Maksud bahasa rojak: Bahasa rojak ini merupakan satu percakapan yang menafikan campuran pelbagai bahasa dalam

satu pertuturan.

ANTARA FAKTOR-FAKTOR PENGGUNAAN BAHASA ROJAK terulung di dunia. Walau bagaimanapun, 1)Sikap Malaysia Melayu. Kebanyakkan masyarakat kita beranggapan bahawa mempelajari bahasa Melayu ini hanya buang masa dan tidak kurang yakin masyarakat rakyat Malaysia harus sedar bahawa Bahasa Inggeris bukanlah bahasa yang mempunyai paling ramai penutur di dunia ini.Sebaliknya,bahasa Inggeris ini hanyalah merupakan bahasa Lingua Franca,iaitu bahasa yang paling utama dan

terhadap penggunaan bahasa

meluas.Disamping

itu,penggunaannya

memdatangkan satu faedah pun.Hal ini demikian kerana,bahasa Melayu akan

hanyalah untuk penyambung lidah antara bangsa-bangsa lain. 3) Kurangnya semangat patriotisme dalam

lenyap di telan zaman. 2)Sikap rakyat Malaysia yang suka

kalangan masyarakat Malaysia. Hal ini demikian kerana,masyarakat

mengagung-agungkan Hal ini demikian

bahasa

Inggeris.

kerana,kebanyakkan

penduduk

negara berpendapat bahawa

kurang menjiwai dan sayang akan bahasa Melayu sebagai bahasa ibunda. Contohnya,

bahasa Inggeris merupakan bahasa yang

5)Penggunaan bahasa dalam media cetak dan juga media eletronik.Seseorang yang mencintai negaranya pasti tidak akan mengabaikan bahasa kebangsaannya sendiri.Penggunaan bahasa rojak.Ini menunjukkan sifat cintakan bahasa sendiri inilah yang harus wujud dalam diri setiap masyarakat Malaysia.sikap penduduk di Perancis.Akibatnya terbawabawa dalam kehidupan seharian 6)Sikap penutur itu sendiri. penggunaan bahasa Melayu yang betul untuk menyampaikan maklumat kepada penutur.lagu-lagu sebagainya sedikit sebanyak dan menjadi ikutan para remaja.komik.mereka tidak akan layang bangsa-bangsa asing yang bertutur dalan bahasa dan memberontak. Hal ini disebabkan kebanyakkan media cetak tidak menitikberatkan tentang Inggeris.penggunaan perkataan yang tidak sesuai yang ditonjolkan dalam drama.kasar ataupun mencarut merupakan gambaran situasi bahawa jiwanya yang sedang resah.filem.jika kita bertutur dalan bahasa Melayu mereka akan melayan kita dengan sebaik mungkin.Contohnya.dalam sembang internet dan blog juga merupakan antara punca kepada permasalahan ini.Fenomena ini 4)Faktor emosi serta cara didikan berpunca daripada sikap segelintir penutur yang ingin menonjolkan kehebatan dirinya dengan menguasai satu bahasa lagi iaitu bahasa Inggeris.kusut yang menggunakan bahasa rojak biasanya amat sukar untuk berkomunikasi dalam .Sebaliknya. Seseorang yang sering melafazkan perkataan yang tidak baik.bahasa kasar atupun bahasa pasar di dalam sistem pesanan ringkas(SMS).Kebanyakkan penutur keluarga dan keadaan persekitaran.

Oleh terutamanya bahasa itu.mereka Inggeris akan dalam yang melatih **TV3 telah menukar nama karnival “Sure Heboh” kepada “Jom Heboh”. **Penggunaan bahasa rojak dalam majalh komik.Hal ini disebabkan oleh kebimbangan orang ramai terhadap bahasa Melayu.ISU-ISU PENGGUNAAN BAHASA ROJAK. **Trend penggunaan bahasa rojak sebagai kata-kata harian.Kebanyakkan komik ini banyak menggunakan bahasa rojak. . Antara isu-isu yang sering dikaitkan dengan percampuran bahasa yang selalu kita lihat ialah: persekitaran penggunaan sebenar.Contohnya seperti komik Ujang dan Apo.contohnya:Kitaorang Glamor Line-up kemahiran bertutur dalam bahasa Inggeris dalam kalangan pelajar sekolah luar bandar serta mempraktikkan dalam perbualan seharian walaupun tidak berkemahiran.

Hal ini demikian kerana. masyarakat Malaysia.Sebagai contohnya sesama masyarakat di dalam pertuturan salah satu ciri .KEBAIKAN DAN KEBURUKAN BAHASA ROJAK.bahasa rojak juga 3)Bahasa rojak juga dianggap sebagai merupakan medan untuk mengeratkan lagi bahasa yang lebih efektif dalam perhubungan menyampaikan memudahkan lagi mesej.ia juga dianggap bahasa rojak ini sebagai bahasa sebenar sebagai “ kreatif”. 5)Selain daripada itu.Disamping itu.masyarakat Malaysia. 4)Bahasa rojak dianggap sebagai seni juga 2)Bahasa rojak juga mempunyai sifat yang merupakan memudahkan dan ia juga merupakan satu keistimewaannya.Oleh Malaysia sebab Malaysia menganggap seharian.Ini proses kerana. Ia dianggap seni kerana bahasa yang gemar dituturi oleh dapat menyerlahkan lagi kebolehan rakyat masyarakat itu. Walaupun penggunaan bahasa rojak tidak digalakkan namun. dengan orang lain dan tidak memerlukan masa yang panjang untuk difahami.ia sesebuah komunikasi masyarakat di Jerman.masih ada kebaikan yang kita perolehi daripada pengguna bahasa rojak ini.kefahaman yang dapat disampaikan akan terhasil dengan cepat. negara.Antaranya: 1)Penggunaan bahasa rojak ini lebih mudah. KEBAIKAN BAHASA ROJAK.

.akan yang menampakkan tidak situasi dan Paparan iklan yang langsung tidak mengambarkan citra Malaysia. Selain itu. masyarakat tersusun perkara-perkara yang hendak diucapkan akan dianggap sebagai tidak serius sekali gus akan menghakis ketulenan bahasa Melayu secara perlahan-lahan. Apabila ada kebaikan sudah semestinya akan ada keburukkannya.KEBURUKKAN BAHASA ROJAK.Oleh hal yang demikian terdapat keburukkan dalam penggunaan bahasa rojak iaitu: Akan melahirkan generasi muda yang tidak pandai menguasai bahasa Melayu dengan baik.Ini kerana mereka membesar dengan persekitaran yang menggunakan bahasa rojak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful