P. 1
JURNAL REFLEKTIF

JURNAL REFLEKTIF

|Views: 7,567|Likes:
Published by Razali Othman

More info:

Published by: Razali Othman on May 02, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/01/2013

pdf

text

original

RAZALI BIN OTHMAN 201 2

JURNAL REFLEKTIF PENULISAN JURNAL SEPANJANG TEMPOH PERLAKSANAAN TUGAS.

Isu 1. Untuk tugasan yang pertama, saya telah diminta menyediakan tugasan powerpoint secara berpasangan. Di dalam powerpoint ini, tajuk pembentangan yang kami perolehi adalah Bahan Api. Pada awalnya, tajuk yang kami perolehi nampak mudah untuk diperolehi maklumatnya namun setelah beberapa hari mencari, didapati amatlah sukar untuk memperolehi isi-isi tentang tajuk ini. Dengan itu, kami terpaksa membahagikan tugas untuk mencari maklumat tentang bahan api seberapa banyak yang mungkin. 2. Untuk tugasan yang kedua, saya dan pasangan saya di kehendaki menerangkan kepada rakan-rakan di dalam kelas tentang tajuk yang kami perolehi. Walaupun nampak seperti topik yang mudah, namun apabila menggunakan dan melibatkan simbol-simbol, ini akan menyukarkan saya memandangkan saya bukanlah daripada pengajian sains tulen ketika di sekolah menengah. 3. Untuk tugasan yang ketiga, kami telah diminta melakukan amali secara berkumpulan. Walaupun saya sudah banyak kali melakukan amali, namun ini merupakan pengalaman pertama saya melakukan amali dengan tajuk yang di beri. Sebanyak 6 amali yang perlu di jalankan. Saya terpaksa melakukan dengan berhatihati agar setiap amali yang di jalankan berjalan dengan baik. Analisis 1. Masalah ini timbul kerana saya kekurangan masa untuk mencari maklumat. Ini disebabkan komitmen kepada sekolah memandangkan sekolah baharu sahaja memasuki bulan 2, dimana merupakan bulan yang penuh dengan aktiviti sukan dan permainan. Memandangkan saya terlibat sebagai guru pengiring sukan, kebanyakan masa saya di habiskan buat sementara dengan aktiviti sukan. Peluang untuk kami bertemu dalam membincangkan powerpoint kami juga terbatas.

Untuk mengatasi masalah ini. Untuk mengatasi masalah ini. 2. Alhamdulillah. pada pendapat saya pengalaman dan pengetahuan serba sedikit yang terdapat dalam diri saya banyak membantu saya ketika pembentangan. Seperti yang jelaskan tadi. Dan amatlah sukar difahami dalam masa yang singkat ditambah pula dengan bebanan kerja di sekolah. Masa rehat terpaksa dikurangkan begitu juga waktu tidur. Ini merupakan pembelajaran yang baharu kepada saya. Ini memudahkan saya menjalankan amali yang akan di jalankan. saya melakukan ulangkaji dengan terperinci seberapa kerap yang boleh. Tindakan susulan untuk mengatasi masalah ini ialah dengan cuba membahagikan masa agar dapat mencari maklumat yang di inginkan. Saya juga meminta pertolongan rakan-rakan sekerja mendapatkan serba sedikit maklumat. masalah yang saya hadapi adalah amat sedikit sekali kerana saya melakukan amali bersama rakan-rakan di dalam satu kumpulan. 3. tiada masalah yang timbul ketika melakukan amali. Memandangkan saya merupakan kumpulan kedua yang membentangkan powerpoint ini. kerja menjadi lebih mudah dan senang.RAZALI BIN OTHMAN 201 2 2. Masalah ini timbul kerana saya dan rakan saya bukanlah dari pengajian sains tulen di sekolah menengah. Ini kerana saya melakukan amali secara berkumpulan. Walaupun begitu. . tidaklah banyak yang dapat saya pelajari. Saya dapati inilah cara terbaik untuk saya menyiapkan kerja ini. kami tetap menyediakan powerpoint yang terbaik untuk di kongsi dengan rakan-rakan. Ketika melakukan amali. Ini yang menyebabkan pembentangan kami mungkin sedikit kekurangan. 3. Dengan melakukan kerja berkumpulan. Dengan cara ini sahajalah dapat membantu saya mendapatkan maklumat tentang tajuk yang diperolehi. Walaupun begitu.sekurang-kurangnya ia dapat membantu saya mendapatkan bahan. Cadangan memperbaiki 1. Tindakan susulan 1. saya terpaksa melakukan kerja lebih masa di waktu malam.

kerja yang berat akan menjadi mudah jika bekerjasama. Alhamdulilah. Sekiranya ada masa senggang diantara kelas. akhirnya dapat di siapkan juga tugasan ini. kawan-kawan. saya selalu meminta penerangan daripada rakan sekolah saya yang arif dalam sains ini. pasti hidup akan menjadi mudah. rakan sekerja dan juga semua individu yang terlibat dalam membantu saya menyiapkan tugasan ini. . Bak kata pepatah “bersatu membawa maufakat” yang membawa maksud jika kita bersatu. Dengan pertolongan mereka. kesimpulan terima kasih di ucapkan kepada pensyarah.RAZALI BIN OTHMAN 201 2 2. Apa yang dapat dirumuskan disini ialah. dapatlah menambah pengetahuan saya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->