PanduanDaftarAkaunBaru

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.1

Daftar Akaun Baru Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi

membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan berikut :

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.1-1 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Muka 1 / 12

Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. 7. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. 8. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. Setelah semua maklumat dimasukkan. 6. Oleh itu. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut.1-2 Skrin Daftar Akaun Baru 5. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. tekan butang Daftar. Untuk makluman. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). 9. Mesej ini akan dipaparkan: Muka 2 / 12 .

ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain. hotmail. sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. gmail. Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1.1-5 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12. 14.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. 13. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di Muka 3 / 12 .1-3 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10.1-4 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru 11. Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan.

Pihak tuan/puan dipohon untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran. Jika tidak. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. 17. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah dipohon. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud dan bagi tujuan verifikasi. Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA: Rajah 1. Sekiranya emel tersilap semasa mendaftar. 15. Maklumat yang diperlukan adalah seperti : Muka 4 / 12 . Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. 19. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam.1-6 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru 16.1-7 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 18.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i server email berkenaan. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut.

No.2 Daftar Masuk Borang SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. E-Mel yang tersilap dimasukkan f.gov.2-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 5 / 12 . Nama calon c. Langkah-langkah: 1. E-Mel yang sepatutnya dimasukkan g. Alamat d. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa. 1. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1.my. No. Kad Pengenalan b. Telefon Bimbit e. Tarikh Pendaftaran dilakukan 20.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA. 4. Jika tersalah taip kata laluan. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 1. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud. 3. Kemudian tekan butang Log Masuk.2-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5.2-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 6 / 12 .

Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi.2-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. 9. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 1.2-5 Skrin Borang SPA8i Muka 7 / 12 . Jika tiada sebarang ralat. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. Rajah 1. 8. Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan mereka sebelum boleh mengisi borang pendaftaran.

00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Rajah 1. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. 15. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 11. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Muka 8 / 12 . Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. Untuk kembali ke muka surat borang. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. 13.2-5 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12.000. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. Setelah selesai. Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. 14. Sekiranya anda menerima mesej ralat. b. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. sila klik butang Seterusnya. 16.

Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. d.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. Klik pada Status Permohonan di sebelah atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Pada skrin utama.2-6 Skrin Status Permohonan 18. Pemohon boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan dengan Jadual Ujian/Peperiksaan. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Muka 9 / 12 . 17. 20. Jadual Temu Duga ataupun Keputusan Temu Duga. 19. Keputusan Ujian/Peperiksaan. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses.

Langkah-langkah: 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. 23.3 Lupa Kata Laluan Merupakan fungsi di mana pemohon yang lupa kata laluan boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA. Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Walau bagaimanapun.2-7 Skrin Keluar Daripada Borang 21. 22. 1. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini.3-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 10 / 12 . Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini.

3.3-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. Skrin ini akan dipaparkan: Rajah 1. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru.3-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 11 / 12 . Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru. Kemudian tekan butang Hantar. 5. 6.3-2: Skrin Lupa Kata Laluan 4. Jika tiada sebarang masalah. ralat seperli berikut akan dipaparkan: Rajah 1. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 1.

Jika tidak. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Setelah menerima emel.3-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10. 9. 11. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. contoh makluman adalah seperti berikut: Rajah 1. 13.3-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. Muka 12 / 12 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 8. Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan bila-bila masa. Pemohon perlulah menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel yang dinyatakan. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful