P. 1
Pembentukan Malaysia

Pembentukan Malaysia

|Views: 425|Likes:
Published by Peiq Johansson

More info:

Published by: Peiq Johansson on May 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/08/2014

pdf

text

original

Singapura dan Brunei jika negeri-negeri tersebut bergabung dengan Tanah Melayu bagi membentuk Persekutuan Malaysia. Sabah. Singapura dan Brunei. Mempercepatkan kemerdekaan  Pihak British hanya memberikan kemerdekaan kepada Sabah. . semasa berucap dalam satu majlis bersama Persatuan Wartawan Luar Asia Tenggara di Singapura. Sarawak. Sarawak. Negerinegeri yang dicadangkan ialah Tanah Melayu.Pada 27 Mei 1961. Tunku Abdul Rahman telah mengemukakan idea pembentukan Malaysia.

Suruhanjaya Cobbold pula ditubuhkan bagi meninjau pendapat penduduk Sarawak dan Sabah untuk menyertai gagasan Malaysia. . Jawatankuasa ini bertanggungjawab memberikan penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah tentang pembentukan Malaysia. Selain itu.Memajukan sosioekonomi  Gabungan negeri dalam Persekutuan Malaysia menyebabkan jumlah penduduk bertambah. Keseimbangan kaum  Jumlah penduduk bumiputera dan bukan bumiputera dapat diseimbangkan. pasaran barangan akan mendapat permintaan lebih tinggi. Bagi menjayakan usaha untuk membentuk Persekutuan Malaysia. Oleh itu. Keselamatan dan kestabilan Negara  Kemasukan Singapura dan Sarawak dalam Persekutuan Malaysia dapat mengatasi penyebaran fahaman komunis. Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia telah ditubuhkan.

Gambar di bawah menunjukkan tokoh-tokoh yang menjayakan Malaysia.Pembentukan Malaysia telah dapat dijayakan dengan sumbangan tokoh-tokoh yang berwibawa. wakil Persekutuan Tanah Melayu dan merupakan Perdana Menteri. 1) Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj. wakil Sabah dan pemimpin parti USNO. . 2) Tun Datu Mustapha bin Datu Harun.

. wakil Sabah dan pemimpin parti UNKO. iaitu pada 9 Ogos 1965. 4) Lee Kuan Yew. 5) Temenggong Jugah anak Barieng. ditandatangani di London oleh pemimpin Tanah Melayu.3) Tun Fuad Stephens. Perjanjian wakil Sarawak dan pemimpin Persekutuan Malaysia telah parti PESAKA. Singapura telah dipisahkan daripada Persekutuan Malaysia. Sarawak dan Singapura dengan pihak British. Namun dua tahun selepas itu. wakil Singapura dan merupakan Perdana Menteri. Pada 9 Julai 1963. Sabah. Persekutuan Malaysia secara rasmi telah diisytiharkan pada 16 September 1963. Oleh itu.

27 Mei 1961 Idea awal pembentukan Malaysia dicadangkan oleh Tunku Abdul Rahman. .Dokumen Pemasyhuran Malaysia .

Penduduk Singapura bersetuju menyertai Malaysia. . Mereka bersetuju menyertai Malaysia.Julai 1961 Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia ditubuhkan untuk memberikan penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah. e 9 Julai 1963 Perjanjian Persekutuan Malaysia ditandatangani di London. September 1962 Referendum diadakan di Singapura. Februari 1962 Penubuhan Suruhanjaya Cobbold bagi meninjau pendapat penduduk Sarawak dan Sabah. .

16 September 1963 Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan pembentukan Persekutuan Malaysia. 3. 4. Sarawak dan Singapura. Persekutuan Malaysia telah diisytiharkan secara rasmi pada 16 September 1963. Bagaimanapun. Pemimpin-pemimpin yang terlibat terdiri daripada wakil Tanah Melayu. 1. 2. . Singapura telah dikeluarkan daripada Persekutuan Malaysia pada 9 Ogos 1965. Sabah.Perjanjian Perseketuan Malaysia telah ditandatangani di London pada 9 Julai 1963 dengan pihak British.

Sabah dan Sarawak. .5. Negeri yang berada dalam Persekutuan Malaysia ialah Tanah Melayu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->