1.0 1.

1

PENDAHULUAN PENGENALAN Makanan adalah keperluan asas bagi setiap makhluk yang hidup di muka bumi ini.

Makanan yang dimakan perlulah berkualiti dan diambil dengan cara pemakanan yang betul. Menurut Azimuth (2008) seseorang akan menjadi tidak sihat jika mempunyai tabiat makan yang tidak sihat. Mengamalkan tabiat makan yang sihat dan mengikut saranan pakar nutrisi akan membantu menyihatkan tubuh badan. Bagi memastikan sektor pendidikan negara terus bergerak dan berkembang maju seiring dengan negara maju yang lain, salah satu elemen yang penting adalah keperluan untuk melahirkan pelajar yang berkualiti dan produktif bagi memenuhi keperluan negara. Kualiti pelajar yang lahir pula dipengaruhi oleh amalan pemakanan selain daripada kemudahan pembelajaran, kesungguhan pelajar sendiri, keberkesanan guru yang mengajar dan persekitaran yang merangsang pembelajaran.

Jelas, amalan pemakanan mempengaruhi tahap kesihatan badan yang memerlukan bekalan nutrien yang seimbang agar ia kekal sihat. Banyak nutrien yang diperoleh melalui makanan, di antaranya ialah vitamin, mineral, protein dan karbohidrat. Makanan berfungsi sebagai bahan api bagi membekalkan tenaga yang diperlukan untuk melakukan aktiviti harian serta membolehkan sistem-sistem di dalam badan berfungsi dengan sempurna. Sebaliknya amalan dan corak pemakanan yang tidak sihat akan memberi ancaman serius kepada kesihatan fizikal dan mental manusia.

Kanak-kanak menghabiskan masa hampir satu pertiga waktu dalam sehari di sekolah dan mereka makan sekurang-kurangnya satu hidangan di kantin. Hal ini berlaku di kebanyakan kawasan bandar, di mana kedua ibu bapa bekerja dan tidak mempunyai masa untuk menyediakan bekalan makanan untuk anak mereka. Makanan merupakan faktor penting untuk perkembangan dan kesihatan manusia terutama sekali bagi kanak-kanak yang sedang membesar. Ia bukan hanya berkhasiat tetapi juga menyihatkan. Ini bermakna kita mesti memastikan hidangan yang disediakan di sekolah berkhasiat dan menyihatkan. Tabiat makan pelajar sebahagian besarnya dipengaruhi oleh makanan yang didapati di kawasan persekitaran sekolah. Corak pemakanan menyumbang kepada pengambilan pemakanan

1

dan akan mempengaruhi perkembangan tabiat makan, corak pertumbuhan dan paras tenaga yang digunakan. Mengambil makanan yang berkhasiat dan menerapkan gaya hidup sihat akan membolehkan pelajar membesar dan mengembangkan potensi secara optimum serta membawa kepada prestasi pendidikan yang lebih baik.

Kebanyakan kantin sekolah masih menjual makanan dan snek yang tidak sihat. Ini diakui oleh Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai yang dipetik dari akhbar pada 15 Ogos berkata “Pemeriksaan menunjukkan banyak kantin masih menjual makanan bergoreng yang tidak memenuhi garis panduan kementerian berhubung makanan yang sihat. Kajian terhadap 10,000 kanak-kanak berusia antara enam dan dua belas tahun menunjukkan bahawa 24 peratus daripada mereka mempunyai berat berlebihan atau obes”. Panduan Pengurusan Kantin Sekolah dengan jelas menyatakan gula-gula, jeruk dan snek yang mengandungi pewarna dan perisa tiruan tidak dibenarkan. Garis panduan itu juga menyatakan makanan yang mengandungi gula, garam dan lemak berlebihan, mi segera, kek, aiskrim, minuman dengan pewarna tiruan, minuman berperisa, teh, kopi dan minuman ringan tidak digalakkan. Garis panduan itu juga menyediakan beberapa perkara yang jelas bagi pengendali makanan kantin bagaimana untuk menyediakan makanan yang kurang gula, garam dan lemak dan juga kepentingan untuk memasukkan makanan yang kaya dengan serat dalam setiap hidangan mereka. Tiada alasan untuk pihak pengendali kantin tidak mempedulikannya.

Kajian yang dijalankan oleh pihak Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada 2008 menunjukkan kanak-kanak mengambil makanan seperti ayam goreng, kentang goreng, nugget, coklat, aiskrim, minuman berkarbonat, biskut berkrim dan jeruk di sekolah. Kini dua tahun sudah berlalu, Menteri Kesihatan memberitahu bahawa tiada yang berubah. Pengendali kantin sekolah melakukan apa yang mereka suka.

Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pendidikan seharusnya bertindak dengan lebih tegas dengan menguatkuasakan garis panduan bagi memastikan pihak kantin sekolah menyediakan hidangan sihat dan berkhasiat untuk kanak-kanak dan mengenakan hukuman yang tegas ke atas pengusaha kantin yang enggan untuk bekerjasama. Menyediakan hidangan yang sihat dan berkhasiat merupakan cara mendidik kanak-kanak mengenai makanan yang sihat dan
2

makanan yang perlu dielakkan di luar sekolah. Adalah menjadi tanggungjawab pentadbir sekolah bekerjasama untuk menyokong pendekatan menyeluruh untuk menerapkan budaya di mana pelajar sekolah rendah dan menengah secara aktif memilih makanan berkhasiat dan gaya hidup yang lebih sihat.

1.2

PENYATAAN MASALAH Pemakanan merupakan satu faktor yang penting di dalam kehidupan seharian setiap

manusia. Keperluan pemakanan di kalangan murid-murid sekolah rendah adalah lebih tinggi berbanding dengan kanak-kanak di peringkat pra sekolah, ini disebabkan oleh pertambahan saiz badan dan aktiviti fizikal pada usia enam hingga dua belas tahun amat ketara. Murid-murid yang mendapat cukup zat makanan dan dalam keadaan persekitaran yang baik akan berpeluang untuk mencapai tumbesaran yang optimum. Sebaliknya murid-murid yang mendapat kurang zat makanan akan mengalami gangguan pertumbuhan fizikal dan mental, keletihan, kurang penumpuan terhadap pelajaran dan kemerosotan pencapaian dalam pelajaran di sekolah. Oleh itu,kajian mengenai amalan pemakanan yang sihat dikalangan pelajar Tahun Enam di Sekolah Kebangsaan Ampangan, Seremban dikaji.

Kajian ini bertujuan untuk mengetahui persepsi pelajar terhadap pemakanan seimbang di kantin sekolah melalui tiga aspek iaitu kepelbagaian menu, tahap pengetahuan dan pendedahan pendidikan kesihatan serta kesannya terhadap konsentrasi pelajar semasa P&P. Perkara yang dikaji ialah faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan makanan, konsistensi pengambilan makanan, sokongan sekolah, tahap pengetahuan dan kesedaran pelajar berkaitan pemakanan yang sihat. Kajian ini dijalankan dengan menggunakan borang soal selidik, pemerhatian dan temubual sebagai instrument kepada 141 orang pelajar darjah 6 Sekolah Kebangsaan Ampangan, Seremban, Negeri Sembilan. Data dianalisis dengan menggunakan kaedah kuantitatif berdasarkan purata jawapan untuk mendapatkan peratusan kajian.

Justeru itu, kajian ini menjurus kepada pelajar di sekolah rendah kerana amalan pengambilan makanan yang sihat perlu diterapkan sejak kanak-kanak lagi. Hal ini turut disokong oleh Pakar Pemakanan dari Universiti Kebangsaan Malaysia iaitu Prof. Madya Dr. Mohd. Nasir Hashim (1992) dengan menyatakan ibu bapa perlu memastikan kanak-kanak yang berumur dua
3

tahun ke atas memperolehi semua zat makanan kerana ianya penting untuk perkembangan otak dan kesihatan mereka.

Tidak dapat disangkal, status nutrisi dan kesihatan memberikan pengaruh yang kuat terhadap pembelajaran dan prestasi pelajar di sekolah.Menurut Govindji et al. (2002), menyatakan bahawa, diet yang tidak sihat menjadi salah satu penyebab berlakunya kemurungan atau perasaan dan emosi yang tidak stabil. Walau bagaimanapun, gejala tersebut dapat dihindarkan dengan cara mengamalkan diet yang sihat.

Persekitaran sekolah dan dinamik sosial remaja dapat memberi kesan untuk membentuk amalan pemakanan yang sihat atau yang kurang sihat. Secara tidak langsung, dengan mengamalkan diet yang sihat, para pelajar akan membesar dengan seimbang dari segi mental dan fizikal yang seterusnya membantu mereka memberikan penumpuan optimum semasa pengajaran dan pembelajaran berlangsung.

Pelajar yang mempunyai kebolehan kognitif yang lemah kebiasaannya menunjukkan pencapaian yang kurang memuaskan dan sarapan pagi juga dikatakan mempengaruhi kebolehan kognitif pelajar (Bowker el al., 1999). Currie el al. (1997) dan Roberts el al. (1997) dalam Bowker el al (1999), mendapati bahawa kebanyakan pelajar tidak mengambil sarapan pagi sebelum mereka ke sekolah. Simeon dan MacGregor (1989) dalam Bowker (1999) pula menyatakan bahawa tidak mengambil atau kurang mengambil sarapan pagi dikaitkan dengan prestasi pembelajaran yang lemah di sekolah. Rosso (1999), menyatakan bahawa tahap kesihatan dan nutrisi yang rendah di kalangan pelajar sekolah menyumbang kepada sistem pendidikan yang tidak efisien. Beliau turut menyatakan bahawa gejala kelaparan yang biasa dialami oleh pelajar yang tidak mengambil sarapan pagi sebelum ke sekolah boleh menyumbang kesan yang kurang baik terhadap pembelajaran mereka. Ini kerana pelajar yang lapar menghadapi kesukaran untuk menumpukan perhatian dan sukar melakukan tugasan yang kompleks.

Bowker el al. (1999) menyatakan bahawa sekolah memainkan peranan penting dalam mengubah diet pelajar. Menurut mereka, sekolah berpeluang untuk mendidik generasi muda mengenai makanan dan nutrisi. Sekolah juga dapat mendemonstrasikan kepentingan diet
4

seimbang untuk kesihatan masa depan dengan menyediakan pilihan makanan yang sihat di kantin sekolah. Oleh itu, usaha untuk mempromosikan amalan pemakanan dan cara hidup yang sihat di kalangan remaja melalui sistem sekolah adalah keperluan yang kritikal.

Whitman (2000) menyatakan bahawa, pendidik seluruh dunia dapat mempromosi dan menyalurkan perkhidmatan kesihatan dengan mudah dan berkesan kepada pelajar. Pernyataan ini selari dengan laporan Aldinger (1998) yang menyatakan nutrisi yang sihat meningkatkan potensi pembelajaran, sebaliknya nutrisi yang tidak sihat dan berkaitan dengan infeksi membawa kepada penyakit malnutrisi yang mengakibatkan kemerosotan potensi pembelajaran.

1.3

OBJEKTIF KAJIAN Kajian ini bertujuan mengetahui persepsi ke atas pemakanan seimbang terhadap pelajar

terutama pelajar-pelajar Sekolah Kebangsaan Ampangan, Seremban, Negeri Sembilan. Objektif yang ditetapkan bagi kajian ini adalah untuk: 1. Mengenal pasti kepelbagaian menu di kantin sekolah mempengaruhi pemakanan seimbang di kalangan pelajar. 2. Mengenal pasti tahap pengetahuan pelajar terhadap pemakanan seimbang yang disediakan di kantin sekolah. 3. Mengenal pasti pendedahan pendidikan kesihatan yang diberikan oleh sekolah kepada pelajar tentang kepentingan makanan seimbang. 4. Mengenalpasti konsentrasi pelajar semasa pengajaran dan pembelajaran berlaku.

1.4

SOALAN KAJIAN Kajian ini diharap dapat menjawab beberapa persoalan kajian dalam memperolehi beberapa

maklumat mengenai pemakanan seimbang di kalangan pelajar-pelajar tahun 6 Sekolah Kebangsaan Ampangan,Seremban. 1. Apakah tahap kesedaran pelajar mengamalkan pemakanan yang sihat? 2. Adakah pelajar tahu mengenai piramid makanan? 3. Adakah pelajar pernah didedahkan mengenai amalan pemakanan yang sihat?
5

2 Pemakanan Beberapa siri proses yang melaluinya organisma mengambil dan mencerna makanan untuk merangsangkan tumbesaran. 1.(John T. Adakah pelajar tahu mengenai keburukandan kesan pengaambilan makanan yang tidak seimbang? 8.4 Piramid makanan Piramid makanan merupakan panduan yang mengelasan makanan dalam turutan mengikut kadar yang diperlukan oleh manusia.5.5. bijirin dan pasta. 1. iaitu sebanyak enam hingga sebelas hidangan. menggantikan tisu lama atau yang rosak dan mencegah setengah-setengah penyakit. Diikuti oleh buah-buahan dan sayur-sayuran dengan dua hingga empat dan 6 .1 Amalan Menurut kamus komprehensif amalan dimaksudkan dengan kebajikan atau perbuatan yang diterapkan.. roti. Adakah pelajar suka makan sayur? 6.4.3 Diet seimbang Diet seimbang ialah pengambilan makanan yang mempunyai nutrien yang menepati piawaian hidangan dalam piramid makanan di mana. Apakah makanan yang kerap dibeli di kantin sekolah? 5.5. 1. Apakah kesan yang di terima setelah makan makanan di kantin sekolah? 1.R Nickerson et. Adakah pelajar berminat untuk membeli menu baru yang berkhasiat di kantin sekolah? 7.al 1989).5 DEFINISI KONSEP 1.5.perbuatan praktis. 2002). Jenis makanan banyak diperlukan oleh manusia ialah dari kategori karbohidrat seperti nasi. diet yang seimbang akan mengurangkan risiko mendapat penyakit (Govindji et al. memberikan tenaga. Adakah pelajar diberi pendedahan oleh pihak sekolah? 9.

2004).6 KEPENTINGAN KAJIAN 1. 1.. diharap dapat menyedarkan pelajar-pelajar tentang kepentingan makanan sihat yang berkhasiat dan seimbang agar mereka dapat mengamalkan cara pemakanan yang baik dalam kehidupan seharian.6. Dengan adanya didikan dari rumah dapat anak-anak ini mengaplikasikan pemakanan yang betul apabila berada di luar rumah terutamanya di sekolah.7 Pemakanan sihat Pemakanan yang sihat adalah amalan yang membekalkan nutrien yang diperlukan oleh tubuh pada amaun yang betul. Nutrisi yang sihat adalah gabungan makanan. dan mikronutrien. 1. vitamin dan mineral (Govindji et al.5. 2002).5.6 Nutrisi yang sihat. 1.5. lemak dan protein. Makanan dari kategori protein seperti daging.1 Ibu Bapa Kajian ini diharap dapat memberi panduan kepada ibu bapa agar dapat mendidik dan menunjukkan anak-anak di rumah tentang cara pengambilan makanan yang berkhasiat serta seimbang agar dapat melahirkan anak-anak yang sihat dan cerdas. susu dan ikan diperlukan sebanyak dua hingga tiga hidangan dan kategori terakhir ialah lemak dan minyak yang diperlukan dalam amaun yang sedikit sahaja (UNESCO. 7 . kesihatan dan penjagaan diri dalam kehidupan seharian yang menyumbang kepada psikologi. Terdiri daripada makronutrien.5 Nutrien Nutrien adalah zat yang terkandung di dalam makanan.2 Pelajar Melalui kajian ini. 1. karbohidrat. mental dan kehidupan social individu (UNESCO 2004).6.tiga hingga lima hidangan masing-masing. 1.

1.7 Pihak Kerajaan Dapat melahirkan modal insan yang seimbang dari segi intelek. Seremban. rohani. 1.4 Sekolah Kajian ini juga dapat memberi panduan kepada pihak sekolah mengenai tanggungjawab dalam menyediakan pengusaha kantin yang berpengetahuan dalam bidang pemakanan agar dapat menyediakan makanan yang sihat dan berzat kepada pelajar bagi menjamin kebersihan dan keselamatan makanan di kantin sekolah.5 Pengusaha kantin sekolah Kajian yang dijalankan ini juga dapat memberi motivasi kepada pengusaha kantin sekolah supaya mereka memperbaiki perkhidmatan makanan mereka agar makanan yang disediakan lebih bermutu dan berkualiti. 1.7 BATASAN KAJIAN Kajian ini dijalankan di Sekolah Kebangsaan Ampangan.6 Masyarakat Memberi panduan kepada masyarakat tentang kepentingan kualiti perkhidmatan makanan di kantin sekolah agar masyarakat lebih prihatin terhadap pemakanan anakanak mereka.6.6.6. Tambahan lagi apabila pelajar dapat 8 .3 Guru Kajian ini juga dapat menyedarkan guru-guru tentang kepentingan dalam memberi pendedahan serta pendidikan kepada pelajar tentang pemakanan seimbang dalam proses pengajaran dan pembelajaran supaya pelajar-pelajar membezakan makanan yang sihat dan berkualiti. Amalan pemakanan dikatakan memberi pengaruh ke atas daya penumpuan pelajar semasa proses pengajaran dan pembelajaran kerana pemakanan memberi kesan ke atas fizikal dan mental pelajar. 1.6. Kajian ini dilakukan terhadap pelajar tahun enam. emosi dan jasmani.1. 1. Ini dilakukan untuk mendapatkan sampel yang boleh dipercayai agar data yang diperolehi adalah tepat dan sah.6.

sampel tidak dipilih sembarangan. kesedaran dan pengetahuan pelajar akan diet seimbang mempengaruhi daya tumpuan pelajar di dalam kelas.Berdasarkan Tuckmen (1985) kajian deskriptif menerangkan fenomena dengan menganalisis data deskriptif yang diperolehi dengan soal selidik atau media-media. Cara kajian yang digunakan adalah berbentuk tinjauan deskriptif dengan menggunakan kaedah kuantitatif iaitu menggunakan kaedah soal selidik . Kajian tinjauan secara deskriptif adalah kajian terhadap perkara yang sedang berlaku. Responden yang akan terlibat adalah pelajar Tahun Enam. Pemilihan sekolah ini adalah kerana sekolah ini di kawasan bandar. perbandingan dan merumus kesimpulan secara umum (Van Dalen. 1993).mengkaji kesedaran dan pengetahuan pelajar berkenaan diet seimbang serta konsistensi pengambilan makanan oleh pelajar. Keadaan ini melibatkan pengumpulan data-data. Hasil daripada maklumat yang di perolehi daripada pihak sekolah.menumpukan perhatian di dalam kelas. membuat taksiran. Seremban. Pengkaji ingin melihat sokongan sekolah terhadap pemakanan dan nutrisi seimbang pelajar serta kesannya dalam meningkatkan penumpuan pelajar semasa pengajaran dan pembelajaran berlaku. 1. supaya peluang atau operasi kebarangkalian 9 . pelajar yang mendapat keputusan yang 5 A seramai 38 orang pada tahun 2011. ia dipilih dalam satu cara yang sistematik secara rambang. faktor-faktor yang paling mempengaruhi pemilihan makanan pelajar. pelajarnya terdiri etnik melayu dan keputusan peperiksaan . tahap kefahaman mereka akan meningkat dan ini akan memberi kesan peningkatan prestasi mereka dalam pelajaran. Sampel adalah satu populasi berkadar kecil untuk pemerhatian dan analisis terpilih. Negeri Sembilan.8 POPULASI/SAMPELAN Menurut Mohd Najib (1999) populasi sebagai semua ahli dalam kelompok pembolehubah yang dikaji. Pengkaji ingin mengkaji sejauh mana sokongan sekolah terhadap pemakanan yang sihat. Populasi dan sampel kajian difokuskan kepada pelajar tahun enam di Sekolah Kebangsaan Ampangan. Faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan makanan juga akan dikaji untuk melihat pengaruhnya ke atas pemakanan dan daya penumpuan pelajar di dalam kelas.Bilangan responden yang di kaji seramai 141 orang pelajar orang.Pengkaji ingin melihat corak pemakanan pelajar berdasarkan gaya pemakanan. Bertentangan dengan sesetengah pendapat umum.

(2004). lokasi yang terlibat ialah Sekolah Kebangsaan Ampangan. Pemilihan lokasi dibuat berdasarkan faktor logistik. Di antaranya ialah maklumat dan data-data dari responden dapat diperolehi secara terus daripada responden.1 menunjukkan lokasi kajin. Menurut Shahabudin et al. Seremban. membaca dan mengira serta menyedari kemahiran asas dalam kehidupan.Pemerhatian dilakukan ke atas responden dan juga menu makanan yang dijual di kantin sekolah selama lima hari persekolahan. soal selidik merupakan satu cara paling mudah untuk memperolehi maklumat. Selain itu ianya lebih cepat serta menjimatkan masa dan perbelanjaan. Temu bual dilakukan dengan pengusaha kantin mengenai menu-menu yang dijual dan makanan yang menjadi kesukaan pelajar. 10 . pada peringkat umur antara 6 hingga 12 tahun kanak-kanak bebas menunjukkan sifat berdikari dan boleh membuat keputusan bersesuaian pada fikiran mereka.9 TEMPAT KAJIAN Dalam kajian ini. perkembangan kanak-kanak di Malaysia yang berada di sekolah rendah sudah berjaya menguasai kemahiran 3M iaitu menulis. yang diedarkan kepada responden untuk mendapatkan maklumbalas. Pemerhatian ini dilakukan bagi menyokong persoalan kajian pertama bagi melihat kepelbagaian menu seimbang yang disediakan di kantin sekolah.boleh digunakan (Best dan Kahn. Kaedah yang digunakan dalam kajian ini adalah berbentuk borang soal selidik. 1993). faktor kecemerlangan akademik dan faktor kedudukan sekolah yang berada di kawasan bandar. Seramai 141 sampel dipilih pelajar tahun 6 dijadikan responden kerana menurut teori perkembangan Havighurst (1953). yang mana ianya merangkumi beberapa item soalan . Menurut Van Delen (1993). Negeri Sembilan. Peta 1. Soal selidik mempunyai beberapa kebaikan dibandingkan dengan cara-cara lain dalam usaha pengkaji mendapatkan maklumat secara kuantitatif. 1.

1.10 KAEDAH KAJIAN 1. Menurut Van Delen (1993). yang akan diedarkan kepada responden untuk mendapatkan maklumbalas. Soal selidik mempunyai beberapa kebaikan dibandingkan dengan caracara lain dalam usaha penyelidik mendapatkan maklumat kualitatif dan kuantitatif. soal selidik merupakan satu cara paling mudah untuk memperolehi maklumat.Peta 1. Selain itu ianya lebih cepat serta menjimatkan masa dan perbelanjaan. Di antaranya ialah maklumat dan data-data dari responden dapat diperolehi secara terus daripada responden.1 Soal Selidik Kaedah yang digunakan dalam kajian ini adalah berbentuk borang soal selidik. 11 . yang mana ianya merangkumi beberapa item. Seremban.10.1 : Sekolah Kebangsaan Ampangan.

membaca dan mengira serta menyedari kemahiran asas dalam kehidupan. kedudukan sekolah yang terletak di kawasan perumahan berhampiran bandar. Pelajar Tahun Enam dijadikan responden kerana menurut teori perkembangan Havighurst (1953). 1. Pemerhatian ini dilakukan bagi menyokong persoalan kajian pertama bagi melihat kepelbagaian menu seimbang yang disediakan di kantin sekolah.0 DAPATAN 2.10. pencapaian akademik pelajar merujuk kepada keputusan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) serta faktor-faktor persekitaran dan pemakanan yang disediakan di kantin sekolah seperti mana yang telah dinyatakan dalam batasan kajian.10. 2. perkembangan kanak-kanak di Malaysia yang berada di sekolah rendah sudah berjaya menguasai kemahiran 3M iaitu menulis.1.1 LATAR BELAKANG SAMPEL Latar belakang sampel pelajar yang diambil dalam kajian ini meliputi jantina untuk mengetahui corak pemakanan dia antara lelaki dan perempuan.3 Temubual Kaedah ini dijalankan ke atas pengusaha kantin untuk mendapatkan butiran dan maklumat berhubung dengan menu-menu yang dijual dan makanan yang menjadi kesukaan pelajar di kantin sekolah. pada peringkat umur antara 6 hingga 12 tahun kanak-kanak bebas menunjukkan sifat berdikari dan boleh membuat keputusan bersesuaian pada fikiran mereka. Menurut Shahabudin et al. (2004).2 Pemerhatian Kaedah ini digunakan untuk meninjau dan menilai jenis menu makanan di kantin sekolah yang dilakukan selama tiga hari. pengkaji 12 .2 DATA-DATA KAJIAN Data diperolehi melalui kaedah soal selidik. Sebanyak 141 salinan set soal selidik diedarkan kepada pelajar Tahun Enam. 2. Setelah berurusan dengan Guru Besar.

ia dianalisis dengan menggunakan paratus jawapan yang diberi oleh pelajar. Walaupun ada beberapa orang responden yang tidak hadir pada hari pertama pengedaran set. responden masih perpeluang untuk menjawab pada hari-hari yang berikutnya. pengkaji dapat mengenalpasti faktorfaktor yang mempengaruhi pemilihan makanan pelajar. Respondon diberi tempoh selama 3 hari supaya semua set soal selidik dapat dilengkapkan. Ghazali (appropriateness). Penggunaan teknik triangulasi (soal selidik. bermakna (meaningfulness) dan kebolehgunaan (usefulness) instrumen yang membolehkan data-data diinferenkan2. Darusalam menyatakan kesahan didefinisikan sebagai ketepatan kebenaran (truthfulness). Kaunselor telah mengambil tindakan mengedarkan set soal selidik kepada responden. Bagi kajian penyelidikan yang menggunakan pendekatan kualitatif melalui temu bual.Tempoh masa yang diberikan lebih kurang 15 hingga 20 minit untuk menjawab set soal selidik yang diberikan. Selain itu. tahap kesedaran pelajar terhadap kepentingan mengamalkan diet seimbang serta sokongan sekolah terhadap pemakanan dan nutrisi seimbang pelajar-pelajarnya. Berdasarkan peratusan yang diperolehi.2. 2. Kesahan juga bermaksud persetujuan antara dua percubaan untuk mengukur trait yang sama secara maksimum dengan kaedah yang berlainan3. penggunaan teknik triangulasi itu sendiri telah dapat memperkukuhkan kesahan kajian. pengkaji dapat melihat perhubungan di antara tahap pengetahuan sedia ada pelajar berkaitan amalan pemakanan yang sihat dengan kesedaran mereka dalam mengamalkan pemakanan yang sihat serta untuk melihat hubungan antara tahap pengetahuan sedia ada pelajar dengan sokongan yang diambil oleh pihak sekolah dalam memupuk amalan pemakanan yang sihat di kalangan pelajar.berurusan pula dengan kaunselor di sekolah tersebut.1 Tatacara Penganalisisan Data Setelah memperolehi data. pemerhatian dan dokumen dalam usaha pengkaji untuk mengumpulkan sebanyak mungkin maklumat atau data. 13 . temu bual dan pemerhatian) yang digunakan secara serentak dalam sesuatu kajian hendaklah dibuat dalam bentuk equivalent form (kriteria dan konstruk item yang sama dalam pelbagai jenis instrumen).

kajian kualitatif melalui pungutan data-data daripada temu bual dan pemerhatian juga memerlukan keesahan data. Bahagian B: Mengandungi lima (5) item untuk mendapatkan maklumat tentang tahap kesedaran pelajar mengamalkan pemakanan yang sihat. pemerhatian dan dokumen sebagai instrumentasi) tidak hanya tertumpu kepada hasil kajian tetapi keseluruhan proses penyelidikan7. Bahagian D: Mengandungi lima (5) item untuk mendapatkan maklumat tentang kesan terhadap pengajaran dan pembelajaran. Tetapi McCall dan Simmons (1969) menegaskan. Miles dan Huberman (1994) berpendapat tidak ada peraturan tertentu dalam pembinaan keesahan dalam kajian kualitatif. Bahagian C dan Bahagian D. Bahagian C: Mengandungi enam (6) item untuk mendapatkan maklumat tentang pendedahan pendidikan kesihatan kepada pelajar. Pengkaji telah membahagikan kandungan soal selidik ini dibahagikan kepada lima bahagian iaitu.Keesahan dalam kajian berbentuk kualitatif (penggunaan temu bual. 14 . Bahagian B. Bahagian A. Bahagian A: Mengandungi lima (5) soalan untuk mendapatkan maklumat tentang kepelbagaian menu di kantin sekolah.

KEPELBAGAIAN MENU KANTIN No. Adakah buah-buahan ada dijual di kantin sekolah anda? Ya Tidak 3.1 : Kepelbagaian menu kantin 15 .2 KEPUTUSAN KAJIAN A.2. Soalan LELAKI Bil 1. Adakah anda suka makan sayur? Ya Tidak 2. Sekiranya sekolah ingin menambah menu di kantin apakah menu yang menjadi pilihan anda? B C D 33 34 0 67 51 16 17 29 17 4 6 59 2 0 % 24 23 0 47 36 11 12 21 13 3 4 42 1 0 PEREMPUAN Bil 17 57 0 74 38 36 42 13 8 11 10 32 25 7 % 12 41 0 53 27 26 30 9 5 7 6 23 18 5 TOTAL Bil 51 90 0 141 89 52 59 42 25 15 16 91 27 7 % 36 64 0 100 63 37 42 30 18 10 11 65 19 5 Jadual 2.2. Adakah makanan yang dijual di kantin sekolah anda sedap? Ya Tidak A 4. Apakah makanan yang kerap anda beli di kantin sekolah? B C D A 5.

Adakah anda tahu bahawa makanan tambahan seperti pil boleh menggantikan makanan berkhasiat? 5.2 : Tahap Pengetahuan Murid 16 . Adakah anda pernah didedahkan mengenai amalan pemakanan yang sihat di dalam kelas? 4.B . Adakah anda mengetahui makanan yang dijual di kantin berkhasiat? 3. Adakah anda mengetahui mengenai piramid makanan? Ya Tidak 2. TAHAP PENGETAHUAN MURID No. Soalan LELAKI Bil 1. Adakah anda mengetahui pemakanan seimbang penting untuk meningkatkan kecemerlangan dalam pelajaran? Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak 49 18 31 36 54 13 17 50 49 18 % 35 13 22 26 41 7 12 36 35 13 PEREMPUAN Bil 74 0 17 57 58 16 18 56 50 74 % 152 0 12 40 44 8 11 41 36 17 TOTAL Bil 123 18 48 93 112 29 35 106 99 42 % 87 13 34 66 85 15 23 77 70 30 Jadual 2.

Adakah anda mengetahui mengenai kepentingan sarapan pagi? 2. Soalan LELAKI Bil 1. PENDEDAHAN PENDIDIKAN KESIHATAN No. gula-gula dan aiskrim. darah tinggi) 6. Adakah anda setuju sekiranya sekolah mengadakan kempen/ceramah seimbang? mengenai amalan pemakanan Ya Tidak 27 40 19 44 35 39 24 43 61 80 43 87 Ya 61 44 61 43 122 87 Tidak 6 4 12 9 19 13 Jadual 2.C. Contoh: kencing manis. Adakah anda tahu keburukan akibat daripada Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak 31 36 50 17 46 21 20 47 % 26 18 37 22 40 10 14 34 PEREMPUAN Bil 58 16 43 31 32 31 42 31 % 48 8 31 26 35 15 30 22 TOTAL Bil 89 52 93 32 88 53 62 78 % 74 26 68 48 75 25 44 56 pengambilan makanan ringan seperti keropok. 5. Adakah anda mengetahui kepentingan mengamalkan kempen/ceramah amalan pemakanan sihat? 4. air berkarbonat. Adakah anda mengambil sarapan pagi sebelum sesi persekolahan bermula? 3.3 : Pendedahan Pendidikan Kesihatan 17 . Adakah anda tahu pemakanan yang tidak seimbang boleh menjejaskan kesihatan.

adakah tumpuan belajara anda terganggu? 2. KESAN TERHADAP PENGAJARAN & PEMBELAJARAN No. Adakah rasa lapar membuatkan anda kerap terfikir apakah menu makanan yang dijual di kantin? 3. Soalan LELAKI Bil 1.D. Adakah anda masih merasa lapar sehingga tamat sesi persekolahan? Jadual 2. Adakah aroma/bau masakan dari kantin sekolah Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak Ya Tidak 53 14 55 12 49 18 8 59 59 8 % 38 10 39 9 35 13 6 42 42 6 PEREMPUAN Bil 50 24 41 33 37 37 33 41 38 36 % 35 17 29 23 36 26 23 29 27 25 TOTAL Bil 103 38 96 45 86 55 41 100 97 44 % 73 27 68 32 61 39 29 71 69 31 mengganggu tumpuan anda belajar? 4. Sekiranya anda tidak bersarapan pagi. Adakah anda rasa mengantuk selepas makan pada waktu rehat? 5.4 : Kesan Terhadap Pengajaran & Pembelajaran 18 .

seterusnya pengetahuan akan mencetuskan kesedaran yang membawa kepada pemilihan makanan yang seimbang dan pengambilan makanan yang seimbang secara konsisten akan membantu meningkatkan daya penumpuan pelajar.3 KERANGKA KAJIAN Pengetahuan pelajar akan diet seimbang Kesedaran pelajar akan diet seimbang Faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan makanan Sokongan sekolah terhadap pemakanan dan nutrisi seimbang Daya penumpuan pelajar semasa pengajaran & pembelajaran Konsistensi pengambilan makanan oleh pelajar Rajah 2.2. Sokongan sekolah terhadap pemakanan dan nutrisi seimbang pula merujuk kepada sumber makanan yang disediakan oleh pihak sekolah kepada para pelajar.1 kerangka kajian menunjukkan bahawa sokongan sekolah terhadap pemakanan dan nutrisi seimbang akan memberi pengetahuan kepada pelajar tentang pemakanan yang sihat kepada pelajar. Berdasarkan Rajah 2.1 : Kerangka kajian Berdasarkan soalan kajian. pengkaji telah menghasilkan satu kerangka kajian untuk menjelaskan lagi skop yang ingin dikaji. 19 .2.

% 47 53 100 Jadual 2.1 MAKLUMAT PERIBADI Respoden kajian ini adalah seramai 141 orang responden dengan melibatkan keseluruhan murid Tahun Enam. B.2.6 dan Rajah 2.3 ANALISIS DATA 2.7 menunjukkan jumlah responden mengikut kelas. responden perempuan lebih ramai berbanding responden lelaki iaitu dengan jumlah seramai tujuh orang atau 5% daripada jumlah keseluruhan murid Tahun Enam seperti yang ditunjukkan dalam Jadual 2. Berdasarkan jumlah responden ini. Jantina Lelaki Perempuan Jumlah Bilangan 67 74 141 Peratusan.6 : Bilangan murid Tahun Enam mengikut jantina 76 74 72 Bilangan 70 68 66 64 62 Lelaki Jantina 67 74 Perempuan Rajah 2. Tahun Enam A mempunyai jumlah responden seramai 28 orang atau 20% daripada jumlah keseluruhan 20 . D dan E. Responden ini terdiri daripada 67 orang atau 47% responden adalah lelaki manakala seramai 74 orang atau 53% adalah perempuan. C.2 : Bilangan murid Tahun Enam mengikut jantina Jadual 2. Responden Tahun Enam ini terdiri daripada enam buah kelas iaitu Tahun Enam A.3.2.

3 : Bilangan murid Tahun Enam mengikut kelas berdasarkan jantina 21 .responden Tahun Enam.7: Bilangan murid Tahun Enam mengikut kelas berdasarkan jantina 25 20 Bilangan 15 10 10 5 0 A 18 22 18 15 16 14 12 9 7 Lelaki Perempuan B C Kelas D E Rajah 2. % 20 22 21 20 17 100 Jadual 2. Manakala Tahun Enam C pula seramai 29 orang responden atau 21%. Tahun Enam B pula terdiri daripada 31 orang responden atau 22%. Kelas A B C D E Jumlah Lelaki 10 9 14 16 18 67 Perempuan 18 22 15 12 7 74 Jumlah 28 31 29 28 25 141 Peratusan. Seterusnya diikuti oleh Tahun Enam D seramai 28 orang atau 20% dan Tahun Enam E pula mempunyai 25 orang responden atau 17% daripada jumlah keseluruhannya.

8 menunjukkan bilangan responden yang meminati pemakanan sayuran. tiada responden menyatakan adanya aktiviti penjualan buah-buahan di kantin 22 . Sebaliknya. Minat Ya Tidak Jumlah 90 51 Peratusan. Jumlah ini menyumbang kepada 36% daripada keseluruhan responden yang menjawab.4 : Minat murid Tahun Enam terhadap pemakanan sayur Jadual 2.3.2 BAHAGIAN B: KEPELBAGAIAN MENU KANTIN Jadual 2.2.9 pula menunjukkan penjualan buah-buahan di kantin sekolah. % 64 36 Jadual 2. seramai 51 r espondentidak meminati pemakanan sayuran. Seramai 90 responden atau 64% telah memilih meminati pemakanan sayuran. Semua responden iaitu 100% menyatakan bahawa buah-buahan tidak dijual di kantin sekolah.8: Minat murid Tahun Enam terhadap pemakanan sayur 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 64% 36% Ya Tidak Ya Tidak Rajah 2. Oleh yang demikian.

Ini jelas membuktikan bahawa menu yang disediakan di kantin sekolah adalah tidak seimbang.5 : Penjualan buah-buahan di kantin sekolah 89 responden menyatakan bahawa makanan yang disediakan di kantin adalah sedap.9 : Penjualan buah-buahan di kantin sekolah 120% 100% 100% 80% 60% 40% 20% 0% 0% Ya Tidak Tidak Rajah 2.10 di bawah. Penjualan Jumlah Ya Tidak 0 141 Peratusan. Jumlah ini menyumbang sebanyak 63% daripada keseluruhan responden. % 0 100 Jadual 2.sekolah. Ini seperti yang ditunjukkan dalam Jadual 2. Rajah 2. 23 .6 turut menunjukkan 37 % atau 52 responden tidak menyukai kesedapan makanan di kantin.

7. Jumlah dan peratusan kekerapan ini juga ditunjukkan dalam Rajah 2. Ini memberi sebanyak 10% daripada keseluruhan responden. Didapati. Peratusan seterusnya diikuti oleh Nasi Goreng dengan peratusan sebanyak 18% atau dengan jumlah responden seramai 25 orang. % 63 37 Jadual 2. Sementara itu. Nasi Goreng dan Kuih-muih.Kesedapan makanan Ya Tidak Jumlah 89 52 Peratusan. Peratusan kedua tertinggi pula adalah Nasi Lemak dan memberi sebanyak 30% . peratusan tertinggi disumbangkan oleh Hot Dog iaitu sebanyak 42% di mana 59 responden telah memilihnya.6 : Kesedapan makanan di kantin sekolah Jadual 2.10 : Kesedapan makanan di kantin sekolah 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 63% 27% Ya Tidak Ya Tidak Rajah 2. Jenis makanan tersebut adalah Hot Dog. Nasi Lemak. 24 . hanya 15 responden sahaja yang kerap membeli kuih-muih di kantin.11 menunjukkan empat jenis makanan yang kerap dibeli oleh reponden.

% 42 30 18 10 Jadual 2.7 : Jenis makanan yang kerap di beli di kantin sekolah Jadual 2.Jenis Makanan Hot Dog Nasi Lemak Nasi Goreng Kuih-muih Jumlah 59 42 25 15 Peratusan. Sup sayur pula merupakan menu baru pilihan 16 responden atau 11%. Manakala.11: Jenis makanan yang kerap dibeli di kantin sekolah 45% 40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% 5% 0% 42% 30% 18% 10% Hot Dog Nasi Lemak Nasi Goreng Kuih-muih Rajah 2. Didapati lebih separuh respoden mengkehendaki nasi yang dihidangkan bersama dengan ayam goreng sebagai menu baru yang perlu disediakan oleh pihak kantin sekolah. menu baru terendah adalah bubur sayuran dengan peratusan pilihan sebanyak 5% sahaja dengan melibatkan hanya seramai tujuh reponden. 25 .12 menunjukkan pecahan menu baru pilihan murid Tahun Enam. Ini menyumbang peratusan sebanyak 65% iaitu dengan jumlah responden seramai 91 orang. Seramai 27 responden atau 19% telah memilih sandwich dan jumlah ini lebih tinggi sedikit sebanyak 8% berbanding responden yang memilih sup sayur.

Rajah 2.12 : Jenis menu baru pilihan muirid Tahun Enam 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 11% 5% 19% 65% Sup sayur Nasi dan ayam goreng Sandwich Bubur sayuran Rajah 2.9 menunjukkan pengetahuan responden mengenai piramid makanan. Jumlah responden yang tidak mengetahuinya jauh lebih rendah berbanding yang mengetahui iaitu sejumlah 18 responden sahaja.3 BAHAGIAN C: TAHAP PENGETAHUAN MURID Jadual 2. 26 . % 11 65 19 5 Jadual 2.13 dan Rajah 2.Menu Pilihan Sup sayur Nasi dan ayam goreng Sandwich Bubur sayuran Jumlah 16 91 27 7 Peratusan. 87% responden mengetahui tentang piramid makanan dengan melibatkan sejumlah 123 responden. Manakala selebihnya pula iaitu 13% responden tidak mengetahui apakah itu piramid makanan.3.9 turut menunjukkan peratusan yang telah dinyatakan.8 : Jenis menu baru pilihan murid 2.

27 .14 menunjukkan tahap pengetahuan responden terhadap khasiat makanan yang dijual di kantin. % 87 13 Jadual 2. Dapat dilihat bahawa 34% responden mempunyai pengetahuan khasiat makanan di mana jumlahnya adalah seramai 48 responden.10 pula turut menunjukkan peratusan tahap pengetahuan responden terhadap khasiat makanan yang dijual di kantin.Pengetahuan piramid makanan Jumlah Ya Tidak 123 18 Peratusan.9 : Pengetahuan mengenai piramid makanan Jadual 2. Peratusan ini menyumbang seramai 93 responden. dengan peratusan sebanyak 66% daripada keseluruhan responden tidak mempunyai pengetahuan tentang khasiat makanan yang di terdapat di kantin sekolah. Selebihnya pula. Rajah 2.13 : Pengetahuan mengenai piramid makanan 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 87% Ya Tidak 13% Ya Tidak Rajah 2.

14 : Pengetahuan khasiat makanan yang dijual di kantin 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ya 34% 66% Ya Tidak Tidak Rajah 2. Sementara bakinya pula iaitu 15 % atau 29 responden didapati tidak didedahkan dengan amalan pemakanan sihat. 28 .15 menunjukkan pendedahan amalan pemakanan sihat yang diterima oleh responden di dalam kelas ketika sesi pengajaran dan pembelajaran. % 34 66 Jadual 2. Peratusan responden yang mendapat pendedahan amalan pemakanan sihat di dalam kelas ketika sesi pengajaran dan pembelajaran ditujukkan dalam Rajah 2.10 : Pengetahuan khasiat makanan yang dijual di kantin Jadual 2. Kumpulan responden yang mendapat pendedahan amalan pemakanan sihat. didapati seramai 112 responden dengan melibatkan peratusan sebanyak 85%.Pengetahuan khasiat makanan Ya Tidak Jumlah 48 93 Peratusan.11 .

Pendedahan amalan pemakanan sihat Ya Tidak Jumlah 112 29 Peratusan. Ini memberi sebanyak 23% daripada keseluruhan responden. 29 .11 : Pendedahan amalan pemakanan sihat di dalam kelas Jadual 2. Selain itu.16 menunjukkan pengetahuan responden terhadap makanan tambahan pil boleh menggantikan makanan berkhasiat.15 : Pendedahan amalan pemakanan sihat di dalam kelas 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ya Tidak Ya Tidak Rajah 2. 106 respoden mempunyai pengetahuan mengenai pemakanan tambahan menggantikan makanan berkhasiat dan ini memberikan sebanyak 77% daripada jumlah peratus keseluruhannya. Didapati 35 responden tidak mengetahui bahawa makanan tambahan boleh menggantikan makanan berkhasiat. % 85 15 Jadual 2.

Pengetahuan makanan tambahan Ya Tidak Jumlah 35 106 Peratusan.16 : Pengetahuan makanan tambahan menggantikan makanan berkhasiat 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 77% Ya 23% Tidak Ya Tidak Rajah 2. 30 .17 menunjukkan pengetahuan responden terhadap kepentingan pemakanan seimbang dalam meningkatkan kecemerlangan pelajaran. % 23 77 Jadual 2. Bagi keseluruhannya. sebanyak 70% berpengetahuan tentang kepentingan makanan dan 30% daripada baki keseluruhan pula tidak mempunyai pengetahuan pemakanan seimbang dalam meningkatkan kecemerlangan pelajaran.12 : Pengetahuan makanan tambahan menggantikan makanan berkhasiat Jadual 2. Terdapat 42 responden tidak mempunyai pengetahuan dan 99 responden mempunyai berpengetahuan tentang kepentingan pemakanan seimbang dalam meningkatkan kecemerlangan pelajaran.

17 : Pengetahuan kepentingan pemakanan seimbang dalam meningkatkan kecemerlangan pelajaran 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 77% Ya 23% Tidak Ya Tidak Rajah 2.18 menunjukkan pengetahuan responden terhadap kepentingan pemakanan seimbang dalam meningkatkan kecemerlangan pelajaran. % 70 30 Jadual 2. 31 . Didapati bahawa seramai 89 responden mempunyai pengetahuan terhadap kepentingan pemakanan seimbang dan ini menyumbangkan sebanyak 74% manakala 52 responden pula tidak mempunyai pengetahuan terhadap kepentingan pemakanan seimbang.4 BAHAGIAN D: PENDEDAHAN PENDIDIKAN KESIHATAN Jadual 2.3.13 : Pengetahuan kepentingan pemakanan seimbang dalam meningkatkan kecemerlangan pelajaran 2. Ini memberi sebanyak 26% daripada keseluruhannya.Pengetahuan kepentingan makanan Ya Tidak Jumlah 99 42 Peratusan.

% 74 26 Jadual 2.15 . Peratusan responden yang mengambil sarapan pagi sebelum sesi persekolahan bermula ditujukkan dalam Rajah 2.Pengetahuan makanan seimbang Ya Tidak Jumlah 89 52 Peratusan. 32 .18 : Pengetahuan kepentingan pemakanan seimbang dalam meningkatkan kecemerlangan pelajaran 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 74% Ya 26% Tidak Ya Tidak Rajah 2. Kumpulan responden yang mengambil sarapan pagi adalah seramai 93 responden dengan melibatkan peratusan sebanyak 68%.14 : Pengetahuan kepentingan pemakanan seimbang dalam meningkatkan kecemerlangan pelajaran Jadual 2.19 menunjukkan pengambilan sarapan pagi yang diambil oleh responden sebelum sesi persekolahan bermula. Sementara bakinya pula iaitu 32 % atau 48 responden didapati tidak mengambil sarapan pagi sebelum sesi persekolahan bermula.

Jumlah ini melibatkan sebanyak 75% daripada keseluruhannya. % 68 32 Jadual 2. 33 .15 : Pengambilan sarapan pagi sebelum sesi persekolahan bermula Jadual 2.Pengambilan sarapan pagi Ya Tidak Jumlah 93 48 Peratusan. seramai 53 tidak berpengetahuan tentang kepentingan kempen/ceramah amalan pemakanan sihat dengan menyumbang kepada 25% daripada keseluruhan responden yang menjawab. Seramai 88 responden mempunyai pengetahuan kepentingan kempen/ceramah amalan pemakanan sihat.20 menunjukkan bilangan responden yang mengetahui tentang kepentingan kempen/ceramah amalan pemakanan sihat. Sebaliknya.19 : Pengambilan sarapan pagi sebelum sesi persekolahan bermula 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ya Tidak 32% Ya Tidak 68% Rajah 2.

62 orang yang mempunyai pengetahuan tentang keburukan pengambilan makanan ringan.21 dan Rajah 2.Pengetahuan kepentingan kempen/ceramah amalan pemakanan sihat Ya Tidak 88 53 75 25 Jumlah Peratusan.16 : Pengetahuan kepentingan kempen/ceramah amalan pemakanan sihat Jadual 2.17 menunjukkan pengetahuan keburukan pengambilan makanan ringan. % Jadual 2. Ini menyumbangkan sebanyak 44% manakala 56% yang selebihnya pula tidak berpengetahuan tentang keburukan pengambilan makanan ringan iaitu seramai 78 responden. Daripada keseluruhan responden.20 : Pengetahuan kepentingan kempen/ceramah amalan pemakanan sihat 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 75% Ya 25% Tidak Ya Tidak Rajah 2. 34 .

Secara keseluruhannya. Rajah 2.18 menunjukkan peratus yang disumbangkan oleh setiap pilihan. Didapati bahawa 99 responden mengetahui tentang keburukan makanan tidak seimbang dan 42 responden tidak mempunyai pengetahuan tentang keburukan makanan tidak seimbang. merujuk kepada Rajah xxx.Pengetahuan keburukan pengambilan makanan ringan Ya Tidak Jumlah 62 78 Peratusan % 44 56 Jadual 2. 70% mengetahui tentang keburukan makanan tidak seimbang manakala 42% tidak mempunyai pengetahuan tentang keburukan makanan tidak seimbang. 35 .17 : Pengetahuan keburukan pengambilan makanan ringan Jadual 2.22 menunjukkan jumlah responden berpengetahuan tentang keburukan makanan tidak seimbang yang boleh menjejaskan kesihatan.21: Pengetahuan keburukan pengambilan makanan ringan 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ya 44% 56% Ya Tidak Tidak Rajah 2.

24 menunjukkan persetujuan mengadakan kempen/ceramah mengenai amalan pemakanan seimbang. Bagi keseluruhannya.23 : Pengetahuan keburukan makanan tidak seimbang 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 70% 30% Ya Tidak Ya Tidak Rajah 2.18 : Pengetahuan keburukan makanan tidak seimbang Jadual 2. 36 . sebanyak 87% bersetuju mengadakan kempen/ceramah mengenai amalan pemakanan seimbang dan 13% daripada baki keseluruhan pula tidak bersetuju mengadakan kempen/ceramah tersebut. % 70 30 Jadual 2.Pengetahuan keburukan makanan tidak seimbang Ya Tidak Jumlah 99 42 Peratusan. Terdapat 122 responden bersetuju mengadakan kempen/ceramah mengenai amalan pemakanan seimbang dan 19 responden tidak bersetuju mengadakan kempen/ceramah mengenai amalan pemakanan seimbang.

% 87 13 Jadual 2. Ini seperti yang ditunjukkan dalam Jadual 2.Persetujuan mengadakan kempen/ceramah amalan pemakanan seimbang Ya Tidak Jumlah 122 19 Peratusan.26 di bawah. Rajah 2.19 : Persetujuan mengadakan kempen/ceramah mengenai amalan pemakanan seimbang 2. Jumlah ini menyumbang sebanyak 73% daripada keseluruhan responden.20 pula menunjukkan 27 % atau 38 responden tidak dapat memberikan tumpuan terhadap pembelajaran tanpa pengambilan sarapan pagi 37 .3.25 : Persetujuan mengadakan kempen/ceramah mengenai amalan pemakanan seimbang 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 87% Ya Tidak 13% Ya Tidak Rajah 2.5 BAHAGIAN E: 103 responden menyatakan bahawa dapat memberikan tumpuan terhadap pembelajaran tanpa pengambilan sarapan pagi.

21 pula menunjukkan peratusan kekerapan memikirkan menu makanan yang dijual di kantin bagi responden.Penumpuan pembelajaran Ya Tidak Jumlah 103 38 Peratusan. 38 .20 : Penumpuan pembelajaran tanpa pengambilan sarapan pagi Jadual 2.26 : Penumpuan pembelajaran tanpa pengambilan sarapan pagi 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% 73% Ya 27% Tidak Ya Tidak Rajah 2. Dapat dilihat bahawa kekerapan responden memikirkan menu makanan yang dijual di kantin adalah sebanyak 68% daripada jumlah keseluruhan dengan seramai 96 responden. Sementara itu. % 73 27 Jadual 2.27 menunjukkan kekerapan memikirkan menu makanan yang dijual di kantin bagi responden. Rajah 2. kekerapan responden tidak memikirkan menu makanan yang dijual di kantin menyumbangkan sebanyak 32% di mana ia ti difikirkan oleh seramai 45 orang.

Bagi responden yang terganggu penumpuan terhadap aktiviti pembelajaran akibat aroma atau bau masakan dari kantin sekolah.27 : Kekerapan memikirkan menu makanan yang dijual di kantin 80% 70% 60% 50% 40% 32% 30% 20% 10% 0% Ya Tidak Ya Tidak 68% Rajah 2. % 68 32 Jadual 2.Kekerapan memikirkan menu makanan Ya Tidak Jumlah 96 45 Peratusan. 39 .21 : Kekerapan memikirkan menu makanan yang dijual di kantin Jadual 2. seramai 86 atau 61% responden mengalami gangguan dan 55 responden atau 39% tidak mengalami gangguan akibat aroma atau bau masakan yang dihasilkan dari kantin sekolah.28 menunjukkan jumlah responden yang tergangu penumpuan terhadap aktiviti pembelajaran akibat aroma atau bau masakan dari kantin sekolah.

% 61 39 Jadual 2. 100 responden tidak rasa mengantuk selepas makan pada waktu rehat dengan peratusan sebanyak 71% daripada jumlah keseluruhannya. Sementara iti. Ini memberi sebanyak 29% daripada keseluruhan responden.28 : Aroma/bau masakan dari kantin sekolah mengganggu tumpuan pembelajaran 70% 61% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ya Tidak 39% Ya Tidak Rajah 2. 40 . Didapati bahawa 41 responden rasa mengantuk.29 dan Rajah 2.22 : Aroma/bau masakan dari kantin sekolah mengganggu tumpuan pembelajaran Jadual 2.Aroma/bau masakan mengganggu tumpuan pembelajaran Ya Tidak Jumlah 86 55 Peratusan.23 menunjukkan responden yang rasa mengantuk selepas makan pada waktu rehat.

Sementara bakinya pula iaitu 31 % atau 44 responden didapatii tidak merasa lapar sehingga tamat sesi persekolahan 41 .30 menunjukkan perasaan lapar yang dialami oleh responden sehingga tamat sesi persekolahan. % 29 71 Jadual 2. didapati seramai 97 responden dengan melibatkan peratusan sebanyak 69%. Kumpulan responden yang merasa lapar sehingga tamat sesi persekolahan.29 : Mengantuk selepas makan pada waktu rehat 80% 71% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% Ya Tidak 29% Ya Tidak Rajah 2.24 .Mengantuk selepas makan pada waktu rehat Ya Tidak Jumlah 41 100 Peratusan.23 : Mengantuk selepas makan pada waktu rehat Jadual 2. Peratusan responden yang merasa lapar sehingga tamat sesi persekolahan turut ditunjukkan dalam Rajah 2.

Perasaan lapar Ya Tidak Jumlah 97 44 Peratusan.30 : Perasaan lapar sehingga tamat sesi persekolahan 80% 70% 60% 50% 40% 31% 30% 20% 10% 0% Ya Tidak Ya Tidak 69% Rajah 2. % 69 31 Jadual 2.24 : Perasaan lapar sehingga tamat sesi persekolahan 42 .

3. kawasan geografi. Di dalam kajian ini. Kajian juga menunjukkan bahawa responden cenderung untuk makan jenis makanan yang sama seperti yang dimakan oleh keluarga mereka. iaitu diet yang tidak sihat menjadi salah satu penyebab berlakunya kemurungan atau perasaan. Kelly-Plate dan Eubanks (2000). responden kurang berasa tertekan dan murung kerana mereka terdiri daripada pelajar-pelajar tingkatan empat yang hanya akan menduduki Peperiksaan Sijil Peperiksaan Malaysia pada tahun berikutnya. rakan-rakan. Dalam kajian ini. emosi. faktor persekitaran yang merangkumi keluarga dan rakan sebaya.Pelajar juga tidak memilih menu sup sayur sebagi pilihan makanan di waktu rehat sebaliknya memilih nasi dan ayam goreng. faktor emosi dan faktor aktiviti fizikal.pengkaji mendapati bahawa lebih ramai pelajar tidak suka makana sayur dan gemar menjadikan hot dog sebagai makanan pilihan di kantin. analisis mendapati bahawa kebanyakan responden belajar mengenai amalan pemakanan daripada keluarga mereka. Namun demikian. Dapatan adalah selari dengan pernyataan Govindji et al. Responden juga menunjukkan bahawa mereka tidak semestinya makan makanan seperti yang dipelajari di dalam kelas. Amalan pemakanan manusia dipengaruhi oleh beberapa faktor. tidak semua responden bersetuju bahawa mereka mewakili Rumah Sukan semasa Hari Sukan Sekolah.Pengaruh emosi terhadap makanan adalah seperti yang dinyatakan oleh Kelly-Plate dan Eubanks (2000). kepercayaan agama.0 PERBINCANGAN Hasil kajian selama 3 hari. emosi yang tidak stabil. iaitu manusia kerap mengaitkan beberapa jenis makanan dengan emosi mereka. Ini selaras dengan pernyataan oleh Kelly-Plate dan Eubanks (2000). pengkaji membahagikan faktor-faktor ini kepada empat bahagian iaitu.Ini disebabkan ibu bapa tidak mendedahkan olehdengan makan sayuran. pengiklanan serta nilai dan gaya hidup. Faktor fizikal pula menunjukkan bahawa majoriti pelajar berjalan kaki ke sekolah dan melakukan aktiviti riadah. Bagi faktor persekitaran. Manakala sebahagian responden menyatakan bahawa mereka kurang berasa murung dan tertekan. menyatakan bahawa di antara faktor-faktor yang mempengaruhi pemilihan makanan ialah keluarga dan budaya. sebahagian responden merasakan bahawa kadangkala perkara yang berlaku tidak seperti yang mereka jangkakan. yang menyatakan bahawa kebanyakan orang cenderung untuk mengikuti tradisi jenis makanan keluarga. Ini selaras dengan pernyataan Blades 43 . (2002). Berkaitan dengan faktor emosi pula.

Kesimpulannya. Namun demikian. tetapi kesedaran untuk mengamalkan pemakanan yang sihat masih dipengaruhi oleh budaya dan persekitaran Maka. tahap kedua-dua min adalah pada tahap sederhana. didapati bahawa hanya satu daripada lapan item telah mendapat skor min tahap tinggi. sekolah dan masyarakat membentuk satu budaya pemakanan yang baru. tetapi jika dilakukan secara berterusan dan komited akan menghasilkan pelajar yang sihat dan berpotensi menyumbang kepada Negara. corak dan amalan pemakanan manusia. 44 . Bagi tujuan mengkaji kesedaran pelajar dalam mengamalkan pemakanan yang sihat. sekolah perlu menyediakan informasi mengenai apakah pemakanan yang seimbang dan dimanakah pelajar boleh mendapatkan bantuan untuk mengamalkan diet seimbang. menurut Keca dan Cook-Cottone (2005).(2001). berbanding dengan item yang menyatakan responden dapat mempengaruhi rakan-rakan memakan sayur-sayuran. adalah dicadangakan agar pihak keluarga.Peningkatan kesedaran dan pengetahuan pelajar boleh dibantu oleh pihak sekolah. Walaupun mempunyai pengetahuan. Maka aktiviti fizikal membezakan keperluan. Ini kerana skor min yang lebih tinggi pada item yang menyatakan bahawa responden berasa dapat mempengaruhi rakan-rakan memakan lebih buah-buahan. Oleh itu analisis ini menunjukkan ramai responden yang mempunyai kesedaran dalam menjaga kesihatan diri. iaitu pemakanan dipengaruhi oleh factor biologi yang merangkumi tenaga dan nutrien yang diperlukan oleh badan. tahap kesedaran responden dalam mengamalkan pemakanan yang sihat adalah pada tahap sederhana. Contohnya. Ini jelas menunjukkan bahawa majoriti responden lebih kerap meminum air mineral berbading minuman berkarbonat. lapan item telah dibangunkan. Melalui analisis yang telah dibuat. Kesedaran ini menunjukkan bahawa responden mengetahui dan menyedari bahawa minuman berkarbonat mempunyai kandungan gula yang tinggi dan boleh mengakibatkan penyakit kencing manis sekiranya diambil secara berlebihan. Analisis juga menunjukkan bahawa sebahagian responden berasa bahawa mereka dapat mempengaruhi rakan-rakan untuk makan lebih buah-buahan berbanding dengan mempengaruhi rakan-rakan untuk makan lebih sayur-sayuran. Walaupun ia akan mangambil masa yang lama.

jeruk dan apa jua makanan yang tidak memberi faedah kepada badan. satu analisis berkaitan tahap 45 . Dengan menganggap bahwa responden mempunyai pengetahuan sedia ada berkaitan amalan pemakanan yang sihat yang dipelajari di sekolah. Ini selari dengan pernyataan dari Blades (2001). Kebanyakan responden juga menunjukkan mengambil makanan secara teratur dan tidak berlebihan iaitu pengambilan makanan yang cukup pada waktu pagi dan tengah hari dan mengurangkan pengambilan makanan pada waktu malam. Ini kerana. Melalui perbincangan di atas. iaitu pemakanan mempengaruhi tumbesaran. Pendidikan mengenai amalan pemakanan yang sihat diberikan kepada pelajar melalui mata pelajaran Pendidikan Jasmani dan Kesihatan. Mereka juga lebih memakan buah-buahan berbanding makanan rapu. Pihak sekolah juga dicadangkan memberi fleksibiliti masa kepada pelajar agar membolehkan mereka sempat mengambil makan malam seperti memanjangkan waktu pelajar boleh makan malam di kafeteria atau dewan makan. Makanan rapu yang dimaksudkan adalah seperti keropok. Dapatan ini menunjukkan responden sedar akan pentingnya makan pada kadar yang cukup untuk membolehkan mereka mencapai potensi yang baik semasa pembelajaran. bilangan responden yang tidak makan pada waktu makan atau hanya makan sebanyak dua kali seminggu adalah sangat sedikit.memandangkan kebanyakan responden gemar memakan buah-buahan makan pihak sekolah boleh menambah bilangan kaunter atau amaun buah-buahan yang dijual sama ada di kantin sekolah atau di gerai yang dikendalikan oleh pelajar. Melalui analisis juga telah mendapati bahawa peratus responden yang tidak makan mengikut waktu yang sepatutnya adalah rendah. memberi kesan kepada kesihatan mental dan fizikal seterusnya mempengaruhi penampilan seseorang. cadangan yang dapat dkemukakan ialah. melalui keluarga dan media. Kesimpulannya. Secara tidak langsung. analisis ini menunjukkan bahawa kebanyakan responden prihatin akan keburukan kesan memakan terlalu banyak makanan rapu terhadap badan. konsistensi pengambilan makanan oleh responden adalah pada tahap sederhana.Analisis atas kekerapan responden memakan makanan rapu mendapati bahawa sejumlah besar responden tidak makan makanan rapu atau hanya memakannya sebanyak dua kali dalam seminggu.

media. Kesimpulannya. Pengkelasan pemarkahan diberikan berdasarkan skala penilaian guru cemerlang. Satu set ujian yang mempunyai sepuluh soalan berkisar tentang pemakanan yang sihat diberikan kepada responden. rakan sebaya. 46 .pengetahuan responden telah dilakukan. didapati bahawa majoriti mempunyai tahap pengetahuan yang tingggi berkaitan amalan pemakanan yang sihat. adalah dicadangkan kepada pihak sekolah mendidik generasi muda mengenai makanan dan nutrisi mendemonstrasikan kepentingan diet seimbang untuk kesihatan masa depan dengan menyediakan pilihan makanan yang sihat di kantin sekolah. persekitaran dan melalui pendidikan yang diberikan oleh guru. Ini adalah kerana terdapat berbagai sumber di mana responden boleh mendapatkan pengetahuan tersebut. Untuk meningkatkan pengetahuan pelajar berkaitan amalan pemakanan yang sihat. Contohnya. melalui keluarga. daripada analisis.

sosej tidak seharusnya menjadikan pilihan makanan pelajar kerana mengandungi kandungan garam yang tinggi. Tahap pengetahuan pelajar yang kurang mengenai piramid makanan merupakan salah satu faktor menyebabkan menu seimbang tidak diamalkan. 2.Setiap hidangan makanan perlu ada hidangan sayuran hijau.Contohnya mengadakan demo masakan berasaskan sayuran dan menjemput chef-chef bertaraf selebriti seperti Chef Ismail. 4. AJK pengurusan kantin perlu memantau penjualan makanan yang tidak sihat seperti yang disenaraikan oleh Kementerian Pelajaran . Beberapa cadangan kajian lanjutan bagi pengkaji yang ingin meneruskan kajian ini di masa akan datang juga turut dicadangkan. buah-buahan tersebut digantikan dengan salad.buah-buahan perlu dijual sebagai pencuci mulut. pengkaji dapat membuat kesimpulan bahawa pelajar tidak berminat untuk menjadikan sayur sebagai menu hidangan mereka. Pelajar tidak mempunyai pilihan selain daripada membeli makanan yang disediakan oleh pihak kantin. 1. Kueh-muih pula ditambah dengan sayur seperti popiah dan cucur sayur.0 KESIMPULAN DAN CADANGAN Setelah mengumpul data. Pihak kantin perlu mempelbagaikan pilihan makanan berasaskan sayuran. 47 .4. Kaunselor perlu memainkan peranan untuk mengadakan program/kempen untuk menarik minat pelajar.Bagi menarik minat pelajar untuk membeli. Pelajar juga tidak mengetahui keburukan mengambil makanan ringan yang mereka ambil. Selain tidak mempunyai pilihan makanan yang berunsurkan sayuran dalam menu di kantin.Selain itu. 3. Makanan diproses seperti nuget. Pihak sekolah perlu memainkan peranan yang tegas kepada pengusaha kantin supaya makanan yang seimbang dapat di jual di kantin sekolah. buah-buahan juga tidak di jual di kantin sekolah.

beberapa cadangan berkaitan kajian lanjutan turut diutarakan agar dapat menyumbang kepada tahap kesihatan dan pencapaian akademik pelajar yang lebih cemerlang. meningkatkan keberkesanan sistem pendidikan dan seterusnya kesihatan awam. jawatankuasa pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia (World Health Organisation) mendapati bahawa kajian di negara-negara maju dan membangun menunjukkan program kesihatan yang dijalankan di sekolah dapat mengurangkan masalah kesihatan. Amalan pemakanan merupakan salah satu faktor yang menyumbang kepada kecemerlangan pelajar.dapat menunjukkan bahawa faktor persekitaran memberikan pengaruh yang besar terhadap pelajar. Ini adalah sebagai penjana kepada kesihatan fizikal dan mental pelajar bagi membantu mereka mencapai kejayaan yang cemerlang 48 . kanak-kanak dan remaja menganggap bentuk dan saiz badan yang ideal adalah penting.Contohnya. Menurut Whitman (2000). pembangunan sosial dan ekonomi. menurut Cook-Cottone dan Keca (2005). pelbagai langkah perlu diambil dan langkah-langkah tersebut memerlukan penglibatan pelbagai lapisan masyarakat. maka ia boleh mencetuskan amalan pemakanan yang tidak seimbang dan mengganggu keupayaan seseorang untuk belajar. Secara keseluruhan. Pendekatan secara serius. pengambilan makanan secara teratur oleh pelajar semasa pengajaran dan pembelajaran berlaku. Kajian ini juga memberi manfaat kepada pihak-pihak yang berkepentingan terutamanya pihak pentadbiran sekolah dan Kementerian Pendidikan. Apabila pegangan tersebut digabungkan dengan faktor kehidupan yang lain. Kesihatan yang baik merupakan nikmat yang tidak ternilai harganya. Hasil kajian ini. Selain itu. efektif dan konsisten perlu diambil oleh pihak sekolah dalam usaha memupuk amalan pemakanan yang sihat di kalangan pelajar. Untuk merealisasikan amalan pemakanan yang sihat di kalangan pelajar. faktorfaktor yang mempengaruhi pemilihan makanan para pelajar. kajian ini telah mengupas persoalan-persoalan berkaitan dengan pendekatan sekolah dalam membentuk amalan pemakanan yang sihat di kalangan pelajar. Mereka akan berusaha mendapatkan bentuk badan yang diinginkan sehingga sanggup untuk berlapar. Ia turut memberi kesan terhadap potensi pembelajaran dan pencapaian pelajar. tahap pengetahuan dan kesedaran kesedaran pelajar terhadap kepentingan mengamalkan amalan pemakanan yang sihat.

(2003).. et al. Selain itu. Pelto. 134. Skudai. A Guide for program managers”. 357-362. Sekaran.Tidak diterbitkan. G. 5. M. Buletin Kesihatan Masyaraka. “Research methods for business: A skill-building 49 . Food choice and secondary school meals: the nutritional implications of choices based on preference rather than perceived healthiness. (1992). M. H. RUJUKAN Mohd Najib Abdul Ghafar (2003). C. “Counseling training changes physician behavior and improves caregiver knowledge acquisition”. Rosso. Penerbit Universiti Teknologi Malaysia. Reka Bentuk Tinjauan Soal Selidik Pendidikan.dalam pelajaran. The Journal of Nutrition. I. McBean. International Journal of Hospitality Norlaila Hamima Jamaluddin. (2006). V. (2002). U. D. A. Rahmah. 90-91.. 1. kajian ini dapat memberikan gambaran kelebihan dan kekurangan pendekatan-pendekatan yang diambil oleh pihak sekolah.... Santos. D. Harian Metro: Artikel. (2004).. 34. “How to grow a healthy child: a conference report”. Noble. (1999). Abstrak. “Ibubapa antara penyebab masalah berat badan berlebihan”. Johor. M. 2. J. “Persepsi ibu bapa terhadap amalan pemakanan kanak-kanak prasekolah”. (1999). L. (1999). F. A. “Rancangan Kesihatan Sekolah”. Hasil kajian ini diharap akan dapat memberi suatu sumber yang berguna untuk meningkatkan amalan pemakanan yang sihat di kalangan pelajar dan meningkatkan prestasi pencapaian persekolahan mereka. 6-14. Stallings. School of Medical Science: Universiti Sains Malaysia. Nutrition today. The Partnership for Child Development. Picciano . “School Feeding Programs : Improving effectiveness and increasing the benefit to education. Rohizani Yaakub dan Aminah Ayob. Secara tidak langsung amalan pemakanan yang sihat akan membentuk pelajar menjadi warga yang cemerlang dalam kehidupan. H. Gonocalves..

W and Kahn(1993). (2003). W. Teh A. 5759. 7. “Ed. “Sleep and Student Performance at School”. New Jersey: Prentice Hall. Nutrition Today. Research in Education. P.Best. & Datema. Taras H. (pp. 248.Approach. 2.2.. 38. New York: John Wiley & Sons. 253).Inc Storper.. B. 50 . J. “Moving toward health sustainable diets”. (2005). 75. Journal of School Health. H.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful