Maksud bahasa rojak: Bahasa rojak ini merupakan satu percakapan yang menafikan campuran pelbagai bahasa dalam

satu pertuturan.

ANTARA FAKTOR-FAKTOR PENGGUNAAN BAHASA ROJAK terulung di dunia. Walau bagaimanapun, 1)Sikap Malaysia Melayu. Kebanyakkan masyarakat kita beranggapan bahawa mempelajari bahasa Melayu ini hanya buang masa dan tidak kurang yakin masyarakat rakyat Malaysia harus sedar bahawa Bahasa Inggeris bukanlah bahasa yang mempunyai paling ramai penutur di dunia ini.Sebaliknya,bahasa Inggeris ini hanyalah merupakan bahasa Lingua Franca,iaitu bahasa yang paling utama dan

terhadap penggunaan bahasa

meluas.Disamping

itu,penggunaannya

memdatangkan satu faedah pun.Hal ini demikian kerana,bahasa Melayu akan

hanyalah untuk penyambung lidah antara bangsa-bangsa lain. 3) Kurangnya semangat patriotisme dalam

lenyap di telan zaman. 2)Sikap rakyat Malaysia yang suka

kalangan masyarakat Malaysia. Hal ini demikian kerana,masyarakat

mengagung-agungkan Hal ini demikian

bahasa

Inggeris.

kerana,kebanyakkan

penduduk

negara berpendapat bahawa

kurang menjiwai dan sayang akan bahasa Melayu sebagai bahasa ibunda. Contohnya,

bahasa Inggeris merupakan bahasa yang

lagu-lagu sebagainya sedikit sebanyak dan menjadi ikutan para remaja.Seseorang yang mencintai negaranya pasti tidak akan mengabaikan bahasa kebangsaannya sendiri.penggunaan perkataan yang tidak sesuai yang ditonjolkan dalam drama.Sebaliknya.mereka tidak akan layang bangsa-bangsa asing yang bertutur dalan bahasa dan memberontak. penggunaan bahasa Melayu yang betul untuk menyampaikan maklumat kepada penutur.bahasa kasar atupun bahasa pasar di dalam sistem pesanan ringkas(SMS). 5)Penggunaan bahasa dalam media cetak dan juga media eletronik.Kebanyakkan penutur keluarga dan keadaan persekitaran.dalam sembang internet dan blog juga merupakan antara punca kepada permasalahan ini.Penggunaan bahasa rojak. Seseorang yang sering melafazkan perkataan yang tidak baik.Ini menunjukkan sifat cintakan bahasa sendiri inilah yang harus wujud dalam diri setiap masyarakat Malaysia.filem.Contohnya.komik.sikap penduduk di Perancis.Akibatnya terbawabawa dalam kehidupan seharian 6)Sikap penutur itu sendiri.Fenomena ini 4)Faktor emosi serta cara didikan berpunca daripada sikap segelintir penutur yang ingin menonjolkan kehebatan dirinya dengan menguasai satu bahasa lagi iaitu bahasa Inggeris.kusut yang menggunakan bahasa rojak biasanya amat sukar untuk berkomunikasi dalam .kasar ataupun mencarut merupakan gambaran situasi bahawa jiwanya yang sedang resah.jika kita bertutur dalan bahasa Melayu mereka akan melayan kita dengan sebaik mungkin. Hal ini disebabkan kebanyakkan media cetak tidak menitikberatkan tentang Inggeris.

Hal ini disebabkan oleh kebimbangan orang ramai terhadap bahasa Melayu. **Trend penggunaan bahasa rojak sebagai kata-kata harian.contohnya:Kitaorang Glamor Line-up kemahiran bertutur dalam bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar sekolah luar bandar serta mempraktikkan dalam perbualan seharian walaupun tidak berkemahiran. Antara isu-isu yang sering dikaitkan dengan percampuran bahasa yang selalu kita lihat ialah: persekitaran penggunaan sebenar.mereka Inggeris akan dalam yang melatih **TV3 telah menukar nama karnival “Sure Heboh” kepada “Jom Heboh”. .Oleh terutamanya bahasa itu. **Penggunaan bahasa rojak dalam majalh komik.ISU-ISU PENGGUNAAN BAHASA ROJAK.Kebanyakkan komik ini banyak menggunakan bahasa rojak.Contohnya seperti komik Ujang dan Apo.

masyarakat Malaysia.ia juga dianggap bahasa rojak ini sebagai bahasa sebenar sebagai “ kreatif”. 5)Selain daripada itu. 4)Bahasa rojak dianggap sebagai seni juga 2)Bahasa rojak juga mempunyai sifat yang merupakan memudahkan dan ia juga merupakan satu keistimewaannya.Hal ini demikian kerana.Antaranya: 1)Penggunaan bahasa rojak ini lebih mudah.Sebagai contohnya sesama masyarakat di dalam pertuturan salah satu ciri .Disamping itu.KEBAIKAN DAN KEBURUKAN BAHASA ROJAK.kefahaman yang dapat disampaikan akan terhasil dengan cepat. Ia dianggap seni kerana bahasa yang gemar dituturi oleh dapat menyerlahkan lagi kebolehan rakyat masyarakat itu.bahasa rojak juga 3)Bahasa rojak juga dianggap sebagai merupakan medan untuk mengeratkan lagi bahasa yang lebih efektif dalam perhubungan menyampaikan memudahkan lagi mesej. negara. KEBAIKAN BAHASA ROJAK.masyarakat Malaysia. Walaupun penggunaan bahasa rojak tidak digalakkan namun.Ini proses kerana.masih ada kebaikan yang kita perolehi daripada pengguna bahasa rojak ini. dengan orang lain dan tidak memerlukan masa yang panjang untuk difahami.ia sesebuah komunikasi masyarakat di Jerman.Oleh Malaysia sebab Malaysia menganggap seharian.

KEBURUKKAN BAHASA ROJAK. Apabila ada kebaikan sudah semestinya akan ada keburukkannya.akan yang menampakkan tidak situasi dan Paparan iklan yang langsung tidak mengambarkan citra Malaysia. masyarakat tersusun perkara-perkara yang hendak diucapkan akan dianggap sebagai tidak serius sekali gus akan menghakis ketulenan bahasa Melayu secara perlahan-lahan. Selain itu.Oleh hal yang demikian terdapat keburukkan dalam penggunaan bahasa rojak iaitu: Akan melahirkan generasi muda yang tidak pandai menguasai bahasa Melayu dengan baik.Ini kerana mereka membesar dengan persekitaran yang menggunakan bahasa rojak. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful