Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.1

Daftar Akaun Baru Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi

membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan berikut :

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.1-1 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Muka 1 / 12

Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. 6. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. 8. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda. Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. tekan butang Daftar.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. 9. Untuk makluman. Setelah semua maklumat dimasukkan.1-2 Skrin Daftar Akaun Baru 5. 7. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). Mesej ini akan dipaparkan: Muka 2 / 12 . Oleh itu. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan.

Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. 13. hotmail. Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. 14.1-3 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10.1-4 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru 11. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di Muka 3 / 12 .1-5 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12. ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain. sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. gmail.

Pihak tuan/puan dipohon untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud dan bagi tujuan verifikasi. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. 17. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1.1-6 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru 16. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah dipohon. 15.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i server email berkenaan. Sekiranya emel tersilap semasa mendaftar. Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA: Rajah 1. 19. Jika tidak. Maklumat yang diperlukan adalah seperti : Muka 4 / 12 .1-7 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 18.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Langkah-langkah: 1. Kad Pengenalan b. Nama calon c. No. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa.my. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Telefon Bimbit e. Tarikh Pendaftaran dilakukan 20. No.2 Daftar Masuk Borang SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. E-Mel yang sepatutnya dimasukkan g.gov.2-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 5 / 12 . 1. Alamat d. E-Mel yang tersilap dimasukkan f.

3. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1.2-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 1. 4. Kemudian tekan butang Log Masuk.2-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 6 / 12 . Jika tersalah taip kata laluan. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA.

Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. 8. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan mereka sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. 9.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6.2-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 1. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan. Jika tiada sebarang ralat.2-5 Skrin Borang SPA8i Muka 7 / 12 . Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. Rajah 1. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru.

Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. sila klik butang Seterusnya. 11. Sekiranya anda menerima mesej ralat. 16. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses.2-5 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12.000. Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. 13. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. Sekiranya anda menerima mesej ralat. 14. Setelah selesai.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Muka 8 / 12 . 15. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. Untuk kembali ke muka surat borang. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. Rajah 1. b.

Klik pada Status Permohonan di sebelah atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka. 20. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Muka 9 / 12 . Pada skrin utama. 17. Jadual Temu Duga ataupun Keputusan Temu Duga.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. 19. Pemohon boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan dengan Jadual Ujian/Peperiksaan. d.2-6 Skrin Status Permohonan 18. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. Keputusan Ujian/Peperiksaan. mesej Belum Diproses akan dipaparkan.

22.2-7 Skrin Keluar Daripada Borang 21.3 Lupa Kata Laluan Merupakan fungsi di mana pemohon yang lupa kata laluan boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. Langkah-langkah: 1. Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Walau bagaimanapun.3-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 10 / 12 . 23. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon. 1.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. Jika tiada sebarang masalah. ralat seperli berikut akan dipaparkan: Rajah 1. 3.3-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7. 5. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 1.3-2: Skrin Lupa Kata Laluan 4. 6. Kemudian tekan butang Hantar. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru. Skrin ini akan dipaparkan: Rajah 1.3-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 11 / 12 .

Jika tidak. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. 9. Setelah menerima emel. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. 11. contoh makluman adalah seperti berikut: Rajah 1. 13.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 8.3-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12.3-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10. Muka 12 / 12 . Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan bila-bila masa. Pemohon perlulah menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel yang dinyatakan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful