P. 1
PanduanDaftarAkaunBaru

PanduanDaftarAkaunBaru

|Views: 33|Likes:

More info:

Published by: Nor Adila Che Mahmood on Apr 30, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/30/2012

pdf

text

original

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.1

Daftar Akaun Baru Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi

membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan berikut :

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.1-1 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Muka 1 / 12

6.1-2 Skrin Daftar Akaun Baru 5. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. 8. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. Setelah semua maklumat dimasukkan. 9. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut. 7. tekan butang Daftar. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). Untuk makluman. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda. Mesej ini akan dipaparkan: Muka 2 / 12 . Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. Oleh itu.

Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di Muka 3 / 12 .1-4 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru 11. ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo. gmail. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. 13.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1.1-3 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10. hotmail. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. 14. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut.1-5 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12. Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan.

Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i server email berkenaan. Sekiranya emel tersilap semasa mendaftar. Maklumat yang diperlukan adalah seperti : Muka 4 / 12 . Jika tidak. 19. 17. Pihak tuan/puan dipohon untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran. 15. Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA: Rajah 1.1-7 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 18. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1.1-6 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru 16. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud dan bagi tujuan verifikasi. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah dipohon. pautan ini tidak lagi boleh digunakan.

Alamat d. Kad Pengenalan b.2 Daftar Masuk Borang SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan.my. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1.gov. Telefon Bimbit e.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Tarikh Pendaftaran dilakukan 20. 1. E-Mel yang tersilap dimasukkan f. No. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. Langkah-langkah: 1.2-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 5 / 12 . E-Mel yang sepatutnya dimasukkan g. Nama calon c. No. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa.

2-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5. Jika tersalah taip kata laluan. 4. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA. 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 1.2-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 6 / 12 . ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Kemudian tekan butang Log Masuk.

Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. 9. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 1. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. Rajah 1. Jika tiada sebarang ralat. Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan mereka sebelum boleh mengisi borang pendaftaran.2-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7. 8.2-5 Skrin Borang SPA8i Muka 7 / 12 . Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru.

Untuk kembali ke muka surat borang. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 15. Sekiranya anda menerima mesej ralat. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. Sekiranya anda menerima mesej ralat. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. sila klik butang Seterusnya. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. Muka 8 / 12 . 14. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Rajah 1. Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Setelah selesai. Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. b.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. 16. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. 13.000. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. 11.2-5 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu.

Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. 19. Pemohon boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan dengan Jadual Ujian/Peperiksaan. Klik pada Status Permohonan di sebelah atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. 20.2-6 Skrin Status Permohonan 18. Pada skrin utama. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Muka 9 / 12 . 17. d. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. Keputusan Ujian/Peperiksaan. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Jadual Temu Duga ataupun Keputusan Temu Duga.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c.

1. Langkah-langkah: 1. 22. Walau bagaimanapun.3-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 10 / 12 . Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini.2-7 Skrin Keluar Daripada Borang 21. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon.3 Lupa Kata Laluan Merupakan fungsi di mana pemohon yang lupa kata laluan boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini. 23.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1.

3-2: Skrin Lupa Kata Laluan 4.3-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 11 / 12 . Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru. 3.3-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. 6. 5. ralat seperli berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru. Kemudian tekan butang Hantar. Jika tiada sebarang masalah. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 1. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. Skrin ini akan dipaparkan: Rajah 1.

9. 13.3-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. 11. contoh makluman adalah seperti berikut: Rajah 1. Setelah menerima emel. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Pemohon perlulah menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel yang dinyatakan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Jika tidak.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 8.3-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. Muka 12 / 12 . Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan bila-bila masa.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->