AIR DAN LARUTAN

Air bertukar kepada ais  Apabila air disejukkan: Zarah-zarah air bergerak semakin perlahan menyebabkan tenaga kinetik zarah-zarah berkurang Daya tarikan antara zarah-zarah menjadi semakin kuat Zarah-zarah air ditarik kepada kedudukan yang tetap Air bertukar menjadi ais pada OoC .SIFAT-SIFAT FIZIKAL AIR Takat Beku Air  Takat beku air ialah OoC.

Takat didih air  Takat didih air ialah 1OOoC. Air bertukar kepada wap air (gas)  Apabila air dipanaskan:  Zarah-zarah air bergerak dengan lebih cepat menyebabkan tenaga kinetik zarah-zarah semakin bertambah  Daya tarikan antara zarah-zarah menjadi semakin lemah  Zarah-zarah air terlepas daripada permukaan cecair dan bertukar kepada stim  Air bertukar menjadi stim pada OOoC 1 .

Sifat-sifat Fizikal Air Tulen  Air tulen tidak mempunyai warna. bau dan rasa pada      suhu bilik Ketumpatan air 1 g/cm3 Konduktor haba yang lemah Konduktor elektrik yang lemah Menukarkan kertas kobalt klorida biru kepada warna merah jambu Menukarkan kuprum sulfat kontang yang berwarna putih kepada warna biru .

 Ketumpatan air laut lebih daripada 1 g/cm3 disebabkan kehadiran bendasing terlarut didalamnya.Kesan bendasing terhadap sifat fizikal air  Takat beku air laut lebih rendah daripada OoC iaitu sekitar -3oC dan takat didihnya lebih tinggi daripada 1OOoC iaitu sekitar 103oC disebabkan kehadiran bendasing didalamnya. .

. arus elektrik mengalir dari anod ke katod menyebabkan kedua-dua unsur hidrogen dan oksigen dipisahkan daripada molekul air. hanya boleh dipisah secara elektrolisis  Semasa elektrolisis.Komposisi Air  Satu molekul air = 2 atom hidrogen + 1 atom oksigen  Formula kimia air = H2O  Air adalah sebatian.

.  Asid sulfurik ditambahkan kedalam air semasa elektrolisis air bagi meningkatkan kekonduksian elektrik didalam air. Elektrod ialah logam yang boleh mengalirkan elektrik  Anod adalah elektrod yang disambung pada terminal positif bateri  Katod adalah elektrod yang disambung pada terminal negatif bateri.

Jadi gas itu adalah gas hidrogen c) Isipadu hidrogen adalah dua kali ganda isipadu oksigen.Gas yang terbentuk pada elektrod semasa elektrolisis. gas itu adalah gas oksigen. . a) Gas yang terbebas pada anod menyebabkan bayu uji berbara terbakar. b) Gas yang terbebas pada katod terbakar dan menghasilkan bunyi ‘pop’ apabila didekatkan dengan kayu uji berbara.

maka penyejatan berlaku lebih cepat . Kelembapan udara  Udara yang kering mempunyai kurang molekul air.  Faktor yang mempengaruhi penyejatan: I.Penyejatan Air  Penyejatan ialah proses cecair bertukar kepada wap air pada sebarang suhu dibawah takat didih cecair tersebut.  Penyejatan belaku secara berterusan dan perlahan kerana hanya melibatkan molekul-molekul di permukaan air sahaja.

Suhu persekitaran  Suhu yang tinggi memberikan lebih banyak tenaga kepada molekul air untuk melepaskan diri ke udara iii. iv. Luas permukaan air Luas permukaan yang besar membolehkan lebih banyak molekul air melepaskan diri ke udara. Angin (Pergerakan udara) Angin mempercepatkan proses penyejatan dengan mengangkut molekul-molekul air yang tersejat ke tempat lain .ii.

.

Larutan dan Keterlarutan  Zat terlarut ialah bahan yang dapat larut didalam sesuatu cecair  Pelarut ialah cecair yang melarutkan bahan  Larutan ialah campuran yang terhasil apabila suatu zat terlarut larut di dalam suatu pelarut .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful