TATA BAHASA TINGKATAN DUA PENANDA WACANA   Kata atau rangkai kata yang menghubungkan ayat dalam perenggan

yang sama atau perenggan yang baru supaya ayat-ayat menjadi lebih teratur dan mempunyai kesinambungan. Contoh Penanda Wacana: biarpun demikian, di samping itu, lebih-lebih lagi, namun begitu, oleh itu, sehubungan itu, tambahan pula, walau bagaimanapun ...

Latihan 1 Gariskan Penanda Wacana yang sesuai bagi ayat-ayat berikut. 1. Dulu Kak Murni tidak berani memandu kereta. ( Lantaran itu, Walau bagaimanapun) kini dia sudah cekap memandu kereta ke mana-mana saja. 2. (Justeru, Kemudian) saya tetap akan mempertahankan jawatan dalam persatuan ini. 3. “Kegagalan ini bukan untuk ditangisi. (Sebaliknya, Selain itu) kegagalan ini perlu dijadikan pengajaran dan pembangkit semangat untuk kamu berusaha dengan lebih gigih lagi,” nasihat Cikgu Kumar kepada Sahalan. 4. Saya tidak sempat menelefon kamu belakangan ini kerana banyak kerja. (Namun begitu, Tambahan pula), saya mengalami demam campak selama dua minggu. 5. Saya memang teringin datang ke majlis hari lahir kamu. (Namun begitu/Oleh itu), saya terpaksa menemani ibu untuk pulang ke kampung. 6. (Sesungguhnya/Akhirnya) kami terpaksa bermalam di Ipoh kerana kereta ayah rosak. 7. Program lawatan itu tidak mendapat sambutan daripada para pelajar. (Oleh itu/Namun begitu), program tersebut terpaksa dibatalkan. 8. Semasa negara dijajah, rakyat berasa tertindas. (Sesungguhnya/Oleh itu) mereka menentang penjajah habishabisan. 9. (Malangnya/Kesimpulannya), kita perlu menuruti nasihat orang tua-tua meskipun nasihat tersebut bertentangan dengan naluri kita. 10. Dia sangsi akan khabar angin yang didengarnya itu.( Namun demikian/ Justeru), dia tidak mahu mempercayai khabar itu.

Latihan 2 Bina satu ayat yang mengandungi Penanda Wacana berikut: 1. Dasawarsa ini, ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Kini, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Di samping itu, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Oleh itu, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Pada era globalisasi ini, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________

2.

3.

4.

5.

9. Sejak zaman-berzaman Sejak dahulu lagi Pada tahun-tahun belakangan ini. 14. 10. Dalam meniti arus kemodenan ini. percakapan. 8. 7.___________________________________________________________________________ PENANDA WACANA Penanda wacana yang sesuai digunakan untuk menulis Ringkasan dan Pemahaman. 2. Pada era globalisasi ini. 12. 5. Antara. 9. 7. 13. i) Penanda wacana untuk memulakan karangan 1. 2. artikel. Dewasa ini. Kebelakangan ini. 15. 3. 3. ii) Penanda wacana untuk memulakan isi baharu selepas perenggan pengenalan (untuk perenggan kedua dan ke seterusnya) 1. 4. 2. novel. Sejak akhir-akhir ini. Kini. Baru-baru ini. Di samping itu. 4. ucapan. sama ada dalam bentuk lisan (seperti pidato. 6. pertuturan. Dasawarsa ini. sesuatu yang menandakan: wacana 1. Seterusnya. keseluruhan tutur yang merupakan suatu kesatuan. Begitu juga dengan Akhir sekali. 5. perayaan ulang tahun yg kesepuluh. 11. dekad: proses itu sahaja mungkin mengambil masa satu ~. Pada masa ini. Dalam pada itu. Sementara itu. perayaan ~ perayaan yg diadakan pd tahun kesepuluh tertubuhnya dsb sesuatu. Lain daripada itu Dalam pada itu. . Sejak sedekad yang lalu. kesatuan fikiran yang utuh. 10. 8. Karangan Respons Terbuka dan Karangan Berpandukan Bahan Rangsangan pada peringkat PMR) penanda -apa yg digunakan sebagai tanda. khutbah) atau tulisan (seperti surat. Umum mengetahui bahawa. dasawarsa -masa sepuluh tahun. cerpen): Ayat contoh: Kita merindui dunia subur kritikan sastera yang dibajai oleh pengetahuan tentang teori dan wacana sastera yang mendalam dan pembacaan karya sastera yang banyak. 6. Belakangan ini. Selain itu.

Misalnya.iii) Penanda wacana untuk menghuraikan isi karangan 1. Hal ini bersangkut-paut dengan 8. kesimpulan. Maka. ibarat: terkadang-kadang ia menyanyi dan melagukan pula beberapa gurindam yg mengandungi ~ dan ibarat. persamaan sebagai umpama (misal). berbagai-bagai alasan atau sebab-musabab dikemukakan sebagai ~ kpd kelemahan tersebut. . Kesannya. Natijahnya. 2. Tindakan tersebut perlu dilakukan supaya……………. Seperti yang kita sedia maklum. misalan. 7. Hal ini terjadi kerana 5. Hal ini dikatakan demikian kerana 3. Contohnya. Hal ini wujud akibat daripada 7. Dengan itu. 4. Antaranya adalah seperti Satu contoh Satu cara Antara contoh v) Penanda wacana untuk menghuraikan contoh 1. Oleh hal yang demikian. Tamsilnya.. Saya berpendapat demikian kerana 2. 3. 5. 9. 4. Hal ini mengakibatkan Hal ini menyebabkan Oleh itu. 8. 3. contoh: satu tamsil lagi. Oleh sebab itu. tamsil 1. 6. 3. hujah (pendapat dsb) yg dikemukakan sbg alasan bagi sesuatu: RTM mungkin mempunyai ~ sendiri utk menyiarkan majlis itu secara langsung. 8. 2. 2. kesudahan. Hal ini berlaku kerana 4. 4. Hal ini tercetus apabila 10. Jelaslah bahawa Justifikasinya. Akibatnya. Akhirnya. 2. Hal ini berpunca daripada 9. 5. iv) Penanda wacana untuk memberi contoh dalam karangan 1. vi)Penanda menutup isi 1. natijah -Ar keputusan (daripada sesuatu). Sebagai contoh. adalah keruh bumi ini umpama kelapa dlm air. bertamsil menggunakan tamsil (contoh). ajaran yg terkandung dlm sesuatu cerita. justifikasi -sesuatu alasan (yg kuat) yg menjadikan sesuatu wajar dilakukan (diusahakan dsb) atau diberikan. Hal ini disebabkan oleh 6. natijah daripada perkembangan ekonomi kolonial sepertr itu amat buruk padahnya kepada masyarakat Melayu. 6. 5. 7. menjustifikasikan memberikan justifikasi kpd: mereka perlu memberikan bukti yg nyata utk ~ permohonan pinjaman itu. akibat: kadang-kadang apa yg kita benci dan tidak suka itu baik natijahnya.

2. ix) Penanda wacana untuk menerangkan huraian atau pendapat yang berbeza . 10. menyelesaikan semuanya atau segala-galanya. bp jumlah. semuanya. mencurahkan semua (habis-habisan). 8.6. 3. menghabiskan. 2. 2. 4. Konklusinya. total 1. ditotal bp dijumlahkan. 7. 3. Sebagai penghias bicara akhir. (Huraian 2) 1. 6. ketidaktuntasan -keadaan yg tidak tuntas. vii) Penanda menulis dua huraian dalam satu ayat Contoh:Masalah sosial yang dibincangkan oleh masyarakat ini memang memeningkan kepala (Huraian 1) _(x)_ membimbangkan semua pihak. singkat dan tegas. menuntaskan 1. seluruhnya. Intihanya. 6. secara ~ secara menyeluruh (tidak menyentuh aspek-aspek tertentu sahaja).…………. dll). 5. 7. Tuntasnya. 10. ketuntasanperihal (keadaan. Dengan keadaan sedemikian. Kesimpulannya. justeru juga malah malahan tambahan pula sementelahan bahkan juga sekali gus di samping bahkan malar-malar viii) Penanda wacana untuk memulakan perenggan penutup 1. 2. 8. intiha -Ar akhir. penyelesaian yg ~. sempurna: saya sarankan supaya dilakukan analisis kontrastif bahasa Melayu-bahasa Inggeris yang bersifat ~. tidak mengalir lagi (kerana sudah habis dicurahkan). 8. meliputi (hampir segala-galanya). dicampurkan (semuanya). habis (air mata). Dengan berbuat demikian. kesimpulan. 9. tuntas 1. Sebelum mengakhiri wacana ini. Secara total. perang ~ perang habis-habisan (segenap rakyat turut berperang). 4. konklusi -keputusan pendapat (berdasarkan keterangan. menyeluruh. 2. 7. 3. Secara tuntas. Kesudahannya. 9. selesai. ~ jeneral Id jumlah semuanya. 11. Secara keseluruhan. 5. penghabisan. penutup. Akhir kata. Sebagai penutup wacana. 11. kenyataan. sifat) tuntas.

genap: Mimi meninggalkannya ~ pukul 12 tengah hari. 6. 10. kepersisan perihal (keadaan) persis. 4. 7.1. Saya yakin kalau slogan _________ diamalkan 20. 8. kejituan: arahan yg ideal ialah yg tidak berulang dan terperinci. 3. ___persis kata cendekiawan. ___bak kata cendekiawan. Kontradiksinya. 2. 11. 5. Fenomena ini dikatakan 18. Namun demikian. Meskipun. ___bak peribahasa. Saya berharap agar slogan _________ dijadikan pegangan oleh semua . Senario ini persis dengan peribahasa Melayu. serupa benar: lagaknya ~ lagak seorang diplomat. ___bak /seperti kata peribahasa. Dari sudut lain. Dengan kata lain. 10. 13. persis 1. ___bak kata pepatah Melayu. tetapi sempurna dr segi ~nya. yakni 17. ___bak kata pepatah Cina/Inggeris/dll 5. 14. ___persis kata peribahasa Melayu. ___bak kata mutiara. 11. tak ada gading yg tak retak. slogan dan kata-kata hikmat 1. 9. 4. ~ daya fikiran masyarakat di Malaysia dapat diukur pd mutu bahasa Melayu yg dikuasai. Walau bagaimanapun. ___persis kata peribahasa./ pujangga 9. 12. 2. ___persis kata mutiara. Namun begitu. 7. Dalam pada itu. bak I -sebagai. 3. ___persis peribahasa. ___bak kata peribahasa Melayu. 15. seperti: ~ kata orang tua-tua. Di sebalik itu. Masalah ini sama dengan peribahasa 19. 6. tepat (bkn waktu).. Hal ini sama dengan peribahasa 16. ketepatan. sama benar. ___bak pepatah. Jika dilihat dari sudut lain. 8. ___persis kata orang tua-tua. Daripada perspektif yang berbeza. 2.kena benar. x) Penanda memulakan atau memasukkan ungkapan menarik termasuk peribahasa. wajah Amelia ~ wajah emaknya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful