. Tunku Abdul Rahman telah mengemukakan idea pembentukan Malaysia. Negerinegeri yang dicadangkan ialah Tanah Melayu.Pada 27 Mei 1961. Sabah. Sarawak. Singapura dan Brunei. Mempercepatkan kemerdekaan  Pihak British hanya memberikan kemerdekaan kepada Sabah. semasa berucap dalam satu majlis bersama Persatuan Wartawan Luar Asia Tenggara di Singapura. Singapura dan Brunei jika negeri-negeri tersebut bergabung dengan Tanah Melayu bagi membentuk Persekutuan Malaysia. Sarawak.

Keselamatan dan kestabilan Negara  Kemasukan Singapura dan Sarawak dalam Persekutuan Malaysia dapat mengatasi penyebaran fahaman komunis. pasaran barangan akan mendapat permintaan lebih tinggi. Bagi menjayakan usaha untuk membentuk Persekutuan Malaysia.Memajukan sosioekonomi  Gabungan negeri dalam Persekutuan Malaysia menyebabkan jumlah penduduk bertambah. Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia telah ditubuhkan. Selain itu. Keseimbangan kaum  Jumlah penduduk bumiputera dan bukan bumiputera dapat diseimbangkan. Suruhanjaya Cobbold pula ditubuhkan bagi meninjau pendapat penduduk Sarawak dan Sabah untuk menyertai gagasan Malaysia. Oleh itu. Jawatankuasa ini bertanggungjawab memberikan penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah tentang pembentukan Malaysia. .

2) Tun Datu Mustapha bin Datu Harun. wakil Sabah dan pemimpin parti USNO. Gambar di bawah menunjukkan tokoh-tokoh yang menjayakan Malaysia. 1) Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj. .Pembentukan Malaysia telah dapat dijayakan dengan sumbangan tokoh-tokoh yang berwibawa. wakil Persekutuan Tanah Melayu dan merupakan Perdana Menteri.

Persekutuan Malaysia secara rasmi telah diisytiharkan pada 16 September 1963. wakil Singapura dan merupakan Perdana Menteri. Pada 9 Julai 1963. Sabah. Sarawak dan Singapura dengan pihak British.3) Tun Fuad Stephens. 5) Temenggong Jugah anak Barieng. 4) Lee Kuan Yew. iaitu pada 9 Ogos 1965. Singapura telah dipisahkan daripada Persekutuan Malaysia. ditandatangani di London oleh pemimpin Tanah Melayu. Perjanjian wakil Sarawak dan pemimpin Persekutuan Malaysia telah parti PESAKA. wakil Sabah dan pemimpin parti UNKO. Namun dua tahun selepas itu. . Oleh itu.

Dokumen Pemasyhuran Malaysia . 27 Mei 1961 Idea awal pembentukan Malaysia dicadangkan oleh Tunku Abdul Rahman. .

Julai 1961 Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia ditubuhkan untuk memberikan penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah. Penduduk Singapura bersetuju menyertai Malaysia. e 9 Julai 1963 Perjanjian Persekutuan Malaysia ditandatangani di London. September 1962 Referendum diadakan di Singapura. Mereka bersetuju menyertai Malaysia. . . Februari 1962 Penubuhan Suruhanjaya Cobbold bagi meninjau pendapat penduduk Sarawak dan Sabah.

Persekutuan Malaysia telah diisytiharkan secara rasmi pada 16 September 1963. Singapura telah dikeluarkan daripada Persekutuan Malaysia pada 9 Ogos 1965.Perjanjian Perseketuan Malaysia telah ditandatangani di London pada 9 Julai 1963 dengan pihak British.16 September 1963 Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan pembentukan Persekutuan Malaysia. 3. Sarawak dan Singapura. Pemimpin-pemimpin yang terlibat terdiri daripada wakil Tanah Melayu. 1. 2. Bagaimanapun. Sabah. 4. .

Negeri yang berada dalam Persekutuan Malaysia ialah Tanah Melayu. .5. Sabah dan Sarawak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful