TATA BAHASA TINGKATAN DUA PENANDA WACANA   Kata atau rangkai kata yang menghubungkan ayat dalam perenggan

yang sama atau perenggan yang baru supaya ayat-ayat menjadi lebih teratur dan mempunyai kesinambungan. Contoh Penanda Wacana: biarpun demikian, di samping itu, lebih-lebih lagi, namun begitu, oleh itu, sehubungan itu, tambahan pula, walau bagaimanapun ...

Latihan 1 Gariskan Penanda Wacana yang sesuai bagi ayat-ayat berikut. 1. Dulu Kak Murni tidak berani memandu kereta. ( Lantaran itu, Walau bagaimanapun) kini dia sudah cekap memandu kereta ke mana-mana saja. 2. (Justeru, Kemudian) saya tetap akan mempertahankan jawatan dalam persatuan ini. 3. “Kegagalan ini bukan untuk ditangisi. (Sebaliknya, Selain itu) kegagalan ini perlu dijadikan pengajaran dan pembangkit semangat untuk kamu berusaha dengan lebih gigih lagi,” nasihat Cikgu Kumar kepada Sahalan. 4. Saya tidak sempat menelefon kamu belakangan ini kerana banyak kerja. (Namun begitu, Tambahan pula), saya mengalami demam campak selama dua minggu. 5. Saya memang teringin datang ke majlis hari lahir kamu. (Namun begitu/Oleh itu), saya terpaksa menemani ibu untuk pulang ke kampung. 6. (Sesungguhnya/Akhirnya) kami terpaksa bermalam di Ipoh kerana kereta ayah rosak. 7. Program lawatan itu tidak mendapat sambutan daripada para pelajar. (Oleh itu/Namun begitu), program tersebut terpaksa dibatalkan. 8. Semasa negara dijajah, rakyat berasa tertindas. (Sesungguhnya/Oleh itu) mereka menentang penjajah habishabisan. 9. (Malangnya/Kesimpulannya), kita perlu menuruti nasihat orang tua-tua meskipun nasihat tersebut bertentangan dengan naluri kita. 10. Dia sangsi akan khabar angin yang didengarnya itu.( Namun demikian/ Justeru), dia tidak mahu mempercayai khabar itu.

Latihan 2 Bina satu ayat yang mengandungi Penanda Wacana berikut: 1. Dasawarsa ini, ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Kini, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Di samping itu, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Oleh itu, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Pada era globalisasi ini, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________

2.

3.

4.

5.

2.___________________________________________________________________________ PENANDA WACANA Penanda wacana yang sesuai digunakan untuk menulis Ringkasan dan Pemahaman. 5. 8. . Sejak akhir-akhir ini. pertuturan. 14. 12. Seterusnya. 10. novel. 3. Sejak zaman-berzaman Sejak dahulu lagi Pada tahun-tahun belakangan ini. Selain itu. perayaan ~ perayaan yg diadakan pd tahun kesepuluh tertubuhnya dsb sesuatu. keseluruhan tutur yang merupakan suatu kesatuan. Pada era globalisasi ini. 6. cerpen): Ayat contoh: Kita merindui dunia subur kritikan sastera yang dibajai oleh pengetahuan tentang teori dan wacana sastera yang mendalam dan pembacaan karya sastera yang banyak. Sejak sedekad yang lalu. Dalam meniti arus kemodenan ini. Begitu juga dengan Akhir sekali. Lain daripada itu Dalam pada itu. 9. 3. 2. 5. khutbah) atau tulisan (seperti surat. Antara. Dasawarsa ini. 9. kesatuan fikiran yang utuh. 7. 4. 11. 8. 7. 10. dasawarsa -masa sepuluh tahun. Di samping itu. ii) Penanda wacana untuk memulakan isi baharu selepas perenggan pengenalan (untuk perenggan kedua dan ke seterusnya) 1. Umum mengetahui bahawa. Karangan Respons Terbuka dan Karangan Berpandukan Bahan Rangsangan pada peringkat PMR) penanda -apa yg digunakan sebagai tanda. Sementara itu. Kini. Belakangan ini. 4. 13. sama ada dalam bentuk lisan (seperti pidato. dekad: proses itu sahaja mungkin mengambil masa satu ~. 15. Dalam pada itu. sesuatu yang menandakan: wacana 1. 2. artikel. Dewasa ini. perayaan ulang tahun yg kesepuluh. Kebelakangan ini. 6. Pada masa ini. ucapan. Baru-baru ini. i) Penanda wacana untuk memulakan karangan 1. percakapan.

5. 4. 2. Maka. berbagai-bagai alasan atau sebab-musabab dikemukakan sebagai ~ kpd kelemahan tersebut. Natijahnya. Hal ini disebabkan oleh 6. hujah (pendapat dsb) yg dikemukakan sbg alasan bagi sesuatu: RTM mungkin mempunyai ~ sendiri utk menyiarkan majlis itu secara langsung. 4. natijah daripada perkembangan ekonomi kolonial sepertr itu amat buruk padahnya kepada masyarakat Melayu. Oleh hal yang demikian. 7. Contohnya. menjustifikasikan memberikan justifikasi kpd: mereka perlu memberikan bukti yg nyata utk ~ permohonan pinjaman itu. 4. 3. Sebagai contoh. Hal ini dikatakan demikian kerana 3. Tindakan tersebut perlu dilakukan supaya……………. Dengan itu.iii) Penanda wacana untuk menghuraikan isi karangan 1. Misalnya. Hal ini terjadi kerana 5. Hal ini berpunca daripada 9. 2. 6. Jelaslah bahawa Justifikasinya. 5. 7. 6. ibarat: terkadang-kadang ia menyanyi dan melagukan pula beberapa gurindam yg mengandungi ~ dan ibarat. Antaranya adalah seperti Satu contoh Satu cara Antara contoh v) Penanda wacana untuk menghuraikan contoh 1. Hal ini wujud akibat daripada 7. kesimpulan. Hal ini berlaku kerana 4. 9. contoh: satu tamsil lagi. kesudahan. ajaran yg terkandung dlm sesuatu cerita. iv) Penanda wacana untuk memberi contoh dalam karangan 1. justifikasi -sesuatu alasan (yg kuat) yg menjadikan sesuatu wajar dilakukan (diusahakan dsb) atau diberikan. 3. Saya berpendapat demikian kerana 2. akibat: kadang-kadang apa yg kita benci dan tidak suka itu baik natijahnya. Oleh sebab itu. . 8.. 8. 5. natijah -Ar keputusan (daripada sesuatu). tamsil 1. 2. adalah keruh bumi ini umpama kelapa dlm air. vi)Penanda menutup isi 1. Seperti yang kita sedia maklum. misalan. persamaan sebagai umpama (misal). Kesannya. Hal ini bersangkut-paut dengan 8. 2. Tamsilnya. bertamsil menggunakan tamsil (contoh). Hal ini mengakibatkan Hal ini menyebabkan Oleh itu. Akibatnya. Akhirnya. 3. Hal ini tercetus apabila 10.

konklusi -keputusan pendapat (berdasarkan keterangan. Dengan berbuat demikian. Sebagai penghias bicara akhir.…………. 8. Secara tuntas. 7. perang ~ perang habis-habisan (segenap rakyat turut berperang). Tuntasnya. Kesudahannya. bp jumlah. 2. 4. dicampurkan (semuanya). 8. 5. sempurna: saya sarankan supaya dilakukan analisis kontrastif bahasa Melayu-bahasa Inggeris yang bersifat ~. penutup. habis (air mata). ditotal bp dijumlahkan. kesimpulan. Secara total. semuanya. ketuntasanperihal (keadaan. kenyataan. 2. sifat) tuntas. total 1. ix) Penanda wacana untuk menerangkan huraian atau pendapat yang berbeza . penyelesaian yg ~. Intihanya. 9. intiha -Ar akhir. 6. Secara keseluruhan. Akhir kata. 9. menyeluruh. dll). 2. singkat dan tegas. menuntaskan 1. selesai. Sebagai penutup wacana. justeru juga malah malahan tambahan pula sementelahan bahkan juga sekali gus di samping bahkan malar-malar viii) Penanda wacana untuk memulakan perenggan penutup 1. 11. seluruhnya. menghabiskan. Kesimpulannya. 3. 4. menyelesaikan semuanya atau segala-galanya. (Huraian 2) 1. 6. 3. mencurahkan semua (habis-habisan). 3. ketidaktuntasan -keadaan yg tidak tuntas. 11. meliputi (hampir segala-galanya). ~ jeneral Id jumlah semuanya. 8. vii) Penanda menulis dua huraian dalam satu ayat Contoh:Masalah sosial yang dibincangkan oleh masyarakat ini memang memeningkan kepala (Huraian 1) _(x)_ membimbangkan semua pihak. 10.6. penghabisan. Konklusinya. 5. secara ~ secara menyeluruh (tidak menyentuh aspek-aspek tertentu sahaja). tuntas 1. Sebelum mengakhiri wacana ini. 2. Dengan keadaan sedemikian. 10. 7. tidak mengalir lagi (kerana sudah habis dicurahkan). 2. 7.

1. 8. 4. kepersisan perihal (keadaan) persis. 5. ___bak kata mutiara. tepat (bkn waktu). ___persis peribahasa. Saya berharap agar slogan _________ dijadikan pegangan oleh semua . tetapi sempurna dr segi ~nya. 11. Senario ini persis dengan peribahasa Melayu. seperti: ~ kata orang tua-tua. serupa benar: lagaknya ~ lagak seorang diplomat. Kontradiksinya. ketepatan./ pujangga 9. 4. persis 1. kejituan: arahan yg ideal ialah yg tidak berulang dan terperinci. Namun begitu. ___bak pepatah. ___bak kata pepatah Cina/Inggeris/dll 5. 2. ___bak /seperti kata peribahasa. Dengan kata lain. 15. Daripada perspektif yang berbeza. 9. 10. Meskipun. sama benar. 6. 7. slogan dan kata-kata hikmat 1. 2. Walau bagaimanapun. ___persis kata peribahasa. 11. 6. ___persis kata cendekiawan.. wajah Amelia ~ wajah emaknya. Saya yakin kalau slogan _________ diamalkan 20. tak ada gading yg tak retak. Dalam pada itu. x) Penanda memulakan atau memasukkan ungkapan menarik termasuk peribahasa. Di sebalik itu. ___bak kata peribahasa Melayu. Hal ini sama dengan peribahasa 16. 2. 3. ___persis kata orang tua-tua. 13. Jika dilihat dari sudut lain. 12. Fenomena ini dikatakan 18. genap: Mimi meninggalkannya ~ pukul 12 tengah hari. Dari sudut lain. ___bak kata pepatah Melayu. yakni 17. ___bak kata cendekiawan. 10. Namun demikian. ~ daya fikiran masyarakat di Malaysia dapat diukur pd mutu bahasa Melayu yg dikuasai. 3. 7. Masalah ini sama dengan peribahasa 19. 14. bak I -sebagai. ___persis kata mutiara. ___bak peribahasa. ___persis kata peribahasa Melayu.kena benar. 8.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful