BMM 3103 Pentaksiran Bahasa Melayu Sekolah Rendah

Penilaian Aktiviti Bahasa Oleh : Mohamad Azrin Rusdan Dibawah Penyeliaan : Puan Hajah Rafiah Binti Daud

PENILAIAN AKTIVITI BAHASA

PANTUN

PENGENALAN .

 Pantun merupakan hasil sastera yang pada mulanya berbentuk lisan dan seterusnya berkembang secara tulisan dengan mengekalkan keasliannya. Ini merupakan puisi rakyat yang harus dipertahankan dan dihidupsuburkan sebagai khazanah bangsa Melayu yang tidak ternilai harganya. . Tradisi berpantun dengan menggunakan bahasa halus. segar dan berseni menggambarkan ketinggian Tamandun bangsa.

Rangkaprangkap pantun yang ringkas dan mudah . usik mengusik dan puji memuji. usik mengusik dan puji memuji. . Seperti perumpamaan. bidalan dan rumusrumus bahasa tersirat. berbentuk kias ibarat . Pantun merupakan satu bentuk puisi tradisional bersifat peribumi. Rangkaprangkap pantun yang ringkas dan mudah . bidalan dan rumusrumus bahasa tersirat.  Pantun merupakan satu bentuk puisi tradisional bersifat peribumi. Seperti perumpamaan. berbentuk kias ibarat .

Rimanya “abad”. Kompenan yang terdapat dalam pantun seperti baris pertama dan kedua sebagai pembayang sahaja manakala baris ketiga dan keempat membawa maksud . Pantun terdiri daripada tiga atau empat perkataan. Terdiri daripada dua atau tiga suku kata dalam setiap perkataan. .

JENIS-JENIS PANTUN .

dua belas kerat dan empat belas kerat serangkap) .   Pantun dua kerat. Pantun empat kerat. sepuluh kerat. Talibon(enam kerat.lapan kerat.

BENTUK-BENTUK PANTUN .

pantun adat dan pantun kiasan  . pantun sendiran dan pantun jenaka) Pantun orang tua(pantun nasihat. pantun ketabahan hati. pantun kehibaan hati. pantun perpisahan.  Pantun kanak-kanak Pantun orang muda (pantun kasih sayang. pantun dagang .

CARA PENILAIAN AKTIVITI PANTUN .

 Aspek tersebut terdiri daripada aspek isi.  Terdapat juga format pertandingan yang perlu dipatuhi dan diambil kira. . Dalam aktiviti berpantun terdapat beberapa aspek yang perlu diambil kira. bahasa dan persembahan.

iaitu pantun empat baris yang mempunyai dua baris pembayang dan dua baris maksud. .1. Pantun  Pantun yang dibenarkan hanyalah jenis pantun empat kerat.

.2. iaitu tiga orang yang mengambil bahagian dan seorang menjadi peserta simpanan. Peserta  Peserta pantun ialah empat orang.

Pasukan yang memungut paling banyak markah. .3. Cara Pertandingan Dijalankan  Sesuatu dikendalikan oleh: ◦ ◦ ◦ ◦ pertandingan Seorang pengacaraan majlis. akan dikira sebagai pemenang bagi peringkat berkenaan. Tiga orang hakim Seorang penjaga masa Setiap pasukan akan bertanding secara kalah mati.

pasukan yang mendapat isi yang ter.  ◦ Menyediakan jawapan 40 saat ◦ Menyampaikan jawapan 20 saat. Jika berlaku seri sekali lagi.Jika berlaku seri (jumlah markah yang sama). markah dibidang bahasa akan dikira.  Masa seseorang membeli pantun ialah 60 saat iaitu. .banyak dianggap sebagai pemenang.

Kumpulan A dan B dibahagikan sama banyak kumpulan mengikut jumlah pasukan yang mengambil bahagian.  A1 A2 A3 A4 A5 dan A6  B1 B2 B3 B4 B5 dan A7  .4. pembahagian adalah seperti berikut. Format Pertandingan Pertandingan dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan A dan B.

PEMARKAHAN  Penilaian atau pemarkahan pantun ini dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu: ◦ Isi ◦ Bahasa ◦ Persembahan .

BAHASA ( 20 Markah ) .

 Ketepatan soalan dan jawapanjelas   Padat Jitu(spesifik)  Mempunyai nilai susila .

BAHASA ( 20 Markah ) .

 Bersesuaian dengan ciri pantun ◦ ◦ ◦ ◦ Pembayang maksud Maksud Rima akhir a b a b Suku kata (8-12 setiap baris) Pemilihan kata yang indah  Kejelasan sebutan (sebutan baku)  .

PERSEMBAHAN ( 10 Markah ) .

 Gaya – Penyampaian dengan gerak laku yang bersahaja dan tidak keterlaluan.  Intonasi suara rentak dan sebutan .

 Bagaimanapun para hakim diingatkan bahawa kreativiti pemantun dalam menyoal dan menjawab adalah diutamakan.  Pemantun yang menyentuh perkara sensitiviti akan ditolak 1 markah setiap kali kesalan .

Contoh Borang Pemarkahan .

.........PEMARKAHAN PERTAMA : NAMA....... PUSINGAN 1 PUSINGAN 2 PUSINGAN 3 Markah Penilaian Jual Beli Jual Beli Jual Beli 20 Isi 20 Bahasa 10 Persembahan Jumlah besar Jumlah .....................................................................

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful