendidikan Daerah. saya selaku pihak pencadang ingin membahaskan tajuk yang diberikan kepada saya yakni. pendedahan akan teknologi maklumat perlulah diberikan kepada pelajar seawal mungkin. Penggunaan teknologi maklumat terutamanya komputer dalam pembangunan negara bukanlah sesuatu yang asing terutama dalam aspek ekonomi. uru Besar. Lantaran itu. Pada hari ini. sediakan teks perbahasan anda. panel hakim yang arif lagi bijaksana. Hadirin sekalian.

Karangan 20 . Kita mesti menyokong sepenuhnya usaha kerajaan untuk menjadikan pendidikan masa depan berteraskan teknologi maklumat. terima kasih. Pada masa yang sama wawasan negara untuk menjadi sebuah negara maju menjelang 2020 pasti tercapai dengan mudah. Tindakan bijak kerajaan ini mampu menjana pertumbuhan pembangunan negara menjadi lebih rancak dan stabil pada masa mendatang berbanding negara jiran kita.Sidang dewan yang dihormati. Sekian.

Menurut empat lagi rakan mereka yang berada di tempat itu. Tasik itu memang menjadi tempat tumpuan masyarakat terutama pada hujung minggu.Tulis sebuah berita tentang kejadian pelajar mati lemas. Pihak polis berjaya menjumpai mayat kedua-dua mangsa selepas empat jam menjalankan operasi mencari kerana tasik itu agak dalam dan airnya agak keruh. Keempat-empat rakan mereka cuba memberi bantuan tetapi gagal untuk menyelamatkan dua mangsa lemas tersebut. Mereka yang lemas itu dikenali sebagai Ahmad bin Ali dan Kamal bin Murad. tragedi itu berlaku kira-kira jam 4 petang. kawasan tasik itu merupakan tempat larangan berenang dan kelihatan tanda amaran diletakkan di beberapa kawasan strategik di tasik tersebut. Kebanyakan pelajar masih tidak memberi perhatian penting akan faktor keselamatan diri mereka apabila berenang di tasik tersebut. Namun. Karangan 21 . Pihak pengurusan tasik bercadang untuk meningkatkan tahap kelsematan di kawasan tersebut dengan menempatkan lebih ramai pengawal keselamatan untuk mengawasi tingkah laku remaja yang menyalahgunakan kemudahan di tasik tersebut. Faktor hujan turut melambatkan operasi mereka juga. Kedua-duanya berumur 13 tahun dan merupakan pelajar di Sekolah Menengah Jalan Padang Tembak di sini. KUALA LUMPUR. Kedua-dua pelajar itu berenang bersama-sama rakan mereka yang lain di tasik yang sering dikunjungi oleh orang ramai terutama pada hujung minggu tetapi ketika kejadian itu tidak ada sesiapa yang datang membantu mereka. 2 April – Dua pelajar mati lemas ketika berenang bersamasama empat rakan mereka di sebuah tasik di Ampang.

setiap hari anakanda belajar mengulangkaji pelajaran sebaik sahaja selesai sesi persekolahan biasa. Sepanjang tempoh itu anakanda sering teringat akan kehidupan bersama-sama dengan ayahanda dan bonda tetapi anakanda sedar perpisahan ini sementara sahaja. Bukan sahaja anakanda belajar berdikari tetapi anakanda juga mula sedar bahawa kehidupan pada masa hadapan banyak bergantung kepada sikap anakanda untuk menghadapi sebarang cabaran. anakanda akan menduduki peperiksaan sekolah. Negeri Sembilan. Sudah genap sebulan anakanda berada di asrama sekolah ini. Seremban. Anakanda di sini dalam keadaan sihat jua. 45500. semoga berada dalam keadaan sihat sejahtera. . Ampangan. Ayahanda. Anakanda berasa gembira di asrama ini kerana kehidupan di sini memberikan satu pengalaman baru buat anakanda. Rakan-rakan serta guru-guru di sini banyak memberi bantuan. Oleh itu. Pada sebelah malam pula anakanda dan pelajar yang lain wajib menghadiri sesi belajar yang telah ditetapkan oleh pihak pentadbir asrama ini selama dua jam setiap hari kecuali sabtu dan ahad. Sekolah Teknik Tuanku Jaafar. 28 Ogos 2009. pada hujung bulan April nanti. Jalan Jejaka 2. Untuk pengetahuan ayahanda dan bonda. Menemui ayahanda dan bonda. Hubungan anakanda dengan mereka semua berjalan lancar dan yakin prestasi pelajaran anakanda akan semakin bertambah baik nanti.Lengkapkan surat di bawah untuk memberitahu keluarga anda tentang kehidupan anda di asrama.

Sekian.Akhir kata. Mustapha Kamal Karangan 22 . doakanlah kejayaan anakanda di sini dan anakanda akan senantiasa merindui ayahanda serta bonda di sana. Yang benar. terima kasih.

.Majalah berbentuk komik ada kebaikan dan keburukannya untuk pelajar. amalan membaca komik ini juga secara tersirat menjadikan seseorang pelajar itu minat untuk membaca. Kesimpulannya. komik juga membawa impak negatif yakni harga bahan bacaan berunsur komik yang begitu tinggi ini. Semakin banyak bahan komik yang dibaca sudah pasti timbul minat untuk membaca sebarang bahan termasuklah buku teks yang pastinya memberikan kesan positif kepada pelajar kita. pelajar perlu bijak untuk menilai jenis komik yang sesuai untuk dibaca oleh mereka. Sudah pasti pelajar akan menghabiskan sejumlah wang yang banyak untuk membeli bahan komik ini setiap minggu atau bulan yang boleh digunakan untuk membeli keperluan penting lain juga. Amalan membaca komik sudah menjadi sesuatu yang lumrah sehingga amalan ini membawa pelbagai impak kepada pelajar. keganasan ini menyebabkan pelajar mudah terpengaruh lalu berusaha untuk menirunya sehingga menyebabkan mereka terjebak dalam aktiviti yang tidak sihat pula. Komik merupakan bahan bacaan yang digemari oleh remaja kini. Namun. Kebaikan ketara membaca komik ialah pelajar mampu berlibur yakni berehat untuk menenangkan emosi dan jiwa mereka dengan tenang. Pelajar harus sedar bahawa sebarang pembacaan perlulah berlandaskan rasa bertanggungjawab dan memberi informasi yang berguna. Tambahan pula. Bincangkan. Penggunaan gambar yang menarik dan jalan cerita yang unik menjadikan pembacaan komik satu amalan yang menghiburkan Pada masa yang sama. Komik juga sering dianggap pencetus unsur keganasan kerana banyak aksi yang dipaparkan melambangkan aspek keganasan.

Di sebelah sangkar saya tinggal seekor arnab lain yang dikenali sebagai arnab telinga panjang dan di sebelah kiri saya pula sangkar seekor arnab berwarna hitam. Suatu hari saya telah dibawa keluar dari sangkar itu dan dibawa pulang oleh seorang lelaki. kehidupan saya di tempat baru ini memang menarik kerana saya sedar budak itu begitu memahami dan menjaga keselesaan hidup saya. Budak itu terus memeluk saya dengan kuat dan mencium muka saya. Sejak hari itu saya terus tinggal di rumah besar itu. Nama saya arnab perang tetapi kadangkala saya mendengar orang memanggil saya dengan nama sicomel. Setahu saya. Setiap hari budak perempuan itu akan memastikan sangkar saya mempunyai bekalan air dan makanan yang cukup. Saya juga sering kali dimandikan olehnya.Karangan 23 Andaikan anda seekor arnab. Sesungguhnya. Saya ditempatkan di dalam sebuah sangkar yang agak besar bersendirian. Mungkin umur budak itu antara 8-11 tahun. . Kehidupan saya banyak di sebuah kedai haiwan. sejak kecil lagi saya sudah berada di kedai ini. Mungkin saya akan hidup lama di rumah ini. Sebaik sahaja tiba di rumah lelaki itu. Keadaan sangkar itu juga bersih kerana pemilik kedai ini sering menjaga binatang peliharaannya dengan baik. saya terus diberikan kepada seorang budak perempuan. Tulis riwayat hidup kamu. Kawasan sangkar saya pula agak besar malah lebih besar daripada tempat lama saya itu. Kadangkala budak itu menggunakan sejenis cecair yang menyebabkan bulu saya berwarna wangi.

” Hadirin sekalian. Kebanyakan program yang ditayangkan itu merupakan program import yang memaparkan pelbagai unsur ganas yang tidak sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak seperti rompakan dan pembunuhan. Sikap menonton program ini dengan kerap akan menyebabkan kanak-kanak cuba meniru aksi tersebut. Pada masa yang sama unsur hiburan turut ditimbulkan oleh televisyen menerusi penyiaran program dalam dan luar negara itu. guru-guru. Namun.Karangan 24 Anda telah terpilih untuk menyertai pertandingan syarahan antara kelas. Semua pihak terutama ibu bapa perlu sedar akan pentingnya sikap mengawal amalan menonton televisyen ini dengan lebih baik. Tulis teks syarahan anda selengkapnya. Keadaan ini boleh menyebabkan prestasi peperiksaan mereka menurun lalu menimbulkan pelbagai kesan negatif kepada kanak-kanak itu pada masa hadapan pula. Hadirin yang dihormati. Yang saya hormati Tuan Pengerusi Majlis. Akibat pembangunan negara yang begitu pesat hampir semua penduduk negara ini sudah memiliki televisyen di rumah mereka. televisyen menyebabkan kanak-kanak menghabiskan terlalu banyak masa dengan menonton tanpa membuat sebarang aktiviti yang berfaedah seperti membuat kerja sekolah mereka. Tajuk syarahan itu ialah “Keburukan Siaran Televisyen Kepada Kanak-kanak. Guru Besar. Kita perlu sedar bahawa rancangan televisyen dapat mempengaruhi . Televisyen sudah diketahui mampu bertindak sebagai alat penyebaran maklumat yang berkesan kepada negara ini. Ibu bapa harus mengutamakan program yang mampu menambahkan pengetahuan dan memupuk sikap baik dalam diri kanak-kanak kerana kanak-kanak merupakan pemimpin negara pada masa hadapan.”. Alasan menonton program kesukaan mereka sering menjadi alasan yang menyebabkan banyak aktiviti lain terganggu. Selain itu. barisan hakim yang arif lagi bijaksana. peranan televisyen yang membawa kebaikan itu turut menyelitkan impak buruk yang ketara kepada kanak-kanak di negara ini. dan rakan-rakan sekalian. Tajuk syarahan saya pada pagi ini ialah “Keburukan Siaran Televisyen Kepada Kanak-kanak.

pilihlah rancangan televisyen yang sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak. Sekian. .fikiran dan tindakan kanak-kanak. terima kasih. Oleh itu.

Selain itu. Tajuk syarahan saya pada pagi ini ialah “Keburukan Siaran Televisyen Kepada Kanak-kanak. Televisyen sudah diketahui mampu bertindak sebagai alat penyebaran maklumat yang berkesan kepada negara ini. Alasan menonton program kesukaan mereka sering menjadi alasan yang menyebabkan banyak aktiviti lain terganggu.”. Keadaan ini boleh menyebabkan prestasi peperiksaan mereka menurun lalu menimbulkan pelbagai kesan negatif kepada kanak-kanak itu pada masa hadapan pula. Hadirin yang dihormati. guru-guru. Semua pihak terutama ibu bapa perlu sedar akan pentingnya sikap mengawal amalan menonton televisyen ini dengan lebih baik. Guru Besar. Tulis teks syarahan anda selengkapnya. peranan televisyen yang membawa kebaikan itu turut menyelitkan impak buruk yang ketara kepada kanak-kanak di negara ini. dan rakan-rakan sekalian. televisyen menyebabkan kanak-kanak menghabiskan terlalu banyak masa dengan menonton tanpa membuat sebarang aktiviti yang berfaedah seperti membuat kerja sekolah mereka. Yang saya hormati Tuan Pengerusi Majlis. Tajuk syarahan itu ialah “Keburukan Siaran Televisyen Kepada Kanak-kanak.Karangan 25 Anda telah terpilih untuk menyertai pertandingan syarahan antara kelas. Sikap menonton program ini dengan kerap akan menyebabkan kanak-kanak cuba meniru aksi tersebut. Akibat pembangunan negara yang begitu pesat hampir semua penduduk negara ini sudah memiliki televisyen di rumah mereka. Namun. Pada masa yang sama unsur hiburan turut ditimbulkan oleh televisyen menerusi penyiaran program dalam dan luar negara itu. Kebanyakan program yang ditayangkan itu merupakan program import yang memaparkan pelbagai unsur ganas yang tidak sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak seperti rompakan dan pembunuhan. barisan hakim yang arif lagi bijaksana. Ibu bapa harus mengutamakan program yang mampu menambahkan pengetahuan dan memupuk sikap baik dalam diri kanak-kanak kerana kanak-kanak merupakan pemimpin negara pada masa .” Hadirin sekalian.

hadapan. pilihlah rancangan televisyen yang sesuai untuk ditonton oleh kanak-kanak. terima kasih. Kita perlu sedar bahawa rancangan televisyen dapat mempengaruhi fikiran dan tindakan kanak-kanak. . Oleh itu. Sekian.

Pelajar merupakan pemimpin negara pada masa hadapan. Semua pelajar yang sejak awal dikesan bakal mempunyai masalah salah laku perlu menghadiri sesi kaunseling yang konsisten. Kawalan yang ketat memastikan media massa tidak menyiarkan sebarang budaya negatif yang boleh ditiru oleh golongan muda ini pula. Tulis sebuah karangan tentang cara-cara mengatasi masalah tersebut. Pelajar harus bijak menilai perkara yang buruk dan baik lalu membuat keputusan dengan sebaik mungkin. pihak sekolah perlu menyediakan perkhidmatan kaunseling yang berkualiti di sekolah mereka. Selain itu. Malah.Karangan 26 Sejak akhir-akhir ini. Pada masa yang sama wujud pelbagai langkah yang boleh dilakukan untuk mengatasi kemelut sosial yang melanda golongan muda negara ini. Pelajar juga boleh diselitkan dengan pendedahan ilmu keagamaan dan moral yang tinggi. pihak berkuasa turut boleh memainkan peranan dengan mengawal penyiaran unsur-unsur hiburan yang tidak bermoral terutama di media massa. Masalah salah laku dalam kalangan murid memang semakin membimbaangkan terutama di kawasan bandar. . Kerajaan harus memandang jauh dalam usaha menangani kemelut sosial ini. Tindakan yang paling efektif ialah pelajar-pelajar perlu diberikan pendedahan motivasi. Langkah ini mampu menguatkan jati diri pelajar supaya lebih tabah menghadapi dugaan kehidupan remaja yang penuh cabaran. Media massa sering menjadikan isu salah laku pelajar ini sebagai berita utama mereka. Pengawasan sebegini memastikan gejala ini mampu ditangani sejak awal lagi. masalah salah laku dalam kalangan pelajar di negara ini harus ditangani secara holistik. Kesimpulannya. kerajaan dan pelajar itu sendiri. Semua pelajar harus memiliki jati diri yang utuh untuk menghalang mereka terjebak ke dalam masalah salah laku ini. Semua pihaak perlu bekerjasama melaksanakan perana mereka baik ibu bapa. sikap pelajar itu sendiri perlu berubah. masyarakat begitu bimbang tentang masalah salah laku yang melanda pelajar-pelajar. Tambahan pula.

Selain itu. Kita semua sedia maklum tanpa benteng agama sudah pasti seseorang itu mudah melakukan perkara yang tidak baik. seseorang itu juga boleh menghabiskan masa dengan bersenam terutama ketika waktu petang. Malah. Manusia yang tidak tahu menggunakan masanya dengan baik sering kali dikatakan manusia yang tidak bijak. Maka. Antara aktiviti ini ialah bekerja.Karangan 27 Tulis sebuah karangan yang bertajuk “Cara-cara Menggunakan Masa dengan Bijak”. melakukan hobi atau menghabiskan masa dengan membaca buku. seseorang itu terutamanya pelajar boleh menggunakan masanya dengan mengulang kaji pelajarn mereka. Semua aktiviti yang dilakukan ini boleh membawa manfaat kepada seseorang itu. Mereka yang degil sahaja pasti akan kehilangan kepentingan masa dalam kehidupan mereka itu. ada pelbagai cara yang membolehkan masa seseorang itu habiskan dengan baik. Semakin banyak masa dihabiskan dengan membaca bahan sekolah semakin baiklah buat pelajar tersebut. Karangan 28 . Pada masa yang sama mempelajari ajaran agama menjadikan seseorang itu insan yang lebih sempurna. Amalan yang positif ini mampu memberikan tahap kesihatan yang baik kepada seseorang itu dalam jangka masa panjang. setiap manusia berhak menghabiskan masanya dengan baik. Kesimpulannya. Masa yang ada juga boleh digunakan untuk mempelajari ilmu keagamaan. Tindakan ini bukan sahaja memastikan masa mereka dihabiskan dengan efektif malah aspek pendidikan pelajar itu turut meningkat. Tindakan pertama ialah manusia menghabiskan sebahagian besar masanya dengan melakukan pelbagai aktiviti yang berfaedah. Kajian perubatan juga membuktikan bahawa senaman mampu menjadikan minda seseorang itu lebih cerdas. Masa amat penting buat seseorang manusia itu. Mereka yang bijak sahaja mampu memenuhi masanya dengan amalan yang positif.

Buat masa ini aku belum dapat memikirkan jenis perniagaan itu tetapi yakin perniagaan itu bakal menjanjikan sumber pendapatan yang mantap buat diri sendiri dan keluarga untuk satu jangka masa yang lama. aku akan memberikan derma kepada badan-badan kebajikan yang amat memerlukan bantuan seperti rumah anak yatim dan orang tua. pelbagai perkara mampu dilakukan buaat diriku dan orang lain terutama keluarga tercinta. Semua impianku pasti akan terlaksana dengan menjadi seorang jutawan itu. Langkah awal untuk menjadi jutawan ialah aku perlu belajar dengan baik sehingga berjaya memasuki menara gading. aku juga akan mula membuka perniagaan keluarga pula. aku perlu memiliki satu kerjaya yang baik. Aku sedar semua perniagaan mempunyai risiko tetapi aku yakin akan kemampuan diri. Selain itu. Ketika inilah perancangan amat penting terutama sikap menyimpan wang harus diamalkan dengan lebih praktikal lagi. Panjangnya karangan anda tidak kurang daripada 80 patah perkataan. usaha menjadi seorang jutawan memerlukan ketekunan yang tinggi. Dengan memiliki wang dan harta yang banyak. Kemudian. Aku memang berhasrat untuk menjadi jutawan. Wang derma itu mungkin mampu menjadikan individu yang bernasib malang ini lebih ceria dan mampu meneruskan kehidupan harian mereka dengan baik. Aku juga akan memberikan sejumlah wang kepada ayah dan ibu sebagai bekalan masa tua mereka. Wang itu akan disimpan dalam satu akaun amanah yang akan memberikan wang secara bulanan kepada ibubapaku dengan lancar. . Aku amat berharap dan berdoa agar impianku menjadi realiti.Tulis sebuah karangan yang bertajuk „Jika aku Seorang Jutawan”. Namun. Jasa mereka mendidik aku ketika kecil sehingga berjaya harus menjadikan tugas menjaga mereka satu kewajipan yang utama. aku akan terus berusaha dengan gigih mencapainya kerana semua impian tanpa usaha hanyalah satu angan-angan siang hari sahaja. Sehingga impian itu menjadi kenyataan. Sebaik sahaja menjadi jutawan.

Aku mula panik dan cuba bangun untuk menuju ke khemahku. Semakin lama semakin jelas mahkluk itu. Aku sedar maut sedang berada di depanku sahaja. Aku terus menjeris kuat dengan mata tertutup rapat. Tiba-tiba. Bunyi tapak kaki harimau semakin lama semakin hampir. Suara yang biasa aku dengar. kakiku tersandung akar pokok lalu aku tercampak di tengah-tengah hutan itu. Rupa-rupanya aku bermimpi dan ibu sedang berada di sebelahku. Bunyinya begitu menakutkan. Malam memang gelap tetapi cahaya api unggun mampu memberikan sedikit cahaya ketika itu. . Aku berlari dengan kuat ke arah yang bertentangan. Pada cuti sekolah yang lalu. sebaik sahaja aku memusingkan badan ke arah khemahku kelihatan satu makhluk di depan khemah dengan matanya merah menyala. Dia hanya tersenyum tetapi aku terus memandang tepat ke arah gambar poster harimau yang tergantung di bilikku itu. Aku dan beberapa rakan yang lain telah siap mendirikan khemah kami lalu duduk menikmati makanan di kawasan unggun api. aku terdengar suara orang memanggilku. Mereka soelah-olah ghaib begitu sahaja ditelan kegelapan malam itu. Bunyi ngaumannya menyebabkan aku menutup telinga dengan lama.Karangan 29 Tulis sebuah karangan yang bertajuk „Dikejar Seekor Harimau”. Jantungku terus berdegup kencang kerana menyedari makhluk itu ialah seekor harimau belang yang begitu besar. Mungkin di sana aku akan menemui rakan-rakan semula. Tiba-tiba aku mendapati semua rakan-rakanku hilang satu demi satu. Tidak lama kemudian. Aku tersedar. aku telah mengikuti satu aktiviti meredah hutan anjuran persatuan pengakap sekolah. Peluh mula menitis pantas mungkin kerana rasa takut. Namun. Larianku tidak mempunyai arah hanya mahu menyelamatkan diri daripada haiwan pemangsa yang ganas ini. Aku memandang ke kiri dan ke kanan tetapi tidak menemukan sesiapun.

Kita bukan sahaja akan berjaya malah kehidupan seseorang itu akan menjadi lebih baik jika memegang utuh maksud peribahasa ini. Pada masa yang sama. Panjangnya karangan anda itu tidak kurang daripada 80 patah karangan.Karangan 30 Tulis karangan dengan berdasarkan peribahasa „genggam bara api biar jadi arang‟. Dalam budaya Melayu terdapat pelbagai peribahasa yang bukan sahaja sedap untuk didengar tetapi mempunyai maksud yang tersirat. Karangan 31 . peribahasa ini turut memberikan peringatan bahawa dalam usaha mencapai sesuatu itu pasti akan wujudnya cabaran yang getir. Peribahasa „genggam bara api biar jadi arang‟ merupakan antara peribahasa yang menjadi pegangan hidup masyarakat negara ini kerana peribahasa ini bermaksud jika kita melakukan sesuatu pekerjaan yang sukar hendaklah dilaksanakan dengan sabar sehingga berjaya memperoleh manfaatnya. Untuk mendapatkan kejayaan yang baik seseorang itu hendaklah mampu menahan atau menangani cabaran yang wujud itu dengan sebaik mungkin. Maka. Sama seperti bara api yang begitu panas tetapi jika digenggam dengan baik akan menjadi arang yang membuktikan betapa cabaran akan menjadi mudah jika dihadapi dengan baik. peribahasa ini memang sesuatu yang positif untuk diamalkan. Peribahasa ini menuntut seseorang supaya melakukan sesuatu sehingga berjaya jadi peribahasa ini mampu memberikan panduan kepada kita semua dalam kehidupan. peribahasa ini mengajak kita agar tidak mudah mengaku kalah dan terus berjuang. Usaha mengamalkan peribahasa ini menjadikan seseorang itu berusaha dengan tekun seperti pelajar yang pastinya akan terus belajar untuk mencapai impian mereka. peribahasa ini turut menegaskan peri pentingnya sikap tidak berputus asa dalam mencapai cita-cita. Selain itu. Sikap putus asa bukan sahaja akan melunturkan daya juang seseorang malah mampu menjejaskan keyakinan diri seseorang jua. Kesimpulannya.

Dia sering memberikan perhatian ketika guru mengajar di dalam kelas. Cikgu Azman menjelaskan bahawa semua orang boleh berjaya kerana „belakang parang sekalipun kalau diasah nescaya akan menjadi tajam juga‟. Amirul bangun lalu bertekad akan belajar dengan bersungguh-sungguh mulai hari itu. Perubahan sikap Amirul itu mula menyaksikan prestasi peperiksaan semakin bertambah baik. Sejak itu Amirul mula belajar dengan tekun. Semua kelas tambahan yang diberikan oleh gurunya dihadiri tanpa banyak alasan lagi. hati Amirul penuh ceria dan bangga. Sokongan guru-guru ini menjadikan Amirul semakin bersemangat untuk melakukan yang terbaik dalam UPSR yang bakal berlangsung tidak lama lagi. Apabila keputusan UPSR diumumkan. Ketika duduk di tepi pintu pagar sekolahnya menanti bas sekolahnya. Semua latihan guru dilakukannya dengan segera dan penuh tumpuan. Dia masih berada di tangga terakhir dalam kelas. Keputusan peperiksaan penggal pertama yang sudah diumumkan dua hari lalu. Guru muda itu memang rapat dengan Amirul lalu memberikan nasihat agar Amirul tidak bersediah lagi. Dia berjaya mendapat 4A dan 1B yang merupakan satu pencapaian yang cemerlang buat dirinya. dia dihampiri oleh Cikgu Azman. Guru-guru sekolahnya juga mula menyedari perubahan sikap Amirul itu lalu mereka terus memberikan sokongan padu agar perubahan ini berterusan. Hati Amirul sudah membuat keputusan untuk mendapat kejayaan cemerlang dalam UPSR kelak.Tulis sebuah cerita yang bertajuk „Belakang parang sekalipun kalau diasah nescaya akan menjadi tajam juga‟. . Amirul hanya berdiam diri sahaja sambil tangannya memegang buku laporannya dengan matanya masih berair merah. Panjangnya karangan anda tidak kurang daripada 80 patah perkataan. Amirul tidak lagi banyak menghabiskan masanya dengan bermain di padang atau di kelas. Sebaik sahaja mendengar kata-kata gurunya itu. Dia mengucapkan terima kasih kepada Cikgu Azman lalu berjalan menuju ke arah bas yang sudah menunggunya itu. Kejayaan itu membuatkan dia semakin yakin untuk terus berjaya terutama dalam peperiksaan PMR kelak.

Saudara. Kedah. Kehadiran saudara sebagai sahabat saya telah banyak membantu saya menjalani kehidupan dengan lebih baik terutama ketika menghadapi peperiksaan UPSR yang lalu itu. Semoga saudara berada dalam keadaan sihat sejahtera. 28 Oktober 2009. Saya dan keluarga di sini dalam keadaan sihat belaka. Saya berharap saudara akan terus berjaya dalam pelajaran dan impian saudara untuk menjadi seorang doktor kelak. Begitu juga dengan diri saya akan terus memaklumkan perkembangan diri saya kepada saudara.Karangan 32 Rakan anda mendapat tawaran melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh. Pada masa yang sama saya juga akan kehilangan saudara sebagai sahabat saya. Dalam mengejar impian itu saya berharap saudara akan terus mengirim khabar berita buat saya di sini. Tujuan saya menulis surat ini adalah untuk mengucapkan tahniah atas kejayaan saudara diterima memasuki sekolah berasrama penuh di Selangor itu. Saya yakin saudara berasa begitu ceria. Walaupun kita akan berjauhan tetapi saya yakin kita akan terus berhubungan antara satu sama lain. Jitra. . Ke hadapan sahabatku saudara Halim yang kini berada di Selangor. 23. Kejayaan ini membuktikan bahawa impian saudara untuk belajar di sekolah berasrama sudah tercapai. Tulis sepucuk suraat kepada rakan anda itu. Jalan Maharaja 2/2 Taman Desa Maharaja 77660.

Semoga saudara berjaya menjalani kehidupan baru di sekolah berasrama itu. terima kasih. Azman Karangan 33 . Sekian. Saya juga berharap agar kita mempunyai peluang untuk berrtemu lagi.Setakat ini sahaja buat kali ini. Yang benar.

Hubungan yang positif sebeginilah yang mampu memberikan impak positif kepada aspek pembelajaran pelajar itu. Sebagai mengakhiri ceramah ini. Rumahku‟. Rumahku‟. Sekolah merupakan gedung ilmu yang hanya menunggu untuk digunakan oleh pelajar. sudah psti pelajar itu mampu belajar dengan lebih baik kerana hubungannya dengan pihak guru terjalin dengan baik sama seperti hubungan rapat mereka dengan ibubapa. Hadirin sekalian. sikap menghormati dan berdisiplin yang diamalkan di rumah dibawa ke sekolah menjadikan murid-murid lebih berperibadi mulia. Terlebih dahulu saya ucapkan ribuan terima kasih atas jemputan pihak sekolah untuk saya memberikan ceramah yang bertajuk. „Sekolahku. Amalan menjaga kebersihan. maka impian kita untuk menjadikan sekolahku rumahku akan menjadi kenyataan. Selamat sejahtera buat guru-guru dan muridmurid sekalian. sekolah yang dianggap sebagai rumah sendiri mampu membentuk sahsiah yang baik kepada pelajar tersebut. „Sekolahku.Sebagai seorang pakar motivasi. Rumah dan sekolah merupakan tempat yang mampu memberikan pendidikan kepada pelajar. Justeru. Perasaan keserasian sebeginilah yang mampu menjadikan kehidupan pelajar di sekolah itu sesuatu yang seronok dan merangsang minat untuk belajar. Sebaik sahaja kita membicarakan mengenai „sekolahku‟ dan „rumahku‟ kita sebenarnya memperkata perkara yang serupa. pelajar yang selesa untuk menggunakan kemudahan sekolah ini seperti di rumahnya pasti akan mendapat banyak manfaatnya. terima kasih. Saya yakin jika semua informasi yang saya sebutkan tadi dapat difahami oleh pelajar semua. anda telah diundang untuk memberikan ceramah yang bertajuk. Selain itu. Maka. Karangan 34 . ingin saya tegaskan bahawa kejayaan sesuatu usaha itu banyak bergantung kepada kesungguhan dan kerjasama semua pihak untuk mencapainya. Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis. pelajar yang mampu menganggap sekolahnya umpama rumahnya. Sekian.

Telefon masih menjadi pilihan ramai walaupun kini persaingan sengit daripada alat telekomuniasi lain mula kelihatan. mudah alih dan telefon awam. Selain itu. teknologi ini juga menjadikan hubungan keluarga dan manusia menjadi semakin rapat kerana mudah untuk berhubung. Kewujudan alat ini menjadikan komunikasi antara manusia begitu mudah dilakukan. telefon juga memastikan setiap manusia menerima maklum balas tentang sesuatu perkara dengan segera. Jarak yang jauh bukan lagi menjadi halangan besar buat manusia untuk berkomunikasi menerusi telefon. telefon memudahkan perhubungan antara dua hala. Kesimpulannya. Keadaan ini memastikan tindakan yang lebih tepat mampu dilaksanakan kerana maklumat disampaikan dengan segera. Harga yang murah menjadikan alat ini sesuatu yang perlu dalam kehidupan manusia moden. Ciptaan beliau itu kini telah menjadi salah satu alat telekomunikasi yang popular terutama kepada generasi muda. Sudah menjadi satu kelaziman remaja kini mempunyai telefon bimbit yang menjadi lambang peribadi mereka. Malah. Telefon merupakan hasil cipata seorang lelaki yang dikenali sebagai Alexander Graham Bell. Sebarang keputusan yang diambil oleh seseorang itu boleh disampaikan kepada orang lain dengan pantas terutama dengan penggunaan perkhidmatan pesanan ringkas (sms). Tanpa telefon kemungkinan interaksi manusia tidak akan menjadi sebegini intim. Bukan sahaja telefon mudah dan moden tetapi kosnya yang murah menjadikan hampir semua keluarga mampu memilikinya. Tulis sebuah karangan berdasarkan tajuk yang diberikan. Tamadun manusia menerima impak yang positif daripada teknologi ini. . Alat ini menjadi pilihan kerana penggunaan yang cepat dan mudah.„Telefon merapatkan hubungan‟. Interaksi manusia menjadi begitu dekat akibat penciptaan teknologi ini. Kini akibat perubahan teknologi yang canggih pelbagai jenis telefon telah muncul seperti telefon talian tetap.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful