TATA BAHASA TINGKATAN DUA PENANDA WACANA   Kata atau rangkai kata yang menghubungkan ayat dalam perenggan

yang sama atau perenggan yang baru supaya ayat-ayat menjadi lebih teratur dan mempunyai kesinambungan. Contoh Penanda Wacana: biarpun demikian, di samping itu, lebih-lebih lagi, namun begitu, oleh itu, sehubungan itu, tambahan pula, walau bagaimanapun ...

Latihan 1 Gariskan Penanda Wacana yang sesuai bagi ayat-ayat berikut. 1. Dulu Kak Murni tidak berani memandu kereta. ( Lantaran itu, Walau bagaimanapun) kini dia sudah cekap memandu kereta ke mana-mana saja. 2. (Justeru, Kemudian) saya tetap akan mempertahankan jawatan dalam persatuan ini. 3. “Kegagalan ini bukan untuk ditangisi. (Sebaliknya, Selain itu) kegagalan ini perlu dijadikan pengajaran dan pembangkit semangat untuk kamu berusaha dengan lebih gigih lagi,” nasihat Cikgu Kumar kepada Sahalan. 4. Saya tidak sempat menelefon kamu belakangan ini kerana banyak kerja. (Namun begitu, Tambahan pula), saya mengalami demam campak selama dua minggu. 5. Saya memang teringin datang ke majlis hari lahir kamu. (Namun begitu/Oleh itu), saya terpaksa menemani ibu untuk pulang ke kampung. 6. (Sesungguhnya/Akhirnya) kami terpaksa bermalam di Ipoh kerana kereta ayah rosak. 7. Program lawatan itu tidak mendapat sambutan daripada para pelajar. (Oleh itu/Namun begitu), program tersebut terpaksa dibatalkan. 8. Semasa negara dijajah, rakyat berasa tertindas. (Sesungguhnya/Oleh itu) mereka menentang penjajah habishabisan. 9. (Malangnya/Kesimpulannya), kita perlu menuruti nasihat orang tua-tua meskipun nasihat tersebut bertentangan dengan naluri kita. 10. Dia sangsi akan khabar angin yang didengarnya itu.( Namun demikian/ Justeru), dia tidak mahu mempercayai khabar itu.

Latihan 2 Bina satu ayat yang mengandungi Penanda Wacana berikut: 1. Dasawarsa ini, ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Kini, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Di samping itu, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Oleh itu, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Pada era globalisasi ini, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________

2.

3.

4.

5.

cerpen): Ayat contoh: Kita merindui dunia subur kritikan sastera yang dibajai oleh pengetahuan tentang teori dan wacana sastera yang mendalam dan pembacaan karya sastera yang banyak. 6. Sementara itu. 10. khutbah) atau tulisan (seperti surat. Dalam pada itu. Pada masa ini. Dewasa ini. Pada era globalisasi ini. 6. Belakangan ini. 4. 11. Karangan Respons Terbuka dan Karangan Berpandukan Bahan Rangsangan pada peringkat PMR) penanda -apa yg digunakan sebagai tanda. 2. 8. 15. keseluruhan tutur yang merupakan suatu kesatuan. perayaan ulang tahun yg kesepuluh. 9. artikel. 14. sesuatu yang menandakan: wacana 1. Selain itu. 10. percakapan. Dasawarsa ini. 5. Baru-baru ini. Dalam meniti arus kemodenan ini. Umum mengetahui bahawa. 7. kesatuan fikiran yang utuh. Di samping itu. . perayaan ~ perayaan yg diadakan pd tahun kesepuluh tertubuhnya dsb sesuatu. ucapan. novel. Antara. 5. Kini. 9. 13. Begitu juga dengan Akhir sekali. dekad: proses itu sahaja mungkin mengambil masa satu ~. Sejak akhir-akhir ini. 7. 3. sama ada dalam bentuk lisan (seperti pidato. ii) Penanda wacana untuk memulakan isi baharu selepas perenggan pengenalan (untuk perenggan kedua dan ke seterusnya) 1. dasawarsa -masa sepuluh tahun. Seterusnya. 8. pertuturan. 12. Sejak sedekad yang lalu. 4. Kebelakangan ini.___________________________________________________________________________ PENANDA WACANA Penanda wacana yang sesuai digunakan untuk menulis Ringkasan dan Pemahaman. 2. i) Penanda wacana untuk memulakan karangan 1. Lain daripada itu Dalam pada itu. 3. Sejak zaman-berzaman Sejak dahulu lagi Pada tahun-tahun belakangan ini. 2.

6. Hal ini bersangkut-paut dengan 8. 3. natijah -Ar keputusan (daripada sesuatu). ajaran yg terkandung dlm sesuatu cerita. 5. bertamsil menggunakan tamsil (contoh). 4. kesudahan. Hal ini berlaku kerana 4. justifikasi -sesuatu alasan (yg kuat) yg menjadikan sesuatu wajar dilakukan (diusahakan dsb) atau diberikan. 4. Dengan itu. 7. Hal ini wujud akibat daripada 7. 3. Hal ini mengakibatkan Hal ini menyebabkan Oleh itu. 9. Jelaslah bahawa Justifikasinya.. misalan. 2. ibarat: terkadang-kadang ia menyanyi dan melagukan pula beberapa gurindam yg mengandungi ~ dan ibarat. 2. Kesannya. Hal ini terjadi kerana 5. Contohnya. Tamsilnya. Misalnya. Oleh sebab itu. 8. Saya berpendapat demikian kerana 2. 4. persamaan sebagai umpama (misal). tamsil 1. akibat: kadang-kadang apa yg kita benci dan tidak suka itu baik natijahnya. Tindakan tersebut perlu dilakukan supaya……………. Hal ini disebabkan oleh 6. Hal ini tercetus apabila 10. 6. Maka. Oleh hal yang demikian. kesimpulan. Antaranya adalah seperti Satu contoh Satu cara Antara contoh v) Penanda wacana untuk menghuraikan contoh 1. natijah daripada perkembangan ekonomi kolonial sepertr itu amat buruk padahnya kepada masyarakat Melayu. Natijahnya. iv) Penanda wacana untuk memberi contoh dalam karangan 1. berbagai-bagai alasan atau sebab-musabab dikemukakan sebagai ~ kpd kelemahan tersebut. 7. 8. 5.iii) Penanda wacana untuk menghuraikan isi karangan 1. 5. hujah (pendapat dsb) yg dikemukakan sbg alasan bagi sesuatu: RTM mungkin mempunyai ~ sendiri utk menyiarkan majlis itu secara langsung. menjustifikasikan memberikan justifikasi kpd: mereka perlu memberikan bukti yg nyata utk ~ permohonan pinjaman itu. 2. 3. adalah keruh bumi ini umpama kelapa dlm air. vi)Penanda menutup isi 1. Akhirnya. Sebagai contoh. Akibatnya. contoh: satu tamsil lagi. Hal ini berpunca daripada 9. 2. . Seperti yang kita sedia maklum. Hal ini dikatakan demikian kerana 3.

secara ~ secara menyeluruh (tidak menyentuh aspek-aspek tertentu sahaja). 6. 9. mencurahkan semua (habis-habisan). menyeluruh. menyelesaikan semuanya atau segala-galanya. kenyataan. meliputi (hampir segala-galanya). perang ~ perang habis-habisan (segenap rakyat turut berperang). 7. vii) Penanda menulis dua huraian dalam satu ayat Contoh:Masalah sosial yang dibincangkan oleh masyarakat ini memang memeningkan kepala (Huraian 1) _(x)_ membimbangkan semua pihak. Intihanya. ~ jeneral Id jumlah semuanya. ix) Penanda wacana untuk menerangkan huraian atau pendapat yang berbeza . 3. 10. menghabiskan.…………. 5. 8. Akhir kata. Konklusinya. 8. kesimpulan. menuntaskan 1. habis (air mata). Kesimpulannya. Sebagai penutup wacana. Sebelum mengakhiri wacana ini. Dengan berbuat demikian. 10. 4. 2. 9. justeru juga malah malahan tambahan pula sementelahan bahkan juga sekali gus di samping bahkan malar-malar viii) Penanda wacana untuk memulakan perenggan penutup 1. penyelesaian yg ~. dicampurkan (semuanya). intiha -Ar akhir. Kesudahannya. ketuntasanperihal (keadaan. 3. semuanya. 4. 7. total 1. singkat dan tegas. penghabisan. 7. 2. penutup. selesai. ditotal bp dijumlahkan. Secara tuntas. 2. tuntas 1. 2. Secara keseluruhan. 3. tidak mengalir lagi (kerana sudah habis dicurahkan). konklusi -keputusan pendapat (berdasarkan keterangan. Dengan keadaan sedemikian. Secara total.6. 11. bp jumlah. sempurna: saya sarankan supaya dilakukan analisis kontrastif bahasa Melayu-bahasa Inggeris yang bersifat ~. 2. 8. (Huraian 2) 1. 6. Tuntasnya. dll). Sebagai penghias bicara akhir. ketidaktuntasan -keadaan yg tidak tuntas. 5. 11. seluruhnya. sifat) tuntas.

yakni 17. Dari sudut lain. 9. 10./ pujangga 9. 14. ___bak pepatah. Dengan kata lain. genap: Mimi meninggalkannya ~ pukul 12 tengah hari. 2. bak I -sebagai. sama benar. tak ada gading yg tak retak. ___persis kata peribahasa. Di sebalik itu. Saya yakin kalau slogan _________ diamalkan 20. 5. 8.kena benar. x) Penanda memulakan atau memasukkan ungkapan menarik termasuk peribahasa. ___persis peribahasa. 4. ketepatan. wajah Amelia ~ wajah emaknya. Jika dilihat dari sudut lain. Masalah ini sama dengan peribahasa 19. tetapi sempurna dr segi ~nya. serupa benar: lagaknya ~ lagak seorang diplomat. 11. 11. 2. Daripada perspektif yang berbeza.1. persis 1. ___bak kata peribahasa Melayu. ___bak peribahasa. ___persis kata mutiara. Fenomena ini dikatakan 18. ___persis kata cendekiawan. 8. ___bak kata cendekiawan. ___persis kata orang tua-tua. Hal ini sama dengan peribahasa 16. ___bak kata pepatah Melayu. ___persis kata peribahasa Melayu. Kontradiksinya. seperti: ~ kata orang tua-tua. kejituan: arahan yg ideal ialah yg tidak berulang dan terperinci. Senario ini persis dengan peribahasa Melayu. 10. tepat (bkn waktu). 7. 15. 4. Meskipun. ___bak /seperti kata peribahasa. Dalam pada itu. 6.. ~ daya fikiran masyarakat di Malaysia dapat diukur pd mutu bahasa Melayu yg dikuasai. slogan dan kata-kata hikmat 1. Saya berharap agar slogan _________ dijadikan pegangan oleh semua . 6. ___bak kata mutiara. 3. 12. Walau bagaimanapun. kepersisan perihal (keadaan) persis. Namun begitu. 2. 3. 7. 13. ___bak kata pepatah Cina/Inggeris/dll 5. Namun demikian.