Negerinegeri yang dicadangkan ialah Tanah Melayu. Sarawak. Tunku Abdul Rahman telah mengemukakan idea pembentukan Malaysia. Singapura dan Brunei. Sarawak. Singapura dan Brunei jika negeri-negeri tersebut bergabung dengan Tanah Melayu bagi membentuk Persekutuan Malaysia. Sabah. . semasa berucap dalam satu majlis bersama Persatuan Wartawan Luar Asia Tenggara di Singapura. Mempercepatkan kemerdekaan  Pihak British hanya memberikan kemerdekaan kepada Sabah.Pada 27 Mei 1961.

Jawatankuasa ini bertanggungjawab memberikan penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah tentang pembentukan Malaysia. Selain itu. Keselamatan dan kestabilan Negara  Kemasukan Singapura dan Sarawak dalam Persekutuan Malaysia dapat mengatasi penyebaran fahaman komunis. Keseimbangan kaum  Jumlah penduduk bumiputera dan bukan bumiputera dapat diseimbangkan. Suruhanjaya Cobbold pula ditubuhkan bagi meninjau pendapat penduduk Sarawak dan Sabah untuk menyertai gagasan Malaysia. Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia telah ditubuhkan. .Memajukan sosioekonomi  Gabungan negeri dalam Persekutuan Malaysia menyebabkan jumlah penduduk bertambah. Bagi menjayakan usaha untuk membentuk Persekutuan Malaysia. pasaran barangan akan mendapat permintaan lebih tinggi. Oleh itu.

2) Tun Datu Mustapha bin Datu Harun.Pembentukan Malaysia telah dapat dijayakan dengan sumbangan tokoh-tokoh yang berwibawa. wakil Sabah dan pemimpin parti USNO. Gambar di bawah menunjukkan tokoh-tokoh yang menjayakan Malaysia. wakil Persekutuan Tanah Melayu dan merupakan Perdana Menteri. . 1) Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj.

Oleh itu. Namun dua tahun selepas itu. Sarawak dan Singapura dengan pihak British. iaitu pada 9 Ogos 1965. 4) Lee Kuan Yew. ditandatangani di London oleh pemimpin Tanah Melayu. wakil Sabah dan pemimpin parti UNKO. 5) Temenggong Jugah anak Barieng.3) Tun Fuad Stephens. Singapura telah dipisahkan daripada Persekutuan Malaysia. Persekutuan Malaysia secara rasmi telah diisytiharkan pada 16 September 1963. Pada 9 Julai 1963. Sabah. wakil Singapura dan merupakan Perdana Menteri. . Perjanjian wakil Sarawak dan pemimpin Persekutuan Malaysia telah parti PESAKA.

27 Mei 1961 Idea awal pembentukan Malaysia dicadangkan oleh Tunku Abdul Rahman.Dokumen Pemasyhuran Malaysia . .

Februari 1962 Penubuhan Suruhanjaya Cobbold bagi meninjau pendapat penduduk Sarawak dan Sabah. September 1962 Referendum diadakan di Singapura. e 9 Julai 1963 Perjanjian Persekutuan Malaysia ditandatangani di London. Mereka bersetuju menyertai Malaysia. Penduduk Singapura bersetuju menyertai Malaysia.Julai 1961 Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia ditubuhkan untuk memberikan penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah. . .

Singapura telah dikeluarkan daripada Persekutuan Malaysia pada 9 Ogos 1965. Sarawak dan Singapura. 3. Pemimpin-pemimpin yang terlibat terdiri daripada wakil Tanah Melayu. 2. Persekutuan Malaysia telah diisytiharkan secara rasmi pada 16 September 1963.Perjanjian Perseketuan Malaysia telah ditandatangani di London pada 9 Julai 1963 dengan pihak British. 1. Bagaimanapun. 4. Sabah.16 September 1963 Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan pembentukan Persekutuan Malaysia. .

5. . Sabah dan Sarawak. Negeri yang berada dalam Persekutuan Malaysia ialah Tanah Melayu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful