BMM 3103 Pentaksiran Bahasa Melayu Sekolah Rendah

Penilaian Aktiviti Bahasa Oleh : Mohamad Azrin Rusdan Dibawah Penyeliaan : Puan Hajah Rafiah Binti Daud

PENILAIAN AKTIVITI BAHASA

PANTUN

PENGENALAN .

 Pantun merupakan hasil sastera yang pada mulanya berbentuk lisan dan seterusnya berkembang secara tulisan dengan mengekalkan keasliannya. segar dan berseni menggambarkan ketinggian Tamandun bangsa. Ini merupakan puisi rakyat yang harus dipertahankan dan dihidupsuburkan sebagai khazanah bangsa Melayu yang tidak ternilai harganya. . Tradisi berpantun dengan menggunakan bahasa halus.

berbentuk kias ibarat . usik mengusik dan puji memuji. Rangkaprangkap pantun yang ringkas dan mudah . berbentuk kias ibarat . bidalan dan rumusrumus bahasa tersirat. Seperti perumpamaan. Rangkaprangkap pantun yang ringkas dan mudah . . bidalan dan rumusrumus bahasa tersirat. Pantun merupakan satu bentuk puisi tradisional bersifat peribumi. usik mengusik dan puji memuji.  Pantun merupakan satu bentuk puisi tradisional bersifat peribumi. Seperti perumpamaan.

Rimanya “abad”. . Terdiri daripada dua atau tiga suku kata dalam setiap perkataan. Kompenan yang terdapat dalam pantun seperti baris pertama dan kedua sebagai pembayang sahaja manakala baris ketiga dan keempat membawa maksud . Pantun terdiri daripada tiga atau empat perkataan.

JENIS-JENIS PANTUN .

   Pantun dua kerat.lapan kerat. Talibon(enam kerat. dua belas kerat dan empat belas kerat serangkap) . Pantun empat kerat. sepuluh kerat.

BENTUK-BENTUK PANTUN .

pantun sendiran dan pantun jenaka) Pantun orang tua(pantun nasihat. pantun perpisahan. pantun kehibaan hati. pantun adat dan pantun kiasan  .  Pantun kanak-kanak Pantun orang muda (pantun kasih sayang. pantun ketabahan hati. pantun dagang .

CARA PENILAIAN AKTIVITI PANTUN .

 Aspek tersebut terdiri daripada aspek isi. bahasa dan persembahan.  Terdapat juga format pertandingan yang perlu dipatuhi dan diambil kira. . Dalam aktiviti berpantun terdapat beberapa aspek yang perlu diambil kira.

. Pantun  Pantun yang dibenarkan hanyalah jenis pantun empat kerat. iaitu pantun empat baris yang mempunyai dua baris pembayang dan dua baris maksud.1.

2. . iaitu tiga orang yang mengambil bahagian dan seorang menjadi peserta simpanan. Peserta  Peserta pantun ialah empat orang.

Cara Pertandingan Dijalankan  Sesuatu dikendalikan oleh: ◦ ◦ ◦ ◦ pertandingan Seorang pengacaraan majlis. akan dikira sebagai pemenang bagi peringkat berkenaan.3. . Pasukan yang memungut paling banyak markah. Tiga orang hakim Seorang penjaga masa Setiap pasukan akan bertanding secara kalah mati.

.banyak dianggap sebagai pemenang.Jika berlaku seri (jumlah markah yang sama).  Masa seseorang membeli pantun ialah 60 saat iaitu.  ◦ Menyediakan jawapan 40 saat ◦ Menyampaikan jawapan 20 saat. pasukan yang mendapat isi yang ter. Jika berlaku seri sekali lagi. markah dibidang bahasa akan dikira.

4.  A1 A2 A3 A4 A5 dan A6  B1 B2 B3 B4 B5 dan A7  . Kumpulan A dan B dibahagikan sama banyak kumpulan mengikut jumlah pasukan yang mengambil bahagian. Format Pertandingan Pertandingan dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan A dan B. pembahagian adalah seperti berikut.

PEMARKAHAN  Penilaian atau pemarkahan pantun ini dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu: ◦ Isi ◦ Bahasa ◦ Persembahan .

BAHASA ( 20 Markah ) .

 Ketepatan soalan dan jawapanjelas   Padat Jitu(spesifik)  Mempunyai nilai susila .

BAHASA ( 20 Markah ) .

 Bersesuaian dengan ciri pantun ◦ ◦ ◦ ◦ Pembayang maksud Maksud Rima akhir a b a b Suku kata (8-12 setiap baris) Pemilihan kata yang indah  Kejelasan sebutan (sebutan baku)  .

PERSEMBAHAN ( 10 Markah ) .

 Intonasi suara rentak dan sebutan . Gaya – Penyampaian dengan gerak laku yang bersahaja dan tidak keterlaluan.

 Pemantun yang menyentuh perkara sensitiviti akan ditolak 1 markah setiap kali kesalan . Bagaimanapun para hakim diingatkan bahawa kreativiti pemantun dalam menyoal dan menjawab adalah diutamakan.

Contoh Borang Pemarkahan .

.......................PEMARKAHAN PERTAMA : NAMA...... PUSINGAN 1 PUSINGAN 2 PUSINGAN 3 Markah Penilaian Jual Beli Jual Beli Jual Beli 20 Isi 20 Bahasa 10 Persembahan Jumlah besar Jumlah ........................................................

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful