INSTITUT PENDIDIKAN GURU, KAMPUS SULTAN MIZAN, 22200 BESUT, TERENGGANU.

PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PERGURUAN Bumi dan angkasa (SCE 3110) PEDAGOGICAL CONTENT KNOWLEDGE 2

NAMA NO K/P NO MATRIK UNIT AMBILAN

: AZRUL NAZRAN BIN NORMAN : 890707-11-5387 : 4773 : PISMP SAINS SEMESTER 5 : JANUARI 2010

NAMA PENSYARAH : EN. ROSDI BIN OMAR JABATAN : SAINS

2. Dengan menggunakan kayu yang lebih pendek. 4. Pemerhatian keputusan direkodkan. Isikan dulang dengan air ke paras 1 cm. Kayu yang lebih panjang dijadikan sebagai pemantul dan diletakkan di salah satu hujung dulang. 5. ombak dibentuk dengan menjatuhkan atau menolak kayu tersebut ke dalam air dalam satu masa. semakin meningkat kelajuan ombak Pemboleh ubah Manipulasi Bergerak balas Malar : Kedalaman air (cm) : Masa ombak melalui dulang : Cara ombak dihasilkan Bahan&radas :     Dulang Air Dua batang kayu yang mempunyai panjang yang berbeza Jam randik Prosedur : 1. . 3. Masa ombak untuk melalui sepanjang dulang tersebut diambil dan direkodkan.Pernyataan masalah : Adakah kelajuan ombak dipengaruhi oleh kedalaman air? Hipotesis: Semakin meningkat kedalaman air.

Selain daripada itu. . kita dapat lihat bahawa ombak yang lebih besar dan laju akan terbentuk apabila kedalaman air semakin bertambah. 3cm 4cm 13 16 Gelombang sedeharna besar terhasil. Masa (s) Pemerhatian Perbincangan : Melalui aktiviti yang dijalankan.6. Keputusan : Kedalaman air (cm) 1cm 7 Gelombang kecil terbentuk dan masa yang diambil terlalu singkat. Masa semakin bertambah. 2cm 10 Gelombang lebih besar terbentuk. Gelombang semakin membesar dan masa semakin meningkat. 4cm dan 5cm. 3cm. 7. Eksprimen diulang dengan menjadikan ketinggian air sebanyak 2cm. 5cm 19 Gelombang besar terbentuk dan masa untuk ombak melalui dulang bertambah. masa untuk ombak terbentuk juga meningkat apabila kedalaman air bertambah. Pemerhatian dan keterangan yang diperolehi direkodkan. Diketahui perubahan kedalaman akan mempengaruhi halaju air pada dasar laut dan seterusnya mempengaruhi kelajuan ombak di permukaan.

asp?id=149694 3) http://www.com/view.com/view. semakin laju ombak yang akan terbentuk.my/viewthread.123helpme.123helpme.com.htm .com/ombak.cari.com.wikipedia.cari. Semakin dalam air.htm 2) http://www. Rujukan : 1) http://inani.tripod.org/wiki/Ombak 5) http://mforum.Kesimpulan: kedalaman air mempengaruhi kelajuan ombak.php?tid=120283 6) http://mforum2.my/archiver/?tid-120283.asp?id=148826 4) http://id.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful