SEKAPUR SIRIH

Saya Bashirah Bt. Arjunaidy yang bernombor maktab 114033, akhirnya telah berjaya menyelesaikan folio kerjaya yang merupakan salah satu keperluan Kursus Kerjaya (KPD 511). Alhamdulillah, masa yang diberikan untuk melaksanakan folio ini dapat digunakan dengan sebaik dan semaksima mungkin. Saya sedar bahawa folio ini akan memudahkan saya memilih bidang pengajian saya di Institut Pengajian Tinggi sejurus selepas menerima keputusan Sijil Penilaian Malaysia 2013 nanti. Folio kerjaya inilah yang membezakan para pelajar Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) dan pelajar Sekolah Berasrama Penuh (SBP). Para pelajar MRSM diberi peluang untuk menguji kecenderungan dan kelebihan masing-masing melalui pelbagai ujian personaliti yang diadakan di maktab bersama-sama kaunselor. Setelah itu, barulah para pelajar mendapat keyakinan untuk memilih bidang kecenderungan mereka. Maka, terciptalah folio kerjaya ini yang memudahkan para pelajar meneroka bidang kesukaan mereka sendiri sebagai batu loncatan untuk masa hadapan. Kesempatan yang diberikan untuk menemubual tokoh yang arif dalam bidang yang ingin diceburi memberikan suatu pengalaman yang baru kepada setiap pelajar. Bermula dari kerjaya seorang professional sehinggalah seorang praktikal. Segala informasi yang diperoleh amat berguna untuk bidang yang diceburi dan memberi semangat kepada para pelajar untuk belajar bersungguh-sungguh untuk menjadi seperti tokoh.

PENGHARGAAN
Setelah berusaha dengan bersungguh-sungguh tanpa berhentu sepanjang cuti sekolah akhir semester 2011 ini, akhirnya saya telah berjaya menyelesaikan folio kerjaya yang merupakan salah satu keperluan Kursus Kerjaya (KPD 511). Saya amat gembira dan berpuas hati dengan hasil kerja folio kerjaya ini kerana ianya amat menepati format yang diberikan oleh para kaunselor maktab. Folio ini tidak mungkin akan terhasil dengan baik sekiranya tiada pihak-pihak dan individu yang menyumbangkan jasa penting dalam penghasilan folio kerjaya ini. Pertama sekali, jutaan terima kasih saya ucapkan kepada kaunselor MRSM Tun Abdul Razak, Pekan yang tidak jemu-jemu member dorongan dan tunjuk ajar yang amat berguna kepada saya. Segala kemusykilan dan pertanyaan yang saya hadapi dapat diselesaikan dengan mudah dengan bantuan para kaunselor maktab yang saya kasihi sekalian. Seterusnya, jutaan penghargaan saya ucapkan kepada ayah, Arjunaidy B. Isa serta ibu saya, Fauziah Bt. Jaafar Babjee kerana banyak memberi bantuan dari segi kewangan dan dorongan yang tidak henti-henti sehinggalah saya menyelesaikan folio kerjaya ini. Saya juga berterima kasih kepada mereka kerana tidak bosan untuk membawa saya menemui tokoh pilihan saya yang berada kira-kira 9 km dari rumah.

Selain itu, penghargaan ini juga saya ucapkan kepada Dr.Yuszahanim Bt. Yusoff iaitu seorang Pengarah Urusan di Klinik Pergigian Redha, Taman Connought kerana sudi untuk ditemubual dan berkongsi pengalaman beliau bersama saya.Akhir sekali, terima kasih saya hulurkan kepada rakan-rakan semaktab yang tidak lokek berkongsi informasi dan member tunjuk ajar kepada saya yang sedikit sebanyak membantu saya dalam proses pelaksanaan folio kerjaya ini.

TUJUAN FOLIO KERJAYA
Saya amat menyedari dan tahu mengenai tujuan utama folio ini dilaksanakan adalah untuk memberi peluang kepada para pelajar untuk memdalami bidang pilihan mereka. Selain itu, pelbagai kelebihan dan kebaikan lain yang dapat saya amati ketika melengkapkan folio ini. Antaranya ialah :Dapat mempelajari dengan lebih mendalam mengenai sejarah bidang pilihan untuk ke Institut pengajian tinggi kelak. Dapat mengetahui senarai penaja dan biasiswa kerajaan dan swasta agar tidak terlambat untuk memohon sekiranya layak. Dapat mengenali ciri-ciri personaliti seseorang itu untuk menceburi bidang yang diminati kerana yang paling penting untuk menentukan kerjaya ialah minat yang mendalam dalam sesuatu bidang itu. Dapat meletakkan syarat kemasukan sebagai batu loncatan dan cabaran untuk menyambung pelajaran dalam bidang pilihan tersebut supaya dapat berusaha keras untuk mencapai cita-cita. Dapat mempelajari pelbagai kerjaya yang dapat diceburi dalam bidang yang ingin dikaji dan terbukti sesuatu bidang itu kerjayanya tidak terhad. Memudahkan proses kemasukan ke Institut Pengajian Tinggi dalam bidang yang ingin diceburi nanti.

keperluan serta kesusahan mereka. Sentiasa ingin tahu tentang bagaimana ubat-ubatan boleh memperbaiki hidup. Begitupun. Justeru. jumlah pelajar Melayu dalam bidang perubatan dikatakan masih kecil berbanding bangsa lain.BIDANG / KURSUS YANG DIKAJI Saya telah memilih BIDANG PERUBATAN sebagai platform seterusnya untuk menyambung pelajaran setelah Berjaya menduduki peperiksaan Sijil Penilaian Malaysia (SPM) kelak. Mempunyai kemahiran pemerhatian dan analisis. satu nama yang cukup disegani di kalangan masyarakat kerana mereka dianggap ikon. Bukan calang-calang orang yang dapat mengambil pengajian itu apatah lagi ia mengambil masa yang lama. CIRI-CIRI PERSONALITI YANG PERLU DIMILIKI Perihatin terhadap manusia tentang masalah mereka. Bidang Peubatan adalah bidang yang amat mencabar. Mempunyai pegangan kukuh akan prinsip-prinsip sains dan penggunaan mereka dalam masalah perubatan. kebolehan mental dan stamina fizikal Boleh menghadapi perubahan mengejut dari rutin kepada krisis dan sebaliknya. saya berpendapat bahawa menceburi BIDANG PERUBATAN bukan sahaja menjamin masa hadapan yang cerah. berakal. Perubatan dikatakan bidang yang kurang diminati anak Melayu dan bilangan yang mengambil kursus berkenaan di universiti boleh dibilang dengan jari. Mempunyai sifat balas kasihan. bertenaga. Kini. Berkemahiran berkomunikasi. Bidang perubatan menjanjikan anda gelaran doktor. semakin ramai yang mahu mencuba bidang yang memerlukan ketahanan mental itu apatah lagi berhadapan dengan latihan amali yang memenatkan. Sihat tubuh badan. dan Kemahiran dalam kebolehan pengurusan . Mempunyai emosi yang stabil dan berkebolehan untuk membuat keputusan dalam waktu kecemasan. sabar dan tabah. tetapi juga dapat membantu masyarakat dan Negara ke arah yang lebih sejahtera dan harmoni.

Syarat kemasukan bagi calon lepasan STPM   Memperoleh sekurang-kurangnya PNGK 3.  Pertimbangan pemilihan temuduga akan diberi kepada pelajar yang lulus SPM tahun semasa sahaja dengan cemerlang dan mendapat sekurang-kurangya 8A ke atas melibatkan matapelajaran sains. .67 pada peringkat STPM Mendapat sekurang-kurangnya Gred B+ (NGMP 3.33) pada peringkat STPM dalam mata pelajaran berikut : • Biology • Chemistry • Physics / Mathematics  Mendapat sekurang-kurangnya Gred B / 4B pada peringkat SPM dalam mata pelajaran berikut : • Bahasa Melayu • Bahasa Inggeris • Physics • Chemistry • Biology • Mathematics • Additional Mathematics  Mendapat sekurang-kurangnya Tahap 3 (Band 3) dalam Malaysian University English Test (MUET)  Lulus temu duga yang ditetapkan.SYARAT KEMASUKAN KE BIDANG PERUBATAN Syarat kemasukan lepasan SPM  Warganegara Malaysia  Lulus peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia atau setaraf dengan mendapat sekurangkurangnya LIMA (5) kepujian termasuk Bahasa Melayu  Mendapat sekurang-kurangnya Gred B+ dalam mata pelajaran berikut : • Bahasa Melayu • Biology • Chemistry • Physics • Bahasa Inggeris • Additional Mathematics • Mathematics  Lulus ujian dan temuduga.

Syarat kemasukan bagi UITM / matrikulasi Mendapat 3. Biologi.50 Minimum CGPA/PNGK  Gred A. Kimia dan satu (1) mata pelajaran dari mata pelajaran berikut: Matematik Tambahan/ Fizik MUET Band 3 DAN Syarat kemasukan bagi calon lepasan Diploma    Mendapat 3.50 untuk minimum CGPA/PNGK Diploma Sains/ Diploma Mikrobiologi/ Diploma Teknologi Makmal Perubatan/ Diploma Farmasi MUET Band 3 .(3.67) dalam dua (2) mata pelajaran dari mata pelajaran berikut:   Biologi Kimia dan Gred B+ (NGMP 3.33) dalam satu (1) mata pelajaran dari mata pelajaran berikut:    Matematik/ Fizik Lulus SPM/ Setaraf dengan kepujian dalam Bahasa Inggeris. Matematik.

School of Medicine Universiti Tunku Abdul Rahman. Faculty of Medicine Royal College of Medicine Perak. School of Medicine MAHSA University College. Faculty Of Medicine Newcastle University Medicine Malaysia ( NuMED). Faculty of Medicine Universiti Sains Islam Malaysia. Faculty of Medicine Universiti Sains Malaysia. Faculty of Medicine & Health Sciences Universiti Darul Iman. School of Medicine Penang Medical College.School of Medicine . Faculty of Medicine and Health Sciences Allianze College Of Medical Sciences. School of Medicine Melaka Manipal Medical College. Faculty of Medicine and Health Sciences International Islamic University Malaysia.SENARAI IPT TEMPATAN DAN LUAR NEGARA YANG MENAWARKAN BIDANG PERUBATAN Malaysia Universiti awam           University of Malaya. Faculty of Medical Sciences . International Medical School Cyberjaya University College of Medical Sciences. Faculty of Medicine and Health Sciences Universiti Malaysia Sabah. School of Medicine in collaboration with Johns Hopkins University School of Medicine International Medical University. Faculty Of Medicine UCSI University. International Medical School Taylor's University College.Faculty of Medicine Universiti dan kolej swasta                  Perdana University Graduate School of Medicine. School of Medicine and Health Sciences AIMST University. Kulliyyah of Medicine Universiti Teknologi MARA. School of Medicine Universiti Malaysia Sarawak.School of Medicine Management and Science University. Faculty of Medicine Monash University Malaysia. School of Medical Sciences Universiti Putra Malaysia.Faculty of Medicine Management and Science University. School of Medicine Masterskill University College. Faculty of Medicine Universiti Kebangsaan Malaysia.

Facultad de Medicina Universidad Autónoma de Guadalajara. Facultad de Medicina Universidad Autónoma de Aguascalientes. Facultad de Medicina Universidad Autonoma Metropolitana . Benha University Fayoum Faculty of Medicine Assiut Faculty of Medicine Suez Canal Faculty of Medicine Minia Medical School Monoufia Faculty of Medicine Sohag Faculty of Medicine Tanta Faculty of Medicine Misr University for Science and Technology Faculty of Medicine Sekolah perubatan di Sentral Amerika Costa Rica         Colegio Universitario San Judas Tadeo Escuela Autonoma de Ciencas Medicas de Centro America Universidad Autonoma de Centro America Universidad de Costa Rica Universidad de Iberoamerica (UNIBE) Universidad Hispanoamerica Universidad Internacional de Las Americas Universidad Latina de Costa Rica Mexico            Instituto Politécnico Nacional. Centro de Ciencias de la Salud Universidad Autónoma de Baja California (UABC). Facultad de Medicina Universidad Autónoma de Coahuila (Unidad Torreón). Escuela Nacional de Medicina y Homeopatía Instituto Tecnologico y de Estudios Superiores de Monterrey Universidad de Guadalajara. Facultad de Medicina Universidad Autónoma de Nuevo León (UANL). Facultad de Medicina Universidad Veracruzana. Escuela Superior de Medicina Instituto Politécnico Nacional. Al-Azhar University Kasr El-Aini Faculty of Medicine. Cairo University Ain Shams University Faculty of Medicine Alexandria Faculty of Medicine Mansoura Faculty of Medicine Mansoura Manchester Medical Programme Faculty of Medicine Zagazig University Malaysian Programme Faculty of Medicine Zagazig University Benha Faculty of Medicine.Sekolah perubatan di Mesir                 Al-Azhar Medical School.

Universidad México Americana del Norte A. Facultad de Estudios Superiores Iztacala Universidad Nacional Autónoma de México.Ciudad de Mexico Universidad del Ejército y Fuerza Aérea. with Base Hospital. Facultad de Medicina Universidad Autónoma de Veracruz “Villa Rica”. Facultad de Medicina Universidad de Guanajuato. Escuela de Medicina Universidad Nacional Autónoma de México. Facultad de Medicina Universidad Panamericana. Escuela de Medicina Universidad Autónoma de Yucatán. .C. Facultad de Estudios Superiores Zaragoza Universidad La Salle.                       Universidad de Monterrey (UDEM) Universidad Autónoma de Sinaloa. Facultad de Medicina Universidad Juarez Autonoma de Tabasco New Delhi       AIIMS ( All India Institute of Medical Sciences ) UCMS (University College of Medical Sciences).. with GTB Hospital MAMC (Maulana Azad Medical College). with GB Pant Hospital and LNJP Hospital LHMC (Lady Hardinge Medical College). Facultad de Medicina Universidad Autónoma "Benito Juárez" de Oaxaca. with RML Hospital VMMC (Vardhman Mahavir Medical College). Escuela de Medicina Universidad Autónoma de Querétaro. Escuela de Medicina . Facultad de Medicina Universidad del Mayab. Escuela de Medicina Universidad Westhill. Facultad de Medicina Humana Universidad Autónoma de Campeche. Escuela Médico Militar Universidad Autónoma de Chiapas. with Safdarjung Hospital ACMS (Army College Of Medical Sciences). Facultad de Medicina Universidad Anáhuac. Facultad de Medicina Universidad Autónoma de San Luis Potosí. Facultad de Medicina Universidad Juarez del Estado de Durango Campus Gomez Palacio. Facultad de Medicina Universidad Nacional Autónoma de México. Delhi Cantt. Facultad de Medicina Universidad Michoacana de San Nicolas Hidalgo.

Faculty of Medicine Sebelas Maret University.Jakarta 9. Faculty of Medicine Airlangga University. Universitas Sumatera Utara . Surabaya 4. Faculty of Medicine Gadjah Mada University.Medan 8. [http://fk.Makkasar 7. Universitas UDAYANA .Palembang 10. Univeristas Hassanudin .unand.Senarai sekolah perubatan tertinggi di Indonesia Senarai sekolah perubatan rating 15 tertinggi pada tahun 2007 berdasarkan analisa daripada PDAT (Pusat Data Analisa Tempo). Bandung 15. 1. Sechenov Moscow Medical Academy Irkutsk State Medical University Ivanovo State Medical Academy Izhevsk State Medical Academy Jewish State Academy (Moscow). Malang 14. Universitas TRISAKTI .Denpasar 11. Faculty of Medicine Kabardino-Balkarian State University. Faculty of Medicine Maranatha Christian University. Yogyakarta 3.ac.id Andalas University . Faculty of Medicine University of Indonesia 2. Faculty of Medicine Padjadjaran University. Faculty of Medicine Diponegoro University / Diponegoro University. Faculty of Medicine Brawijaya University. Institute of Medical Education Cita State Medical Academy Cuvassia State University Medical Faculty Dagestan State Medical Academy Habarovsk State Medical Institute I.M. Universitas Sriwijaya . Semarang 6.Padang 13. Bandung 5. Surakarta Sekolah perubatan di Rusia                      Altai State Medical University Amur State Medical Academy Arkhangelsk State Medical Academy Astrakhan State Medical Academy Bashkir State Medical University Cecenja State University Chelyabinsk State Medical Academy. Medical Faculty Kemerovo State Medical Academy Kirov State Medical Institute Krasnoyarsk Medical Academy Kuban State Medical Academy . Faculty of Medicine Atma Jaya Catholic University 12.

Medical Institute Saratov State Medical University Siberian State Medical University Smolensk State Medical Academy Stavropol State Medical Academy Tver State Medical Academy Tyumen State Medical Academy (TSMA) Ural State Medical Academy Vladivostok State Medical University The Volgograd State Medical University Voronezh N. Burdenko State Medical Academy Yakutsk State University Yaroslavl State Medical Academy. Faculty of Medicine Moscow Medical Stomatology Institute. Faculty of Medicine Military Medical Academy Mordovian Ogarev State University.                                       Kursk State Medical University. Lomonosov) Nizhny Novgorod State Medical Academy. Faculty of Medicine Samara State Medical University. Faculty of Medicine North Ossetian State Medical Academy Novgorod State University (Jaroslav the Wise).I. N. Faculty of Medicine Perm State Medical Academy Petrozavodsk State University. Faculty of Medicine Novosibirsk Medical Institute Omsk State Medical Academy Orenburg State Medical Academy Osh State University. Medical Faculty . Faculty of Medicine Rostov State Medical University Russian National Research Medical University named after N. Medical Institute People's Friendship University of Russia. Medical Faculty Moscow State University (M. Tver State Medical Academy Kazan State Medical University. is the first university in Russia to offer full English Medium Studies. (formerly known as Russian State Medical University (RSMU) Ryazan State Medical University.K. Medical Faculty M.V. Ammosov Sakha (Yakutsk) State University. Pirogov. Faculty for post graduates in English Saint Petersburg State Mechnikov Medical Academy Saint Petersburg Medical Academy of Postgraduate Studies Saint Petersburg State Pavlov Medical University Saint Petersburg State Pediatric Medical Academy Saint Petersburg State University.

SUMBER-SUMBER TAJAAN & BIASISWA        Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) Majlis Amanah Rakyat (MARA) Yayasan Pelajaran MARA Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) Kementerian Sains. Teknologi dan Inovasi (MOSTI) Kementerian Pertahanan PTPTN Agensi Yayasan Negeri                  Yayasan Wilayah Persekutuan Yayasan Perak Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor Yayasan Selangor Yayasan Negeri Sembilan Yayasan Melaka Yayasan Pahang Yayasan Sarawak Kumpulan Yayasan Sabah lembaga Biasiswa Negeri Kedah Jabatan Zakat Negeri Kedah Yayasan Pelajaran Johor Yayasan Terengganu Kumpulan Wang Biasiswa Negeri Perlis Tabung Amanah Pinjaman Penuntut Pulau Pinang Yayasan Kelantan Tabung Amanah Pendidikan Negeri Melaka Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC)     Yayasan Khazanah Bank Negara Yayasan Bursa Malaysia Yayasan FELDA Agensi Swasta   Taylor's Universiti College Universiti Multimedia .

            International Medical University (IMU) Fairview International School. Kuala Lumpur ASTRO HSBC MAXIS Yayasan Chemical Company of Malaysia (CCM) United Malacca Berhad Utusan Group Yayasan Sime Darby The Star Kuok Foundation Berhad GAB Foundation .

BIDANG KERJAYA DALAM PERUBATAN .

Mereka mengesyorkan penggunaan ubat berdasarkan keputusan pemeriksaan serta meminta nasihat doktor-doktor atau pakar lain jika perlu. jenis penyakit dan rawatan yang diberikan kepada pesakit. Mereka menyimpan rekod pesakit-pesakit yang dirawatnya. gangguan atau kecederaan yang tertentu. pakar perubatan dan profesional kesihatan yang lain. Pekerjaan Yang Dikelaskan Dibidang Ini Diantaranya: Doktor Perubatan Pakar Bedah Pakar Questetik Pakar Psikiatri Pakar Oftamologi Pakar Kardiologi Obstetrision Dan Pakar Ginakologi Pakar Neurologi Ahli Farmasi Doktor Haiwan Doktor Pergigian Kelulusan Ijazah dalam ilmu perubatan atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta telah berdaftar dengan Majlis Perubatan Malaysia. Mereka memeriksa pesakit dengan menggunakan stethoskop. gangguan atau kecederaan yang telah didiagnosis.Doktor Perubatan Doktor Perubatan menentukan jenis penyakit dan merawat pesakit dengan menggunakan perubatan sistem saintifik. Menjalankan pemeriksaan perubatan dan membuat diagnosis. Mengambil bahagian dalam pembangunan dan pelaksanaan undang-undang dan peraturan kesihatan awam bagi melindungi dan mempertingkatkan kesihatan umum. alat pengukur tekanan darah dan lain-lain alat perkakas perubatan bergantung kepada tanda-tanda yang ditunjukkan oleh pesakit dan mengadakan ujian klinikal x-ray dan ujian histo-pathologikal untuk menentukan jenis penyakit dengan betul. Mengajar penuntut perubatan dan penuntut sains kesihatan yang lain. Keterangan Tugas Memeriksa pesakit untuk menentukan keadaan penyakit. Gaji Dan Faedah-Faedah Lain . Menentukan ubat dan rawatan bagi penyakit. Memberi rawatan perubatan atau pembedahan khas bagi jenis-jenis penyakit. Menyediakan dokumen dan laporan saintifik. Memberi nasihat mengenai penyakit dan menggunakan kaedah dan rawatan ubat pencegahan. Mereka menjalankan rawatan dan pembedahan kecil dan menasihatkan pesakit tentang cara-cara rawatan serta memberikan dadah dan ubat bius jika perlu.

00 EKA RM 170.884.00 Sektor Swasta : Gaji Permulaan RM 5. hidung.00 Elaun Kritikal RM 500. pakar telinga. pakar saraf.30 ETP RM 165.500. Di sektor swasta pekerjaan ini terdapat di hospital-hospital swasta dan klinik-klinik dan bagi mereka yang telah disahkan oleh panel perubatan bolehlah membuka kliniknya sendiri. Seorang Doktor Perubatan juga boleh melanjutkan pelajarannya dengan pengkhususan dalam bidang-bidang tertentu seperti pakar bedah.Sektor Awam : Gaji Permulaan RM 1.00 Prospek Kerjaya Di sektor awam pekerjaan ini terdapat di hospital-hospital dan klinik di seluruh negara. kerongkong dan lain-lain .

. Doktor gigi boleh mempreskripsikan perubatan. doktor gigi yang telah menerima sama ada doktor falsafah pada pembedahan pergigian atau doktor mengenai perubatan pergigian. Pembedahan mulut dan rahang adalah salah satu bentuk pembedahan gigi yang lebih terperinci. Terdapat sekurang-kurangnya sembilan diiktiraf kepakaran pergigian yang memerlukan kajian lanjutan dan latihan. saraf ataupun lain-lain penyakit. dan peralatan bagi kegunaan rumah dan pejabat. Setelah selesai mengadakan kajian ke atas. Setelah selesai sehingga. maka sekurang-kurangnya empat lagi tahun Pendidikan-siswazah di sebuah kolej pergigian. pemasangan gigi palsu. sesetengah doktor gigi di Cookeville memilih untuk setahun internship dan latihan bagi pengkhususan sebelum mengamalkan profesion mereka. terapi periodontal tetap dan eksodontia mudah. kecederaan dan kecacatan bentuk pada gigi.Doktor PergigianJ Doktor Pergigian menggunakan pengetahuan sains perubatan untuk mengesan. Selepas menyelesaikan studi. komposit gigi. Kebanyakan penyakit mulut (seperti keratosis odontogenik dwisisi) dan keganjilan (seperti beberapa batang gigi yang tidak tanggal) boleh menandakan penyakit bersistem. Kebanyakan pengamal pergigian melakukan pembaikan. doktor gigi akan diberikan lesen khas yang membolehkan mereka amalan pergigian kepakaran mereka telah diambil. Gigi yang mereput diisi dengan amalgam gigi. sinar-x. Semua doktor gigi harus mencapai beberapa peringkat kemahiran dalam pelbagai bidang untuk lulus dari sekolah pergigian dan memperoleh lesen. terapi endodontik tetap. Rawatan yang paling biasa yang melibatkan pembedahan gigi ialah rawatan untuk karies atau pereputan gigi. Pergigian melibatkan sebilangan amalan yang berkaitan dengan kaviti mulut. Kebanyakan pengamal am selesa merawat kes rumit seperti menanam implan dan dan mengekstrak gigi bongsu. mencegah dan merawat penyakit-penyakit pergigian. gusi dan struktur mulut yang berkaitan serta memprekripsikan ubat dan melakukan tindakan pencegahan. Seorang doktor gigi biasa harus mempunyai sekurang-kurangnya mendapat ijazah Sarjana Muda dalam bidang biologi atau bidang lain yang berkaitan di kolej. atau porselin gigi. dan juga pemeriksaan.

pameran dan kempen. mereka akan membuat prostesis (gigi palsu. Juruteknologi Pergigian Jika anda seorang yang gemarkan kerja tangan dan kejuruteraan. Sekarang. Mereka boleh berkhidmat sama ada di Kementerian Kesihatan. anda sesuai memilih bidang ini. setiap pegawai baru perlu berkhidmat dengan kerajaan selama 3 tahun. kerjaya ini adalah sangat sesuai. an aplian pembedahan mulut. Tugas mereka adalah memberi rawatan kepada kanak-kanak berusia 17 tahun ke bawah. Untuk menjadi Pergawai Pergigian. cabutan. Selain daripada itu. Seorang Juruteknologi Pergigian. dan gigi palsu. korona). Jururawat Pergigian Jika anda seorang yang penyabar dan penyayang serta mampu berkomunikasi dengan baik dengan kanakkanak. Seorang Pegawai Pergigian akan melakukan pemeriksaan dan diagnosa. Umunya tangga gaji permulaan adalah bermula dari P1T5. mereka juga terlibat di dalam pembaikan peralatan pergigian dan pembangunan klinik. Selain itu. Jabatan Orang Asli. “play”. aplian ortodontik. Pengamal pergigian perlulah mendaftar dengan Majlis Pergigian Malaysia. latihan untuk menjadi jururawat pergigian hanya terdapat Kolej Pergigian Latihan Kanak-Kanak di Pulau Pinang. Kementerian Pertahanan. . Mereka juga bertanggungjawab di dalam “infleksi kontrol” di bilik rawatan. Setelah tamat latihan pelajar akan diberi Diploma Kejururawatan Pergigian. Mereka juga akan terlibat dalam promosi pendidikan kesihatan pergigian yang dibuat dalam bentuk ceramah. Mereka juga akan melakukan rawatan seperti tampalan. mereka juga boleh menerima resit bayaran daripada pesakit serta mengemaskini rekod atau kad rawatan pesakit. anda perlu mempunyai ijazah di dalam pergigian daripada mana-mana universiti yang diiktiraf sama ada di dalam atau di luar negeri. Pembantu Pembedahan Pergigian Pembantu pembedahan pergigian bertanggungjawab dalam membantu pegawai pergigian dan jururawat dalam pengurusan pesakit. Semenjak 29 Jun 2001.Pegawai Pergigian Mereka bertanggungjawab dalam memberi perkhidmatan kepada masyarakat. dan swasta.

membuat dan memasang gigi palsu penuh dan sebahagian. ortodontik dan alat pergigian lain serta menjalankan kerja pemasangan titian gigi. g. menampal lubang dan mencabut gigi yang rosak atau cacat. . Menganjurkan program umum bagi mengekalkan atau mempertingkatkan piawaian kesihatan mulut dan penjagaan kesihatan pergigian. Membuat diagnosis. Membersih. Pekerjaan Yang Dikelas Di Bidang Ini Di Antaranya: a.Pakar Pergigian Kanak-kanak yang banyak membantu memulihkan keadaan kesihatan pergigian kanak-kanak. memberi nasihat mengenai pergigian dan memberi rawatan pergigian yang diperlukan.Pakar Periodontologi membantu memulihkan mereka yang mengidap penyakit gusi dan periodontium. gusi. Membuat inai dan korona buatan untuk menggantikan gigi. Merekabentuk. f. h. rahang dan tisu mulut yang lain dengan menggunakan peralatan pergigian dan x-ray. d.Pakar Ortodontik yang banyak membantu memperbaiki rupa bentuk dan fungsi rahang dan gigi kita. Memberi rawatan pembedahan. e.Pakar Pergigian Forensik yang banyak membantu mengenalpasti identiti mayat yang sudah rentung oleh kebakaran atau pun reput dan seumpamanya. perubatan dan rawatan lain bagi penyakit dan gangguan pergigian atau mulut tertentu.Pakar Patologi Mulut pula banyak bertugas dalam makmal untuk memeriksa dan mengenal pasti jenis penyakit merbahaya dengan tepat.Pakar Kesihatan Pergigian Awam membantu mengawal penyakit pergigian yang berleluasa. Pakar Bedah Pergigian untuk merawat mereka yang mengalami penyakit teruk seperti kanser mulut dan seumpamanya.Keterangan Tugas Memeriksa gigi. b.Pakar Pemeliharaan Gigi pula akan mengetahui semua jenis rawatan tampalan yang mutakhir yang boleh diberikan kepada pesakitnya. c.

kemahiran klinikal. kekuatan manual dan minat untuk bekerja dengan orang pelbagai usia dan latar belakang. perangai sejuk. Minat dalam bidang fizik. Mempunyai ketangkasan manual dan visual. ketepatan bersama-sama dengan mata yang berminat untuk terperinci. Ijazah dalam ilmu pergigian atau kelayakan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan serta diterima berdaftar dengan Majlis Pergigian Malaysia. Jika seseorang calon bersedia untuk mengambil Sarjana Muda Sains Pergigian(BDS). Berkemahiran dalam menjalinkan hubungan perseorangan. kimia dan biologi. kesihatan yang baik. mereka juga perlu : Sihat tubuh badan. Sebagai tambahan. beliau / dia mesti ada kesabaran. Sikap yang menyenangkan dan mententeramkan. stamina untuk bekerja keras untuk tempoh yang panjang. kuasa penumpuan. kuat kemahiran interpersonal. Pintar.Ciri-Ciri Peribadi Doktor pergigian memerlukan gabungan pengetahuan perubatan. . ketangkasan pengguna. Suka bergaul dengan orang.

klinik pergigian dan jabatan kesihatan serta pengajaran jabatan di kolej pergigian. dan penjagaan pencegahan adalah satu trend di kalangan syarikat insurans. yang juga merupakan pilihan yang menguntungkan. .739.000. Terdapat computer peluang untuk gigi di jabatan-jabatan pergigian di hospital-hospital.10 ETP RM 165. cuci mulut.00 EKA RM 170.Gaji Dan Faedah-Faedah Lain Sektor Awam : Gaji Permulaan RM 1. rumah nursing. Doktor Pergigian juga boleh membuka klinik pergigian persendirian. doktor gigi boleh bekerja dalam Penyelidikan dan fungsi Penasihat syarikat farmaseutikal dan lain-lain yang mengeluarkan produk penjagaan gigi dan ubat-ubatan seperti ubat gigi. Selain itu.00 Sektor Swasta : Gaji Permulaan RM 5. Di sektor swasta pekerjaan ini terdapat di hospital-hospital dan klinik-klinik swasta.00 Prospek Kerjaya Di sektor awam pekerjaan ini terdapat di hospital-hospital dan pusat-pusat kesihatan di bawah Kementerian Kesihatan dan kor perubatan dan pergigian Angkatan Tentera dan universiti-universiti. Terdapat permintaan yang tinggi untuk rawatan pergigian oleh penduduk penuaan. produk penjagaan gusi dan lain-lain Terdapat beberapa doktor gigi yang lebih suka bekerja sendiri seperti doktor yang lain. Sekarang adalah peluang yang sempurna bagi anda untuk mendapatkan pendidikan yang besar dan menjadi sebahagian daripada kelas pekerja yang mendapat nama baik daripada pesakit-pesakit mereka telah dijaga. Kebanyakan doktor gigi adalah pengamal umum yang bekerja dalam amalan persendirian dan mampu untuk mengupah sebilangan kecil syarikat-syarikat bersekutu atau pembantu.

Kerjaya dalam bidang perubatan bukan sahaja mulia malah ianya juga membuatkan kita semakin dekat dengan Pencipta kita. Selagi seseorang itu pernah menjadi doktor. Bidang perubatan bukan sahaja luas untuk diceburi malah memberi masa hadapan yang cerah kepada setiap kerjaya yang berada di bawah bidang ini. Itulah antara kata-kata tokoh saya iaitu Dr. Hal ini membuktikan bahawa. dia akan tetap menjadi doctor selagi hayat dikandung badan. Ini adalah salah satu sebab mengapa saya tertarik untuk menceburi bidang ini kerana kerjayanya yang tidak pernah terhad. saya yakin bahawa bidang perubatan adalah bidang yang amat sesuai dengan personaliti saya. Kerjaya dalam bidang perubatan tidak terhad sama ada dalam bidang awam mahupun swasta. untuk menceburi bidang perubatan memerlukan minat yang kuat untuk mempelajarinya. Yusoff yang tersemat di minda saya. Dengan melihat senarai institut pengajian tinggi awam dan swasta yang menyediakan kursus perubatan ini membuatkan saya percaya bahawa kerajaan Malaysia ingin menambah bilagan pelajar bidang perubatan kerana tenaga muda bidang perubatan amat kritikal. ianya menbuatkan saya tidak sabar untuk belajar sehabis baik agar boleh menceburi bidang perubatan yang memang menguji ketahan fizikal dan mental.KESIMPULAN Setelah menyelesaikan folio kerjaya ini. Dengan melaksanakan folio kerjaya ini. Bermula dengan bekerja di hospital kerajaan atau swasta. . sehinggalah berjaya membuka rangkaian klinik sendiri. Yuszahanim Bt. Senarai biasiswa dan penaja dalam bidang perubatan ini amat banyak dan pelbagai keistimewaan ditawarkan kepada para pelajar perubatan. pelbagai pihak ingin menigkatkan lagi produksi pelajar bidang perubatan untuk memenuhi kekurangan tenaga doktor pada masa kini. Malah menjadi doktor tidak mengira usia sama ada muda mahupun tua. Meskipun begitu. Saya amat berharap cita-cita saya untuk menjadi doktor akan tercapai dengan memdalami kerjaya ini dengan lebih mendalam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful