Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.1

Daftar Akaun Baru Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi

membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan berikut :

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.1-1 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Muka 1 / 12

Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. 7.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. tekan butang Daftar. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda.1-2 Skrin Daftar Akaun Baru 5. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. 8. Setelah semua maklumat dimasukkan. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). Oleh itu. Mesej ini akan dipaparkan: Muka 2 / 12 . Untuk makluman. 9. 6. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut.

sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di Muka 3 / 12 .1-4 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru 11. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. hotmail.1-5 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12. Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1.1-3 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10. Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. gmail. 13. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. 14.

Maklumat yang diperlukan adalah seperti : Muka 4 / 12 . sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud dan bagi tujuan verifikasi. Jika tidak. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. 15. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i server email berkenaan.1-7 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 18. Pihak tuan/puan dipohon untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. 19. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah dipohon. Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA: Rajah 1. 17.1-6 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru 16. Sekiranya emel tersilap semasa mendaftar. pautan ini tidak lagi boleh digunakan.

1.2 Daftar Masuk Borang SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran.2-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 5 / 12 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Telefon Bimbit e. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa. E-Mel yang sepatutnya dimasukkan g.gov. No. E-Mel yang tersilap dimasukkan f. Kad Pengenalan b. Tarikh Pendaftaran dilakukan 20. No. Alamat d. Nama calon c. Langkah-langkah: 1.my.

Kemudian tekan butang Log Masuk. 3. Jika tersalah taip kata laluan. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA.2-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 6 / 12 . ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. 4.2-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 1.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. Rajah 1. 9.2-5 Skrin Borang SPA8i Muka 7 / 12 . pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan mereka sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. Jika tiada sebarang ralat. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 1.2-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan. 8.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. Muka 8 / 12 . Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. sila klik butang Seterusnya. Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. 11. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Rajah 1. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.000. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 13. b. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Untuk kembali ke muka surat borang. 15. 14. Setelah selesai. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 16. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2.2-5 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses.

Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka. 17. 20. Pada skrin utama. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Jadual Temu Duga ataupun Keputusan Temu Duga. Pemohon boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan dengan Jadual Ujian/Peperiksaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. 19. d.2-6 Skrin Status Permohonan 18. Keputusan Ujian/Peperiksaan. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. Klik pada Status Permohonan di sebelah atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Muka 9 / 12 .

3-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 10 / 12 . Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon. Walau bagaimanapun. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Langkah-langkah: 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini.2-7 Skrin Keluar Daripada Borang 21. 22. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini.3 Lupa Kata Laluan Merupakan fungsi di mana pemohon yang lupa kata laluan boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA. 23. 1.

6. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru. Kemudian tekan butang Hantar. Jika tiada sebarang masalah.3-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7.3-2: Skrin Lupa Kata Laluan 4. 5. Skrin ini akan dipaparkan: Rajah 1. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 1. ralat seperli berikut akan dipaparkan: Rajah 1.3-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 11 / 12 . 3.

13.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 8. 9.3-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Pemohon perlulah menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel yang dinyatakan. contoh makluman adalah seperti berikut: Rajah 1. pautan ini tidak lagi boleh digunakan.3-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. Setelah menerima emel. 11. Jika tidak. Muka 12 / 12 . Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan bila-bila masa.