P. 1
Contoh Instrumen Sains

Contoh Instrumen Sains

|Views: 191|Likes:
Published by Kartini Ismail

More info:

Published by: Kartini Ismail on Apr 25, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/14/2012

pdf

text

original

LEMBAGA PEPERIKSAAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

DUNIA SAINS DAN TEKNOLOGI

STANDARD PRESTASI

CONTOH EVIDENS TAHUN 2

2011
1

Panduan penggunaan contoh evidens
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 Contoh evidens ini adalah sebahagian daripada komponen reka bentuk standard prestasi. Contoh evidens ini perlu digunapakai bersama-sama dengan dokumen standard prestasi (SP) dan dokumen kurikulum standard sekolah rendah (KSSR). Contoh-contoh evidens disusun berdasarkan urutan band dan deskriptor. Contoh-contoh evidens ini adalah panduan evidens untuk menilai penguasaan murid mengikut pernyataan deskriptor. Guru digalakkan membina evidens sendiri mengikut kesesuaian persekitaran murid. Pengujian menggunakan evidens ini memerlukan kejelasan tujuan dan matlamat. Pengujian untuk memperbaiki prestasi perlu melibatkan maklum balas dan refleksi pengajaran kepada guru dan refleksi pembelajaran kepada murid. Evidens contoh ini boleh diubahsuai untuk kegunaan pengujian secara bertulis, lisan, pemerhatian, projek atau amali. Rekod penilaian yang dibuat oleh guru adalah evidens pelaporan tentang pencapaian murid kepada ibubapa dan pihak berkepentingan. Pentaksiran ini boleh dilaksanakan semasa proses pengajaran dan pembelajaran atau mengikut kesesuaian dan dilakukan secara berterusan. Pentaksiran dibuat berdasarkan kepada tahap penguasaan murid. Guru perlu membuat tindakan susulan terhadap murid yang tidak menguasai sesuatu evidens dengan membuat pemulehan dan mentaksir semula murid. Evidens hendaklah direkod didalam SPPBS dan disimpan dalam fail murid. Evidens contoh ini hanya dibina untuk mengukur tahap pencapaian minima murid. Guru perlu mempelbagaikan bentuk pentaksiran (bertulis, lisan, pemerhatian atau projek) bagi memastikan prestasi murid dapat diukur secara holistik,seimbang dan adil. Penguasaan semua evidens dalam deskriptor melayakkan murid melepasi deskriptor tersebut. Murid mesti melepasi semua deskriptor dalam suatu band bagi melayakkannya berada di band itu.

2

1 1 1 Keperluan Asas manusia Warnakan keperluan asas manusia.1.Tema Sains Hayat Band 1 Standard Prestasi Mengetahui perkaraperkara asas dalam sains dan teknologi Standard Deskriptor Evidens Pembelajaran 1. buah nasi buku beg air bola rumah udara kereta baju ( Markah : /5) 1 .

Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Mengetahui perkaraperkara asas dalam sains dan teknologi Standard Pembelajaran 2. v 2.1 Deskriptor Evidens 1 2 1 Keperluan Asas Haiwan Tuliskan keperluan asas haiwan berdasarkan jawapan yang diberi. ( Markah : /4) 2 . Udara Air Makanan Tempat perlindungan 1. 4.1. 3.

Tema Sains Hayat Band 1 Standard Prestasi Mengetahui perkaraperkara asas dalam sains dan teknologi Standard Deskriptor Evidens Pembelajaran 2.1 3 1 Cara Haiwan Membiak Gunting dan lekatkan gambar mengikut cara haiwan membiak. 3 .3.

Haiwan yang melahirkan anak Haiwan yang melahirkan anak Haiwan yang bertelur Haiwan yang bertelur (Markah : /8) 4 .

Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Memahami perkara-perkara asas dalam sains dan teknologi Standard Pembelajaran 2.4 Deskriptor Evidens 2 2 2 Anak haiwan yang menyerupai ibunya dan tidak menyerupai ibunya Padankan gambar anak haiwan berikut dengan ibunya. 3. 4.3. 6. 1. 5. 2. ( Markah : / 6 ) 5 .

5.Tema Sains Hayat Band 2 Standard Prestasi Memahami perkaraperkara asas dalam sains dan teknologi Standard Pembelajaran 2. berjalan berlari 1. ( Markah : / 9 ) 6 . berenang merangkak terbang 3.2 Deskriptor Evidens 3 1 Cara Haiwan Bergerak Isi tempat kosong dengan jawapan yang diberi. 7.4. menjalar 4. 6. 8. merayap melompat mengengsot 2. 9.

5 Deskriptor Evidens 3 4 1 Tempat Perlindungan Haiwan Padankan gambar haiwan-haiwan berikut dengan tempat perlindungannya. Kandang 6. Di dalam air 10. Lubang 7. Di celah batu 8.1. Di celah kayu 9. 1. Dalam tanah 2. Gua ( Markah : /9) 7 . Sarang 5. Reban 3. Atas pokok 4.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Mempamerkan keupayaan mengetahui dan memahami perkara-perkara asas dalam sains dan teknologi Standard Pembelajaran 2.

____________________________ ii. i. i. ____________________________ 2. i. ____________________________ 5. Deskriptor Evidens 3 3 1 Haiwan dan makanannya Tuliskan makanan haiwan-haiwan berikut. ____________________________ ( Markah : / 12 ) 8 .1. ____________________________ 6. ____________________________ 3. i. 1. i. i.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Mempamerkan keupayaan mengetahui dan memahami perkara-perkara asas dalam sains dan teknologi Standard Pembelajaran 2. ____________________________ ii. ____________________________ ii. ____________________________ ii. ____________________________ ii. ____________________________ ii. ____________________________ 4.

Murid memasuki makmal tanpa memasang lampu 2. Murid makan di kantin pada waktu rehat Terang Gelap ( Markah : /6) 9 . Situasi 1. Murid masuk bilik tayangan dengan lampu terpasang 5. Murid berada di dalam kelas pada waktu tengahari 4.1. Murid masuk ke dalam rumah pada waktu malam semasa bekalan elektrik terputus 3. Murid berkumpul di tapak perhimpunan pada waktu pagi 8.2 Deskriptor Evidens 3 6 1 Terang dan gelap Tandakan (√) bagi situasi yang terang dan (X) bagi situasi yang gelap. Murid masuk ke dalam gua 6.Tema Sains Fizikal Band Standard Prestasi Mempamerkan keupayaan mengetahui dan memahami perkara-perkara asas dalam sains dan teknologi Standard Pembelajaran 4. Murid menutup mata dengan kain hitam 7.

Membantu tumbesaran 3.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Menggunakan pengetahuan asas sains dan teknologi bagi menjalankan tugasan Standard Pembelajaran 1. Memberi tenaga 2. Membantu menjaga kesihatan 4.3 Deskriptor Evidens 4 1 1 Makanan dan fungsinya Padankan jawapan yang betul Fungsi makanan Jenis makanan 1. Membantu proses penyembuhan ( Markah : /8) 10 .1.

1.3 Deskriptor Evidens 4 1 1 Makanan dan fungsinya Rajah menunjukkan pelbagai jenis makanan Tuliskan jawapan dalam ruangan yang disediakan Fungsi makanan Memberi tenaga 1. 2.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Menggunakan pengetahuan asas sains dan teknologi bagi menjalankan tugasan Standard Pembelajaran 1. 1. 2. 2 ( Markah : /8) Jenis makanan Membantu tumbesaran Membantu menjaga kesihatan Membantu proses penyembuhan 11 . 2 1.1.

4 Deskriptor Evidens 4 3 1 Pengelasan Haiwan Mengikut Makanannya Rajah di bawah menunjukkan gambar beberapa jenis haiwan Tuliskan nama haiwan tersebut mengikut cara pemakanannya ke dalam kumpulan yang betul Haiwan Makan tumbuhan sahaja Makan haiwan dan tumbuhan Makan haiwan sahaja ( Markah : /9) 12 .Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Menggunakan pengetahuan asas sains dan teknologi bagi menjalankan tugasan Standard Pembelajaran 2.1.

4 Deskriptor Evidens 4 3 1 Pengelasan Haiwan Mengikut Makanannya Rajah di bawah menunjukkan sekumpulan haiwan dalam suatu habitat Tuliskan nama haiwan tersebut mengikut cara pemakanannya ke dalam kumpulan yang betul Haiwan Makan tumbuhan sahaja Makan haiwan dan tumbuhan Makan haiwan sahaja ( Markah : / 12 ) 13 .Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Menggunakan pengetahuan asas sains dan teknologi bagi menjalankan tugasan Standard Pembelajaran 2.1.

Perhatikan perubahan fizikal yang berlaku kepada telur-telur tersebut sehingga ia menetas dan berubah menjadi katak dewasa. MINGGU PEMERHATIAN 1 2 14 . 2.3.5 Deskriptor Evidens 5 3 1 Tumbesaran Haiwan ARAHAN: 1. Masukkan telur.telur katak ke dalam bekas berisi air kolam. Lakar/ Lukiskan perubahan fizikal yang dapat kamu perhatikan dalam jadual yang disediakan. 3.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran saintifik untuk membentuk konsep sains Standard Pembelajaran 2.

3 4 5 ( Markah : / 10 ) 15 .

( Markah : /3) 16 .Berdasarkan pemerhatian yang kamu buat. lengkapkan kitar hidup katak di bawah.

Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran saintifik untuk membentuk konsep sains Standard Pembelajaran 2. 17 .5 Deskriptor Evidens 5 3 1 Tumbesaran Haiwan Berikut adalah beberapa keping gambar dalam fasa hidup rama-rama.3.

Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran saintifik untuk membentuk konsep sains Standard Pembelajaran 2.5 Deskriptor Evidens 5 3 1 Potong dan lekatkan gambar untuk melengkapkan kitaran hidup di bawah.3. ( Markah : /3) 18 .

( Markah : / 3) * Untuk mengukur ketinggian pokok. boleh gunakan sebarang ukuran yang sesuai. batang mancis dan sebagainya. Ketinggian pokok keembung semakin _______________________________. 2. Minggu 1 2 3 4 5 6 Ketinggian Pokok * Bilangan Daun Berdasarkan pemerhatian tersebut. Rekodkan pemerhatian dalam jadual di bawah.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran saintifik untuk membentuk konsep sains Standard Pembelajaran 3. Bilangan daun pokok keembung semakin ___________________________. 2. 19 . Contohnya benang. Tanam biji benih keembung di dalam pasu yang disediakan. jawab soalan di bawah 1.3.1 Deskriptor Evidens 5 6 1 Tumbesaran Tumbuhan ARAHAN : 1. 3. 3. Pokok keembung mengalami proses ________________________________. Siram dan letakkan pasu di tempat yang sesuai.

Bilangan daun pokok keembung semakin ____________________________ 3. Ketinggian pokok keembung semakin ________________________________ 2.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Mengaplikasi pengetahuan dan kemahiran saintifik untuk membentuk konsep sains Standard Pembelajaran 3.3.1 Deskriptor Evidens 5 6 1 Tumbesaran Tumbuhan Rajah menunjukkan pemerhatian terhadap anak pokok keembung selama tiga minggu Minggu 1 Minggu 2 Minggu 3 Berdasarkan pemerhatian tersebut. Pokok keembung mengalami proses _________________________________ ( Markah : / 3) 20 . jawab soalan di bawah : 1.

Mengapakah kamu memilih makanan di atas ? ___________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________ ( Markah : /6) 21 . 4. 3. 5.5 1 1 6 Hidangan Makanan Cadangkan satu hidangan makanan tengahari.Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Menggunakan konsep sains untuk menyelesaikan masalah dalam kehidupan seharian Standard Deskriptor Evidens Pembelajaran 1. Tuliskan jawapan anda dalam ruang yang disediakan 1.1. 2.

DIARI MAKANAN SAYA Nama murid Tahun : : _________________________________ _________________________________ Julat Markah 9 – 10 7–8 5-6 3–4 0-2 Penerangan Murid makan semua makanan berkhasiat / seimbang Murid makan makanan berkhasiat / seimbang dan satu makanan tidak berkhasiat Murid makan makanan berkhasiat / seimbang dan dua atau lebih makanan tidak berkhasiat Murid mengamalkan makanan tidak berkhasiat dan satu makanan berkhasiat / seimbang Murid mengamalkan semua makanan tidak berkhasiat * Murid menguasai evidens 3 untuk band 6.2. Arahan kepada guru : Sila pastikan murid-murid menulis jenis-jenis makanan yang mereka ambil bagi setiap hidangan dalam jadual disediakan.2 1 3 6 Makanan Berkhasiat Arahan kepada murid : Lengkapkan DIARI MAKANAN SAYA selama 5 hari berturut-turut. jika murid mendapat markah 7 – 10 22 .Tema Sains Hayat Band Standard Prestasi Menggunakan konsep sains untuk menyelesaikan masalah dalam kehidupan seharian Standard Deskriptor Evidens Pembelajaran 1.

Lain-lain makanan yang saya makan pada hari ini (jika ada)* * Makanan lain yang dimakan pada waktu .Tarikh Hari : _________________________ : _________________________ Waktu/ Masa Makanan Minuman 1. Minum petang 5. Sarapan pagi 2. Minum pagi (waktu rehat) 3. Makan tengah hari 4.waktu senggang ( antara waktu-waktu makan ) ( Markah : / 10 ) 23 . Minum malam 7. Makan malam 6.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->