Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.1

Daftar Akaun Baru Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi

membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan berikut :

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.1-1 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Muka 1 / 12

1-2 Skrin Daftar Akaun Baru 5. 7. 8. tekan butang Daftar.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. 6. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. Oleh itu. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). 9. Setelah semua maklumat dimasukkan. Untuk makluman. Mesej ini akan dipaparkan: Muka 2 / 12 .

Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. 14. Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. 13.1-4 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru 11. hotmail. sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo.1-3 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. gmail. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel.1-5 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di Muka 3 / 12 . Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain.

Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA: Rajah 1. 17.1-6 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru 16. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah dipohon. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud dan bagi tujuan verifikasi. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Pihak tuan/puan dipohon untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran. Maklumat yang diperlukan adalah seperti : Muka 4 / 12 . Jika tidak. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. 19. Sekiranya emel tersilap semasa mendaftar. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. 15.1-7 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 18.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i server email berkenaan.

E-Mel yang tersilap dimasukkan f. Alamat d.2-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 5 / 12 . Nama calon c. 1. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa. Kad Pengenalan b. Telefon Bimbit e.2 Daftar Masuk Borang SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. No.my. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1.gov. No. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. Langkah-langkah: 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Tarikh Pendaftaran dilakukan 20. E-Mel yang sepatutnya dimasukkan g.

ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1.2-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 6 / 12 . 3. 4. Jika tersalah taip kata laluan. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA. Kemudian tekan butang Log Masuk. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud.2-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2.

Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan mereka sebelum boleh mengisi borang pendaftaran.2-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7. 8. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. Jika tiada sebarang ralat. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 1. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. 9. Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6.2-5 Skrin Borang SPA8i Muka 7 / 12 . Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan.

15. Sekiranya anda menerima mesej ralat. 11. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. 14.000. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. Muka 8 / 12 . Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. 16. sila klik butang Seterusnya.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. Sekiranya anda menerima mesej ralat. b. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. Rajah 1.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Setelah selesai. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. Untuk kembali ke muka surat borang. 13.2-5 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.

Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. 20. Pemohon boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan dengan Jadual Ujian/Peperiksaan. Pada skrin utama. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. mesej Belum Diproses akan dipaparkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. 17.2-6 Skrin Status Permohonan 18. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka. Keputusan Ujian/Peperiksaan. 19. d. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Muka 9 / 12 . Jadual Temu Duga ataupun Keputusan Temu Duga. Klik pada Status Permohonan di sebelah atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan.

Walau bagaimanapun. Langkah-langkah: 1.3 Lupa Kata Laluan Merupakan fungsi di mana pemohon yang lupa kata laluan boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA. 22.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini.2-7 Skrin Keluar Daripada Borang 21. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. 23. 1. Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini.3-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 10 / 12 . semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini.

Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru. Skrin ini akan dipaparkan: Rajah 1.3-2: Skrin Lupa Kata Laluan 4.3-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 11 / 12 . Jika tiada sebarang masalah. ralat seperli berikut akan dipaparkan: Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 1. 5. Kemudian tekan butang Hantar. 3. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. 6.3-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7.

Pemohon perlulah menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel yang dinyatakan. 13. Jika tidak. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. 9. 11. contoh makluman adalah seperti berikut: Rajah 1. Setelah menerima emel. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut.3-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1.3-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10. Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan bila-bila masa.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 8. Muka 12 / 12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful