_________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga

JAGUH OLAHRAGA- BALAPAN

PRAKATA

1 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012

_________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga

Adalah mustahil untuk kami menyenaraikan kesemua pihak yang telah terlibat secara langsung dan tidak langsung dalam menyempurnakan tugasan ini. Terima kasih dan setinggi penghargaan ditujukan khas kepada guru pembimbing kami yakni Puan Puspaleela Habibie Norlela Abdullah dengan segala tunjuk ajar serta teguran yang diberikan dan akan berguna kepada kami apabila menceburi profesion perguruan kelak. Tugasan yang diberikan ini sedikit sebanyak memberikan pengalaman baru dan pengetahuan yang berbeza kepada kami yang rata-ratanya agak kurang arif dalam bidang olahraga. Ia juga telah memberikan sudut pandang yang berbeza bahawa kokurikulum olahraga merupakan subjek yang menarik untuk dipelajari dan diamalkan sama ada di sekolah mahupun kehidupan seharian. Diharap, tugasan ini akan dijadikan asas yang berkesan dalam memahami dunia olahraga di negara kita dan menyanjungi sumbangan olahragawan serta olahragawati Malaysia.

DAFTAR ISI KANDUNGAN

2 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012

Dunia Jaguh Olahraga. Mani Jegathesan Datuk Mumtaz Jaafar Watson Nyambek Ishtiaq Mubarak Bala Ditta Penutup Rujukan Halaman 2 4 5 6 8 11 13 15 17 19 20 21 22 PENGENALAN 3 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 .Balapan         Marina Chin Dato’ Rajamani Mailvaganam Rabuan Pit Tan Sri Dr._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga Perkara Prakata Pengenalan Sejarah Sukan .

SEJARAH SUKAN – DUNIA 4 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . Sungguhpun Malaysia bukanlah nama yang gah di persada sukan dunia tetapi Malaysia telah mencipta beberapa detik kegemilangan yang sukar dilupakan._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga Bidang balapan negara juga tidak terkecuali dalam melahirkan atlet yang berbakat dan berpotensi tinggi untuk merangkul pencapaian yang terbaik dalam arena sukan sama ada peringkat kebangsaan mahupun antarabangsa. jaguh olahraga balapan yang bakal diperkenalkan akan memberi inspirasi dan mengukuhkan matlamat kita dalam meningkatkan mutu sukan negara. Malaysia juga telah menyenaraikan beberapa atlet yang berkebolehan dalam bidang balapan dan sumbangan yang telah diberikan kepada sukan negara. Walaupun negara kian melangkah ke alam yang lebih moden namun sukan olahraga bagi acara balapan masih diminati kerana sifat manusia sentiasa mengagumi dan menguji kebolehan fizikal yang dimiliki oleh atlet serta cabaran yang ditempuhi ketika pertandingan yang bukan sahaja menguji had fizikal malah mental serta emosi. Maka.

cuju seperti bola sepak di China Silam dan polo di Parsi Silam. Bagi sukan fizikal. Selain itu. kejayaan individu atau pengenalan kepada teknologi akan memberikan cabaran yang tinggi kepada para peserta. Kewujudan sukan sekurang-kurangnya dua ribu setengah tahun dahulu termasuk hurling yang menyerupai hoki padang di Ireland Silam. Di Mesir. Kecemerlangan yang dimaksudkan ialah kemampuan dalam mengatasi tanda aras terdahulu. stamina. rekod dunia dan lain-lain lagi. kemahiran. harpastum yang seakan-akan ragbi di Rom Silam. mengail. Semangat kesukanan digambarkan sebagai aspirasi atau etos yang mana aktiviti sukan itu akan dinikmati semata-mata dan wujud juga tekanan pertandingan. kelajuan manakala bagi sukan akal pula ia menggunakan kemahiran berfikir seperti permainan catur. ia menggunakan sifat-sifat misalnya kekuatan. melontar lembing. pembangunan. Kemungkinan sukan telah pun bermula sedari kewujudan manusia dan sukan merupakan cara yang berkesan kepada manusia bagi meningkatkan kelebihan diri mereka ke atas alam semulajadi dan persekitaran sekeliling. kecemerlangan dan seumpamanya. Gimnastik dilihat sebagai sukan yang terkenal dalam sejarah silam China. terdapat peninggalan dan struktur yang mencadangkan bahawa orang-orang Cina telah melibatkan diri dengan aktiviti sukan seawal 4000 tahun sebelum Masihi. antara sukan yang telah dibentuk peraturannya ialah berenang._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga Sukan. catatan masa. pertandingan. gusti dan lompat tinggi. ditakrifkan sebagai satu aktiviti riadah dan terdiri daripada aktiviti fizikal yang dilakukan bertujuan untuk keseronokan. JAGUH OLAHRAGA (BALAPAN) – MARINA CHIN 5 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 .

6 saat._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga LATAR BELAKANG Penglibatan awal beliau dalam arena olahraga hanyalah kebetulan apabila mewakili Sekolah Convent Sentul pada Kejohanan Olahraga Sekolah Zon Utara Selangor ketika berusia 16 tahun dalam tahun 1971. beliau memperbaharui rekod kebangsaan bagi acara lari berpagar 100 meter dengan catatan 15. 0.100 meter dan 200 meter. Korea Selatan. Marina lebih berkeyakinan untuk lebih serius dan meraih emas dalam acara 4 x 400 meter pada Sukan Sea menjadi tuan rumah. Dalam tahun yang sama. beliau meraih pingat perak untuk acara lari berpagar 400 meter di Kejohanan Olahraga Asia di Seoul.2 saat dan 400 6 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . yang mana Malaysia PENCAPAIAN Rekod kebangsaan bagi acara 200 meter dengan catatan 26. Pada 1975. ketika menjadi guru pelatih di Maktab Perguruan Seri Kota.2 saat mengatasi rekod lama pada Kejohanan Allcomers Persatuan Olahraga Amatur Selangor di Stadium Merdeka telah diperbaharui oleh Marina Chin dalam tahun 1972. Setelah memenangi dua acara pecut.

yakni pada tahun 1976 dan 1977. Manakala gandingan Marina bersama Saik Oik Cum. Beliau dinobatkan sebagai Olahragawati Kebangsaan dan Selangor selama dua tahun berturut-turut._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga meter lari berpagar dengan catatan 64. beliau terus fokus kepada aktiviti-aktiviti serta seminar memartabatkan sukan olahraga tanah air bersama Majlis Sukan Negara. Di samping itu. Pingat emas pula diraih bagi acara 100 meter lari berpagar dengan catatan 15. beliau terus memberikan sumbangan di Kementerian Pendidikan. Marina melanjutkan pelajaran ke Amerika Syarikat pada tahun 1980 dan setelah menamatkan pengajian dalam bidang Sarjana Muda Sains dan Sarjana Kesusasteraan. Rekod kebangsaan juga diperbaharui dengan catatan 28. 7 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 .9 saat pada Kejohanan Olahraga Terbuka Singapura. Kedah dalam tahun 1976. Sukan Sea 1977 menyaksikan kejayaan berganda apabila Marina Chin meraih emas dalam acara 100 meter dan 200 meter. Bagi acara lari berpagar 100 meter dan 4 x 400 meter pada Kejohanan Sukan Sea ke-10 Jakarta.4 saat bagi acara lari berpagar 200 meter pada Kejohanan Olahraga Terbuka Malaysia di Alor Star. V.3 saat pada tahun berikutnya pada Kejohanan Olahraga Jemputan Filipina di Manila. emas berjaya diperolehi oleh Marina dalam tahun yang sama. Angamah dan Zaiton Othman membuahkan hasil yang membanggakan setelah mendapatkan pingat perak bagi acara 4 x 400 meter pada Kejohanan Antarabangsa Trek dan Padang Asia Tokyo.

Rajamani mula menceburi olahraga ketika di Sekolah Rendah Kerajaan Tapah semasa darjah empat dan terpilih sebagai pelari terakhir bagi acara berganti-ganti. Beliau menunjukkan peningkatan dengan bantuan dan galakan daripada ayah beliau serta bimbingan daripada jurulatih._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga JAGUH OLAHRAGA (BALAPAN) – DATO’ RAJAMANI MAILVAGANAM LATAR BELAKANG Dilahirkan pada 10 Disember 1943 di Tapah. Perak sebelum beliau menyambung pendidikan menengah di Sekolah Menengah Perempuan Ipoh. Minat Rajamani terhadap olahraga kian digilap di sekolah menengah dalam menguasai acara larian jarak dekat dan sederhana. Perak dan memulakan persekolahan di Sekolah Inggeris Kerajaan juga di Tapah. 8 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . Perak. Suppiah. R. Rajamani juga berpeluang mengikuti kursus padang dan balapan di State Institute of Physical Culture apabila menerima bantuan daripada kerajaan Soviet Union pada tahun 1969 di negara tersebut.

menyaksikan Rajamani mengulangi kejayaan beliau memenangi pingat emas dalam acara 400 meter. 800 meter. namun terpaksa berpuas hati dengan memperolehi pingat perak bagi acara 200 meter. Malangnya. Keadaan tersebut telah memaksa Rajamani berundur dari arena olahraga kerana kejadian itu meninggalkan kesan yang amat mendalam ke atas psikologi beliau dan kecederaan yang dialami agak sukar untuk pulih sepenuhnya. ketika kariernya memuncak pada usia 24 tahun. 4 x 100 meter. 9 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . ketika berusia 20 tahun. ketika Temasya Persekutuan Sukan Asia Tenggara Pasifik (SEAP) berlangsung di Kuala Lumpur.N Govindan dan rakan seperjuangannya. Kecekalan dan komitmen yang tinggi yang ditunjukkan oleh Rajamani ketika Sukan Asian 1966 dan Temasya SEAP pada 1967 membolehkan beliau menerima anugerah Olahragawati Kebangsaan pada 1966 dan 1967. Kejayaan tersebut membolehkan beliau menempah tiket ke Temasya Olimpik Tokyo bagi acara 400 meter dan 800 meter. Temasya SEAP di Bangkok pada tahun 1967. Rajamani telah diundi selaku Ratu Trek Temasya SEAP. Cheryl Dorall. Tahun berikutnya. Kejadian pada 28 Mac 1968 itu adalah pengalaman ngeri bagi Rajamani apabila turut meragut nyawa seorang atlet. beliau memperoleh kejayaan di arena kebangsaan bagi acara 200 meter. 400 meter 800 meter. kesemuanya tersenarai dalam rekod masa. kesemuanya dalam catatan rekod pada Kejohanan Kebangsaan MAAU. Memandangkan pencapaian cemerlang beliau. 800 meter dan 4 x 100 meter. Rajamani telah diberi gelaran Ratu Trek Negara setelah memenangi pingat emas untuk acara 200 meter. beliau mengalami insiden disambar petir sewaktu berlatih di padang Polis Depot dan dimasukkan ke hospital selama 10 hari._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga PENCAPAIAN Pada tahun 1964. 400 meter. P.

Bukit Bintang. Kuala Lumpur sehingga 1992 apabila beliau bertugas di Majlis Sukan Negara selaku pengajar fizikal. Foo Kok Keong.Razif Sidek. Jalani Sidek. Marina Chin juga merupakan salah seorang anak didik Rajamani turut sama melakar nama sebagai atlet balapan negara yang berjaya. Beliau juga dipinjamkan kepada Persatuan Badminton Malaysia (BAM) untuk memberi latihan dari segi fizikal kepada para pemain badminton negara. 10 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 ._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga Rajamani menjadi guru di Bukit Bintang Girls School. Cheah Soon Kit. Rashid Sidek dan lain-lain lagi.

Setelah menamatkan latihan. Catatan tersebut memberi petanda baik kepada Rabuan untuk melibatkan diri secara serius dalam bidang olahraga. beliau berkhidmat dalam Pasukan Polis Hutan Batalion ke-6 dan mencuba nasib pada Kejohanan Sukan Briged Tengah bagi acara 100 meter dengan catatan masa 11. Melaka telah menunjukkan minat dalam bidang sukan semenjak zaman persekolahan lagi. Beliau meminati pelbagai jenis sukan dan pada peringkat awalnya beliau meminati bola sepak. Kuala Lumpur dan di Sekolah Latihan Polis Hutan di Hulu Kinta. Selain itu.5 saat serta acara lompat jauh dengan jarak 6. Kemudian. Merlimau. Rabuan juga menunjukkan bakatnya dalam bidang olahraga._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga JAGUH OLAHRAGA (BALAPAN) – RABUAN PIT LATAR BELAKANG Jaguh olahraga yang diberi nama Rabuan Pit ini telah dilahirkan pada 26 April 1956 di Kampung Air Tawar.34 meter berjaya direkodkan oleh beliau. pada 1975 Rabuan telah menyertai perkhidmatan polis sebagai rekrut di Pusat Latihan Polis (PULAPOL) Jalan Gurney. Perak. 11 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 .

Pingat Jasa Kebaktian (PJK)(Selangor) dan Ahli Mangku Negara (AMN)-1982. Beliau diberi peluang mengikuti kursus Sains Sukan (1992) serta Kursus Kewangan dan Pentadbiran (1992) yang dianjurkan oleh Majlis Sukan Negara. 12 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . Mengulangi sejarah kemenangan 1978. Pada Sukan Sea 1989 di Kuala Lumpur telah menyaksikan kerjaya olahraga Rabuan Pit terhenti apabila mengalami kecederaan tendon yang serius di bahagian kaki kanan beliau. Rabuan berpeluang bersaing dengan pelari lagenda dari Amerika Syarikat iaitu Carl Lewis ketika Inaugural IAAF World Championship di Helsinki. Nama Rabuan Pit terus diingati kerana kejayaannya menjadi pelari terpantas Asia pada Sukan Asia 1982 di New Delhi. Rabuan telah tersenarai dalam OCM Hall of Fame oleh Majlis Olimpik Malaysia. yakni Pingat Pangkuan Negara (PPN). Manakala. Rabuan menerima pingat atas kecemerlangan dalam sukan. Pingat Jasa Kebaktian Melaka (PJK)(Melaka)-1987. beliau menjuarai acara 100 meter.1980. pada tahun 2004 pula._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga PENCAPAIAN Rabuan Pit telah mewakili Selangor dan dalam tahun 1978. Rabuan juga menerima bintang kebesaran. diiringi juga kejayaan dalam 200 meter dan 400 meter pada Piala Suharto membolehkan beliau memegang gelaran Sportsman of The Year pada tahun 1980. Pada tahun berikutnya. 200 meter serta meraih pingat perak bagi acara 4 x 400 meter. sempena 50 tahun MILO. Kemudian pada tahun 2000.

maka tidak hairanlah jika ayah Jegathesan menjadi pendorong serta pembimbing utama beliau untuk terus mengungguli sukan olahraga. Jegathesan mula mengukuhkan dirinya dalam sukan olahraga di Malaysia. MANI JEGATHESAN LATAR BELAKANG Menerima pendidikan awal di Sekolah Rendah Jalan Batu di Kuala Lumpur dari tahun 1950 sehingga 1954 yang mana beliau mula menunjukkan bakat dalam sukan. Saat yang membanggakan apabila mereka adik-beradik. Vasagam. manakala abang-abang Jegathesan sebagai pelari 400 meter dan lari berganti-ganti. Dilahirkan dalam keluarga yang berlatarbelakangkan sukan. Filipina (1954). Tiga adik beradik Jegathesan yang lain juga melibatkan diri dalam sukan. semasa berada dalam tingkatan lima (tahun Senior Cambridge). Bapa Jegathesan pergi selaku pengurus. beliau telah mencatatkan masa 51.3 saat bagi acara 400 ela dan mendapat tempat ketiga di Kejohanan Farrer Park. 13 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . Singapura. Balakrishnan dan Harichandra telah bersama-sama Jegathesan pergi ke Sukan South East Asia Pasific di Manila. Sekitar tahun 1959._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga JAGUH OLAHRAGA (BALAPAN) – TAN SRI DR. Ketika berusia 15 tahun.

92 saat telah dipahat dalam buku rekod atlet Malaysia dan menunggu masa untuk dipecahkan. Empat puluh tahun kemudian. Jegathesan bukan sahaja melakar namanya sebagai atlet yang berjaya malah sebagai seorang doktor serta pengkaji. Negara turut berbangga apabila Dr. Jegathesan menjadi rakyat Malaysia pertama yang melayakkan diri ke peringkat akhir untuk acara 220 ela (sekarang 200 meter). Dr. Jegathesan diberi penghormatan sebagai Pengerusi Commonwealth Games Federation (CGF) Medical Commision dan Penasihat Kesihatan (Medical Advisor) bagi Sukan Komanwel 2006 yang berlangsung di Melbourne. Dr. 14 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . Di Kingston ketika Sukan Komanwel 1966. Dr._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga PENCAPAIAN Sukan Asia pada tahun 1966. Tokyo (1964) dan Mexico (1968). Dr. Jegathesan diberi gelaran “The Flying Doctor” setelah memenangi tiga pingat emas dalam acara 100 meter. 1968) dengan catatan masa 20. seboleh-bolehnya dalam kalangan atlet Malaysia sendiri. 200 meter dan 4 x 100 meter. Kemunculan beliau untuk acara 200 meter semi-final di Olimpik (Mexico. Jegathesan telah menimba pengalaman yang amat bermakna apabila mampu bersaing di peringkat Olimpik. di Rom (1960).

_________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga JAGUH OLAHRAGA (BALAPAN) – DATUK MUMTAZ JAAFAR LATAR BELAKANG Berbangsa Melayu dan dilahirkan pada 30 Jun 1962. Pada tahun yang sama. membolehkan beliau muncul sebagai Ratu Pecut Asia Tenggara ketika usia 19 tahun. PENCAPAIAN Antara kejayaan beliau yang sering disebut-sebut ialah apabila Mumtaz mengharumkan nama Malaysia pada Sukan SEA 1981 yang berlangsung di Manila apabila mengungguli tiga pingat emas bagi acara 100 meter. Mumtaz telah dinamakan Atlet Wanita 1981 dan Selangor Sportswoman (Olahragawati Selangor 1981). Negeri Sembilan. Pada era 80an. 4 x 100 meter dan 4 x 400 meter. 15 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . Mumtaz melonjakkan namanya sebagai atlet wanita terbaik yang pernah dihasilkan oleh Malaysia. nama Mumtaz Jaafar bukanlah asing dalam arena olahraga negara. Mumtaz telah mewakili negara bertanding dalam acara pecut di peringkat antarabangsa. Beliau yang berasal dari Nilai.

namum Mumtaz terus mencurahkan pengetahuan serta pengalaman beliau dalam mendidik atlet-atlet muda bagi menghadapi Sukan Komanwel 1998. Tahun 2011 menjadi tahun yang penuh tanggungjawab oleh Mumtaz apabila beliau diberi kepercayaan mengetuai Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (YAKEB) yang mempunyai keahlian seramai 1500 orang semenjak ditubuhkan pada 25 Julai 2007. Mumtaz juga memegang jawatan Naib Presiden Kesatuan Olahraga Kebangsaan Malaysia (KOAM) dan penasihat kepada organisasi sukan yang lain. 16 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . Selain YAKEB._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga Walaupun telah bersara dalam acara larian pecut. Watson Nyambek yang lebih dikenali sebagai “The Flying Dayak” juga merupakan pelari pecut utama negara yang dibimbing oleh Mumtaz dengan penuh dedikasi. Yayasan ini ditubuhkan bagi menyediakan bantuan kebajikan kepada bekasbekas atlet negara terutamanya yang berdepan dengan masalah kesihatan.

Pahang pada 1996.33 saat telah memadamkan rekod kebangsaan bagi acara 100 meter yang dahulunya dipegang oleh Dr. Atlanta. Amerika Syarikat pada peringkat suku akhir. Mani Jegathesan. Sarawak dilahirkan pada 27 Februari 1976 telah mendapat pendidikan menengah beliau di SMK St. Sekaligus. Nyambek yang berbangsa Iban dan berasal dari Miri. Miri. Watson telah muncul sebagai salah seorang pelari pecut negara yang disegani. Datuk Mumtaz Jaafar ketika persediaan Sukan Komanwel 1998 di Kuala Lumpur. Berbekalkan ketinggian 1. Bacaan tersebut telah dicatat ketika berlangsungnya SUKMA ke-6 di Stadium Darul Makmur. ia telah melayakkan Watson untuk beraksi di Sukan Olimpik 1996. Kuantan. 17 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . PENCAPAIAN Masa terpantas yang pernah dicapai oleh Watson ialah 10.70 meter ( 5 kaki 7 inci) dan semangat yang kental untuk menceburi olahraga. acara 100 meter merupakan kepakaran beliau dan telah menerima bimbingan daripada jurulatih yang juga bekas pelari pecut negara. Diberi jolokan “The Flying Dayak”._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga JAGUH OLAHRAGA (BALAPAN) – WATSON NYAMBEK LATAR BELAKANG Watson ak. Columba.

Atlanta. 18 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . Fukuoka. Watson berjaya memungut pingat perak bagi acara 100 meter. Amerika Syarikat. Ketika Temasya Olahraga Asian (Asian Athletics Championships) pada tahun 1998._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga Bagi pencapaian terbaik Watson di peringkat antarabangsa ialah beliau melayakkan diri ke pusingan suku akhir Sukan Olimpik.

Ishtiaq kini berkongsi pengalaman dan kemahiran yang ada sebagai jurulatih kepada para atlet pelapis bagi acara 110 meter lari berpagar. kecederaan menjadi faktor utama menghalang Ishtiaq melangkah kaki ke Olimpik Munich 1972. Ishtiaq kembali beraksi dalam Sukan SEA di Kuala Lumpur pada tahun 1971 setelah mengalami kecederaan yang agak serius pada tulang pinggul dan rahang muka akibat kemalangan sewaktu perjalanan dari Seremban ke Kuala Lumpur yang mana pemandu kenderaan yang dinaiki oleh Ishtiaq telah terbunuh. Ketika usia mula mencecah 63 tahun. Bagaimanapun. Montreal. 19 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . Malah sehingga ke hari ini belum ada lagi atlet olahraga tempatan mengatasi pencapaian tersebut. PENCAPAIAN Ketika temasya Olimpik 1976. Ishtiaq berjaya mara ke peringkat separuh akhir bagi acara 110 meter lari berpagar iaitu peringkat yang paling tinggi pernah dicapai oleh beliau._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga JAGUH OLAHRAGA (BALAPAN) – ISHTIAQ MUBARAK LATAR BELAKANG Ishtiaq Mubarak pernah melakar kejayaan gemilang dalam acara 110 meter lari berpagar dan berjaya mengorak langkah ke Sukan Olimpik sebanyak tiga kali iaitu pada 1968 di Mexico. 1972 di Munich dan di Montreal pada tahun 1976.

beliau gagal melayakkan diri ke separuh akhir apabila hanya mampu mencatat bacaan 14.6 saat. Bala Ditta telah menempatkan diri ke pusingan kelayakan untuk acara 110 meter lari berpagar pada temasya Olimpik Tokyo. Sarawak dan berbangsa Iban merupakan salah seorang atlet olahraga negara._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga JAGUH OLAHRAGA (BALAPAN) – BALA DITTA LATAR BELAKANG Bala Ditta berasal dari Bario. sukan berprestij dunia. Penyertaan terbaik Bala Ditta di peringkat antarabangsa ialah beliau menjadi olahragawan pertama dari Sarawak yang berjaya memasuki ke Sukan Olimpik. Namun. 20 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . PENCAPAIAN Pada tahun 1964.

kita bukan sahaja mengetahui batasan diri malah mempelajari potensi yang boleh ditingkatkan apabila didatangi oleh pelbagai bentuk cabaran. Olahraga sewajarnya diberi pengiktirafan serta tahap yang tinggi kerana ia sebagai penanda aras kemampuan manusia menghargai serta mencabar kebolehan diri mereka sendiri. Malah bidang olahraga sewajarnya mendapat perhatian yang lebih serius daripada pelbagai pihak jika ingin menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara kecil tetapi mampu melahirkan atlet yang berkarisma dan berdisiplin tinggi. Selain itu. disiplin yang baik dapat dibentuk dan menimba pengalaman yang menarik. 21 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 . Melalui sukan olahraga juga. khasnya bagi acara balapan. Kejayaan demi kejayaan yang pernah diukir oleh olahragawan dan olahragawati negara perlulah dihayati dan diteladani jika kita tidak mahu dipandang rendah oleh pihak lain ketika memberikan aksi di arena sukan. bidang olahraga bukan sahaja dijadikan sebagai lapangan untuk suka-suka sahaja malah ia turut mencipta laluan kerjaya yang profesional bagi golongan yang amat mendalami bidang ini._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga PENUTUP Atlet olahraga pada masa kini seharusnya memiliki semangat serta kualiti tinggi serta tidak mensia-siakan masa depan kerjaya sebagai atlet olahraga kerana sumbangan yang diberikan kepada negara akan terus diingati dan tersimpan rapi dalam sejarah sukan negara. baik daripada pesaing kita mahupun diri sendiri dan seumpamanya Oleh yang demikian.

Tracks and Fields (http://thesportsmuseum. Medium Publications Laman web Story of the Malaysian Sports History – Mumtaz Jaafar (http://yakeb.org/wiki/Mani Jegathesan) Sukan (http://ms. Siri Tokoh Malaysia.com/2011 04 01 archive.htm) Mani Jegathesan (http://en.org.my/ ) Athletics. Dokumentasi Tokoh Negara20 Tokoh Sukan. (2009). Sofi Munajir.wikipedia.my/museum/hof/ind/rp.org.org/wiki/Sejarah_sukan) 22 Balenty & Robiani/ DPLI-R-BI/ 2012 .blogspot. Cetakan Pertama._________________________________________________________________ISN 2102 Kokurikulum Olahraga RUJUKAN Buku Mohd.html) Marina Chin (http://www. Selangor.olympic.wikipedia.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful