Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.1

Daftar Akaun Baru Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi

membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.

Langkah-langkah: 1. Klik pautan berikut :

2. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.1-1 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

3. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan daftar akaun baru untuk memudahkan pemohon mendaftar masuk Borang SPA8i. 4. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Muka 1 / 12

7.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1. Untuk makluman. 8. 9.1-2 Skrin Daftar Akaun Baru 5. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). Oleh itu. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. Pemohon perlu memasukkan alamat emel peribadi yang sah dan aktif. Setelah semua maklumat dimasukkan. tekan butang Daftar. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan emel. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID anda. 6. Mesej ini akan dipaparkan: Muka 2 / 12 . pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat emel serta kata laluan emel tersebut.

1-3 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 10. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di Muka 3 / 12 . sila tunggu dalam tempoh 24 jam untuk penerimaan emel berkenaan. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula emel dari SPA sebagai ‘not spam/junk/bulk mail’. Sekiranya emel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. ymail atau mana-mana perkhidmatan emel popular yang lain. Klik butang Ok dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Sekiranya emel yang digunakan adalah emel dari yahoo. Klik butang Cancel untuk batal dan klik Ok untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1.1-4 Skrin Pasti MyKad dan Emel Daftar Akaun Baru 11. hotmail. 14. gmail. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan emel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. 13.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1.1-5 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 12. Pemohon perlu menyemak emel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut.

17. Sekiranya emel tersilap semasa mendaftar. Pihak tuan/puan dipohon untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima emel selepas tempoh 24 jam dari tarikh pendaftaran.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i server email berkenaan. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. 15. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah dipohon. pautan ini tidak lagi boleh digunakan.1-6 Skrin Emel Pengaktifan Akaun Baru 16. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat semula kerana MyID telah wujud dan bagi tujuan verifikasi. 19.1-7 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 18. Jika tidak. Maklumat yang diperlukan adalah seperti : Muka 4 / 12 . Berikut merupakan contoh emel yang diterima daripada pihak SPA: Rajah 1.

Kad Pengenalan b. E-Mel yang tersilap dimasukkan f. E-Mel yang sepatutnya dimasukkan g. Langkah-langkah: 1. Alamat d.2-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 5 / 12 . No. Hantarkan semua maklumat di atas ke emel HantarPengaktifan@spa. 1. Telefon Bimbit e.my.gov.2 Daftar Masuk Borang SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. No. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. Nama calon c.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Tarikh Pendaftaran dilakukan 20.

2-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 5.2-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 6 / 12 . ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 1. 3. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud. Jika tersalah taip kata laluan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. Kemudian tekan butang Log Masuk. 4. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk emel yang diterima daripada SPA. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1.

pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i.2-4 Skrin Tukar Kata Laluan 7. Rajah 1. 9. 8. Jika tiada sebarang ralat. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Semua pemohon baru diwajibkan menukar kata laluan mereka sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Rajah 1. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru.2-5 Skrin Borang SPA8i Muka 7 / 12 .

Setelah selesai. Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.2-5 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 12. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. Pemohon perlu memasukkan maklumat mengikut kelayakan tertinggi pemohon terlebih dahulu dan semua maklumat wajib seperti mana yang dikehendaki. 11. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.000. 16.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. 14. 15.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Rajah 1. Muka 8 / 12 . Tiada lagi kategori borang yang boleh dipilih oleh pemohon. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik butang HANTAR. b. Pemohon dikehendaki menentukan Kelayakan Tertinggi terlebih dahulu sebelum boleh memilih jawatan yang ingin dipohon. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Untuk kembali ke muka surat borang. sila klik butang Seterusnya. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Skrin Pemberitahuan akan dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. 13.

Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Keputusan Ujian/Peperiksaan. Pada skrin utama. Klik pada Status Permohonan di sebelah atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Pemohon boleh melihat jika ada sebarang urusan yang berkaitan dengan Jadual Ujian/Peperiksaan. klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Muka 9 / 12 . d. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. 17. 20.2-6 Skrin Status Permohonan 18. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Jadual Temu Duga ataupun Keputusan Temu Duga. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. 19. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Terdapat Status Pemohonan bagi memudahkan pemohon membuat semakan mengenai status permohonan mereka.

1.2-7 Skrin Keluar Daripada Borang 21. 22. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan dan dikemaskini. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 1.3 Lupa Kata Laluan Merupakan fungsi di mana pemohon yang lupa kata laluan boleh memohon kata laluan mereka tanpa perlu menghubungi pihak SPA. Langkah-langkah: 1. Walau bagaimanapun. Pemohon akan dapat melihat maklumat terdahulu jika daftar masuk semula ke dalam borang ini. 23. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini.3-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 10 / 12 . Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 1.

3-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 7. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 1. 5. Jika emel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru. Kemudian tekan butang Hantar. 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. ralat seperli berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Skrin ini akan dipaparkan: Rajah 1.3-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 11 / 12 . 6. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. Jika tiada sebarang masalah.3-2: Skrin Lupa Kata Laluan 4. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan Emel yang telah digunakan semasa membuat Daftar Akaun Baru.

Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam emel tersebut. Pemohon boleh mengemaskini borang pendaftaran pekerjaan SPA8i atau melihat status permohonan bila-bila masa.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 8. Pemohon diwajibkan klik pada pautan ( Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda ) yang dinyatakan dalam emel bagi tempoh 24 jam. Pemohon perlulah menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi emel yang dinyatakan. 9. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Setelah menerima emel. Jika tidak. 11.3-5: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 10. contoh makluman adalah seperti berikut: Rajah 1. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1.3-6: Skrin Emel Pengaktifan Kata Laluan 12. 13. Muka 12 / 12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful