P. 1
Forum Remaja

Forum Remaja

|Views: 87|Likes:
Published by Ng Ray Man

More info:

Published by: Ng Ray Man on May 03, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/10/2013

pdf

text

original

PERTANDINGAN FORUM REMAJA SEKOLAH MENENGAH KERTAS KONSEP

KERTAS KONSEP FORUM REMAJA SEKOLAH MENENGAH KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 1.0 PENDAHULUAN Menteri Pendidikan mengumumkan bahawa sebutan baku akan digunakan sepenuhnya di sekolah selaras dengan pelaksanaan Kurikulum Baru Sekolah Menengah pada tahun 1988. Yang tersirat dalam pengumuman itu ialah hasrat untuk mewujudkan penggunaan bahasa Melayu yang seragam dalam sistem pendidikan negara, terutama dalam aspek sebutan baku dalam kalangan pelajar. Untuk mencapai hasrat ini dengan sempurna, para pelajar amat perlu didedahkan kepada penggunaan bahasa baku, dan sudah semestinya pelbagai peluang serta wadah senantiasa disediakan untuk menguasai bahasa baku. Maka, sebagai suatu langkah untuk menggalakkan pelaksanaan dan penggunaan bahasa baku ini, Kementerian Pelajaran menganjurkan Pertandingan Forum Remaja. 2.0 OBJEKTIF Forum Remaja ini bertujuan mewujudkan dan menyediakan suasana penggunaan bahasa Melayu baku dalam kalangan pelajar sekolah, dan akhirnya melahirkan satu model penggunaan bahasa baku. Bahasa Melayu baku bermaksud bahasa yang sempurna dari segi tatabahasa, sebutan dan gaya. 3.0 PENGELOLAAN Kementerian Pelajaran Malaysia 4.0 JENIS PERTANDINGAN Tertakluk kepada Bahagian Kokurikulum Dan Kesenian, Kementerian Pelajaran Malaysia. 5.0 PENYERTAAN 5.1 Terbuka kepada murid tingkatan 4 hingga 6 Sekolah Bantuan Kerajaan, Sekolah Berasrama Penuh, Sekolah Menengah Agama Negeri, Sekolah Agama Bantuan Kerajaan kecuali MRSM. 6.0 PELAKSANAAN PERTANDINGAN 6.1 Forum diselenggarakan dalam bentuk perbincangan. Peserta akan membincangkan tajuk yang ditentukan oleh negeri masing-masing. Perbincangan dalam bentuk main peranan tidak dibenarkan sama sekali.
KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

100

9 Sebarang bentuk nyanyian dan puisi tidak akan diambil kira / akan menjejaskan markah penyampaian. Sosial 3. 1.6 Sekiranya ada tafsiran dan terjemahan bagi firman.5 Bagi pusingan pertama. Alam Sekitar 7. Setiap pasukan perlu mengutarakan maksimum 5 isi. kedua dan ketiga.3 Penyertaan kumpulan yang menggambarkan kepelbagaian kumpulan etnik di Malaysia amat digalakkan. setiap ahli panel akan berforum mengikut urutan bermula daripada ahli panel pertama. 6. Markah bagi isi sebanyak 40 adalah untuk prestasi pasukan. Politik 2. Pendidikan 6. Markah penalti akan dipotong sebanyak 5 markah. Penilaian markah diberi keutamaan mengikut bahasa. Untuk pusingan pertama sahaja. isi. iaitu: a) penyataan isi b) huraian/penjelasan c) contoh : 3 : 3 : 2 Pengerusi tidak diberikan markah isi. 6.4 Adab semasa berforum juga diberi perhatian.8 6. Pelancongan 10. 6. Budaya 4. Sains dan Teknologi 9. Integrasi kokkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk 6. ahli panel tidak boleh mengganggu atau menyampuk semasa rakannya sedang menyampaikan hujah. Bahasa dan Sastera 8.7 6. Markah penuh bagi setiap isi ialah 8. Ekonomi 5. hadis atau petikan mestilah disampaikan sepenuhnya dalam bahasa Melayu. Tidak dibenarkan menyampaikan dalam bahasa Arab.. penyampaian dan pengendalian forum.PERTANDINGAN FORUM REMAJA SEKOLAH MENENGAH KERTAS KONSEP 6. KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 100 . 6.2 Pemilihan tajuk peringkat kebangsaan berdasarkan 10 skop yang disediakan.

13 (5 markah) (10 markah) (5 markah) Hanya Pengerusi sahaja dinilai dari aspek pengendalian forum. Loceng amaran akan dibunyikan sekali. tepat dan baku (struktur dan sebutan). 3 minit sebelum masa tamat dan 2 kali apabila masa tamat. Sekiranya hakim berpendapat ada peserta yang merujuk teks melebihi daripada yang sepatutnya. Markah maksimum bagi setiap ahli forum ialah 73 markah.PERTANDINGAN FORUM REMAJA SEKOLAH MENENGAH KERTAS KONSEP 6. Jumlah ialah 10 markah. Ahli forum dibenarkan merujuk teks sekali-sekala.10 Bahasa dikira daripada markah penuh (40) dan merangkumi empat aspek seperti yang berikut: a) b) c) d) sebutan baku tatabahasa diksi pertautan (20 markah) (10 markah) (5 markah) (5 markah) Markah minimum bagi setiap aspek ialah separuh daripada markah penuh dan pertambahan markah dikira berdasarkan bahasa yang jelas.14 Markah penuh bagi soalan spontan ialah 1 markah (Pengerusi) dan 3 markah (Ahli Panel).11 Markah penuh bagi pengendalian forum ialah 20 markah dengan pecahan seperti yang berikut: a) memulakan perbincangan b) menggendalikan perbincangan c) menggulung perbincangan 6. (5 kali) markah maksimum yang boleh dipotong ialah 5 markah daripada keseluruhan markah penyampaian.12 6. diksi serta pertautan idea yang jelas. Setiap pasukan diberi masa 20 minit untuk berforum. Apa-apa yang disampaikan oleh ahli forum setelah loceng penamat dibunyikan tidak akan diberikan 100 6.16 6. manakala markah maksimum bagi pengerusi pula ialah 91 markah.17 KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA . gaya bahasa yang berkesan dan tepat kepada maksud yang hendak disampaikan. 6. Markah penuh bagi penyampaian forum ialah 30 markah dengan pecahan seperti yang berikut: a) Adab dan kesantunan bahasa b) gaya perlakuan c) kelancaran tutur kata (10 markah) (10 markah) (10 markah) 6.15 6.

pemenang sagu hati. Ketiga-tiga ahli forum mestilah menjawab soalan yang diajukan secara bergilir-gilir kerana jawapan yang diberikan akan diambil kira dalam pemberian markah bonus kepada pasukan. 6. Penilaian markah bagi pertandingan di peringkat kebangsaan akan dinilai secara keseluruhan dari semua aspek.24 7. Jawapan yang memuaskan daripada setiap ahli forum diberikan 3 markah. Penentuan pasukan yang menjadi johan. Jika berlaku gangguan kepada ahli forum semasa pertandingan. Panel hakim berhak membuat keputusan yang difikirkan wajar dan munasabah demi memastikan kelancaran perjalanan pertandingan pada satu-satu masa.23 6.21 6.20 6. Markah untuk pengerusi pasukan ialah 1 markah.19 6. Pada peringkat awal. Ketua hakim akan mengajukan satu soalan kepada pasukan yang bertanding pada peringkat kebangsaan. Keputusan panel hakim adalah muktamad. naib johan. keputusan hakim akan diambil kira dengan sistem juri dan jika keputusannya seri akan diambil secara agregat. Markah penuh untuk pasukan ialah 10 markah.18 Setelah tamat masa 20 minit pasukan berforum. ketua hakim akan membuat keputusan. 6. tempat ketiga. pengerusi pasukan akan memberikan ruang kepada ketua hakim untuk mengemukakan soalan. misalnya apabila berlaku putus bekalan elektrik. pengerusi pasukan boleh menangguhkan pertandingan selama 5 minit untuk membolehkan peserta simpanan mengambil tempat yang dikosongkan.PERTANDINGAN FORUM REMAJA SEKOLAH MENENGAH KERTAS KONSEP markah. 2 minit sebelum masa tamat. peserta pitam dan sebagainya ketika pertandingan diadakan. Loceng amaran akan dibunyikan sekali.22 6. Jika masih seri. Masa tatkala ketua hakim mengajukan soalan tidak akan dikira.0 AM Sebarang pindaan adalah tertakluk kepada Bahagian Kokurikulum dan Kesenian Kementerian Pelajaran Malaysia KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA PETA KEDUDUKAN PASUKAN PERTANDINGAN FORUM REMAJA 100 . Tempoh masa selama 5 minit diperuntukkan kepada peserta bagi menjawab soalan tersebut. pengerusi terbaik dan ahli forum terbaik di peringkat negeri dan kebangsaan akan ditentukan dengan menggunakan sistem juri. dan 2 kali apabila masa tamat.

PERTANDINGAN FORUM REMAJA SEKOLAH MENENGAH KERTAS KONSEP AHLI FORUM 2 PENGERUSI AHLI FORUM 1 AHLI FORUM 3 MEJA HAKIM 1 (KETUA) HAKIM 5 HAKIM 2 HAKIM 3 HAKIM 4 BORANG MARKAH FORUM REMAJA KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 100 .

PERTANDINGAN FORUM REMAJA SEKOLAH MENENGAH KERTAS KONSEP PERINGKAT KEBANGSAAN NEGERI MARKAH KEDUDUKAN HAKIM 1/2/3/4/5 Tandatangan Hakim. ……………………………………… ( ) BORANG PENENTUAN KEPUTUSAN FORUM REMAJA KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 100 .

PERTANDINGAN FORUM REMAJA SEKOLAH MENENGAH KERTAS KONSEP PERINGKAT KEBANGSAAN NEGERI HAKIM 1 HAKIM 2 HAKIM 3 HAKIM 4 HAKIM 5 JUMLAH KEDUDUKAN Pengesahan oleh Ketua Hakim. ……………………………………… ( ) KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 100 .

................................................................PERTANDINGAN FORUM REMAJA SEKOLAH MENENGAH KERTAS KONSEP KEPUTUSAN AKHIR PERTANDINGAN FORUM REMAJA PERINGKAT KEBANGSAAN JOHAN SEKOLAH : ……………………………………………………............................................... NEGERI : ................... PENGERUSI FORUM TERBAIK : …………………………………………… NEGERI AHLI FORUM TERBAIK NEGERI Tandatangan Ketua Hakim ……………………………………… ( ) : …………………………………………… : …………………………………………… : …………………………………………… KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA 100 ..... NEGERI : …………………………………………………… NAIB JOHAN SEKOLAH NEGERI : …………………………………………………............................ : . TEMPAT KETIGA SEKOLAH : ………………………………………………………..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->