TATA BAHASA TINGKATAN DUA PENANDA WACANA   Kata atau rangkai kata yang menghubungkan ayat dalam perenggan

yang sama atau perenggan yang baru supaya ayat-ayat menjadi lebih teratur dan mempunyai kesinambungan. Contoh Penanda Wacana: biarpun demikian, di samping itu, lebih-lebih lagi, namun begitu, oleh itu, sehubungan itu, tambahan pula, walau bagaimanapun ...

Latihan 1 Gariskan Penanda Wacana yang sesuai bagi ayat-ayat berikut. 1. Dulu Kak Murni tidak berani memandu kereta. ( Lantaran itu, Walau bagaimanapun) kini dia sudah cekap memandu kereta ke mana-mana saja. 2. (Justeru, Kemudian) saya tetap akan mempertahankan jawatan dalam persatuan ini. 3. “Kegagalan ini bukan untuk ditangisi. (Sebaliknya, Selain itu) kegagalan ini perlu dijadikan pengajaran dan pembangkit semangat untuk kamu berusaha dengan lebih gigih lagi,” nasihat Cikgu Kumar kepada Sahalan. 4. Saya tidak sempat menelefon kamu belakangan ini kerana banyak kerja. (Namun begitu, Tambahan pula), saya mengalami demam campak selama dua minggu. 5. Saya memang teringin datang ke majlis hari lahir kamu. (Namun begitu/Oleh itu), saya terpaksa menemani ibu untuk pulang ke kampung. 6. (Sesungguhnya/Akhirnya) kami terpaksa bermalam di Ipoh kerana kereta ayah rosak. 7. Program lawatan itu tidak mendapat sambutan daripada para pelajar. (Oleh itu/Namun begitu), program tersebut terpaksa dibatalkan. 8. Semasa negara dijajah, rakyat berasa tertindas. (Sesungguhnya/Oleh itu) mereka menentang penjajah habishabisan. 9. (Malangnya/Kesimpulannya), kita perlu menuruti nasihat orang tua-tua meskipun nasihat tersebut bertentangan dengan naluri kita. 10. Dia sangsi akan khabar angin yang didengarnya itu.( Namun demikian/ Justeru), dia tidak mahu mempercayai khabar itu.

Latihan 2 Bina satu ayat yang mengandungi Penanda Wacana berikut: 1. Dasawarsa ini, ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Kini, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Di samping itu, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Oleh itu, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Pada era globalisasi ini, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________

2.

3.

4.

5.

10. Di samping itu. Baru-baru ini. 9. 8. 13. 5. keseluruhan tutur yang merupakan suatu kesatuan. Lain daripada itu Dalam pada itu. perayaan ulang tahun yg kesepuluh. pertuturan. Sejak zaman-berzaman Sejak dahulu lagi Pada tahun-tahun belakangan ini. Umum mengetahui bahawa. 2. 3. Dalam pada itu. 8. 5. Sejak sedekad yang lalu. 12. 9. 6. 2. 2. . 4. ucapan. Dalam meniti arus kemodenan ini. khutbah) atau tulisan (seperti surat. 3. 4. 11. Dasawarsa ini. Pada era globalisasi ini. ii) Penanda wacana untuk memulakan isi baharu selepas perenggan pengenalan (untuk perenggan kedua dan ke seterusnya) 1. Sejak akhir-akhir ini. dasawarsa -masa sepuluh tahun. cerpen): Ayat contoh: Kita merindui dunia subur kritikan sastera yang dibajai oleh pengetahuan tentang teori dan wacana sastera yang mendalam dan pembacaan karya sastera yang banyak. Karangan Respons Terbuka dan Karangan Berpandukan Bahan Rangsangan pada peringkat PMR) penanda -apa yg digunakan sebagai tanda. Antara. 15. artikel. Belakangan ini. perayaan ~ perayaan yg diadakan pd tahun kesepuluh tertubuhnya dsb sesuatu. 14. sama ada dalam bentuk lisan (seperti pidato.___________________________________________________________________________ PENANDA WACANA Penanda wacana yang sesuai digunakan untuk menulis Ringkasan dan Pemahaman. 6. Kebelakangan ini. percakapan. sesuatu yang menandakan: wacana 1. Pada masa ini. i) Penanda wacana untuk memulakan karangan 1. 7. Dewasa ini. kesatuan fikiran yang utuh. dekad: proses itu sahaja mungkin mengambil masa satu ~. Begitu juga dengan Akhir sekali. 7. Sementara itu. Selain itu. Kini. Seterusnya. 10. novel.

6.. akibat: kadang-kadang apa yg kita benci dan tidak suka itu baik natijahnya. kesudahan. Oleh hal yang demikian. Hal ini dikatakan demikian kerana 3. 2. iv) Penanda wacana untuk memberi contoh dalam karangan 1. 6. Hal ini wujud akibat daripada 7. 8. Contohnya. Saya berpendapat demikian kerana 2.iii) Penanda wacana untuk menghuraikan isi karangan 1. hujah (pendapat dsb) yg dikemukakan sbg alasan bagi sesuatu: RTM mungkin mempunyai ~ sendiri utk menyiarkan majlis itu secara langsung. bertamsil menggunakan tamsil (contoh). 4. Seperti yang kita sedia maklum. Hal ini disebabkan oleh 6. Hal ini bersangkut-paut dengan 8. contoh: satu tamsil lagi. Akibatnya. Oleh sebab itu. vi)Penanda menutup isi 1. Akhirnya. Tindakan tersebut perlu dilakukan supaya……………. ajaran yg terkandung dlm sesuatu cerita. 5. 5. menjustifikasikan memberikan justifikasi kpd: mereka perlu memberikan bukti yg nyata utk ~ permohonan pinjaman itu. Natijahnya. Jelaslah bahawa Justifikasinya. kesimpulan. . misalan. Antaranya adalah seperti Satu contoh Satu cara Antara contoh v) Penanda wacana untuk menghuraikan contoh 1. Hal ini mengakibatkan Hal ini menyebabkan Oleh itu. natijah -Ar keputusan (daripada sesuatu). Tamsilnya. Misalnya. 2. persamaan sebagai umpama (misal). Dengan itu. 7. 4. 9. 5. Hal ini berpunca daripada 9. Hal ini tercetus apabila 10. 4. Sebagai contoh. 2. natijah daripada perkembangan ekonomi kolonial sepertr itu amat buruk padahnya kepada masyarakat Melayu. adalah keruh bumi ini umpama kelapa dlm air. 7. ibarat: terkadang-kadang ia menyanyi dan melagukan pula beberapa gurindam yg mengandungi ~ dan ibarat. 2. 3. 8. 3. Maka. Hal ini terjadi kerana 5. Hal ini berlaku kerana 4. Kesannya. justifikasi -sesuatu alasan (yg kuat) yg menjadikan sesuatu wajar dilakukan (diusahakan dsb) atau diberikan. tamsil 1. 3. berbagai-bagai alasan atau sebab-musabab dikemukakan sebagai ~ kpd kelemahan tersebut.

menuntaskan 1. 2. Dengan keadaan sedemikian. 4. 5. 6. secara ~ secara menyeluruh (tidak menyentuh aspek-aspek tertentu sahaja). 7. 3. 8.…………. 9. ditotal bp dijumlahkan. ~ jeneral Id jumlah semuanya. Akhir kata. Secara keseluruhan. Intihanya. 2. justeru juga malah malahan tambahan pula sementelahan bahkan juga sekali gus di samping bahkan malar-malar viii) Penanda wacana untuk memulakan perenggan penutup 1. Kesimpulannya. 8. menghabiskan. total 1. 2. Sebagai penghias bicara akhir. 9. 10. 2. singkat dan tegas. 4. meliputi (hampir segala-galanya). penutup. perang ~ perang habis-habisan (segenap rakyat turut berperang). Sebelum mengakhiri wacana ini. penghabisan. intiha -Ar akhir. tidak mengalir lagi (kerana sudah habis dicurahkan). habis (air mata). mencurahkan semua (habis-habisan). vii) Penanda menulis dua huraian dalam satu ayat Contoh:Masalah sosial yang dibincangkan oleh masyarakat ini memang memeningkan kepala (Huraian 1) _(x)_ membimbangkan semua pihak. 8. 11. 7. (Huraian 2) 1. ketidaktuntasan -keadaan yg tidak tuntas. 6. dicampurkan (semuanya). 3. Kesudahannya. Sebagai penutup wacana. Dengan berbuat demikian. semuanya. kesimpulan. 10. selesai. ketuntasanperihal (keadaan. Secara total. penyelesaian yg ~. menyelesaikan semuanya atau segala-galanya. dll). sempurna: saya sarankan supaya dilakukan analisis kontrastif bahasa Melayu-bahasa Inggeris yang bersifat ~.6. 3. sifat) tuntas. Secara tuntas. 7. menyeluruh. Konklusinya. 11. kenyataan. 2. Tuntasnya. bp jumlah. seluruhnya. konklusi -keputusan pendapat (berdasarkan keterangan. 5. ix) Penanda wacana untuk menerangkan huraian atau pendapat yang berbeza . tuntas 1.

___persis kata cendekiawan. 7. Dalam pada itu. 10. 8. 2. 3. wajah Amelia ~ wajah emaknya. Hal ini sama dengan peribahasa 16. Namun begitu. bak I -sebagai. 12. ___bak pepatah. kejituan: arahan yg ideal ialah yg tidak berulang dan terperinci. ___persis kata orang tua-tua. persis 1. 4. ___bak kata peribahasa Melayu. 13. tetapi sempurna dr segi ~nya. x) Penanda memulakan atau memasukkan ungkapan menarik termasuk peribahasa. Dari sudut lain. 9. 4. ___persis peribahasa. 5. 11./ pujangga 9. 11. 14. 6. ___bak kata mutiara. Dengan kata lain. 7. kepersisan perihal (keadaan) persis. ___persis kata peribahasa. 2. 15. yakni 17. tepat (bkn waktu). Masalah ini sama dengan peribahasa 19. ___bak kata pepatah Cina/Inggeris/dll 5. Fenomena ini dikatakan 18.1. ___bak peribahasa. Saya berharap agar slogan _________ dijadikan pegangan oleh semua . serupa benar: lagaknya ~ lagak seorang diplomat. Saya yakin kalau slogan _________ diamalkan 20.. 8. ~ daya fikiran masyarakat di Malaysia dapat diukur pd mutu bahasa Melayu yg dikuasai. ketepatan. Kontradiksinya. ___persis kata mutiara. ___bak kata cendekiawan. 3. Namun demikian. 10. Senario ini persis dengan peribahasa Melayu. 6. ___bak kata pepatah Melayu. 2. Jika dilihat dari sudut lain. Di sebalik itu.kena benar. ___bak /seperti kata peribahasa. tak ada gading yg tak retak. slogan dan kata-kata hikmat 1. Walau bagaimanapun. seperti: ~ kata orang tua-tua. Meskipun. sama benar. ___persis kata peribahasa Melayu. Daripada perspektif yang berbeza. genap: Mimi meninggalkannya ~ pukul 12 tengah hari.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful