KERTAS KERJA BINA INSAN GURU

PENGESAHAN DAN KELULUSAN PROGRAM/AKTIVITI IPG KAMPUS TUANKU BAINUN
Ulasan Tutor: ……………………………………………….......... ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………… ( )

Tarikh:

Ulasan KULDP ………………………………………………………… ….. ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… ……………………………………………… ( Tarikh: )

Ulasan Ketua Unit Kokurikulum: ………………………………………………………… ….. ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… ……………………………………………… ( Tarikh: )

Ulasan Unit Kewangan: ………………………………………………………… ….. ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… ……………………………………………… ( Tarikh: )

Ulasan KUKP: ………………………………………………………… ….. ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… ……………………………………………… ( Tarikh: )

Ulasan /Kelulusan Pengarah/Timbalan Pengarah: ………………………………………………………… ….. ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… TUJUAN: ……………………………………………… ( Tarikh: )

1.0

Melaksanakan Program Bina Insan Guru 1 (Perkhemahan1) Siri Pertama yang diwajibkan ke atas semua pelajar Program Pensiswazahan Guru selaras dengan kehendak Pro Forma kursus.

2.0

LATAR BELAKANG

mental.7 Jadual : Lihat Lampiran A Jawatankuasa Program: Pengerusi: N/Pengerusi: Setiausaha: Bendahari: JK Pengangkutan JK Makanan JK Peralatan JK Seranta JK Dokumentasi JK Majlis Perasmian/ Penutupan . Nyatakan yang lain-lain STRATEGI PELAKSANAAN Nama Program : Objektif : Program Bina Insan Guru 1 PPG Siri Pertama 4. emosi .1 4. melaksana.2 4.2. Kawasan ini mempunyai hidupan flora dan fauna yang dapat mencetuskan rasa cintakan alam semulajadi selaras dengan kerohanian dan akhlak seorang guru sebagai pencinta alam.3 Membina kemahiran berfikir aras tinggi dalam menganalisis masalah dan situasi komplek untuk membuat keputusan yang jitu dan menyelesaikan masalah serta berupaya berfikir secara reflektif untuk melaksanakan penambahbaikan secara berterusan Menunjukkan kecaknaan terhadap kepentingan perkhidmatan komuniti Bertindak balas secara positif kepada keadaan dan keperluan persekitaran yang berbeza dan mengembangkan kemahiran berkomunikasi dalam kepelbagaian budaya Menghayati dan menampilkan ciri-ciri kerohanian.4 4.2.2.0 4.3 4. pembinaan self-esteem. kemudahan untuk melaksanakan ativiti air dan darat. 3.2.0 3. dan kemudahan asas lain seperti air. elektrik dan lain-lain.2 3. Pengajian Matematik 1 dan Pengajian Bahasa Inggeris 1 1 hingga 4 Jun 2011 Kem Beringin.Kursus ini merupakan suatu program perkhemahan selama empat hari tiga malam.1 ASAS PERTIMBANGAN Lokasi yang dipilih menepati kehendak program BIG kerana mempunyai kemudahan tapak perkhemahan yang selamat.1 3.6 4.2 4. berkerjasama dan mengambil peranan secara aktif dalam kumpulan Mempamerkan daya ketahanan dan kekuatan fizikal.2.5 Tarikh : Tempat : 4.6 4.2. memimpin program.3 4. Langkawi 4. potensi dan citra diri seorang insan guru. rohani dan sosial Peserta : (PPG) Pengajian Agama Islam 1.4 4. Pelajar diterapkan dengan ciri-ciri. nilai. membina daya saing yang tinggi di samping mampu membuat refleksi diri dalam menghadapi cabaran yang akan dihadapi dalam profesion perguruan.5 4. etika dan akhlak keguruan Merancang .

nilai-nilai kerohanian dan keguruan yang mantap. Kerjasama dan sokongan para mentor dan jurulatih amat diharapkan bagi menjayakan program ini. dan bermanafaat kepada diri. daya ketahanan diri yang tinggi serta aura keguruan.0 SENARAI PESERTA (Disertakan) 7.00 Sumber IPG IPG Pelajar 6.JK Tazkirah/ Moral JK Buku Program JK Kebajikan dan Keselamatan 5.0 Ahli kumpulan PPG Pengajian Agama Islam 1.00 RM3. 8. masyarakat serta negara selaras dengan prinsip Rukun Negara.00 X 3 hari X 72 org RM1.500 X 2 bus Jumlah RM 1280.2 Peralatan (Senaraikan) Kos RM80. Pengajian Matematik 1 dan Pengajian Bahasa Inggeris 1 memohon pertimbangan dan kelulusan pihak pengurusan Institut Disediakan Oleh Nama Setiausaha Program .000.1 IMPLIKASI Perbelanjaan Perkara Pakej Bus Cenderamata 5. Fasafah Pendidikan Kebangsaan dan Falsafah Pendidikan Guru. keluarga.0 PENUTUP Program ini merupakan salah satu usaha pencetus kepada pembinaan insan guru yang mempunyai akhlak mullia.0 5.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful