Singapura dan Brunei. Sabah. semasa berucap dalam satu majlis bersama Persatuan Wartawan Luar Asia Tenggara di Singapura.Pada 27 Mei 1961. Mempercepatkan kemerdekaan  Pihak British hanya memberikan kemerdekaan kepada Sabah. Sarawak. Negerinegeri yang dicadangkan ialah Tanah Melayu. . Tunku Abdul Rahman telah mengemukakan idea pembentukan Malaysia. Singapura dan Brunei jika negeri-negeri tersebut bergabung dengan Tanah Melayu bagi membentuk Persekutuan Malaysia. Sarawak.

Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia telah ditubuhkan. . Keselamatan dan kestabilan Negara  Kemasukan Singapura dan Sarawak dalam Persekutuan Malaysia dapat mengatasi penyebaran fahaman komunis. Bagi menjayakan usaha untuk membentuk Persekutuan Malaysia. Suruhanjaya Cobbold pula ditubuhkan bagi meninjau pendapat penduduk Sarawak dan Sabah untuk menyertai gagasan Malaysia.Memajukan sosioekonomi  Gabungan negeri dalam Persekutuan Malaysia menyebabkan jumlah penduduk bertambah. Selain itu. Oleh itu. pasaran barangan akan mendapat permintaan lebih tinggi. Jawatankuasa ini bertanggungjawab memberikan penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah tentang pembentukan Malaysia. Keseimbangan kaum  Jumlah penduduk bumiputera dan bukan bumiputera dapat diseimbangkan.

wakil Sabah dan pemimpin parti USNO. wakil Persekutuan Tanah Melayu dan merupakan Perdana Menteri.Pembentukan Malaysia telah dapat dijayakan dengan sumbangan tokoh-tokoh yang berwibawa. 2) Tun Datu Mustapha bin Datu Harun. Gambar di bawah menunjukkan tokoh-tokoh yang menjayakan Malaysia. 1) Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj. .

Perjanjian wakil Sarawak dan pemimpin Persekutuan Malaysia telah parti PESAKA. Sabah. Singapura telah dipisahkan daripada Persekutuan Malaysia. wakil Sabah dan pemimpin parti UNKO. 4) Lee Kuan Yew. Persekutuan Malaysia secara rasmi telah diisytiharkan pada 16 September 1963. wakil Singapura dan merupakan Perdana Menteri. Pada 9 Julai 1963. Sarawak dan Singapura dengan pihak British. Namun dua tahun selepas itu. . iaitu pada 9 Ogos 1965. 5) Temenggong Jugah anak Barieng. Oleh itu.3) Tun Fuad Stephens. ditandatangani di London oleh pemimpin Tanah Melayu.

.Dokumen Pemasyhuran Malaysia . 27 Mei 1961 Idea awal pembentukan Malaysia dicadangkan oleh Tunku Abdul Rahman.

. Mereka bersetuju menyertai Malaysia. September 1962 Referendum diadakan di Singapura. e 9 Julai 1963 Perjanjian Persekutuan Malaysia ditandatangani di London.Julai 1961 Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia ditubuhkan untuk memberikan penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah. Penduduk Singapura bersetuju menyertai Malaysia. . Februari 1962 Penubuhan Suruhanjaya Cobbold bagi meninjau pendapat penduduk Sarawak dan Sabah.

Persekutuan Malaysia telah diisytiharkan secara rasmi pada 16 September 1963. Sabah. 1. 3.Perjanjian Perseketuan Malaysia telah ditandatangani di London pada 9 Julai 1963 dengan pihak British.16 September 1963 Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan pembentukan Persekutuan Malaysia. Singapura telah dikeluarkan daripada Persekutuan Malaysia pada 9 Ogos 1965. 2. . 4. Pemimpin-pemimpin yang terlibat terdiri daripada wakil Tanah Melayu. Sarawak dan Singapura. Bagaimanapun.

5. Sabah dan Sarawak. Negeri yang berada dalam Persekutuan Malaysia ialah Tanah Melayu. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful