TATA BAHASA TINGKATAN DUA PENANDA WACANA   Kata atau rangkai kata yang menghubungkan ayat dalam perenggan

yang sama atau perenggan yang baru supaya ayat-ayat menjadi lebih teratur dan mempunyai kesinambungan. Contoh Penanda Wacana: biarpun demikian, di samping itu, lebih-lebih lagi, namun begitu, oleh itu, sehubungan itu, tambahan pula, walau bagaimanapun ...

Latihan 1 Gariskan Penanda Wacana yang sesuai bagi ayat-ayat berikut. 1. Dulu Kak Murni tidak berani memandu kereta. ( Lantaran itu, Walau bagaimanapun) kini dia sudah cekap memandu kereta ke mana-mana saja. 2. (Justeru, Kemudian) saya tetap akan mempertahankan jawatan dalam persatuan ini. 3. “Kegagalan ini bukan untuk ditangisi. (Sebaliknya, Selain itu) kegagalan ini perlu dijadikan pengajaran dan pembangkit semangat untuk kamu berusaha dengan lebih gigih lagi,” nasihat Cikgu Kumar kepada Sahalan. 4. Saya tidak sempat menelefon kamu belakangan ini kerana banyak kerja. (Namun begitu, Tambahan pula), saya mengalami demam campak selama dua minggu. 5. Saya memang teringin datang ke majlis hari lahir kamu. (Namun begitu/Oleh itu), saya terpaksa menemani ibu untuk pulang ke kampung. 6. (Sesungguhnya/Akhirnya) kami terpaksa bermalam di Ipoh kerana kereta ayah rosak. 7. Program lawatan itu tidak mendapat sambutan daripada para pelajar. (Oleh itu/Namun begitu), program tersebut terpaksa dibatalkan. 8. Semasa negara dijajah, rakyat berasa tertindas. (Sesungguhnya/Oleh itu) mereka menentang penjajah habishabisan. 9. (Malangnya/Kesimpulannya), kita perlu menuruti nasihat orang tua-tua meskipun nasihat tersebut bertentangan dengan naluri kita. 10. Dia sangsi akan khabar angin yang didengarnya itu.( Namun demikian/ Justeru), dia tidak mahu mempercayai khabar itu.

Latihan 2 Bina satu ayat yang mengandungi Penanda Wacana berikut: 1. Dasawarsa ini, ___________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Kini, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Di samping itu, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Oleh itu, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________ Pada era globalisasi ini, ___________________________________________________________________________________________ _______________________________________________________________________________________

2.

3.

4.

5.

ii) Penanda wacana untuk memulakan isi baharu selepas perenggan pengenalan (untuk perenggan kedua dan ke seterusnya) 1. 9. Karangan Respons Terbuka dan Karangan Berpandukan Bahan Rangsangan pada peringkat PMR) penanda -apa yg digunakan sebagai tanda. 5. 7. khutbah) atau tulisan (seperti surat. 3. Antara. perayaan ~ perayaan yg diadakan pd tahun kesepuluh tertubuhnya dsb sesuatu. 2. Belakangan ini. 14. artikel. Di samping itu. 8. Umum mengetahui bahawa. Sejak zaman-berzaman Sejak dahulu lagi Pada tahun-tahun belakangan ini. 5. Selain itu. cerpen): Ayat contoh: Kita merindui dunia subur kritikan sastera yang dibajai oleh pengetahuan tentang teori dan wacana sastera yang mendalam dan pembacaan karya sastera yang banyak. i) Penanda wacana untuk memulakan karangan 1. dekad: proses itu sahaja mungkin mengambil masa satu ~. 2. dasawarsa -masa sepuluh tahun. novel. 4. perayaan ulang tahun yg kesepuluh. Dasawarsa ini. Pada era globalisasi ini. pertuturan. Sejak sedekad yang lalu. 7. Kini. Begitu juga dengan Akhir sekali. percakapan. 3. Seterusnya. Pada masa ini. 15. Dalam pada itu. sama ada dalam bentuk lisan (seperti pidato. 9. Baru-baru ini. Sejak akhir-akhir ini. 6. . 6. 12. Lain daripada itu Dalam pada itu.___________________________________________________________________________ PENANDA WACANA Penanda wacana yang sesuai digunakan untuk menulis Ringkasan dan Pemahaman. 10. 11. 4. keseluruhan tutur yang merupakan suatu kesatuan. Dewasa ini. Dalam meniti arus kemodenan ini. kesatuan fikiran yang utuh. 8. 10. 13. Sementara itu. 2. Kebelakangan ini. ucapan. sesuatu yang menandakan: wacana 1.

Hal ini dikatakan demikian kerana 3. Oleh hal yang demikian. 6. . ajaran yg terkandung dlm sesuatu cerita. kesudahan. Saya berpendapat demikian kerana 2. Tindakan tersebut perlu dilakukan supaya……………. Hal ini disebabkan oleh 6. Akibatnya. Hal ini tercetus apabila 10. 5. Contohnya. menjustifikasikan memberikan justifikasi kpd: mereka perlu memberikan bukti yg nyata utk ~ permohonan pinjaman itu. Hal ini mengakibatkan Hal ini menyebabkan Oleh itu. Kesannya. 5. 7. natijah daripada perkembangan ekonomi kolonial sepertr itu amat buruk padahnya kepada masyarakat Melayu. 8. Jelaslah bahawa Justifikasinya. tamsil 1. Antaranya adalah seperti Satu contoh Satu cara Antara contoh v) Penanda wacana untuk menghuraikan contoh 1. 4. 4. Hal ini terjadi kerana 5. 2. iv) Penanda wacana untuk memberi contoh dalam karangan 1. vi)Penanda menutup isi 1. Seperti yang kita sedia maklum. Akhirnya. 9. justifikasi -sesuatu alasan (yg kuat) yg menjadikan sesuatu wajar dilakukan (diusahakan dsb) atau diberikan. Natijahnya. adalah keruh bumi ini umpama kelapa dlm air. misalan. kesimpulan. 3. 7. bertamsil menggunakan tamsil (contoh). Sebagai contoh. Dengan itu. persamaan sebagai umpama (misal). hujah (pendapat dsb) yg dikemukakan sbg alasan bagi sesuatu: RTM mungkin mempunyai ~ sendiri utk menyiarkan majlis itu secara langsung. Tamsilnya. Hal ini berlaku kerana 4. Misalnya. Oleh sebab itu. ibarat: terkadang-kadang ia menyanyi dan melagukan pula beberapa gurindam yg mengandungi ~ dan ibarat. 2. contoh: satu tamsil lagi. natijah -Ar keputusan (daripada sesuatu). 8. berbagai-bagai alasan atau sebab-musabab dikemukakan sebagai ~ kpd kelemahan tersebut. Maka. 2. akibat: kadang-kadang apa yg kita benci dan tidak suka itu baik natijahnya. Hal ini bersangkut-paut dengan 8. 3. 2. 3. Hal ini berpunca daripada 9.iii) Penanda wacana untuk menghuraikan isi karangan 1. Hal ini wujud akibat daripada 7. 4. 5.. 6.

6. ~ jeneral Id jumlah semuanya. 11. ditotal bp dijumlahkan. Akhir kata. intiha -Ar akhir. Kesimpulannya. 4. 7. Secara keseluruhan. seluruhnya. 6. (Huraian 2) 1. dll). 8. Secara tuntas. 3. ketidaktuntasan -keadaan yg tidak tuntas. ketuntasanperihal (keadaan. menuntaskan 1. 2. vii) Penanda menulis dua huraian dalam satu ayat Contoh:Masalah sosial yang dibincangkan oleh masyarakat ini memang memeningkan kepala (Huraian 1) _(x)_ membimbangkan semua pihak. menghabiskan. 9. Tuntasnya. 2. semuanya. 2. Secara total. 7. 8. 10. 5. tuntas 1. dicampurkan (semuanya). 4. 2.…………. penghabisan. 11. sempurna: saya sarankan supaya dilakukan analisis kontrastif bahasa Melayu-bahasa Inggeris yang bersifat ~. tidak mengalir lagi (kerana sudah habis dicurahkan). kesimpulan. konklusi -keputusan pendapat (berdasarkan keterangan. kenyataan.6. Sebagai penghias bicara akhir. bp jumlah. mencurahkan semua (habis-habisan). 2. Dengan berbuat demikian. penyelesaian yg ~. Intihanya. Sebelum mengakhiri wacana ini. 3. 10. ix) Penanda wacana untuk menerangkan huraian atau pendapat yang berbeza . perang ~ perang habis-habisan (segenap rakyat turut berperang). Sebagai penutup wacana. 7. justeru juga malah malahan tambahan pula sementelahan bahkan juga sekali gus di samping bahkan malar-malar viii) Penanda wacana untuk memulakan perenggan penutup 1. Konklusinya. secara ~ secara menyeluruh (tidak menyentuh aspek-aspek tertentu sahaja). meliputi (hampir segala-galanya). penutup. sifat) tuntas. habis (air mata). menyeluruh. Kesudahannya. 8. singkat dan tegas. Dengan keadaan sedemikian. 9. menyelesaikan semuanya atau segala-galanya. 3. 5. total 1. selesai.

Meskipun. 5. ___persis kata peribahasa Melayu.kena benar. 9. 2. genap: Mimi meninggalkannya ~ pukul 12 tengah hari. 11. ___bak pepatah. 8. ~ daya fikiran masyarakat di Malaysia dapat diukur pd mutu bahasa Melayu yg dikuasai. 4. kejituan: arahan yg ideal ialah yg tidak berulang dan terperinci. 11. yakni 17. 10. ___bak peribahasa. Kontradiksinya. Dalam pada itu. ___persis kata mutiara. 10.1. Hal ini sama dengan peribahasa 16. 6. Daripada perspektif yang berbeza. 7. Namun demikian. Dari sudut lain.. 7./ pujangga 9. Di sebalik itu. 14. ___persis peribahasa. Saya yakin kalau slogan _________ diamalkan 20. 8. ___bak kata pepatah Melayu. sama benar. ___bak kata cendekiawan. seperti: ~ kata orang tua-tua. 3. ___persis kata cendekiawan. ___bak kata pepatah Cina/Inggeris/dll 5. 13. Saya berharap agar slogan _________ dijadikan pegangan oleh semua . slogan dan kata-kata hikmat 1. tak ada gading yg tak retak. x) Penanda memulakan atau memasukkan ungkapan menarik termasuk peribahasa. ___persis kata peribahasa. 6. Namun begitu. kepersisan perihal (keadaan) persis. 2. ___persis kata orang tua-tua. 4. Walau bagaimanapun. tetapi sempurna dr segi ~nya. ___bak kata peribahasa Melayu. wajah Amelia ~ wajah emaknya. ___bak /seperti kata peribahasa. ___bak kata mutiara. 15. persis 1. Masalah ini sama dengan peribahasa 19. 3. bak I -sebagai. Jika dilihat dari sudut lain. Senario ini persis dengan peribahasa Melayu. serupa benar: lagaknya ~ lagak seorang diplomat. Fenomena ini dikatakan 18. 2. tepat (bkn waktu). ketepatan. Dengan kata lain. 12.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful