Negerinegeri yang dicadangkan ialah Tanah Melayu. Sarawak. . Mempercepatkan kemerdekaan  Pihak British hanya memberikan kemerdekaan kepada Sabah. Singapura dan Brunei. Tunku Abdul Rahman telah mengemukakan idea pembentukan Malaysia. Sarawak. Sabah. semasa berucap dalam satu majlis bersama Persatuan Wartawan Luar Asia Tenggara di Singapura.Pada 27 Mei 1961. Singapura dan Brunei jika negeri-negeri tersebut bergabung dengan Tanah Melayu bagi membentuk Persekutuan Malaysia.

Bagi menjayakan usaha untuk membentuk Persekutuan Malaysia. . Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia telah ditubuhkan. Keseimbangan kaum  Jumlah penduduk bumiputera dan bukan bumiputera dapat diseimbangkan. Keselamatan dan kestabilan Negara  Kemasukan Singapura dan Sarawak dalam Persekutuan Malaysia dapat mengatasi penyebaran fahaman komunis. pasaran barangan akan mendapat permintaan lebih tinggi. Suruhanjaya Cobbold pula ditubuhkan bagi meninjau pendapat penduduk Sarawak dan Sabah untuk menyertai gagasan Malaysia. Selain itu.Memajukan sosioekonomi  Gabungan negeri dalam Persekutuan Malaysia menyebabkan jumlah penduduk bertambah. Oleh itu. Jawatankuasa ini bertanggungjawab memberikan penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah tentang pembentukan Malaysia.

wakil Sabah dan pemimpin parti USNO. 2) Tun Datu Mustapha bin Datu Harun. wakil Persekutuan Tanah Melayu dan merupakan Perdana Menteri. 1) Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj. Gambar di bawah menunjukkan tokoh-tokoh yang menjayakan Malaysia. .Pembentukan Malaysia telah dapat dijayakan dengan sumbangan tokoh-tokoh yang berwibawa.

. Persekutuan Malaysia secara rasmi telah diisytiharkan pada 16 September 1963. Pada 9 Julai 1963. ditandatangani di London oleh pemimpin Tanah Melayu. iaitu pada 9 Ogos 1965.3) Tun Fuad Stephens. wakil Singapura dan merupakan Perdana Menteri. Singapura telah dipisahkan daripada Persekutuan Malaysia. Perjanjian wakil Sarawak dan pemimpin Persekutuan Malaysia telah parti PESAKA. Sarawak dan Singapura dengan pihak British. Namun dua tahun selepas itu. Oleh itu. Sabah. 4) Lee Kuan Yew. wakil Sabah dan pemimpin parti UNKO. 5) Temenggong Jugah anak Barieng.

27 Mei 1961 Idea awal pembentukan Malaysia dicadangkan oleh Tunku Abdul Rahman.Dokumen Pemasyhuran Malaysia . .

Februari 1962 Penubuhan Suruhanjaya Cobbold bagi meninjau pendapat penduduk Sarawak dan Sabah. Mereka bersetuju menyertai Malaysia.Julai 1961 Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia ditubuhkan untuk memberikan penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah. Penduduk Singapura bersetuju menyertai Malaysia. . e 9 Julai 1963 Perjanjian Persekutuan Malaysia ditandatangani di London. . September 1962 Referendum diadakan di Singapura.

4. . Pemimpin-pemimpin yang terlibat terdiri daripada wakil Tanah Melayu. Persekutuan Malaysia telah diisytiharkan secara rasmi pada 16 September 1963.Perjanjian Perseketuan Malaysia telah ditandatangani di London pada 9 Julai 1963 dengan pihak British. Sarawak dan Singapura. Bagaimanapun. Sabah. 1. 3. 2.16 September 1963 Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan pembentukan Persekutuan Malaysia. Singapura telah dikeluarkan daripada Persekutuan Malaysia pada 9 Ogos 1965.

5. Negeri yang berada dalam Persekutuan Malaysia ialah Tanah Melayu. . Sabah dan Sarawak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful