Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.1

Daftar Akaun Baru Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi

membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan berikut :

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.1-1 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Muka 1 / 12

1-2 Skrin Daftar Akaun Baru 5. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. Mesej ini akan dipaparkan: Muka 2 / 12 . Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. 8. 7. tekan butang Daftar. 6. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda. 9. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). Oleh itu. Untuk makluman. Setelah semua maklumat dimasukkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut.

1-3 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di Muka 3 / 12 . Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan. gmail. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo. 14. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. hotmail. ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain.1-4 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru 11. 13. Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’.1-5 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i server email berkenaan. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud dan bagi tujuan verifikasi. 17. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Sekiranya emel tersilap semasa mendaftar. Jika tidak.1-7 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 18.1-6 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru 16. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. 19. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Maklumat yang diperlukan adalah seperti : Muka 4 / 12 . Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA: Rajah 1. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah dipohon. 15. Pihak tuan/puan dipohon untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran.

No. Langkah-langkah: 1. E-Mel yang tersilap dimasukkan f. Alamat d. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran.2-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 5 / 12 . No.gov. 1.my. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa. Telefon Bimbit e. E-Mel yang sepatutnya dimasukkan g. Tarikh Pendaftaran dilakukan 20.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Kad Pengenalan b. Nama calon c.2 Daftar Masuk Borang SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan.

2-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 6 / 12 . Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud. 4. Kemudian tekan butang Log Masuk. 3. Jika tersalah taip kata laluan.2-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 1.

2-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan. Jika tiada sebarang ralat. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 1. 8. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan mereka sebelum boleh mengisi borang pendaftaran.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar.2-5 Skrin Borang SPA8i Muka 7 / 12 . Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. Rajah 1. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. 9.

Sekiranya anda menerima mesej ralat. Rajah 1. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. Untuk kembali ke muka surat borang.2-5 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12.000. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Muka 8 / 12 . Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. b. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. Sekiranya anda menerima mesej ralat. sila klik butang Seterusnya. Setelah selesai. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. 16.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. 11. 14. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. 15. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. 13.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10.

Klik pada Status Permohonan di sebelah atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. d. 17. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Pemohon boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan dengan Jadual Ujian/Peperiksaan. Jadual Temu Duga ataupun Keputusan Temu Duga. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka. 20. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Muka 9 / 12 .2-6 Skrin Status Permohonan 18. 19. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Keputusan Ujian/Peperiksaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. Pada skrin utama.

22. 23. Walau bagaimanapun. 1. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. Langkah-langkah: 1. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1.2-7 Skrin Keluar Daripada Borang 21. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon.3-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 10 / 12 . Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1.3 Lupa Kata Laluan Merupakan fungsi di mana pemohon yang lupa kata laluan boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA.

3-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 11 / 12 . Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru. 6. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 1. Skrin ini akan dipaparkan: Rajah 1. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru.3-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7.3-2: Skrin Lupa Kata Laluan 4. 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. Jika tiada sebarang masalah. 5. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. ralat seperli berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Kemudian tekan butang Hantar.

Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan bila-bila masa. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. 11.3-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. Pemohon perlulah menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel yang dinyatakan. contoh makluman adalah seperti berikut: Rajah 1. Jika tidak. Setelah menerima emel.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 8. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Muka 12 / 12 . 13.3-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10. 9. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful