TAJUK

:

MEMBINA BEKAS PENSIL BERASASKAN BAHAN TERBUANG

1.0

PENDAHULUAN

Apabila melihat botol plastik air mineral dan kotak minuman yang bersepah terlintas dikotak fikiran sesuatu boleh dilakukan. Sifat botol plastik yang tahan dan tidak tajam itu boleh digunakan untuk di jadikan sesuatu bahan yang lebih berfaedah.

Botol plastik diperbuat daripada palstik jenis . Bahan ini dipilih kerana ia tidak mempunyai bahan mudah terlarut yang boleh membahayakan pengguna. Selain itu jangka hayattermoplastik agak lama. Ia tergolong didalam bahan yang tidak mudah reput. Kos penghasilan bahan

menggunakan plastik ini boleh dikatakan murah dan menjimatkan.

Kotak minuman pula diperbuat daripada kertas yang mempunyai dua jenis permukan. Permukaan luar kotak kasar dan di bahagian dalamnya diselaputi kertas bersadur aluminiumyang tidak memudaratkan. Ini bertujuan mengatasi sifat fizikal kertas yang serap air. Dengan adanya lapisan kertas aluminium ini ia menjadikan bahagian dalam kotak iti kalis air.

Dua jenis bahan ini dipilih untuk dijadikan bekas pencil kerana ia mudah dperolehi dan disamping sifat fizikalnya yang tahan dan tidak mudah reput. Selain itu kedua- dua bahan ini tidak mempunyai kesan toksik dan amat sesuai untuk kegunaan murid-murid di sekolah rendah.
1

2.0

LATAR BELAKANG Projek ini akan dijalankan di Sekolah Kebangsaan LKTP. Pemanis 1, Segamat Johor. Majoriti penduduk disini mempunyai tahap pendidikan yang sederhana.

Idea ingin membina produk ini bertambah kuat apabila memerhatikan gelagat murid-murid tahun 1 yang sering tidak mempunyai peralatan asas yang lengkap untuk belajar iaitu pemadam, pensil dan pembaris. Terdapat juga murid-murid yang sering tertinggal alatulis di atas meja apabila meninggalkan kelas atau pulang ke rumah . Apabila dihimpunkan alat tulis tersebut jumlahnya agak banyak.

3.0

PERMASALAHAN

Apabila dihimpunkan

alat tulis yang sering ditinggalkan oleh murid-murid

jumlahnya agak banyak. Situasi ini menimbulkan satu pembaziran. Kelas juga menjadi kotor atau lebih tepat lagi bersepah.

Jika bahan ini diletakkan di dalam bekas yang cantik, menarik dan tersusun ia boleh digunakan oleh murid-murid yang sering tertinggal alat

tulis. Oleh itu Peninjau bercadang untuk menyediakan satu bekas pensil di atas meja.

2

4.0 PERSOALAN TINJAUAN Terdapat pelbagai reka bentuk bekas yang boleh dicipta. Antaranya 1. REKA BENTUK A 3 .

REKA BENTUK B 4 .2.

3. REKA BENTUK C 5 .

2 KEPENTINGAN PRODUK Alat bekas pencil ini amat penting sebagai salah satu jalan penyelesaian kepada pemasalahan yang telah di sebut tadi.4. ZAHARI X X X X X X 6 . REYMI YUZIFARAZILA BT. Selain itu ia juga dapat mengurangkan pembaziran dan menambah minat murid belajar .1 BAHAN YANG SESUAI Hasil daripada tinjauan bahan yang sesuai digunakan untuk menghasilkan produk ini ialah botol plastik. 5. 5.1 Reka bentuk yang dipilih oleh murid REKA Bil NAMA MURID REKA REKA BENTUK 3 BENTUK 1 BENTUK 2 1 2 3 4 MAHZUMI B. ZUL AIN NATIKHA BT. 4. JAMAL ZIKRI B.0 OBJEKTIF Mengenalpasti reka bentuk bekas pensil kegunaan murid . kotak minuman dan papan lapis.

AZIZ X X X X 5. TUMIN CIK AISHAH BT ALI ENCIK RIDUAN B. 7 . ABD.4 Antara kepentingan produk menurut pendapat guru-guru dan muridmurid ialah 1. Menjadikan kelas lebih kemas dan konduksi untuk pengajaran dan Pembeajaran 3.5.3 Bahan yang dipilih oleh guru-guru untuk menghasilan produk itu lebih kepada plastik kerana ia tahan. 2. dapat mengurangkan perasaan redah diri dikalangan murid-murid yang datang daripada keluarga berpendapatan rendah keana kelengkapan asas untuk menulis telah tersedia di kelas. mudah didapati dan tidak merbahaya kepada murid-murid 5.2 Reka bentuk yang dipilih oleh guru REKA Bil NAMA MURID REKA REKA BENTUK 3 BENTUK 1 BENTUK 2 1 2 3 4 PUAN NORLIZAH BT. OTHMAN ENCIK SAWAL B. Murid yan sering menjadikan alasan tiada pensil untuk menulis dapat diatasi.

0 HALANGAN TINJAUAN Semasa melakukan tinjauan terdapat beberapa kengkangan yang telah dihadapi antaranya: 1.0 SKOP TINJAUAN Berdasarkan kepada tinjauan reka bentuk yang dipilih oleh guru-guru dan murid dapat disimpulkan disini bahan yang sesuai untuk menghasilkan produk bekas pensil ini ialah berasaskan plastik.Peninjau tidak mempunyai kelengkapan yang lengkap untuk memudahkan menghasikan bekas pensil ini telah mengakibatkan alatan tersebut lambat untuk disiapkan 3. Kemahiran .Peninjau agak sibuk dengan tugas harian 2 Peralatan kerja.Peninjau akan kurang mahir dalam menghasilkan Kerja tangan atau Kraftangan 8 . Pemanis 1 7. Masa .6. Tinjauan ini telah dilakukan pada guru-guru di Sekolah Kebangsaan LKTP.

mereka dapat menyumbang menjimatkan kos bahan mentah dalam nilai yang besar. Hasil kajian juga menunjukkan jika setiap surirumah ini dapat mengamalkan amalan kitar semula. Situasi ini berpunca daripada kurangnya ilmu dikalangan mereka. Kajian perlaksanaan konsep kitar semula oleh firma-firma kontraktor yang ditinjau oleh Phan Chin Liong pada tahun 2008. 2. Ada dikalangan meraka tidak tahu langsung. Kajian yang dilakukan Oleh Raja Nor Aziara binti Raja Anuar (2010) bertajuk “Amalan Kitar Semula di Kawasan Seksyen 9 Shah Alam” mendapati Isi rumah menghasilkan bahan buangan yang boleh di kitar semula yang amat tinggi.8.kontraktor kelas F di negeri Johor masih lagi kurang.0 SOROTAN TINJAUAN 1. Tambahan pula majoriti penduduk di kawasan ini suami isteri berkerja. Hasil tinjauan beliau mendapati tahap perlaksanaan kitar semula di kalangan kontraktor. 9 .

9.2 Reka bentuk tinjauan Reka benuk tinjauan ialah satu pendekatan tinjauan secara diskriping atau secara penerangan bagaimana pendekatan tinjauan dijalankan. Pemanis 1 secara kuanlitatif dan kuantitatif.1 Bagi menghasilkan bekas pensil ini kajian telah dijalankan di SK.3 Kerangka Tinjauan PENINJAU PENINJAU PRODUK SATU U PRODUK DUA PRODUK TIGA PENINJAU U HASIL DAPATAN U U PENINJAU U 10 . LKTP.0 METODOLOGI 9. 9. 9.

JANTINA 2.4 Instrumentasi Kaedah yang telah dijalankan ialah: i) soal selidik ii) temubual Kaedah soal selidik mengandungi 2 bahagian A.5 TAHUN ( ) ) ) 6 – 10 TAHUN ( LEBIH 11 THUN ( 11 . PENGALAMAN BERKERJA - 1 . KELULUSAN LELAKI PEREMPUAN BUJANG BERKHAWIN 7 – 8 tahun 23-30 tahun 31-49 tahun 50 ke atas SEKOLAH RENDAH Diploma Ijazah ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) 5. UMUR 4. STATUS 3.9. Demografi Soal Selidik Demografik 1.

Soal Selidik Borang Soal Selidik Skala markah soal selidik 1 – Sangat Setuju 2 – Setuju 3 – Kurang setuju 4 – tidak setuju 5 – Sangat tidak Setuju Bulatkan skala yang sesuai mengikut pendapat anda. Produk ini mengambil masa untuk disiapkan Produk ini tidak tahan lama Saiz produk ini bersesuaian 1 1 2 2 Skala 3 3 4 4 5 5 3 1 2 3 4 5 4 5 6 7 1 1 1 1 2 2 2 2 3 3 3 3 4 4 4 4 5 5 5 5 8 9 10 1 1 1 2 2 2 3 3 3 4 4 4 5 5 5 12 . Bil 1 2 Soal selidik Produk ini sangat menarik Produk ini dapat meningkatkan prestasi pembelajaran murid Produk ini dapat mengatasi masalah murid malas menulis Kerana tiada pensil Kos menghasilkan produk ini berpatutan Bahan untuk mengahasilkan produk ini mudah didapati Produk ini dapat menarik minat murid untuk belajar Alat tulis murid tahun 1 tidak lengkap kerana terdapatnya produk ini.

5 Pembinaan Produk 9.1 Orthgrafik 13 .5.9.

9.2 Isometrik 14 .5.

3 Gambar 15 .9.5.

bahagian A dan B Mencantum bentuk-bentuk menjadi objek Cantumkan bahagian A dan B di atas tapak bahagian C Proses kekemasan pada model yang telah siap 16 .1 Langkah – langkah membina produk Kenal pasti model yang ingin dibina Kenal pasti lukisan kerja untuk setiap bahagian A dan B Membuat pelan bentuk-bentuk yang dikehendaki..10. MEREALISASIKAN PRODUK 10.

papan lapis 3. Skru driver 3. penahan tepi 5. Kotak minuman 4.5 ml 2. botol mineral 1. Kertas pembalut 7. Gam 6. skru kecil 5. syelek 10.10.2 Menentukan Bahan Hasil daripada tinjauan bahan yang di pilih untuk menghasilkan objek Ialah: 1. Alatan mengukur 4.3 Peralatan yang diperlukan Antara peralatan yang diperlukan untuk menghasilakan produk ini ialah : 1. Gergaji putting 2. kertas pasir 17 .

5 Uji . Hiasan juga boleh dibuat dengan menggunakan kertas hisan atau kain perca.4 Pencantuman dan kekemasan Langkah-langkah menghasilkan produk 1. Ukur dan tanda papan mengikut ukuran dalam jadual. Potong papan yang telah ditanda dengan menggunakan gergaji puting. pembaris dan pensil. Kemaskan papan menggunakan kertas pasir. 2.Suasana pembelajaran berjalan dengan lebih baik dan seronok. 10. .Setelah diuji.didapati produk ini dapat menambah minat murid untuk belajar. 3. Potong kotak minuman yang diperlukan 6. 18 . . Cantum bahagian projek yang telah dipotong dengan menggunakan gam dan skru di atas tapak 7. Potong botol minuman mineral yang diperlukan 5.10. 4.Masalah murid tidak membuat kerja bertulis di dalam kelas dapat diatasi kerana di atas meja setiap kumpulan mempunyai alat tulis asas iaitu pemadan. Buat kekemasan pada projek dengan menyapu syelek 8.

STATUS 3. PENGALAMAN BERKERJA -1 . JANTINA 2.5 TAHUN -6 – 10 TAHUN -LEBIH 11 THUN 1 1 2 19 .11.0 Analisa Data Analisa soal selidik demografik berikut ialah analisa soal selidik yang telah dijalankan pada 4 orang guru Soal Selidik Demografik 1. UMUR 4. KELULUSAN LELAKI PEREMPUAN BUJANG BERKHAWIN 23-30 tahun 31-49 tahun 50 ke atas Diploma Ijazah 2 2 0 4 1 2 1 2 2 5.

Analisa Soal Selidik dan Persoalan Tinjauan. Produk ini mengambil masa untuk disiapkan Produk ini tidak tahan lama 4 5 6 7 1 4 2 0 1 0 2 1 2 0 0 1 0 0 0 2 0 0 0 0 8 9 0 1 1 1 2 3 2 1 0 1 0 0 0 0 0 10 Saiz produk ini bersesuaian 20 . Bil 1 2 3 Produk ini sangat menarik Perkara 1 0 1 2 2 4 2 2 3 0 1 0 4 0 0 0 5 0 0 0 Produk ini dapat meningkatkan prestasi pembelajaran murid Produk ini dapat mengatasi masalah murid malas menulis Kerana tiada pensil Kos menghasilkan produk ini berpatutan Bahan untuk mengahasilkan produk ini mudah didapati Produk ini dapat menarik minat murid untuk belajar Alat tulis murid tahun 1 tidak lengkap kerana terdapatnya produk ini. Berikut ialah analisa persoalan tinjauan yang telah dijalankan pada 15 orang pekerja kilang.

Selain itu dengan adanya bekas pensil yang dilengkapi dengan kelengkapan asas untuk menulis menjadikan alasan „tiada pensil‟ oleh murid – murid tahun 1 yang agak malas untuk menulis dapat dibendung. warna yang ceria dan mempunyai manfaat kepada mereka. Mereka tiada alasan lagi untuk tidak mahu menulis. 21 . Mereka juga mudah tertarik kepada bentuk produk yang unik.0 Perbincangan/ Kesimpulan Berdasarkan data yang diperolehi dapat disimpulkan disini bahawa muridmurid tahun satu suka kepada sesuatu benda yang baru.12. Situasi ini di dorong oleh keinginan mereka menggunakan pensil yang telah disediakan di atas meja kumpulan mereka. Bekas tempat pensil ini juga menjadikan mereka lebih rajin untuk menulis.

0 Penutup Umum mengetahui bahawa kita berada di satu zaman yang serba moden dan mencabar. reuse and recycle”. Hasil daripada tinjauan yang dijalankan produk yang dihasilkan telah dapat Mengatasi masalah murid tahun 1 yang sering tidak membawa alat tulis ke sekolah. Saban hari kehidupan manusia menjadi semakin sibuk dan kompleks. Selain itu produk ini juga boleh dijadikan bahan projek untuk murid-murid tahun 4 di dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup. Secara tidak langsung dengan adanya penghasilan produk ini botol – botol minuman mineral yang terpakai tidak lagi didapati terbuang di kawasan sekitar sekolah. Bagi menyahut kempen ini peninjau telah cuba mencipta tempat letak pensil berasaskan botol minuman plastic dan kotak minuman yang sering dilihat bersepah. Seiring dengan kemodenan dan kemajuan kita kadang. 22 . Salah satu cara yang tidak asing bagi kita ialah kempen “reduce .13. Oleh itu bahan buangan ini perlu diselenggarakan sebaik mungkin. Bagi mengatasi masalah tersebut pelbagai mesin dan peralatan moden dicipta untuk memudahkan kehidupan.kadang terlupa tentang harga kemodenan tersesebut iaitu pencemaran yang semakin membimbangkan disebabkan bahan buangan.

Barangan yang Boleh Dikitar Semula Md Aziadi bin Md Yusof (2006). Waste-to-Energy Ong Ka Ting. Undang-undang Pengurusan Sampah Hampir Siap Southern Waste Management (2005) “Pemeliharaan Alam Sekitar Melalui Kitar Semula”. 2003. 16 September 2006. Rapra Technology Limited Majlis Perbandaran Seberang Perai. Johor. 16 September 2006. Dasar Sisa Pepejal Kebangsaan Diluluskan National Energy Education Development Project. Low Swee Leng : Stimulus X‟tra Kemahiran hidup 23 . Museum of Solid Waste. (2001) “Introduction to Plastic Recycling”. Penglibatan Kitar Semula Kurang Sampah Nurliana Abu. Recycling Plastics Utusan Malaysia. Universiti Teknologi Malaysia Mingguan Malaysia. 4 Julai 2006. Kajian Pengurusan dan Kitar Semula Plastik Kampung Siput. Fakulti Kejuruteraan Awam. Benut. Texas Society of Professional Engineers. V. 1997. 2006.BIBLIOGRAFI Azmi Khalid. Rang Undang-undang Pengurusan Sisa Pepejal Kebangsaan Hampir Siap Berita Harian. Sisa Sifar (Zero Waste) : Pendekatan Terbaik Mengurus Sumber Goodship. 11 Oktober 2004. 17 September 2006. Pontian.

Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah. Muhammad Abu Bakar(2004) Science Textbook Year 3.Mohd Yatim bin Dolir. Aris bin Abu Yamin. (2000) Penilaian Kerja Amali PEKA Tahun 6 : Longman 24 . Aris bin Abu Yamin. Science Textbook Year 4. Aileen Woong. Sopia binti Md. Sopia binti Md. Yassin. Yatim bin Dolir. Toh Kim Kau. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Sopia binti Md. Zaidi Mahamad. (2005) Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Raja Sarimah binti Raja Alias. Faezah Abdul Wahab: Modul Aktiviti Standart Year 5. Yassin. Norashikin Nazri (2009)Advantage Science Year 6 . P. Toh Kim Kau. Iskandar Abd.Sasbadi Sendirian Berhad Wan zuraidah Wan Zaid. Abdul Rashid bin Johar. Kurrikulum Kebangsaan Sekolah Rendah. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Md. Raja Sarimah binti Raja Alias.Toh Kim Kin. Abdul Rashid bin Johar.Naziyah binti Khalid. Sopia binti Md.(2005) Science Year 4 Practical Book. Mohd.Sopia binti Md Yassin. Sasbadi Sendirian Berhad.KBSR 4(2011) Pep publications Sdn Bhd. Suwabatullaslamiah binti Jalaludin Science Textbook Year 5(2006). Rashid. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Md.Toh Kim Kin.Naziyah binti Khalid.P Chin.(2007) Scienc Textbook Year 6.(2007) Scienc Year 6 Pratical Book.Azizah binti Ngah Tasir. Yatim bin Dolir. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Loo Sau Lee .Sopia binti Md Yassin.Azizah binti Ngah Tasir. Suwabatullaslamiah binti Jalaludin (2006)Year 5 Pratical Book. Yassin. Yassin.Mohd Yatim bin Dolir. Mohd.