MAHKAMAH- MAHKAMAH KHAS

Mahkamah Tinggi. dan mahkamah-mahkamah bawahan Keputusan mahkamah khas adalah muktamad Tidak boleh dicabar atau dipertikaikan .MAHKAMAH KHAS(RAJA) Terdiri daripada Ketua Hakim Mahkamah Persekutuan(Pengerusi) Hakim.hakim besar Mahkamah Tinggi dan Hakim Mahkamah Persekutuan atau Mahkamah Tinggi yang dilantik oleh Majlis Raja-Raja Bidang Kuasa Membicarakan segala kesalahan yang dilakukan di Persekutuan olah Yang di-Pertuan Agong atau seorang Raja atau sifat peribadinya Mempunyai Bidang Kuasa yang sama seperti yang terletak hak pada Mahkamah Persekutuan.

Tiada tindakan jenayah atau sivil boleh dimulakan terhadap Yang di-Pertuan Agong atau seorang Raja Tanpa izin Peguam Negara .

MAHKAMAH SYARIAH Ditubuhkan di bawah Enakmen atau Ordinan Pentadbiran Agama Islam Penubuhan di KL. Labuan Di bawah akta Pentadbiran Undang-undang Islam(1993) Ditubuhkan untuk Membicarakan peryelingkahan u2 Islam Meliputi orang Islam sahaja . Putrajaya.

Terdiri daripada Mahkamah Rendah Syariah Mahkamah Tinggi Syariah Mahkamah Rayuan Syariah .

Keanggotaan Mahkamah Syariah Ketua Hakim Syariah Hakim-hakim Mahkamah Tinggi Syariah dan Mahkamah Rendah Syariah Ketua hakim dilantik oleh Yang diPertuan Agong .

SYARAT2 PERLANTIKAN KETUA HAKIM SYARIAH Warganegara Malaysia Pegang jawatan selama 10 tahun sbgai Hakim Mahkamah Tinggi Syariah atau pendakwa syariah sesuatu negeri Hakim Mahkamah Rayuan dilantik oleh YDPA selepas berunding dgn Majlis Agama Hakim Mahkamh Tinggi dlantik olh YDPA.syarat sma dgn Ketua Hakim Syariah Hakim Mahkamah Rendah olh YDPA .

BIDANG KUASA MAHKAMAH SYARIAH Kes sivil dan jenayah Kes Sivil Pertunangan Perkahwinan Perceraian nafkah .

Kes Jenayah Berkhalwat Persetubuhan haram Berjudi Ajaran sesat Tidak berpuasa .

HUKUMAN YANG BLH DKENAKAN Kes sivil Penjara < 3 tahun Denda < 5000 Disebat < 6 kali Kombinasi mana2 hukuman d atas .

Kes jenayah Penjara <1 tahun Denda < 1 tahun Kedua2nya Bg kes sivil. MRS blh mndengar dan memutuskan pertikaian < 50000 Keputusan MS tidak blh dicabar olh Mhkhmah Awam .

memula.mnjalankan dan memberhentikan apa2 prosiding bagi kesalahan d hdapan MS KPS d KL dilantik oleh YDPA .PROSIDING MAHKAMAH SYARIAH Perbicaraan MS secara terbuka Pendakwaan djalankan oleh pendakwa Syariah Ketua Hakim Syariah dari klangan Perkhimatan Awam Persekutuan KPS mempunyai kuasa budi bicara.

MAHKAMAH KANAK-KANAK Ditubuhkan untuk membicarakan kes2 juvana Bidang kuasa Membicarakan pesalah budak2 yg berumur antara 10 hingga hingga <18 tahun Bicarakan semua ksalahan blh dihukum bunuh Disidangi oleh Majistreet Putuskan samaada seseorang itu bersalah atau tidak .

Disidangi d tmpat yang lain drpada bangunan mahkamah Bersidang hari yg berlainan dari hari mahkamah biasa bersidang Bagi melindungi pesalah2 muda dari publisiti MKK tidak terbuka kepada orang ramai Dilarang mendedahkam butir2 yg mengancam pesalah juvana .

penjaga. peguambela.Mereka yang dbenarkan menghadiri perbicaraan di MKK Anggota dan pegawai mahkamah Pihak2 yg terlibat dlm kes(yg d tuduh dan menuduh) Ibubapa.dan saksi2 Wakil2 akhbar dan agensi berita .

mereka Diberikan pendidikan Latihan yg membolehkan mereka mendapat pekerjaan bila keluar nanti .Jika disabitkan bersalah Tidak disabit atau dihantar ke penjara Mereka d hantar ke sekolah pemulihan akhlak Sehingga berumur 21 tahun Di sekolah ini.

Pesalah juvana Blh dikenakan ikatan jamin Hukuman denda atau Ditempatkan di bawah jagaan keluarga Pesalah yg tidak puas hati boleh buat rayuan kpd mahkamah tinggi .

SEKIAN TERIMA KASIH .