MOTOR ELEKTRIK 1 FASA

Electrical Department

1

Pengenalan kepada Prinsip,binaan, operasi dan pelbagai jenis motor fasa tunggal
 Secara

umumnya motor elektrik terbahagi kepada 2 jenis iaitu: i. Motor a.u satu fasa ii.Motor a.u tiga fasa.
Electrical Department 2

Motor aruhan fasa tunggal/ satu fasa
i. Motor aruhan fasa tunggal adalah dikendalikan dengan menggunakan bekalan voltan 240V. ii.Saiz motor ini adalah kecil serta penyelenggarannya rendah. iii.Lazimnya motor kuasa kuda motor ini dihadkan sehingga 8kW sahaja.

Electrical Department

3

Motor fasa tunggal / satu fasa terbahagi kepada 2 iaitu:
 Motor

komutator/Penukar tertib.  Motor aruhan.

Electrical Department

4

i.Motor komutator/Penukar tertib.
 Motor

ini mempunyai kilas yang tinggi pada kelajuan rendah.  Kelajuan motor ini boleh ditambah dengan mengurangkan bebannya tetapi ia boleh membahayakan.

Electrical Department

5

b) Motor Aruhan Tolakan. ii. a) Motor Pemula Aruhan tolakan. iii.Motor Belitan Medan siri Arus ulang alik / Motor universal. Motor Tolakan. Motor Tolakan ini terbahagi kepada 3 jenis iaitu: i. Electrical Department 6 .

 Stator motor ini dibelitkan dengan satu belitan satu fasa yang di sambung terus pada bekalan masukan.  Kadaran kuasa motor ini tidak melebihi 4kW.  Rotor motor ini adalah seakan-akan sama dengan angker yang sentiasa berlitar pintas.Motor Tolakan. Electrical Department 7 .i.

KENDALIAN  Apabila bekalan 240V dibekalkan pada motor.belitan stator akan jadi seperti belitan primer pada pengubah kerana ia akan menghasilkan arus aruhan pada rotor secara aruhan saling .  Oleh kerana komutator berlitar pintas maka arus aruhan yang terhasil dan begitu kuat akan menghasilkan uratdaya di rotor. Electrical Department 8 .  Sekiranya pada masa itu berus karbon berada pada sudut tegak/mengufuk dengan medan stator maka motor tidak akan berputar kerana tiada berlaku pemotongan urat pada pengalir seterusnya tiada urat daya yang terhasil di rotor untuk bertindakbalas dengan medan di stator.

 Seterusnya motor akan terus berputar hasil daripada tindakbalas yang berlaku. Electrical Department 9 .  Untuk menyongsangkan arah putarannya.berus karbon hendaklah diletakkan berlawanan dengan keadaan asalnya. Oleh itu berus karbon perlu diletakkan di antara mengufuk dan menegak supaya berlaku tolakan urat daya di rotor dan urat daya di stator.

RAJAH 1. LITAR MUDAH MOTOR TOLAKAN KEDUDUKAN BERUS KARBON DENGAN MEDAN STATOR. Electrical Department 10 . Belitan stator Rotor Bekalan masuk Belitar pintas Berus karbon.Gambarajah Litar Mudah Motor tolakan.

Electrical Department 11 .  Bezanya adalah pada bahagian rotor iaitu ia dipasang dengan pengalir-pengalir yang berlitar pintas melalui berus karbon.ii.a)Motor Pemula AruhanTolakan.  Ia juga dapat mengurangkan penggunaan berus karbon.  Binaannya adalah sama seperti motor tolakan.  Tujuan bar pengalir berlitar pintas adalah untuk mendapatkan kelajuan yang malar sama ada berbeban atau tidak.

Selepas daya kilas permulaan yang tinggi kirakira 70% daripada kelajuan beban penuh . Motor ini juga boleh dihidupkan dengan sambungan terus daripada bekalan atau pemula rintangan yang dipasang sesiri dengannya. Electrical Department 12 . berus karbon akan diangkat dari penukar tertib dengan cara mekanisme emparan. Ini telah menyebabkan litar pintas pada rotor telah dibuka. ia berfungsi sebagai motor tolakan.      Kendalian motor ini adalah lebih kurang sama dengan motor tolakan.Kendalian motor. Ketika motor ini dihidupkan.

BELITAN STATOR BEKALAN MASUKAN SANGKAR TUPAI LITAR PINTAS BERUS KARBON DIANGKAT NAIK SETELAH MENCAPAI KELAJUAN 70% Rajah 2: Motor Pemula Aruhan Tolakan semasa mulamula dihidupkan Electrical Department 13 .Gambarajah Litar Motor Pemula Aruhan tolakan.

 Motor ini adalah lebih baik sewaktu permulaan dengan kelajuan tetap samada berbeban atau tidak.ii.b)Motor AruhanTolakan  Binaan motor ini adalah sama dengan motor pemula aruhan tolakan.berus karbon tidak diangkat daripada komutator walaupun telah mencapai kelajuan kesegerakan. Electrical Department 14 .  Bezanya Cuma.  Motor ini dianggap baik kerana kelajuannya hampir mencapai kelajuan kesegerakan.

 Motor ini adalah pembaharuan bagi motor pemula aruhan tolakan.  Untuk menukarkan arah putaran motor ialah dengan mengubah kedudukan berus karbon atau menggunakan belitan stator ber “tap” Electrical Department 15 .  Ia dihidupkan secara terus kepada bekalan masuk atau pemula rintangan yang dipasang sesiri dengannya.

Rajah 5: Motor Aruhan Tolakan setelah berputar Electrical Department 16 .Gambarajah Litar Motor Aruhan tolakan. BELITAN STATOR SANGKAR TUPAI BEKALAN MASUKAN BERUS KARBON TIDAK DIANGKAT WALAUPUN MENCAPI 70 % KELAJUAN SEGERAKAN.

iii.  Kelajuan motor ini akan bertambah apabila bebannya dikurangkan.  Motor ini tidak boleh diputarkan tanpa beban kerana dikhuatiri apabila kelajuan makin bertambah belitan akan terbakar.Motor Belitan Medan Siri Ulang alik / Motor Universal.  Jika bekalan masuk disongsangkan maka arah putaran motor tetap sama. Electrical Department 17 .  Motor ini dikenali juga sebagai motor universal.

Mesin jahit. ii.  Untuk memperbaiki ketukartertiban motor ini . Kegunaan motor ini biasanya digunakan di dalam peralatan-peralatan elektrik seperti: i.satu belitan medan yang dikenali sebagai belitan neutral disambungkan dalam litar ini seperti dalam gambarajah. iii. Electrical Department 18 . kipas. ix. Mesin gerudi. pembersih vakum. Mesin pembancuh v.

Gambarajah Litar Motor Belitan Medan Siri Arus Ulang -alik/ Universal. KOMUTATOR & BERUS KARBON BELITAN MEDAN SIRI ANGKIR BELITAN NEUTRAL BEKALAN MASUKAN BEKALAN MASUKAN Rajah 5: Motor Belitan Medan Siri Arus Ulang-Alik Rajah 6: Motor Belitan Medan Siri Arus Ulang-Alik Dengan Belitan Neutral Electrical Department 19 .

 Motor aruhan terdiri daripada stator yang berbelit dengan belitan satu fasa.  Rotor pada motor ini mempunyai bar-bar pengalir yang berlitar pintas secara pateri di kedua-dua hujungnya dan dikenali sebagai “ sangkar tupai” Electrical Department 20 .Motor Aruhan.ii.

Kendalian.ia akan menghasilkan fasa yang berlainan dan menghasilkan medan magnet berputar di stator.  Apabila bekalan satu fasa diberikan maka akan wujud medan magnet berputar di belitan stator.  Oleh kerana daya kilas tidak wujud maka rotor tidak dapat digerakkan. Electrical Department 21 .  Dengan adanya belitan ini .  Untuk menggerakkan rotor maka satu belitan tambahan hendakalah disambungkan selari dengan belitan stator/utama.

 Motor Aruhan terdiri daripada beberapa jenis seperti: i. Motor aruhan jenis kapasitor. iii.Motor aruhan Kutub Telau/Fasa segerakan Electrical Department 22 . Motor aruhan fasa belah. Putaran medan magnet ini akan menghasilkan kilas bagi menggerakkan rotor. ii.  Medan magnet di stator dan rotor akan saling bertindakbalas samada menarik bagi kutub yang berlainan dan menolak bagi kutub yang sama seterusnya akan memutarkan rotor.

Motor Aruhan Fasa Belah  Motor ini berfungsi dengan adanya bantuan belitan tambahan/belitan pemula yang dipasang selari dengan belitan utama.  Oleh itu arus yang mengalir (Ip) dikatakan sefasa dengan voltan bekalan.  Litar ini juga ditambah dengan cok atau rintangan bertujuan untuk menambah rintangan litar.  Bilangan belitan tambahan dan belitan utama adalah hampir sama.i.Tetapi diameter belitan pemula adalah lebih kecil sedikit daripada belitan utama. Electrical Department 23 .

Belitan pemula/tambahan hanya digunakan semasa permulaan sahaja kerana ia akan terbakar jika digunakan berterusan.      Manakala arus pada belitan utama (Iu) jauh terpisah jauh dari voltan sefasa. Apabila kelajuan mencapai pada tahap tersebut ia hanya akan berputar dengan bantuan belitan utama sahaja. Electrical Department 24 . Penggunaan belitan ini akan diputuskan apabila mencapai kelajuan 75%-80% dengan menggunakan mekanisme emparan. Secara umumnya terdapat perbezaan kedua-dua fasa sebanyak 30%. Oleh itu lah motor ini disebut motor fasa pisah/belah kerana wujudnya fasa arus yang terbelah dua.

Pengilat logam. ii. Motor ini mempunyai ciri-ciri motor belitan medan pirau kerana ia berputar pada kelajuan yang agak malar pada semua tahap beban. iv. Electrical Department 25 . Penyembur udara. iii. gergaji bulat. Pencanai.  Oleh itu motor ini amat sesuai untuk mesin yang melakukan kerja-kerja yang memerlukan kelajuan yang tetap seperti: i.

BELITAN UTAMA SANGKAR TUPAI BELITAN UTAMA Electrical Department 26 .Gambarajah Binaan Motor Aruhan Fasa belah./pisah.

Litar Motor Aruhan Fasa Belah dengan rintangan BELITAN UTAMA I BELITAN TAMBAHAN Ip BEKALAN MASUKAN R SUIS EMPAR ROTOR Iu Electrical Department 27 .

Rajah Vektor bagi Motor Aruhan Fasa Pisah. V Ip Iu I Electrical Department 28 .

Gambarajah Gelombang Arus Ip dan Iu bagi motor aruhan fasa pisah. V Ip Iu Electrical Department 29 .

 Apabila pisahan ini semakin besar maka pusingan medan magnet di stator semakin kuat dan daya kilaspada rotor semakin bertambah. Electrical Department 30 .  Ini adalah kerana sifat kapasitor iaitu arus mendahului voltan.Motor Aruhan Jenis Kapasitor  Daya kilas motor ini adalah sangat tinggi kerana sudut pisah antara arus belitan utama dan arus tambahan adalah kira-kira 80%.ii.

Apabila kelajuan rotor mencapai kelajuan 70%80% maka suis empar akan terbuka dengan proses mekanisme emparan. Belitan tambahan hanya digunakan semasa permulaan sahaja bagi mengelakkan ia terbakar. Hasil tindakbalas medan magnet di belitan utama dan belitan tambahan akan menghasilkan gerakan putaran bagi rotor. Dengan ini litar tambahan akan terbuka.Kendalian.       Apabila motor diberikan bekalan. litar Department 31 .medan magnet akan wujud di belitan utama dan belitan tambahan berkapasitor. Ia gunakan bagi menghasilkan sudut fasa yang berbeza di antara Electricalutama dan litar tambahan.

Kapasitor ini juga tahan untuk jangka masa pendek dan hanya digunakan pada kendalian arus ulang alik sahaja. voltan yang merentangi pada kapasitor adalah tinggi daripada voltan bekalan. Seperti contoh kapasitor 275V dipasang pada bekalan 230-250V. Kebiasaannya .     Tanpa perbezaan sudut fasa rotor tidak dapat digerakkan kerana motor satu fasa tidak dapat hidup dengan sendiri. Electrical Department 32 . Kapasitor yang dipasang siri dengan belitan tambahan adalah jenis kering kerana ia mempunyai nilai kapasitor yang tinggi pada ukuran kecil serta harganya murah.

b.Motor Pemula kapasitor Pergerakan aruhan. Electrical Department 33 . kegunaan biasa dan perdagangan. c .  Motor Aruhan jenis kapasitor terdiri daripada 3 jenis iaitu : a. Oleh itu motor ini biasanya digunakan pada sistem penyejukan. Motor Pemula Dua kapasitor. Motor Pemula Kapasitor Pergerakan kapasitor.

a. Pemuat yang dipasang biasanya adalah jenis kering ( pemuat kertas )Department Electrical 34 . Pemuat akan dipasang sesiri dengan belitan tambahan.      Motor ini sangat tinggi kerana sudut pisahan antara belitan utama dan belitan tambahan adalah tinggi iaitu 80%. Apabila sudut pisahan ini samakin besar maka pusingan medan magnetnya semakin kuat dan kilas pemutar akan bertambah. Motor Pemula Kapasitor Pegerakan Aruhan. Sudut pisahan ini wujud kerana sifat pemuat yang akan menyebabkan arus mendahului voltan.

Electrical Department 35 .u sahaja. Motor ini biasanya digunakan untuk kerja-kerja yang memerlukan kilas permulaan yang tinggi iaitu kirakira 300% daripada kilas motor . Oleh itu sebab itulah ia sesuai bagi pemula motor ini.      Ini adalah kerana pemuat jenis ini mempunyai nilai pemuat yang tinggi pada ukuran dan harganya murah. Pemuat ini tahan untuk jangka masa pendek dan hanya untuk kendalian bekalan a.kipas tali sawat dan perdagangan. Pemuat yang dipasang pada hendaklah sesuai dengan voltan bekalan seperti contoh pemuat 275V dipasang pada voltan 200-250V. Ia biasa digunakan pada sistem penyejukan .

Apabila kelajuan motor mencapai 70%-80% kelajuan kesegerakan suis empar akan terbuka dengan mekanisme emparan. Ia akan menyebabkan litar tambahan akan terbuka dan motor akan bergerak dengan menggunakan litar utama sahaja. Jika suis tidak dibuka ia akan meyebabkan belitan tambahan akan terbakar.      Apabila bekalan diberikanmedan magnet akan wujud di belitan utama dan belitan tambahan ( stator ). Ia adalah kerana arus yang masuk ke litar adalah tinggi. Electrical Department 36 .Kendalian.

U KAPASITOR ROTOR Electrical Department 37 .Litar Motor Pemula Kapasitor Pergerakan Aruhan. SANGKAR TUPAI SUIS EMPAR BELITAN UTAMA BELITAN TAMBAHAN BEKALAN MASUKAN A.

Rajah Vektor Motor Pemula Kapasitor Pergerakan Aruhan. Ip V I Iu Electrical Department 38 .

Litar Motor Pemula Kapasitor Pergerakan Aruhan yang ber tap tengah pada belitan utama ROTOR BELITAN UTAMA KAPASITOR SUIS EMPAR Electrical Department 39 .

 Tujuannya adalah untuk memperbaiki keupayaan beban lampau motor.  Motor Pemula Kapasitor Pergerakan kapasitor Secara umumnya motor ini sama dengan motor Pemula Kapasitor pergerakan aruhan.b.meninggikan kecekapan dan mempercepatkan putaran.  Bezanya..motor ini disambung kekal ke belitan dan tiada suis empar iaitu tiada berlaku sebarang perubahan.  Kapasitor sentiasa berada dalam litar tambahan dari mula hidup hingga motor terus berputar. Electrical Department 40 .memperbaiki faktor kuasa.

Penyembur udara.  Motor ini juga dikenali sebagai motor pergerakan kapasitor satu nilai dan selalu digunakan seperti : i. Electrical Department 41 . ii. Motor ini mepunyai daya kilas yang rendah iaitu diantara 50% -100% daripada daya kilas yang tercatat pada motor.Pam  Motor ini menggunakan penghidup talian terus dan penghidup rintangan jika saiz motor agak besar.

KAPASITOR BEKALAN MASUKAN BELITAN UTAMA BELITAN TAMBAHAN Electrical Department 42 .Litar Motor Pemula Kapasitor Pergerakan Kapasitor.

Rajah Vektor Motor Pemula Kapasitor Pergerakan Kapasitor. Ip V I Iu Electrical Department 43 .

Motor Pemula Dua Kapasitor. Satu daripada kapasitor tersebut akan dipasang sesiri dengan suis empar kerana ia akan terbuka apabila kelajuan mencapai 70%-80% daripada kelajuan kesegerakannya. Kedua-dua kapasitor ini adalah jenis elektrolit . Tujuan kapasitor dipasang adalah untuk meninggikan faktor kuasa apabila beban yang tidak tetap disambungkan.c. Bezanya ia menggunakan dua kapasitor yang diselarikan dan dipasang sesiri dengan belitan tambahan. Electrical Department 44 .      Binaan motor ini adalah sama dengan motor pemula kapasitor pergerakan kapasitor.

 Tujuan kapasitor dipasang adalah untuk meninggikan faktor kuasa apabila beban yang tidak tetap disambungkan.  Kapasitor yang dipasang untuk litar permulaan mempunyai nilai yang tinggi iaitu 80F . Electrical Department 45 .300F pada kendalian 110V.  Kapasitor yang digunakan bagi litar yang melakukan pergerakan terus menerus mempunyai nilai 3F-6F pada kendalian 330V.

BELITAN TAMBAHAN I Ip BELITAN UTAMA Iu BEKALAN MASUKAN KAPASITOR 80-300μF SUIS EMPAR KAPASITOR 3-6μF Electrical Department 46 .Litar Motor Pemula Dua Kapasitor.

Ip2 Ip Ip1 V I Iu Electrical Department 47 .Rajah Vektor Motor Pemula Dua Kapasitor.

iii.  Motor ini mempubyai kutub yang tertonjol pada stator dan terdapat dua belitan iaitu gelang telau dan belitan utama.  Ia bertujuan untuk menghasilkan daya kilas permulaan.  Gelang telau mempunyai rintangan rendah dan diselitkan pada setiap kutub stator. Electrical Department 48 .Motor satu fasa segerakan / kutub telau.  Belitan utama juga dipasang pada setiap pasang kutub motor tersebut.

 Apabila belitan utama di berikan bekalan.Kendalian.  Ia juga akan menyebabkan arus aruhan pada gelang telau menyongsangkan arahnya dan berkeupayaan mengekalkan fluks magnet di dalam bahagian-bahagian kutub. aruhan akan wujud pada belitan telau disebabkan proses aruhan saling dan menghasilkan medan magnet yang menentang arah asal magnet utama.  Apabila bekalan arus masukan pada belitan utama dikurangkan arus teraruh pada motor juga akan berkurang sehingga tiada medan magnet wujud. Electrical Department 49 .

 Ini akan memberikan satu daya kilas permulaan untuk rotor berpusing dan motor akan terus berputar. Electrical Department 50 .  Seterusnya berlaku perubahan pada medan magnet. Didapati medan magnet pada motor ini seolah-olah berpindah daripada kutub utama ke kutub telau.

Alat permainan kanak-kanak. Electrical Department 51 .  Motor ini tidak disongsangkan putarannya kerana ia berkait rapat dengan putaran dan pemasangan dalaman motor ini. kipas kecil ii.  Motor ini digunakan untuk membuat kerja-kerja yang memerlukan kuasa 25W ke bawah seperti: i.Ciri-ciri.  Ia akan menggunakan sejenis mesin khas bagi menukarkan arah putarannya iaitu dua motor yang mempunyai dua rotor pada satu aci.  Yang mana setiap satu motor mempunyai statornya sendiri untuk pemusingan arah bertentangan. iv. jam dinding elektrik. Alat perkam iii.

ii.  Kebaikan. Tahan lasak  i. iii. Daya kilas permulaan yang rendah. ii. Keupayaan menampung beban yang rendah. Kos yang tidak tinggi/murah. Kecekapan rendah iaitu 5%-35%. 52 Electrical Department . iii.Motor ini juga mempunyai kebaikan dan keburukannya. Keburukan i. Binaannya ringkas.

ROTOR SANGKAR TUPAI BELITAN UTAMA GELANG TELAU BEKALAN MASUKAN KUTUB UTAMA Electrical Department 53 .Litar Motor Fasa segerakan / Kutub Telau.

U Electrical Department Binaan motor Kutub Telau dengan mempunyai belitan pada gelung telau. 54 . BELITAN TELAU BELITAN UTAMA BEKALAN MASUKAN A.Gambarajah Binaan Motor Kutub Telau/Fasa segerakan.

TAMAT TERIMA KASIH Electrical Department 55 .