P. 1
rph hoki

rph hoki

|Views: 624|Likes:
Published by Tiey Mohd

More info:

Published by: Tiey Mohd on Apr 29, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/18/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN KEMAHIRAN IKHTISAS HOKI

Tarikh: 8 Mei 2012 Masa: 8.00 pg – 8.40 pg Bil Pelajar: 13 0rang Tunjang pembelajaran: Kemahiran menggelecek Tajuk pembelajaran: Cara- cara menggelecek Fokus pembelajaran : Teknik menggelecek Pengetahuan awal murid/pelajar: memukul dan menahan bola dengan cara yang betul Objektif pembelajaran: Psikomotor: 1. Pelajar dapat menunjukkan cara menggelecek dengan teknik yang betul 2. Pelajar dapat melakukan kemahiran menggelecek dalam jarak 25 ela tepat pada sasaran dengan kadar 80%. Kognitif: 1. Pelajar dapat membezakan 3 jenis kaedah menggelecek dengan betul 2. pelajar dapat mengenalpasti untuk menghantar bola dari satu kedudukan ke sasarannya. Afektif: 1. Pelajar dapat menunjukkan kerjasama melakukan aktiviti latihan seperti aktiviti regangan dan memanaskan 2. pelajar dapat mengemukakan kemahiran yang beransur imaginatif. badan

KBKK/Kemahiran sains: Persediaan murid/pelajar: pakaian sukan,kayu hoki,bola hoki,bip Persediaan guru:

Ia juga menggalakkan pemain memandang bola dan dapat pegangan ( grip ) asas. melepaskan diri dengan bola daripada pemain lawan. Ketuk bola ke udara dengan bahagian muka rata kayu. Tangan di sebelah bawah hendaklah dalm posisi untuk mengawal kayu. 1. Teknik mengelecek 2. dengan i. MENGGELECEK LONGGAR - menggelecek ini ( open / loose dribble ) digunakan apabila pemain hendak menggerakkan bola dengan cepat. bola hoki . kon Aktiviti/latihan organisasi Tumpuan latihan  Pegang kayu dengan tangan kiri di bahagian atas dan tangan kanan di pertengahan batang kayu.  20 min mengajar & latihan 1.RANCANGAN MENGAJAR MASA OBJEKTIF PENGAJARAN KEMAHIRAN ALATAN Masa 10 min Memanaskan badan (Latihan dengan kayu & bola ) : 40 MINIT : Latihan dan Permainan : Mengelecek : kayu hoki. Penerangan & tujuan demonstrasi . -membantu kordinasi mata serta tangan. Jangan ketuk bola lebih tinggi dari 25 cm.

ii. Lari secara lurus 20 meter dan kembali ke tempat permulaan. berlari dengan bola ke arah gol. . 1. Ansur Maju 2. 2. 4. MENGGELECEK INDIAN - - Menggelecek Indian sangat berguna jika pemain hendak menukar arah daripada kanan ke kiri atau sebaliknya. 3. Pemain berjalan sambil mengelecek bola di garisan lurus 20 meter. Ansur Maju 1. Pemain A berjalan/berjogging sambil membawa kayu hoki (tanpa bola). 2. 2. dan melalui cara ini pemain boleh melarikan diri daripada pihak lawan. Bongkokkan badan seolaholah sedang membawa bola. MENGGELECEK RAPAT 3. 1. Pastikan bola sentiasa berada pada garisan dan dekat dengan kayu hoki. Pastikan pemain memegang kayu dengan betul.

4. 4. 3. Pemain A akan menggelecek bola di atas garisan ’S–. Ulang aktiviti ini. Pemain D pula mengelecek bola kepada pemain B dan akan menyambung diri di belakang C. 2. Teruskan aktiviti ini sehingga pemain dapat menguasai . 2. Pemain A mengelecek bola kepada D dan akan menyambung diri di belakang F. Pemain mengelecek rapat 20 meter dalam kumpulan. 1. 1. Mulakan dengan berjalan kemudian tambahkan kelajuan apabila pemain sudah menguasai kemahiran. Tambahkan kelajuan apabila pemain sudah menguasai kemahiran. Ansur Maju 3.3. 4. Ulang aktiviti ini. Pastikan bola sentiasa berada di atas garisan. Ansur Maju 4. 3.

Kemudian pemain A akan menyambung diri di belakang D. Pemain A mengelecek bola di antara skitel dan memberikan bola kepada pemain C. Ansur Maju 5. Ansur Maju 6. 1. Mulakan dengan berjalan kemudian tambahkan kelajuan apabila pemain sudah menguasai kemahiran. Apabila pemain sudah . Pastikan pemain mengelecek dengan cara yang betul. 1. 4. 3. 5. Ulang aktiviti ini. 2. Pemain A akan menggelecek kesemua gelung rotan dan akan memberikan bola kepada B. 4. Pemain akan mengelecek mengelilingi bulatan gelung rotan. Teruskan sehingga pemain menguasai kemahiran ini. 3. Teruskan sehingga semua pemain melakukan aktiviti ini. 2. Pemain A akan menyambung diri di belakang C.kemahiran dengan baik.

3. tambahkan kelajuan. Kawalan bola 2. Teknik mengelecek. Apabila pemain sudah menguasai kemahiran.menguasai kemahiran. Pemain akan mengelecek bola secara lurus dan kemudian mengelilingi skitel. tambahkan kelajuan. 10 min (Aktiviti Pemulihan) 1. Pemain A akan memberikan bola kepada pemain B dan menyambung diri di belakang pemain B. 2. . 1.

1. * Regangan statik (dari bawah ke atas) . Regangan otot pada intensiti sederhana.) 1. Pemain A akan mengelecek rapat ke hadapan dan kemudian menolak kepada pemain B. Ulangi aktiviti ini dengan menambah kelajuan. Perhatian kepada mengaplikasikan kemahiran mengelecek. 3. Pemain B yang menerima bola akan mengelecek rapat ke hadapan dan kemudian menolak semula kepada pemain A. Perlahankan aktiviti kepada intensiti rendah : * Lari anak * Berjalan 2. -Mengawal bola -Pergerakan -Berani mencabar pihak lawan 10 min (warm Down ) Larian kendur 1-2 pusingan padang( jogging ) dan buatkan regangan secara perlahanlahan.10 min KemahiranMengelec ek (Aktiviti Pengayaan. 2.

Refleksi kendiri: Refleksi penyelia: .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->