P. 1
Seni Visual Di Sekolah Rendah

Seni Visual Di Sekolah Rendah

|Views: 174|Likes:
Published by beauty and the best

More info:

Published by: beauty and the best on Apr 24, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/24/2012

pdf

text

original

PENGENALAN SENI VISUAL

SENI

•Membawa maksud kecil, halus, nipis dan halus. enak di dengar iaitu suara comel, bentuk badan (kamus dewan) •Karya termasuklah sajak, lukisan, muzik dan lain-lain yang dicipta dengan bakat atau kecekapan dan hasil dari sesuatu ciptaan

VISUAL

•Dari segi bahasa bermaksud tampak iaitu boleh dilihat melalui deria penglihatan. terdapat juga istilah seni rupa, seni halus, seni lukis dan seni reka

SENI VISUAL DI SEKOLAH RENDAH • • • Pendidikan seni visual di sekolah rendah menjurus kepada seni tampak pendidikan seni visual lebih menegaskan aspek pemahaman, penghayatan dan kritikan menyentuh perasaan estetik dan daya kreativiti individu melalui penajaman daya intuisi, perspsi, imaginasi dan konsepsi murid.

MELUKIS DAN MEMBUAT GAMBAR KRAF TRADISION AL BIDANG-BIDANG SENI VISUAL MEMBUAT REKAAN CORAK MEMBENTU K DAN MEMBUAT BINAAN MELUKIS DAN MEMBUAT GAMBAR LUKISAN MOZEK CAPAN CATAN KOLAJ GURISAN TEKNIK MENGGAMBAR MONTAJ PERCIKAN STENSIL AN GOSOKAN CETAKAN RESIS .

MEMBUAT REKAAN DAN CORAK Bidang kegiatan ini memberi peluang kepada murid untuk memahami kepelbagaian cara untuk menghasilkan corak corak dan rekaan tersebut boleh di padankan dengan kegiatan lain seperti binaan. kraf dan sebagainya corak ialah struktur susunan ulangan dibuat secara bebas atau terkawal .

Alam semulajadi seperti bunga. segi tiga dan segi empat. Rupa barangan kraf tradisional seperti wau. siput.serangga dan haiwan Bahan buatan manusia seperti kerusi. gasingm dan keris TEKNIK CORAK Tarikan ikat dan celup titlisan CORAK TIDAK TERANCANG tiupan renjisan pualaman lipatan . kayu. REKAAN DAN CORAK Geometri seperti bulat. meja. rumah dan gunting.

Lukisan Kaligrafi Catan Kolaj CORAK TERANCANG Cetakan Resis Lipatan dan guntingan Capan MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN KEGIATAN MEMBENTUK DAN MEMBUAT BINAAN DI SEKOLAH MERANGKUMI          Arca Timbul Arca Assemblaj Arca Mobail Arca Stabail Model Diorama Boneka Topeng Origami .

KRAF TRADISIONAL  Perusahaan atau kerja-kerja berunsurkan seni yang melibatkan kemahiran kerja tangan serta memerlukan daya cipta dan kreatif masyarakat yang diwarisi turun temurun menikut kaum masing-masing .

JENIS-JENIS KRAF ALAT DOMESTIK ALAT PERMAINAN ALAT PERTAHAN DIRI BATIK SENI TEKAT TEMBIKAR ANYAMAN KELERAI UKIRAN .

d) Keaslian  Menciplak atau memplagiat adalah suatu yang ditegah dan dituduh sebagai pelukis murahan. dan subjek diambil kira untuk menampilkan karya bermutu. c) Menggunakan kaedah formalistic   Menggunakan hokum dalam prinsip-prinsip rekaan dan unsure seni Olahan ruang. . Menterjemahkan secara langsung objek dan imej b) Ekspresi dalam perasaan dan emosi Tema yang berkaitan dengan kesedihan. keporak perandaan dan kecelakaan Kebolehan mengekpresikan perasaan dan emosi dapat menimbulkan nilai estetika. kegembiraan. pilihan warna harmoni.ESTETIKA DALAM PENDIDIKAN SENI VISUAL DEFINISI  Semua oarang yang terlibat dengan pembuatan hasil karya seni semestinya membuahkan suatu keunikan secara personal untuk disampaikan di dalam karyanya (Burgurt 1961)  Bagaimana estetika itu ditampilkan dalam karya a) Peniruan sebagai representasi gambar dan imej     Peniruan menjadi satu cara dan gayaan untuk mewujudkan nilai estetika.

putus-putus.ASAS SENI REKA garisan ruang warna unsur seni bentuk jalinan rupa GARISAN     Cantuman satu siri titik Boleh jadi bentuk tebal. membuat jalinan gambar. beralun. tipis. bergerigi. rupa dan membentuk . zig zag dan lain-lain Merupakan unsur terpenting dalam melukis dan menggambar Melalui garisan kita boleh menulis. berbulu. melakar.

merah dan kuning .TEKNIK GARISAN teknik capan teknik koyakan teknik cetakan teknik tampalan teknik gosokan WARNA Warna asas terdiri daripada warna Biru.

Warna sekunder Warna sekunder adalah campuran warna-warna asas Contoh warna sekunder warna tertier Warna tertier terbentuk hasil dari campuran satu warna asas dengan satu Warna sekunder .

sifatnya tiga dimensi TEKNIK CETAKAN TEKNIK CANTUMAN TEKNIK PUALAMAN TEKNIK JALINAN TEKNIK BINAAN TEKNIK CAMPURAN . halus.JALINAN Definisi o Kesan yang terdapat pada sesuatu permukaan objek sama ada kasar. kesat dan sebagainya o Wujud semulajadi atau dari buatan manusia JALINAN TAMPAK •Dapat dilihat pada satah gambar yang bersifat dua dimensi JALINAN SENTUH •Dapat dirasa kerana bersifat maujud.

Terbahagi kepada dua 1.terikat dengan bentuk khusus seperti bulat. Bentuk ilusi (maya) 2. Leper.garisan luar yang pelbagai. tidak menentu dan Bersifat dominan . kubus dan sebagainya BENTUK     Mempunyai isipadu Lebih lengkap dibandingkan dengan rupa Rupa lebih terperinci sifatnya jika dilukis atau digambarkan kerana ton. jalinan ruang diaplikasi sekaligus. Bentuk konkrit . kon.RUPA -Cantuman antara dua hujung garisan iaitu permulaan garisan dan penghujung garisan Garisan luar sesuatu objek dan sifat leper atau mendatar Terbahagi kepada dua o Rupa organik o Rupa geometrik o .

warna jalinan dan ruang RUANGRUANG Merupakan kawasan diantara atau kawasan keliling objek Ruang biasanya dikaitkan kepada garisan. foto. perspektif. berisipadu atau berjisim. mepunyai ton.bentuk ilusi •wujud dalam bentuk gambar catan.cetakan. maujud. warna dan bentuk .ilustrasi lukisan dan garisan bentuk konkrit •bersifat tiga dimensi.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->