P. 1
BAHAN KITAR SEMULA

BAHAN KITAR SEMULA

|Views: 2,802|Likes:
Published by Safrah Saf

More info:

Published by: Safrah Saf on Apr 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/11/2014

pdf

text

original

TAJUK

:

MEMBINA BEKAS PENSIL BERASASKAN BAHAN TERBUANG

1.0

PENDAHULUAN

Apabila melihat botol plastik air mineral dan kotak minuman yang bersepah terlintas dikotak fikiran sesuatu boleh dilakukan. Sifat botol plastik yang tahan dan tidak tajam itu boleh digunakan untuk di jadikan sesuatu bahan yang lebih berfaedah.

Botol plastik diperbuat daripada palstik jenis . Bahan ini dipilih kerana ia tidak mempunyai bahan mudah terlarut yang boleh membahayakan pengguna. Selain itu jangka hayattermoplastik agak lama. Ia tergolong didalam bahan yang tidak mudah reput. Kos penghasilan bahan

menggunakan plastik ini boleh dikatakan murah dan menjimatkan.

Kotak minuman pula diperbuat daripada kertas yang mempunyai dua jenis permukan. Permukaan luar kotak kasar dan di bahagian dalamnya diselaputi kertas bersadur aluminiumyang tidak memudaratkan. Ini bertujuan mengatasi sifat fizikal kertas yang serap air. Dengan adanya lapisan kertas aluminium ini ia menjadikan bahagian dalam kotak iti kalis air.

Dua jenis bahan ini dipilih untuk dijadikan bekas pencil kerana ia mudah dperolehi dan disamping sifat fizikalnya yang tahan dan tidak mudah reput. Selain itu kedua- dua bahan ini tidak mempunyai kesan toksik dan amat sesuai untuk kegunaan murid-murid di sekolah rendah.
1

2.0

LATAR BELAKANG Projek ini akan dijalankan di Sekolah Kebangsaan LKTP. Pemanis 1, Segamat Johor. Majoriti penduduk disini mempunyai tahap pendidikan yang sederhana.

Idea ingin membina produk ini bertambah kuat apabila memerhatikan gelagat murid-murid tahun 1 yang sering tidak mempunyai peralatan asas yang lengkap untuk belajar iaitu pemadam, pensil dan pembaris. Terdapat juga murid-murid yang sering tertinggal alatulis di atas meja apabila meninggalkan kelas atau pulang ke rumah . Apabila dihimpunkan alat tulis tersebut jumlahnya agak banyak.

3.0

PERMASALAHAN

Apabila dihimpunkan

alat tulis yang sering ditinggalkan oleh murid-murid

jumlahnya agak banyak. Situasi ini menimbulkan satu pembaziran. Kelas juga menjadi kotor atau lebih tepat lagi bersepah.

Jika bahan ini diletakkan di dalam bekas yang cantik, menarik dan tersusun ia boleh digunakan oleh murid-murid yang sering tertinggal alat

tulis. Oleh itu Peninjau bercadang untuk menyediakan satu bekas pensil di atas meja.

2

0 PERSOALAN TINJAUAN Terdapat pelbagai reka bentuk bekas yang boleh dicipta. Antaranya 1. REKA BENTUK A 3 .4.

REKA BENTUK B 4 .2.

REKA BENTUK C 5 .3.

0 OBJEKTIF Mengenalpasti reka bentuk bekas pensil kegunaan murid .2 KEPENTINGAN PRODUK Alat bekas pencil ini amat penting sebagai salah satu jalan penyelesaian kepada pemasalahan yang telah di sebut tadi. 5. 5. REYMI YUZIFARAZILA BT. JAMAL ZIKRI B. ZUL AIN NATIKHA BT. Selain itu ia juga dapat mengurangkan pembaziran dan menambah minat murid belajar . 4.4. ZAHARI X X X X X X 6 .1 Reka bentuk yang dipilih oleh murid REKA Bil NAMA MURID REKA REKA BENTUK 3 BENTUK 1 BENTUK 2 1 2 3 4 MAHZUMI B. kotak minuman dan papan lapis.1 BAHAN YANG SESUAI Hasil daripada tinjauan bahan yang sesuai digunakan untuk menghasilkan produk ini ialah botol plastik.

Murid yan sering menjadikan alasan tiada pensil untuk menulis dapat diatasi.5.3 Bahan yang dipilih oleh guru-guru untuk menghasilan produk itu lebih kepada plastik kerana ia tahan. ABD.2 Reka bentuk yang dipilih oleh guru REKA Bil NAMA MURID REKA REKA BENTUK 3 BENTUK 1 BENTUK 2 1 2 3 4 PUAN NORLIZAH BT. Menjadikan kelas lebih kemas dan konduksi untuk pengajaran dan Pembeajaran 3.4 Antara kepentingan produk menurut pendapat guru-guru dan muridmurid ialah 1. 7 . AZIZ X X X X 5. dapat mengurangkan perasaan redah diri dikalangan murid-murid yang datang daripada keluarga berpendapatan rendah keana kelengkapan asas untuk menulis telah tersedia di kelas. OTHMAN ENCIK SAWAL B. 2. mudah didapati dan tidak merbahaya kepada murid-murid 5. TUMIN CIK AISHAH BT ALI ENCIK RIDUAN B.

Peninjau akan kurang mahir dalam menghasilkan Kerja tangan atau Kraftangan 8 .0 SKOP TINJAUAN Berdasarkan kepada tinjauan reka bentuk yang dipilih oleh guru-guru dan murid dapat disimpulkan disini bahan yang sesuai untuk menghasilkan produk bekas pensil ini ialah berasaskan plastik. Kemahiran . Pemanis 1 7.Peninjau agak sibuk dengan tugas harian 2 Peralatan kerja.6. Masa .0 HALANGAN TINJAUAN Semasa melakukan tinjauan terdapat beberapa kengkangan yang telah dihadapi antaranya: 1.Peninjau tidak mempunyai kelengkapan yang lengkap untuk memudahkan menghasikan bekas pensil ini telah mengakibatkan alatan tersebut lambat untuk disiapkan 3. Tinjauan ini telah dilakukan pada guru-guru di Sekolah Kebangsaan LKTP.

Tambahan pula majoriti penduduk di kawasan ini suami isteri berkerja. Ada dikalangan meraka tidak tahu langsung. 9 .8. Hasil kajian juga menunjukkan jika setiap surirumah ini dapat mengamalkan amalan kitar semula. Kajian perlaksanaan konsep kitar semula oleh firma-firma kontraktor yang ditinjau oleh Phan Chin Liong pada tahun 2008.0 SOROTAN TINJAUAN 1. Kajian yang dilakukan Oleh Raja Nor Aziara binti Raja Anuar (2010) bertajuk “Amalan Kitar Semula di Kawasan Seksyen 9 Shah Alam” mendapati Isi rumah menghasilkan bahan buangan yang boleh di kitar semula yang amat tinggi.kontraktor kelas F di negeri Johor masih lagi kurang. 2. mereka dapat menyumbang menjimatkan kos bahan mentah dalam nilai yang besar. Hasil tinjauan beliau mendapati tahap perlaksanaan kitar semula di kalangan kontraktor. Situasi ini berpunca daripada kurangnya ilmu dikalangan mereka.

9.1 Bagi menghasilkan bekas pensil ini kajian telah dijalankan di SK.3 Kerangka Tinjauan PENINJAU PENINJAU PRODUK SATU U PRODUK DUA PRODUK TIGA PENINJAU U HASIL DAPATAN U U PENINJAU U 10 . LKTP.9.2 Reka bentuk tinjauan Reka benuk tinjauan ialah satu pendekatan tinjauan secara diskriping atau secara penerangan bagaimana pendekatan tinjauan dijalankan. Pemanis 1 secara kuanlitatif dan kuantitatif.0 METODOLOGI 9. 9.

STATUS 3. UMUR 4. JANTINA 2.5 TAHUN ( ) ) ) 6 – 10 TAHUN ( LEBIH 11 THUN ( 11 . Demografi Soal Selidik Demografik 1.9. KELULUSAN LELAKI PEREMPUAN BUJANG BERKHAWIN 7 – 8 tahun 23-30 tahun 31-49 tahun 50 ke atas SEKOLAH RENDAH Diploma Ijazah ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) 5. PENGALAMAN BERKERJA - 1 .4 Instrumentasi Kaedah yang telah dijalankan ialah: i) soal selidik ii) temubual Kaedah soal selidik mengandungi 2 bahagian A.

Bil 1 2 Soal selidik Produk ini sangat menarik Produk ini dapat meningkatkan prestasi pembelajaran murid Produk ini dapat mengatasi masalah murid malas menulis Kerana tiada pensil Kos menghasilkan produk ini berpatutan Bahan untuk mengahasilkan produk ini mudah didapati Produk ini dapat menarik minat murid untuk belajar Alat tulis murid tahun 1 tidak lengkap kerana terdapatnya produk ini.Soal Selidik Borang Soal Selidik Skala markah soal selidik 1 – Sangat Setuju 2 – Setuju 3 – Kurang setuju 4 – tidak setuju 5 – Sangat tidak Setuju Bulatkan skala yang sesuai mengikut pendapat anda. Produk ini mengambil masa untuk disiapkan Produk ini tidak tahan lama Saiz produk ini bersesuaian 1 1 2 2 Skala 3 3 4 4 5 5 3 1 2 3 4 5 4 5 6 7 1 1 1 1 2 2 2 2 3 3 3 3 4 4 4 4 5 5 5 5 8 9 10 1 1 1 2 2 2 3 3 3 4 4 4 5 5 5 12 .

1 Orthgrafik 13 .5.9.5 Pembinaan Produk 9.

9.2 Isometrik 14 .5.

9.5.3 Gambar 15 .

10.1 Langkah – langkah membina produk Kenal pasti model yang ingin dibina Kenal pasti lukisan kerja untuk setiap bahagian A dan B Membuat pelan bentuk-bentuk yang dikehendaki.. MEREALISASIKAN PRODUK 10. bahagian A dan B Mencantum bentuk-bentuk menjadi objek Cantumkan bahagian A dan B di atas tapak bahagian C Proses kekemasan pada model yang telah siap 16 .

2 Menentukan Bahan Hasil daripada tinjauan bahan yang di pilih untuk menghasilkan objek Ialah: 1.5 ml 2. botol mineral 1. penahan tepi 5. kertas pasir 17 . skru kecil 5. Gam 6. Alatan mengukur 4. Kotak minuman 4.10. Gergaji putting 2. syelek 10.3 Peralatan yang diperlukan Antara peralatan yang diperlukan untuk menghasilakan produk ini ialah : 1. Kertas pembalut 7. papan lapis 3. Skru driver 3.

10.5 Uji . Cantum bahagian projek yang telah dipotong dengan menggunakan gam dan skru di atas tapak 7. Kemaskan papan menggunakan kertas pasir.Suasana pembelajaran berjalan dengan lebih baik dan seronok.didapati produk ini dapat menambah minat murid untuk belajar. Buat kekemasan pada projek dengan menyapu syelek 8.Masalah murid tidak membuat kerja bertulis di dalam kelas dapat diatasi kerana di atas meja setiap kumpulan mempunyai alat tulis asas iaitu pemadan.4 Pencantuman dan kekemasan Langkah-langkah menghasilkan produk 1. . Potong botol minuman mineral yang diperlukan 5. Potong papan yang telah ditanda dengan menggunakan gergaji puting. 18 . Ukur dan tanda papan mengikut ukuran dalam jadual. Hiasan juga boleh dibuat dengan menggunakan kertas hisan atau kain perca. .Setelah diuji. pembaris dan pensil. 4. Potong kotak minuman yang diperlukan 6. 2. 10. 3.

PENGALAMAN BERKERJA -1 .11. KELULUSAN LELAKI PEREMPUAN BUJANG BERKHAWIN 23-30 tahun 31-49 tahun 50 ke atas Diploma Ijazah 2 2 0 4 1 2 1 2 2 5. JANTINA 2.5 TAHUN -6 – 10 TAHUN -LEBIH 11 THUN 1 1 2 19 .0 Analisa Data Analisa soal selidik demografik berikut ialah analisa soal selidik yang telah dijalankan pada 4 orang guru Soal Selidik Demografik 1. STATUS 3. UMUR 4.

Analisa Soal Selidik dan Persoalan Tinjauan. Produk ini mengambil masa untuk disiapkan Produk ini tidak tahan lama 4 5 6 7 1 4 2 0 1 0 2 1 2 0 0 1 0 0 0 2 0 0 0 0 8 9 0 1 1 1 2 3 2 1 0 1 0 0 0 0 0 10 Saiz produk ini bersesuaian 20 . Bil 1 2 3 Produk ini sangat menarik Perkara 1 0 1 2 2 4 2 2 3 0 1 0 4 0 0 0 5 0 0 0 Produk ini dapat meningkatkan prestasi pembelajaran murid Produk ini dapat mengatasi masalah murid malas menulis Kerana tiada pensil Kos menghasilkan produk ini berpatutan Bahan untuk mengahasilkan produk ini mudah didapati Produk ini dapat menarik minat murid untuk belajar Alat tulis murid tahun 1 tidak lengkap kerana terdapatnya produk ini. Berikut ialah analisa persoalan tinjauan yang telah dijalankan pada 15 orang pekerja kilang.

warna yang ceria dan mempunyai manfaat kepada mereka. Selain itu dengan adanya bekas pensil yang dilengkapi dengan kelengkapan asas untuk menulis menjadikan alasan „tiada pensil‟ oleh murid – murid tahun 1 yang agak malas untuk menulis dapat dibendung.12. Situasi ini di dorong oleh keinginan mereka menggunakan pensil yang telah disediakan di atas meja kumpulan mereka. Mereka juga mudah tertarik kepada bentuk produk yang unik. Bekas tempat pensil ini juga menjadikan mereka lebih rajin untuk menulis. 21 .0 Perbincangan/ Kesimpulan Berdasarkan data yang diperolehi dapat disimpulkan disini bahawa muridmurid tahun satu suka kepada sesuatu benda yang baru. Mereka tiada alasan lagi untuk tidak mahu menulis.

Selain itu produk ini juga boleh dijadikan bahan projek untuk murid-murid tahun 4 di dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup. Oleh itu bahan buangan ini perlu diselenggarakan sebaik mungkin. 22 . Saban hari kehidupan manusia menjadi semakin sibuk dan kompleks. Hasil daripada tinjauan yang dijalankan produk yang dihasilkan telah dapat Mengatasi masalah murid tahun 1 yang sering tidak membawa alat tulis ke sekolah.kadang terlupa tentang harga kemodenan tersesebut iaitu pencemaran yang semakin membimbangkan disebabkan bahan buangan. Bagi mengatasi masalah tersebut pelbagai mesin dan peralatan moden dicipta untuk memudahkan kehidupan. reuse and recycle”. Salah satu cara yang tidak asing bagi kita ialah kempen “reduce . Secara tidak langsung dengan adanya penghasilan produk ini botol – botol minuman mineral yang terpakai tidak lagi didapati terbuang di kawasan sekitar sekolah.13. Seiring dengan kemodenan dan kemajuan kita kadang. Bagi menyahut kempen ini peninjau telah cuba mencipta tempat letak pensil berasaskan botol minuman plastic dan kotak minuman yang sering dilihat bersepah.0 Penutup Umum mengetahui bahawa kita berada di satu zaman yang serba moden dan mencabar.

Low Swee Leng : Stimulus X‟tra Kemahiran hidup 23 . Undang-undang Pengurusan Sampah Hampir Siap Southern Waste Management (2005) “Pemeliharaan Alam Sekitar Melalui Kitar Semula”. Barangan yang Boleh Dikitar Semula Md Aziadi bin Md Yusof (2006). Benut. 4 Julai 2006. Recycling Plastics Utusan Malaysia. 17 September 2006. Fakulti Kejuruteraan Awam. Pontian. Penglibatan Kitar Semula Kurang Sampah Nurliana Abu. Rang Undang-undang Pengurusan Sisa Pepejal Kebangsaan Hampir Siap Berita Harian. Universiti Teknologi Malaysia Mingguan Malaysia. Waste-to-Energy Ong Ka Ting. Johor. Kajian Pengurusan dan Kitar Semula Plastik Kampung Siput. 11 Oktober 2004. 16 September 2006.BIBLIOGRAFI Azmi Khalid. Sisa Sifar (Zero Waste) : Pendekatan Terbaik Mengurus Sumber Goodship. Texas Society of Professional Engineers. (2001) “Introduction to Plastic Recycling”. Dasar Sisa Pepejal Kebangsaan Diluluskan National Energy Education Development Project. 2003. V. 1997. Museum of Solid Waste. 16 September 2006. Rapra Technology Limited Majlis Perbandaran Seberang Perai. 2006.

Abdul Rashid bin Johar.Sopia binti Md Yassin. Norashikin Nazri (2009)Advantage Science Year 6 . Mohd. Zaidi Mahamad. Suwabatullaslamiah binti Jalaludin Science Textbook Year 5(2006). Yassin. Sasbadi Sendirian Berhad. Faezah Abdul Wahab: Modul Aktiviti Standart Year 5.P Chin. Rashid. Iskandar Abd. Sopia binti Md. Yassin.Azizah binti Ngah Tasir.(2007) Scienc Year 6 Pratical Book.Azizah binti Ngah Tasir. (2005) Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Raja Sarimah binti Raja Alias. Aileen Woong.Naziyah binti Khalid.(2005) Science Year 4 Practical Book.Sopia binti Md Yassin. Toh Kim Kau. Aris bin Abu Yamin. (2000) Penilaian Kerja Amali PEKA Tahun 6 : Longman 24 . Kurrikulum Kebangsaan Sekolah Rendah. Mohd.Toh Kim Kin. Science Textbook Year 4. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Md.Toh Kim Kin.Naziyah binti Khalid. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah. Abdul Rashid bin Johar. Yatim bin Dolir. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Md. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Sopia binti Md.KBSR 4(2011) Pep publications Sdn Bhd. P. Sopia binti Md. Toh Kim Kau. Raja Sarimah binti Raja Alias.Sasbadi Sendirian Berhad Wan zuraidah Wan Zaid. Sopia binti Md.Mohd Yatim bin Dolir.Mohd Yatim bin Dolir. Yatim bin Dolir. Aris bin Abu Yamin. Suwabatullaslamiah binti Jalaludin (2006)Year 5 Pratical Book. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Loo Sau Lee . Yassin.(2007) Scienc Textbook Year 6. Muhammad Abu Bakar(2004) Science Textbook Year 3. Yassin.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->