Maksud bahasa rojak: Bahasa rojak ini merupakan satu percakapan yang menafikan campuran pelbagai bahasa dalam

satu pertuturan.

ANTARA FAKTOR-FAKTOR PENGGUNAAN BAHASA ROJAK terulung di dunia. Walau bagaimanapun, 1)Sikap Malaysia Melayu. Kebanyakkan masyarakat kita beranggapan bahawa mempelajari bahasa Melayu ini hanya buang masa dan tidak kurang yakin masyarakat rakyat Malaysia harus sedar bahawa Bahasa Inggeris bukanlah bahasa yang mempunyai paling ramai penutur di dunia ini.Sebaliknya,bahasa Inggeris ini hanyalah merupakan bahasa Lingua Franca,iaitu bahasa yang paling utama dan

terhadap penggunaan bahasa

meluas.Disamping

itu,penggunaannya

memdatangkan satu faedah pun.Hal ini demikian kerana,bahasa Melayu akan

hanyalah untuk penyambung lidah antara bangsa-bangsa lain. 3) Kurangnya semangat patriotisme dalam

lenyap di telan zaman. 2)Sikap rakyat Malaysia yang suka

kalangan masyarakat Malaysia. Hal ini demikian kerana,masyarakat

mengagung-agungkan Hal ini demikian

bahasa

Inggeris.

kerana,kebanyakkan

penduduk

negara berpendapat bahawa

kurang menjiwai dan sayang akan bahasa Melayu sebagai bahasa ibunda. Contohnya,

bahasa Inggeris merupakan bahasa yang

komik.Contohnya.penggunaan perkataan yang tidak sesuai yang ditonjolkan dalam drama.jika kita bertutur dalan bahasa Melayu mereka akan melayan kita dengan sebaik mungkin.Penggunaan bahasa rojak.Akibatnya terbawabawa dalam kehidupan seharian 6)Sikap penutur itu sendiri.mereka tidak akan layang bangsa-bangsa asing yang bertutur dalan bahasa dan memberontak.bahasa kasar atupun bahasa pasar di dalam sistem pesanan ringkas(SMS).kusut yang menggunakan bahasa rojak biasanya amat sukar untuk berkomunikasi dalam .dalam sembang internet dan blog juga merupakan antara punca kepada permasalahan ini.sikap penduduk di Perancis.filem.lagu-lagu sebagainya sedikit sebanyak dan menjadi ikutan para remaja.Ini menunjukkan sifat cintakan bahasa sendiri inilah yang harus wujud dalam diri setiap masyarakat Malaysia.Seseorang yang mencintai negaranya pasti tidak akan mengabaikan bahasa kebangsaannya sendiri.Fenomena ini 4)Faktor emosi serta cara didikan berpunca daripada sikap segelintir penutur yang ingin menonjolkan kehebatan dirinya dengan menguasai satu bahasa lagi iaitu bahasa Inggeris. penggunaan bahasa Melayu yang betul untuk menyampaikan maklumat kepada penutur. Seseorang yang sering melafazkan perkataan yang tidak baik.Sebaliknya.kasar ataupun mencarut merupakan gambaran situasi bahawa jiwanya yang sedang resah.Kebanyakkan penutur keluarga dan keadaan persekitaran. Hal ini disebabkan kebanyakkan media cetak tidak menitikberatkan tentang Inggeris. 5)Penggunaan bahasa dalam media cetak dan juga media eletronik.

contohnya:Kitaorang Glamor Line-up kemahiran bertutur dalam bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar sekolah luar bandar serta mempraktikkan dalam perbualan seharian walaupun tidak berkemahiran. **Trend penggunaan bahasa rojak sebagai kata-kata harian.ISU-ISU PENGGUNAAN BAHASA ROJAK.Kebanyakkan komik ini banyak menggunakan bahasa rojak.Contohnya seperti komik Ujang dan Apo.mereka Inggeris akan dalam yang melatih **TV3 telah menukar nama karnival “Sure Heboh” kepada “Jom Heboh”. **Penggunaan bahasa rojak dalam majalh komik. Antara isu-isu yang sering dikaitkan dengan percampuran bahasa yang selalu kita lihat ialah: persekitaran penggunaan sebenar. .Hal ini disebabkan oleh kebimbangan orang ramai terhadap bahasa Melayu.Oleh terutamanya bahasa itu.

dengan orang lain dan tidak memerlukan masa yang panjang untuk difahami.bahasa rojak juga 3)Bahasa rojak juga dianggap sebagai merupakan medan untuk mengeratkan lagi bahasa yang lebih efektif dalam perhubungan menyampaikan memudahkan lagi mesej. Ia dianggap seni kerana bahasa yang gemar dituturi oleh dapat menyerlahkan lagi kebolehan rakyat masyarakat itu. 5)Selain daripada itu. KEBAIKAN BAHASA ROJAK.ia sesebuah komunikasi masyarakat di Jerman.masyarakat Malaysia. Walaupun penggunaan bahasa rojak tidak digalakkan namun.KEBAIKAN DAN KEBURUKAN BAHASA ROJAK.Hal ini demikian kerana.Antaranya: 1)Penggunaan bahasa rojak ini lebih mudah.Ini proses kerana.Sebagai contohnya sesama masyarakat di dalam pertuturan salah satu ciri . 4)Bahasa rojak dianggap sebagai seni juga 2)Bahasa rojak juga mempunyai sifat yang merupakan memudahkan dan ia juga merupakan satu keistimewaannya.masih ada kebaikan yang kita perolehi daripada pengguna bahasa rojak ini.Oleh Malaysia sebab Malaysia menganggap seharian. masyarakat Malaysia.kefahaman yang dapat disampaikan akan terhasil dengan cepat.Disamping itu.ia juga dianggap bahasa rojak ini sebagai bahasa sebenar sebagai “ kreatif”. negara.

Ini kerana mereka membesar dengan persekitaran yang menggunakan bahasa rojak.Oleh hal yang demikian terdapat keburukkan dalam penggunaan bahasa rojak iaitu: Akan melahirkan generasi muda yang tidak pandai menguasai bahasa Melayu dengan baik. masyarakat tersusun perkara-perkara yang hendak diucapkan akan dianggap sebagai tidak serius sekali gus akan menghakis ketulenan bahasa Melayu secara perlahan-lahan. Selain itu.akan yang menampakkan tidak situasi dan Paparan iklan yang langsung tidak mengambarkan citra Malaysia.KEBURUKKAN BAHASA ROJAK. Apabila ada kebaikan sudah semestinya akan ada keburukkannya. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful