TATA BAHASA TINGKATAN DUA PENANDA WACANA   Kata atau rangkai kata yang menghubungkan ayat dalam perenggan

yang sama atau perenggan yang baru supaya ayat-ayat menjadi lebih teratur dan mempunyai kesinambungan. Contoh Penanda Wacana: biarpun demikian, di samping itu, lebih-lebih lagi, namun begitu, oleh itu, sehubungan itu, tambahan pula, walau bagaimanapun ...

Latihan 1 Gariskan Penanda Wacana yang sesuai bagi ayat-ayat berikut. 1. Dulu Kak Murni tidak berani memandu kereta. ( Lantaran itu, Walau bagaimanapun) kini dia sudah cekap memandu kereta ke mana-mana saja. 2. (Justeru, Kemudian) saya tetap akan mempertahankan jawatan dalam persatuan ini. 3. “Kegagalan ini bukan untuk ditangisi. (Sebaliknya, Selain itu) kegagalan ini perlu dijadikan pengajaran dan pembangkit semangat untuk kamu berusaha dengan lebih gigih lagi,” nasihat Cikgu Kumar kepada Sahalan. 4. Saya tidak sempat menelefon kamu belakangan ini kerana banyak kerja. (Namun begitu, Tambahan pula), saya mengalami demam campak selama dua minggu. 5. Saya memang teringin datang ke majlis hari lahir kamu. (Namun begitu/Oleh itu), saya terpaksa menemani ibu untuk pulang ke kampung. 6. (Sesungguhnya/Akhirnya) kami terpaksa bermalam di Ipoh kerana kereta ayah rosak. 7. Program lawatan itu tidak mendapat sambutan daripada para pelajar. (Oleh itu/Namun begitu), program tersebut terpaksa dibatalkan. 8. Semasa negara dijajah, rakyat berasa tertindas. (Sesungguhnya/Oleh itu) mereka menentang penjajah habishabisan. 9. (Malangnya/Kesimpulannya), kita perlu menuruti nasihat orang tua-tua meskipun nasihat tersebut bertentangan dengan naluri kita. 10. Dia sangsi akan khabar angin yang didengarnya itu.( Namun demikian/ Justeru), dia tidak mahu mempercayai khabar itu.

Latihan 2 Bina satu ayat yang mengandungi Penanda Wacana berikut: 1. Dasawarsa ini, ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Kini, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Di samping itu, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Oleh itu, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Pada era globalisasi ini, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________

2.

3.

4.

5.

8. dekad: proses itu sahaja mungkin mengambil masa satu ~. Dewasa ini. ii) Penanda wacana untuk memulakan isi baharu selepas perenggan pengenalan (untuk perenggan kedua dan ke seterusnya) 1. 2. 10. keseluruhan tutur yang merupakan suatu kesatuan. Karangan Respons Terbuka dan Karangan Berpandukan Bahan Rangsangan pada peringkat PMR) penanda -apa yg digunakan sebagai tanda. Pada era globalisasi ini. novel. Sejak sedekad yang lalu. 13. 4. 3. Di samping itu. percakapan. sama ada dalam bentuk lisan (seperti pidato. khutbah) atau tulisan (seperti surat. Seterusnya. Dalam meniti arus kemodenan ini. 5. 10. Kebelakangan ini. 9. Baru-baru ini. 6.___________________________________________________________________________ PENANDA WACANA Penanda wacana yang sesuai digunakan untuk menulis Ringkasan dan Pemahaman. Belakangan ini. 14. Begitu juga dengan Akhir sekali. 11. pertuturan. 2. cerpen): Ayat contoh: Kita merindui dunia subur kritikan sastera yang dibajai oleh pengetahuan tentang teori dan wacana sastera yang mendalam dan pembacaan karya sastera yang banyak. ucapan. 8. Sementara itu. Dasawarsa ini. perayaan ulang tahun yg kesepuluh. perayaan ~ perayaan yg diadakan pd tahun kesepuluh tertubuhnya dsb sesuatu. 4. Sejak akhir-akhir ini. Lain daripada itu Dalam pada itu. kesatuan fikiran yang utuh. Dalam pada itu. Selain itu. 2. Sejak zaman-berzaman Sejak dahulu lagi Pada tahun-tahun belakangan ini. 3. 12. . Umum mengetahui bahawa. 6. 7. i) Penanda wacana untuk memulakan karangan 1. Pada masa ini. 7. 5. artikel. 9. sesuatu yang menandakan: wacana 1. Kini. 15. Antara. dasawarsa -masa sepuluh tahun.

Misalnya. 8. 4.. contoh: satu tamsil lagi. Hal ini dikatakan demikian kerana 3. Akibatnya.iii) Penanda wacana untuk menghuraikan isi karangan 1. kesimpulan. Tindakan tersebut perlu dilakukan supaya……………. persamaan sebagai umpama (misal). 4. 8. . misalan. 7. 2. tamsil 1. 6. akibat: kadang-kadang apa yg kita benci dan tidak suka itu baik natijahnya. Dengan itu. 2. kesudahan. 7. Maka. menjustifikasikan memberikan justifikasi kpd: mereka perlu memberikan bukti yg nyata utk ~ permohonan pinjaman itu. natijah -Ar keputusan (daripada sesuatu). adalah keruh bumi ini umpama kelapa dlm air. Hal ini berlaku kerana 4. Hal ini bersangkut-paut dengan 8. Antaranya adalah seperti Satu contoh Satu cara Antara contoh v) Penanda wacana untuk menghuraikan contoh 1. Seperti yang kita sedia maklum. Contohnya. 5. Hal ini tercetus apabila 10. Akhirnya. 4. berbagai-bagai alasan atau sebab-musabab dikemukakan sebagai ~ kpd kelemahan tersebut. Hal ini mengakibatkan Hal ini menyebabkan Oleh itu. hujah (pendapat dsb) yg dikemukakan sbg alasan bagi sesuatu: RTM mungkin mempunyai ~ sendiri utk menyiarkan majlis itu secara langsung. 6. Oleh sebab itu. Tamsilnya. 5. Sebagai contoh. 3. 2. Natijahnya. ajaran yg terkandung dlm sesuatu cerita. Hal ini disebabkan oleh 6. 9. 3. natijah daripada perkembangan ekonomi kolonial sepertr itu amat buruk padahnya kepada masyarakat Melayu. ibarat: terkadang-kadang ia menyanyi dan melagukan pula beberapa gurindam yg mengandungi ~ dan ibarat. Hal ini wujud akibat daripada 7. vi)Penanda menutup isi 1. Oleh hal yang demikian. Hal ini terjadi kerana 5. 2. Jelaslah bahawa Justifikasinya. iv) Penanda wacana untuk memberi contoh dalam karangan 1. Kesannya. Hal ini berpunca daripada 9. justifikasi -sesuatu alasan (yg kuat) yg menjadikan sesuatu wajar dilakukan (diusahakan dsb) atau diberikan. 5. bertamsil menggunakan tamsil (contoh). 3. Saya berpendapat demikian kerana 2.

penghabisan. 10. ix) Penanda wacana untuk menerangkan huraian atau pendapat yang berbeza . penyelesaian yg ~. habis (air mata). meliputi (hampir segala-galanya). Konklusinya. ~ jeneral Id jumlah semuanya. Secara tuntas. Intihanya. 8. Sebagai penutup wacana. 5. 2. 5. 2. 3. 7. 11. 9. Sebagai penghias bicara akhir. Tuntasnya. sempurna: saya sarankan supaya dilakukan analisis kontrastif bahasa Melayu-bahasa Inggeris yang bersifat ~. menyeluruh. sifat) tuntas. semuanya. 3. 10. tidak mengalir lagi (kerana sudah habis dicurahkan). Kesimpulannya. perang ~ perang habis-habisan (segenap rakyat turut berperang). Secara total. 6. konklusi -keputusan pendapat (berdasarkan keterangan. dll). 9. kesimpulan. ditotal bp dijumlahkan. 8. bp jumlah. menyelesaikan semuanya atau segala-galanya. menuntaskan 1. 3. 2. tuntas 1. 7. 6. Sebelum mengakhiri wacana ini. Kesudahannya. intiha -Ar akhir. 2. vii) Penanda menulis dua huraian dalam satu ayat Contoh:Masalah sosial yang dibincangkan oleh masyarakat ini memang memeningkan kepala (Huraian 1) _(x)_ membimbangkan semua pihak. dicampurkan (semuanya). 7. 8. Dengan berbuat demikian. Dengan keadaan sedemikian. mencurahkan semua (habis-habisan).…………. menghabiskan.6. selesai. Secara keseluruhan. singkat dan tegas. justeru juga malah malahan tambahan pula sementelahan bahkan juga sekali gus di samping bahkan malar-malar viii) Penanda wacana untuk memulakan perenggan penutup 1. 4. ketidaktuntasan -keadaan yg tidak tuntas. (Huraian 2) 1. total 1. Akhir kata. 4. 11. kenyataan. penutup. 2. ketuntasanperihal (keadaan. seluruhnya. secara ~ secara menyeluruh (tidak menyentuh aspek-aspek tertentu sahaja).

serupa benar: lagaknya ~ lagak seorang diplomat. 4. ___persis kata peribahasa Melayu. Jika dilihat dari sudut lain. bak I -sebagai. Fenomena ini dikatakan 18. Walau bagaimanapun. ___bak kata mutiara. 3. Dari sudut lain. 11. kejituan: arahan yg ideal ialah yg tidak berulang dan terperinci. 8.kena benar. Dalam pada itu. ___bak kata pepatah Cina/Inggeris/dll 5. 5. ___persis kata cendekiawan. ~ daya fikiran masyarakat di Malaysia dapat diukur pd mutu bahasa Melayu yg dikuasai. 3. 12. Senario ini persis dengan peribahasa Melayu. Kontradiksinya. 9. 13. 2. genap: Mimi meninggalkannya ~ pukul 12 tengah hari. Namun demikian. ___bak pepatah. 4. ___bak peribahasa. ___bak kata peribahasa Melayu. 7. Meskipun. 8. ketepatan. 6. Saya berharap agar slogan _________ dijadikan pegangan oleh semua . 2. tak ada gading yg tak retak. ___bak kata cendekiawan. x) Penanda memulakan atau memasukkan ungkapan menarik termasuk peribahasa. ___persis peribahasa. ___bak /seperti kata peribahasa. 10. persis 1. 2. Dengan kata lain. 15. wajah Amelia ~ wajah emaknya. Saya yakin kalau slogan _________ diamalkan 20. ___persis kata peribahasa. 6. 11. ___bak kata pepatah Melayu. sama benar. Masalah ini sama dengan peribahasa 19. 10.. tetapi sempurna dr segi ~nya. slogan dan kata-kata hikmat 1. ___persis kata orang tua-tua. yakni 17. Hal ini sama dengan peribahasa 16. Daripada perspektif yang berbeza. tepat (bkn waktu).1. ___persis kata mutiara. seperti: ~ kata orang tua-tua. Di sebalik itu. Namun begitu./ pujangga 9. 14. kepersisan perihal (keadaan) persis. 7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful