TAJUK

:

MEMBINA BEKAS PENSIL BERASASKAN BAHAN TERBUANG

1.0

PENDAHULUAN

Apabila melihat botol plastik air mineral dan kotak minuman yang bersepah terlintas dikotak fikiran sesuatu boleh dilakukan. Sifat botol plastik yang tahan dan tidak tajam itu boleh digunakan untuk di jadikan sesuatu bahan yang lebih berfaedah.

Botol plastik diperbuat daripada palstik jenis . Bahan ini dipilih kerana ia tidak mempunyai bahan mudah terlarut yang boleh membahayakan pengguna. Selain itu jangka hayattermoplastik agak lama. Ia tergolong didalam bahan yang tidak mudah reput. Kos penghasilan bahan

menggunakan plastik ini boleh dikatakan murah dan menjimatkan.

Kotak minuman pula diperbuat daripada kertas yang mempunyai dua jenis permukan. Permukaan luar kotak kasar dan di bahagian dalamnya diselaputi kertas bersadur aluminiumyang tidak memudaratkan. Ini bertujuan mengatasi sifat fizikal kertas yang serap air. Dengan adanya lapisan kertas aluminium ini ia menjadikan bahagian dalam kotak iti kalis air.

Dua jenis bahan ini dipilih untuk dijadikan bekas pencil kerana ia mudah dperolehi dan disamping sifat fizikalnya yang tahan dan tidak mudah reput. Selain itu kedua- dua bahan ini tidak mempunyai kesan toksik dan amat sesuai untuk kegunaan murid-murid di sekolah rendah.
1

2.0

LATAR BELAKANG Projek ini akan dijalankan di Sekolah Kebangsaan LKTP. Pemanis 1, Segamat Johor. Majoriti penduduk disini mempunyai tahap pendidikan yang sederhana.

Idea ingin membina produk ini bertambah kuat apabila memerhatikan gelagat murid-murid tahun 1 yang sering tidak mempunyai peralatan asas yang lengkap untuk belajar iaitu pemadam, pensil dan pembaris. Terdapat juga murid-murid yang sering tertinggal alatulis di atas meja apabila meninggalkan kelas atau pulang ke rumah . Apabila dihimpunkan alat tulis tersebut jumlahnya agak banyak.

3.0

PERMASALAHAN

Apabila dihimpunkan

alat tulis yang sering ditinggalkan oleh murid-murid

jumlahnya agak banyak. Situasi ini menimbulkan satu pembaziran. Kelas juga menjadi kotor atau lebih tepat lagi bersepah.

Jika bahan ini diletakkan di dalam bekas yang cantik, menarik dan tersusun ia boleh digunakan oleh murid-murid yang sering tertinggal alat

tulis. Oleh itu Peninjau bercadang untuk menyediakan satu bekas pensil di atas meja.

2

0 PERSOALAN TINJAUAN Terdapat pelbagai reka bentuk bekas yang boleh dicipta. REKA BENTUK A 3 . Antaranya 1.4.

2. REKA BENTUK B 4 .

REKA BENTUK C 5 .3.

JAMAL ZIKRI B. REYMI YUZIFARAZILA BT. 4. 5. Selain itu ia juga dapat mengurangkan pembaziran dan menambah minat murid belajar . ZUL AIN NATIKHA BT.1 BAHAN YANG SESUAI Hasil daripada tinjauan bahan yang sesuai digunakan untuk menghasilkan produk ini ialah botol plastik. 5.1 Reka bentuk yang dipilih oleh murid REKA Bil NAMA MURID REKA REKA BENTUK 3 BENTUK 1 BENTUK 2 1 2 3 4 MAHZUMI B. ZAHARI X X X X X X 6 .4.2 KEPENTINGAN PRODUK Alat bekas pencil ini amat penting sebagai salah satu jalan penyelesaian kepada pemasalahan yang telah di sebut tadi.0 OBJEKTIF Mengenalpasti reka bentuk bekas pensil kegunaan murid . kotak minuman dan papan lapis.

mudah didapati dan tidak merbahaya kepada murid-murid 5.5. 2. Menjadikan kelas lebih kemas dan konduksi untuk pengajaran dan Pembeajaran 3. 7 . dapat mengurangkan perasaan redah diri dikalangan murid-murid yang datang daripada keluarga berpendapatan rendah keana kelengkapan asas untuk menulis telah tersedia di kelas.4 Antara kepentingan produk menurut pendapat guru-guru dan muridmurid ialah 1. ABD.3 Bahan yang dipilih oleh guru-guru untuk menghasilan produk itu lebih kepada plastik kerana ia tahan. TUMIN CIK AISHAH BT ALI ENCIK RIDUAN B. Murid yan sering menjadikan alasan tiada pensil untuk menulis dapat diatasi. OTHMAN ENCIK SAWAL B.2 Reka bentuk yang dipilih oleh guru REKA Bil NAMA MURID REKA REKA BENTUK 3 BENTUK 1 BENTUK 2 1 2 3 4 PUAN NORLIZAH BT. AZIZ X X X X 5.

0 SKOP TINJAUAN Berdasarkan kepada tinjauan reka bentuk yang dipilih oleh guru-guru dan murid dapat disimpulkan disini bahan yang sesuai untuk menghasilkan produk bekas pensil ini ialah berasaskan plastik.Peninjau agak sibuk dengan tugas harian 2 Peralatan kerja.6.Peninjau tidak mempunyai kelengkapan yang lengkap untuk memudahkan menghasikan bekas pensil ini telah mengakibatkan alatan tersebut lambat untuk disiapkan 3. Masa . Pemanis 1 7. Kemahiran .0 HALANGAN TINJAUAN Semasa melakukan tinjauan terdapat beberapa kengkangan yang telah dihadapi antaranya: 1.Peninjau akan kurang mahir dalam menghasilkan Kerja tangan atau Kraftangan 8 . Tinjauan ini telah dilakukan pada guru-guru di Sekolah Kebangsaan LKTP.

0 SOROTAN TINJAUAN 1. 9 . Situasi ini berpunca daripada kurangnya ilmu dikalangan mereka. Tambahan pula majoriti penduduk di kawasan ini suami isteri berkerja. 2. Hasil tinjauan beliau mendapati tahap perlaksanaan kitar semula di kalangan kontraktor. Ada dikalangan meraka tidak tahu langsung. mereka dapat menyumbang menjimatkan kos bahan mentah dalam nilai yang besar. Hasil kajian juga menunjukkan jika setiap surirumah ini dapat mengamalkan amalan kitar semula. Kajian yang dilakukan Oleh Raja Nor Aziara binti Raja Anuar (2010) bertajuk “Amalan Kitar Semula di Kawasan Seksyen 9 Shah Alam” mendapati Isi rumah menghasilkan bahan buangan yang boleh di kitar semula yang amat tinggi. Kajian perlaksanaan konsep kitar semula oleh firma-firma kontraktor yang ditinjau oleh Phan Chin Liong pada tahun 2008.kontraktor kelas F di negeri Johor masih lagi kurang.8.

3 Kerangka Tinjauan PENINJAU PENINJAU PRODUK SATU U PRODUK DUA PRODUK TIGA PENINJAU U HASIL DAPATAN U U PENINJAU U 10 . 9. 9.0 METODOLOGI 9. Pemanis 1 secara kuanlitatif dan kuantitatif.2 Reka bentuk tinjauan Reka benuk tinjauan ialah satu pendekatan tinjauan secara diskriping atau secara penerangan bagaimana pendekatan tinjauan dijalankan. LKTP.9.1 Bagi menghasilkan bekas pensil ini kajian telah dijalankan di SK.

UMUR 4.9. KELULUSAN LELAKI PEREMPUAN BUJANG BERKHAWIN 7 – 8 tahun 23-30 tahun 31-49 tahun 50 ke atas SEKOLAH RENDAH Diploma Ijazah ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) 5. Demografi Soal Selidik Demografik 1. PENGALAMAN BERKERJA - 1 . STATUS 3.4 Instrumentasi Kaedah yang telah dijalankan ialah: i) soal selidik ii) temubual Kaedah soal selidik mengandungi 2 bahagian A.5 TAHUN ( ) ) ) 6 – 10 TAHUN ( LEBIH 11 THUN ( 11 . JANTINA 2.

Bil 1 2 Soal selidik Produk ini sangat menarik Produk ini dapat meningkatkan prestasi pembelajaran murid Produk ini dapat mengatasi masalah murid malas menulis Kerana tiada pensil Kos menghasilkan produk ini berpatutan Bahan untuk mengahasilkan produk ini mudah didapati Produk ini dapat menarik minat murid untuk belajar Alat tulis murid tahun 1 tidak lengkap kerana terdapatnya produk ini.Soal Selidik Borang Soal Selidik Skala markah soal selidik 1 – Sangat Setuju 2 – Setuju 3 – Kurang setuju 4 – tidak setuju 5 – Sangat tidak Setuju Bulatkan skala yang sesuai mengikut pendapat anda. Produk ini mengambil masa untuk disiapkan Produk ini tidak tahan lama Saiz produk ini bersesuaian 1 1 2 2 Skala 3 3 4 4 5 5 3 1 2 3 4 5 4 5 6 7 1 1 1 1 2 2 2 2 3 3 3 3 4 4 4 4 5 5 5 5 8 9 10 1 1 1 2 2 2 3 3 3 4 4 4 5 5 5 12 .

9.1 Orthgrafik 13 .5 Pembinaan Produk 9.5.

5.2 Isometrik 14 .9.

9.5.3 Gambar 15 .

.1 Langkah – langkah membina produk Kenal pasti model yang ingin dibina Kenal pasti lukisan kerja untuk setiap bahagian A dan B Membuat pelan bentuk-bentuk yang dikehendaki. MEREALISASIKAN PRODUK 10. bahagian A dan B Mencantum bentuk-bentuk menjadi objek Cantumkan bahagian A dan B di atas tapak bahagian C Proses kekemasan pada model yang telah siap 16 .10.

10. Skru driver 3.2 Menentukan Bahan Hasil daripada tinjauan bahan yang di pilih untuk menghasilkan objek Ialah: 1.3 Peralatan yang diperlukan Antara peralatan yang diperlukan untuk menghasilakan produk ini ialah : 1. Kotak minuman 4.5 ml 2. Gam 6. kertas pasir 17 . Kertas pembalut 7. botol mineral 1. skru kecil 5. Gergaji putting 2. papan lapis 3. penahan tepi 5. Alatan mengukur 4. syelek 10.

Setelah diuji.10. 2. .didapati produk ini dapat menambah minat murid untuk belajar. 4. Potong papan yang telah ditanda dengan menggunakan gergaji puting. pembaris dan pensil. Kemaskan papan menggunakan kertas pasir. Cantum bahagian projek yang telah dipotong dengan menggunakan gam dan skru di atas tapak 7. 18 .4 Pencantuman dan kekemasan Langkah-langkah menghasilkan produk 1. Ukur dan tanda papan mengikut ukuran dalam jadual. Potong kotak minuman yang diperlukan 6. Hiasan juga boleh dibuat dengan menggunakan kertas hisan atau kain perca. . Potong botol minuman mineral yang diperlukan 5.Suasana pembelajaran berjalan dengan lebih baik dan seronok. 3.Masalah murid tidak membuat kerja bertulis di dalam kelas dapat diatasi kerana di atas meja setiap kumpulan mempunyai alat tulis asas iaitu pemadan. 10.5 Uji . Buat kekemasan pada projek dengan menyapu syelek 8.

11.0 Analisa Data Analisa soal selidik demografik berikut ialah analisa soal selidik yang telah dijalankan pada 4 orang guru Soal Selidik Demografik 1. JANTINA 2. UMUR 4.5 TAHUN -6 – 10 TAHUN -LEBIH 11 THUN 1 1 2 19 . PENGALAMAN BERKERJA -1 . STATUS 3. KELULUSAN LELAKI PEREMPUAN BUJANG BERKHAWIN 23-30 tahun 31-49 tahun 50 ke atas Diploma Ijazah 2 2 0 4 1 2 1 2 2 5.

Produk ini mengambil masa untuk disiapkan Produk ini tidak tahan lama 4 5 6 7 1 4 2 0 1 0 2 1 2 0 0 1 0 0 0 2 0 0 0 0 8 9 0 1 1 1 2 3 2 1 0 1 0 0 0 0 0 10 Saiz produk ini bersesuaian 20 . Berikut ialah analisa persoalan tinjauan yang telah dijalankan pada 15 orang pekerja kilang. Bil 1 2 3 Produk ini sangat menarik Perkara 1 0 1 2 2 4 2 2 3 0 1 0 4 0 0 0 5 0 0 0 Produk ini dapat meningkatkan prestasi pembelajaran murid Produk ini dapat mengatasi masalah murid malas menulis Kerana tiada pensil Kos menghasilkan produk ini berpatutan Bahan untuk mengahasilkan produk ini mudah didapati Produk ini dapat menarik minat murid untuk belajar Alat tulis murid tahun 1 tidak lengkap kerana terdapatnya produk ini.Analisa Soal Selidik dan Persoalan Tinjauan.

Situasi ini di dorong oleh keinginan mereka menggunakan pensil yang telah disediakan di atas meja kumpulan mereka. Bekas tempat pensil ini juga menjadikan mereka lebih rajin untuk menulis. 21 . Mereka juga mudah tertarik kepada bentuk produk yang unik. Mereka tiada alasan lagi untuk tidak mahu menulis. Selain itu dengan adanya bekas pensil yang dilengkapi dengan kelengkapan asas untuk menulis menjadikan alasan „tiada pensil‟ oleh murid – murid tahun 1 yang agak malas untuk menulis dapat dibendung.0 Perbincangan/ Kesimpulan Berdasarkan data yang diperolehi dapat disimpulkan disini bahawa muridmurid tahun satu suka kepada sesuatu benda yang baru. warna yang ceria dan mempunyai manfaat kepada mereka.12.

0 Penutup Umum mengetahui bahawa kita berada di satu zaman yang serba moden dan mencabar. Bagi menyahut kempen ini peninjau telah cuba mencipta tempat letak pensil berasaskan botol minuman plastic dan kotak minuman yang sering dilihat bersepah. Hasil daripada tinjauan yang dijalankan produk yang dihasilkan telah dapat Mengatasi masalah murid tahun 1 yang sering tidak membawa alat tulis ke sekolah. Salah satu cara yang tidak asing bagi kita ialah kempen “reduce . Saban hari kehidupan manusia menjadi semakin sibuk dan kompleks. Oleh itu bahan buangan ini perlu diselenggarakan sebaik mungkin. Seiring dengan kemodenan dan kemajuan kita kadang. Selain itu produk ini juga boleh dijadikan bahan projek untuk murid-murid tahun 4 di dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup.13. Secara tidak langsung dengan adanya penghasilan produk ini botol – botol minuman mineral yang terpakai tidak lagi didapati terbuang di kawasan sekitar sekolah.kadang terlupa tentang harga kemodenan tersesebut iaitu pencemaran yang semakin membimbangkan disebabkan bahan buangan. reuse and recycle”. 22 . Bagi mengatasi masalah tersebut pelbagai mesin dan peralatan moden dicipta untuk memudahkan kehidupan.

17 September 2006. Johor. 1997. Recycling Plastics Utusan Malaysia. 2006. Fakulti Kejuruteraan Awam. Barangan yang Boleh Dikitar Semula Md Aziadi bin Md Yusof (2006). Rapra Technology Limited Majlis Perbandaran Seberang Perai. Museum of Solid Waste. V. Dasar Sisa Pepejal Kebangsaan Diluluskan National Energy Education Development Project. 11 Oktober 2004. Penglibatan Kitar Semula Kurang Sampah Nurliana Abu. Rang Undang-undang Pengurusan Sisa Pepejal Kebangsaan Hampir Siap Berita Harian. Undang-undang Pengurusan Sampah Hampir Siap Southern Waste Management (2005) “Pemeliharaan Alam Sekitar Melalui Kitar Semula”. Benut. 4 Julai 2006. 16 September 2006. Kajian Pengurusan dan Kitar Semula Plastik Kampung Siput. Texas Society of Professional Engineers. Pontian. (2001) “Introduction to Plastic Recycling”. 2003. Waste-to-Energy Ong Ka Ting. Low Swee Leng : Stimulus X‟tra Kemahiran hidup 23 . 16 September 2006. Universiti Teknologi Malaysia Mingguan Malaysia. Sisa Sifar (Zero Waste) : Pendekatan Terbaik Mengurus Sumber Goodship.BIBLIOGRAFI Azmi Khalid.

(2007) Scienc Textbook Year 6. P. Yassin. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Md. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Sopia binti Md. (2005) Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Raja Sarimah binti Raja Alias. Rashid. Mohd. Sopia binti Md. Abdul Rashid bin Johar. Toh Kim Kau. Aris bin Abu Yamin.P Chin.Sopia binti Md Yassin.Sopia binti Md Yassin.Naziyah binti Khalid.Azizah binti Ngah Tasir. Iskandar Abd.Naziyah binti Khalid. Raja Sarimah binti Raja Alias. Suwabatullaslamiah binti Jalaludin Science Textbook Year 5(2006). Suwabatullaslamiah binti Jalaludin (2006)Year 5 Pratical Book. Yassin. Muhammad Abu Bakar(2004) Science Textbook Year 3. Faezah Abdul Wahab: Modul Aktiviti Standart Year 5. Sopia binti Md. Aileen Woong. (2000) Penilaian Kerja Amali PEKA Tahun 6 : Longman 24 . Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Md. Mohd.Sasbadi Sendirian Berhad Wan zuraidah Wan Zaid. Yassin.(2007) Scienc Year 6 Pratical Book. Sopia binti Md.Mohd Yatim bin Dolir. Science Textbook Year 4. Yassin. Norashikin Nazri (2009)Advantage Science Year 6 . Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Loo Sau Lee .Toh Kim Kin. Aris bin Abu Yamin. Kurrikulum Kebangsaan Sekolah Rendah.Mohd Yatim bin Dolir.Toh Kim Kin. Yatim bin Dolir. Yatim bin Dolir. Abdul Rashid bin Johar. Toh Kim Kau.Azizah binti Ngah Tasir.(2005) Science Year 4 Practical Book. Sasbadi Sendirian Berhad. Zaidi Mahamad.KBSR 4(2011) Pep publications Sdn Bhd.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful