JURNAL REFLEKTIF

RAZALI BIN OTHMAN 201 2

JURNAL REFLEKTIF PENULISAN JURNAL SEPANJANG TEMPOH PERLAKSANAAN TUGAS.

Isu 1. Untuk tugasan yang pertama, saya telah diminta menyediakan tugasan powerpoint secara berpasangan. Di dalam powerpoint ini, tajuk pembentangan yang kami perolehi adalah Bahan Api. Pada awalnya, tajuk yang kami perolehi nampak mudah untuk diperolehi maklumatnya namun setelah beberapa hari mencari, didapati amatlah sukar untuk memperolehi isi-isi tentang tajuk ini. Dengan itu, kami terpaksa membahagikan tugas untuk mencari maklumat tentang bahan api seberapa banyak yang mungkin. 2. Untuk tugasan yang kedua, saya dan pasangan saya di kehendaki menerangkan kepada rakan-rakan di dalam kelas tentang tajuk yang kami perolehi. Walaupun nampak seperti topik yang mudah, namun apabila menggunakan dan melibatkan simbol-simbol, ini akan menyukarkan saya memandangkan saya bukanlah daripada pengajian sains tulen ketika di sekolah menengah. 3. Untuk tugasan yang ketiga, kami telah diminta melakukan amali secara berkumpulan. Walaupun saya sudah banyak kali melakukan amali, namun ini merupakan pengalaman pertama saya melakukan amali dengan tajuk yang di beri. Sebanyak 6 amali yang perlu di jalankan. Saya terpaksa melakukan dengan berhatihati agar setiap amali yang di jalankan berjalan dengan baik. Analisis 1. Masalah ini timbul kerana saya kekurangan masa untuk mencari maklumat. Ini disebabkan komitmen kepada sekolah memandangkan sekolah baharu sahaja memasuki bulan 2, dimana merupakan bulan yang penuh dengan aktiviti sukan dan permainan. Memandangkan saya terlibat sebagai guru pengiring sukan, kebanyakan masa saya di habiskan buat sementara dengan aktiviti sukan. Peluang untuk kami bertemu dalam membincangkan powerpoint kami juga terbatas.

Ketika melakukan amali. kerja menjadi lebih mudah dan senang. Tindakan susulan untuk mengatasi masalah ini ialah dengan cuba membahagikan masa agar dapat mencari maklumat yang di inginkan. 2. Saya dapati inilah cara terbaik untuk saya menyiapkan kerja ini. masalah yang saya hadapi adalah amat sedikit sekali kerana saya melakukan amali bersama rakan-rakan di dalam satu kumpulan. Walaupun begitu. Dan amatlah sukar difahami dalam masa yang singkat ditambah pula dengan bebanan kerja di sekolah.RAZALI BIN OTHMAN 201 2 2. pada pendapat saya pengalaman dan pengetahuan serba sedikit yang terdapat dalam diri saya banyak membantu saya ketika pembentangan. . Tindakan susulan 1. kami tetap menyediakan powerpoint yang terbaik untuk di kongsi dengan rakan-rakan. Memandangkan saya merupakan kumpulan kedua yang membentangkan powerpoint ini. saya melakukan ulangkaji dengan terperinci seberapa kerap yang boleh. Masa rehat terpaksa dikurangkan begitu juga waktu tidur. Dengan cara ini sahajalah dapat membantu saya mendapatkan maklumat tentang tajuk yang diperolehi. tiada masalah yang timbul ketika melakukan amali. Ini kerana saya melakukan amali secara berkumpulan. Saya juga meminta pertolongan rakan-rakan sekerja mendapatkan serba sedikit maklumat.sekurang-kurangnya ia dapat membantu saya mendapatkan bahan. Seperti yang jelaskan tadi. 3. Walaupun begitu. Ini yang menyebabkan pembentangan kami mungkin sedikit kekurangan. Cadangan memperbaiki 1. saya terpaksa melakukan kerja lebih masa di waktu malam. Untuk mengatasi masalah ini. Masalah ini timbul kerana saya dan rakan saya bukanlah dari pengajian sains tulen di sekolah menengah. Dengan melakukan kerja berkumpulan. 3. tidaklah banyak yang dapat saya pelajari. Ini merupakan pembelajaran yang baharu kepada saya. Ini memudahkan saya menjalankan amali yang akan di jalankan. Alhamdulillah. Untuk mengatasi masalah ini.

dapatlah menambah pengetahuan saya. Apa yang dapat dirumuskan disini ialah. kesimpulan terima kasih di ucapkan kepada pensyarah. . rakan sekerja dan juga semua individu yang terlibat dalam membantu saya menyiapkan tugasan ini. saya selalu meminta penerangan daripada rakan sekolah saya yang arif dalam sains ini. akhirnya dapat di siapkan juga tugasan ini. Alhamdulilah. Sekiranya ada masa senggang diantara kelas. kawan-kawan. Dengan pertolongan mereka. kerja yang berat akan menjadi mudah jika bekerjasama.RAZALI BIN OTHMAN 201 2 2. Bak kata pepatah “bersatu membawa maufakat” yang membawa maksud jika kita bersatu. pasti hidup akan menjadi mudah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful