P. 1
TARIAN SINGA

TARIAN SINGA

|Views: 141|Likes:
Published by mawarputih89

More info:

Published by: mawarputih89 on Apr 28, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2012

pdf

text

original

TARIAN SINGA

Tarian singa Tarian Singa adalah sebahagian daripada tarian tradisional dalam adat warisan masyarakat Cina, yang mana penari akan meniru pergerakan singa dengan menggunakan kostum singa. Kostum singa itu dimainkan oleh dua penari iaitu seorang memainkan di bahagian hadapan dengan menggerakan kepala kostum, manakala pasangan penari akan memainkan bahagian belakang kostum singa tersebut. Kedua-dua penari itu akan bergerak seakan-akan singa di atas pentas yang disediakan. Tarian singa ini akan diiringi oleh gong, dram, dan dentuman mercun yang dikatakan akan membawa tuah. Tarian ini selalunya ditarikan semasa Tahun Baru Cina dan majlis-majlis keramaian seperti majlis perasmian dan meraikan orang-orang VIP. Sejarah Sejarah singa dianggap sebagai pelindung dalam kebanyakan adat orang Asia, terutamanya bagi mereka yang berketurunan orang Cina. Tarian singa menjadi adat di negara China, Taiwan, Jepun, Korea, Thailand, dan Vietnam. Setiap negara tersebut mempunyai corak dan bentuk tarian yang berbeza. Namun tarian ini lebih terkenal sebagai warisan orang Cina, kerana dikatakan sejarahnya bermula lebih 1,000 tahun lalu. Dua tarian singa yang amat popular ialah "Tarian Singa Utara" dan "Tarian Singa Selatan". Tarian Singa Utara adalah berasal dari bahagian utara China yang menggunakan tarian ini sebagai hiburan diraja. Kostum singa mereka menggunakan warna merah, jingga dan kuning (hijau bagi kostum singa betina). Tarian Singa Utara adalah lebih banyak pergerakan akrobatik dan bertujuan sebagai hiburan. Tarian Singa Selatan lebih membawa perlambangan alam sekitar. Tarian ini selalu dipersembahkan sebagai istiadat upacara membuang semangat jahat dan upacara meminta tuah. Tarian Singa Selatan menggunakan pelbagai warna dan kepala kostum mempunyai mata yang lebih besar daripada Singa Utara, dan mempunyai cermin serta sebatang tanduk di hadapan kepalanya.

Tarian ini memiliki gerakan yang menyerupai gerakan para petani semasa bercucuk tanam. piring-piring itu akan dilontar ke udara atau pun dihempas ke tanah dan dipijak oleh penari-penari tersebut. 10 . membuat kerja menuai dan sebagainya. . Tarian ini merupakan tarian gerak cepat dengan para penari memegang piring di tapak tangan mereka. kumpulan tarian disertai hanya gadis-gadis sahaja. Ia merupakan salah satu seni tarian Minangkabau yang masih diamalkan penduduk Negeri Sembilan keturunan Minangkabau. Ada yang dipersembahkan dengan pakaian lengkap dan pakaian tarian tidak lengkap. Penonton tentu akan berasa ngeri apabila kaca-kaca pecah dan tajam itu dipijak sambil menarik. Tarian ini juga melambangkan rasa gembira dan syukur dengan hasil tanaman mereka. Sedikit bayaran akan dikenakan jika menjemput kumpulan tarian ini mempersembahkan tarian piring. dan Tarian piring dan silat dipersembahkan di hadapan mempelai di luar rumah. Majlis perkahwinan atau sesuatu apa-apa majlis akan lebih meriah jika diadakan tarian piring. penari lelaki dan perempuan akan memijak piring-piring pecah tanpa rasa takut dan tidak pula luka.20 minit diperuntukkan untuk persembahan tarian ini. Namun begitu. tarian piring dipersembahkan ketika majlis perkahwinan terutama bagi keluarga berada. Kuala PilahRembau oleh kumpulan tertentu. magis dan kejutan dalam tarian ini. Bagi menambah unsur-unsur estetika . Tarian ini biasa dilihat di kawasan Seremban. segelintir masyarakat tidak dapat menerima kehadiran kumpulan tarian kerana dianggap ada percampuran lelaki dan perempuan. Bagi mengatasi masalah itu. bangsawan dan hartawan di sesebuah kampung. diiringi dengan lagu yang dimainkan oleh talempong dan saluang. Kadangkala.TARIAN PIRING Tarian Piring (Minangkabau: Tari Piriang) merupakan sebuah seni tarian milik orang Minangkabau yang berasal dari Sumatra Barat. Tarian Piring di Malaysia Di Malaysia .

pemuzik dan penonton. Namun kedua-duanya adalah berasal daripada kesenian Arab yang datangnya dari Hadramaut. Tarian Zapin disertai oleh setiap golongan termasuk generasi muda dan kanakkanak sebagai generasi pewaris budaya. bahkan hingga ke peringkat antarabangsa. Zapin Johor terbukti berupaya mewujudkan rasa keharmonian di antara penari. ingatan tidak akan pernah terlepas untuk membayangkan Zapin Johor sebagai suatu warisan budaya paling terkenal di negeri ini. Zapin dikenali dalam dua bentuk iaitu Zapin Melayu dan Zapin Arab. Kebudayaan ini adalah simbolik dengan dasar pembangunan menyeluruh negeri Johor yang menitik beratkan pelbagai aspek pembangunan fizikal dan mental. Negeri Johor adalah negeri yang masih mempertahankan genre zapin tradisional yang dinamik dan anggun. pertandingan dan majlis-majlis rasmi di sekitar negeri Johor. Zapin yang semakin dimartabatkan dan diperkembangkan kini terus dikenali di seluruh tanahair.TARIAN ZAPIN Pada setiap kali kita menyebut tentang kebudayaan tarian negeri Johor. Tarian Zapin kini menjadi mekanisme yang memeriahkan suasana pelancongan. . Ini menjadikan Zapin lebih terserlah sebagai identiti kebudayaan terkenal di Johor. temasya. Apa yang menarik adalah.

Tarian itu banyak bersandarkan unsur keagamaan Hindu dan cerita daripada tulisan purba Sanskrit Natyashastra. Bharata Natyam merupakan manifestasi daripada idea dahulu kala iaitu perayaan alam semesta yang kekal melalui perayaan dari keindahan tubuh manusia. dari sifat asalnya yang merupakan ekspresi menghambakan diri kepada tuhan-tuhan Hindu. penuh dengan kegemilangan. Interpretasi umum untuk nama Bharata Natyam: BHA (ekspresi) + RA (muzik) + TA (irama) + NATYAM (tarian) = Bharata Natyam Tarian Bharata Natyam berasal daripada wilayah Tamil Naidu di bahagian Selatan India dan dikenali sebagai tarian kebangsaan India. yang sama konsep dengan Yin dan Yang di budaya Cina. pertama ialah lasya iaitu wanita yang lemah lembut. Bharata Natyam ialah “seni bercerita”. Bharatanatyam adalah tarian yang dipersembahkan secara solo dengan dua aspek. Kini tarian ini ditarikan semasa majlis-majlis keramaian seperti rumah terbuka Deepavali dan bagi meraikan tetamu. Kebudayaan India telahpun wujud selama beribu tahun dahulu. dan kedua ialah tandava iaitu aspek maskulin. Semasa zaman pertengahan. yang mana untuk menguasainya perlu mengambil masa bertahun-tahun kerana terdapat pelbagai gerakan tangan. kaki dan mata yang harus dipelajari demi untuk mempersembahkan tarian warisan lama yang dihormati ini secara lengkap.Tarian Bharatanatyam Bharatanatyam merupakan salah satu gaya tarian klassik India. Tarian ini juga merupakan salah satu tarian yang digunakan untuk menarik pelancong dating ke Malaysia. Tarian klassik Bharatanatyam merupakan salah satu tarian yang penuh dengan tradisi. . raja-raja setempat sering mengundang penari-penari di candi iaitu devadasi untuk menari di istana.

Tarian Sumazau sering dipersembahan pada Hari MenuaiTarian ini digerakkan kaum petani membabitkan lelaki dan perempuan dengan memakai pakaian tradisional etnik terbabit itu. ia memenuhi pelbagai fungsi seperti tarian untuk mengucap kesyukuran berkaitan dengan kegiatan menanam dan menuai padi. tarian Sumazau dipersembahkan di kebanyakan majlis keramaian seperti perkahwinan. biasanya lapan gong yang pelbagai ukuran dan satu gendang berserta rentak khusus.TARIAN SUMAZAU Tahukah anda. . Kini. menyemai semangat dan mengubati penyakit. keraian menyambut ketibaan orang kenamaan. selain memang dikenali di seluruh Malaysia umumnya. Tarian ini dimainkan bersama iringan paluan gong. Tarian Samazau seolah-olah menunjukkan petani sedang menghalau burung daripada memakan hasil tanaman padi mereka. Setiap penari yang menjayakan tarian ini hendaklah bergerak beberapa sentimeter saja daripada penari lain tanpa bersentuhan. selain juga untuk menolak bala. Secara ritualnya. di mana ia turut ditarikan semua hadirin dengan tidak mengira suku kaum dan peringkat umur bagi memeriahkan sesuatu majlis tanpa pakaian tradisional hitam. tarian Sumazau adalah sejenis tarian tradisional rakyat Sabah yang amat terkenal di Negeri Di Bawah Bayu itu. Tempo dan rentak pukulan gong Sumazau adalah berbeza mengikut daerah dan desa. Ia adalah tarian tradisi suku kaum Kadazan-dusun yang sering dipersembahkan pada acara Tadau Kaamatan yang bermaksud Hari Menuai yang dirayakan di negeri itu pada setiap Mei.

'gagung' atau baju burung. Penari juga memakai topi yang dihias dengan bulu-bulu burung. yang dikatakan antara yang paling bengis di Sarawak.Sebagai sejenis tarian pahlawan tradisional suku kaum Iban di Sarawak. tarian Ngajat sangat popular di kalangan orang Iban di Sarawak. Pada zaman dulu ia ditarikan selepas mereka kembali dari berperang. pemburu kepala dari suku kaum ini. . Ngajat bagi orang-orang Iban adalah tarian yang di tarikan ketika menyambut Gawai orang-orang Iban sebelum berperang dan selepas musim menuai. Pada suatu waktu dulu. Terdapat banyak jenis tarian Ngajat orang ulu. Kini persembahan tarian tradisional yang dulunya hanya dapat dinikmati ketika perayaan Gawai dan musim menuai kini sudah diperkembangkan dan dikomersialan untuk tujuan memperkukuhkan sektor pelancongan dan memperkasakan budaya.TARIAN NGAJAT Tahukah anda. Penari akan memakai pakaian tradisional seperti 'sirat'. berpasangan dan Ngajat secara berama-ramai. Pahlawan lelaki mempamerkan pergerakan yang tangkas di sepanjang persembahan tarian ini. tarian ini lazimnya dipersembahkan ketika perayaan Gawai Kenyalang. diraikan dengan perayaan Gawai Kenyalang. Ngajat adalah antara tarian orang ulu yang begitu terkenal dewasa ini. Gagung adalah sejenis baju yang tebal dan keras diperbuat daripada kulit haiwan seperti kulit beruang tetapi tidak dijahit kiri dan kanannya. sambil memakai topi tradisional yang panjang dan memegang sebuah perisai panjang yang berukir. antaranya adalah tarian Ngajat solo.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->