_________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga

JAGUH OLAHRAGA- BALAPAN

PRAKATA

1 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012

_________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga

Adalah mustahil untuk kami menyenaraikan kesemua pihak yang telah terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menyempurnakan tugasan ini. Terima kasih dan setinggi penghargaan ditujukan khas kepada guru pembimbing kami yakni Puan Puspaleela Habibie Norlela Abdullah dengan segala tunjuk ajar serta teguran yang diberikan dan akan berguna kepada kami apabila menceburi profesion perguruan kelak. Tugasan yang diberikan ini sedikit sebanyak memberikan pengalaman baru dan pengetahuan yang berbeza kepada kami yang rata-ratanya agak kurang arif dalam bidang olahraga. Ia juga telah memberikan sudut pandang yang berbeza bahawa kokurikulum olahraga merupakan subjek yang menarik untuk dipelajari dan diamalkan sama ada di sekolah mahupun kehidupan seharian. Diharap, tugasan ini akan dijadikan asas yang berkesan dalam memahami dunia olahraga di negara kita dan menyanjungi sumbangan olahragawan serta olahragawati Malaysia.

DAFTAR ISI KANDUNGAN

2 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012

Dunia Jaguh Olahraga._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga Perkara Prakata Pengenalan Sejarah Sukan . Mani Jegathesan Datuk Mumtaz Jaafar Watson Nyambek Ishtiaq Mubarak Bala Ditta Penutup Rujukan Halaman 2 4 5 6 8 11 13 15 17 19 20 21 22 PENGENALAN 3 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 .Balapan         Marina Chin Dato’ Rajamani Mailvaganam Rabuan Pit Tan Sri Dr.

Maka. Sungguhpun Malaysia bukanlah nama yang gah di persada sukan dunia tetapi Malaysia telah mencipta beberapa detik kegemilangan yang sukar dilupakan. SEJARAH SUKAN – DUNIA 4 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 ._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga Bidang balapan negara juga tidak terkecuali dalam melahirkan atlet yang berbakat dan berpotensi tinggi untuk merangkul pencapaian yang terbaik dalam arena sukan sama ada peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa. jaguh olahraga balapan yang bakal diperkenalkan akan memberi inspirasi dan mengukuhkan matlamat kita dalam meningkatkan mutu sukan negara. Walaupun negara kian melangkah ke alam yang lebih moden namun sukan olahraga bagi acara balapan masih diminati kerana sifat manusia sentiasa mengagumi dan menguji kebolehan fizikal yang dimiliki oleh atlet serta cabaran yang ditempuhi ketika pertandingan yang bukan sahaja menguji had fizikal malah mental serta emosi. Malaysia juga telah menyenaraikan beberapa atlet yang berkebolehan dalam bidang balapan dan sumbangan yang telah diberikan kepada sukan negara.

antara sukan yang telah dibentuk peraturannya ialah berenang. rekod dunia dan lain-lain lagi. mengail. kecemerlangan dan seumpamanya. pertandingan. pembangunan. Selain itu. kemahiran. Kecemerlangan yang dimaksudkan ialah kemampuan dalam mengatasi tanda aras terdahulu. kelajuan manakala bagi sukan akal pula ia menggunakan kemahiran berfikir seperti permainan catur. gusti dan lompat tinggi._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga Sukan. Bagi sukan fizikal. Kewujudan sukan sekurang-kurangnya dua ribu setengah tahun dahulu termasuk hurling yang menyerupai hoki padang di Ireland Silam. terdapat peninggalan dan struktur yang mencadangkan bahawa orang-orang Cina telah melibatkan diri dengan aktiviti sukan seawal 4000 tahun sebelum Masihi. JAGUH OLAHRAGA (BALAPAN) – MARINA CHIN 5 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . catatan masa. Di Mesir. cuju seperti bola sepak di China Silam dan polo di Parsi Silam. kejayaan individu atau pengenalan kepada teknologi akan memberikan cabaran yang tinggi kepada para peserta. harpastum yang seakan-akan ragbi di Rom Silam. Gimnastik dilihat sebagai sukan yang terkenal dalam sejarah silam China. Kemungkinan sukan telah pun bermula sedari kewujudan manusia dan sukan merupakan cara yang berkesan kepada manusia bagi meningkatkan kelebihan diri mereka ke atas alam semulajadi dan persekitaran sekeliling. ia menggunakan sifat-sifat misalnya kekuatan. melontar lembing. Semangat kesukanan digambarkan sebagai aspirasi atau etos yang mana aktiviti sukan itu akan dinikmati semata-mata dan wujud juga tekanan pertandingan. stamina. ditakrifkan sebagai satu aktiviti riadah dan terdiri daripada aktiviti fizikal yang dilakukan bertujuan untuk keseronokan.

2 saat dan 400 6 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . beliau memperbaharui rekod kebangsaan bagi acara lari berpagar 100 meter dengan catatan 15. Marina lebih berkeyakinan untuk lebih serius dan meraih emas dalam acara 4 x 400 meter pada Sukan Sea menjadi tuan rumah.100 meter dan 200 meter.6 saat. Setelah memenangi dua acara pecut. 0. yang mana Malaysia PENCAPAIAN Rekod kebangsaan bagi acara 200 meter dengan catatan 26. Dalam tahun yang sama. ketika menjadi guru pelatih di Maktab Perguruan Seri Kota. Pada 1975.2 saat mengatasi rekod lama pada Kejohanan Allcomers Persatuan Olahraga Amatur Selangor di Stadium Merdeka telah diperbaharui oleh Marina Chin dalam tahun 1972. beliau meraih pingat perak untuk acara lari berpagar 400 meter di Kejohanan Olahraga Asia di Seoul._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga LATAR BELAKANG Penglibatan awal beliau dalam arena olahraga hanyalah kebetulan apabila mewakili Sekolah Convent Sentul pada Kejohanan Olahraga Sekolah Zon Utara Selangor ketika berusia 16 tahun dalam tahun 1971. Korea Selatan.

Angamah dan Zaiton Othman membuahkan hasil yang membanggakan setelah mendapatkan pingat perak bagi acara 4 x 400 meter pada Kejohanan Antarabangsa Trek dan Padang Asia Tokyo. 7 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 ._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga meter lari berpagar dengan catatan 64.3 saat pada tahun berikutnya pada Kejohanan Olahraga Jemputan Filipina di Manila. V. Kedah dalam tahun 1976. beliau terus fokus kepada aktiviti-aktiviti serta seminar memartabatkan sukan olahraga tanah air bersama Majlis Sukan Negara. Pingat emas pula diraih bagi acara 100 meter lari berpagar dengan catatan 15. Marina melanjutkan pelajaran ke Amerika Syarikat pada tahun 1980 dan setelah menamatkan pengajian dalam bidang Sarjana Muda Sains dan Sarjana Kesusasteraan. Manakala gandingan Marina bersama Saik Oik Cum.4 saat bagi acara lari berpagar 200 meter pada Kejohanan Olahraga Terbuka Malaysia di Alor Star. beliau terus memberikan sumbangan di Kementerian Pendidikan. emas berjaya diperolehi oleh Marina dalam tahun yang sama. yakni pada tahun 1976 dan 1977. Rekod kebangsaan juga diperbaharui dengan catatan 28. Di samping itu. Bagi acara lari berpagar 100 meter dan 4 x 400 meter pada Kejohanan Sukan Sea ke-10 Jakarta. Beliau dinobatkan sebagai Olahragawati Kebangsaan dan Selangor selama dua tahun berturut-turut. Sukan Sea 1977 menyaksikan kejayaan berganda apabila Marina Chin meraih emas dalam acara 100 meter dan 200 meter.9 saat pada Kejohanan Olahraga Terbuka Singapura.

_________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga JAGUH OLAHRAGA (BALAPAN) – DATO’ RAJAMANI MAILVAGANAM LATAR BELAKANG Dilahirkan pada 10 Disember 1943 di Tapah. Perak sebelum beliau menyambung pendidikan menengah di Sekolah Menengah Perempuan Ipoh. Minat Rajamani terhadap olahraga kian digilap di sekolah menengah dalam menguasai acara larian jarak dekat dan sederhana. R. Perak dan memulakan persekolahan di Sekolah Inggeris Kerajaan juga di Tapah. 8 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . Suppiah. Beliau menunjukkan peningkatan dengan bantuan dan galakan daripada ayah beliau serta bimbingan daripada jurulatih. Rajamani juga berpeluang mengikuti kursus padang dan balapan di State Institute of Physical Culture apabila menerima bantuan daripada kerajaan Soviet Union pada tahun 1969 di negara tersebut. Perak. Rajamani mula menceburi olahraga ketika di Sekolah Rendah Kerajaan Tapah semasa darjah empat dan terpilih sebagai pelari terakhir bagi acara berganti-ganti.

4 x 100 meter. beliau mengalami insiden disambar petir sewaktu berlatih di padang Polis Depot dan dimasukkan ke hospital selama 10 hari. 800 meter dan 4 x 100 meter. Kecekalan dan komitmen yang tinggi yang ditunjukkan oleh Rajamani ketika Sukan Asian 1966 dan Temasya SEAP pada 1967 membolehkan beliau menerima anugerah Olahragawati Kebangsaan pada 1966 dan 1967. Memandangkan pencapaian cemerlang beliau. 400 meter 800 meter.N Govindan dan rakan seperjuangannya. Malangnya._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga PENCAPAIAN Pada tahun 1964. kesemuanya dalam catatan rekod pada Kejohanan Kebangsaan MAAU. Temasya SEAP di Bangkok pada tahun 1967. Rajamani telah diundi selaku Ratu Trek Temasya SEAP. 800 meter. 9 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . Cheryl Dorall. Kejadian pada 28 Mac 1968 itu adalah pengalaman ngeri bagi Rajamani apabila turut meragut nyawa seorang atlet. 400 meter. ketika berusia 20 tahun. Tahun berikutnya. menyaksikan Rajamani mengulangi kejayaan beliau memenangi pingat emas dalam acara 400 meter. Rajamani telah diberi gelaran Ratu Trek Negara setelah memenangi pingat emas untuk acara 200 meter. beliau memperoleh kejayaan di arena kebangsaan bagi acara 200 meter. kesemuanya tersenarai dalam rekod masa. namun terpaksa berpuas hati dengan memperolehi pingat perak bagi acara 200 meter. ketika kariernya memuncak pada usia 24 tahun. ketika Temasya Persekutuan Sukan Asia Tenggara Pasifik (SEAP) berlangsung di Kuala Lumpur. Keadaan tersebut telah memaksa Rajamani berundur dari arena olahraga kerana kejadian itu meninggalkan kesan yang amat mendalam ke atas psikologi beliau dan kecederaan yang dialami agak sukar untuk pulih sepenuhnya. P. Kejayaan tersebut membolehkan beliau menempah tiket ke Temasya Olimpik Tokyo bagi acara 400 meter dan 800 meter.

Cheah Soon Kit. Foo Kok Keong. Marina Chin juga merupakan salah seorang anak didik Rajamani turut sama melakar nama sebagai atlet balapan negara yang berjaya. Jalani Sidek. Bukit Bintang. 10 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 .Razif Sidek. Rashid Sidek dan lain-lain lagi. Kuala Lumpur sehingga 1992 apabila beliau bertugas di Majlis Sukan Negara selaku pengajar fizikal. Beliau juga dipinjamkan kepada Persatuan Badminton Malaysia (BAM) untuk memberi latihan dari segi fizikal kepada para pemain badminton negara._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga Rajamani menjadi guru di Bukit Bintang Girls School.

11 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . Beliau meminati pelbagai jenis sukan dan pada peringkat awalnya beliau meminati bola sepak. Setelah menamatkan latihan. Catatan tersebut memberi petanda baik kepada Rabuan untuk melibatkan diri secara serius dalam bidang olahraga._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga JAGUH OLAHRAGA (BALAPAN) – RABUAN PIT LATAR BELAKANG Jaguh olahraga yang diberi nama Rabuan Pit ini telah dilahirkan pada 26 April 1956 di Kampung Air Tawar. Merlimau. pada 1975 Rabuan telah menyertai perkhidmatan polis sebagai rekrut di Pusat Latihan Polis (PULAPOL) Jalan Gurney. Selain itu. beliau berkhidmat dalam Pasukan Polis Hutan Batalion ke-6 dan mencuba nasib pada Kejohanan Sukan Briged Tengah bagi acara 100 meter dengan catatan masa 11. Kemudian. Kuala Lumpur dan di Sekolah Latihan Polis Hutan di Hulu Kinta. Melaka telah menunjukkan minat dalam bidang sukan semenjak zaman persekolahan lagi.34 meter berjaya direkodkan oleh beliau.5 saat serta acara lompat jauh dengan jarak 6. Perak. Rabuan juga menunjukkan bakatnya dalam bidang olahraga.

Rabuan menerima pingat atas kecemerlangan dalam sukan. Nama Rabuan Pit terus diingati kerana kejayaannya menjadi pelari terpantas Asia pada Sukan Asia 1982 di New Delhi. Rabuan berpeluang bersaing dengan pelari lagenda dari Amerika Syarikat iaitu Carl Lewis ketika Inaugural IAAF World Championship di Helsinki. Pingat Jasa Kebaktian Melaka (PJK)(Melaka)-1987. yakni Pingat Pangkuan Negara (PPN). Pada tahun berikutnya. sempena 50 tahun MILO. Rabuan juga menerima bintang kebesaran. Manakala. Beliau diberi peluang mengikuti kursus Sains Sukan (1992) serta Kursus Kewangan dan Pentadbiran (1992) yang dianjurkan oleh Majlis Sukan Negara. Mengulangi sejarah kemenangan 1978.1980. beliau menjuarai acara 100 meter. pada tahun 2004 pula. Rabuan telah tersenarai dalam OCM Hall of Fame oleh Majlis Olimpik Malaysia. Pingat Jasa Kebaktian (PJK)(Selangor) dan Ahli Mangku Negara (AMN)-1982._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga PENCAPAIAN Rabuan Pit telah mewakili Selangor dan dalam tahun 1978. 12 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . Pada Sukan Sea 1989 di Kuala Lumpur telah menyaksikan kerjaya olahraga Rabuan Pit terhenti apabila mengalami kecederaan tendon yang serius di bahagian kaki kanan beliau. Kemudian pada tahun 2000. 200 meter serta meraih pingat perak bagi acara 4 x 400 meter. diiringi juga kejayaan dalam 200 meter dan 400 meter pada Piala Suharto membolehkan beliau memegang gelaran Sportsman of The Year pada tahun 1980.

Bapa Jegathesan pergi selaku pengurus. Singapura. Tiga adik beradik Jegathesan yang lain juga melibatkan diri dalam sukan._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga JAGUH OLAHRAGA (BALAPAN) – TAN SRI DR. Balakrishnan dan Harichandra telah bersama-sama Jegathesan pergi ke Sukan South East Asia Pasific di Manila.3 saat bagi acara 400 ela dan mendapat tempat ketiga di Kejohanan Farrer Park. beliau telah mencatatkan masa 51. Jegathesan mula mengukuhkan dirinya dalam sukan olahraga di Malaysia. 13 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . MANI JEGATHESAN LATAR BELAKANG Menerima pendidikan awal di Sekolah Rendah Jalan Batu di Kuala Lumpur dari tahun 1950 sehingga 1954 yang mana beliau mula menunjukkan bakat dalam sukan. maka tidak hairanlah jika ayah Jegathesan menjadi pendorong serta pembimbing utama beliau untuk terus mengungguli sukan olahraga. Vasagam. manakala abang-abang Jegathesan sebagai pelari 400 meter dan lari berganti-ganti. Sekitar tahun 1959. Dilahirkan dalam keluarga yang berlatarbelakangkan sukan. Ketika berusia 15 tahun. Saat yang membanggakan apabila mereka adik-beradik. Filipina (1954). semasa berada dalam tingkatan lima (tahun Senior Cambridge).

Dr. Di Kingston ketika Sukan Komanwel 1966.92 saat telah dipahat dalam buku rekod atlet Malaysia dan menunggu masa untuk dipecahkan. Jegathesan diberi gelaran “The Flying Doctor” setelah memenangi tiga pingat emas dalam acara 100 meter. Jegathesan telah menimba pengalaman yang amat bermakna apabila mampu bersaing di peringkat Olimpik. Jegathesan diberi penghormatan sebagai Pengerusi Commonwealth Games Federation (CGF) Medical Commision dan Penasihat Kesihatan (Medical Advisor) bagi Sukan Komanwel 2006 yang berlangsung di Melbourne. 14 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . Empat puluh tahun kemudian. Tokyo (1964) dan Mexico (1968). Dr. 200 meter dan 4 x 100 meter. Kemunculan beliau untuk acara 200 meter semi-final di Olimpik (Mexico. seboleh-bolehnya dalam kalangan atlet Malaysia sendiri. Negara turut berbangga apabila Dr._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga PENCAPAIAN Sukan Asia pada tahun 1966. Jegathesan bukan sahaja melakar namanya sebagai atlet yang berjaya malah sebagai seorang doktor serta pengkaji. di Rom (1960). Jegathesan menjadi rakyat Malaysia pertama yang melayakkan diri ke peringkat akhir untuk acara 220 ela (sekarang 200 meter). Dr. Dr. 1968) dengan catatan masa 20.

Mumtaz telah dinamakan Atlet Wanita 1981 dan Selangor Sportswoman (Olahragawati Selangor 1981). Mumtaz melonjakkan namanya sebagai atlet wanita terbaik yang pernah dihasilkan oleh Malaysia. Pada era 80an. 15 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 ._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga JAGUH OLAHRAGA (BALAPAN) – DATUK MUMTAZ JAAFAR LATAR BELAKANG Berbangsa Melayu dan dilahirkan pada 30 Jun 1962. Mumtaz telah mewakili negara bertanding dalam acara pecut di peringkat antarabangsa. nama Mumtaz Jaafar bukanlah asing dalam arena olahraga negara. membolehkan beliau muncul sebagai Ratu Pecut Asia Tenggara ketika usia 19 tahun. Beliau yang berasal dari Nilai. Pada tahun yang sama. Negeri Sembilan. 4 x 100 meter dan 4 x 400 meter. PENCAPAIAN Antara kejayaan beliau yang sering disebut-sebut ialah apabila Mumtaz mengharumkan nama Malaysia pada Sukan SEA 1981 yang berlangsung di Manila apabila mengungguli tiga pingat emas bagi acara 100 meter.

Watson Nyambek yang lebih dikenali sebagai “The Flying Dayak” juga merupakan pelari pecut utama negara yang dibimbing oleh Mumtaz dengan penuh dedikasi. Yayasan ini ditubuhkan bagi menyediakan bantuan kebajikan kepada bekasbekas atlet negara terutamanya yang berdepan dengan masalah kesihatan. Selain YAKEB._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga Walaupun telah bersara dalam acara larian pecut. Mumtaz juga memegang jawatan Naib Presiden Kesatuan Olahraga Kebangsaan Malaysia (KOAM) dan penasihat kepada organisasi sukan yang lain. Tahun 2011 menjadi tahun yang penuh tanggungjawab oleh Mumtaz apabila beliau diberi kepercayaan mengetuai Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (YAKEB) yang mempunyai keahlian seramai 1500 orang semenjak ditubuhkan pada 25 Julai 2007. 16 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . namum Mumtaz terus mencurahkan pengetahuan serta pengalaman beliau dalam mendidik atlet-atlet muda bagi menghadapi Sukan Komanwel 1998.

Bacaan tersebut telah dicatat ketika berlangsungnya SUKMA ke-6 di Stadium Darul Makmur. Sarawak dilahirkan pada 27 Februari 1976 telah mendapat pendidikan menengah beliau di SMK St. Diberi jolokan “The Flying Dayak”. Berbekalkan ketinggian 1._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga JAGUH OLAHRAGA (BALAPAN) – WATSON NYAMBEK LATAR BELAKANG Watson ak. Mani Jegathesan. Datuk Mumtaz Jaafar ketika persediaan Sukan Komanwel 1998 di Kuala Lumpur.33 saat telah memadamkan rekod kebangsaan bagi acara 100 meter yang dahulunya dipegang oleh Dr. Amerika Syarikat pada peringkat suku akhir. Kuantan. Miri. acara 100 meter merupakan kepakaran beliau dan telah menerima bimbingan daripada jurulatih yang juga bekas pelari pecut negara. Nyambek yang berbangsa Iban dan berasal dari Miri. Pahang pada 1996. Watson telah muncul sebagai salah seorang pelari pecut negara yang disegani. Sekaligus. PENCAPAIAN Masa terpantas yang pernah dicapai oleh Watson ialah 10. Columba. Atlanta. ia telah melayakkan Watson untuk beraksi di Sukan Olimpik 1996.70 meter ( 5 kaki 7 inci) dan semangat yang kental untuk menceburi olahraga. 17 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 .

Ketika Temasya Olahraga Asian (Asian Athletics Championships) pada tahun 1998. Amerika Syarikat. Atlanta. Watson berjaya memungut pingat perak bagi acara 100 meter. 18 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . Fukuoka._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga Bagi pencapaian terbaik Watson di peringkat antarabangsa ialah beliau melayakkan diri ke pusingan suku akhir Sukan Olimpik.

_________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga JAGUH OLAHRAGA (BALAPAN) – ISHTIAQ MUBARAK LATAR BELAKANG Ishtiaq Mubarak pernah melakar kejayaan gemilang dalam acara 110 meter lari berpagar dan berjaya mengorak langkah ke Sukan Olimpik sebanyak tiga kali iaitu pada 1968 di Mexico. Ishtiaq berjaya mara ke peringkat separuh akhir bagi acara 110 meter lari berpagar iaitu peringkat yang paling tinggi pernah dicapai oleh beliau. PENCAPAIAN Ketika temasya Olimpik 1976. kecederaan menjadi faktor utama menghalang Ishtiaq melangkah kaki ke Olimpik Munich 1972. Ishtiaq kembali beraksi dalam Sukan SEA di Kuala Lumpur pada tahun 1971 setelah mengalami kecederaan yang agak serius pada tulang pinggul dan rahang muka akibat kemalangan sewaktu perjalanan dari Seremban ke Kuala Lumpur yang mana pemandu kenderaan yang dinaiki oleh Ishtiaq telah terbunuh. Bagaimanapun. Montreal. 1972 di Munich dan di Montreal pada tahun 1976. Ishtiaq kini berkongsi pengalaman dan kemahiran yang ada sebagai jurulatih kepada para atlet pelapis bagi acara 110 meter lari berpagar. Malah sehingga ke hari ini belum ada lagi atlet olahraga tempatan mengatasi pencapaian tersebut. Ketika usia mula mencecah 63 tahun. 19 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 .

beliau gagal melayakkan diri ke separuh akhir apabila hanya mampu mencatat bacaan 14. Namun.6 saat. Sarawak dan berbangsa Iban merupakan salah seorang atlet olahraga negara._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga JAGUH OLAHRAGA (BALAPAN) – BALA DITTA LATAR BELAKANG Bala Ditta berasal dari Bario. 20 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . PENCAPAIAN Pada tahun 1964. sukan berprestij dunia. Bala Ditta telah menempatkan diri ke pusingan kelayakan untuk acara 110 meter lari berpagar pada temasya Olimpik Tokyo. Penyertaan terbaik Bala Ditta di peringkat antarabangsa ialah beliau menjadi olahragawan pertama dari Sarawak yang berjaya memasuki ke Sukan Olimpik.

disiplin yang baik dapat dibentuk dan menimba pengalaman yang menarik. Selain itu. khasnya bagi acara balapan._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga PENUTUP Atlet olahraga pada masa kini seharusnya memiliki semangat serta kualiti tinggi serta tidak mensia-siakan masa depan kerjaya sebagai atlet olahraga kerana sumbangan yang diberikan kepada negara akan terus diingati dan tersimpan rapi dalam sejarah sukan negara. baik daripada pesaing kita mahupun diri sendiri dan seumpamanya Oleh yang demikian. Olahraga sewajarnya diberi pengiktirafan serta tahap yang tinggi kerana ia sebagai penanda aras kemampuan manusia menghargai serta mencabar kebolehan diri mereka sendiri. Kejayaan demi kejayaan yang pernah diukir oleh olahragawan dan olahragawati negara perlulah dihayati dan diteladani jika kita tidak mahu dipandang rendah oleh pihak lain ketika memberikan aksi di arena sukan. Melalui sukan olahraga juga. kita bukan sahaja mengetahui batasan diri malah mempelajari potensi yang boleh ditingkatkan apabila didatangi oleh pelbagai bentuk cabaran. Malah bidang olahraga sewajarnya mendapat perhatian yang lebih serius daripada pelbagai pihak jika ingin menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara kecil tetapi mampu melahirkan atlet yang berkarisma dan berdisiplin tinggi. bidang olahraga bukan sahaja dijadikan sebagai lapangan untuk suka-suka sahaja malah ia turut mencipta laluan kerjaya yang profesional bagi golongan yang amat mendalami bidang ini. 21 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 .

org. Selangor.wikipedia. Cetakan Pertama. Siri Tokoh Malaysia. Medium Publications Laman web Story of the Malaysian Sports History – Mumtaz Jaafar (http://yakeb.htm) Mani Jegathesan (http://en.my/museum/hof/ind/rp.olympic.html) Marina Chin (http://www.Tracks and Fields (http://thesportsmuseum.com/2011 04 01 archive. Sofi Munajir._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga RUJUKAN Buku Mohd.org/wiki/Mani Jegathesan) Sukan (http://ms.org/wiki/Sejarah_sukan) 22 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 .wikipedia.org. (2009).blogspot. Dokumentasi Tokoh Negara20 Tokoh Sukan.my/ ) Athletics.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful