Amaun RM1 ( J$1) Jumlah modal terkumpul Formula: (1+i) 1.

n

Atikah menyimpan RM200 selama 20 tahun di dalam Amanah Saham Bumiputra dengan kadar faedah 8% setahun. Berapakah jumlah wang simpanan Atikah di akhir jangka masa ini ? Boon berhasrat untuk memiliki sebuah komputer riba iMAC yang berharga RM6000 dalam tempoh 4 tahun dari sekarang. Beliau menyimpan RM100 sebulan di dalam bank dengan kadar faedah 7% setahun. Nilaikan jumlah yang terkumpul dan adakah hasrat Boon tercapai?

2.

Nilai Kini RM1 (PV) Berapa jumlah wang yg perlu dilaburkan hari ini utk memperolehi RM ?? pada n tahun.. Formula: 1 = Amaun RM1 1. 1

(1+i) n

George memerlukan RM350,000 untuk memiliki sebuah kereta BMW 7 Series yang menjadi idamannya sejak kecil. Beliau berhasrat memiliki kereta tersebut dalam masa 10 tahun lagi. Kirakan berapakah yang perlu disimpan oleh George jika bank memberikan faedah sebanyak 9% setahun.

2.

Helmi pemilik Mutiara Motor iaitu kedai menjual kereta import terkemuka di Johor Bahru. Beliau dinasihati oleh perunding kewangan beliau untuk menukar imej kedainya bagi menarik minat ramai pembeli dalam tempoh 5 tahun sekali. Anggaran kos keseluruhannya ialah RM80,000. Berapakah yang mesti dilabur sekarang agar ia memperolehi jumlah kos tersebut.

Amaun RM1 Setahun / Jumlah $1 Setahun Nilai terkumpul jika disimpan RM? setiap tahun dalam tempoh n tahun Formula : A – 1 = ( 1 + i) n - 1 i i 1. RM200 dilaburkan pada tiap penghujung tahun ke dalam BSN dengan faedah kompuan 6.5%. Apakah jumlah yang akan terkumpul selepas 20 tahun?

5%. Hitungkan Dana Terikat Tahunan untuk menghasilkan RM25000 dalam masa 21 tahun dengan kadar faedah 7.000 seekar. Syazwani menyimpan RM50 setiap bulan selama 15 tahun di dalam Tabung Haji dengan kadar faedah 9% setahun.1 Sekiranya wang dilaburkan pada awal setiap tahun.5% jika bayaran dibuat (i) pada permulaan setiap tahun. Kasturi memiliki sebuah rumah di Shah Alam yang diperbuat daripada kayu jati yang diketahui umum kos penyelenggaraan yang sangat tinggi. Beliau dinasihati oleh kontraktor untuk siling dalam masa 10 tahun lagi dengan kos RM50. jika modal dilaburkan dengan kadar faedah 8.berapa perlu disimpan setiap tahun ??? Formula : S = i A–1 = i ( 1 + i) n . Fitri memiliki kebun kelapa sawit seluas 12 ekar. 1. Beliau perlu menanam semula kelapa sawitnya selepas 15 tahun. Berapakah jumlah yang terkumpul oleh Syazwani? Annual Sinking Fund (Dana Terikat Tahunan) Untuk dapat RM ?? pada penghujung n tahun…. Faedah kompaun semasa adalag pada kadar 9. formulanya S= i ( 1+i) n+ 1 – 1 **** PERHATIAN**** bagi perlaburan di awal tahun perlulah n+1 bukan n-1 seperti yg diajar sebelum ini….5% setahun. Anggaran kos penanaman semula ialah RM15.000. Kirakan berapa jumlah modal yang perlu dilabur pada setiap tahun sekiranya perlaburan tersebut dibuat pada awal setiap tahun. Semakan juga perlu dilakukan dengan menggunakan formula Amaun RM1 setahun. 3. Semakan juga perlu dilakukan. . 4.2. Azra bercita-cita membuka sebuah ajen harta tanah dalam tempoh 15 tahun dari sekarang. Kos tersebut dianggar berjumlah RM200. Kira jumlah yang perlu disimpan tiap-tiap tahun untuk memperolehi jumlah tersebut.000. Kirakan berapakah jumlah yang perlu disimpan oleh Azra setiap bulan sekiranya faedah kompuan adalah pada kadar 8%. 2. dan (ii) pada penghujung tiap tahun.

000 setahun. berapakah nilai pendapatan Gophinath yang diterima selama-lamanya.5%.. 2. kirakan nilai modal kepentingan Shahrir. Jika ia memerlukan kadar pulangan 7. Tuan tanah menerima sewa RM100 sebulan dari penyewanya untuk selama 20 tahun akan datang. Shahrir ialah tuan punya kepentingan pegangan kekal bagi sebuah firma penilaian terkemuka di Kuala Lumpur yang mendatangkan hasil pulangan pendapatan bersih sebanyak RM550. nilaikan keseluruhan pendapan Poh Lee pada hari ini. Poh Lee menerima RM27000 setahun selama 25 tahun hasil daripada sewaan rumahnya di Johor Bahru.5%... Formula: 1 – PV = 1 1 I (1+ i)n I 1.. Anggaplah faedah ialah 8%. Gophinath menerima RM5000 setiap tahun hasil dari kebun pisangnya.Nilai Kini RM1 Setahun / Angka Belian Tahun/ YP (Year Purchase) Berapa perlu simpan hari ini.. YP ada 2 Jenis i) YP satu Kadar (YP single rate) ii) YP dua Kadar (YP dual rate) i) YP Satu Kadar Angka Belian Tahunan ke Abadi Nilai masa kini ke atas penerimaan RM1 setiap tahun pada akhir tiap2 tahun ke abadi…. Anggaplah kadar bunga kompaun ialah 8.. Jika modal yang dilaburkan dengan kadar faedah 9. apakah nilai modal pendapatan tersebut? 2. .5%. Formula: 1 i 1.jika setiap tahun terima RM? untuk n tahun.

2..Angka Belian Tahunan (ABT) Pengembalian ke Abadi Nilai kini ke atas penerimaan RM1 setiap tahun selamanya tetapi hanya boleh diterima setelah n tahun Formula: NK$1 x ABT ke Abadi ‘1 1 (1+i)n x i 1.. Syazwana menerima RM2400 setiap bulan selama 10 tahun. Beliau akan mmenerima RM12000 tiap-tiap tahun hingga ke abadi. Nilaikan keseluruhan pendapatan Syazwana jika modal yang dilaburkannya pada kadar 11% setahun. ii) YP Dua Kadar Latihan utk ini akan diberi kemudian.. Pendapatan Syazwana meningkat sebanyak 15% setahun pada tahun ke 11 selama 10 tahun dan seterusnya pendapatan beliau terus meningkat sebanyak 10% setahun sehingga selama-lamanya. Good Luck. . Nelly berumur 19 tahun pada hari ini.5%. Kadar fareadn adalah 7. Nelly menerima wasiat dari datuknya agar diberi elaun sara hidup pada umurnya 25 tahun. kirakan keseluruhan pendapatan Nelly....

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful