SKRIP PENGACARA MAJLIS -NAFAS SEGAR

KEM NAFAS SEGAR

(1) SRA Assalamualaikum wbt. Dan salam sejahtera. Yang Berbahagia, Tn. Hj. Wan Mohamad bin Wan Ibrahim, Pengawai Daerah Besut, merangkap Pengerusi PEMADAM daerah Besut. Yang Berbahagia, Tn. Hj. Baharuddin bin Ibrahim, Pegawai Pelajaran Daerah Besut Yang Berbahagia Tn. Hj Mhd Ramli bin Che Mat, Pengetua SMK Permaisuri Nur Zahirah Yang Berbahagia, Prof. Madya Dr. Hj Abdul Rashid bin Hj Ismail, Dekan Pusat Pengajian Sains Pergigian, Universiti Sains Malaysia Dr. Azizah Yusoff, Pengerusi Rancangan Kajian Komuniti dan Kesihatan Keluarga(KKKK) USM En. Abdul Rahim bin Abdullah, Penolong Kanan Pentadbiran, En. Amran bin Ibrahim, Penolong Kanan Hal Ehwal Murid En. Wan Pauzi bin Wan Mohd, Penolong Kanan Kokurikulum Dr. Raishan Shafini, Pegawai Kesihatan Sekolah, Daerah Besut, selaku penceramah En. Wan Isa bin Wan Abdullah, staff Kesihatan selaku penceramah Guru-guru Kanan, guru cemerlang, kaunselor sekolah, rakan-rakan guru, mahasiswamahasiswi USM dan para pelajar yang dikasihi sekalian. Alhamdulillah, marilah kita sama-sama memanjatkan syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurniaNya jua maka kita diberikan luangan waktu, digerakkan minda dan deria rasa, dikurniakan kecerdasan fizikal dan mental untuk sama-sama berkumpul di Dewan gemilang SMKPNZ sempena pelancaran Kem Nafas Segar. Syukur ke hadrat Allah yang maha Agung kerana kita dapat menghirup udara segar pada pagi yang ceria ini tanpa asap rokok di ruangan udara sekitar kita.

kita sampai ke acara Majlis Perasmian Kem Nafas Segar. Rotan melilit tepian pokok Rimbun sebelah pohon seraya Katakan tak nak pada rokok Ia pemusnah mengundang bahaya Seterusnya. Seterusnya majlis dengan segala hormatnya mempersilakan yang Berbahagia Tuan . Hj Abdul Rashid bin Hj Ismail. Hj Mhd Ramli bin Che Mat. Madya Dr. Universiti Sains Malaysia untuk menyampaikan ucapan. Wan Mohamad bin Wan Ibrahim. Pengawai Daerah Besut. *********** NIK Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Yang Berbahagia Tn. Majlis mempersilakan. Hj Abdul Rashid bin Hj Ismail.dengan segala hormatnya. (3) Meneruskan acara. Wan Mohamad bin Wan Ibrahim atas ucapan itu tadi. majlis dengan segala hormat dan sukacitanya mempersilakan Yang berbahagia Tn. Dekan Pusat Pengajian Sains Pergigian. ***** SRA Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada yang Berbahagia Prof. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang berbahagia Tn. Pengetua SMK Permaisuri Nur Zahirah untuk menyampaikan ucapan aluan. Majlis mempersilakan. Dipersilakan. (4) Hadirin dan hadirat yang dimuliakan. Hj. majlis mempersilakan Yang Berbahagia Prof. merangkap Pengerusi PEMADAM daerah Besut untuk menyampaikan bingkisan kata sekaligus merasmikan Kem Nafas Segar. ****** NIK Majlis merakamkan jutaan terima kasih kepada yang berbahagia Tuan Pengetua. Hj. Bagi maksud itu.(2) Bagi memulakan bingkisan ucapan. Madya Dr.

Tn. (7) Para hadirin yang dimuliakan sekalian.Pegawai Daerah Besut untuk memalu gong tanda perasmian Kem Nafas Segar anjuran Bersama USM dan SMKPNZ. Hj. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Dipersilakan. Hj. Madya Dr Hj Abdul Rashid bin Hj Ismail. Pengerusi PEMADAM untuk menyampaikan tag nama kepada 20 pelajar Contoh yang menyertai Kem Nafas Segar. Wan Mohamad bin Wan Ibrahim. ********* Nama??? SRA Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Yang Berbahagia Tn. Dipersilakan. Wan Mohamad bin Wan Ibrahim. majlis mempersilakan Yang Berbahagia. (6) Seterusnya. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan para tetamu jemputan untuk melawat pameran dan sudut kaunseling di Dewan Terbuka SMKPNZ. Terima kasih sekali lagi kepada Yang Berbahagia Tuan Pegawai Daerah. Dekan Pusat Pengajian Sains Pergigian. Prof. Tn. Seterusnya dipersilakan yang Berbahagia. …. Hj Mhd ramli bin Che Mat. Dipersilakan. Mhd Ramli bin Che Mat. (5) Seterusnya. Dipersilakan Yang Berbahagia Tn. **** Terima kasih diucapkan kepada Yang berbahagia Profesor Madya. Pegawai Daerah Besut untuk menerima cenderahati. Hj. Pengetua SMKPNZ untuk menerima cenderahati dari pihak USM. Selepas melawat pameran para tetamu jemputan dipersilakan ke bilik VIP untuk kudapan. Wan Mohamad bin Wan Ibrahim. majlis mempersilakan Yang Berbahagia. Hj. Majlis kita diteruskan lagi dengan acara lawatan ke pameran dan sudut kaunseling bagi Kem Nafas Segar ini. Pengetua SMK Permaisuri Nur Zahirah untuk mengiringi Yang Berbahagia Tn. 20 pelajar yang terlibat dengan Kem Nafas Segar dipersilakan ke pameran dan seterusnya . USM untuk menyampaikan Cenderahati.

(10) Para hadirin yang diimuliakan.hadirin hadirat yang dihormati sekalian. Semoga apa yang diluahkan oleh beliau tadi dapat memberi teladan kepada kita semua.para pelajar . Dipersilakan. (8) NIK Guru-guru. majlis diserahkan kepada pihak USM untuk mengendalikan sesi bengkel bersama 20 pelajar contoh.30 pagi. Dipersilakan ke dewan terbuka. Dipersilakan Cik Shahidatul Naimah bt Wan Jusoh dan En. Pelbagai bahan pameran dan permainan interaktif disediakan untuk semua. Dengan segala hormatnya dipersilakan . Majlis merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada Dr Raishan Shafini. Pelajar dikehendaki kembali semula ke dewan pada jam 10. sama-samalah kita mendengar luahan rasa bekas perokok. (9) Seterusnya. (11) Seterusnya. Wan Isa bin Wan Abdullah kerana sudi berkongsi pengalaman beliau.ke jamuan di dewan terbuka bersama fasi. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang berbahagia Dr. Yeap Kian Nie. ???? Demikian tadi pengucapan telus yang penuh informasi berguna untuk kita semua. para pelajar dibenarkan rehat selama 30 minit. Wan Isa bin Wan Abdullah. Pegawai Kesihatan Sekolah untuk menyampaikan ceramah beliau. Raishan Shafini. Seterusnya. Selepas para pelajar selesai melihat pameran. majlis ini diserahkan kepada ketua Residensi untuk memberi taklimat bengkel. pihak majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. SMKPNZ. Ceramah pertama yang bertajuk Bahaya Merokok akan disampaikan oleh Pegawai Kesihatan Sekolah Daerah Besut. Selamat kembali ke Dewan Gemilang. Majlis kita pada siang hari ini diteruskan lagi dengan sesi ceramah. ???? SRA Terima kasih diucapkan kepada En.Para guru dan para pelajar lain boleh melihat-lihat pameran dan berkunjung ke sudut kaunseling di Dewan terbuka. Dipersilakan ke dewan terbuka. staf kesihatan di sebuah klinik untuk berkongsi pengalaman beliau bersama kita semua. Untuk itu. Para guru dan pelajar-pelajar lain juga di persilakan ke ruang pameran dan sudut kaunseling di Dewan terbuka. En.

Program hari ini bertemakan Selamatkah Anak Kita? Bagi memulakan bingkisan ucapan.SKRIP PENGACARA MAJLIS -PROGRAM PENDIDIKAN SEKS PROGRAM USM (1) Assalamualaikum wbt. Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia Dr Zaharah Sulaiman. para ibu bapa dan para pelajar yang dikasihi sekalian. Tn. Muhammad Pehemi bin Yusof. ****** Majlis merakamkan jutaan terima kasih kepada yang berbahagia Tuan Pengetua. ADUN Kota Putra Yang Berbahagia. Pusat Pengajian Sains Perubatan En. Wan Pauzi bin Wan Mohd.USM dan Kementerian Pelajaran Malaysia. Dipersilakan. Pengetua SMK Permaisuri Nur Zahirah untuk menyampaikan ucapan aluan. rakan-rakan guru. dikurniakan kecerdasan fizikal dan mental untuk sama-sama berkumpul di Dewan gemilang SMKPNZ ini bagi satu program Outreach Program Pendidikan Seks di kalangan Ibu bapa untuk Anak-anak Anjuran Bersama Pusat pengajian Sains Perubatan . Pensyarah dan Pakar Runding ORL-HNS Jabatan Otorinolaringologi. Hj.. Dinsuhaimi bin Sidek. Hj Mhd Ramli bin Che Mat. digerakkan minda dan deria rasa. Penolong Kanan Hal Ehwal Murid En. Pegawai Pelajaran Daerah Besut Yang Berbahagia Tn. Dan salam sejahtera. Hj Mhd Ramli bin Che Mat. Pengetua SMK Permaisuri Nur Zahirah Yang Berbahagia. En. (3) . Penolong Kanan Pentadbiran. Pusat Pengajian Sains Perubatan. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang berbahagia Tn. marilah kita sama-sama memanjatkan syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurniaNya jua maka kita diberikan luangan waktu. Penolong Kanan Kokurikulum Ahli-ahli jawatankuasa pengelola. Baharuddin bin Ibrahim. Yang Berhormat Tuan Hj. Prof. Ketua Unit dan Pensyarah Unit Perkembangan Kesihatan Wanita. Abdul Rahim bin Abdullah. Dr. Amran bin Ibrahim. Alhamdulillah.

Pensyarah dan Pakar Runding ORL-HNS Jabatan Otorinolaringologi. Muhammad Pehemi bin Yusof.Meneruskan acara. majlis mempersilakan Yang Berbahagia. Muhammad Pehemi bin Yusof atas ucapan itu tadi. _____________________untuk menyampaikan ceramah yang bertajuk_____________________________. Dr. kita sampai ke acara Majlis Perasmian Program Pendidikan Seks di kalangan Ibu bapa untuk Anak-anak. Rimbun meranti di hujung kota Berbuah lebat pohon cermai Selamatkah anak kesayangan kita Kasih ditagih sayang disemai. Bagi maksud itu. Majlis mempersilakan. Hadirin hadirat yang dimuliakan. Majlis mempersilakan.dengan segala hormatnya. (5) Seterusnya. ***** Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada yang Berbahagia Prof. Majlis merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada ------------------- . ADUN Kota Putra untuk menyampaikan bingkisan kata sekaligus merasmikan program. Prof. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Seterusnya. Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia untuk menyampaikan ucapan. Pusat Pengajian Sains Perubatan. *********** Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat Tuan Hj. **** Demikian tadi pengucapan telus yang penuh informasi berguna untuk kita semua. Dr. majlis mempersilakan Yang Berbahagia. majlis dengan segala hormat dan sukacitanya mempersilakan Yang Berhormat Tuan Hj. (4) Hadirin dan hadirat yang dimuliakan. Dinsuhaimi bin Sidek. Dinsuhaimi bin Sidek.

UPM. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan-------. Ali Mohd. Yang Berbahagia. MAJLIS PERASMIAN SEMINAR MELAYU MAHAWANGSA ANJURAN FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI DENGAN KERJASAMA GABUNGAN PENULIS NASIONAL (GAPENA) 18 – 19 JULAI 2006 1. Rustam. Majlis dibuka kepada semua yang ingin mengemukakan sebarang pertanyaan atau kemusykilan. Universiti Putra Malaysia yang mewakili Naib Canselor. Seterusnya. Rosli Talif. Hj. Wassalamualaikum wbt. . Muhammad Pehemi bin Yusof. ahli jawatankuasa pengelola dan semua pihak yang terlibat bagi menjayakan acara pada hari ini serta sekalian tetamu yang hadir. merangkap Pengerusi Lembaga Pengarah Sekretariat Dunia Melayu Dunia Islam. Sekian. NYANYIAN NEGARAKU DAN PUTRA GEMILANG) (Para hadirin dipersilakan berdiri untuk menghormati ketibaan KM. Pihak majlis mohon mengambil kesempatan waktu untuk menyampaikan sejuta kalungan bunga terima kasih kepada Yang Berhormat Tuan Hj. Prof. menyanyikan lagu Negaraku dan Putra Gemilang)       Bismillahirrahmanirrahim. HEP dan Alumni. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam sejahtera. Terima kasih diucapkan kepada---------Majlis kita sampai ke penghujungnya. Dipersilakan. UPM. Timbalan Naib Canselor. Profesor Madya Dr. Datuk Seri Mohd.(6) Para hadirin yang dimuliakan sekalian. Azali Mohamed.untuk menyampaikan cenderahati kepada --Dipersilakan. Dekan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi. Yang Amat Berhormat. Madya Dr. Yang Berbahagia. …. Ketua Menteri Melaka. (KETIBAAN KETUA MENTERI MELAKA. (7) Para hadirin yang diimuliakan. Majlis kita diteruskan lagi dengan sesi soal-jawab.

Ali Rustam.  Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Yang Amat Berhormat. Ketua Satu Gabungan Persatuan Penulis Nasional (GAPENA). serta para hadirin dan hadirat sekalian kerana bersama-sama memeriahkan majlis pada pagi ini. timbalan-timbalan dekan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi. Pinang berasal Pulau Mutiara.  Bagi memakmurkan lagi majlis kita pada pagi ini. Sirih berlipat bersama pinang. Awal Bismillah pembuka bicara. (UCAPAN ALU-ALUAN PENGERUSI) Dayung sampan dulu-duluan. Penyelaras Unit Dokumentasi Warisan Melayu dan Peribumi. dapat kita berkumpul pada pagi yang berbahagia ini dalam Seminar Melayu Mahawangsa anjuran Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi dengan kerjasama Gabungan Persatuan Penulis Nasional (GAPENA) dan Sekretariat Dunia Melayu Dunia Islam. kerana dengan berkat limpah kurnia-Nya yang amat banyak.  Terima kasih juga kepada tetamu-tetamu kehormat dan para pembentang kertas kerja. Tetak buluh panjangnya tujuh. Angkat tangan jari sepuluh. Majlis mengucapkan terima kasih kepada Dr.  Alhamdulillah. Fauzi Jumingan atas bacaan doa itu tadi. Buat menjolok sarang penyengat. Singgah berlabuh di Tanjung Jati. . FBMK. (BACAAN DOA DAN APABILA SELESAI)  Alhamdulillah. para sarjana dan pembentang kertas kerja.   Yang Berbahagia. Pemanis kata selamat datang. Fauzi Jumingan untuk membacakan doa. Dipersilakan. Dengan berkat kehadiran Yang Amat Berhormat Datuk Seri. Mohd. 2. para peserta seminar. Doa dipohon supaya berkat. Ucapan sebagai alu-aluan. Datuk Seri Mohd. ketuaketua jabatan. majlis dengan sukacitanya mempersilakan Dr. Tan Sri Datuk Profesor Emeritus Dr. Tetamu-tetamu kehormat. Hj. Puan Hajah Halimah Hassan. bersyukur kita ke hadrat Allah SWT. Yang Berusaha. Ismail Hussein. merangkap Pengerusi Jawatan Kuasa Seminar. atas kesudian melapangkan masa untuk bersama-sama di majlis ini. hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian. Seminar yang bertemakan Rekayasa Citra Melayu Sebagai Mahawangsa ini menjadi lebih bermakna lagi. Mohd.

Tuan umpama bintang gemilang. (UCAPAN KETUA MENTERI. PUKULAN GONG DAN APABILA SELESAI) 5. Ali Rustam kerana sudi menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan Seminar Melayu Mahawangsa ini. 3. Dari Melaka pergi ke Serdang.  Kita tiba ke puncak acara. Profesor Madya Dr. Singgah sebentar di Bukit Serindit. Dengan segala hormatnya dipersilakan.   (UCAPAN TIMBALAN NAIB CANSELOR DAN APABILA SELESAI) Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berbahagia. Tuan umpama bulan di langit. Kapal berlabuh di Kuala Rengit. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berbahagia.  Majlis dengan sukacitanya mempersilakan Yang Berusaha. (UCAPAN PERASMIAN KM MELAKA)  Yang Amat Berhormat Datuk Seri dan Para hadirin sekalian. Air laut tenang-tenangan. Dengan hormatnya dipersilakan. Majlis dengan penuh rendah hati mempersilakan Yang Amat Berhormat. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Profesor Madya Dr. . Datuk Seri Mohd. (UCAPAN PENGERUSI DAN APABILA SELESAI) Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada Puan Hajah Halimah Hassan atas ucapan itu tadi. Dapat kami menumpang sinar. untuk menyampaikan ucapan. Semat jerami di Sungai Muar. Ali Rustam untuk menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan seminar ini. Datuk Seri Mohd.  Seterusnya kita ikuti pula ucapan sambutan Timbalan Naib Canselor.Mari tuan sama-sama amati. Azali Muhamad atas ucapan itu. (UCAPAN TNC)  Yang Amat Berhormat Datuk Seri dan Para hadirin sekalian. Puan Hajah Halimah Hassan. Tanam selasih tepi perigi. Azali Muhamad. 4. (PENYAMPAIAN CENDERAMATA)  Majlis mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Yang Amat Berhormat. Titipkan amanat barang sedikit. selaku Pengerusi Jawatan Kuasa Seminar untuk menyampaikan ucapan alu-aluan.

Yang cela itu kelemahan diri.   Terima kasih kepada semua tetamu kehormat.Cenderamata tanda kenangan. hadirin dan hadirat yang sudi melapangkan masa untuk bersama-sama memeriahkan majlis ini. (PENGUMUMAN KM MENINGGALKAN MAJLIS)  Para hadirin sekalian. Profesor Madya Dr. Jangan disimpan di dalam peti.  Sebagai tanda penghargaan. Ali Rustam. Yang baik itu ketentuan Allah. Terima kasih juga kepada semua pihak yang telah memberikan sokongan padu dalam menjayakan Seminar Melayu Mahawangsa ini. Kalau ada jarum yang patah. Ibarat terbang dah hinggap di dahan. Rosli Talif untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berbahagia Profesor Madya Dr. 7. Azali Muhamad atas kesudian untuk bersama-sama kita pada pagi ini. Ali Rustam dan Yang Berbahagia. (PENUTUP) Yang Amat Berhormat Datuk Seri dan para hadirin sekalian. Ibarat berjalan dah sampai di halaman. majlis seterusnya mempersilakan Puan Hajah Halimah Hassan untuk menjemput dan mengiringi Yang Amat Berhormat Datuk Seri dan Yang Berbahagia Timbalan Naib Canselor untuk menyaksikan pameran Melayu Mahawangsa di Bangunan Sanggar Bahasa dan Komunikasi. Dipersilakan dengan segala hormatnya. Terima kasih sekalung budi. majlis sekali lagi merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Yang Amat Berhormat. Profesor Madya Dr.  Bagi pihak seluruh anggota jawatankuasa Seminar. Azali Muhamad untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Amat Berhormat.      (Penyampaian cenderamata dan apabila selesai) Majlis mengucapkan terima kasih kepada Yang Berbahagia. Seterusnya dipersilakan pula Yang Berbahagia Profesor Madya Dr. Akhir kata. Azali Muhamad kerana sudi menyampaikan cenderamata. Ibarat mendaki dah sampai di puncak. Profesor Madya Dr. . majlis mempersilakan Yang Berbahagia. Azali Muhamad. Ibarat berenang dah sampai di tebing. (Penyampaian cenderamata) 6. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. Datuk Seri Mohd. Datuk Seri Mohd.

. Dipersilakan.Majlis turut mempersilakan tetamu-tetamu kehormat dan seluruh para hadirin untuk menyaksikan pameran di ruang berkenaan.