P. 1
BAHAN KITAR SEMULA

BAHAN KITAR SEMULA

|Views: 2,765|Likes:
Published by Safrah Saf

More info:

Published by: Safrah Saf on Apr 23, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/11/2014

pdf

text

original

TAJUK

:

MEMBINA BEKAS PENSIL BERASASKAN BAHAN TERBUANG

1.0

PENDAHULUAN

Apabila melihat botol plastik air mineral dan kotak minuman yang bersepah terlintas dikotak fikiran sesuatu boleh dilakukan. Sifat botol plastik yang tahan dan tidak tajam itu boleh digunakan untuk di jadikan sesuatu bahan yang lebih berfaedah.

Botol plastik diperbuat daripada palstik jenis . Bahan ini dipilih kerana ia tidak mempunyai bahan mudah terlarut yang boleh membahayakan pengguna. Selain itu jangka hayattermoplastik agak lama. Ia tergolong didalam bahan yang tidak mudah reput. Kos penghasilan bahan

menggunakan plastik ini boleh dikatakan murah dan menjimatkan.

Kotak minuman pula diperbuat daripada kertas yang mempunyai dua jenis permukan. Permukaan luar kotak kasar dan di bahagian dalamnya diselaputi kertas bersadur aluminiumyang tidak memudaratkan. Ini bertujuan mengatasi sifat fizikal kertas yang serap air. Dengan adanya lapisan kertas aluminium ini ia menjadikan bahagian dalam kotak iti kalis air.

Dua jenis bahan ini dipilih untuk dijadikan bekas pencil kerana ia mudah dperolehi dan disamping sifat fizikalnya yang tahan dan tidak mudah reput. Selain itu kedua- dua bahan ini tidak mempunyai kesan toksik dan amat sesuai untuk kegunaan murid-murid di sekolah rendah.
1

2.0

LATAR BELAKANG Projek ini akan dijalankan di Sekolah Kebangsaan LKTP. Pemanis 1, Segamat Johor. Majoriti penduduk disini mempunyai tahap pendidikan yang sederhana.

Idea ingin membina produk ini bertambah kuat apabila memerhatikan gelagat murid-murid tahun 1 yang sering tidak mempunyai peralatan asas yang lengkap untuk belajar iaitu pemadam, pensil dan pembaris. Terdapat juga murid-murid yang sering tertinggal alatulis di atas meja apabila meninggalkan kelas atau pulang ke rumah . Apabila dihimpunkan alat tulis tersebut jumlahnya agak banyak.

3.0

PERMASALAHAN

Apabila dihimpunkan

alat tulis yang sering ditinggalkan oleh murid-murid

jumlahnya agak banyak. Situasi ini menimbulkan satu pembaziran. Kelas juga menjadi kotor atau lebih tepat lagi bersepah.

Jika bahan ini diletakkan di dalam bekas yang cantik, menarik dan tersusun ia boleh digunakan oleh murid-murid yang sering tertinggal alat

tulis. Oleh itu Peninjau bercadang untuk menyediakan satu bekas pensil di atas meja.

2

4. Antaranya 1.0 PERSOALAN TINJAUAN Terdapat pelbagai reka bentuk bekas yang boleh dicipta. REKA BENTUK A 3 .

REKA BENTUK B 4 .2.

REKA BENTUK C 5 .3.

Selain itu ia juga dapat mengurangkan pembaziran dan menambah minat murid belajar .1 Reka bentuk yang dipilih oleh murid REKA Bil NAMA MURID REKA REKA BENTUK 3 BENTUK 1 BENTUK 2 1 2 3 4 MAHZUMI B.2 KEPENTINGAN PRODUK Alat bekas pencil ini amat penting sebagai salah satu jalan penyelesaian kepada pemasalahan yang telah di sebut tadi. 4. 5. ZAHARI X X X X X X 6 .4. kotak minuman dan papan lapis. 5. REYMI YUZIFARAZILA BT.1 BAHAN YANG SESUAI Hasil daripada tinjauan bahan yang sesuai digunakan untuk menghasilkan produk ini ialah botol plastik.0 OBJEKTIF Mengenalpasti reka bentuk bekas pensil kegunaan murid . ZUL AIN NATIKHA BT. JAMAL ZIKRI B.

Murid yan sering menjadikan alasan tiada pensil untuk menulis dapat diatasi.5. Menjadikan kelas lebih kemas dan konduksi untuk pengajaran dan Pembeajaran 3. TUMIN CIK AISHAH BT ALI ENCIK RIDUAN B. 7 . ABD.4 Antara kepentingan produk menurut pendapat guru-guru dan muridmurid ialah 1. OTHMAN ENCIK SAWAL B. 2.2 Reka bentuk yang dipilih oleh guru REKA Bil NAMA MURID REKA REKA BENTUK 3 BENTUK 1 BENTUK 2 1 2 3 4 PUAN NORLIZAH BT. mudah didapati dan tidak merbahaya kepada murid-murid 5. dapat mengurangkan perasaan redah diri dikalangan murid-murid yang datang daripada keluarga berpendapatan rendah keana kelengkapan asas untuk menulis telah tersedia di kelas.3 Bahan yang dipilih oleh guru-guru untuk menghasilan produk itu lebih kepada plastik kerana ia tahan. AZIZ X X X X 5.

Pemanis 1 7. Kemahiran .6.Peninjau tidak mempunyai kelengkapan yang lengkap untuk memudahkan menghasikan bekas pensil ini telah mengakibatkan alatan tersebut lambat untuk disiapkan 3.0 HALANGAN TINJAUAN Semasa melakukan tinjauan terdapat beberapa kengkangan yang telah dihadapi antaranya: 1.Peninjau akan kurang mahir dalam menghasilkan Kerja tangan atau Kraftangan 8 . Tinjauan ini telah dilakukan pada guru-guru di Sekolah Kebangsaan LKTP.0 SKOP TINJAUAN Berdasarkan kepada tinjauan reka bentuk yang dipilih oleh guru-guru dan murid dapat disimpulkan disini bahan yang sesuai untuk menghasilkan produk bekas pensil ini ialah berasaskan plastik.Peninjau agak sibuk dengan tugas harian 2 Peralatan kerja. Masa .

kontraktor kelas F di negeri Johor masih lagi kurang. Situasi ini berpunca daripada kurangnya ilmu dikalangan mereka. 9 . Kajian perlaksanaan konsep kitar semula oleh firma-firma kontraktor yang ditinjau oleh Phan Chin Liong pada tahun 2008.8. mereka dapat menyumbang menjimatkan kos bahan mentah dalam nilai yang besar. Hasil tinjauan beliau mendapati tahap perlaksanaan kitar semula di kalangan kontraktor. Ada dikalangan meraka tidak tahu langsung. Kajian yang dilakukan Oleh Raja Nor Aziara binti Raja Anuar (2010) bertajuk “Amalan Kitar Semula di Kawasan Seksyen 9 Shah Alam” mendapati Isi rumah menghasilkan bahan buangan yang boleh di kitar semula yang amat tinggi. Tambahan pula majoriti penduduk di kawasan ini suami isteri berkerja.0 SOROTAN TINJAUAN 1. Hasil kajian juga menunjukkan jika setiap surirumah ini dapat mengamalkan amalan kitar semula. 2.

9. LKTP. 9. Pemanis 1 secara kuanlitatif dan kuantitatif.3 Kerangka Tinjauan PENINJAU PENINJAU PRODUK SATU U PRODUK DUA PRODUK TIGA PENINJAU U HASIL DAPATAN U U PENINJAU U 10 .2 Reka bentuk tinjauan Reka benuk tinjauan ialah satu pendekatan tinjauan secara diskriping atau secara penerangan bagaimana pendekatan tinjauan dijalankan.0 METODOLOGI 9.9.1 Bagi menghasilkan bekas pensil ini kajian telah dijalankan di SK.

STATUS 3. Demografi Soal Selidik Demografik 1. UMUR 4. KELULUSAN LELAKI PEREMPUAN BUJANG BERKHAWIN 7 – 8 tahun 23-30 tahun 31-49 tahun 50 ke atas SEKOLAH RENDAH Diploma Ijazah ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) 5.5 TAHUN ( ) ) ) 6 – 10 TAHUN ( LEBIH 11 THUN ( 11 .9.4 Instrumentasi Kaedah yang telah dijalankan ialah: i) soal selidik ii) temubual Kaedah soal selidik mengandungi 2 bahagian A. JANTINA 2. PENGALAMAN BERKERJA - 1 .

Produk ini mengambil masa untuk disiapkan Produk ini tidak tahan lama Saiz produk ini bersesuaian 1 1 2 2 Skala 3 3 4 4 5 5 3 1 2 3 4 5 4 5 6 7 1 1 1 1 2 2 2 2 3 3 3 3 4 4 4 4 5 5 5 5 8 9 10 1 1 1 2 2 2 3 3 3 4 4 4 5 5 5 12 .Soal Selidik Borang Soal Selidik Skala markah soal selidik 1 – Sangat Setuju 2 – Setuju 3 – Kurang setuju 4 – tidak setuju 5 – Sangat tidak Setuju Bulatkan skala yang sesuai mengikut pendapat anda. Bil 1 2 Soal selidik Produk ini sangat menarik Produk ini dapat meningkatkan prestasi pembelajaran murid Produk ini dapat mengatasi masalah murid malas menulis Kerana tiada pensil Kos menghasilkan produk ini berpatutan Bahan untuk mengahasilkan produk ini mudah didapati Produk ini dapat menarik minat murid untuk belajar Alat tulis murid tahun 1 tidak lengkap kerana terdapatnya produk ini.

5 Pembinaan Produk 9.5.9.1 Orthgrafik 13 .

2 Isometrik 14 .5.9.

5.3 Gambar 15 .9.

1 Langkah – langkah membina produk Kenal pasti model yang ingin dibina Kenal pasti lukisan kerja untuk setiap bahagian A dan B Membuat pelan bentuk-bentuk yang dikehendaki. MEREALISASIKAN PRODUK 10.10. bahagian A dan B Mencantum bentuk-bentuk menjadi objek Cantumkan bahagian A dan B di atas tapak bahagian C Proses kekemasan pada model yang telah siap 16 ..

Kertas pembalut 7. Alatan mengukur 4. skru kecil 5. Kotak minuman 4.3 Peralatan yang diperlukan Antara peralatan yang diperlukan untuk menghasilakan produk ini ialah : 1. kertas pasir 17 .2 Menentukan Bahan Hasil daripada tinjauan bahan yang di pilih untuk menghasilkan objek Ialah: 1. Skru driver 3. penahan tepi 5. papan lapis 3. syelek 10. Gam 6. botol mineral 1. Gergaji putting 2.10.5 ml 2.

. 10. pembaris dan pensil. 18 .10. Potong botol minuman mineral yang diperlukan 5. Hiasan juga boleh dibuat dengan menggunakan kertas hisan atau kain perca. Buat kekemasan pada projek dengan menyapu syelek 8. Potong kotak minuman yang diperlukan 6. 4.4 Pencantuman dan kekemasan Langkah-langkah menghasilkan produk 1. Cantum bahagian projek yang telah dipotong dengan menggunakan gam dan skru di atas tapak 7. Potong papan yang telah ditanda dengan menggunakan gergaji puting. . 2.didapati produk ini dapat menambah minat murid untuk belajar. 3.Setelah diuji.Masalah murid tidak membuat kerja bertulis di dalam kelas dapat diatasi kerana di atas meja setiap kumpulan mempunyai alat tulis asas iaitu pemadan.5 Uji . Ukur dan tanda papan mengikut ukuran dalam jadual.Suasana pembelajaran berjalan dengan lebih baik dan seronok. Kemaskan papan menggunakan kertas pasir.

UMUR 4. PENGALAMAN BERKERJA -1 .11. STATUS 3. JANTINA 2.0 Analisa Data Analisa soal selidik demografik berikut ialah analisa soal selidik yang telah dijalankan pada 4 orang guru Soal Selidik Demografik 1.5 TAHUN -6 – 10 TAHUN -LEBIH 11 THUN 1 1 2 19 . KELULUSAN LELAKI PEREMPUAN BUJANG BERKHAWIN 23-30 tahun 31-49 tahun 50 ke atas Diploma Ijazah 2 2 0 4 1 2 1 2 2 5.

Bil 1 2 3 Produk ini sangat menarik Perkara 1 0 1 2 2 4 2 2 3 0 1 0 4 0 0 0 5 0 0 0 Produk ini dapat meningkatkan prestasi pembelajaran murid Produk ini dapat mengatasi masalah murid malas menulis Kerana tiada pensil Kos menghasilkan produk ini berpatutan Bahan untuk mengahasilkan produk ini mudah didapati Produk ini dapat menarik minat murid untuk belajar Alat tulis murid tahun 1 tidak lengkap kerana terdapatnya produk ini. Berikut ialah analisa persoalan tinjauan yang telah dijalankan pada 15 orang pekerja kilang.Analisa Soal Selidik dan Persoalan Tinjauan. Produk ini mengambil masa untuk disiapkan Produk ini tidak tahan lama 4 5 6 7 1 4 2 0 1 0 2 1 2 0 0 1 0 0 0 2 0 0 0 0 8 9 0 1 1 1 2 3 2 1 0 1 0 0 0 0 0 10 Saiz produk ini bersesuaian 20 .

Selain itu dengan adanya bekas pensil yang dilengkapi dengan kelengkapan asas untuk menulis menjadikan alasan „tiada pensil‟ oleh murid – murid tahun 1 yang agak malas untuk menulis dapat dibendung.0 Perbincangan/ Kesimpulan Berdasarkan data yang diperolehi dapat disimpulkan disini bahawa muridmurid tahun satu suka kepada sesuatu benda yang baru. Bekas tempat pensil ini juga menjadikan mereka lebih rajin untuk menulis. warna yang ceria dan mempunyai manfaat kepada mereka. Mereka tiada alasan lagi untuk tidak mahu menulis.12. Mereka juga mudah tertarik kepada bentuk produk yang unik. Situasi ini di dorong oleh keinginan mereka menggunakan pensil yang telah disediakan di atas meja kumpulan mereka. 21 .

Salah satu cara yang tidak asing bagi kita ialah kempen “reduce .13. Bagi menyahut kempen ini peninjau telah cuba mencipta tempat letak pensil berasaskan botol minuman plastic dan kotak minuman yang sering dilihat bersepah. Bagi mengatasi masalah tersebut pelbagai mesin dan peralatan moden dicipta untuk memudahkan kehidupan. reuse and recycle”. Secara tidak langsung dengan adanya penghasilan produk ini botol – botol minuman mineral yang terpakai tidak lagi didapati terbuang di kawasan sekitar sekolah.0 Penutup Umum mengetahui bahawa kita berada di satu zaman yang serba moden dan mencabar. Hasil daripada tinjauan yang dijalankan produk yang dihasilkan telah dapat Mengatasi masalah murid tahun 1 yang sering tidak membawa alat tulis ke sekolah. Selain itu produk ini juga boleh dijadikan bahan projek untuk murid-murid tahun 4 di dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup. Saban hari kehidupan manusia menjadi semakin sibuk dan kompleks. Seiring dengan kemodenan dan kemajuan kita kadang.kadang terlupa tentang harga kemodenan tersesebut iaitu pencemaran yang semakin membimbangkan disebabkan bahan buangan. Oleh itu bahan buangan ini perlu diselenggarakan sebaik mungkin. 22 .

Kajian Pengurusan dan Kitar Semula Plastik Kampung Siput. 4 Julai 2006. Universiti Teknologi Malaysia Mingguan Malaysia. Low Swee Leng : Stimulus X‟tra Kemahiran hidup 23 . Johor. Rapra Technology Limited Majlis Perbandaran Seberang Perai. Penglibatan Kitar Semula Kurang Sampah Nurliana Abu. Dasar Sisa Pepejal Kebangsaan Diluluskan National Energy Education Development Project. Pontian. Fakulti Kejuruteraan Awam. Sisa Sifar (Zero Waste) : Pendekatan Terbaik Mengurus Sumber Goodship.BIBLIOGRAFI Azmi Khalid. Benut. Recycling Plastics Utusan Malaysia. Museum of Solid Waste. Barangan yang Boleh Dikitar Semula Md Aziadi bin Md Yusof (2006). 1997. Undang-undang Pengurusan Sampah Hampir Siap Southern Waste Management (2005) “Pemeliharaan Alam Sekitar Melalui Kitar Semula”. V. 17 September 2006. (2001) “Introduction to Plastic Recycling”. 16 September 2006. 2006. 11 Oktober 2004. 16 September 2006. 2003. Waste-to-Energy Ong Ka Ting. Texas Society of Professional Engineers. Rang Undang-undang Pengurusan Sisa Pepejal Kebangsaan Hampir Siap Berita Harian.

Yassin. Aileen Woong. Sopia binti Md.KBSR 4(2011) Pep publications Sdn Bhd. Iskandar Abd.Naziyah binti Khalid.Mohd Yatim bin Dolir.Azizah binti Ngah Tasir.Sopia binti Md Yassin. Mohd. Yatim bin Dolir. Norashikin Nazri (2009)Advantage Science Year 6 . Suwabatullaslamiah binti Jalaludin (2006)Year 5 Pratical Book.P Chin. Sasbadi Sendirian Berhad. Faezah Abdul Wahab: Modul Aktiviti Standart Year 5. (2005) Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Raja Sarimah binti Raja Alias.Mohd Yatim bin Dolir. Toh Kim Kau. Yatim bin Dolir. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Loo Sau Lee . Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Md. (2000) Penilaian Kerja Amali PEKA Tahun 6 : Longman 24 .Toh Kim Kin. Abdul Rashid bin Johar.Sasbadi Sendirian Berhad Wan zuraidah Wan Zaid. Yassin. Abdul Rashid bin Johar. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Sopia binti Md. P. Zaidi Mahamad.Toh Kim Kin. Sopia binti Md. Aris bin Abu Yamin. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah. Muhammad Abu Bakar(2004) Science Textbook Year 3.Naziyah binti Khalid. Rashid. Raja Sarimah binti Raja Alias.Sopia binti Md Yassin. Suwabatullaslamiah binti Jalaludin Science Textbook Year 5(2006). Sopia binti Md. Yassin. Yassin. Science Textbook Year 4.(2007) Scienc Year 6 Pratical Book.Azizah binti Ngah Tasir.(2005) Science Year 4 Practical Book.(2007) Scienc Textbook Year 6. Aris bin Abu Yamin. Mohd. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Md. Toh Kim Kau. Kurrikulum Kebangsaan Sekolah Rendah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->