ORGANIZATIONAL BEHAVIOUR

LATAR BELAKANG SYARIKAT

Petronas, iaitu ringkasan nama bagi Petroliam Nasional Berhad, ia adalah syarikat minyak dan gas Malaysia sepenuhnya. Syarikat ini ditubuhkan pada 17 Ogos 1974. Syarikat ini dimiliki oleh kerajaan Malaysia sepenuhnya, syarikat ini telah mendapat hak keseluruhan terhadap sumber-sumber minyak dan gas di Malaysia dan diamanahkan dengan tanggungjawab membangunkan dan menambah nilai kepada sumber-sumber tersebut. Fortune Global 500 telah meletakkan Petronas sebagai sebuah syarikat ke-95 terbesar di dunia pada tahun 2008 dan ke-80 terbesar pada tahun 2009.Ia juga meletakkan Petronas sebagai sebuah syarikat perbadanan ke-13 paling banyak membuat keuntungan di dunia dan yang paling banyak keuntungan di Asia.

Semenjak ditubuhkan, Petronas sudah membesar menjadi syarikat minyak dan gas dengan kepentingan perniagaan di dalam 31 negara.Sehingga akhir bulan Mac 2005, Kumpulan Petronas mengandungi 103 milik sendiri subsidiari-subsidiari, 19 syarikat kelengkapankelengkapan.dan 57 syarikat bersekutu. Bersama-sama ini, membuatkan Kumpulan Petronas, yang terlibat di dalam pelbagai aktiviti-aktiviti berasaskan minyak dan gas.Majalah Financial Times telah mengenal pasti Petronas sebagai satu daripada “Seven Sisters yang baru” iaitu syarikat minyak dan gas milik kerajaan yang paling berpengaruh di luar OECD.

Kumpulan

ini

tertumpu

kepada

satu

spectrum

aktiviti petroleum yang

luas,

termasuklah eksplorasi huluan dan penghasilan minyak dan gas kepada hiliran penapisan minyak, pemasaran dan pengagihan produk petroleum, perdagangan, pemprosesan gas dan pencecairan, operasi rangkaian penghantaran gas talian paip, pemasaran gas cecair semulajadi, pengilangan dan pemasaran petrokimia, perkapalan, kejuruteraan automotif, dan pelaburan hartanah.

MULTIMEDIA COLLEGE NORTHERN

Page 1

Untuk pengetahuan masyarakat Malaysia .ORGANIZATIONAL BEHAVIOUR SEJARAH PEMBANGUNAN SYARIKAT PETRONAS Pada 1 Oktober 1974.Ketika itu minyak dibeli dari luar negara. Individu yang bertanggungjawab mengasaskan Petronas ialah Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah yang ketika itu terpengaruh dengan kejayaan syarikat minyak milik Indonesia iatu Partamina. Sabah dan Terengganu. MULTIMEDIA COLLEGE NORTHERN Page 2 . Britain dan Amerika .Kilang penapisan minyak Shell di Port Dickson dibuka pada tahun 1962. Dengan adanya petroleum peluang pekerjaan yang membabitkan jutaan penduduk Malaysia telah diwujudkan . Petroleum juga merupakan daya penggerak kepada pembangunan Negara kita . petroleum merupakan sumber tukaran wang asing kepada Negara . Sarawak . teknologi dan kepakaran berkaitan Petroleum telah dapat dipindahkan ke Malaysia hasil kerjasama dengan syarikat multi nasional dari Belanda . sebab penubuhan petronas adalah krisis minyak pada tahun 1973 ia menyedarkan kerajaan betapa perlunya mengawal sebuah industri yang mempunyai kepentingan ekonomi. kuasa.Penubuhan perbadanan minyak negara merupakan titik tolak kepada kawalan dan penglibatan negara yang lebih dalam industri petroleum. Peranan petroleum . Kerteh di Terengganu dan Port Dickson di Negeri Sembilan . minyak adalah menjadi nadi kepada Pembangunan kawasan setempat Negara di Miri . kebebasan dan keistimewaan di dalam mengendali dan memajukan sumber petroleum di Malaysia.Antara syarikat-syarikat carigali minyak yang memegang konsesi ialah Shell dan Exxonmobil. Sebelum 1974. operasi petroleum di Malaysia dijalankan oleh syarikat minyak multinasional menerusi sistem konsesi untuk mencarigali petroleum di perairan Sarawak. Daripada itu . Petronas telah diberi hak. dengan termaktubnya Akta Kemajuan Petroleum.Antara pengerusi Petronas adalah Raja Mohar Bin Raja Badiozaman. Selain daripada itu .

jumlah pembayaran Petronas kepada kerajaan dalam tahun kewangan sebelumnya mewakili 35.5 bilion) dan duti eksport (RM2 billion).6 bilion sementara dana pemegang sahamnya berkembang kepada RM170.8 bilion).4 peratus daripada RM56. Selepas ditolak cukai dan kepentingan minority.Peningkatan kira-kira 10 peratus daripada RM69. dividen (RM16 bilion). keuntungan bersih syarikat minyak Negara itu adalah RM46. juga meningkat 10 peratus daripada RM167.4 bilion.4 peratus daripada pendapatan keseluruhan kerajaan persekutuan.3 bilion dalam tahun kewangan berakhir 31 Mac 2007.1 bilion. royalty (RM8. MULTIMEDIA COLLEGE NORTHERN Page 3 . Keuntungan itu diraih daripada pendapatan berjumlah RM184.Dengan pencapaian itu. Nilai asset Petronas juga terus mengukuh kepada RM294.Ia adalah dalam bentuk cukai (RM21.1 bilion.7 peratus daripada RM43.4 bilion pada tahun kewangan sebelumnya dengan operasi antarabangsa tidak termasuk pendapatan eksportnya menyumbang RM67.9 billion.Peningkatan 7.ORGANIZATIONAL BEHAVIOUR PRESTASI PETRONAS Petronas meraih keuntungan sebelum cukai RM76. Sumbangan operasi antarabangsa Petronas meningkat 19.6 bilion atau kira-kira 40 peratus. Ini menjadikan jumlah pembayarannya kerana kerajaan sejak penubuhannya 33 tahun lalu sebanyak RM336 bilion.4 bilion pada tahun kewangan sebelumnya.6 bilion pada tahun kewangan sebelum ini sekali gus menunjukkan kehadirannya yang lebih kukuh dalam industry minyak dan gas dunia.

dan kos yang efektif bagi seluruh masyarakat.Syarikat ini ingin menjadi sebuah perniagaan yang dapat memberi keuntungan dan pendapatan kepada Negara. jualan yang paling terbaik kepada pelanggan-pelanggannya. syarikat ini juga ingin menjadi sebuah syarikat yang menyediakan perkhidmatan. OBJEKTIF SYARIKAT Objektif syarikat Petronas adalah lebih kepada menyumbang kesejahteraan rakyat dan Negara.Objektif syarikat ini sentiasa produktif. paling selamat.Di samping itu. Malah. Petronas juga adalah sebuah entiti perniagaan.Tanggungjawab utama kami adalah untuk membangunkan dan menambahkan nilai kepada sumber kepada Negara ini.Syarikat Petronas juga adalah sebuah syarikat yang menawarkan kualiti kerja yang memberangsangkan bagi mengikut kehendak pelanggan-pelanggan. Syarikat ini juga mengamalkan cara kerja berpasukan atau „team work‟ agar dapat mewujudkan persefahaman dan keharmonian bagi meningkatkan prestasi kerja yang lebih sempurna dikalangan pekerja di masa hadapan. daya saing yang sihat serta kecekapan yang tinggi bagi menyahut cabaran kearah wawasan 2020. malahan di peringkat Antarabangsa.Selain itu. MISI SYARIKAT Petroleum merupakan perniagaan utama Syarikat Petronas dimana misi syarikat ini adalah untuk menjadi pembekal minyak yang bersih.Misi syarikat ini juga ingin menjadi daya penggerak kepada pembangunan Negara iaitu dari segi ekonomi. efektif dan inovatif di dalam melakukan kerjakerja yang dipertanggungjawabkan oleh pelanggan-pelanggannya. MULTIMEDIA COLLEGE NORTHERN Page 4 .ORGANIZATIONAL BEHAVIOUR VISI SYARIKAT Untuk menjadi pembekal minyak yang terkemuka di seluruh Negara bukan sahaja terkemuka di dalam Negara Malaysia. syarikat ini juga sentiasa memastikan tahap profesionalisme. syarikat ini juga menambahkan lagi pengalaman kerja yang lebih luas dalam bidang kerja mengikut peredaran zaman teknologi maklumat ini.

Syarikat Petronas menyokong misinya didalam menyumbang kepada kesejahteraan Negara dan rakyat. Melalui program ini. syarikat. Petronas telah menjana lebih daripada 30. PENAJAAN AKADEMIK Penajaan ini diberi kepada pelajar-pelajar yang layak pada setiap tahun di bawah program penajaan pendidikan.Syarikat Petronas juga memberi peluang kepada pekerja yang baru dengan melatih mereka dahulu sebelum mengambil keputusan untuk memberi jawatan. MULTIMEDIA COLLEGE NORTHERN Page 5 .Syarikat Petronas juga sangat mengalu-alukan bakat yang pelbagai latar belakang dan budaya untuk menyertai pasukannya dan berkembang dengannya.Petronas percaya bahawa pelaburan di dalam pendidikan dan pembangunan modal insan hari ini dapat memastikan ketersediaan di dalam kolam sumbersumber manusia yang bermotivasi dan pengetahuan kuasa untuk Petronas.ORGANIZATIONAL BEHAVIOUR PENDIDIKAN Petronas komited untuk menggalakkan pendidikan sepanjang hayat serta pembangunan peribadi dan professional.Ini membuat Petronas salah satu penaja utama pendidikan korporat di Malaysia. Syarikat ini juga membentuk kumpulan kepada calon-calon untuk berkomunikasi antara satu sama lain dan menyiapkan sesuatu projek bersama-sama.Sejak tahun 1975. bangsa dan Negara. sekali gus menyumbang kepada kumpulan tenaga kerja professional yang diperlukan bagi merangsang pembangunan industri. Dengan ini. kerja menilai calon-calon akan menjadi mudah kerana melalui inilah syarikat dapat mengetahui dan dapat melihat prestasi kerja berkumpulan.000 ulama di bawah programnya. golongan muda Malaysia telah dapat melanjutkan pelajaran kepada peringkat yang lebih tinggi di Malaysia dan di luar Negara. PELUANG KERJAYA Petronas memberi peluang kerjaya yang mana bertujuan untuk orang-orang yang mampu untuk memacu syarikat kearah merealisasikan wawasannya yang mana untuk menjadi stesyen minyak terkemuka dan multinasional pilihan.

MULTIMEDIA COLLEGE NORTHERN Page 6 . Penajaan juga telah diberikan kepada pelajar-pelajar yang mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM). Ia juga telah membuka ruang untuk bekas pelajar diserap masuk berkerja di Petronas .ORGANIZATIONAL BEHAVIOUR PROGRAM PENAJAAN PETRONAS Petronas menawarkan penajaan akademik kepada pelajar-pelajar yang layak menerima tajaan di sekolah-sekolah menengah dan institusi pengajian tinggi. Peringkat Sarjana Muda dan Pasca Siswazah . Dengan tajaan ini juga pihak Petronas telah menyediakan biasiswa untuk para pelajar yang mendapat keputusan yang cemerlang. lebih dari 11 000 pelajar sekolah menengah telah menerima penajaan .Pengajian Ijazah pertama di universiti yang ditubuhkan di dalam Malaysia dan di Luar Negara. Itulah keistimewaan nya apabila kita belajar di bawah tajaan Petronas . Manakala . Selain daripada itu .Program penajaan yang sedang ditawarkan oleh PETRONAS adalah :    Foreign University Sponsorship Universiti Teknologi Petronas Sponsorship Malaysian University Sponsorship Sponsorship ini dijalankan kerana ingin membuka peluang pelajar-pelajar yang berminat untuk sambung ke universiti . Lebih dari 19 000 pelajar telah mendapat manfaat daripada Program Pendidikan Tinggi PETRONAS adalah tajaan Pendidikan di Yayasan . Pelajar juga diberi peluang untuk memilih kursus-kursus teknikal dan bukan teknikal .

Sains Gunaan. Malaysian University sponsorship Pelajar-pelajar yang belajar di universiti-universiti awam Malaysia juga boleh memohon untuk mendapatkan penajaan jika mereka mengikuti kursus ijazah dalam bidang Kejuruteraan. pelajar yang ditaja dikehendaki untuk melengkapkan 18 sehingga 24 bulan untuk melalui program pra-universiti (A-Levels / International Baccalaureate) di Malaysia dan mesti mendapat keputusan cemerlang untuk melayakkan diri ke universiti antarabangsa. Kelayakan untuk mendapat penajaan adalah berdasarkan merit yang meliputi kecermelagan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) / Matrikulasi / Diploma. Bagi tajaan universiti luar negara. Sains Gunaan. Ekonomi dan Teknologi Maklumat. Untuk mendapatkan penajaan ini para pelajar perlulah melengkapkan Program Yayasan 12 bulan di UTP sebelum ke Pengajian Ijazah Pertama.Penajaan akan diberikan berdasarkan merit termasuk keputusan SPM yang cemerlang. MULTIMEDIA COLLEGE NORTHERN Page 7 . University Teknologi Petronas Sponsorship Penajaan yang disediakan untuk pelajar-pelajar Malaysia untuk mengikuti kursus ijazah dalam bidang Kejuruteraan dan Teknologi Maklumat di Universiti Teknologi Petronas (UTP) .ORGANIZATIONAL BEHAVIOUR Foreign University Sponsorship Penajaan pendidikan yang ditawarkan dibawah Program-program luar negara diberikan kepada Pelajar-pelajar cemerlang Malaysia yang berminat melanjutkan pengajian di peringkat tinggi dalam Kejuruteraan. Perakaunan. Perakaunan. Pentadbiran Perniagaan dan Ekonomi.Manakala bagi program tajaan universiti antarabangsa di kampus cawangan Malaysia dikehendaki untuk melengkapkan 12 hingga 18 bulan Yayasan Program di kampus sebelum ke pengajian ijazah pertama.

Pelbagai program pendidikan dan latihan yang diusahakannya.Ia memberi sumbangan penting kepada beberapa inisiatif melibatkan pelajar sekolah rendah dan menengah serta penuntut pengajian tinggi. Bagi memastikan memperoleh kakitangan professional yang mencukupi untuk keperluan tenaga manusia dalam jangka panjang. Pada masa yang sama Petronas juga menubuhkan Pusat Latihan Pengurusan untuk memenuhi kehendak latihan dan kemajuan perniagaan para pengurus serta pemimpin perniagaan .Kemudian pada 1983. Komitmen Petronas terhadap pendidikan tidak terhad. Petronas mengambil peranan proaktifdalam pembangunan sumber manusia sejak penubuhannya lebih 30 tahun lalu. Kemudian pada 1983. Terdapat beberapa institusi yang telah ditubuhkan untuk memberi didikan dan latihan kepada paraa pelajar yang layak. Strategi yang diguna pakai dalam pelaksanaan program-program yang di tawarkan di institusi-institusi ini bertujuan untuk mengoptimumkan penggunaan kemudahan dan sumbersumber yang sedia ada si seluruh kumpulan Petronas dan pada masa yang sama memanfaatkan pakatan strategic dengan institusi betaraf dunia sebagai rakan kongsi global.ORGANIZATIONAL BEHAVIOUR INSTITUSI PENDIDIKANDAN LATIHAN Petronas berusaha untuk menyediakan pendidikan bertaraf dunia dan perkhidmatan latihan untuk memenuhi keperluan rakyat dan negara melalui pelbagai institusi yang telah ditubuhkan. Petronas menubuhkan institusi teknikalnya sendiri untuk melatih operator dan juruteknik bagi keperluan pengeluarannya yang semakin membesar.Ia bermula dengan menaja pelajar untuk mengikuti kursus yang releven di universiti tempatan dan luar negara. MULTIMEDIA COLLEGE NORTHERN Page 8 . Petronas menubuhkan institusi latihan teknikalnya sendiri untuk melatih operator dan juruteknik bagi keperluan pengeluarannya yang semakin membesar.

Universiti Teknologi Petronas UTP menawarkan pelbagai program-program kejuruteraan dan teknologi di peringkat prasiswazah dan pascasiswazah yang dilengkapi dengan tumpuan kepada Penyelidikan dan Pembangunan. Institusi latihan maritime terulung di Malaysia dikendalikan oleh anak syarikat perkapalan Petronas. Akademi Laut Malaysia (ALAM) ALAM .Sebahagian daripada komitmen kea rah mengekalkan standard bertaraf dunia. Petronas dengan penuh iltizam untuk pembangunan modal insan. Pusat Latihan Pengurusan Petronas dan Institut Teknologi Petroleum Petronas (INSTEP).Institit Teknologi PETRONAS (ITP) ditubuhkan dengan tujuan menyediakan pendidikan di peringkat pengajian tinggi dalam usaha untuk menyumbang kepada usaha nasional. merupakan salah satu daripada syarikat-syarikat yang mengambil cabaran ini.Ia menyediakan pelbagai kursus yang meliputi semua aspek industry maritime dan bidang berkaitan yang komprehensif. MULTIMEDIA COLLEGE NORTHERN Page 9 .ORGANIZATIONAL BEHAVIOUR Institusi-institusi yang tersenarai adalah Universiti Teknologi Petronas.Program-program yang dijalankan oleh ALAM yang direka bukan sahaja untuk memenuhi tetapi melebihi tahap minimum kemahiran dan kecekapan yang ditetapkan. pentadbiran dan pengurusan.Program-program yang direka bentuk dengan perkaitan industry yang tinggi untuk menyediakan persekitaran pembelajaran yang dinamik. Akademi Laut Malaysia (ALAM) adalah pusat latihan maritime bagi kakitangan berasaskan laut dan tanahdalam pendidikan teknikal.Usaha-usaha kerajaan dalam membangunkan tenaga kerja yang kuat dan berkemahiran teknikal di negara ini mesti di lengkapi dengan penyertaan aktif sektor swasta. Akademi Laut Malaysia.

Sehingga kini . keupayaan yang sangat penting diperlukan untuk memancu pertumbuhan organisasi.ORGANIZATIONAL BEHAVIOUR Pusat Latihan Pengurusan Petronas (PERMATA) Pusat Latihan Pengurusan PETRONAS (PERMATA) merupakan salah satu daripada dua institusi latihan yang dikendalikan oleh PETRONAS Management Training Sdn Bhd.Ia bertujuan untuk memastikan bahawa pekerja dilengkapi dengan asas yang kukuh dalam kemahiran pengurusan dan kepimpinan.Programprogram yang ditawarkan oleh pusat latihan menunjukkan komitmen PETRONAS untuk membina keupayaan. Tujuan utama penubuhan institusi ini adalah untuk melatih dan meningkatkan tahap kemahiran pekerja dalam industry minyak dan gas. INSTEP telah melatih dan melahirkan lebih 5000 juruteknik mahir yang menyambung krjaya bukan sahaja bersama Petronas tetapi juga syarikat-syarikat terkenal yang lain seperti Shell . Institut Teknologi Petroleum Petronas (INSTEP) Institut Teknologi Petronas . Di samping menggalakkan pembangunan tenaga professional. MULTIMEDIA COLLEGE NORTHERN Page 10 . Malah banyak syarikat dari luar negara menghantar kakitangan teknikal mereka untuk menimba ilmu dan kepakaran daripada institusi ini.Ia menawarkan pelbagai program pembelajaran untuk membina kemahiran dan pengetahuan untuk kakitangan semua peringkat dan disiplin dalam kumpulan Petronas dan syarikat-syarikat yang lain.program ini juga berusaha untuk menyemai nilai-nilai utama yang membimbing organisasi untuk menyokong pertumbuhan perniagaan yang lestari. INSTEP adalah sebuah institusi latihan dan pendidikan yang ditubuhkan oleh syarikat minyak Nasional Petronas.

Kertih dan juga Terengganu. Anak syarikat Petronas iaitu Engen Bhd memiliki dan mengendalikan sebuah kilang penapisan di Durban. MULTIMEDIA COLLEGE NORTHERN Page 11 . Sudan dan Thailand. Penubuhan Petronas Lubricants International adalah berikutan daripada pengambil alihan Kamiltali FL Selenia SPA. Petronas memiliki dan mengendalikan empat kilang penapisan dengan kapasiti yang lebih daripada 448. pemasaran. serta memenangi pelbagai anugerah Kesihatan. operasi. Petronas Dagangan Berhad dan Engen Bhd telah memimpin pasaran runcit di Malaysia dan juga di Afrika Selatan.Minyak mentah ini telah didagangkan dan dipasarkan di peringkat antarabangsa serta diproses menjadi produk petroleum bagi kedua-dua pasaran domestik dan eksport. Malaysia. Kilang penapisan domestik Petronas dipandang tinggi dari segi kecemerlangan. Afrika Selatan. Petronas memiliki dan mengendalikan tiga kilang penapis minyak di Malaysia iaitu di Melaka.000 tong sehari. Keselamatan dan juga Alam Sekitar. dan kedudukan yang teratas sekali di dalam rantau Asia Pasifik untuk penggunaan penapisan dalam pelaksanaan Solomon. pengeluar bebas yang terbesar di Eropah dan pemasar minyak pelincir automotif dan cecair pakar bagi meningkatkan kehadiran global dengan rangkaian operasi yang luas di seluruh Eropah.ORGANIZATIONAL BEHAVIOUR PRODUK PETRONAS Petronas menambah nilai kepada minyak mentah yang dihasilkan oleh cari gali dan operasi pengeluaran melalui perniagaan minyak bersepadu yang merangkumi operasi penapisan. Amerika Selatan dan Amerika Syarikat. Produk petroleum dari kilang penapis ini dipasarkan melalui rangkaian stesen minyak di beberapa negara termasuklah di Indonesia. perdagangan dan runcit yang terdiri daripada pelbagai gred yang ketara dari berbagai wilayah. Afrika Selatan.

minyak motosikal. duti minyak kenderaan berat.ORGANIZATIONAL BEHAVIOUR Petronas telah menyediakan maklumat asas mengenai rangkaian produk minyak pelincirnya bagi membantu pelanggan-pelanggan sedia ada dan berpotensi untuk memudahkan rujukan. Terdapat lima kumpulan produk pelincir yang telah dihasilkan oleh Petronas seperti minyak kereta. untuk memudahkan harapan yang tinggi pelanggan-pelanggan Petronas telah menyediakan jurutera perkhidmatan teknikal yang terlatih bagi menyediakan cadangan serta permohonan yang betul. duti minyak idustri dan juga minyak gear. Maklumat mengenai ciri-ciri fizikal dan kimia juga termasuk untuk menyediakan pelanggan-pelanggan dengan pengetahuan asas bagi setiap produk yang dihasilkan. bukan sahaja memberi pelanggan untuk membuat permintaan malahan syarikat ini juga menyediakan produk dan perkhidmatan teknikal yang sangat baik dan berkualiti tinggi. Di Petronas. Oleh itu. MULTIMEDIA COLLEGE NORTHERN Page 12 .

Dari sini kita dapat lihat bagaimana sumbangan Petronas kepada rakyat serta negara. Akhir sekali . mereka akan diberikan latihan untuk melihat bagaimana tahap kecergasan ataupun tahap seseorang itu untuk melakukan kerja yang mudah ataupun kerja yang sukar . Dari segi pekerjaan pula .Seperti yang kita ketahui Petronas banyak membantu masyarakat dari segi Penajaan serta biasiawa yang diberkan kepada para pelajar yang cemerlang. Kami sangat berpuas hati dengan cara ataupun langkah-langkah yang dibuat oleh Syarikat Petronas untuk menghasilkan pekerja yang cemerlang serta pekerja yang mempunyai semangat berpasukan dan juga Syarikat Petronas mampu mengeluarkan sumber-sumber yang berkualti tinggi seperti minyak yang mereka hasilkan untuk kegunaan masyarakat . serta mereka akan menilai seseorang sebelum diserap bekerja . Petronas uga membuka ruang kepada para pelajar untuk berkerja dengan mereka ataupun selepas mereka enamatkan pelajaran berkemungkinan mereka akan diserap terus ke syarikat Petronas. Syarikat Petronas menggunakan proses membentuk kumpulan . Penajaan yang diberikan oleh Syarikat Petronas adalah dari segi pendidikan . MULTIMEDIA COLLEGE NORTHERN Page 13 . Cara yang dilakukan oleh Syarikat Petronas ini adalah mereka menaikkan lagi semangat kepada pelajar-pelajar tersebut serta mereka akan menghasilkan para graduan yang berkaliber serta berdedikasi . mereka menyediakan biasiswa kepada pelajar yang cemerlang untuk melanjutkan pelajaran ke universiti-universiti yang telah ditetapkan . barulah mereka akan memberikan jawatan yang sesuai untuk seseorang itu . selepas mereka menilai mereka akan membuat pemilihan yang tepat untuk mengambil pekerja dan akhir sekali .ORGANIZATIONAL BEHAVIOUR KESIMPULAN Secara kesimpulannya yang dapat kami ketahui mengenai PETRONAS adalah sebuah syarikat yang berada dikedudukan yang kelapan syarikat paling untung di dunia . pekerjaan serta latihan yang akan diberikan sebelum diserap untuk bekerja. Banyak peluang telah dibukakan pada rakyat dari segi pelajaran . Selain daripada iu . syarikat Petronas jga mempunyai Universiti tersendiri iaitu Universiti Teknologi Petronas (UTP).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful