P. 1
PanduanDaftarAkaunBaru

PanduanDaftarAkaunBaru

|Views: 33|Likes:
Published by Nor Adila

More info:

Published by: Nor Adila on Apr 30, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/30/2012

pdf

text

original

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.1

Daftar Akaun Baru Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi

membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan berikut :

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.1-1 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Muka 1 / 12

Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan).1-2 Skrin Daftar Akaun Baru 5. Setelah semua maklumat dimasukkan. Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. tekan butang Daftar. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. 6. Oleh itu. 9. 8. Mesej ini akan dipaparkan: Muka 2 / 12 . 7. Untuk makluman.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama.

Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. hotmail. 14. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain. Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan.1-4 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru 11. Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di Muka 3 / 12 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan. gmail. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo.1-5 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12.1-3 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10. 13.

19. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Jika tidak. Pihak tuan/puan dipohon untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran. Sekiranya emel tersilap semasa mendaftar. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud dan bagi tujuan verifikasi. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah dipohon. Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA: Rajah 1.1-7 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 18. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i server email berkenaan. 15. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Maklumat yang diperlukan adalah seperti : Muka 4 / 12 .1-6 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru 16. 17.

Tarikh Pendaftaran dilakukan 20. Alamat d. No. 1. Nama calon c. Telefon Bimbit e. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa.my.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a.2 Daftar Masuk Borang SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. E-Mel yang sepatutnya dimasukkan g. E-Mel yang tersilap dimasukkan f. No.gov. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. Langkah-langkah: 1. Kad Pengenalan b. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1.2-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 5 / 12 .

2-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 6 / 12 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. Kemudian tekan butang Log Masuk.2-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 1. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA. 4. Jika tersalah taip kata laluan. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud. 3.

Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan. Jika tiada sebarang ralat. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 1.2-5 Skrin Borang SPA8i Muka 7 / 12 . Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. 9. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. Rajah 1.2-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7. Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan mereka sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. 8.

Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. Untuk kembali ke muka surat borang. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. 13. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon.2-5 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12. Rajah 1. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. Sekiranya anda menerima mesej ralat. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. 14. 16. Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. 15. Setelah selesai. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.000. sila klik butang Seterusnya. Muka 8 / 12 .00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. 11. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. b.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan.

mesej Belum Diproses akan dipaparkan. Pemohon boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan dengan Jadual Ujian/Peperiksaan. 20. d. Keputusan Ujian/Peperiksaan. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka. Pada skrin utama. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Jadual Temu Duga ataupun Keputusan Temu Duga.2-6 Skrin Status Permohonan 18. 17. Klik pada Status Permohonan di sebelah atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Muka 9 / 12 . 19. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c.

23. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon. Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini. 22. Walau bagaimanapun.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. 1. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Langkah-langkah: 1. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini.2-7 Skrin Keluar Daripada Borang 21.3 Lupa Kata Laluan Merupakan fungsi di mana pemohon yang lupa kata laluan boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA.3-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 10 / 12 . semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini.

3-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 11 / 12 . 5. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 1.3-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. ralat seperli berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru. Jika tiada sebarang masalah. Skrin ini akan dipaparkan: Rajah 1.3-2: Skrin Lupa Kata Laluan 4. Kemudian tekan butang Hantar. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. 3. 6.

Pemohon perlulah menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel yang dinyatakan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 8. Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan bila-bila masa. Setelah menerima emel. Jika tidak. 9. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1.3-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10.3-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. 11. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. 13. contoh makluman adalah seperti berikut: Rajah 1. Muka 12 / 12 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->