P. 1
Pengenalan-pelupusan sampah

Pengenalan-pelupusan sampah

|Views: 1,000|Likes:
Published by Siti Nor Hany

More info:

Published by: Siti Nor Hany on May 02, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/10/2014

pdf

text

original

Isu Sampah Di Mana Noktahnya??

POLEMIK ISU

PELUPUSAN SAMPAH
DISEDIAKAN OLEH : SITI NOR HANY BINTI AMIR HUSSIN

NO. MATRIK

: HB100027

DISEDIAKAN UNTUK

: PROF. MADYA MAHMAD AMIR BIN RADZALI

KURSUS

: SARJANA PENDIDIKAN TEKNIK & VOKASIONAL

SEKSYEN

:2

1

pakaian buruk dan juga sisa makanan. Disamping itu juga. kertas. Sampah domestik adalah bahan-bahan buangan yang dibuang dari rumah atau dapur. sisa pembuangan dan sisa daripada proses pengilangan. Perkara ini sudah menjadi duri dalam daging yang semakin melunar dalam kehidupan. seharusnya kita bersama berganding bahu mencari penyelesaian dan menyokong segala jalan penyelesaian yang telah diutarakan. Bahan-bahan buangan ini terdiri daripada pelbagai jenis termasuklah sisa jualan. beg plastik. kaca. malah boleh mendatangkan mudarat jika disimpan. Kita sedia maklum suatu permasalahan yang timbul tidak akan dapat diselesaikan jika tiada kerjasama. organisasi. selalunya sisa-sisa tersebut dibuang dan dilonggokkan di tempat-tempat pembuangan sampah sama ada menggunakan teknik pembuangan yang betul atau sebaliknya.Isu Sampah Di Mana Noktahnya?? Pengenalan Isu sampah bukanlah satu isu baru dalam negara kita. 2 . Penghasilan sampah memang tidak dapat dielakkan. di dalam penulisan ini saya akan menyenaraikan beberapa solusi yang boleh dilakukan untuk membendung maslah ini daripada terus berleluasa. Atas sebab yang demikian saya berhasrat untuk mengupas dan membincangankan faktor-faktor kepada masalah ini. Selain itu juga. Namun. tapak pembinaan. kerajaan dan pihak berwajib dalam meleraikan kekusutan yang timbul. Sampah bukan domestik pula adalah bahan-bahan buangan yang terhasil dari industri. kita juga tidak seharusnya hanya menuding jari ke satu pihak untuk mengatasi masalah ini. Contohnya seperti botol. Sehinggkan masalah menjadi semakin sukar untuk dibendung. 1994). Seterusnya menghuraikan tanggungjawap individu. iaitu sampah domestik dan sampah bukan domestik (Ridwan Lubis. masalah ini masih tiada noktahnya. Pelbagai altenatif dan penyelesaikan telah diutarakan oleh pihak berwajib. Dengan itu. Sampah boleh dikategorikan kepada dua. pekedai atau pasar dan pejabat. tin aluminium. Pelupusan sampah menjadi satu isu yang bermain di fikiran jika topik sampah dibincangkan. Kuantitinya juga hanya akan bertambah dan tidak mungkin akan berkurang. Sampah dianggap sebagai bahan yang tidak berguna dan tidak mendatangkan sebarang faedah.

Sumber industri berkata. misalnya didakwa dikaitkan dengan kegagalan sebilangan pihak berkuasa tempatan membayar kepada syarikat konsesi yang kemudiannya gagal membayar kepada kontraktor diupah mengikut jadual menyebabkan berlaku gangguan dalam rutin kutipan sampah di kawasan perumahan. Timbalan Perdana Menteri. Faktor-faktor ini dilihat dari tiga struktur bahagian dalam kehidupan masyarakat. Masalah kutipan sampah. Bukti-bukti seperti yang sering dipaparkan di muka-muka akhbar membuktikan pihak berwajib seolah-olah tidak melaksanakan tanggungjawab mereka. Ini menerangkan kenapa mutu perkhidmatan pengurusan sampah berbeza mengikut kawasan pihak berkuasa tempatan kerana tidak diseragamkan. kelemahan pengurusan sisa pepejal negara ini dapat dilihat melalui masalah kutipan sampah dan isu pembuangan sampah haram yang sering dilaporkan media tempatan. Selain itu juga. Kita hidup bermasyarakat setiap permasalahan yang berlaku adalah berpunca dari kita sendiri.6 juta dan pihak terbabit diminta menjelaskan hutang tertunggak itu sebelum kerajaan pusat 3 . Hal ini akan dikaitkan dengan pegawai-pegawai yang terlibat secara langsung dalam menguruskan tempat pembuangan sampah. Faktor yang pertama adalah sikap pentingkan diri sendiri. Mereka tiada kesedaran dan tidak melaksanakan tanggungjawab yang telah diberikan. Atas dasar mementingkan diri sendiri dan tidak prihatin dengan keadaan sekeliling. kelemahan pengurusan sampah. kerajaan dan rakyat (individu).Isu Sampah Di Mana Noktahnya?? Faktor-faktor masalah pelupusan sampah Sebelum kita berbincang dengan lebih mendalam mengenai tanggungjawab pihak-pihak yang terlibat dalam isu ini. aduan rakyat mengenai tempat-tempat pelupusan sampah haram yang wujud di kawasan-kawasan perumahan mereka tidak diendahkan. ketiadaan kesedaran sivik. Baru-baru ini. sehinggakan ia menjadi masalah rutin di beberapa kawasan. Tan Sri Muhyiddin Yassin mendedahkan hutang pihak berkuasa tempatan kepada syarikat konsesi sejak 13 tahun lalu mencecah RM348. Perkara utama yang perlu dibincangkan adalah faktor-faktor yang membawa kepada permasalahan ini. Oleh itu. faktor-faktor ini akan diketengahkan dan dibincangkan. terdapat beberapa faktor yang telah dikenal pasti. Struktur yang dimaksudkan adalah dari pihak pegawai berwajib. antaranya adalah sikap pentingkan diri sendiri.

Berkemungkinan perkara tersebut akan mendatangkan pelbagai musibah kepada masyarakat kelak. Hal –hal seperti ini bukan sahaja berlaku di Bachok malahan di kawasankawasan lain. hari tiada beg plastik dan pelbagai lagi. Berita Harian melaporkan rakyat menyuarakan perasaan tidak puas hati kerana sikap kerajaan negeri yang menjadikan kawasan perumahan mereka sebagai tempat pembuangan sampah terbuka. malahan terdapat segelintir masyarakat yang tidak bertanggungjawab suka membuang sampah meratarata. Kita sering melihat sampah terbiar di tepi jalan. Masih juga terdapat segelintir masyarakat yang tidak sedar akan tanggungjawab mereka. Dipercayai angka ini akan semakin meningkat dari tahun ke tahun. Faktor terakhir yang ingin dikupas adalah sikap individu yang tiada kesedaran sivik. Pengurusan sampah yang baik amat penting untuk mengelakkan implikasiimplikasi yang tidak diingini. Di sini timbul persoalan adakah kita yang seharusnya mengutip sampah tersebut. Kerajaan negeri sering menjadikan sampah sebagai isu politik. Terdapat sumber yang melaporkan bahawa penduduk bandar menyumbang sekurang-kurangnya 1. 2010). Berikutan kepada penambahan sampah ini masalah pelupusan sampah menjadi isu penting. Ini merupakan faktor utama masalah ini. Kelantan. Langsung tidak terlintas dalam hati untuk mencapai sampah tersebut dan letakkan di tempat yang sepatutnya. Tunggakan hutang itu bukan saja menjejaskan mutu perkhidmatan kepada pengguna malah menjejaskan usaha syarikat konsesi terbabit menaik taraf secara berperingkat tapak pelupusan sampah sedia ada bagi memanjangkan jangka hayatnya (Berita Harian. manakala 0. di mana-mana sahaja tetapi apa yang kita lakukan? Hanya memandang dan berlalu pergi. Bukan itu sahaja. pihak kerajaan perlu lebih perihatin terhadap nasib dan aduan rakyat. 4 . Pihak yang bertanggungjawab ialah kerajaan kerana kerajaanlah yang bertanggungjawab menentukan cara sistem yang terbaik untuk menguruskan sampah.5 kilogram pembuangan sampah setiap hari. tepi longkang. Walaupun pihak kerajaan giat menlancarkan kempen kesedaran seperti “3R”.8 kilogram bagi penduduk luar bandar. Sebagai contoh isu pembuangan sampah yang berlaku di Bachok. Oleh yang demikian. Yang menjadi mangsa adalah rakyat.Isu Sampah Di Mana Noktahnya?? mengambil alih pengurusan sisa pepejal negara. Seterusnya faktor yang kedua adalah kelemahan pengurusan sampah. Hal ini amat membimbangkan kerana kawasan tersebut berhampiran dengan sungai yang menjadi sumber air penduduk.

Prof Dr P Agumuthu. Sebelum ini.000 insinerator dan tapak pelupusan untuk melupuskan sampah dihasilkan. akibat daripada panghasilan sampah yang melampau menyebabkan keluasan tanah tidak dapat menampung kuantiti sampah tersebut.” 5 . kerajaan tidak mempunyai pilihan kecuali menguatkuasakan segera Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007 (Akta 672) yang tertangguh sejak tiga tahun lalu. Tetapi kaedah ini mendatangkan pelbagai kesan sampingan. fakta hanya kurang 10 peratus daripada 176 tapak pelupusan sampah adalah tapak pelupusan sanitari yang mesra alam dan selamat. Seperti yang telah dilaporkan terdapat 145 daripada 290 buah tapak pelupusan sampah terpaksa ditutup kerana tidak dapat menampung jumlah sampah yang terlalu banyak. Tetapi malangnya. seterusnya kita akan mengupas dan membincangkan apakah langkah-langkah penyelesaiannya. negara kita mengamalkan kaedah konventional untuk melupuskan sampah. penguatkuasaan akta akan membolehkan kerajaan persekutuan mengambil alih pengurusan sisa pepejal negara yang kurang berkesan di bawah selenggaraan pegawai berkuasa tempatan. Akta 672 perlu dikuat kuasa secepat mungkin. membuktikan keadaan tapak pelupusan sampah negara sebenarnya serius dan tenat untuk jangka panjang. Selain ini juga.Isu Sampah Di Mana Noktahnya?? Langkah-langkah penyelesaian Setelah kita kenal pasti faktor-faktor kepada masalah ini. kaedah ini masih digunapakai kerana teknologi kita masih baru dan memerlukan tenaga manusia. Negara juga memerlukan sistem pengurusan sisa pepejal bersepadu seperti diamalkan di negara maju seperti Jepun yang mempunyai lebih 2. pelbagai masalah timbul kerana kemudahan ini tidak disenggarakan dengan sempurna. Walaupunbegitu. Atas sebab yang demikian kerajaan telah menguatkuasakan Akta Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam 2007: Satu pernyataan telah dibuat oleh pakar pengurusan sisa pepejal Universiti Malaya. Antaranya adalah kitar semula dan teknologi hijau. Akibatnya banyak tempat pelupusan sampah terpaksa ditutup. Katanya. Kerajaan telah melaksanakan pelbagai alternatif bagi mengatasi masalah pelupusan sampah. Pada dasarnya kaedah konvensional merupakan kaedah yang rasional. Berikut adalah pernyataan yang dikemukakan: “Kita perlu penyelesaian jangka panjang lebih efektif. Ini kerana kerajaan telah menyediakan kemudahan pengangkutan sampah dan tapak pelupusan sampah juga telah disediakan.

Rujukan 6 . Rentetan itu. Reuse and recycle. dan Kitar Semula) merupakan pengurusan sampah sarap dari segi sisa. pendidikan dan kesedaran dalam bidang sisa sampah dan pengurusan sisa sampah semakin penting dalam menangani masalah pembuangan sampah . Oleh itu.Isu Sampah Di Mana Noktahnya?? Kerajaan telah melancarkan kempen kitar semula (3R) bagi mengurangkan penghasilan sampah. Gunakan Semula. Langkah-langkah seperti meminimumkan sampah-sarap dan pendidikan serta kempen perlu diteruskan. Contohnya. iklan TV dan radio perlu diadakan dari semasa ke semasa agar dapat meningkatkan kesedaran rakyat Malaysia supaya tidak membuang sampah di merata-rata tempat. Selasa dan Rabu di seluruh negeri Pulau Pinang bagi mengurangkan kadar pembuangan sampah jenis plastik malah juga mengurangkan kos pengendalian sampah sarap dan dapat memelihara alam sekitar. Kerjasama dari pelbagai pihak amatlah dihargai dalam mengatasi masalah ini hingga ke akar umbi dan semoga kita boleh sentiasa hidup dalam persekitaran yang bersih dan sejahtera. masalah pembuangan sampah sarap telah mengancam kehidupan manusia dan haiwan serta menjejaskan kesejahteraan alam sekitar. Pelbagai kempen perlu dilaksanakan seperti ceramah "Cintailah Sungai Kita". Kempen"3R"(Reduce. semua pihak harus berganding bahu dalam usaha mengatasi masalah pembuangan sampah sarap. Semua pihak perlu memainkan peranan masing-masing dan harus melaksanakannya dengan sempurna dalam menjamin kesejahteraan hidup masa kini serta kehidupan generasi akan datang. meminimumkan iaitu Kurangkan. Pihak sekolah dan ibu-bapa perlu menyalurkan ilmu moral tentang pentingnya menjaga alam sekitar dan menanam tabiat menjaga kebersihan alam sekitar sejak mereka berada di peringkat kanak-kanak lagi. Lim Guan Eng telah melancarkan „hari tiada beg plastik‟ pada setiap Isnin. Kesimpulannya. Ketua Menteri Pulau Pinang.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->