Sabah. Singapura dan Brunei. Singapura dan Brunei jika negeri-negeri tersebut bergabung dengan Tanah Melayu bagi membentuk Persekutuan Malaysia. Mempercepatkan kemerdekaan  Pihak British hanya memberikan kemerdekaan kepada Sabah. Tunku Abdul Rahman telah mengemukakan idea pembentukan Malaysia. . Negerinegeri yang dicadangkan ialah Tanah Melayu. semasa berucap dalam satu majlis bersama Persatuan Wartawan Luar Asia Tenggara di Singapura.Pada 27 Mei 1961. Sarawak. Sarawak.

Bagi menjayakan usaha untuk membentuk Persekutuan Malaysia. Suruhanjaya Cobbold pula ditubuhkan bagi meninjau pendapat penduduk Sarawak dan Sabah untuk menyertai gagasan Malaysia. Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia telah ditubuhkan.Memajukan sosioekonomi  Gabungan negeri dalam Persekutuan Malaysia menyebabkan jumlah penduduk bertambah. pasaran barangan akan mendapat permintaan lebih tinggi. Jawatankuasa ini bertanggungjawab memberikan penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah tentang pembentukan Malaysia. Keseimbangan kaum  Jumlah penduduk bumiputera dan bukan bumiputera dapat diseimbangkan. Selain itu. Keselamatan dan kestabilan Negara  Kemasukan Singapura dan Sarawak dalam Persekutuan Malaysia dapat mengatasi penyebaran fahaman komunis. . Oleh itu.

Gambar di bawah menunjukkan tokoh-tokoh yang menjayakan Malaysia.Pembentukan Malaysia telah dapat dijayakan dengan sumbangan tokoh-tokoh yang berwibawa. wakil Sabah dan pemimpin parti USNO. wakil Persekutuan Tanah Melayu dan merupakan Perdana Menteri. 2) Tun Datu Mustapha bin Datu Harun. 1) Tunku Abdul Rahman Putra al-Haj. .

iaitu pada 9 Ogos 1965. 4) Lee Kuan Yew. Oleh itu. Namun dua tahun selepas itu. Persekutuan Malaysia secara rasmi telah diisytiharkan pada 16 September 1963. Singapura telah dipisahkan daripada Persekutuan Malaysia. wakil Singapura dan merupakan Perdana Menteri. Sarawak dan Singapura dengan pihak British. Pada 9 Julai 1963. ditandatangani di London oleh pemimpin Tanah Melayu.3) Tun Fuad Stephens. Perjanjian wakil Sarawak dan pemimpin Persekutuan Malaysia telah parti PESAKA. . wakil Sabah dan pemimpin parti UNKO. 5) Temenggong Jugah anak Barieng. Sabah.

Dokumen Pemasyhuran Malaysia . . 27 Mei 1961 Idea awal pembentukan Malaysia dicadangkan oleh Tunku Abdul Rahman.

Februari 1962 Penubuhan Suruhanjaya Cobbold bagi meninjau pendapat penduduk Sarawak dan Sabah. . Mereka bersetuju menyertai Malaysia. . Penduduk Singapura bersetuju menyertai Malaysia.Julai 1961 Jawatankuasa Perundingan Perpaduan Malaysia ditubuhkan untuk memberikan penerangan kepada pemimpin Sarawak dan Sabah. e 9 Julai 1963 Perjanjian Persekutuan Malaysia ditandatangani di London. September 1962 Referendum diadakan di Singapura.

16 September 1963 Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan pembentukan Persekutuan Malaysia. Bagaimanapun. 1. . Sarawak dan Singapura. 4. Persekutuan Malaysia telah diisytiharkan secara rasmi pada 16 September 1963. 3. 2. Sabah. Singapura telah dikeluarkan daripada Persekutuan Malaysia pada 9 Ogos 1965. Pemimpin-pemimpin yang terlibat terdiri daripada wakil Tanah Melayu.Perjanjian Perseketuan Malaysia telah ditandatangani di London pada 9 Julai 1963 dengan pihak British.

5. Sabah dan Sarawak. . Negeri yang berada dalam Persekutuan Malaysia ialah Tanah Melayu.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful