ALLAH BERSIFAT ILMU

)‫(علم‬

mengetahui yang nyata mahupun yang ghaib. . Allah mengetahui segala sesuatu baik yang nampak mahupun yang tidak nampak oleh kita.Bersifat ilmu ertinya Mengetahui. bahkan makhluk kecil di hujung dunia inipun tidak lepas dari pengawasan Allah.

Dalil Sifat Ilmu .

FirmanNya dalam alQuran bermaksud : “Dan ALLAH Taala itu dengan setiap sesuatu itu sangat mengetahui” .

Sekiranya Allah bersifat dengan sifat baharu nescaya Dia baharu sedangkan telah sabit dengan dalil nakli dan akli Allah itu bersifat kidam.Dalil aklinya ialah sekiranya Allah tidak bersifat ilmu nescaya Dia bersifat jahil atau yang semakna dengannya seperti lalai dan lupa.Yang demikian itu sifat kekurangan dan kekurangan itu sifat baharu. .

.

Sentiasa benar 4.ALLAH 1. Mengetahui perkaraperkara ghaib 5. Tiada permulaan 3. Menggunakan perantaraan . Ada permulaan 3. Tidak mengetahui perkara yang akan berlaku 2. Tidak terbatas 6. Terbatas 6. Mengetahui perkara yang akan berlaku 2. Tidak mengetahui perkara ghaib 5. Tiada perantaraan MANUSIA 1. Boleh jadi benar atau salah 4.

Jujur dalam amalan Rajin menuntut ilmu Bersemangat dalam Melakukan amal Kebajikan Takut kepada Allah Berfikir ke arah kebaikan Dikasihi Allah dan dihormati masyarakat .