SKRIP PENGACARA MAJLIS -NAFAS SEGAR

KEM NAFAS SEGAR

(1) SRA Assalamualaikum wbt. Dan salam sejahtera. Yang Berbahagia, Tn. Hj. Wan Mohamad bin Wan Ibrahim, Pengawai Daerah Besut, merangkap Pengerusi PEMADAM daerah Besut. Yang Berbahagia, Tn. Hj. Baharuddin bin Ibrahim, Pegawai Pelajaran Daerah Besut Yang Berbahagia Tn. Hj Mhd Ramli bin Che Mat, Pengetua SMK Permaisuri Nur Zahirah Yang Berbahagia, Prof. Madya Dr. Hj Abdul Rashid bin Hj Ismail, Dekan Pusat Pengajian Sains Pergigian, Universiti Sains Malaysia Dr. Azizah Yusoff, Pengerusi Rancangan Kajian Komuniti dan Kesihatan Keluarga(KKKK) USM En. Abdul Rahim bin Abdullah, Penolong Kanan Pentadbiran, En. Amran bin Ibrahim, Penolong Kanan Hal Ehwal Murid En. Wan Pauzi bin Wan Mohd, Penolong Kanan Kokurikulum Dr. Raishan Shafini, Pegawai Kesihatan Sekolah, Daerah Besut, selaku penceramah En. Wan Isa bin Wan Abdullah, staff Kesihatan selaku penceramah Guru-guru Kanan, guru cemerlang, kaunselor sekolah, rakan-rakan guru, mahasiswamahasiswi USM dan para pelajar yang dikasihi sekalian. Alhamdulillah, marilah kita sama-sama memanjatkan syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurniaNya jua maka kita diberikan luangan waktu, digerakkan minda dan deria rasa, dikurniakan kecerdasan fizikal dan mental untuk sama-sama berkumpul di Dewan gemilang SMKPNZ sempena pelancaran Kem Nafas Segar. Syukur ke hadrat Allah yang maha Agung kerana kita dapat menghirup udara segar pada pagi yang ceria ini tanpa asap rokok di ruangan udara sekitar kita.

Hj Abdul Rashid bin Hj Ismail. ****** NIK Majlis merakamkan jutaan terima kasih kepada yang berbahagia Tuan Pengetua. Wan Mohamad bin Wan Ibrahim. *********** NIK Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Yang Berbahagia Tn. Dekan Pusat Pengajian Sains Pergigian. ***** SRA Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada yang Berbahagia Prof. Hj Mhd Ramli bin Che Mat. Pengetua SMK Permaisuri Nur Zahirah untuk menyampaikan ucapan aluan. Rotan melilit tepian pokok Rimbun sebelah pohon seraya Katakan tak nak pada rokok Ia pemusnah mengundang bahaya Seterusnya.(2) Bagi memulakan bingkisan ucapan. Hj. Hj. (3) Meneruskan acara. Majlis mempersilakan. Universiti Sains Malaysia untuk menyampaikan ucapan. Dipersilakan. Madya Dr. majlis mempersilakan Yang Berbahagia Prof. Majlis mempersilakan. kita sampai ke acara Majlis Perasmian Kem Nafas Segar. Madya Dr. merangkap Pengerusi PEMADAM daerah Besut untuk menyampaikan bingkisan kata sekaligus merasmikan Kem Nafas Segar. majlis dengan segala hormat dan sukacitanya mempersilakan Yang berbahagia Tn. Hj Abdul Rashid bin Hj Ismail. Bagi maksud itu. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang berbahagia Tn. Seterusnya majlis dengan segala hormatnya mempersilakan yang Berbahagia Tuan . Pengawai Daerah Besut. Wan Mohamad bin Wan Ibrahim atas ucapan itu tadi.dengan segala hormatnya. (4) Hadirin dan hadirat yang dimuliakan.

Pegawai Daerah Besut untuk menerima cenderahati. Prof. Dipersilakan Yang Berbahagia Tn. Pengetua SMKPNZ untuk menerima cenderahati dari pihak USM. **** Terima kasih diucapkan kepada Yang berbahagia Profesor Madya. Pengetua SMK Permaisuri Nur Zahirah untuk mengiringi Yang Berbahagia Tn. ********* Nama??? SRA Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Yang Berbahagia Tn. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan para tetamu jemputan untuk melawat pameran dan sudut kaunseling di Dewan Terbuka SMKPNZ. Hj. majlis mempersilakan Yang Berbahagia. Wan Mohamad bin Wan Ibrahim. (6) Seterusnya. Hj Mhd ramli bin Che Mat. Selepas melawat pameran para tetamu jemputan dipersilakan ke bilik VIP untuk kudapan. Dekan Pusat Pengajian Sains Pergigian. Terima kasih sekali lagi kepada Yang Berbahagia Tuan Pegawai Daerah. Tn. Hj. Seterusnya dipersilakan yang Berbahagia. Dipersilakan. Dipersilakan. Hj. …. Majlis kita diteruskan lagi dengan acara lawatan ke pameran dan sudut kaunseling bagi Kem Nafas Segar ini. Madya Dr Hj Abdul Rashid bin Hj Ismail.Pegawai Daerah Besut untuk memalu gong tanda perasmian Kem Nafas Segar anjuran Bersama USM dan SMKPNZ. majlis mempersilakan Yang Berbahagia. Dipersilakan. Tn. Wan Mohamad bin Wan Ibrahim. Wan Mohamad bin Wan Ibrahim. Pengerusi PEMADAM untuk menyampaikan tag nama kepada 20 pelajar Contoh yang menyertai Kem Nafas Segar. Dengan segala hormatnya dipersilakan. (5) Seterusnya. USM untuk menyampaikan Cenderahati. Hj. (7) Para hadirin yang dimuliakan sekalian. 20 pelajar yang terlibat dengan Kem Nafas Segar dipersilakan ke pameran dan seterusnya . Mhd Ramli bin Che Mat.

ke jamuan di dewan terbuka bersama fasi. Dipersilakan ke dewan terbuka.30 pagi. Untuk itu. Dipersilakan ke dewan terbuka. Majlis merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada Dr Raishan Shafini. Wan Isa bin Wan Abdullah kerana sudi berkongsi pengalaman beliau. Para guru dan pelajar-pelajar lain juga di persilakan ke ruang pameran dan sudut kaunseling di Dewan terbuka. staf kesihatan di sebuah klinik untuk berkongsi pengalaman beliau bersama kita semua. sama-samalah kita mendengar luahan rasa bekas perokok. Dengan segala hormatnya dipersilakan . Pegawai Kesihatan Sekolah untuk menyampaikan ceramah beliau. (10) Para hadirin yang diimuliakan. Yeap Kian Nie. (8) NIK Guru-guru. Semoga apa yang diluahkan oleh beliau tadi dapat memberi teladan kepada kita semua. majlis ini diserahkan kepada ketua Residensi untuk memberi taklimat bengkel. (11) Seterusnya. Majlis kita pada siang hari ini diteruskan lagi dengan sesi ceramah. SMKPNZ.hadirin hadirat yang dihormati sekalian.Para guru dan para pelajar lain boleh melihat-lihat pameran dan berkunjung ke sudut kaunseling di Dewan terbuka. Raishan Shafini. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang berbahagia Dr.para pelajar . Dipersilakan. ???? Demikian tadi pengucapan telus yang penuh informasi berguna untuk kita semua. En. Selepas para pelajar selesai melihat pameran. (9) Seterusnya. Ceramah pertama yang bertajuk Bahaya Merokok akan disampaikan oleh Pegawai Kesihatan Sekolah Daerah Besut. Wan Isa bin Wan Abdullah. Dipersilakan Cik Shahidatul Naimah bt Wan Jusoh dan En. pihak majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. Pelajar dikehendaki kembali semula ke dewan pada jam 10. majlis diserahkan kepada pihak USM untuk mengendalikan sesi bengkel bersama 20 pelajar contoh. ???? SRA Terima kasih diucapkan kepada En. para pelajar dibenarkan rehat selama 30 minit. Seterusnya. Pelbagai bahan pameran dan permainan interaktif disediakan untuk semua. Selamat kembali ke Dewan Gemilang.

Ketua Unit dan Pensyarah Unit Perkembangan Kesihatan Wanita. dikurniakan kecerdasan fizikal dan mental untuk sama-sama berkumpul di Dewan gemilang SMKPNZ ini bagi satu program Outreach Program Pendidikan Seks di kalangan Ibu bapa untuk Anak-anak Anjuran Bersama Pusat pengajian Sains Perubatan . marilah kita sama-sama memanjatkan syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah kurniaNya jua maka kita diberikan luangan waktu. Abdul Rahim bin Abdullah. Pengetua SMK Permaisuri Nur Zahirah Yang Berbahagia. Yang Berhormat Tuan Hj.. (3) . ADUN Kota Putra Yang Berbahagia.SKRIP PENGACARA MAJLIS -PROGRAM PENDIDIKAN SEKS PROGRAM USM (1) Assalamualaikum wbt. Penolong Kanan Pentadbiran. Dipersilakan.USM dan Kementerian Pelajaran Malaysia. digerakkan minda dan deria rasa. Dinsuhaimi bin Sidek. En. Hj. Amran bin Ibrahim. Prof. para ibu bapa dan para pelajar yang dikasihi sekalian. Pengetua SMK Permaisuri Nur Zahirah untuk menyampaikan ucapan aluan. Pusat Pengajian Sains Perubatan. Tn. Pusat Pengajian Sains Perubatan En. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang berbahagia Tn. Baharuddin bin Ibrahim. Penolong Kanan Kokurikulum Ahli-ahli jawatankuasa pengelola. Dr. ****** Majlis merakamkan jutaan terima kasih kepada yang berbahagia Tuan Pengetua. Penolong Kanan Hal Ehwal Murid En. Muhammad Pehemi bin Yusof. Wan Pauzi bin Wan Mohd. Hj Mhd Ramli bin Che Mat. Dan salam sejahtera. Alhamdulillah. Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia Dr Zaharah Sulaiman. Hj Mhd Ramli bin Che Mat. Pegawai Pelajaran Daerah Besut Yang Berbahagia Tn. Program hari ini bertemakan Selamatkah Anak Kita? Bagi memulakan bingkisan ucapan. Pensyarah dan Pakar Runding ORL-HNS Jabatan Otorinolaringologi. rakan-rakan guru.

Meneruskan acara. majlis mempersilakan Yang Berbahagia. *********** Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada Yang Berhormat Tuan Hj. Muhammad Pehemi bin Yusof. ***** Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan ucapan terima kasih kepada yang Berbahagia Prof. Pusat Pengajian Sains Perubatan. Kampus Kesihatan Universiti Sains Malaysia untuk menyampaikan ucapan. Muhammad Pehemi bin Yusof atas ucapan itu tadi. majlis mempersilakan Yang Berbahagia. _____________________untuk menyampaikan ceramah yang bertajuk_____________________________. Majlis merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada ------------------- . Prof. kita sampai ke acara Majlis Perasmian Program Pendidikan Seks di kalangan Ibu bapa untuk Anak-anak.dengan segala hormatnya. Majlis mempersilakan. Seterusnya. Dr. Hadirin hadirat yang dimuliakan. Dinsuhaimi bin Sidek. Dinsuhaimi bin Sidek. Bagi maksud itu. Dr. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Rimbun meranti di hujung kota Berbuah lebat pohon cermai Selamatkah anak kesayangan kita Kasih ditagih sayang disemai. Pensyarah dan Pakar Runding ORL-HNS Jabatan Otorinolaringologi. (4) Hadirin dan hadirat yang dimuliakan. majlis dengan segala hormat dan sukacitanya mempersilakan Yang Berhormat Tuan Hj. Majlis mempersilakan. **** Demikian tadi pengucapan telus yang penuh informasi berguna untuk kita semua. (5) Seterusnya. ADUN Kota Putra untuk menyampaikan bingkisan kata sekaligus merasmikan program.

Wassalamualaikum wbt. ahli jawatankuasa pengelola dan semua pihak yang terlibat bagi menjayakan acara pada hari ini serta sekalian tetamu yang hadir. Majlis kita diteruskan lagi dengan sesi soal-jawab. Sekian. menyanyikan lagu Negaraku dan Putra Gemilang)       Bismillahirrahmanirrahim. Majlis dibuka kepada semua yang ingin mengemukakan sebarang pertanyaan atau kemusykilan. Yang Amat Berhormat. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan-------. Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam sejahtera. Rustam. Profesor Madya Dr. Terima kasih diucapkan kepada---------Majlis kita sampai ke penghujungnya. UPM. Rosli Talif. Muhammad Pehemi bin Yusof. UPM. merangkap Pengerusi Lembaga Pengarah Sekretariat Dunia Melayu Dunia Islam. Pihak majlis mohon mengambil kesempatan waktu untuk menyampaikan sejuta kalungan bunga terima kasih kepada Yang Berhormat Tuan Hj. Ketua Menteri Melaka. Dipersilakan. (KETIBAAN KETUA MENTERI MELAKA. Ali Mohd. MAJLIS PERASMIAN SEMINAR MELAYU MAHAWANGSA ANJURAN FAKULTI BAHASA MODEN DAN KOMUNIKASI DENGAN KERJASAMA GABUNGAN PENULIS NASIONAL (GAPENA) 18 – 19 JULAI 2006 1. Timbalan Naib Canselor. . Yang Berbahagia. Dekan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi.(6) Para hadirin yang dimuliakan sekalian. HEP dan Alumni. Seterusnya. …. Hj. Universiti Putra Malaysia yang mewakili Naib Canselor. Yang Berbahagia. Prof. (7) Para hadirin yang diimuliakan.untuk menyampaikan cenderahati kepada --Dipersilakan. Azali Mohamed. Madya Dr. NYANYIAN NEGARAKU DAN PUTRA GEMILANG) (Para hadirin dipersilakan berdiri untuk menghormati ketibaan KM. Datuk Seri Mohd.

Sirih berlipat bersama pinang. Ismail Hussein. Mohd. timbalan-timbalan dekan Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi. Tetak buluh panjangnya tujuh. majlis dengan sukacitanya mempersilakan Dr. . (UCAPAN ALU-ALUAN PENGERUSI) Dayung sampan dulu-duluan. Ucapan sebagai alu-aluan.  Alhamdulillah. Mohd. Singgah berlabuh di Tanjung Jati. dapat kita berkumpul pada pagi yang berbahagia ini dalam Seminar Melayu Mahawangsa anjuran Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi dengan kerjasama Gabungan Persatuan Penulis Nasional (GAPENA) dan Sekretariat Dunia Melayu Dunia Islam. Hj. serta para hadirin dan hadirat sekalian kerana bersama-sama memeriahkan majlis pada pagi ini. merangkap Pengerusi Jawatan Kuasa Seminar. Ali Rustam. (BACAAN DOA DAN APABILA SELESAI)  Alhamdulillah. FBMK.  Bagi memakmurkan lagi majlis kita pada pagi ini. hadirin dan hadirat yang dihormati sekalian. Dengan berkat kehadiran Yang Amat Berhormat Datuk Seri. para peserta seminar. Datuk Seri Mohd. Awal Bismillah pembuka bicara. Angkat tangan jari sepuluh. Buat menjolok sarang penyengat. Tetamu-tetamu kehormat. Pemanis kata selamat datang. kerana dengan berkat limpah kurnia-Nya yang amat banyak. Tan Sri Datuk Profesor Emeritus Dr.  Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Yang Amat Berhormat.   Yang Berbahagia. Majlis mengucapkan terima kasih kepada Dr. Doa dipohon supaya berkat. ketuaketua jabatan. 2. bersyukur kita ke hadrat Allah SWT.  Terima kasih juga kepada tetamu-tetamu kehormat dan para pembentang kertas kerja. Puan Hajah Halimah Hassan. para sarjana dan pembentang kertas kerja. Yang Berusaha. Fauzi Jumingan untuk membacakan doa. Ketua Satu Gabungan Persatuan Penulis Nasional (GAPENA). Penyelaras Unit Dokumentasi Warisan Melayu dan Peribumi. Fauzi Jumingan atas bacaan doa itu tadi. Dipersilakan. atas kesudian melapangkan masa untuk bersama-sama di majlis ini. Pinang berasal Pulau Mutiara. Seminar yang bertemakan Rekayasa Citra Melayu Sebagai Mahawangsa ini menjadi lebih bermakna lagi.

Azali Muhamad. Ali Rustam kerana sudi menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan Seminar Melayu Mahawangsa ini.  Majlis dengan sukacitanya mempersilakan Yang Berusaha. Puan Hajah Halimah Hassan. Tuan umpama bintang gemilang. Azali Muhamad atas ucapan itu. Profesor Madya Dr.   (UCAPAN TIMBALAN NAIB CANSELOR DAN APABILA SELESAI) Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berbahagia.  Seterusnya kita ikuti pula ucapan sambutan Timbalan Naib Canselor. Dengan hormatnya dipersilakan. Dengan segala hormatnya dipersilakan. (UCAPAN TNC)  Yang Amat Berhormat Datuk Seri dan Para hadirin sekalian. (UCAPAN PENGERUSI DAN APABILA SELESAI) Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada Puan Hajah Halimah Hassan atas ucapan itu tadi. (PENYAMPAIAN CENDERAMATA)  Majlis mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Yang Amat Berhormat. Air laut tenang-tenangan. Datuk Seri Mohd.Mari tuan sama-sama amati. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Semat jerami di Sungai Muar. Kapal berlabuh di Kuala Rengit. selaku Pengerusi Jawatan Kuasa Seminar untuk menyampaikan ucapan alu-aluan. Titipkan amanat barang sedikit. . Tuan umpama bulan di langit. Singgah sebentar di Bukit Serindit. Tanam selasih tepi perigi. Majlis dengan penuh rendah hati mempersilakan Yang Amat Berhormat. 4. Datuk Seri Mohd. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berbahagia. untuk menyampaikan ucapan. Ali Rustam untuk menyampaikan ucapan dan seterusnya merasmikan seminar ini. Profesor Madya Dr. Dapat kami menumpang sinar. (UCAPAN KETUA MENTERI.  Kita tiba ke puncak acara. (UCAPAN PERASMIAN KM MELAKA)  Yang Amat Berhormat Datuk Seri dan Para hadirin sekalian. Dari Melaka pergi ke Serdang. 3. PUKULAN GONG DAN APABILA SELESAI) 5.

Ibarat mendaki dah sampai di puncak. majlis mempersilakan Yang Berbahagia. Kalau ada jarum yang patah. Ibarat terbang dah hinggap di dahan. (Penyampaian cenderamata) 6. Profesor Madya Dr. Akhir kata. Yang baik itu ketentuan Allah. Datuk Seri Mohd. Ibarat berenang dah sampai di tebing. Azali Muhamad atas kesudian untuk bersama-sama kita pada pagi ini. Jangan disimpan di dalam peti. Dipersilakan dengan segala hormatnya. 7. Profesor Madya Dr. Seterusnya dipersilakan pula Yang Berbahagia Profesor Madya Dr. (PENGUMUMAN KM MENINGGALKAN MAJLIS)  Para hadirin sekalian. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. Terima kasih sekalung budi. . Ali Rustam.  Bagi pihak seluruh anggota jawatankuasa Seminar.   Terima kasih kepada semua tetamu kehormat. Azali Muhamad untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Amat Berhormat. Ali Rustam dan Yang Berbahagia. majlis sekali lagi merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Yang Amat Berhormat. (PENUTUP) Yang Amat Berhormat Datuk Seri dan para hadirin sekalian. Rosli Talif untuk menyampaikan cenderamata kepada Yang Berbahagia Profesor Madya Dr. Azali Muhamad. Ibarat berjalan dah sampai di halaman.Cenderamata tanda kenangan.  Sebagai tanda penghargaan. hadirin dan hadirat yang sudi melapangkan masa untuk bersama-sama memeriahkan majlis ini. Azali Muhamad kerana sudi menyampaikan cenderamata. Datuk Seri Mohd. majlis seterusnya mempersilakan Puan Hajah Halimah Hassan untuk menjemput dan mengiringi Yang Amat Berhormat Datuk Seri dan Yang Berbahagia Timbalan Naib Canselor untuk menyaksikan pameran Melayu Mahawangsa di Bangunan Sanggar Bahasa dan Komunikasi. Yang cela itu kelemahan diri. Profesor Madya Dr. Terima kasih juga kepada semua pihak yang telah memberikan sokongan padu dalam menjayakan Seminar Melayu Mahawangsa ini.      (Penyampaian cenderamata dan apabila selesai) Majlis mengucapkan terima kasih kepada Yang Berbahagia.

Majlis turut mempersilakan tetamu-tetamu kehormat dan seluruh para hadirin untuk menyaksikan pameran di ruang berkenaan. . Dipersilakan.