TAJUK

:

MEMBINA BEKAS PENSIL BERASASKAN BAHAN TERBUANG

1.0

PENDAHULUAN

Apabila melihat botol plastik air mineral dan kotak minuman yang bersepah terlintas dikotak fikiran sesuatu boleh dilakukan. Sifat botol plastik yang tahan dan tidak tajam itu boleh digunakan untuk di jadikan sesuatu bahan yang lebih berfaedah.

Botol plastik diperbuat daripada palstik jenis . Bahan ini dipilih kerana ia tidak mempunyai bahan mudah terlarut yang boleh membahayakan pengguna. Selain itu jangka hayattermoplastik agak lama. Ia tergolong didalam bahan yang tidak mudah reput. Kos penghasilan bahan

menggunakan plastik ini boleh dikatakan murah dan menjimatkan.

Kotak minuman pula diperbuat daripada kertas yang mempunyai dua jenis permukan. Permukaan luar kotak kasar dan di bahagian dalamnya diselaputi kertas bersadur aluminiumyang tidak memudaratkan. Ini bertujuan mengatasi sifat fizikal kertas yang serap air. Dengan adanya lapisan kertas aluminium ini ia menjadikan bahagian dalam kotak iti kalis air.

Dua jenis bahan ini dipilih untuk dijadikan bekas pencil kerana ia mudah dperolehi dan disamping sifat fizikalnya yang tahan dan tidak mudah reput. Selain itu kedua- dua bahan ini tidak mempunyai kesan toksik dan amat sesuai untuk kegunaan murid-murid di sekolah rendah.
1

2.0

LATAR BELAKANG Projek ini akan dijalankan di Sekolah Kebangsaan LKTP. Pemanis 1, Segamat Johor. Majoriti penduduk disini mempunyai tahap pendidikan yang sederhana.

Idea ingin membina produk ini bertambah kuat apabila memerhatikan gelagat murid-murid tahun 1 yang sering tidak mempunyai peralatan asas yang lengkap untuk belajar iaitu pemadam, pensil dan pembaris. Terdapat juga murid-murid yang sering tertinggal alatulis di atas meja apabila meninggalkan kelas atau pulang ke rumah . Apabila dihimpunkan alat tulis tersebut jumlahnya agak banyak.

3.0

PERMASALAHAN

Apabila dihimpunkan

alat tulis yang sering ditinggalkan oleh murid-murid

jumlahnya agak banyak. Situasi ini menimbulkan satu pembaziran. Kelas juga menjadi kotor atau lebih tepat lagi bersepah.

Jika bahan ini diletakkan di dalam bekas yang cantik, menarik dan tersusun ia boleh digunakan oleh murid-murid yang sering tertinggal alat

tulis. Oleh itu Peninjau bercadang untuk menyediakan satu bekas pensil di atas meja.

2

4.0 PERSOALAN TINJAUAN Terdapat pelbagai reka bentuk bekas yang boleh dicipta. Antaranya 1. REKA BENTUK A 3 .

2. REKA BENTUK B 4 .

REKA BENTUK C 5 .3.

0 OBJEKTIF Mengenalpasti reka bentuk bekas pensil kegunaan murid . 5. JAMAL ZIKRI B. 4. 5. Selain itu ia juga dapat mengurangkan pembaziran dan menambah minat murid belajar .4.1 Reka bentuk yang dipilih oleh murid REKA Bil NAMA MURID REKA REKA BENTUK 3 BENTUK 1 BENTUK 2 1 2 3 4 MAHZUMI B.2 KEPENTINGAN PRODUK Alat bekas pencil ini amat penting sebagai salah satu jalan penyelesaian kepada pemasalahan yang telah di sebut tadi. ZAHARI X X X X X X 6 .1 BAHAN YANG SESUAI Hasil daripada tinjauan bahan yang sesuai digunakan untuk menghasilkan produk ini ialah botol plastik. kotak minuman dan papan lapis. REYMI YUZIFARAZILA BT. ZUL AIN NATIKHA BT.

OTHMAN ENCIK SAWAL B. 2. mudah didapati dan tidak merbahaya kepada murid-murid 5.4 Antara kepentingan produk menurut pendapat guru-guru dan muridmurid ialah 1. 7 . Menjadikan kelas lebih kemas dan konduksi untuk pengajaran dan Pembeajaran 3. dapat mengurangkan perasaan redah diri dikalangan murid-murid yang datang daripada keluarga berpendapatan rendah keana kelengkapan asas untuk menulis telah tersedia di kelas. TUMIN CIK AISHAH BT ALI ENCIK RIDUAN B.2 Reka bentuk yang dipilih oleh guru REKA Bil NAMA MURID REKA REKA BENTUK 3 BENTUK 1 BENTUK 2 1 2 3 4 PUAN NORLIZAH BT.5. Murid yan sering menjadikan alasan tiada pensil untuk menulis dapat diatasi.3 Bahan yang dipilih oleh guru-guru untuk menghasilan produk itu lebih kepada plastik kerana ia tahan. AZIZ X X X X 5. ABD.

Kemahiran . Masa .Peninjau tidak mempunyai kelengkapan yang lengkap untuk memudahkan menghasikan bekas pensil ini telah mengakibatkan alatan tersebut lambat untuk disiapkan 3.Peninjau agak sibuk dengan tugas harian 2 Peralatan kerja.0 HALANGAN TINJAUAN Semasa melakukan tinjauan terdapat beberapa kengkangan yang telah dihadapi antaranya: 1. Pemanis 1 7.Peninjau akan kurang mahir dalam menghasilkan Kerja tangan atau Kraftangan 8 . Tinjauan ini telah dilakukan pada guru-guru di Sekolah Kebangsaan LKTP.0 SKOP TINJAUAN Berdasarkan kepada tinjauan reka bentuk yang dipilih oleh guru-guru dan murid dapat disimpulkan disini bahan yang sesuai untuk menghasilkan produk bekas pensil ini ialah berasaskan plastik.6.

Hasil kajian juga menunjukkan jika setiap surirumah ini dapat mengamalkan amalan kitar semula.kontraktor kelas F di negeri Johor masih lagi kurang. Tambahan pula majoriti penduduk di kawasan ini suami isteri berkerja. mereka dapat menyumbang menjimatkan kos bahan mentah dalam nilai yang besar. Situasi ini berpunca daripada kurangnya ilmu dikalangan mereka. 9 . Hasil tinjauan beliau mendapati tahap perlaksanaan kitar semula di kalangan kontraktor. Kajian yang dilakukan Oleh Raja Nor Aziara binti Raja Anuar (2010) bertajuk “Amalan Kitar Semula di Kawasan Seksyen 9 Shah Alam” mendapati Isi rumah menghasilkan bahan buangan yang boleh di kitar semula yang amat tinggi. Ada dikalangan meraka tidak tahu langsung. 2.0 SOROTAN TINJAUAN 1. Kajian perlaksanaan konsep kitar semula oleh firma-firma kontraktor yang ditinjau oleh Phan Chin Liong pada tahun 2008.8.

9. LKTP. 9.2 Reka bentuk tinjauan Reka benuk tinjauan ialah satu pendekatan tinjauan secara diskriping atau secara penerangan bagaimana pendekatan tinjauan dijalankan.0 METODOLOGI 9.3 Kerangka Tinjauan PENINJAU PENINJAU PRODUK SATU U PRODUK DUA PRODUK TIGA PENINJAU U HASIL DAPATAN U U PENINJAU U 10 .1 Bagi menghasilkan bekas pensil ini kajian telah dijalankan di SK. Pemanis 1 secara kuanlitatif dan kuantitatif. 9.

Demografi Soal Selidik Demografik 1. PENGALAMAN BERKERJA - 1 .4 Instrumentasi Kaedah yang telah dijalankan ialah: i) soal selidik ii) temubual Kaedah soal selidik mengandungi 2 bahagian A.5 TAHUN ( ) ) ) 6 – 10 TAHUN ( LEBIH 11 THUN ( 11 . KELULUSAN LELAKI PEREMPUAN BUJANG BERKHAWIN 7 – 8 tahun 23-30 tahun 31-49 tahun 50 ke atas SEKOLAH RENDAH Diploma Ijazah ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ( ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) ) 5. UMUR 4. STATUS 3. JANTINA 2.9.

Soal Selidik Borang Soal Selidik Skala markah soal selidik 1 – Sangat Setuju 2 – Setuju 3 – Kurang setuju 4 – tidak setuju 5 – Sangat tidak Setuju Bulatkan skala yang sesuai mengikut pendapat anda. Produk ini mengambil masa untuk disiapkan Produk ini tidak tahan lama Saiz produk ini bersesuaian 1 1 2 2 Skala 3 3 4 4 5 5 3 1 2 3 4 5 4 5 6 7 1 1 1 1 2 2 2 2 3 3 3 3 4 4 4 4 5 5 5 5 8 9 10 1 1 1 2 2 2 3 3 3 4 4 4 5 5 5 12 . Bil 1 2 Soal selidik Produk ini sangat menarik Produk ini dapat meningkatkan prestasi pembelajaran murid Produk ini dapat mengatasi masalah murid malas menulis Kerana tiada pensil Kos menghasilkan produk ini berpatutan Bahan untuk mengahasilkan produk ini mudah didapati Produk ini dapat menarik minat murid untuk belajar Alat tulis murid tahun 1 tidak lengkap kerana terdapatnya produk ini.

1 Orthgrafik 13 .5 Pembinaan Produk 9.9.5.

9.5.2 Isometrik 14 .

9.5.3 Gambar 15 .

bahagian A dan B Mencantum bentuk-bentuk menjadi objek Cantumkan bahagian A dan B di atas tapak bahagian C Proses kekemasan pada model yang telah siap 16 . MEREALISASIKAN PRODUK 10.1 Langkah – langkah membina produk Kenal pasti model yang ingin dibina Kenal pasti lukisan kerja untuk setiap bahagian A dan B Membuat pelan bentuk-bentuk yang dikehendaki.10..

penahan tepi 5. skru kecil 5. Gam 6. papan lapis 3.2 Menentukan Bahan Hasil daripada tinjauan bahan yang di pilih untuk menghasilkan objek Ialah: 1. Kertas pembalut 7. syelek 10. Alatan mengukur 4.3 Peralatan yang diperlukan Antara peralatan yang diperlukan untuk menghasilakan produk ini ialah : 1. kertas pasir 17 .5 ml 2. Skru driver 3. Kotak minuman 4. botol mineral 1. Gergaji putting 2.10.

4 Pencantuman dan kekemasan Langkah-langkah menghasilkan produk 1. . Buat kekemasan pada projek dengan menyapu syelek 8.5 Uji . Potong papan yang telah ditanda dengan menggunakan gergaji puting. 3. . Kemaskan papan menggunakan kertas pasir. Hiasan juga boleh dibuat dengan menggunakan kertas hisan atau kain perca. 18 .didapati produk ini dapat menambah minat murid untuk belajar. 2. Cantum bahagian projek yang telah dipotong dengan menggunakan gam dan skru di atas tapak 7. Potong botol minuman mineral yang diperlukan 5.Suasana pembelajaran berjalan dengan lebih baik dan seronok.Masalah murid tidak membuat kerja bertulis di dalam kelas dapat diatasi kerana di atas meja setiap kumpulan mempunyai alat tulis asas iaitu pemadan. Ukur dan tanda papan mengikut ukuran dalam jadual.10.Setelah diuji. 10. pembaris dan pensil. Potong kotak minuman yang diperlukan 6. 4.

5 TAHUN -6 – 10 TAHUN -LEBIH 11 THUN 1 1 2 19 . UMUR 4.11. PENGALAMAN BERKERJA -1 .0 Analisa Data Analisa soal selidik demografik berikut ialah analisa soal selidik yang telah dijalankan pada 4 orang guru Soal Selidik Demografik 1. STATUS 3. KELULUSAN LELAKI PEREMPUAN BUJANG BERKHAWIN 23-30 tahun 31-49 tahun 50 ke atas Diploma Ijazah 2 2 0 4 1 2 1 2 2 5. JANTINA 2.

Analisa Soal Selidik dan Persoalan Tinjauan. Produk ini mengambil masa untuk disiapkan Produk ini tidak tahan lama 4 5 6 7 1 4 2 0 1 0 2 1 2 0 0 1 0 0 0 2 0 0 0 0 8 9 0 1 1 1 2 3 2 1 0 1 0 0 0 0 0 10 Saiz produk ini bersesuaian 20 . Berikut ialah analisa persoalan tinjauan yang telah dijalankan pada 15 orang pekerja kilang. Bil 1 2 3 Produk ini sangat menarik Perkara 1 0 1 2 2 4 2 2 3 0 1 0 4 0 0 0 5 0 0 0 Produk ini dapat meningkatkan prestasi pembelajaran murid Produk ini dapat mengatasi masalah murid malas menulis Kerana tiada pensil Kos menghasilkan produk ini berpatutan Bahan untuk mengahasilkan produk ini mudah didapati Produk ini dapat menarik minat murid untuk belajar Alat tulis murid tahun 1 tidak lengkap kerana terdapatnya produk ini.

warna yang ceria dan mempunyai manfaat kepada mereka. 21 . Mereka juga mudah tertarik kepada bentuk produk yang unik. Bekas tempat pensil ini juga menjadikan mereka lebih rajin untuk menulis. Selain itu dengan adanya bekas pensil yang dilengkapi dengan kelengkapan asas untuk menulis menjadikan alasan „tiada pensil‟ oleh murid – murid tahun 1 yang agak malas untuk menulis dapat dibendung. Situasi ini di dorong oleh keinginan mereka menggunakan pensil yang telah disediakan di atas meja kumpulan mereka. Mereka tiada alasan lagi untuk tidak mahu menulis.0 Perbincangan/ Kesimpulan Berdasarkan data yang diperolehi dapat disimpulkan disini bahawa muridmurid tahun satu suka kepada sesuatu benda yang baru.12.

reuse and recycle”. 22 . Secara tidak langsung dengan adanya penghasilan produk ini botol – botol minuman mineral yang terpakai tidak lagi didapati terbuang di kawasan sekitar sekolah. Saban hari kehidupan manusia menjadi semakin sibuk dan kompleks.13. Seiring dengan kemodenan dan kemajuan kita kadang. Oleh itu bahan buangan ini perlu diselenggarakan sebaik mungkin.kadang terlupa tentang harga kemodenan tersesebut iaitu pencemaran yang semakin membimbangkan disebabkan bahan buangan. Hasil daripada tinjauan yang dijalankan produk yang dihasilkan telah dapat Mengatasi masalah murid tahun 1 yang sering tidak membawa alat tulis ke sekolah. Selain itu produk ini juga boleh dijadikan bahan projek untuk murid-murid tahun 4 di dalam mata pelajaran Kemahiran Hidup. Bagi menyahut kempen ini peninjau telah cuba mencipta tempat letak pensil berasaskan botol minuman plastic dan kotak minuman yang sering dilihat bersepah. Salah satu cara yang tidak asing bagi kita ialah kempen “reduce .0 Penutup Umum mengetahui bahawa kita berada di satu zaman yang serba moden dan mencabar. Bagi mengatasi masalah tersebut pelbagai mesin dan peralatan moden dicipta untuk memudahkan kehidupan.

Rapra Technology Limited Majlis Perbandaran Seberang Perai. Penglibatan Kitar Semula Kurang Sampah Nurliana Abu. 1997. Kajian Pengurusan dan Kitar Semula Plastik Kampung Siput. 16 September 2006. Fakulti Kejuruteraan Awam. Low Swee Leng : Stimulus X‟tra Kemahiran hidup 23 . 16 September 2006. (2001) “Introduction to Plastic Recycling”. 4 Julai 2006.BIBLIOGRAFI Azmi Khalid. Universiti Teknologi Malaysia Mingguan Malaysia. 11 Oktober 2004. Pontian. V. 17 September 2006. Undang-undang Pengurusan Sampah Hampir Siap Southern Waste Management (2005) “Pemeliharaan Alam Sekitar Melalui Kitar Semula”. 2006. 2003. Sisa Sifar (Zero Waste) : Pendekatan Terbaik Mengurus Sumber Goodship. Barangan yang Boleh Dikitar Semula Md Aziadi bin Md Yusof (2006). Rang Undang-undang Pengurusan Sisa Pepejal Kebangsaan Hampir Siap Berita Harian. Johor. Recycling Plastics Utusan Malaysia. Texas Society of Professional Engineers. Museum of Solid Waste. Waste-to-Energy Ong Ka Ting. Benut. Dasar Sisa Pepejal Kebangsaan Diluluskan National Energy Education Development Project.

Toh Kim Kau. Muhammad Abu Bakar(2004) Science Textbook Year 3. Raja Sarimah binti Raja Alias. Sasbadi Sendirian Berhad. Kurrikulum Kebangsaan Sekolah Rendah.Toh Kim Kin. Sopia binti Md.Azizah binti Ngah Tasir.Sopia binti Md Yassin. Mohd. (2005) Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Raja Sarimah binti Raja Alias. Yatim bin Dolir.Mohd Yatim bin Dolir. Aris bin Abu Yamin.Toh Kim Kin.Naziyah binti Khalid. Iskandar Abd. Faezah Abdul Wahab: Modul Aktiviti Standart Year 5.Mohd Yatim bin Dolir. Sopia binti Md.Naziyah binti Khalid. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Loo Sau Lee .Azizah binti Ngah Tasir.Sopia binti Md Yassin. Toh Kim Kau. Suwabatullaslamiah binti Jalaludin Science Textbook Year 5(2006). Yassin. Suwabatullaslamiah binti Jalaludin (2006)Year 5 Pratical Book.(2005) Science Year 4 Practical Book. Rashid. Sopia binti Md.P Chin. Yassin. Mohd. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Md. Aileen Woong.(2007) Scienc Year 6 Pratical Book. Norashikin Nazri (2009)Advantage Science Year 6 .KBSR 4(2011) Pep publications Sdn Bhd. Science Textbook Year 4. Abdul Rashid bin Johar. Zaidi Mahamad.(2007) Scienc Textbook Year 6. Yatim bin Dolir. (2000) Penilaian Kerja Amali PEKA Tahun 6 : Longman 24 .Sasbadi Sendirian Berhad Wan zuraidah Wan Zaid. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Sopia binti Md. Yassin. P. Aris bin Abu Yamin. Yassin. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah. Kurikulum Kebangsaan Sekolah Rendah Md. Abdul Rashid bin Johar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful