Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.1

Daftar Akaun Baru Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi

membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan berikut :

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.1-1 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Muka 1 / 12

Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan.1-2 Skrin Daftar Akaun Baru 5. Setelah semua maklumat dimasukkan. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Oleh itu. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut. Untuk makluman. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). 8. Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. 9. Mesej ini akan dipaparkan: Muka 2 / 12 . 7. tekan butang Daftar. 6.

Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. hotmail. Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1.1-4 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru 11.1-5 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. 14.1-3 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10. gmail. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. 13. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di Muka 3 / 12 . ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo.

pautan ini tidak lagi boleh digunakan. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud dan bagi tujuan verifikasi. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah dipohon.1-6 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru 16. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Jika tidak. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. 15. 19. Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA: Rajah 1. Sekiranya emel tersilap semasa mendaftar.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i server email berkenaan. 17. Maklumat yang diperlukan adalah seperti : Muka 4 / 12 .1-7 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 18. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Pihak tuan/puan dipohon untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran.

2-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 5 / 12 .2 Daftar Masuk Borang SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. E-Mel yang tersilap dimasukkan f. Alamat d. Langkah-langkah: 1.my. No. Nama calon c.gov. Kad Pengenalan b. Tarikh Pendaftaran dilakukan 20.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa. Telefon Bimbit e. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. No. 1. E-Mel yang sepatutnya dimasukkan g.

3.2-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 6 / 12 .2-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5. Kemudian tekan butang Log Masuk. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. 4. Jika tersalah taip kata laluan. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2.

2-5 Skrin Borang SPA8i Muka 7 / 12 . Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan. 9.2-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7. Rajah 1. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 1. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. Jika tiada sebarang ralat. 8. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan mereka sebelum boleh mengisi borang pendaftaran.

00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu.000.2-5 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12. sila klik butang Seterusnya. Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. 16. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. Untuk kembali ke muka surat borang. Muka 8 / 12 . Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Rajah 1. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sekiranya anda menerima mesej ralat. b. 11. 15.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. Setelah selesai. Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. Sekiranya anda menerima mesej ralat. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. 13. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. 14.

17. Klik pada Status Permohonan di sebelah atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Keputusan Ujian/Peperiksaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Pemohon boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan dengan Jadual Ujian/Peperiksaan. d. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. 19. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Pada skrin utama.2-6 Skrin Status Permohonan 18. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Muka 9 / 12 . 20. Jadual Temu Duga ataupun Keputusan Temu Duga.

3-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 10 / 12 . semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini. 22. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon.3 Lupa Kata Laluan Merupakan fungsi di mana pemohon yang lupa kata laluan boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA. 23.2-7 Skrin Keluar Daripada Borang 21.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Walau bagaimanapun. Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini. 1. Langkah-langkah: 1.

Skrin ini akan dipaparkan: Rajah 1. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru.3-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. 3. Kemudian tekan butang Hantar. 6. 5. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. Jika tiada sebarang masalah. ralat seperli berikut akan dipaparkan: Rajah 1.3-2: Skrin Lupa Kata Laluan 4. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 1.3-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 11 / 12 .

13.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 8. Jika tidak. Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan bila-bila masa. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. 9. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. contoh makluman adalah seperti berikut: Rajah 1.3-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10. 11. Pemohon perlulah menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel yang dinyatakan. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. Setelah menerima emel.3-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. Muka 12 / 12 .