BMM 3103 Pentaksiran Bahasa Melayu Sekolah Rendah

Penilaian Aktiviti Bahasa Oleh : Mohamad Azrin Rusdan Dibawah Penyeliaan : Puan Hajah Rafiah Binti Daud

PENILAIAN AKTIVITI BAHASA

PANTUN

PENGENALAN .

segar dan berseni menggambarkan ketinggian Tamandun bangsa. Ini merupakan puisi rakyat yang harus dipertahankan dan dihidupsuburkan sebagai khazanah bangsa Melayu yang tidak ternilai harganya. . Tradisi berpantun dengan menggunakan bahasa halus. Pantun merupakan hasil sastera yang pada mulanya berbentuk lisan dan seterusnya berkembang secara tulisan dengan mengekalkan keasliannya.

berbentuk kias ibarat . berbentuk kias ibarat . bidalan dan rumusrumus bahasa tersirat. . usik mengusik dan puji memuji. Rangkaprangkap pantun yang ringkas dan mudah . bidalan dan rumusrumus bahasa tersirat.  Pantun merupakan satu bentuk puisi tradisional bersifat peribumi. Pantun merupakan satu bentuk puisi tradisional bersifat peribumi. usik mengusik dan puji memuji. Rangkaprangkap pantun yang ringkas dan mudah . Seperti perumpamaan. Seperti perumpamaan.

Pantun terdiri daripada tiga atau empat perkataan. Rimanya “abad”. Terdiri daripada dua atau tiga suku kata dalam setiap perkataan. . Kompenan yang terdapat dalam pantun seperti baris pertama dan kedua sebagai pembayang sahaja manakala baris ketiga dan keempat membawa maksud .

JENIS-JENIS PANTUN .

lapan kerat. dua belas kerat dan empat belas kerat serangkap) . Pantun empat kerat. sepuluh kerat. Talibon(enam kerat.   Pantun dua kerat.

BENTUK-BENTUK PANTUN .

pantun dagang . pantun perpisahan. pantun adat dan pantun kiasan  .  Pantun kanak-kanak Pantun orang muda (pantun kasih sayang. pantun kehibaan hati. pantun ketabahan hati. pantun sendiran dan pantun jenaka) Pantun orang tua(pantun nasihat.

CARA PENILAIAN AKTIVITI PANTUN .

bahasa dan persembahan.  Aspek tersebut terdiri daripada aspek isi.  Terdapat juga format pertandingan yang perlu dipatuhi dan diambil kira. . Dalam aktiviti berpantun terdapat beberapa aspek yang perlu diambil kira.

. Pantun  Pantun yang dibenarkan hanyalah jenis pantun empat kerat.1. iaitu pantun empat baris yang mempunyai dua baris pembayang dan dua baris maksud.

2. . iaitu tiga orang yang mengambil bahagian dan seorang menjadi peserta simpanan. Peserta  Peserta pantun ialah empat orang.

Cara Pertandingan Dijalankan  Sesuatu dikendalikan oleh: ◦ ◦ ◦ ◦ pertandingan Seorang pengacaraan majlis. Tiga orang hakim Seorang penjaga masa Setiap pasukan akan bertanding secara kalah mati. akan dikira sebagai pemenang bagi peringkat berkenaan.3. . Pasukan yang memungut paling banyak markah.

Jika berlaku seri sekali lagi. .  Masa seseorang membeli pantun ialah 60 saat iaitu. markah dibidang bahasa akan dikira. pasukan yang mendapat isi yang ter.banyak dianggap sebagai pemenang.  ◦ Menyediakan jawapan 40 saat ◦ Menyampaikan jawapan 20 saat.Jika berlaku seri (jumlah markah yang sama).

 A1 A2 A3 A4 A5 dan A6  B1 B2 B3 B4 B5 dan A7  . Format Pertandingan Pertandingan dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan A dan B. Kumpulan A dan B dibahagikan sama banyak kumpulan mengikut jumlah pasukan yang mengambil bahagian. pembahagian adalah seperti berikut.4.

PEMARKAHAN  Penilaian atau pemarkahan pantun ini dibahagikan kepada tiga bahagian iaitu: ◦ Isi ◦ Bahasa ◦ Persembahan .

BAHASA ( 20 Markah ) .

 Ketepatan soalan dan jawapanjelas   Padat Jitu(spesifik)  Mempunyai nilai susila .

BAHASA ( 20 Markah ) .

 Bersesuaian dengan ciri pantun ◦ ◦ ◦ ◦ Pembayang maksud Maksud Rima akhir a b a b Suku kata (8-12 setiap baris) Pemilihan kata yang indah  Kejelasan sebutan (sebutan baku)  .

PERSEMBAHAN ( 10 Markah ) .

 Intonasi suara rentak dan sebutan . Gaya – Penyampaian dengan gerak laku yang bersahaja dan tidak keterlaluan.

 Bagaimanapun para hakim diingatkan bahawa kreativiti pemantun dalam menyoal dan menjawab adalah diutamakan.  Pemantun yang menyentuh perkara sensitiviti akan ditolak 1 markah setiap kali kesalan .

Contoh Borang Pemarkahan .

..............................PEMARKAHAN PERTAMA : NAMA..................................... PUSINGAN 1 PUSINGAN 2 PUSINGAN 3 Markah Penilaian Jual Beli Jual Beli Jual Beli 20 Isi 20 Bahasa 10 Persembahan Jumlah besar Jumlah ..................