P. 1
Pembentukan Malaysia

Pembentukan Malaysia

|Views: 340|Likes:
Published by Peiq Johansson

More info:

Published by: Peiq Johansson on May 01, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/08/2014

pdf

text

original

semasa berucap dalam satu majlis bersama Persatuan Wartawan Luar Asia Tenggara di Singapura. Tunku Abdul Rahman telah mengemukakan idea pembentukan Malaysia. Singapura dan Brunei. Sabah. .Pada 27 Mei 1961. Sarawak. Singapura dan Brunei jika negeri-negeri tersebut bergabung dengan Tanah Melayu bagi membentuk Persekutuan Malaysia. Mempercepatkan kemerdekaan  Pihak British hanya memberikan kemerdekaan kepada Sabah. Negerinegeri yang dicadangkan ialah Tanah Melayu. Sarawak.

Memajukan sosioekonomi  Gabungan negeri dalam Persekutuan Malaysia menyebabkan jumlah penduduk bertambah. Bagi menjayakan usaha untuk membentuk Persekutuan Malaysia. pasaran barangan akan mendapat permintaan lebih tinggi. Oleh itu. Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia telah ditubuhkan. Keselamatan dan kestabilan Negara  Kemasukan Singapura dan Sarawak dalam Persekutuan Malaysia dapat mengatasi penyebaran fahaman komunis. . Keseimbangan kaum  Jumlah penduduk bumiputera dan bukan bumiputera dapat diseimbangkan. Jawatankuasa ini bertanggungjawab memberikan penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah tentang pembentukan Malaysia. Suruhanjaya Cobbold pula ditubuhkan bagi meninjau pendapat penduduk Sarawak dan Sabah untuk menyertai gagasan Malaysia. Selain itu.

. 1) Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj. 2) Tun Datu Mustapha bin Datu Harun.Pembentukan Malaysia telah dapat dijayakan dengan sumbangan tokoh-tokoh yang berwibawa. wakil Sabah dan pemimpin parti USNO. Gambar di bawah menunjukkan tokoh-tokoh yang menjayakan Malaysia. wakil Persekutuan Tanah Melayu dan merupakan Perdana Menteri.

Perjanjian wakil Sarawak dan pemimpin Persekutuan Malaysia telah parti PESAKA. wakil Singapura dan merupakan Perdana Menteri. . Pada 9 Julai 1963. Persekutuan Malaysia secara rasmi telah diisytiharkan pada 16 September 1963. 4) Lee Kuan Yew. Sarawak dan Singapura dengan pihak British. Singapura telah dipisahkan daripada Persekutuan Malaysia. Namun dua tahun selepas itu. iaitu pada 9 Ogos 1965. ditandatangani di London oleh pemimpin Tanah Melayu. Oleh itu. Sabah. wakil Sabah dan pemimpin parti UNKO. 5) Temenggong Jugah anak Barieng.3) Tun Fuad Stephens.

.Dokumen Pemasyhuran Malaysia . 27 Mei 1961 Idea awal pembentukan Malaysia dicadangkan oleh Tunku Abdul Rahman.

Februari 1962 Penubuhan Suruhanjaya Cobbold bagi meninjau pendapat penduduk Sarawak dan Sabah. September 1962 Referendum diadakan di Singapura. .Julai 1961 Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia ditubuhkan untuk memberikan penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah. Mereka bersetuju menyertai Malaysia. e 9 Julai 1963 Perjanjian Persekutuan Malaysia ditandatangani di London. Penduduk Singapura bersetuju menyertai Malaysia. .

16 September 1963 Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan pembentukan Persekutuan Malaysia. Singapura telah dikeluarkan daripada Persekutuan Malaysia pada 9 Ogos 1965. Sabah. . Bagaimanapun. Sarawak dan Singapura. 3.Perjanjian Perseketuan Malaysia telah ditandatangani di London pada 9 Julai 1963 dengan pihak British. Pemimpin-pemimpin yang terlibat terdiri daripada wakil Tanah Melayu. 4. 2. 1. Persekutuan Malaysia telah diisytiharkan secara rasmi pada 16 September 1963.

Sabah dan Sarawak. . Negeri yang berada dalam Persekutuan Malaysia ialah Tanah Melayu.5.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->