P. 1
ASGNMNT ABG ABADI

ASGNMNT ABG ABADI

|Views: 221|Likes:
Published by Saiful Amri

More info:

Published by: Saiful Amri on Apr 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/09/2015

pdf

text

original

BML 3083 : SEMANTIK DAN PRAGMATIK BAHASA MELAYU

KANDUNGAN

1.0

BAHAGIAN A

SOALAN Metafora bukan sahaja merupakan bahasa kiasan tetapi juga sebagai alat pengungkapan fikiran. Seperti pandangan Charteris Black (2004), metafora menghadirkan satu cara baru memandang dunia yang menawarkan satu penggambaran yang segar. Lakoff dan Johnson (1980) menyatakan

1

berikan ulasan anda tentang perkara-perkara berikut: i. Hampir semua kata bisa dipakai secara luas. dan makna tersebut bisa dipakai sesuai dengan metaforis (fungsinya). Satu perkataan bersifat konkrit dan satu lagi bersifat abstrak. Metafora dapat digunakan atau difungsikan dalam arti yang luas. bukan sekadar bahasa tetapi fikiran dan tindakan. tersusun rapi dan biasanya terdiri daripada 2 perkataan. sehingga makna yang mulanya metaforis menjadi makna yang bernilai baru. Contoh. Makna : Hal ini biasa di jelaskan untuk mengungkapkan sebuah makna yang berlebih-lebihan. akan tetapi metafora dapat dibatasi oleh sebuah konteks. Bahkan dalam perkembangan waktu. padat. 3. Metafora: Jenis-jenis 2 .BML 3083 : SEMANTIK DAN PRAGMATIK BAHASA MELAYU bahawa metafora menembus kehidupan seharian. perjelaskan cara metafora memerikan makna dalam situasi-situasi yang berkaitan. Hampir semua kata yang memiliki makna bernilai. Daripada pernyataan di atas. metaforis mampu mengambil alih makna sebenarnya sehingga ia lebih dikenal dengan makna metaforisnya ketimbang makna sebenarnya. Dengan memberikan 5 contoh metafora dalam bahasa Melayu. kolam-kolam derita. Sifat gaya bahasa ini ringkas. 1.0 2. Dengan kata lain metafora dapat berdiri sendiri sebagai kata tunggal. namun makna kiasan tersebut sungguh tidak telalu sulit untuk menjelaskan dan mengartikan apa arti dari kata-kata yang dimaksudkan. negeri impian.0 Metafora Penerbitan makna lain daripada makna tersurat. Metafora merupakan gaya bahasa kiasan atau perbandingan yang membawa maksud lain daripada makna biasa kata atau frasa tersebut atau makna sebenar perkataan berkenaan sebagai perbandingan atau kiasan yang biasa terdapat dalam sajak/ puisi.0 PENGENALAN DEFINISI : Metafora adalah : penggunaan bahasa atau pun kata-kata frase maupun kalimat yang di gunakan untuk mengungkapkan kepada personal ataupun kelompok secara langsung dan bukan dengan arti yang sebenarnya. makna kata yang sesuai metafora adalah sebagai kata yang bernilai. Metafora juga menjadi bagian yang sangat penting dalam wawasan berbahasa.

contoh 'merpati putih' dan 'bendera putih'. Ia untuk juga membolehkan kita memikirkan sebab-sebab yang mungkin dan bagi sesuatu untuk menyenaraikan kemungkinan-kemungkinan pilihan penyelesaian dipertimbangkan sebelum membuat keputusan dan menyelesaikan masalah. 2. 4. perasaan. pengucapan yang mengandungi metafora unsur-unsur bandingan yang memang tersirat implisit sifatnya. Ia membolehkan kita belajar menjana idea-idea sendiri supaya tidak perlu bergantung pada orang lain sebelum membuat pilihan. encipta metafora menggunakan bahasa figuratif untuk menerangkan makna sesuatu perkara.penggunaan /percampuran dua atau lebih unsur metafora dalam sesuatu pernyataan 3. malah mampu mendidik pendengar untuk memikirkan maksud di sebalik kata-kata yang ditulis/diucapkan. Metafora menegaskan ciri-ciri sesuatu objek. orang atau peristiwa dengan menggunakan sesuatu perkara lain yang beranalogi untuk menerangkan ciri-ciri dengan jelas dan dramatis.0 LIMA CONTOH METAFORA DALAM BAHASA MELAYU YANG DIGUNAKAN SEHARIAN 5. Perkaitan metafora dalam kehidupan ialah penggunaan metafora digunakan untuk menyampaikan pemikiran.0 RUMUSAN 3 .metafora atau kiasan yang tidak lagi mempunyai keaslian penyairnya. metafora rancu . tindakan secara tidak langsung dan berhemah. metafora usang . kita sebenarnya menggunakan suatu analogi secara figuratif. Apabila kita mencipta metafora.BML 3083 : SEMANTIK DAN PRAGMATIK BAHASA MELAYU 1. Ini bertujuan perkara.

BML 3083 : SEMANTIK DAN PRAGMATIK BAHASA MELAYU 2.0 BAHAGIAN B 4 .

1 2.2 2. Banyak faktor yang melibatkan interpretasi makna dan amat sukar memastikan ketepatan makna. 2. Hubungan antara makna perkataan berdasarkan.3 PENGENALAN PERBINCANGAN TENTANG KOMPONEN MAKNA RUMUSAN 5 . a) sinonim b) antonim c) polisemi d) homonim e) hiponim Daripada pernyataan di atas. Perjelaskan setiap satu komponen makna berikut dengan memberikan contoh-contoh yang sesuai. berikan ulasan anda tentang perkara-perkara berikut: i.BML 3083 : SEMANTIK DAN PRAGMATIK BAHASA MELAYU SOALAN Setiap perkataan dalam sesuatu bahasa dikatakan mempunyai hubungan yang erat antara satu sama lain.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->