Negerinegeri yang dicadangkan ialah Tanah Melayu. Mempercepatkan kemerdekaan  Pihak British hanya memberikan kemerdekaan kepada Sabah. Sarawak. Sabah. Singapura dan Brunei. Sarawak. Tunku Abdul Rahman telah mengemukakan idea pembentukan Malaysia. . semasa berucap dalam satu majlis bersama Persatuan Wartawan Luar Asia Tenggara di Singapura. Singapura dan Brunei jika negeri-negeri tersebut bergabung dengan Tanah Melayu bagi membentuk Persekutuan Malaysia.Pada 27 Mei 1961.

Selain itu. Oleh itu.Memajukan sosioekonomi  Gabungan negeri dalam Persekutuan Malaysia menyebabkan jumlah penduduk bertambah. Suruhanjaya Cobbold pula ditubuhkan bagi meninjau pendapat penduduk Sarawak dan Sabah untuk menyertai gagasan Malaysia. . Jawatankuasa ini bertanggungjawab memberikan penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah tentang pembentukan Malaysia. Keseimbangan kaum  Jumlah penduduk bumiputera dan bukan bumiputera dapat diseimbangkan. Keselamatan dan kestabilan Negara  Kemasukan Singapura dan Sarawak dalam Persekutuan Malaysia dapat mengatasi penyebaran fahaman komunis. Bagi menjayakan usaha untuk membentuk Persekutuan Malaysia. Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia telah ditubuhkan. pasaran barangan akan mendapat permintaan lebih tinggi.

Pembentukan Malaysia telah dapat dijayakan dengan sumbangan tokoh-tokoh yang berwibawa. 1) Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj. wakil Persekutuan Tanah Melayu dan merupakan Perdana Menteri. wakil Sabah dan pemimpin parti USNO. Gambar di bawah menunjukkan tokoh-tokoh yang menjayakan Malaysia. 2) Tun Datu Mustapha bin Datu Harun. .

Oleh itu. Sabah. wakil Sabah dan pemimpin parti UNKO. 5) Temenggong Jugah anak Barieng. ditandatangani di London oleh pemimpin Tanah Melayu. iaitu pada 9 Ogos 1965. wakil Singapura dan merupakan Perdana Menteri. Persekutuan Malaysia secara rasmi telah diisytiharkan pada 16 September 1963. Singapura telah dipisahkan daripada Persekutuan Malaysia. 4) Lee Kuan Yew.3) Tun Fuad Stephens. Namun dua tahun selepas itu. . Pada 9 Julai 1963. Sarawak dan Singapura dengan pihak British. Perjanjian wakil Sarawak dan pemimpin Persekutuan Malaysia telah parti PESAKA.

Dokumen Pemasyhuran Malaysia . . 27 Mei 1961 Idea awal pembentukan Malaysia dicadangkan oleh Tunku Abdul Rahman.

. Mereka bersetuju menyertai Malaysia. Februari 1962 Penubuhan Suruhanjaya Cobbold bagi meninjau pendapat penduduk Sarawak dan Sabah. September 1962 Referendum diadakan di Singapura.Julai 1961 Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia ditubuhkan untuk memberikan penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah. Penduduk Singapura bersetuju menyertai Malaysia. . e 9 Julai 1963 Perjanjian Persekutuan Malaysia ditandatangani di London.

3. Singapura telah dikeluarkan daripada Persekutuan Malaysia pada 9 Ogos 1965.Perjanjian Perseketuan Malaysia telah ditandatangani di London pada 9 Julai 1963 dengan pihak British. Sabah. . 4. Persekutuan Malaysia telah diisytiharkan secara rasmi pada 16 September 1963.16 September 1963 Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan pembentukan Persekutuan Malaysia. Sarawak dan Singapura. 1. Bagaimanapun. 2. Pemimpin-pemimpin yang terlibat terdiri daripada wakil Tanah Melayu.

. Sabah dan Sarawak. Negeri yang berada dalam Persekutuan Malaysia ialah Tanah Melayu.5.