P. 1
Latihan Tata Bahasa Tingkatan Dua-penanda Wacana

Latihan Tata Bahasa Tingkatan Dua-penanda Wacana

|Views: 2,325|Likes:
Published by Aridah Riman

More info:

Published by: Aridah Riman on Apr 30, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/13/2014

pdf

text

original

TATA BAHASA TINGKATAN DUA PENANDA WACANA   Kata atau rangkai kata yang menghubungkan ayat dalam perenggan

yang sama atau perenggan yang baru supaya ayat-ayat menjadi lebih teratur dan mempunyai kesinambungan. Contoh Penanda Wacana: biarpun demikian, di samping itu, lebih-lebih lagi, namun begitu, oleh itu, sehubungan itu, tambahan pula, walau bagaimanapun ...

Latihan 1 Gariskan Penanda Wacana yang sesuai bagi ayat-ayat berikut. 1. Dulu Kak Murni tidak berani memandu kereta. ( Lantaran itu, Walau bagaimanapun) kini dia sudah cekap memandu kereta ke mana-mana saja. 2. (Justeru, Kemudian) saya tetap akan mempertahankan jawatan dalam persatuan ini. 3. “Kegagalan ini bukan untuk ditangisi. (Sebaliknya, Selain itu) kegagalan ini perlu dijadikan pengajaran dan pembangkit semangat untuk kamu berusaha dengan lebih gigih lagi,” nasihat Cikgu Kumar kepada Sahalan. 4. Saya tidak sempat menelefon kamu belakangan ini kerana banyak kerja. (Namun begitu, Tambahan pula), saya mengalami demam campak selama dua minggu. 5. Saya memang teringin datang ke majlis hari lahir kamu. (Namun begitu/Oleh itu), saya terpaksa menemani ibu untuk pulang ke kampung. 6. (Sesungguhnya/Akhirnya) kami terpaksa bermalam di Ipoh kerana kereta ayah rosak. 7. Program lawatan itu tidak mendapat sambutan daripada para pelajar. (Oleh itu/Namun begitu), program tersebut terpaksa dibatalkan. 8. Semasa negara dijajah, rakyat berasa tertindas. (Sesungguhnya/Oleh itu) mereka menentang penjajah habishabisan. 9. (Malangnya/Kesimpulannya), kita perlu menuruti nasihat orang tua-tua meskipun nasihat tersebut bertentangan dengan naluri kita. 10. Dia sangsi akan khabar angin yang didengarnya itu.( Namun demikian/ Justeru), dia tidak mahu mempercayai khabar itu.

Latihan 2 Bina satu ayat yang mengandungi Penanda Wacana berikut: 1. Dasawarsa ini, ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Kini, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Di samping itu, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Oleh itu, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Pada era globalisasi ini, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________

2.

3.

4.

5.

___________________________________________________________________________ PENANDA WACANA Penanda wacana yang sesuai digunakan untuk menulis Ringkasan dan Pemahaman. Dewasa ini. Dasawarsa ini. dekad: proses itu sahaja mungkin mengambil masa satu ~. i) Penanda wacana untuk memulakan karangan 1. 3. dasawarsa -masa sepuluh tahun. Di samping itu. Sejak sedekad yang lalu. 14. perayaan ulang tahun yg kesepuluh. 2. 6. pertuturan. Dalam meniti arus kemodenan ini. kesatuan fikiran yang utuh. 2. Baru-baru ini. Sejak zaman-berzaman Sejak dahulu lagi Pada tahun-tahun belakangan ini. keseluruhan tutur yang merupakan suatu kesatuan. 13. 15. 8. 7. Pada era globalisasi ini. Selain itu. cerpen): Ayat contoh: Kita merindui dunia subur kritikan sastera yang dibajai oleh pengetahuan tentang teori dan wacana sastera yang mendalam dan pembacaan karya sastera yang banyak. 7. artikel. 6. ucapan. 10. 2. Dalam pada itu. Karangan Respons Terbuka dan Karangan Berpandukan Bahan Rangsangan pada peringkat PMR) penanda -apa yg digunakan sebagai tanda. sama ada dalam bentuk lisan (seperti pidato. Sejak akhir-akhir ini. 9. novel. 4. 10. Begitu juga dengan Akhir sekali. 5. percakapan. Umum mengetahui bahawa. khutbah) atau tulisan (seperti surat. 5. perayaan ~ perayaan yg diadakan pd tahun kesepuluh tertubuhnya dsb sesuatu. Pada masa ini. 9. 4. 11. Sementara itu. 12. Kini. Belakangan ini. Lain daripada itu Dalam pada itu. ii) Penanda wacana untuk memulakan isi baharu selepas perenggan pengenalan (untuk perenggan kedua dan ke seterusnya) 1. 3. sesuatu yang menandakan: wacana 1. Kebelakangan ini. 8. Seterusnya. Antara. .

kesudahan. Tindakan tersebut perlu dilakukan supaya……………. Akhirnya. 2. 8. 9. 2. Hal ini terjadi kerana 5. Sebagai contoh. Akibatnya. 7. Saya berpendapat demikian kerana 2. 2. Hal ini wujud akibat daripada 7. adalah keruh bumi ini umpama kelapa dlm air. . berbagai-bagai alasan atau sebab-musabab dikemukakan sebagai ~ kpd kelemahan tersebut. iv) Penanda wacana untuk memberi contoh dalam karangan 1. Contohnya. Hal ini tercetus apabila 10. kesimpulan. justifikasi -sesuatu alasan (yg kuat) yg menjadikan sesuatu wajar dilakukan (diusahakan dsb) atau diberikan. tamsil 1. Natijahnya. Hal ini berpunca daripada 9. Dengan itu. Hal ini mengakibatkan Hal ini menyebabkan Oleh itu. hujah (pendapat dsb) yg dikemukakan sbg alasan bagi sesuatu: RTM mungkin mempunyai ~ sendiri utk menyiarkan majlis itu secara langsung. akibat: kadang-kadang apa yg kita benci dan tidak suka itu baik natijahnya. 5. 3. 7. contoh: satu tamsil lagi. Antaranya adalah seperti Satu contoh Satu cara Antara contoh v) Penanda wacana untuk menghuraikan contoh 1. Hal ini dikatakan demikian kerana 3. Jelaslah bahawa Justifikasinya. 3. 2. Hal ini bersangkut-paut dengan 8. Hal ini disebabkan oleh 6. Oleh sebab itu. natijah -Ar keputusan (daripada sesuatu). menjustifikasikan memberikan justifikasi kpd: mereka perlu memberikan bukti yg nyata utk ~ permohonan pinjaman itu. Oleh hal yang demikian. 8. bertamsil menggunakan tamsil (contoh). Tamsilnya. 4. 6. Seperti yang kita sedia maklum. Misalnya. 3. 4. Hal ini berlaku kerana 4.iii) Penanda wacana untuk menghuraikan isi karangan 1. misalan. 4.. ibarat: terkadang-kadang ia menyanyi dan melagukan pula beberapa gurindam yg mengandungi ~ dan ibarat. ajaran yg terkandung dlm sesuatu cerita. 5. vi)Penanda menutup isi 1. 5. persamaan sebagai umpama (misal). Kesannya. Maka. natijah daripada perkembangan ekonomi kolonial sepertr itu amat buruk padahnya kepada masyarakat Melayu. 6.

8. 4. 6. menghabiskan. ditotal bp dijumlahkan. mencurahkan semua (habis-habisan). dll). habis (air mata). Sebelum mengakhiri wacana ini. secara ~ secara menyeluruh (tidak menyentuh aspek-aspek tertentu sahaja). Secara total. 8. 3. kesimpulan. menuntaskan 1. 7. Tuntasnya. (Huraian 2) 1. bp jumlah. Dengan keadaan sedemikian. 2. vii) Penanda menulis dua huraian dalam satu ayat Contoh:Masalah sosial yang dibincangkan oleh masyarakat ini memang memeningkan kepala (Huraian 1) _(x)_ membimbangkan semua pihak. 3. Konklusinya. 5. 4. Intihanya. Dengan berbuat demikian. sifat) tuntas. singkat dan tegas. 2. 6. Sebagai penutup wacana. Secara keseluruhan. semuanya. intiha -Ar akhir. 3. seluruhnya. justeru juga malah malahan tambahan pula sementelahan bahkan juga sekali gus di samping bahkan malar-malar viii) Penanda wacana untuk memulakan perenggan penutup 1. sempurna: saya sarankan supaya dilakukan analisis kontrastif bahasa Melayu-bahasa Inggeris yang bersifat ~. total 1. 11. 2.6. 9. 9. 11. 7. 10. 10. menyeluruh. Secara tuntas. tuntas 1. konklusi -keputusan pendapat (berdasarkan keterangan. tidak mengalir lagi (kerana sudah habis dicurahkan). penghabisan. penutup. ketuntasanperihal (keadaan. 5. Kesimpulannya. 7. Akhir kata. perang ~ perang habis-habisan (segenap rakyat turut berperang). selesai. 2. menyelesaikan semuanya atau segala-galanya.…………. dicampurkan (semuanya). ix) Penanda wacana untuk menerangkan huraian atau pendapat yang berbeza . penyelesaian yg ~. 2. ~ jeneral Id jumlah semuanya. Sebagai penghias bicara akhir. Kesudahannya. meliputi (hampir segala-galanya). ketidaktuntasan -keadaan yg tidak tuntas. 8. kenyataan.

wajah Amelia ~ wajah emaknya. 3. 10.1. ___bak kata peribahasa Melayu. Masalah ini sama dengan peribahasa 19. Daripada perspektif yang berbeza.kena benar. kejituan: arahan yg ideal ialah yg tidak berulang dan terperinci. ___persis kata cendekiawan. 2. 13. 11. ___bak kata pepatah Melayu. slogan dan kata-kata hikmat 1. tak ada gading yg tak retak. serupa benar: lagaknya ~ lagak seorang diplomat. Dari sudut lain. ___bak pepatah. Hal ini sama dengan peribahasa 16. 7. 4. ~ daya fikiran masyarakat di Malaysia dapat diukur pd mutu bahasa Melayu yg dikuasai. 9. kepersisan perihal (keadaan) persis. 6. sama benar. ___persis kata mutiara. Namun demikian. ___bak kata mutiara. Kontradiksinya. tetapi sempurna dr segi ~nya. Dengan kata lain. 11. 5. Senario ini persis dengan peribahasa Melayu. seperti: ~ kata orang tua-tua. ___persis kata peribahasa Melayu. x) Penanda memulakan atau memasukkan ungkapan menarik termasuk peribahasa. 8.. Saya yakin kalau slogan _________ diamalkan 20. Dalam pada itu. 6. 12. ___bak kata pepatah Cina/Inggeris/dll 5. 15. ___persis kata orang tua-tua. Saya berharap agar slogan _________ dijadikan pegangan oleh semua . Namun begitu. ___bak peribahasa. ___bak kata cendekiawan. 14. Walau bagaimanapun. 4. 2. Fenomena ini dikatakan 18. persis 1. 3. 10. 2. ___persis peribahasa. genap: Mimi meninggalkannya ~ pukul 12 tengah hari. 7. bak I -sebagai. Jika dilihat dari sudut lain. ___persis kata peribahasa. tepat (bkn waktu). Meskipun. yakni 17. ___bak /seperti kata peribahasa. 8./ pujangga 9. Di sebalik itu. ketepatan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->