1.0 1.

1

PENDAHULUAN PENGENALAN Makanan adalah keperluan asas bagi setiap makhluk yang hidup di muka bumi ini.

Makanan yang dimakan perlulah berkualiti dan diambil dengan cara pemakanan yang betul. Menurut Azimuth (2008) seseorang akan menjadi tidak sihat jika mempunyai tabiat makan yang tidak sihat. Mengamalkan tabiat makan yang sihat dan mengikut saranan pakar nutrisi akan membantu menyihatkan tubuh badan. Bagi memastikan sektor pendidikan negara terus bergerak dan berkembang maju seiring dengan negara maju yang lain, salah satu elemen yang penting adalah keperluan untuk melahirkan pelajar yang berkualiti dan produktif bagi memenuhi keperluan negara. Kualiti pelajar yang lahir pula dipengaruhi oleh amalan pemakanan selain daripada kemudahan pembelajaran, kesungguhan pelajar sendiri, keberkesanan guru yang mengajar dan persekitaran yang merangsang pembelajaran.

Jelas, amalan pemakanan mempengaruhi tahap kesihatan badan yang memerlukan bekalan nutrien yang seimbang agar ia kekal sihat. Banyak nutrien yang diperoleh melalui makanan, di antaranya ialah vitamin, mineral, protein dan karbohidrat. Makanan berfungsi sebagai bahan api bagi membekalkan tenaga yang diperlukan untuk melakukan aktiviti harian serta membolehkan sistem-sistem di dalam badan berfungsi dengan sempurna. Sebaliknya amalan dan corak pemakanan yang tidak sihat akan memberi ancaman serius kepada kesihatan fizikal dan mental manusia.

Kanak-kanak menghabiskan masa hampir satu pertiga waktu dalam sehari di sekolah dan mereka makan sekurang-kurangnya satu hidangan di kantin. Hal ini berlaku di kebanyakan kawasan bandar, di mana kedua ibu bapa bekerja dan tidak mempunyai masa untuk menyediakan bekalan makanan untuk anak mereka. Makanan merupakan faktor penting untuk perkembangan dan kesihatan manusia terutama sekali bagi kanak-kanak yang sedang membesar. Ia bukan hanya berkhasiat tetapi juga menyihatkan. Ini bermakna kita mesti memastikan hidangan yang disediakan di sekolah berkhasiat dan menyihatkan. Tabiat makan pelajar sebahagian besarnya dipengaruhi oleh makanan yang didapati di kawasan persekitaran sekolah. Corak pemakanan menyumbang kepada pengambilan pemakanan

1

dan akan mempengaruhi perkembangan tabiat makan, corak pertumbuhan dan paras tenaga yang digunakan. Mengambil makanan yang berkhasiat dan menerapkan gaya hidup sihat akan membolehkan pelajar membesar dan mengembangkan potensi secara optimum serta membawa kepada prestasi pendidikan yang lebih baik.

Kebanyakan kantin sekolah masih menjual makanan dan snek yang tidak sihat. Ini diakui oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai yang dipetik dari akhbar pada 15 Ogos berkata “Pemeriksaan menunjukkan banyak kantin masih menjual makanan bergoreng yang tidak memenuhi garis panduan kementerian berhubung makanan yang sihat. Kajian terhadap 10,000 kanak-kanak berusia antara enam dan dua belas tahun menunjukkan bahawa 24 peratus daripada mereka mempunyai berat berlebihan atau obes”. Panduan Pengurusan Kantin Sekolah dengan jelas menyatakan gula-gula, jeruk dan snek yang mengandungi pewarna dan perisa tiruan tidak dibenarkan. Garis panduan itu juga menyatakan makanan yang mengandungi gula, garam dan lemak berlebihan, mi segera, kek, aiskrim, minuman dengan pewarna tiruan, minuman berperisa, teh, kopi dan minuman ringan tidak digalakkan. Garis panduan itu juga menyediakan beberapa perkara yang jelas bagi pengendali makanan kantin bagaimana untuk menyediakan makanan yang kurang gula, garam dan lemak dan juga kepentingan untuk memasukkan makanan yang kaya dengan serat dalam setiap hidangan mereka. Tiada alasan untuk pihak pengendali kantin tidak mempedulikannya.

Kajian yang dijalankan oleh pihak Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada 2008 menunjukkan kanak-kanak mengambil makanan seperti ayam goreng, kentang goreng, nugget, coklat, aiskrim, minuman berkarbonat, biskut berkrim dan jeruk di sekolah. Kini dua tahun sudah berlalu, Menteri Kesihatan memberitahu bahawa tiada yang berubah. Pengendali kantin sekolah melakukan apa yang mereka suka.

Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pendidikan seharusnya bertindak dengan lebih tegas dengan menguatkuasakan garis panduan bagi memastikan pihak kantin sekolah menyediakan hidangan sihat dan berkhasiat untuk kanak-kanak dan mengenakan hukuman yang tegas ke atas pengusaha kantin yang enggan untuk bekerjasama. Menyediakan hidangan yang sihat dan berkhasiat merupakan cara mendidik kanak-kanak mengenai makanan yang sihat dan
2

makanan yang perlu dielakkan di luar sekolah. Adalah menjadi tanggungjawab pentadbir sekolah bekerjasama untuk menyokong pendekatan menyeluruh untuk menerapkan budaya di mana pelajar sekolah rendah dan menengah secara aktif memilih makanan berkhasiat dan gaya hidup yang lebih sihat.

1.2

PENYATAAN MASALAH Pemakanan merupakan satu faktor yang penting di dalam kehidupan seharian setiap

manusia. Keperluan pemakanan di kalangan murid-murid sekolah rendah adalah lebih tinggi berbanding dengan kanak-kanak di peringkat pra sekolah, ini disebabkan oleh pertambahan saiz badan dan aktiviti fizikal pada usia enam hingga dua belas tahun amat ketara. Murid-murid yang mendapat cukup zat makanan dan dalam keadaan persekitaran yang baik akan berpeluang untuk mencapai tumbesaran yang optimum. Sebaliknya murid-murid yang mendapat kurang zat makanan akan mengalami gangguan pertumbuhan fizikal dan mental, keletihan, kurang penumpuan terhadap pelajaran dan kemerosotan pencapaian dalam pelajaran di sekolah. Oleh itu,kajian mengenai amalan pemakanan yang sihat dikalangan pelajar Tahun Enam di Sekolah Kebangsaan Ampangan, Seremban dikaji.

Kajian ini bertujuan untuk mengetahui persepsi pelajar terhadap pemakanan seimbang di kantin sekolah melalui tiga aspek iaitu kepelbagaian menu, tahap pengetahuan dan pendedahan pendidikan kesihatan serta kesannya terhadap konsentrasi pelajar semasa P&P. Perkara yang dikaji ialah faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan makanan, konsistensi pengambilan makanan, sokongan sekolah, tahap pengetahuan dan kesedaran pelajar berkaitan pemakanan yang sihat. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan borang soal selidik, pemerhatian dan temubual sebagai instrument kepada 141 orang pelajar darjah 6 Sekolah Kebangsaan Ampangan, Seremban, Negeri Sembilan. Data dianalisis dengan menggunakan kaedah kuantitatif berdasarkan purata jawapan untuk mendapatkan peratusan kajian.

Justeru itu, kajian ini menjurus kepada pelajar di sekolah rendah kerana amalan pengambilan makanan yang sihat perlu diterapkan sejak kanak-kanak lagi. Hal ini turut disokong oleh Pakar Pemakanan dari Universiti Kebangsaan Malaysia iaitu Prof. Madya Dr. Mohd. Nasir Hashim (1992) dengan menyatakan ibu bapa perlu memastikan kanak-kanak yang berumur dua
3

tahun ke atas memperolehi semua zat makanan kerana ianya penting untuk perkembangan otak dan kesihatan mereka.

Tidak dapat disangkal, status nutrisi dan kesihatan memberikan pengaruh yang kuat terhadap pembelajaran dan prestasi pelajar di sekolah.Menurut Govindji et al. (2002), menyatakan bahawa, diet yang tidak sihat menjadi salah satu penyebab berlakunya kemurungan atau perasaan dan emosi yang tidak stabil. Walau bagaimanapun, gejala tersebut dapat dihindarkan dengan cara mengamalkan diet yang sihat.

Persekitaran sekolah dan dinamik sosial remaja dapat memberi kesan untuk membentuk amalan pemakanan yang sihat atau yang kurang sihat. Secara tidak langsung, dengan mengamalkan diet yang sihat, para pelajar akan membesar dengan seimbang dari segi mental dan fizikal yang seterusnya membantu mereka memberikan penumpuan optimum semasa pengajaran dan pembelajaran berlangsung.

Pelajar yang mempunyai kebolehan kognitif yang lemah kebiasaannya menunjukkan pencapaian yang kurang memuaskan dan sarapan pagi juga dikatakan mempengaruhi kebolehan kognitif pelajar (Bowker el al., 1999). Currie el al. (1997) dan Roberts el al. (1997) dalam Bowker el al (1999), mendapati bahawa kebanyakan pelajar tidak mengambil sarapan pagi sebelum mereka ke sekolah. Simeon dan MacGregor (1989) dalam Bowker (1999) pula menyatakan bahawa tidak mengambil atau kurang mengambil sarapan pagi dikaitkan dengan prestasi pembelajaran yang lemah di sekolah. Rosso (1999), menyatakan bahawa tahap kesihatan dan nutrisi yang rendah di kalangan pelajar sekolah menyumbang kepada sistem pendidikan yang tidak efisien. Beliau turut menyatakan bahawa gejala kelaparan yang biasa dialami oleh pelajar yang tidak mengambil sarapan pagi sebelum ke sekolah boleh menyumbang kesan yang kurang baik terhadap pembelajaran mereka. Ini kerana pelajar yang lapar menghadapi kesukaran untuk menumpukan perhatian dan sukar melakukan tugasan yang kompleks.

Bowker el al. (1999) menyatakan bahawa sekolah memainkan peranan penting dalam mengubah diet pelajar. Menurut mereka, sekolah berpeluang untuk mendidik generasi muda mengenai makanan dan nutrisi. Sekolah juga dapat mendemonstrasikan kepentingan diet
4

seimbang untuk kesihatan masa depan dengan menyediakan pilihan makanan yang sihat di kantin sekolah. Oleh itu, usaha untuk mempromosikan amalan pemakanan dan cara hidup yang sihat di kalangan remaja melalui sistem sekolah adalah keperluan yang kritikal.

Whitman (2000) menyatakan bahawa, pendidik seluruh dunia dapat mempromosi dan menyalurkan perkhidmatan kesihatan dengan mudah dan berkesan kepada pelajar. Pernyataan ini selari dengan laporan Aldinger (1998) yang menyatakan nutrisi yang sihat meningkatkan potensi pembelajaran, sebaliknya nutrisi yang tidak sihat dan berkaitan dengan infeksi membawa kepada penyakit malnutrisi yang mengakibatkan kemerosotan potensi pembelajaran.

1.3

OBJEKTIF KAJIAN Kajian ini bertujuan mengetahui persepsi ke atas pemakanan seimbang terhadap pelajar

terutama pelajar-pelajar Sekolah Kebangsaan Ampangan, Seremban, Negeri Sembilan. Objektif yang ditetapkan bagi kajian ini adalah untuk: 1. Mengenal pasti kepelbagaian menu di kantin sekolah mempengaruhi pemakanan seimbang di kalangan pelajar. 2. Mengenal pasti tahap pengetahuan pelajar terhadap pemakanan seimbang yang disediakan di kantin sekolah. 3. Mengenal pasti pendedahan pendidikan kesihatan yang diberikan oleh sekolah kepada pelajar tentang kepentingan makanan seimbang. 4. Mengenalpasti konsentrasi pelajar semasa pengajaran dan pembelajaran berlaku.

1.4

SOALAN KAJIAN Kajian ini diharap dapat menjawab beberapa persoalan kajian dalam memperolehi beberapa

maklumat mengenai pemakanan seimbang di kalangan pelajar-pelajar tahun 6 Sekolah Kebangsaan Ampangan,Seremban. 1. Apakah tahap kesedaran pelajar mengamalkan pemakanan yang sihat? 2. Adakah pelajar tahu mengenai piramid makanan? 3. Adakah pelajar pernah didedahkan mengenai amalan pemakanan yang sihat?
5

1.3 Diet seimbang Diet seimbang ialah pengambilan makanan yang mempunyai nutrien yang menepati piawaian hidangan dalam piramid makanan di mana. diet yang seimbang akan mengurangkan risiko mendapat penyakit (Govindji et al. bijirin dan pasta. Adakah pelajar berminat untuk membeli menu baru yang berkhasiat di kantin sekolah? 7.4.5 DEFINISI KONSEP 1. Jenis makanan banyak diperlukan oleh manusia ialah dari kategori karbohidrat seperti nasi..5.R Nickerson et.2 Pemakanan Beberapa siri proses yang melaluinya organisma mengambil dan mencerna makanan untuk merangsangkan tumbesaran.5. 1. Apakah kesan yang di terima setelah makan makanan di kantin sekolah? 1. Adakah pelajar diberi pendedahan oleh pihak sekolah? 9. 1.5.(John T.5. Apakah makanan yang kerap dibeli di kantin sekolah? 5. memberikan tenaga. iaitu sebanyak enam hingga sebelas hidangan.al 1989). Adakah pelajar suka makan sayur? 6. Diikuti oleh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan dua hingga empat dan 6 .perbuatan praktis. 2002).1 Amalan Menurut kamus komprehensif amalan dimaksudkan dengan kebajikan atau perbuatan yang diterapkan.4 Piramid makanan Piramid makanan merupakan panduan yang mengelasan makanan dalam turutan mengikut kadar yang diperlukan oleh manusia. Adakah pelajar tahu mengenai keburukandan kesan pengaambilan makanan yang tidak seimbang? 8. menggantikan tisu lama atau yang rosak dan mencegah setengah-setengah penyakit. roti.

5.1 Ibu Bapa Kajian ini diharap dapat memberi panduan kepada ibu bapa agar dapat mendidik dan menunjukkan anak-anak di rumah tentang cara pengambilan makanan yang berkhasiat serta seimbang agar dapat melahirkan anak-anak yang sihat dan cerdas. Makanan dari kategori protein seperti daging. 1.6 KEPENTINGAN KAJIAN 1.7 Pemakanan sihat Pemakanan yang sihat adalah amalan yang membekalkan nutrien yang diperlukan oleh tubuh pada amaun yang betul. Terdiri daripada makronutrien.6. Dengan adanya didikan dari rumah dapat anak-anak ini mengaplikasikan pemakanan yang betul apabila berada di luar rumah terutamanya di sekolah.5 Nutrien Nutrien adalah zat yang terkandung di dalam makanan.6.tiga hingga lima hidangan masing-masing. 1. 1. kesihatan dan penjagaan diri dalam kehidupan seharian yang menyumbang kepada psikologi. 2004). dan mikronutrien. mental dan kehidupan social individu (UNESCO 2004). diharap dapat menyedarkan pelajar-pelajar tentang kepentingan makanan sihat yang berkhasiat dan seimbang agar mereka dapat mengamalkan cara pemakanan yang baik dalam kehidupan seharian. karbohidrat. lemak dan protein. 7 .5. Nutrisi yang sihat adalah gabungan makanan.2 Pelajar Melalui kajian ini.5.6 Nutrisi yang sihat. 1. vitamin dan mineral (Govindji et al. 1. susu dan ikan diperlukan sebanyak dua hingga tiga hidangan dan kategori terakhir ialah lemak dan minyak yang diperlukan dalam amaun yang sedikit sahaja (UNESCO. 2002)..

6 Masyarakat Memberi panduan kepada masyarakat tentang kepentingan kualiti perkhidmatan makanan di kantin sekolah agar masyarakat lebih prihatin terhadap pemakanan anakanak mereka. rohani.4 Sekolah Kajian ini juga dapat memberi panduan kepada pihak sekolah mengenai tanggungjawab dalam menyediakan pengusaha kantin yang berpengetahuan dalam bidang pemakanan agar dapat menyediakan makanan yang sihat dan berzat kepada pelajar bagi menjamin kebersihan dan keselamatan makanan di kantin sekolah.3 Guru Kajian ini juga dapat menyedarkan guru-guru tentang kepentingan dalam memberi pendedahan serta pendidikan kepada pelajar tentang pemakanan seimbang dalam proses pengajaran dan pembelajaran supaya pelajar-pelajar membezakan makanan yang sihat dan berkualiti.6.5 Pengusaha kantin sekolah Kajian yang dijalankan ini juga dapat memberi motivasi kepada pengusaha kantin sekolah supaya mereka memperbaiki perkhidmatan makanan mereka agar makanan yang disediakan lebih bermutu dan berkualiti.1. 1. Seremban.6. emosi dan jasmani.6.7 BATASAN KAJIAN Kajian ini dijalankan di Sekolah Kebangsaan Ampangan. Amalan pemakanan dikatakan memberi pengaruh ke atas daya penumpuan pelajar semasa proses pengajaran dan pembelajaran kerana pemakanan memberi kesan ke atas fizikal dan mental pelajar.6. Ini dilakukan untuk mendapatkan sampel yang boleh dipercayai agar data yang diperolehi adalah tepat dan sah.6. 1.7 Pihak Kerajaan Dapat melahirkan modal insan yang seimbang dari segi intelek. 1. 1. 1. Tambahan lagi apabila pelajar dapat 8 . Kajian ini dilakukan terhadap pelajar tahun enam.

Berdasarkan Tuckmen (1985) kajian deskriptif menerangkan fenomena dengan menganalisis data deskriptif yang diperolehi dengan soal selidik atau media-media. sampel tidak dipilih sembarangan. ia dipilih dalam satu cara yang sistematik secara rambang. Pemilihan sekolah ini adalah kerana sekolah ini di kawasan bandar. 1993). Kajian tinjauan secara deskriptif adalah kajian terhadap perkara yang sedang berlaku. Cara kajian yang digunakan adalah berbentuk tinjauan deskriptif dengan menggunakan kaedah kuantitatif iaitu menggunakan kaedah soal selidik .menumpukan perhatian di dalam kelas. Bertentangan dengan sesetengah pendapat umum. 1. Seremban. Faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan makanan juga akan dikaji untuk melihat pengaruhnya ke atas pemakanan dan daya penumpuan pelajar di dalam kelas. Responden yang akan terlibat adalah pelajar Tahun Enam.Pengkaji ingin melihat corak pemakanan pelajar berdasarkan gaya pemakanan. pelajarnya terdiri etnik melayu dan keputusan peperiksaan . supaya peluang atau operasi kebarangkalian 9 . kesedaran dan pengetahuan pelajar akan diet seimbang mempengaruhi daya tumpuan pelajar di dalam kelas.8 POPULASI/SAMPELAN Menurut Mohd Najib (1999) populasi sebagai semua ahli dalam kelompok pembolehubah yang dikaji.mengkaji kesedaran dan pengetahuan pelajar berkenaan diet seimbang serta konsistensi pengambilan makanan oleh pelajar. Sampel adalah satu populasi berkadar kecil untuk pemerhatian dan analisis terpilih.Bilangan responden yang di kaji seramai 141 orang pelajar orang. Keadaan ini melibatkan pengumpulan data-data. faktor-faktor yang paling mempengaruhi pemilihan makanan pelajar. tahap kefahaman mereka akan meningkat dan ini akan memberi kesan peningkatan prestasi mereka dalam pelajaran. Populasi dan sampel kajian difokuskan kepada pelajar tahun enam di Sekolah Kebangsaan Ampangan. perbandingan dan merumus kesimpulan secara umum (Van Dalen. pelajar yang mendapat keputusan yang 5 A seramai 38 orang pada tahun 2011. Pengkaji ingin melihat sokongan sekolah terhadap pemakanan dan nutrisi seimbang pelajar serta kesannya dalam meningkatkan penumpuan pelajar semasa pengajaran dan pembelajaran berlaku. membuat taksiran. Pengkaji ingin mengkaji sejauh mana sokongan sekolah terhadap pemakanan yang sihat. Negeri Sembilan. Hasil daripada maklumat yang di perolehi daripada pihak sekolah.

Selain itu ianya lebih cepat serta menjimatkan masa dan perbelanjaan. lokasi yang terlibat ialah Sekolah Kebangsaan Ampangan. Pemilihan lokasi dibuat berdasarkan faktor logistik.Pemerhatian dilakukan ke atas responden dan juga menu makanan yang dijual di kantin sekolah selama lima hari persekolahan.1 menunjukkan lokasi kajin. (2004). Negeri Sembilan. membaca dan mengira serta menyedari kemahiran asas dalam kehidupan. Kaedah yang digunakan dalam kajian ini adalah berbentuk borang soal selidik. yang diedarkan kepada responden untuk mendapatkan maklumbalas. Peta 1. faktor kecemerlangan akademik dan faktor kedudukan sekolah yang berada di kawasan bandar. pada peringkat umur antara 6 hingga 12 tahun kanak-kanak bebas menunjukkan sifat berdikari dan boleh membuat keputusan bersesuaian pada fikiran mereka. 1993). Pemerhatian ini dilakukan bagi menyokong persoalan kajian pertama bagi melihat kepelbagaian menu seimbang yang disediakan di kantin sekolah. Di antaranya ialah maklumat dan data-data dari responden dapat diperolehi secara terus daripada responden. Seramai 141 sampel dipilih pelajar tahun 6 dijadikan responden kerana menurut teori perkembangan Havighurst (1953). soal selidik merupakan satu cara paling mudah untuk memperolehi maklumat. 1. 10 . Menurut Van Delen (1993). Temu bual dilakukan dengan pengusaha kantin mengenai menu-menu yang dijual dan makanan yang menjadi kesukaan pelajar. yang mana ianya merangkumi beberapa item soalan . perkembangan kanak-kanak di Malaysia yang berada di sekolah rendah sudah berjaya menguasai kemahiran 3M iaitu menulis.9 TEMPAT KAJIAN Dalam kajian ini. Menurut Shahabudin et al.boleh digunakan (Best dan Kahn. Soal selidik mempunyai beberapa kebaikan dibandingkan dengan cara-cara lain dalam usaha pengkaji mendapatkan maklumat secara kuantitatif. Seremban.

Seremban. Soal selidik mempunyai beberapa kebaikan dibandingkan dengan caracara lain dalam usaha penyelidik mendapatkan maklumat kualitatif dan kuantitatif. 11 . Di antaranya ialah maklumat dan data-data dari responden dapat diperolehi secara terus daripada responden.10.1 : Sekolah Kebangsaan Ampangan. Menurut Van Delen (1993). Selain itu ianya lebih cepat serta menjimatkan masa dan perbelanjaan. yang mana ianya merangkumi beberapa item. yang akan diedarkan kepada responden untuk mendapatkan maklumbalas. 1. soal selidik merupakan satu cara paling mudah untuk memperolehi maklumat.Peta 1.10 KAEDAH KAJIAN 1.1 Soal Selidik Kaedah yang digunakan dalam kajian ini adalah berbentuk borang soal selidik.

10. Setelah berurusan dengan Guru Besar. 2. pada peringkat umur antara 6 hingga 12 tahun kanak-kanak bebas menunjukkan sifat berdikari dan boleh membuat keputusan bersesuaian pada fikiran mereka. 2. perkembangan kanak-kanak di Malaysia yang berada di sekolah rendah sudah berjaya menguasai kemahiran 3M iaitu menulis. Pemerhatian ini dilakukan bagi menyokong persoalan kajian pertama bagi melihat kepelbagaian menu seimbang yang disediakan di kantin sekolah. kedudukan sekolah yang terletak di kawasan perumahan berhampiran bandar. Sebanyak 141 salinan set soal selidik diedarkan kepada pelajar Tahun Enam.10.2 DATA-DATA KAJIAN Data diperolehi melalui kaedah soal selidik. pengkaji 12 . (2004). Menurut Shahabudin et al. Pelajar Tahun Enam dijadikan responden kerana menurut teori perkembangan Havighurst (1953).3 Temubual Kaedah ini dijalankan ke atas pengusaha kantin untuk mendapatkan butiran dan maklumat berhubung dengan menu-menu yang dijual dan makanan yang menjadi kesukaan pelajar di kantin sekolah. 1. pencapaian akademik pelajar merujuk kepada keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) serta faktor-faktor persekitaran dan pemakanan yang disediakan di kantin sekolah seperti mana yang telah dinyatakan dalam batasan kajian.1 LATAR BELAKANG SAMPEL Latar belakang sampel pelajar yang diambil dalam kajian ini meliputi jantina untuk mengetahui corak pemakanan dia antara lelaki dan perempuan.1.0 DAPATAN 2.2 Pemerhatian Kaedah ini digunakan untuk meninjau dan menilai jenis menu makanan di kantin sekolah yang dilakukan selama tiga hari. membaca dan mengira serta menyedari kemahiran asas dalam kehidupan.

Tempoh masa yang diberikan lebih kurang 15 hingga 20 minit untuk menjawab set soal selidik yang diberikan. tahap kesedaran pelajar terhadap kepentingan mengamalkan diet seimbang serta sokongan sekolah terhadap pemakanan dan nutrisi seimbang pelajar-pelajarnya. Penggunaan teknik triangulasi (soal selidik. bermakna (meaningfulness) dan kebolehgunaan (usefulness) instrumen yang membolehkan data-data diinferenkan2. temu bual dan pemerhatian) yang digunakan secara serentak dalam sesuatu kajian hendaklah dibuat dalam bentuk equivalent form (kriteria dan konstruk item yang sama dalam pelbagai jenis instrumen). 2. responden masih perpeluang untuk menjawab pada hari-hari yang berikutnya. Walaupun ada beberapa orang responden yang tidak hadir pada hari pertama pengedaran set. penggunaan teknik triangulasi itu sendiri telah dapat memperkukuhkan kesahan kajian. ia dianalisis dengan menggunakan paratus jawapan yang diberi oleh pelajar. Kesahan juga bermaksud persetujuan antara dua percubaan untuk mengukur trait yang sama secara maksimum dengan kaedah yang berlainan3. Ghazali (appropriateness). Darusalam menyatakan kesahan didefinisikan sebagai ketepatan kebenaran (truthfulness). Bagi kajian penyelidikan yang menggunakan pendekatan kualitatif melalui temu bual.1 Tatacara Penganalisisan Data Setelah memperolehi data.2. Berdasarkan peratusan yang diperolehi. Selain itu. Kaunselor telah mengambil tindakan mengedarkan set soal selidik kepada responden. pengkaji dapat mengenalpasti faktorfaktor yang mempengaruhi pemilihan makanan pelajar. Respondon diberi tempoh selama 3 hari supaya semua set soal selidik dapat dilengkapkan. 13 . pemerhatian dan dokumen dalam usaha pengkaji untuk mengumpulkan sebanyak mungkin maklumat atau data. pengkaji dapat melihat perhubungan di antara tahap pengetahuan sedia ada pelajar berkaitan amalan pemakanan yang sihat dengan kesedaran mereka dalam mengamalkan pemakanan yang sihat serta untuk melihat hubungan antara tahap pengetahuan sedia ada pelajar dengan sokongan yang diambil oleh pihak sekolah dalam memupuk amalan pemakanan yang sihat di kalangan pelajar.berurusan pula dengan kaunselor di sekolah tersebut.

Bahagian D: Mengandungi lima (5) item untuk mendapatkan maklumat tentang kesan terhadap pengajaran dan pembelajaran.Keesahan dalam kajian berbentuk kualitatif (penggunaan temu bual. Bahagian C dan Bahagian D. Tetapi McCall dan Simmons (1969) menegaskan. Bahagian B: Mengandungi lima (5) item untuk mendapatkan maklumat tentang tahap kesedaran pelajar mengamalkan pemakanan yang sihat. Bahagian A. pemerhatian dan dokumen sebagai instrumentasi) tidak hanya tertumpu kepada hasil kajian tetapi keseluruhan proses penyelidikan7. Bahagian C: Mengandungi enam (6) item untuk mendapatkan maklumat tentang pendedahan pendidikan kesihatan kepada pelajar. kajian kualitatif melalui pungutan data-data daripada temu bual dan pemerhatian juga memerlukan keesahan data. Bahagian A: Mengandungi lima (5) soalan untuk mendapatkan maklumat tentang kepelbagaian menu di kantin sekolah. Miles dan Huberman (1994) berpendapat tidak ada peraturan tertentu dalam pembinaan keesahan dalam kajian kualitatif. Bahagian B. 14 . Pengkaji telah membahagikan kandungan soal selidik ini dibahagikan kepada lima bahagian iaitu.

2. Apakah makanan yang kerap anda beli di kantin sekolah? B C D A 5.2 KEPUTUSAN KAJIAN A. Adakah anda suka makan sayur? Ya Tidak 2.2.1 : Kepelbagaian menu kantin 15 . Adakah buah-buahan ada dijual di kantin sekolah anda? Ya Tidak 3. Adakah makanan yang dijual di kantin sekolah anda sedap? Ya Tidak A 4.KEPELBAGAIAN MENU KANTIN No. Soalan LELAKI Bil 1. Sekiranya sekolah ingin menambah menu di kantin apakah menu yang menjadi pilihan anda? B C D 33 34 0 67 51 16 17 29 17 4 6 59 2 0 % 24 23 0 47 36 11 12 21 13 3 4 42 1 0 PEREMPUAN Bil 17 57 0 74 38 36 42 13 8 11 10 32 25 7 % 12 41 0 53 27 26 30 9 5 7 6 23 18 5 TOTAL Bil 51 90 0 141 89 52 59 42 25 15 16 91 27 7 % 36 64 0 100 63 37 42 30 18 10 11 65 19 5 Jadual 2.

2 : Tahap Pengetahuan Murid 16 . Adakah anda tahu bahawa makanan tambahan seperti pil boleh menggantikan makanan berkhasiat? 5.B . Adakah anda mengetahui makanan yang dijual di kantin berkhasiat? 3. Adakah anda mengetahui pemakanan seimbang penting untuk meningkatkan kecemerlangan dalam pelajaran? Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak 49 18 31 36 54 13 17 50 49 18 % 35 13 22 26 41 7 12 36 35 13 PEREMPUAN Bil 74 0 17 57 58 16 18 56 50 74 % 152 0 12 40 44 8 11 41 36 17 TOTAL Bil 123 18 48 93 112 29 35 106 99 42 % 87 13 34 66 85 15 23 77 70 30 Jadual 2. Adakah anda pernah didedahkan mengenai amalan pemakanan yang sihat di dalam kelas? 4. Adakah anda mengetahui mengenai piramid makanan? Ya Tidak 2. TAHAP PENGETAHUAN MURID No. Soalan LELAKI Bil 1.

C. darah tinggi) 6. Adakah anda mengambil sarapan pagi sebelum sesi persekolahan bermula? 3. Adakah anda mengetahui kepentingan mengamalkan kempen/ceramah amalan pemakanan sihat? 4. air berkarbonat. Adakah anda tahu pemakanan yang tidak seimbang boleh menjejaskan kesihatan. Adakah anda setuju sekiranya sekolah mengadakan kempen/ceramah seimbang? mengenai amalan pemakanan Ya Tidak 27 40 19 44 35 39 24 43 61 80 43 87 Ya 61 44 61 43 122 87 Tidak 6 4 12 9 19 13 Jadual 2.3 : Pendedahan Pendidikan Kesihatan 17 . Adakah anda mengetahui mengenai kepentingan sarapan pagi? 2. PENDEDAHAN PENDIDIKAN KESIHATAN No. Contoh: kencing manis. gula-gula dan aiskrim. 5. Soalan LELAKI Bil 1. Adakah anda tahu keburukan akibat daripada Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak 31 36 50 17 46 21 20 47 % 26 18 37 22 40 10 14 34 PEREMPUAN Bil 58 16 43 31 32 31 42 31 % 48 8 31 26 35 15 30 22 TOTAL Bil 89 52 93 32 88 53 62 78 % 74 26 68 48 75 25 44 56 pengambilan makanan ringan seperti keropok.

KESAN TERHADAP PENGAJARAN & PEMBELAJARAN No. Sekiranya anda tidak bersarapan pagi. Adakah anda rasa mengantuk selepas makan pada waktu rehat? 5. Adakah aroma/bau masakan dari kantin sekolah Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak 53 14 55 12 49 18 8 59 59 8 % 38 10 39 9 35 13 6 42 42 6 PEREMPUAN Bil 50 24 41 33 37 37 33 41 38 36 % 35 17 29 23 36 26 23 29 27 25 TOTAL Bil 103 38 96 45 86 55 41 100 97 44 % 73 27 68 32 61 39 29 71 69 31 mengganggu tumpuan anda belajar? 4. Adakah anda masih merasa lapar sehingga tamat sesi persekolahan? Jadual 2.4 : Kesan Terhadap Pengajaran & Pembelajaran 18 . Soalan LELAKI Bil 1.D. adakah tumpuan belajara anda terganggu? 2. Adakah rasa lapar membuatkan anda kerap terfikir apakah menu makanan yang dijual di kantin? 3.

seterusnya pengetahuan akan mencetuskan kesedaran yang membawa kepada pemilihan makanan yang seimbang dan pengambilan makanan yang seimbang secara konsisten akan membantu meningkatkan daya penumpuan pelajar. 19 . pengkaji telah menghasilkan satu kerangka kajian untuk menjelaskan lagi skop yang ingin dikaji.3 KERANGKA KAJIAN Pengetahuan pelajar akan diet seimbang Kesedaran pelajar akan diet seimbang Faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan makanan Sokongan sekolah terhadap pemakanan dan nutrisi seimbang Daya penumpuan pelajar semasa pengajaran & pembelajaran Konsistensi pengambilan makanan oleh pelajar Rajah 2.1 kerangka kajian menunjukkan bahawa sokongan sekolah terhadap pemakanan dan nutrisi seimbang akan memberi pengetahuan kepada pelajar tentang pemakanan yang sihat kepada pelajar.2.1 : Kerangka kajian Berdasarkan soalan kajian. Berdasarkan Rajah 2. Sokongan sekolah terhadap pemakanan dan nutrisi seimbang pula merujuk kepada sumber makanan yang disediakan oleh pihak sekolah kepada para pelajar.2.

B. Tahun Enam A mempunyai jumlah responden seramai 28 orang atau 20% daripada jumlah keseluruhan 20 . D dan E.1 MAKLUMAT PERIBADI Respoden kajian ini adalah seramai 141 orang responden dengan melibatkan keseluruhan murid Tahun Enam. Responden ini terdiri daripada 67 orang atau 47% responden adalah lelaki manakala seramai 74 orang atau 53% adalah perempuan.6 : Bilangan murid Tahun Enam mengikut jantina 76 74 72 Bilangan 70 68 66 64 62 Lelaki Jantina 67 74 Perempuan Rajah 2. Jantina Lelaki Perempuan Jumlah Bilangan 67 74 141 Peratusan. Berdasarkan jumlah responden ini.6 dan Rajah 2.2 : Bilangan murid Tahun Enam mengikut jantina Jadual 2.2. responden perempuan lebih ramai berbanding responden lelaki iaitu dengan jumlah seramai tujuh orang atau 5% daripada jumlah keseluruhan murid Tahun Enam seperti yang ditunjukkan dalam Jadual 2. Responden Tahun Enam ini terdiri daripada enam buah kelas iaitu Tahun Enam A. C. % 47 53 100 Jadual 2.3 ANALISIS DATA 2.2.7 menunjukkan jumlah responden mengikut kelas.3.

Kelas A B C D E Jumlah Lelaki 10 9 14 16 18 67 Perempuan 18 22 15 12 7 74 Jumlah 28 31 29 28 25 141 Peratusan. Tahun Enam B pula terdiri daripada 31 orang responden atau 22%.responden Tahun Enam. Manakala Tahun Enam C pula seramai 29 orang responden atau 21%.7: Bilangan murid Tahun Enam mengikut kelas berdasarkan jantina 25 20 Bilangan 15 10 10 5 0 A 18 22 18 15 16 14 12 9 7 Lelaki Perempuan B C Kelas D E Rajah 2.3 : Bilangan murid Tahun Enam mengikut kelas berdasarkan jantina 21 . Seterusnya diikuti oleh Tahun Enam D seramai 28 orang atau 20% dan Tahun Enam E pula mempunyai 25 orang responden atau 17% daripada jumlah keseluruhannya. % 20 22 21 20 17 100 Jadual 2.

% 64 36 Jadual 2.2. Seramai 90 responden atau 64% telah memilih meminati pemakanan sayuran. Sebaliknya.4 : Minat murid Tahun Enam terhadap pemakanan sayur Jadual 2.3. seramai 51 r espondentidak meminati pemakanan sayuran. tiada responden menyatakan adanya aktiviti penjualan buah-buahan di kantin 22 .8 menunjukkan bilangan responden yang meminati pemakanan sayuran.9 pula menunjukkan penjualan buah-buahan di kantin sekolah.2 BAHAGIAN B: KEPELBAGAIAN MENU KANTIN Jadual 2. Oleh yang demikian. Jumlah ini menyumbang kepada 36% daripada keseluruhan responden yang menjawab. Minat Ya Tidak Jumlah 90 51 Peratusan.8: Minat murid Tahun Enam terhadap pemakanan sayur 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 64% 36% Ya Tidak Ya Tidak Rajah 2. Semua responden iaitu 100% menyatakan bahawa buah-buahan tidak dijual di kantin sekolah.

23 . Jumlah ini menyumbang sebanyak 63% daripada keseluruhan responden. Ini jelas membuktikan bahawa menu yang disediakan di kantin sekolah adalah tidak seimbang.9 : Penjualan buah-buahan di kantin sekolah 120% 100% 100% 80% 60% 40% 20% 0% 0% Ya Tidak Tidak Rajah 2.6 turut menunjukkan 37 % atau 52 responden tidak menyukai kesedapan makanan di kantin. Penjualan Jumlah Ya Tidak 0 141 Peratusan.5 : Penjualan buah-buahan di kantin sekolah 89 responden menyatakan bahawa makanan yang disediakan di kantin adalah sedap.10 di bawah. Ini seperti yang ditunjukkan dalam Jadual 2.sekolah. % 0 100 Jadual 2. Rajah 2.

Sementara itu. Didapati. Nasi Lemak.6 : Kesedapan makanan di kantin sekolah Jadual 2. % 63 37 Jadual 2.10 : Kesedapan makanan di kantin sekolah 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 63% 27% Ya Tidak Ya Tidak Rajah 2. hanya 15 responden sahaja yang kerap membeli kuih-muih di kantin. Ini memberi sebanyak 10% daripada keseluruhan responden.Kesedapan makanan Ya Tidak Jumlah 89 52 Peratusan. Peratusan seterusnya diikuti oleh Nasi Goreng dengan peratusan sebanyak 18% atau dengan jumlah responden seramai 25 orang. Jumlah dan peratusan kekerapan ini juga ditunjukkan dalam Rajah 2.7.11 menunjukkan empat jenis makanan yang kerap dibeli oleh reponden. Nasi Goreng dan Kuih-muih. peratusan tertinggi disumbangkan oleh Hot Dog iaitu sebanyak 42% di mana 59 responden telah memilihnya. Jenis makanan tersebut adalah Hot Dog. Peratusan kedua tertinggi pula adalah Nasi Lemak dan memberi sebanyak 30% . 24 .

Manakala. Sup sayur pula merupakan menu baru pilihan 16 responden atau 11%.11: Jenis makanan yang kerap dibeli di kantin sekolah 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% 42% 30% 18% 10% Hot Dog Nasi Lemak Nasi Goreng Kuih-muih Rajah 2. menu baru terendah adalah bubur sayuran dengan peratusan pilihan sebanyak 5% sahaja dengan melibatkan hanya seramai tujuh reponden.12 menunjukkan pecahan menu baru pilihan murid Tahun Enam. Ini menyumbang peratusan sebanyak 65% iaitu dengan jumlah responden seramai 91 orang. Seramai 27 responden atau 19% telah memilih sandwich dan jumlah ini lebih tinggi sedikit sebanyak 8% berbanding responden yang memilih sup sayur.7 : Jenis makanan yang kerap di beli di kantin sekolah Jadual 2. Didapati lebih separuh respoden mengkehendaki nasi yang dihidangkan bersama dengan ayam goreng sebagai menu baru yang perlu disediakan oleh pihak kantin sekolah.Jenis Makanan Hot Dog Nasi Lemak Nasi Goreng Kuih-muih Jumlah 59 42 25 15 Peratusan. 25 . % 42 30 18 10 Jadual 2.

9 menunjukkan pengetahuan responden mengenai piramid makanan. Rajah 2. Manakala selebihnya pula iaitu 13% responden tidak mengetahui apakah itu piramid makanan.3.3 BAHAGIAN C: TAHAP PENGETAHUAN MURID Jadual 2.9 turut menunjukkan peratusan yang telah dinyatakan. Jumlah responden yang tidak mengetahuinya jauh lebih rendah berbanding yang mengetahui iaitu sejumlah 18 responden sahaja. 26 . 87% responden mengetahui tentang piramid makanan dengan melibatkan sejumlah 123 responden.13 dan Rajah 2.8 : Jenis menu baru pilihan murid 2. % 11 65 19 5 Jadual 2.Menu Pilihan Sup sayur Nasi dan ayam goreng Sandwich Bubur sayuran Jumlah 16 91 27 7 Peratusan.12 : Jenis menu baru pilihan muirid Tahun Enam 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 11% 5% 19% 65% Sup sayur Nasi dan ayam goreng Sandwich Bubur sayuran Rajah 2.

Selebihnya pula.9 : Pengetahuan mengenai piramid makanan Jadual 2. Dapat dilihat bahawa 34% responden mempunyai pengetahuan khasiat makanan di mana jumlahnya adalah seramai 48 responden. 27 . Peratusan ini menyumbang seramai 93 responden.13 : Pengetahuan mengenai piramid makanan 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 87% Ya Tidak 13% Ya Tidak Rajah 2. % 87 13 Jadual 2.14 menunjukkan tahap pengetahuan responden terhadap khasiat makanan yang dijual di kantin.Pengetahuan piramid makanan Jumlah Ya Tidak 123 18 Peratusan.10 pula turut menunjukkan peratusan tahap pengetahuan responden terhadap khasiat makanan yang dijual di kantin. Rajah 2. dengan peratusan sebanyak 66% daripada keseluruhan responden tidak mempunyai pengetahuan tentang khasiat makanan yang di terdapat di kantin sekolah.

Kumpulan responden yang mendapat pendedahan amalan pemakanan sihat.14 : Pengetahuan khasiat makanan yang dijual di kantin 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ya 34% 66% Ya Tidak Tidak Rajah 2.10 : Pengetahuan khasiat makanan yang dijual di kantin Jadual 2. Sementara bakinya pula iaitu 15 % atau 29 responden didapati tidak didedahkan dengan amalan pemakanan sihat. 28 . didapati seramai 112 responden dengan melibatkan peratusan sebanyak 85%.Pengetahuan khasiat makanan Ya Tidak Jumlah 48 93 Peratusan.11 .15 menunjukkan pendedahan amalan pemakanan sihat yang diterima oleh responden di dalam kelas ketika sesi pengajaran dan pembelajaran. Peratusan responden yang mendapat pendedahan amalan pemakanan sihat di dalam kelas ketika sesi pengajaran dan pembelajaran ditujukkan dalam Rajah 2. % 34 66 Jadual 2.

15 : Pendedahan amalan pemakanan sihat di dalam kelas 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ya Tidak Ya Tidak Rajah 2. Ini memberi sebanyak 23% daripada keseluruhan responden. 106 respoden mempunyai pengetahuan mengenai pemakanan tambahan menggantikan makanan berkhasiat dan ini memberikan sebanyak 77% daripada jumlah peratus keseluruhannya. Selain itu.11 : Pendedahan amalan pemakanan sihat di dalam kelas Jadual 2. 29 .Pendedahan amalan pemakanan sihat Ya Tidak Jumlah 112 29 Peratusan. % 85 15 Jadual 2.16 menunjukkan pengetahuan responden terhadap makanan tambahan pil boleh menggantikan makanan berkhasiat. Didapati 35 responden tidak mengetahui bahawa makanan tambahan boleh menggantikan makanan berkhasiat.

Pengetahuan makanan tambahan Ya Tidak Jumlah 35 106 Peratusan.17 menunjukkan pengetahuan responden terhadap kepentingan pemakanan seimbang dalam meningkatkan kecemerlangan pelajaran. sebanyak 70% berpengetahuan tentang kepentingan makanan dan 30% daripada baki keseluruhan pula tidak mempunyai pengetahuan pemakanan seimbang dalam meningkatkan kecemerlangan pelajaran.12 : Pengetahuan makanan tambahan menggantikan makanan berkhasiat Jadual 2. % 23 77 Jadual 2. Terdapat 42 responden tidak mempunyai pengetahuan dan 99 responden mempunyai berpengetahuan tentang kepentingan pemakanan seimbang dalam meningkatkan kecemerlangan pelajaran. 30 .16 : Pengetahuan makanan tambahan menggantikan makanan berkhasiat 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 77% Ya 23% Tidak Ya Tidak Rajah 2. Bagi keseluruhannya.

Ini memberi sebanyak 26% daripada keseluruhannya.Pengetahuan kepentingan makanan Ya Tidak Jumlah 99 42 Peratusan.17 : Pengetahuan kepentingan pemakanan seimbang dalam meningkatkan kecemerlangan pelajaran 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 77% Ya 23% Tidak Ya Tidak Rajah 2.13 : Pengetahuan kepentingan pemakanan seimbang dalam meningkatkan kecemerlangan pelajaran 2. % 70 30 Jadual 2. Didapati bahawa seramai 89 responden mempunyai pengetahuan terhadap kepentingan pemakanan seimbang dan ini menyumbangkan sebanyak 74% manakala 52 responden pula tidak mempunyai pengetahuan terhadap kepentingan pemakanan seimbang. 31 .18 menunjukkan pengetahuan responden terhadap kepentingan pemakanan seimbang dalam meningkatkan kecemerlangan pelajaran.4 BAHAGIAN D: PENDEDAHAN PENDIDIKAN KESIHATAN Jadual 2.3.

19 menunjukkan pengambilan sarapan pagi yang diambil oleh responden sebelum sesi persekolahan bermula.Pengetahuan makanan seimbang Ya Tidak Jumlah 89 52 Peratusan. Kumpulan responden yang mengambil sarapan pagi adalah seramai 93 responden dengan melibatkan peratusan sebanyak 68%.14 : Pengetahuan kepentingan pemakanan seimbang dalam meningkatkan kecemerlangan pelajaran Jadual 2. % 74 26 Jadual 2. Peratusan responden yang mengambil sarapan pagi sebelum sesi persekolahan bermula ditujukkan dalam Rajah 2. Sementara bakinya pula iaitu 32 % atau 48 responden didapati tidak mengambil sarapan pagi sebelum sesi persekolahan bermula.15 .18 : Pengetahuan kepentingan pemakanan seimbang dalam meningkatkan kecemerlangan pelajaran 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 74% Ya 26% Tidak Ya Tidak Rajah 2. 32 .

Sebaliknya.Pengambilan sarapan pagi Ya Tidak Jumlah 93 48 Peratusan. Seramai 88 responden mempunyai pengetahuan kepentingan kempen/ceramah amalan pemakanan sihat.15 : Pengambilan sarapan pagi sebelum sesi persekolahan bermula Jadual 2. % 68 32 Jadual 2.20 menunjukkan bilangan responden yang mengetahui tentang kepentingan kempen/ceramah amalan pemakanan sihat. 33 .19 : Pengambilan sarapan pagi sebelum sesi persekolahan bermula 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ya Tidak 32% Ya Tidak 68% Rajah 2. seramai 53 tidak berpengetahuan tentang kepentingan kempen/ceramah amalan pemakanan sihat dengan menyumbang kepada 25% daripada keseluruhan responden yang menjawab. Jumlah ini melibatkan sebanyak 75% daripada keseluruhannya.

% Jadual 2.16 : Pengetahuan kepentingan kempen/ceramah amalan pemakanan sihat Jadual 2. 34 .17 menunjukkan pengetahuan keburukan pengambilan makanan ringan.20 : Pengetahuan kepentingan kempen/ceramah amalan pemakanan sihat 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 75% Ya 25% Tidak Ya Tidak Rajah 2. Daripada keseluruhan responden.21 dan Rajah 2. Ini menyumbangkan sebanyak 44% manakala 56% yang selebihnya pula tidak berpengetahuan tentang keburukan pengambilan makanan ringan iaitu seramai 78 responden.Pengetahuan kepentingan kempen/ceramah amalan pemakanan sihat Ya Tidak 88 53 75 25 Jumlah Peratusan. 62 orang yang mempunyai pengetahuan tentang keburukan pengambilan makanan ringan.

18 menunjukkan peratus yang disumbangkan oleh setiap pilihan.17 : Pengetahuan keburukan pengambilan makanan ringan Jadual 2.Pengetahuan keburukan pengambilan makanan ringan Ya Tidak Jumlah 62 78 Peratusan % 44 56 Jadual 2.22 menunjukkan jumlah responden berpengetahuan tentang keburukan makanan tidak seimbang yang boleh menjejaskan kesihatan. 70% mengetahui tentang keburukan makanan tidak seimbang manakala 42% tidak mempunyai pengetahuan tentang keburukan makanan tidak seimbang. merujuk kepada Rajah xxx. Didapati bahawa 99 responden mengetahui tentang keburukan makanan tidak seimbang dan 42 responden tidak mempunyai pengetahuan tentang keburukan makanan tidak seimbang.21: Pengetahuan keburukan pengambilan makanan ringan 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ya 44% 56% Ya Tidak Tidak Rajah 2. 35 . Secara keseluruhannya. Rajah 2.

Bagi keseluruhannya. % 70 30 Jadual 2.23 : Pengetahuan keburukan makanan tidak seimbang 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 70% 30% Ya Tidak Ya Tidak Rajah 2. Terdapat 122 responden bersetuju mengadakan kempen/ceramah mengenai amalan pemakanan seimbang dan 19 responden tidak bersetuju mengadakan kempen/ceramah mengenai amalan pemakanan seimbang.24 menunjukkan persetujuan mengadakan kempen/ceramah mengenai amalan pemakanan seimbang. 36 .18 : Pengetahuan keburukan makanan tidak seimbang Jadual 2.Pengetahuan keburukan makanan tidak seimbang Ya Tidak Jumlah 99 42 Peratusan. sebanyak 87% bersetuju mengadakan kempen/ceramah mengenai amalan pemakanan seimbang dan 13% daripada baki keseluruhan pula tidak bersetuju mengadakan kempen/ceramah tersebut.

26 di bawah.3.25 : Persetujuan mengadakan kempen/ceramah mengenai amalan pemakanan seimbang 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 87% Ya Tidak 13% Ya Tidak Rajah 2. Rajah 2. % 87 13 Jadual 2. Jumlah ini menyumbang sebanyak 73% daripada keseluruhan responden.5 BAHAGIAN E: 103 responden menyatakan bahawa dapat memberikan tumpuan terhadap pembelajaran tanpa pengambilan sarapan pagi.20 pula menunjukkan 27 % atau 38 responden tidak dapat memberikan tumpuan terhadap pembelajaran tanpa pengambilan sarapan pagi 37 .19 : Persetujuan mengadakan kempen/ceramah mengenai amalan pemakanan seimbang 2.Persetujuan mengadakan kempen/ceramah amalan pemakanan seimbang Ya Tidak Jumlah 122 19 Peratusan. Ini seperti yang ditunjukkan dalam Jadual 2.

38 .26 : Penumpuan pembelajaran tanpa pengambilan sarapan pagi 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 73% Ya 27% Tidak Ya Tidak Rajah 2.Penumpuan pembelajaran Ya Tidak Jumlah 103 38 Peratusan. % 73 27 Jadual 2.20 : Penumpuan pembelajaran tanpa pengambilan sarapan pagi Jadual 2.27 menunjukkan kekerapan memikirkan menu makanan yang dijual di kantin bagi responden.21 pula menunjukkan peratusan kekerapan memikirkan menu makanan yang dijual di kantin bagi responden. kekerapan responden tidak memikirkan menu makanan yang dijual di kantin menyumbangkan sebanyak 32% di mana ia ti difikirkan oleh seramai 45 orang. Sementara itu. Dapat dilihat bahawa kekerapan responden memikirkan menu makanan yang dijual di kantin adalah sebanyak 68% daripada jumlah keseluruhan dengan seramai 96 responden. Rajah 2.

seramai 86 atau 61% responden mengalami gangguan dan 55 responden atau 39% tidak mengalami gangguan akibat aroma atau bau masakan yang dihasilkan dari kantin sekolah. Bagi responden yang terganggu penumpuan terhadap aktiviti pembelajaran akibat aroma atau bau masakan dari kantin sekolah.21 : Kekerapan memikirkan menu makanan yang dijual di kantin Jadual 2.28 menunjukkan jumlah responden yang tergangu penumpuan terhadap aktiviti pembelajaran akibat aroma atau bau masakan dari kantin sekolah.27 : Kekerapan memikirkan menu makanan yang dijual di kantin 80% 70% 60% 50% 40% 32% 30% 20% 10% 0% Ya Tidak Ya Tidak 68% Rajah 2. 39 . % 68 32 Jadual 2.Kekerapan memikirkan menu makanan Ya Tidak Jumlah 96 45 Peratusan.

% 61 39 Jadual 2.28 : Aroma/bau masakan dari kantin sekolah mengganggu tumpuan pembelajaran 70% 61% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ya Tidak 39% Ya Tidak Rajah 2. 40 .Aroma/bau masakan mengganggu tumpuan pembelajaran Ya Tidak Jumlah 86 55 Peratusan. Ini memberi sebanyak 29% daripada keseluruhan responden. Didapati bahawa 41 responden rasa mengantuk.22 : Aroma/bau masakan dari kantin sekolah mengganggu tumpuan pembelajaran Jadual 2.23 menunjukkan responden yang rasa mengantuk selepas makan pada waktu rehat. Sementara iti. 100 responden tidak rasa mengantuk selepas makan pada waktu rehat dengan peratusan sebanyak 71% daripada jumlah keseluruhannya.29 dan Rajah 2.

% 29 71 Jadual 2. Sementara bakinya pula iaitu 31 % atau 44 responden didapatii tidak merasa lapar sehingga tamat sesi persekolahan 41 . Peratusan responden yang merasa lapar sehingga tamat sesi persekolahan turut ditunjukkan dalam Rajah 2. didapati seramai 97 responden dengan melibatkan peratusan sebanyak 69%.29 : Mengantuk selepas makan pada waktu rehat 80% 71% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ya Tidak 29% Ya Tidak Rajah 2.24 .Mengantuk selepas makan pada waktu rehat Ya Tidak Jumlah 41 100 Peratusan.30 menunjukkan perasaan lapar yang dialami oleh responden sehingga tamat sesi persekolahan. Kumpulan responden yang merasa lapar sehingga tamat sesi persekolahan.23 : Mengantuk selepas makan pada waktu rehat Jadual 2.

Perasaan lapar Ya Tidak Jumlah 97 44 Peratusan. % 69 31 Jadual 2.24 : Perasaan lapar sehingga tamat sesi persekolahan 42 .30 : Perasaan lapar sehingga tamat sesi persekolahan 80% 70% 60% 50% 40% 31% 30% 20% 10% 0% Ya Tidak Ya Tidak 69% Rajah 2.

Dalam kajian ini. rakan-rakan. Manakala sebahagian responden menyatakan bahawa mereka kurang berasa murung dan tertekan. Kelly-Plate dan Eubanks (2000). kawasan geografi. Namun demikian. iaitu diet yang tidak sihat menjadi salah satu penyebab berlakunya kemurungan atau perasaan. Faktor fizikal pula menunjukkan bahawa majoriti pelajar berjalan kaki ke sekolah dan melakukan aktiviti riadah.pengkaji mendapati bahawa lebih ramai pelajar tidak suka makana sayur dan gemar menjadikan hot dog sebagai makanan pilihan di kantin. pengkaji membahagikan faktor-faktor ini kepada empat bahagian iaitu.Ini disebabkan ibu bapa tidak mendedahkan olehdengan makan sayuran. Ini selaras dengan pernyataan oleh Kelly-Plate dan Eubanks (2000). Responden juga menunjukkan bahawa mereka tidak semestinya makan makanan seperti yang dipelajari di dalam kelas. iaitu manusia kerap mengaitkan beberapa jenis makanan dengan emosi mereka. Berkaitan dengan faktor emosi pula. emosi yang tidak stabil. Kajian juga menunjukkan bahawa responden cenderung untuk makan jenis makanan yang sama seperti yang dimakan oleh keluarga mereka. Dapatan adalah selari dengan pernyataan Govindji et al. analisis mendapati bahawa kebanyakan responden belajar mengenai amalan pemakanan daripada keluarga mereka. kepercayaan agama. menyatakan bahawa di antara faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan makanan ialah keluarga dan budaya. emosi. faktor persekitaran yang merangkumi keluarga dan rakan sebaya.Pelajar juga tidak memilih menu sup sayur sebagi pilihan makanan di waktu rehat sebaliknya memilih nasi dan ayam goreng. responden kurang berasa tertekan dan murung kerana mereka terdiri daripada pelajar-pelajar tingkatan empat yang hanya akan menduduki Peperiksaan Sijil Peperiksaan Malaysia pada tahun berikutnya. tidak semua responden bersetuju bahawa mereka mewakili Rumah Sukan semasa Hari Sukan Sekolah. faktor emosi dan faktor aktiviti fizikal.Pengaruh emosi terhadap makanan adalah seperti yang dinyatakan oleh Kelly-Plate dan Eubanks (2000). Bagi faktor persekitaran. Amalan pemakanan manusia dipengaruhi oleh beberapa faktor.0 PERBINCANGAN Hasil kajian selama 3 hari. sebahagian responden merasakan bahawa kadangkala perkara yang berlaku tidak seperti yang mereka jangkakan. (2002). Ini selaras dengan pernyataan Blades 43 . pengiklanan serta nilai dan gaya hidup.3. yang menyatakan bahawa kebanyakan orang cenderung untuk mengikuti tradisi jenis makanan keluarga. Di dalam kajian ini.

tetapi kesedaran untuk mengamalkan pemakanan yang sihat masih dipengaruhi oleh budaya dan persekitaran Maka. berbanding dengan item yang menyatakan responden dapat mempengaruhi rakan-rakan memakan sayur-sayuran. Melalui analisis yang telah dibuat. lapan item telah dibangunkan. Contohnya. didapati bahawa hanya satu daripada lapan item telah mendapat skor min tahap tinggi. Ini jelas menunjukkan bahawa majoriti responden lebih kerap meminum air mineral berbading minuman berkarbonat. Oleh itu analisis ini menunjukkan ramai responden yang mempunyai kesedaran dalam menjaga kesihatan diri. menurut Keca dan Cook-Cottone (2005). Maka aktiviti fizikal membezakan keperluan. Ini kerana skor min yang lebih tinggi pada item yang menyatakan bahawa responden berasa dapat mempengaruhi rakan-rakan memakan lebih buah-buahan. Walaupun mempunyai pengetahuan. sekolah dan masyarakat membentuk satu budaya pemakanan yang baru. tahap kedua-dua min adalah pada tahap sederhana. Kesimpulannya. tetapi jika dilakukan secara berterusan dan komited akan menghasilkan pelajar yang sihat dan berpotensi menyumbang kepada Negara. adalah dicadangakan agar pihak keluarga.Peningkatan kesedaran dan pengetahuan pelajar boleh dibantu oleh pihak sekolah. sekolah perlu menyediakan informasi mengenai apakah pemakanan yang seimbang dan dimanakah pelajar boleh mendapatkan bantuan untuk mengamalkan diet seimbang. iaitu pemakanan dipengaruhi oleh factor biologi yang merangkumi tenaga dan nutrien yang diperlukan oleh badan. Namun demikian. Kesedaran ini menunjukkan bahawa responden mengetahui dan menyedari bahawa minuman berkarbonat mempunyai kandungan gula yang tinggi dan boleh mengakibatkan penyakit kencing manis sekiranya diambil secara berlebihan.(2001). Analisis juga menunjukkan bahawa sebahagian responden berasa bahawa mereka dapat mempengaruhi rakan-rakan untuk makan lebih buah-buahan berbanding dengan mempengaruhi rakan-rakan untuk makan lebih sayur-sayuran. tahap kesedaran responden dalam mengamalkan pemakanan yang sihat adalah pada tahap sederhana. Walaupun ia akan mangambil masa yang lama. 44 . Bagi tujuan mengkaji kesedaran pelajar dalam mengamalkan pemakanan yang sihat. corak dan amalan pemakanan manusia.

Secara tidak langsung. cadangan yang dapat dkemukakan ialah.memandangkan kebanyakan responden gemar memakan buah-buahan makan pihak sekolah boleh menambah bilangan kaunter atau amaun buah-buahan yang dijual sama ada di kantin sekolah atau di gerai yang dikendalikan oleh pelajar. Kesimpulannya. Pendidikan mengenai amalan pemakanan yang sihat diberikan kepada pelajar melalui mata pelajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. Makanan rapu yang dimaksudkan adalah seperti keropok. Kebanyakan responden juga menunjukkan mengambil makanan secara teratur dan tidak berlebihan iaitu pengambilan makanan yang cukup pada waktu pagi dan tengah hari dan mengurangkan pengambilan makanan pada waktu malam. Dapatan ini menunjukkan responden sedar akan pentingnya makan pada kadar yang cukup untuk membolehkan mereka mencapai potensi yang baik semasa pembelajaran.Analisis atas kekerapan responden memakan makanan rapu mendapati bahawa sejumlah besar responden tidak makan makanan rapu atau hanya memakannya sebanyak dua kali dalam seminggu. konsistensi pengambilan makanan oleh responden adalah pada tahap sederhana. bilangan responden yang tidak makan pada waktu makan atau hanya makan sebanyak dua kali seminggu adalah sangat sedikit. Dengan menganggap bahwa responden mempunyai pengetahuan sedia ada berkaitan amalan pemakanan yang sihat yang dipelajari di sekolah. analisis ini menunjukkan bahawa kebanyakan responden prihatin akan keburukan kesan memakan terlalu banyak makanan rapu terhadap badan. Mereka juga lebih memakan buah-buahan berbanding makanan rapu. Melalui analisis juga telah mendapati bahawa peratus responden yang tidak makan mengikut waktu yang sepatutnya adalah rendah. melalui keluarga dan media. Ini selari dengan pernyataan dari Blades (2001). jeruk dan apa jua makanan yang tidak memberi faedah kepada badan. memberi kesan kepada kesihatan mental dan fizikal seterusnya mempengaruhi penampilan seseorang. Ini kerana. iaitu pemakanan mempengaruhi tumbesaran. Pihak sekolah juga dicadangkan memberi fleksibiliti masa kepada pelajar agar membolehkan mereka sempat mengambil makan malam seperti memanjangkan waktu pelajar boleh makan malam di kafeteria atau dewan makan. satu analisis berkaitan tahap 45 . Melalui perbincangan di atas.

adalah dicadangkan kepada pihak sekolah mendidik generasi muda mengenai makanan dan nutrisi mendemonstrasikan kepentingan diet seimbang untuk kesihatan masa depan dengan menyediakan pilihan makanan yang sihat di kantin sekolah.pengetahuan responden telah dilakukan. persekitaran dan melalui pendidikan yang diberikan oleh guru. Kesimpulannya. 46 . rakan sebaya. melalui keluarga. Pengkelasan pemarkahan diberikan berdasarkan skala penilaian guru cemerlang. Untuk meningkatkan pengetahuan pelajar berkaitan amalan pemakanan yang sihat. Satu set ujian yang mempunyai sepuluh soalan berkisar tentang pemakanan yang sihat diberikan kepada responden. didapati bahawa majoriti mempunyai tahap pengetahuan yang tingggi berkaitan amalan pemakanan yang sihat. Contohnya. Ini adalah kerana terdapat berbagai sumber di mana responden boleh mendapatkan pengetahuan tersebut. daripada analisis. media.

buah-buahan tersebut digantikan dengan salad. 3.4.Selain itu. 47 . 4. Pihak kantin perlu mempelbagaikan pilihan makanan berasaskan sayuran. sosej tidak seharusnya menjadikan pilihan makanan pelajar kerana mengandungi kandungan garam yang tinggi.0 KESIMPULAN DAN CADANGAN Setelah mengumpul data. Kaunselor perlu memainkan peranan untuk mengadakan program/kempen untuk menarik minat pelajar. Makanan diproses seperti nuget. Selain tidak mempunyai pilihan makanan yang berunsurkan sayuran dalam menu di kantin. AJK pengurusan kantin perlu memantau penjualan makanan yang tidak sihat seperti yang disenaraikan oleh Kementerian Pelajaran . Pelajar juga tidak mengetahui keburukan mengambil makanan ringan yang mereka ambil.Setiap hidangan makanan perlu ada hidangan sayuran hijau. pengkaji dapat membuat kesimpulan bahawa pelajar tidak berminat untuk menjadikan sayur sebagai menu hidangan mereka. 2. Beberapa cadangan kajian lanjutan bagi pengkaji yang ingin meneruskan kajian ini di masa akan datang juga turut dicadangkan.Contohnya mengadakan demo masakan berasaskan sayuran dan menjemput chef-chef bertaraf selebriti seperti Chef Ismail.buah-buahan perlu dijual sebagai pencuci mulut. 1. Pelajar tidak mempunyai pilihan selain daripada membeli makanan yang disediakan oleh pihak kantin.Bagi menarik minat pelajar untuk membeli. Kueh-muih pula ditambah dengan sayur seperti popiah dan cucur sayur. Pihak sekolah perlu memainkan peranan yang tegas kepada pengusaha kantin supaya makanan yang seimbang dapat di jual di kantin sekolah. buah-buahan juga tidak di jual di kantin sekolah. Tahap pengetahuan pelajar yang kurang mengenai piramid makanan merupakan salah satu faktor menyebabkan menu seimbang tidak diamalkan.

Apabila pegangan tersebut digabungkan dengan faktor kehidupan yang lain. kajian ini telah mengupas persoalan-persoalan berkaitan dengan pendekatan sekolah dalam membentuk amalan pemakanan yang sihat di kalangan pelajar. Ia turut memberi kesan terhadap potensi pembelajaran dan pencapaian pelajar.dapat menunjukkan bahawa faktor persekitaran memberikan pengaruh yang besar terhadap pelajar. Amalan pemakanan merupakan salah satu faktor yang menyumbang kepada kecemerlangan pelajar. maka ia boleh mencetuskan amalan pemakanan yang tidak seimbang dan mengganggu keupayaan seseorang untuk belajar. pengambilan makanan secara teratur oleh pelajar semasa pengajaran dan pembelajaran berlaku. Selain itu. Pendekatan secara serius. Untuk merealisasikan amalan pemakanan yang sihat di kalangan pelajar. Mereka akan berusaha mendapatkan bentuk badan yang diinginkan sehingga sanggup untuk berlapar. menurut Cook-Cottone dan Keca (2005). tahap pengetahuan dan kesedaran kesedaran pelajar terhadap kepentingan mengamalkan amalan pemakanan yang sihat. pembangunan sosial dan ekonomi. Ini adalah sebagai penjana kepada kesihatan fizikal dan mental pelajar bagi membantu mereka mencapai kejayaan yang cemerlang 48 . beberapa cadangan berkaitan kajian lanjutan turut diutarakan agar dapat menyumbang kepada tahap kesihatan dan pencapaian akademik pelajar yang lebih cemerlang. jawatankuasa pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia (World Health Organisation) mendapati bahawa kajian di negara-negara maju dan membangun menunjukkan program kesihatan yang dijalankan di sekolah dapat mengurangkan masalah kesihatan. Kajian ini juga memberi manfaat kepada pihak-pihak yang berkepentingan terutamanya pihak pentadbiran sekolah dan Kementerian Pendidikan. meningkatkan keberkesanan sistem pendidikan dan seterusnya kesihatan awam.Contohnya. Kesihatan yang baik merupakan nikmat yang tidak ternilai harganya. faktorfaktor yang mempengaruhi pemilihan makanan para pelajar. Secara keseluruhan. Hasil kajian ini. pelbagai langkah perlu diambil dan langkah-langkah tersebut memerlukan penglibatan pelbagai lapisan masyarakat. kanak-kanak dan remaja menganggap bentuk dan saiz badan yang ideal adalah penting. efektif dan konsisten perlu diambil oleh pihak sekolah dalam usaha memupuk amalan pemakanan yang sihat di kalangan pelajar. Menurut Whitman (2000).

(2006). Penerbit Universiti Teknologi Malaysia.. “Research methods for business: A skill-building 49 . Rahmah. Skudai. D. (1999). “Rancangan Kesihatan Sekolah”. G. “Persepsi ibu bapa terhadap amalan pemakanan kanak-kanak prasekolah”. Reka Bentuk Tinjauan Soal Selidik Pendidikan. Rosso.. Hasil kajian ini diharap akan dapat memberi suatu sumber yang berguna untuk meningkatkan amalan pemakanan yang sihat di kalangan pelajar dan meningkatkan prestasi pencapaian persekolahan mereka. H. A. U. Pelto. (2003). Food choice and secondary school meals: the nutritional implications of choices based on preference rather than perceived healthiness. 134.. 357-362. 1.dalam pelajaran.. (1999). International Journal of Hospitality Norlaila Hamima Jamaluddin. 34. “How to grow a healthy child: a conference report”. Harian Metro: Artikel. V. Sekaran. Noble. F. Abstrak. (1999). Johor. A Guide for program managers”. Santos. 2. et al. McBean. J. (2004).Tidak diterbitkan.. H. “Counseling training changes physician behavior and improves caregiver knowledge acquisition”. RUJUKAN Mohd Najib Abdul Ghafar (2003). Secara tidak langsung amalan pemakanan yang sihat akan membentuk pelajar menjadi warga yang cemerlang dalam kehidupan. kajian ini dapat memberikan gambaran kelebihan dan kekurangan pendekatan-pendekatan yang diambil oleh pihak sekolah. M.. M. Nutrition today. The Journal of Nutrition. (1992). 6-14. I. L. A. Picciano . 90-91. (2002). Buletin Kesihatan Masyaraka. “Ibubapa antara penyebab masalah berat badan berlebihan”. “School Feeding Programs : Improving effectiveness and increasing the benefit to education. Selain itu. 5. School of Medical Science: Universiti Sains Malaysia. Stallings. C. D. The Partnership for Child Development. Rohizani Yaakub dan Aminah Ayob.. M. Gonocalves.

Nutrition Today. 7.Best. B.. New Jersey: Prentice Hall. 38. (2003). W and Kahn(1993). Research in Education. Teh A. Taras H.Inc Storper. Journal of School Health. New York: John Wiley & Sons. H.. “Sleep and Student Performance at School”.2. (2005). “Moving toward health sustainable diets”. 253). “Ed. 50 . (pp. J.Approach. P. 5759. W. 75. 2. 248. & Datema.