INSTITUT PENDIDIKAN GURU, KAMPUS SULTAN MIZAN, 22200 BESUT, TERENGGANU.

PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN Bumi dan angkasa (SCE 3110) PEDAGOGICAL CONTENT KNOWLEDGE 2

NAMA NO K/P NO MATRIK UNIT AMBILAN

: AZRUL NAZRAN BIN NORMAN : 890707-11-5387 : 4773 : PISMP SAINS SEMESTER 5 : JANUARI 2010

NAMA PENSYARAH : EN. ROSDI BIN OMAR JABATAN : SAINS

. Isikan dulang dengan air ke paras 1 cm. Dengan menggunakan kayu yang lebih pendek. Pemerhatian keputusan direkodkan. Masa ombak untuk melalui sepanjang dulang tersebut diambil dan direkodkan. 3. 5. ombak dibentuk dengan menjatuhkan atau menolak kayu tersebut ke dalam air dalam satu masa. 4.Pernyataan masalah : Adakah kelajuan ombak dipengaruhi oleh kedalaman air? Hipotesis: Semakin meningkat kedalaman air. Kayu yang lebih panjang dijadikan sebagai pemantul dan diletakkan di salah satu hujung dulang. semakin meningkat kelajuan ombak Pemboleh ubah Manipulasi Bergerak balas Malar : Kedalaman air (cm) : Masa ombak melalui dulang : Cara ombak dihasilkan Bahan&radas :     Dulang Air Dua batang kayu yang mempunyai panjang yang berbeza Jam randik Prosedur : 1. 2.

Gelombang semakin membesar dan masa semakin meningkat. Eksprimen diulang dengan menjadikan ketinggian air sebanyak 2cm. Masa semakin bertambah. Selain daripada itu. 7. masa untuk ombak terbentuk juga meningkat apabila kedalaman air bertambah. 3cm 4cm 13 16 Gelombang sedeharna besar terhasil. . 2cm 10 Gelombang lebih besar terbentuk. 3cm. 5cm 19 Gelombang besar terbentuk dan masa untuk ombak melalui dulang bertambah. Keputusan : Kedalaman air (cm) 1cm 7 Gelombang kecil terbentuk dan masa yang diambil terlalu singkat. 4cm dan 5cm. Masa (s) Pemerhatian Perbincangan : Melalui aktiviti yang dijalankan. kita dapat lihat bahawa ombak yang lebih besar dan laju akan terbentuk apabila kedalaman air semakin bertambah. Pemerhatian dan keterangan yang diperolehi direkodkan. Diketahui perubahan kedalaman akan mempengaruhi halaju air pada dasar laut dan seterusnya mempengaruhi kelajuan ombak di permukaan.6.

com/view.asp?id=149694 3) http://www.htm 2) http://www.asp?id=148826 4) http://id. Semakin dalam air.com/ombak. semakin laju ombak yang akan terbentuk.cari.Kesimpulan: kedalaman air mempengaruhi kelajuan ombak.my/viewthread.org/wiki/Ombak 5) http://mforum.com/view.wikipedia.php?tid=120283 6) http://mforum2.com.htm .123helpme.com.123helpme.cari.my/archiver/?tid-120283.tripod. Rujukan : 1) http://inani.